Monday, September 27, 2010

Kenapa rambut rosak?

Nombor satu, gosok dengan tuala.
Nombor dua, sikat waktu basah.
Nombor tiga, guna alat pengering berlebihan.
Nombor empat, warnakan dan warnakan dan warnakan.
Nombor lima, luruskan atau keritingkan.
Nombor enam, ikat ketat-ketat tinggi-tinggi.
Nombor tujuh, guna produk styling.


Takyah huraikan pun semua tahu 7 perkara inilah yang menyumbang kepada kerosakan rambut. Awak bersalah buat nombor berapa terhadap rambut awak? Saya nombor empat. SAYA MENGAKU SAYA SELALU TUKAR WARNA RAMBUT. SAYA DAH ROSAKKAN RAMBUT SAYA BILA SAYA BLEACH HARI ITU *mengaku jerit-jerit macam kena soalsiasat dengan polis*

Rambut yang konon cantik konon sihat yang konon diminati ramai telah tiada lagi. Sekarang kering macam penyapu, warna pun tak ubah macam penyapu yang digunakan untuk sapu rambut gugur di lantai. Gila tragis dah lah warna penyapu pastu gugur, pastu nak sapu rambut gugur kena guna penyapu yang sama warna dengan rambut.

Memang penyesalan lah bleach rambut. Siapa yang teringin warna-warna blonde pastu orang saloon kata takleh kena bleach dulu, lebih baik jangan. Seriously. Hari tuh I nak rambut ijo. Hijau blonde gitu, then kena bleach sebab rambut asal kan hitam, mana boleh blondekan begitu saja. Demi rambut ijo, tiada pilihan lagi, I sanggup. Sekarang nasi telah menjadi bubur mari makan bersama.

Rambut ijo.



Sekarang mengaku, korang suka buat nombor berapa terhadap rambut? Langkah pertama untuk pemulihan ialah pengakuan.

133 comments:

  1. no 1234567 semua saya buat ! sila bayangkan =="

    ReplyDelete
  2. 1,2 n 6..whoaaa sedihnya...penyesalan tak terkata. pasni kena tobat!

    ReplyDelete
  3. 1 dan 2.
    like macam mane nak avoid nie?
    tolongggg hamis!

    ReplyDelete
  4. dah bertaubat tak nak buat2 apa....sayang tngk rambut berguguran huhu

    ReplyDelete
  5. oo... saya bersalah pada rambut krn buat no. 1 dan 2... huhuhu...

    ReplyDelete
  6. nombor satu dan nombor 5. warggggghhh T_T

    ReplyDelete
  7. err .
    pengakuan !
    lassie wat num 1 - 7 .
    grrr ~ :(
    tp lassie cover dengan wat treatment kt rumah . but dah berminyak sangat lak ambot . T__T

    ouh . bwu nk highlightkan .
    tapi org salon tu ckp kne bleach dulu . konpius pulak ni ;((

    ReplyDelete
  8. Nombor satu, gosok dengan tuala!

    alamak, tersenarai juga kesalahan sy! ;p

    ReplyDelete
  9. sadisnyer anis...hahhaa..sya pulak bab warna kan rambut paling takut..coz of budget for rambut ni just lidah buaya jek...hhahaa..nak lelebih bnyak hal lain nak guna..bagus2..mengaku, apapun tak per ler..biarkan panjang lagi..pastu tak yah ar warnakan rambut mcm2 colour ok?pakai wig jek...hehehe

    ReplyDelete
  10. ketujuh tujuh sebab diatas babe..uwaaa..but every 2 weeks kena buat treatment ...kopak babe..kopak..

    ReplyDelete
  11. hanis, semua yang di atas.
    haaa tudia..dah macam jawapan masa jawab soalan pmr dulu.

    ReplyDelete
  12. Tidak mahu rambut rosak? Pakai Hijab Hanis...heee.

