Monday, July 30, 2012

Taat Pada Boyfriend


Taat Pada Boyfriend.

Perempuan selalu cinta dalam-dalam. Tak berpada-pada. Dia percaya  lelaki itulah yang dia bakal kahwini. Mungkin dia anggap, relationship itu sebagai satu test, adakah dia wifey material. Jadi dia kena tunjuk betapa wifey materialnya dia. Dengan taat pada boyfriend.

I’ve seen this a lot (ehem, girlfriends). And at one point in my life, I used to be that girl too.

“Weh jom keluar lepak jap. Lamanya tak jumpa!” “Jap aku tanya boyfriend aku”. Wow, sejak bila berdosa andai boyfriend tak redhakan pemergianmu untuk melepak bersama teman-teman? Bilakah tanggungjawab menjagamu beralih dari ibubapa ke boyfriend mu? LOL.

Bila liat nak solat, boyfriend call dan tanya dah solat belum? Wow terus laju capai telekung dan bersolat wow wow, cuba kalau Mama atau Daddy yang suruh pergi solat, tunggu lagi beberapa minit nak habis waktu baru bergegas.

Ibubapa nasihat belajar rajin-rajin, oh it’s just another nasihat yang berulang sejak dari tahun satu lagi. Tapi bila boyfriend bagi kata-kata semangat nak exam, sayang jangan lupa baca Allahuma Yassir Wala Tuassir ya xoxo. The moment dapat anugerah dekan terus update status FB I can’t do it without you, you are my drive, my inspiration, my backbone. Wah tiba-tiba dia jadi tulang belakang kau, entah engkau tulang rusuk kiri dia ke idok, belum confirm lagi.

Bila pakwe ajak keluar weekend, terus OKAY! *sambil cancel semua plans lain*. Kalau family kata baiklah we’re having dinner this weekend, jawapannya “Tengoklah kalau I free”.

Kalau nak pergi clubbing, "weh nanti jangan tag gambar aku, nanti boyfriend aku nampak". Oops, taknak hancurkan hati boyfriend uols! Hati mak bapak camne? Oh lupa mak bapak takde Fesbuk. Sorry sorry, ini tak valid.

There’s a difference between being a good partner, and secara buta tuli taat. If he is a good partner to you, and you repay him with kindness as well, you’re a good partner. Kalau dia treat you macam bangang, tapi you still put him first, that’s… sorry to say, buta tuli taat.

Bila buta tuli taat, you lose your value and above all, you lose yourself. 

So ladies, don’t give your all just yet. Not until he sits on the cushion and the pakciks around him said “SAH”. Biarlah orang kata jual mahal, sebab benda mahal memang kita kena jual mahal okay belajarlah ekonomi/business.

254 comments:

  1. naseb la xtermasok dlm kategori ni. huuu ..


    klik link..
    epysilence.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. like your quotes , permission to share this.Can sis ? :)

    ReplyDelete
  3. like your quotes , can I share this sis ?

    ReplyDelete
  4. some gud story and its truely happen..

    ReplyDelete
  5. some gud story, but its truely happen..:)

    ReplyDelete
  6. some gud story, but its truely happen.. :)

    ReplyDelete
  7. Selalu ja jumpa macam nie.. Macam x de ayah ibu plak kan..

    ReplyDelete
  8. lebih dengar cakap boyfriend dari mak bapak

    ReplyDelete
  9. pasni kalau gf aku tak dengar cakap aku, aku slahkan kau hanis :P

    ReplyDelete
  10. i don't know but i've never considered being in a relationship before marriage something sweet. yes, even when i myself was in that jahiliyyah zone.

    ReplyDelete
  11. kan tp itu lah realiti kebanyaka pasangan bercinta ;-)

    ReplyDelete
  12. totally agree!
    ladies, should open up their eyes, in love.

