Wednesday, September 29, 2010

Mengelakkan hamil tanpa rela


Sekarang dah tak terkejut tengok berita pembuangan bayi dalam surat khabar, berita TV, status Twitter. Malah, lagi terkejut bila satu hari tuh, takde langsung isu pembuangan bayi disuarakan/dibuat liputan. Sampai tahap tuh kroniknya masalah ni. Usaha nak tangani masalah ini berterusan tanpa putus asa. Walaupun lagi effective kalau mak bapak je yang tangan-i anak mereka. Kaki-i pun bulih. Malah kabinet buat keputusan tak siasat kes buang bayi bawah Seksyen 31 Akta Kanak-Kanak, sebaliknya mengikut Seksyen 302 dan 304, Kanun Keseksaan, boleh baca sini. Yang terbaru, Yes I Can Campaign telah bermula.



Kempen ni bukan sahaja fokus kepada kes buang anak, tapi lebih menyeluruh kepada unwanted pregnancy. Maksudnya, tertumpu kepada para wanita muda yang tidak merancang untuk hamil. Wanita sekarang ada banyak pilihan moden dalam merancang kehamilan. Mesti mahu rancang kehamilan, sebab hidup seks aktif, nak ada jurang umur antara anak, masalah kesempitan wang (nanti nak bagi anak makan apa weh kalau tak rancang), lagi sikit anak lagi senang kawal dan sebagainya. Ya, anak adalah rezeki, tapi kita dibenarkan merancang dan biar Tuhan menentukan :’)



Mari mulakan sesi pembelajaran. ADA BANYAK SANGAT METOD BOLEH GUNA, LEBIH DARI 15 METOD NAMUN LEBIH TEPERINCI DI SINI. Tapi saya akan cakap tentang dua yang paling koman, IUD & The Pill. IUD ialah letak sejenis alat berbentuk T dalam rahim untuk halang pertemuan *berudu dan *telur subur, ia untuk jangka masa panjang dan bila rasa nak mengandung kembali, jumpa doktor suruh dia keluarkan jelah.

IUD. Gambar paling decent, tahniah atas penemuan kau Hanis. Tanpa Yahoo Images, siapalah kau.


Kalau The Pill pula, ialah makan pil hormone untuk halang *telur subur daripada dikeluarkan oleh badan kita. Penggunaan The Pill memanglah efektif, sebab takde kewujudan *telur subur untuk bertemu *berudu langsung. Untuk bulan pertama sesetengah orang akan alami minor side effects macam pening kepala dan payudara bengkak. Tapi bulan-bulan seterusnya takde dah. Kebaikan guna The Pill, yang terbaru – 24/4 regimen dengan drospirenone, bukan saja halang persenyawaan (did you see that? Did you see me using Malay biological term??) seperti no water retention related symptoms contohnya weight gain, breast tenderness, bloating. Malah boleh mengurangkan masalah jerawat, kulit jadi cantik daripada selalu, dan tiada period pain atau senggugut apatah lagi mood swing.



Kembali kepada kempen ini, saya sebenarnya nak cakap pasal pertandingan yang disertakan dalam kempen Yes I Can. Teehee mukadimah pasal rancang kehamilan 3perenggan pula *shy*. Siapa rasa diri itu terel untuk mengetengahkan isu buang bayi/kehamilan tak dirancang, sila ke depan. Boleh bina kumpulan sebab nanti kena reka poster untuk support proposal korang, so kalau tak kreatif, sila jangan tamak nak bolot RM10,000 (hadiah utama) seorang diri. Maka dalam team kena ada manusia-manusia yang mampu menjayakan proposal ini dengan menulis tentang isu panas tersebut dalam 1000 patah perkataan, dan buat poster kreatif. Tulis dalam Bahasa Malaysia pun bulih.




]Kalau besar sangat tanggungjawab nak tubuh kumpulan, pergi je farmasi berdekatan buat pledge Yes I Can, dan dapatkan sticker untuk tampal kat kereta supaya boleh menang hadiah bila kena spotted. Mudah.



Bila nampak farmasi ada sign di atas, bolehlah jemput masuk.






Car Sticker letak dekat car, nama pun car sticker.




Nak tahu lebih-lebih, tanyalah tiga manusia cantik bernama Deborah Henry, Julie Woon, and Nicole Tan. Apa?! Nicole Tan?! Itu kawan kiteeeeeew!