    ReplyDelete
  13. selalu buat nombor 1 sebab rimas air dari rambut menitik-nitik

    ReplyDelete
  14. saya selalu buat yg no.1 tuh...penganiayaan terhadap rambut sendiri.. hehe

    ReplyDelete
  15. mari makan bersama

    loooooooooooooool

    ReplyDelete
  16. nombor 1, 2 , dan 6!

    kembalikan rambut menawan you , Hanis!

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  18. selalu buat treatment lah lepas nih..

    ReplyDelete
  19. suke buat no satu tu.
    cepat kering.haha:))

    ReplyDelete
  20. no 1 dgn no 2
    uwaaa~
    seriusly rambut sgt teruk skrg,,
    die da bcabang bukan kat hujung je dah,,
    kdg2 kt hujung x bcabang tp kt tgh tu bbelah,,
    uwaaa~
    pastu gugur thp gile2 da,,
    rase da mcm mkin nipis dan makin tserlah kulit kpale,,
    uwaaa~

    ReplyDelete
  21. saya pun menyesal wat benda yg sama T____T

    ReplyDelete
  22. nombor satu

    &

    nombo dua... sobss...


    banyak rambut putus kat tengah sebab suka sikat masa basah.. terpaksa.. nak ke kelas kan.. takkan takmo sikat rambut. isk3... syahdu ni.. mari berpelukan dengan hanis :D hehe

    ReplyDelete
  23. 1st!akhirnya!:D
    saya keringkan rambut guna tuala.
    *sigh T.T

    ReplyDelete
  24. Paling menyesal ialah perm. Omg rosakk gilaaaaa! T_T

    ReplyDelete
  25. omg! i love ur hair! i like to do no1,2,5 n 6. hahhh xtau la mgkn rmbt ni da mcm sabut kelapa

    ReplyDelete
  26. sy suka buat no 1!!! haha...konon nk keringkn rmbut sbb xsuka guna pengering rmbut...=P

    ReplyDelete
  27. nombor 2. x sangka pulak sikat waktu basah bleh mnyebabkan rambut rosak.

    ReplyDelete
  28. saya buat 1,2 dan 6..pergi salon pun, shampoo girl ngumpatkan rambut saya dengan shampoo girl lain dalam bahasa cina..mencinya i....

    ReplyDelete
  29. susah jgk yer nak jage rambut nie..

    ReplyDelete
  30. 1 . waa. gune towel pn pyebab rmbut rosak ? T__T

    ReplyDelete
  31. Hanis, Asa buat Number 1! Number 2 - 7 memang Asa tak buat lansung. So macam mana? Nak bagi rambut kering lepas mandi nak lap pakai apa? Sebab Asa memang jenis tak sikat rambut sama ada waktu basah ataupun kering.

    ReplyDelete
  32. alamak hamis.i buat kesemua.ketujuh2.haish!!!ade penyelesaian x?

    ReplyDelete
  33. tuu la pasal kan.
    dulu rambut u cantik sangat.
    tapi bila tengok photo raya, nampak sangat rambut u macam rosak.
    kering.
    alahaiii sayangnyaaa.
    =_='

    ReplyDelete
  34. BANYAK GILA, DAH BOLEH BUAT BUBUR LAMBUK DAN MAKAN BERAMAI-RAMAI.

    ReplyDelete
  35. i know iknow~omos same with aud's last entry!>http://fourfeetnine.com/2010/09/22/my-hair-confession/

    ReplyDelete
  36. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  37. Why didn't I know number one takley!

    ReplyDelete
  38. Nombor satu memang takleh, tapi kalau nak keringkan cuma kena balut dengan tuala dan pergi jemur baju masak gulai buat homework, bila air dah tak menitik baru buka tuala dan biar ia kering semualjadi. Tada!