    ReplyDelete
  13. tahu tak pe. sikit2 nak tanya bf. lempang kang baru tahu. menyampah kalau ada kawan yang macam ni. ramai.

    ReplyDelete
  14. "Bila liat nak solat, boyfriend call dan tanya dah solat belum? Wow terus laju capai telekung dan bersolat wow wow, cuba kalau Mama atau Daddy yang suruh pergi solat, tunggu lagi beberapa minit nak habis waktu baru bergegas."

    kalau bf cakap bende yg baik, apa salahnya ikut?

    i think this posting would have a greater impact if you include cases where being obedient to a bf is clearly a bad choice.

    such as?

    "bf ajak pergi clubbing, walaupun sebelum ni jejak kaki pun x penah, terus kata OKAY!"

    it aint wrong to be obedient in being good is it? or perhaps u have issues in obedience, regardless of its alignment, either good or bad.

    u're the boss hanis, i'm just a passerby :)

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  16. suka karangan perenggan 1,2,3,4 dan perenggan kesimpulan anda!

    ReplyDelete
  17. Agree sgt tau! memang banyak pun pompuan akan buat macamni..hukhukhuk...

    ReplyDelete
  18. wowow..ni betul..ramai yg dah pntingkan pkwe dr parents..semua nk bt kne gtaw pkwe dulu.. ish3..

    ReplyDelete
  19. like this entry.. hormat sngt ngan bf.. i paling menyampah ngn org lagi pentingkan boyfi nie..

    ReplyDelete
  20. well thats a very honest one hanis. setiap penulisan yg disertakan dgn self-experiances walau pun simple akan menjadi efektif.u put ur energy semasa menaip. gud work. hope ramai yg akan membaca. Dan pada kaum lelaki, KALAU ANDA INGINKAN WANITA ANDA MENJADI BIDADARI, SEBAIKNYA ANDA PERSIAPKAN DAHULU SYURGA BAGI MEREKA.

    ReplyDelete
  21. Saya sgt sgt sgt setujuuuu keknissss!! Aish budak2 zaman skng terlalu berserah jiwa dan bakul kat bf! hurm... especially my students..

    ReplyDelete
  22. mmg terjadi pn situasi cmtu..
    yes nasihat yg berguna..
    thanks..:)

    ReplyDelete
  23. haha..
    over sayang tuu..
    then bila laki tu end up the relationship,,,
    mula la cari parent balik ..LOL

    ReplyDelete
  24. haha..
    over sayang la tuu..
    then bila dh break sibuk cari parent balik..
    LOL ~

    ReplyDelete
  25. yeup... agree totally! but i guess that is what we call a phase :) masa tu suara mak bapak tak hirau, bf atau kawan2 jugak yang betul..

    ReplyDelete
  26. hehe..kan,punya la taat,sampai nak g mana2 bgtau pakwe..http://dayahpunyacelite.blogspot.com/2012/07/saya-sudah-bebas.html

    ReplyDelete
  27. kan..punya la taat kat pakwe.. http://dayahpunyacelite.blogspot.com/2012/07/saya-sudah-bebas.html

    ReplyDelete
  28. Truely agreed dear..mcm dah jadik laki je nak taat cmtu skali..at the end, that guy tinggalkan gf yg sgt taat konon tu..bye bye jelah..

    ReplyDelete
  29. agree with you! taat boyfriend pun berpadalah kan. bukannye konpem jadi suami lagi. anyway, family first! :D

    ReplyDelete
  30. rugi melabur banyak pada benda yang belum tentu menjajikan pulangan lumayan.

    ReplyDelete
  31. love this entry la cik Hanis Zalikha , and at the same time sangat setuju gak la dgn apa yg u cakap nie , xsemestinya kita sebagai perempuan terlalu taat dgn bf sebab belum tentu dia adalah jodoh lagi. Apayang penting jangan terlalu mudah dengan lelaki yang belum tentu dengan lelaki yang kite tidak begitu kenali lagi isi hatinya walaupun bertahun2 bercinta ... harap nie bleh jadi renungan buat kite semua.