Be a responsible young woman, make your pledge, click here.



72 comments:

  1. Bulih? Hanis guna perkataan "bulih"?
    Belajar dari mana tuh Hanis? Lawalah~

    ReplyDelete
  2. it's an awesome campaign :)

    harap2 at least 30% of the problem can be solved

    ReplyDelete
  3. salam..
    ermmm..hamil tanpa rela??
    bukan mengelakkan sex tanpa nikah?

    ReplyDelete
  4. nice entry,,
    Seram tgk gambar yang ade tali tu,,
    hahahah~

    ReplyDelete
  5. Mula2 masuk igt blog pendidikan seks tadi...

    ReplyDelete
  6. aiyakkk...ada tali panjang tu dia...tatotnya..

    Bila nk jd follower kita lak. Datanglah ke blog kita nnt boleh posting2 komen.

    ReplyDelete
  7. berudu yer? sungguh bersopan santun bahasa cik hamis ye. bijak bijak. hahaha

    ReplyDelete
  8. the best way to avoid is to practice Islam's regulation.no one is going to dare to get rejam, hukum hudud as well.thing is, even the Ministers thought the hukum is very cruel.but the same person that protested for hudud and rejam to be applied in our country, suddenly after a few years, proposed the same idea.

    ReplyDelete
  9. takmo pregnant, jgn buat atau guna plastik eskrem

    ReplyDelete
  10. *IUCD. intrauterine contraceptive device

    ReplyDelete
  11. hanis. mm. yg sa tau kan. mcm 'The Pill' tu bikin gemuk ooo kalau mkn.

    ReplyDelete
  12. dear hanis, what do you think abt sex education @ school?

    ReplyDelete
  13. dah tahu...tapi ramai buat2 tak tahu.anyway entri ni mcm pendidikan seks la pulak heheh

    ReplyDelete
  14. Dalam hal ni, parents kena mainkan peranan penting, kena sentiasa peka tentang keadaan anak mereka, especially anak2 perempuan. Zaman skrg ni jugak, kebanyakkan parents kedua2nya bekerja, bagus untuk memberikan kehidupan yang baik buat diri sendiri dan anak2. Tetapi pada masa yang sama, tanggungjawab untuk memantau pergerakan anak dah terbatas.

    Anak2 mereka ini kadangkala merasa kurang kasih sayang dari parents mereka dan akhirnya mengkin membuat sesuatu perkara yang mungkar, disebabkan rasa neglectent yg ditunjukkan oleh mereka.

    Sebagai anak pula, haruslah sentiasa menjaga maruah keluarga, elakkanlah dari terjerumus dengan perkara2 yg tidak berfaedah. Bergaul dengan rakan2 yang baik juga dapat menghindari diri daripada melalukan sesuatu kemungkaran. Pilihlah kawan2 yang menunjukkan sifat peribadi yg baik.

    Zaman skrg ni, kebanyakan remaja mudah terdedah kepada maklumat yang songsang samada melalui TV, internet mahupun handphone. Perkara ini perlu pemantauan agar ianya tidak menjadi semakin teruk.

    Kepada yang masih bersekolah itu, tidak salah untuk bercouple, tetapi utamakanlah pelajaran dahulu, that's ur top priority. Byk kes remaja bawah umur yg melakukan sumbang mahram dengan boyfriend mereka, dan ini sedikit sebanyak akan mempengaruhi masa depan mereka.

    Disebabkan oleh byknyer kes2 sebegini yg berlaku setiap hari, setiap orang haruslah memastikan agar perkara ini dapat dikurangkan ataupun dihentikan terus.

    p/s: Nasihat seorang sahabat yang mempunyai adik, juga seorang adik perempuan... Wallahualam...

    ReplyDelete
  15. another thing to add is a strong support n guidance from family...

    i guess with a strong base n family value in oneself will help them to stay grounded ;D

    dont u think so?!?!?
    ;)

    ReplyDelete
  16. kempen ni boleh diperkasakan dgn mencapai audien luar bandar..
    diorg kurang maklumat, kurg tempat, dan lebih terdedah dgn bahaya kebejatan sosial..

    tp, org bandar pon jgn wat cool konon takde kena ngena..
    sosial life kena kawal..