    ReplyDelete
  39. satu dan enam! tak tahu buat tu akan merosakkan rambut. huhu..


    empat buat juga tapi dulu-dulu. sekarang dah tak buat dah sebab rambut jadi kering sangat. menyesal. T_T

    ReplyDelete
  40. errkk!

    saya selalu...


















    no. 1 dan 2.

    gosok dgn tuala n sikat time rambut basah.


    ><

    ReplyDelete
  41. semuanya ada hikmah..maybe dah masanya untuk pakai tudung dan berhenti warnakan rambut :):)

    ReplyDelete
  42. no 1 sampai 5.jer!
    eh.tapi no 3 tak! =P

    ReplyDelete
  43. semua di ats xde...
    sy mmg keringkn dgn balut ngn tuala je...tp ttap xpuas ati ngn rmbut ni..huk2
    hanis, if u not ready utk pkai tudung, better jgn pakai takut nanti bila u dh pakai, orang akan pertikaikan pakaian u pulak macam yg yuna kena skrg ni...

    tips utk pakai tudung, jaga penampilan pakaian terlebih dahulu ok! luv ya :) just b yourself.

    ReplyDelete
  44. number 1 and 2 -,-
    kalau nak pergi sekolah,pagi2 buta tu kena bangun,macam mana nak biarkan rambut tu kering without using the towel?bukan ke ambil masa yang lama?or nak kena bangun 3 pagi and biar rambut kering sambil tu boleh berqiamullail.-,-
    rambut basah tak boleh sikat? kalau nak keluar cepat macam mana?
    and,can you suggest what is the best shampoo brand that available in the store yang sis guna untuk masalah rambut rosak ni.i've tried DOVE.but,it would make you turn bald =,= major hair loss.
    hope you can answer this :)

    ReplyDelete
  45. x sah kot solat kalau warnakan rambut sebab warna tu dia melapisi rambut tu drpd air..

    mandi wajib pon x sah.

    so bygkan kalau mndi wjib x sah, ko bce quran, solat sume dosa besar...

    astagfirullah..

    insaflah..

    ReplyDelete
  46. satu dua lima dan enam, sob sob, saya mengaku saya salah!!

    ReplyDelete
  47. no 1..kalau balut ngan tuala biar dia kering sendiri ok...yang tak ok..rambut nampak mcm lempeng kelapa..camno? hihi.
    ohh hanis.. gi tukar kaler lagi.. suker hanis rambut brown2 sket.. ;)

    ReplyDelete
  48. No 2!!!
    Hanis..dont u miss ur black hair?..huuu

    ReplyDelete
  49. nombor satu.huhu. nombor empat dan lima pernah buat tapi tak selalu..huhu.

    ReplyDelete
  50. saye juge buat semua...
    sekarang rase mau go bald sajer~~
    or maybe patut bertudung litup terus~~gagaga

    ReplyDelete
  51. hanis, cube check smule hukum color rambut ni..
    tak sah mandi wajib - nnt amalan lain pun jd tak sah.

    utk ingatan saya juga ;)

    ReplyDelete
  52. 1 2 6..mmg dah jadi habits.
    tue yg rambut selalu kering..
    papepun rambut hanis mmg fevret saya..

    :)

    ReplyDelete
  53. kalo dah elakkan suma nombor..tp rosak gak..camne 2??

    ReplyDelete
  54. perempuan rambut panjang seksi!

    http://bysandraazwan.blogspot.com

    ReplyDelete
  55. haa, tau pon rambut kaler tu tak lawa. Nasib bek body lawa. Len kali kaler itam atau cokelat gelap aje boleh, tak pun kaler ori aje la, buat apa nak kaler2 lak, bukan ada uban pon. :p

    ReplyDelete
  56. meyh la singgah kt blog http://dikalahatiberkeroncong.wordpress.com/

    ReplyDelete
  57. hehek, kelakar plak tgk gambar tue.. sbb nickname aku ijo.. pastue ko tulis rambut ijo.. igtkan rambut aku td...