    ReplyDelete
  32. agreed with u sis! sometimes mmg ada jgak ehemm (girlfriend) spesis begitu..mmg untunglakan kaum lelaki..tapi girl tu..i think sgtlah malang sbb appreciate the person that should call (boyfiee) macam husband..husband sndiri pun ntah gitu layan dgn baik kan :">

    ReplyDelete
  33. benda mahal mmg mahal - belajarlah ekonomi- anda bukan barang kos lepas. ^^, wink2

    ReplyDelete
  34. pedas, hanis, pedas. haha. but u got ur point. so true. setuju sangat tepuk meja macam dalam dewan parlimen. tapi tang suruh p solat awal tu xkesah la, org ajak buat kebaikan, elok la tu, jangan dia solat tak ikhlas sudehhhh, kn ;) slamat bebuke!

    ReplyDelete
  35. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  36. haha..buta tuli taat..klarkarnya ayat tu..hahaha

    ReplyDelete
  37. Adalah lebh afdal jika boipren itu ditukarkan status menjadi suami yg sah...barulah si wanita harus mendengar apa yg dinasihati oleh sang suami hehe

    ReplyDelete
  38. Absolutely correct!!!!!!!!Saya xpernah nak ngaku ada boyfriend sbb sy takut mak ayah sy tau....wahaha..family first n no place for bf sampailah kamu SAH berkawen....jaga diri ye ladiesss!!;)

    ReplyDelete
  39. jual mahal la sikit yer kaum hawa..

    moral of story.

    ReplyDelete
  40. hehehe taat pada husband yg paling afdal..taat pd boyfren x masuk dlm buku..hehehe

    ReplyDelete
  41. Agreeable on most of your statements.. Seems like you know it all.. Just wondering.. What happen if one day, a guy found a girl, that just like you said "jual mahal" so does speak lah.. yg xderla seberapa "taat" pun then happened to get married.. got a kid.. but then that " ketaatan" tuh tidak menjadi.. sang lelaki pun dah cube mendidik ttp..oleh disebabkan.. keadaan sebelum2 nya.. jadi kat mane yg dikatakan.. Salah lelaki ke salah pempuan tuh.. ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. I think it depends on the person and their sense of responsibility. Sebab ada je yang nikah tanpa bercinta dulu but still able to manage their marriage wonderfully. Tak perlu pun praktis sebelum kahwin.

      Delete
  42. Agreeable on most of your statements.. Seems like you know it all.. Just wondering.. What happen if one day, a guy found a girl, that just like you said "jual mahal" so does speak lah.. yg xderla seberapa "taat" pun then happened to get married.. got a kid.. but then that " ketaatan" tuh tidak menjadi.. sang lelaki pun dah cube mendidik ttp..oleh disebabkan.. keadaan sebelum2 nya.. jadi kat mane yg dikatakan.. Salah lelaki ke salah pempuan tuh.. ??

    ReplyDelete
  43. Agreeable on most of your statements.. Seems like you know it all.. Just wondering.. What happen if one day, a guy found a girl, that just like you said "jual mahal" so does speak lah.. yg xderla seberapa "taat" pun then happened to get married.. got a kid.. but then that " ketaatan" tuh tidak menjadi.. sang lelaki pun dah cube mendidik ttp..oleh disebabkan.. keadaan sebelum2 nya.. jadi kat mane yg dikatakan.. Salah lelaki ke salah pempuan tuh.. ??

    ReplyDelete
  44. yup. kak hanis, i agree! LOL
    blom jadi laki kot dah nak control. tehee~

    ReplyDelete
  45. yup. kak hanis, i agree! LOL
    blom jadi laki kot dah nak control. tehee~

    ReplyDelete
  46. yup. kak hanis, i agree! LOL
    blom jadi laki kot dah nak control. tehee~

    ReplyDelete
  47. kena pilih calon' yg btul2 tu. and i agree with u, "jgn membuta tuli"..