    ReplyDelete
  17. hanis u shouldn't letak berudu la.. u know that we are not from berudu.. or else kite dah jadi katak kot.. :P

    hey tapi ni telah refresh balik bab 1 sains masa form 3 dulu.. thanks!

    ReplyDelete
  18. finally..de gak sumthing yg interesting..hehehe
    cam ok jek kempen nie..:-)

    ReplyDelete
  19. When I saw the topic I thought you were proposing something controversial like asking girls to always carry contraceptives just in case they get into situations which requires them to use it. Forced sex that kinda stuff.

    Unplanned pregnancy is a consequence of either planned or unplanned sex.

    Maybe focus should be given on the cause rather than the effect.

    ReplyDelete
  20. hanis. topik and iklan ni kamu arrange dengan baik sekali.
    kagum lah! berapa lama agaknya masa nak karang entri yang berkualiti..kalau depends on jari mmg u superb lah..kalau yg lain..i dont know.but maybe u can give some tips dear..

    ReplyDelete
  21. lets hope less unwanted babies on the road after this campaign!

    ReplyDelete
  22. berudu...hahaha..kelakar la hanis ni..hadoi..

    good explanation and promotion..^_^

    ReplyDelete
  23. rancang kehamilan??? tak best la rancang2.. anak tu rezeki la.. i nak anak ramai...

    ReplyDelete
  24. If men were equally at risk from this condition - if they knew their bellies might swell as if they were suffering from end-stage cirrhosis, that they would have to go nearly a year without a stiff drink, a cigarette, or even an aspirin, that they would be subject to fainting spells and unable to fight their way onto commuter trains - then I am sure that pregnancy would be classified as a sexually transmitted disease and abortions would be no more controversial than emergency appendectomies. ~Barbara Ehrenreich

    ReplyDelete
  25. If men were equally at risk from this condition - if they knew their bellies might swell as if they were suffering from end-stage cirrhosis, that they would have to go nearly a year without a stiff drink, a cigarette, or even an aspirin, that they would be subject to fainting spells and unable to fight their way onto commuter trains - then I am sure that pregnancy would be classified as a sexually transmitted disease and abortions would be no more controversial than emergency appendectomies. ~Barbara Ehrenreich

    ReplyDelete
  26. amboi hamis...mcm la hang dah kawen citer pasai ni...hang bila nak kawen...kawen cepat2...boleh buat posting pasai cara menyusukan anak pulakkk...hehehe

    pepun sila tag kan artikel ni utk yg dah berkawen sajewww...

    pepun lg berbalik kpd panduan agama adalah sebaik2 solutionnyaa...

    ReplyDelete
  27. awak promote bende yg bagus.. mungkin sedikit sebanyak boleh bg impak pada masyarakat.. harap takde lg masalah buang bayi.. :)

    ReplyDelete
  28. "Kempen ni bukan sahaja fokus kepada kes buang anak, tapi lebih menyeluruh kepada unwanted pregnancy. Maksudnya, tertumpu kepada para wanita muda yang tidak merancang untuk hamil."

    Perenggan kedua dan seterusnya sudah menyentuh perihal merancang kehamilan (kerana sekali lagi, KEMPEN juga tumpu kepada wanita muda yang nak rancang kehamilan BUKAN SAHAJA buang bayi/anak). Kita lihat macam mana participants yang work the issue (buang anak/bayi) out and make the campaign happen through their work (posters and write ups).

    Clear kan.

    ReplyDelete
  29. Maybe Hanis can add the requirement/importance/benefit of avoiding sex totslly before marriage.

    To me, unplanned pregnancy is meant for married couples only :)

    ReplyDelete
  30. hy hanis,

    rasenye kempen ni lebih kepada non-muslim ..utk yg org islam rasenye macam menggalakkan lagi aktiviti seks bebas..itu pada pandangan MDT la.. :)

    ReplyDelete
  31. can i try this with u?

    live life cool...

    I start losing faith in GOD too

    Sex isn't everything but a great way to escape pressure of life.

    thanks for sharing... I am depressed now

    PKR is having sex with pig

    BN has been raping the country for years

    No one is better off.

    ReplyDelete
  32. kemungkinan besar klu hanis jdik DUTA 'YES I CAN' KEMPEN mesti rmai yg ikot..yela...kate2 puteri bunian kn mencairkan hati2 lelaki..hehe:) good info!suke sgt!