    ReplyDelete
  58. pakai je rambut palsu.cantik gak.hehehe.so cana nak pulih kan? kena botak ker?

    ReplyDelete
  59. rasanya semua sy buat....tapi tgk cantik je rambut u....

    ReplyDelete
  60. 11256..eh??macam nombor ekor pulak...hahaha..

    ReplyDelete
  61. I like your black hair better..you look so ayu in black hair...macam Catherine Zeta Jones gitu (part rambut tu)

    ReplyDelete
  62. sy pn bersalah bleach rambut. dah jadi macam rambut hanis skrg. :(

    ReplyDelete
  63. i'm wearing hijab but still menjaga kesihatan rambut. biasanya saya mcm perah secara lembut rambut tu then biar kering sendiri b4 sikat (bukan mcm perah kain baju ye!) tapi bila dah kering, selalu lupa nak sikat rambut. hahaha!

    ReplyDelete
  64. nombor satu sahaje.rosak ke rambut? keringkan rambut gune tuala pun rosak ke? deng!
    tapi takpe. sy selalu potong rambut. so rambut baru lagi tak rosak selalu ade.

    mari botak. u like lelaki botak kan? haha! cemane kalau u botak lak. ade lelaki suke tak? lol

    ReplyDelete
  65. haniss....suke tgk rambut hanis yg hitam ikal mayang macam duluuuuuu

    ReplyDelete
  66. Rambut idaman daku sebelum daku memakai tudung. Cantik.

    ReplyDelete
  67. pengakuan ikhlas dengan penuh rasa kasih sayang.
    kesilapan no 1,3 & 7..wohhh..

    ReplyDelete
  68. kerintingkan..luruskan..kerintingkan..luruskan..pastu kerinting xsmp sbulan luruskan balik. pastu potong pendek trus. pastu skg dah pakai tudung muahahhaa. tp pkai tudung bkn sbb rambut rosak. tp rmabut makin cantek sejak pakai tudung ;)

    ReplyDelete
  69. err.. gosok ngan tuala la kot... skarang rambut pendek..
    kuman "kesalahan jujur .." Entry

    ReplyDelete
  70. rambut rynna rosak kerna ketujuh2 di atas..tapi cantik je rambut u hanis.. x nampak rosak pun ijo tuh

    ReplyDelete
  71. saya 1 dan 2.cam dah kena penyakit barah otak je...shampoo mesti banyak rambut jatuh.huuu..:(

    ReplyDelete
  72. taknak ikat rambut ketat ketat tinggi tinggi dahhh!!

    http://twinkywinkystars.blogpsot.com

    ReplyDelete
  73. I suka buat no 1 & 2..eh abes nk gosok rambut guna apa?? >_<

    ReplyDelete
  74. 1,2,6...huhu....walaupun bertudung kalau tak jaga betul pun tetap rosak. alhamdulillah skarang rambut dah mula ok lepas dengar advice hair stylist.

    Note: dulu tak rajin manage rambut. favorite ikat rambut ketat dan tinggi. rasa kemas je. now, rambut dah pendek, xpayah nak ikat lagi.

    ReplyDelete
  75. number 1 and 2.
    and number 8,selalu tukar syampu. sungguh lah rambut dah macam ape.

    ReplyDelete
  76. number 1, 2 and number 8 as well,selalu tukar syampu. sungguh lah rambut dah macam ape.

    ReplyDelete
  77. yang pertama tu sis.
    yo la kalau dah basah, takkan nak biar menitik-nitik kan.
    huhu~

    ReplyDelete
  78. Salam Hanis,

    Awak mmg dah dilahirkan cantik semulajadi.

    So, xyah nak ubah apa2...

    Ingat lagi tak lagu Joey McInytre - Stay the Same?