    ReplyDelete
  33. harap jgn disalah gunakan..kaedah itu semua seperti IUD, pil dan kaedah lain untuk menghalang kehamilan adalah untuk orang2 yg dah berkawen sahaja untuk merancang keluarga dan kehamilan..tapi bagi yg x berkahwin, bukan ini pilihannya kerana takut terdapat remaja diluar sana tersalah aggap seolah2 kaedah ini menggalakkan seks sebelum nikah..mintak dijauhkan...
    bagi yg belum bernikah, pendidikan lah yg paling utama..aku yg hanya sekadar berkongsi pandangan dan pengetahuan..;)

    ReplyDelete
  34. guess that hamil tanpa rela tak berapa efektif...the campaign should be more to "jauhi zina", baru semua masalah boleh dirungkai...
    just my sekupang worth...

    ReplyDelete
  35. mostly babies yg dibuang merata2 macam buang kulit pisang tu kekadang bukan datang dari masalah remaja yang bermasalah..tapi cuba tengok berapa ramai pendatang tanpa izin yang tinggal satu rumah mix lelaki perempuan.. maybe babies tu salah satunya anak2 diorg kot..

    ReplyDelete
  36. saya tak rela HAMIL
    saya mahu masuk program itu . hahahaa

    ReplyDelete
  37. ada satu lagi cara... cawat besi!

    ReplyDelete
  38. bkn ke sume ni menggalakkan seks luar nikah..apa komen hanis?

    ReplyDelete
  39. Pengumuman : dapatkan rahsia 14 USAHAWAN KERAJAAN & 14 BISNES BERBEZA di
    http://usahawankerajaan.blogspot.com

    ReplyDelete
  40. masalah nya...nanti boyfrenz makin galak nak hubungan terlarang bila dah tau gf x mengandung klu hubungan tu.....

    ReplyDelete
  41. Masalah skrg... boyfren makin galak nak buat hubungan terlarang klu dpt tau gf x kan mengandung klu buat hubungan tu...ini akan menambah masalah sosial...........

    ReplyDelete
  42. kak t dh ada 2 anak.. cukupla dulu 2 orang.. ngeeeeee..

    ReplyDelete
  43. just to share, actually yang pengambilan pil tu forbidden in islam sebab it could brings harm.Sama ada yang makan tu akan kene side effect atau kalau die termengandung jugak, anak tu nanti boleh cacat. So, islam forbids bende2 yang membawa keburukan..

    ReplyDelete
  44. the pill and IUD have their own side effects. discuss with your doctor before deciding which one to use. some of us might not be suitable for both.

    whatever it is, let's put our hands against killing innocent babies.even if these women got pregnant out of wedlock, their innocent babies should not suffer.

    these women should be re-educated and given the necessary support to ensure that they dont end up killing the innocent creatures.

    ReplyDelete
  45. Pada yg da gatey sgt kawen jela..
    klo xckup duit kumpul cpt2..
    klo xdpt kumpul gak jgn jmpe awek..
    better pose bile 'air da msk pale'..
    jgn r ade kes buang anak lg kt kampus kesayangan..ok
    jom pekene burger billion dlu..('',)

    ReplyDelete
  46. jangan guna IUCD..tak elok,boleh sbb kn jgkitan bakteria..nama bakteria tue Actinomyces..nie bukan auta tapi fakta..

    ReplyDelete
  47. wuahhh bgus2...krole suke sgt ngan en3 ni...cma tajuknye adus MENGELAKKAN HAMIL TANPA RELA???bulih buat kotroversi 0o0o0o0...but,good work..

    ReplyDelete
  48. mana ada ambil pill tu haram. jangan mengharamkan benda yg halal..get your facts right before saying things that might backfire on you.

    ReplyDelete
  49. Saya pun ada wat entry ni ... walaupun saya lelaki ... dan dapat sokongan terus dari Julie Woon ... dalam facebook.

    http://hasrulhassan.blogspot.com

    ReplyDelete
  50. baru terpikir nak tulis entry sal ni huhuhu...nice n good infokak

    ReplyDelete
  51. elak hamil tanpa rela? better elak zina..that's the best way to solve this whole baby dumping issue,right?