    ReplyDelete
  79. haaa! hanis! siryes. wane ash kan ijau yg u nak tu. i nyesal jgk kesudahannye but nak sgt kan. .cam u la, sbb nk kan sgt ijau, sanggup bleach. then lama2 makin takda ijau tuu T___T yg tinggal cume kaler ngelip gini cam rambut u. my mum bising sangat, buruk hodoh lagi menyampahkan mata dia. dia lbh rela tgk i botak and harap jadi natural smula. hehe!

    ReplyDelete
  80. haaa ni nak ngaku ni...no 1 2 6 ngan 7..cemane??

    ReplyDelete
  81. NOMBOR 5 ! Aku buat dua-dua. First keritingkan then luruskan! Arghhh menyesal :(

    ReplyDelete
  82. tak, pakai tudung bukan tunggu bersedia ke tak..sama jugak macam solat. WAJIB. bukan ikut kita sedia tak. kita yang kena ikut perintah Allah. bukan sebaliknya.

    menjaga pakaian juga wajib.
    pesanan utk saya dan kamu.

    Luv.

    ReplyDelete
  83. apa kata tabur bedak atas bantal untuk pulihkan rambut?

    Jemput2 sedap dimakan datang ke blog sana

    ReplyDelete
  84. i smua ny ada -.-

    ni post i: http://neesaferreira.blogspot.com/2010/09/goobye-h-i-r.html

    ReplyDelete
  85. nampak hanis dalam intrend untuk headcoverz page..
    comel =p..
    hahah..sori..komen xde kene mngena

    ReplyDelete
  86. 3.5.6.. ok. feel guilty to my hair..
    btw, u hair is gorgeous.

    ReplyDelete
  87. follow u oredi..follow me back okayh..apa itu tepung gomak..moh dtg blog oden!

    ReplyDelete
  88. abes suda rosak mahkotamu..
    takpe gunting je kasi tumbuh baru..
    hilang tumbuh beganti pasti..('',)

    ReplyDelete
  89. nombor enam nombor lima nombor tujuh
    o_O

    ReplyDelete
  90. ish...

    girl..

    start wearing your wigs now..

    sian..

    rambut yg cantik menarik tertarik memang da bomb bila bangun tidur sudah tiada lagi ....

    now is steaming, siliconing, biar kering tanpa hair drying..

    tsk2...

    ReplyDelete
  91. kesalhn num 1 ngan 2! Definitely..skrang rmbt dh rosk.sdh..anyway i lyke ur blog..

    ReplyDelete
  92. no satu...
    dan no lima, tp sekali jelah...hu
    tp rambut kering r...tk tau npe

    ReplyDelete
  93. num 1..
    sy da rosakkan rmbot sy..sobsob..

    ReplyDelete
  94. Ades..lpas ni jgn bleach da tau sis..syg rambut T___T

    ReplyDelete
  95. 1,2 sentiasa sy amalkan selama nie. Haha.

    ReplyDelete
  96. 1 dan 2 amalan yg menyesatkan ambo selamo ni :)

    ReplyDelete
  97. Wow.. its good tips...
    www.facebook.com/MiszHairStudio

    ReplyDelete
  98. No 1,2 dan enam...huhu menyesal x sudah skarang T_T

    ReplyDelete
  99. Salam

    Saya ada produk mengatasi keguguran rambut yang terbaik kerana

    1. Produk keluaran tempatan berasaskan herba (tanpa bau herba)
    2. Diiktiraf HALAL dan duanugerahkan sijil Good Manufacturing Product (GMP)
    3. Mempunyai pusat rawatan sendiri di Puchong Utama (sebarang masalah boleh merujuk terus dengan kami)
    4. Harga rawatan dan produk yang sangat munasabah (bawah RM1000 untuk keseluruhan 10 sesi)
    5. Kami hantar terus ke rumah anda (pos)
    6. Testimonial pengguna yang berjaya
    7. Hadiah misteri (sila nyatakan anda mendapat info ini dari blog ini)

    Fifee
    0177020178
    whatsapp 0167450303

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!