    ReplyDelete
  52. Hakikatnya pegangan agama dan ilmu sosial yang lemah adalah punca utama masalah ini. Maaflah kalau aku katakan bahawa remaja kini sudah terlebih x-pose dengan kebanjiran media cetak/digital yg senang dapat drpd rakan sebaya.Diorg(perempuan aka G) nakkan disayangi & dibelai mcm dalam movie so bila perkara ni berlaku,hal halal haram pergaulan antara lelaki/perempuan dicampak jauh2.Maka si lelaki (aka B) ni melakukan tanggungjawabnya utk melaksanakan impian si G tu.. bila G terjerat dgn perangkap B,kita akan lihat sendiri statement drpd G dalam surat khabar.Semuanya terperdaya dgn lakonan B yg berjaya meracuni G.

    Moralnya : G diluar sana yg masih di alam persekolahan - lupakan dulu soal bercouple,tumpukan pd pelajaran krn ibubapa sedang bertungkus lumus mencari duit utk ko.Kalau ibubapa xde masa dgn ko,jgn salahkan mereka.Ko kena belajar berdikari mcm kami masa kecil2 dulu yg menghargai pengorbanan ibubapa kami... bukan kehendak mereka tetapi tuntutan hidup yg memaksa mereka begitu... Sayangi mereka selagi mereka masih bernyawa..

    Bagi kaum B - Sedarkah ko bakal jadi pemimpin keluarga 1 hari nnt,ko nakkah bila ko ada anak G nnt perkara yg sama berlaku kat anak ko.. fikirkanlah,Tuhan Maha Adil.. Keseronokan hanyalah sementara sebelum ia ditarik kembali.. mungkin ko ingin lihat anak ko ikut jejak langkah ko agaknya... semoga ko berjaya...

    #p/s : Maaflah kalau aku teremosional.Aku pantang tentang perkara ni.. Maaf sekali lagi pada tuan punya blog atas kekasaran bahasa aku... Selamat Hari raya Maaf Zahir Batin...

    ReplyDelete
  53. nak buat jgk.sapot kempen!

    tp xde car,pnjm car buleh?he

    ReplyDelete
  54. nak buat jgk.sapot kempen!

    tp xde car,pnjm car buleh?he

    ReplyDelete
  55. Mtk tlg edit entry ni.Nnt tkot smpai ramai yg slh aggp zina tu halal slagi x mgandung..wallahualam..

    “Wahai orang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidiklah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menampakkan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali perkara yang kamu lakukan.” (Surah al-Hujurat, ayat 6)

    ReplyDelete
  56. to azureus, maybe hanis tak aim entry ni untuk melayu saja. kaum lain pon baca. ramai yang dah tau zina tu haram, dari kecik lagi mak, ayah, ustaz, ustazah dah ajar. tapi kita takleh hidup dalam denial, people know that it is haram but they just can't stop doing it. so the least thing that we can do is to prevent the unwanted outcome ja lah, in this case, unwanted pregnancies and baby dumping. kan?

    ReplyDelete
  57. nice entry.. ok, i org ke 228 yg buat plegde tu :D

    ReplyDelete
  58. Ramai org bagi komen, better kempen jauhi zina drpd kempen avoid unwanted pregnancy. The thing is, nasihat Jauhi Zina ni dah dikira over saturated in our society. Remaja sekarang, dari kecik lg dah blajar agama, dorang tau yg sex tu hanya boleh selepas berkahwin. Some teenagers dapat terima ajaran agama, but sadly majority tu chose to ignore. This majority pulak, if we keep on preaching to them about sex-after-marriage, umpama tuang air atas daun keladi. Mmg dasar teenagers tegar tak mau dengar cakap. Dorang dgr cakap nafsu jer. Bila dah sexually active, most of them are ignorant! Betapa mudahnya nak mengelak kehamila, tp seb dorang tak tau, last2 pregnant! In the end, yg jadi mangsa adalah bayi tak berdosa, the ignorant teenagers and parents.
    Inilah sebab knp aku sokong sesgt kempen camni. Bukan nak galakkan bebudak tu utk jadi sexually-active, tp utk protect masa depan dorang dan yg paling penting, takder lg bayi yg dibuang! Kiter mesti kempen elakkan zina, but at the same time buat gak kempen avoig unwanted pregnancy!

    Treat the cause, but don't leave the effect unattended!

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!