    ReplyDelete
  48. 100% agree with you. If you don't love yourself, you won't be able to love others... ;)

    ReplyDelete
  49. Indeed, am still learning from past mistakes :") Good entry u have here. Big thanks for reminding.

    ReplyDelete
  50. Jangan terlalu taksub dengan cinta. Jangan fikir bila da ber'couple' da kompem kawen...betulla tu buta tuli taat. Jangan samp melebihi taat kepada Tuhan dan ibu bapa...kadang-kadang pelik sampai begitu sekali tarikan cinta si lelaki..ops saya pun lelaki.. Yelah sepatutnya tahu batas-batas bercinta...cinta x semstinya bersatu...cinta itu buta...jadi jgn jadi tuli pulak....haiiihhh...

    ReplyDelete
  51. Indeed. Am still learning from past mistakes. Big thanks for reminding, good entry u have here :") Kudos.

    ReplyDelete
  52. haha, good ones. shida pun banyak tengok kes macam ni. nak ajak keluar pasar malam je pun tp bf x bagi.

    itu belum apa-apa tapi dah panggil papa n mama atau sayang. panggil melalui sms ok lagi tapi kalau kat depan org ramai, isshhh rasa sangat x sesuai

    ReplyDelete
  53. nice entri... like it... kebanyakkan kenyataan di atas byk berlaku.

    ReplyDelete
  54. Jangan terlalu taksub dengan cinta. Jangan fikir bila da ber'couple' da kompem kawen...betulla tu buta tuli taat. Jangan samp melebihi taat kepada Tuhan dan ibu bapa...kadang-kadang pelik sampai begitu sekali tarikan cinta si lelaki..ops saya pun lelaki.. Yelah sepatutnya tahu batas-batas bercinta...cinta x semstinya bersatu...cinta itu buta...jadi jgn jadi tuli pulak....haiiihhh...

    ReplyDelete
  55. totally agreed dgn hanis nye pandangan,,tak ramai golongan muda fikir mcm u zaman sekarang, yg mereka tau 'dialah segala2nya'..hmmm

    ReplyDelete
  56. Sarcastic, but loving it!
    So true huh.
    Thanks for reminding the girls out there. oh, me too :D

    ReplyDelete
  57. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  58. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  59. Sarcastic, but loving it!
    So true huh.
    Thanks for reminding the girls out there. oh, me too :D

    ReplyDelete
  60. well said . too many girls out the ive bumped onto drown into a false drama of love and taat buta tuli. willing to be kicked and head been bumped on the car hood for the sake of - i love him, dia tgah marah, takpe la, nnti ok la tu. it makes me feel like.... durh. and to good side is, theres also girls like you, who is smart enough to be able to differentiate smart taat and relevance of the word 'love'

    ReplyDelete
  61. terbaik lah post kak hanis ni.. seriously true! :)

    ReplyDelete
  62. betul jugak cakap hanis. sometimes kita jadi rimas with our friend yang perlu minta izin dengan bf for anything yang dia buat. kalau tak buat kena marah maki hamun. aduh tak tahu nak cakap apa dah.

    ReplyDelete
  63. wow Hanis..i'm so impressed..Well said.

    ReplyDelete
  64. sis! terbaik. sukaa. ramai yg macam ni. siket2 mintak izin bf gaya bf tu suami snbr. ergh,tlg lah --'

    ReplyDelete
  65. i do have friends jenis mcm ni.. hahaha.. sokay, later they will realize jgk.. family most important rather than boyfie yg belum tentu jd 'imam' dia nnti..

    ReplyDelete
  66. Haha,agree sgt! Tak perlulah taat ye dak? BF tu title x sah lagi pon..^^

    ReplyDelete
  67. Yes! sngat setuju tentang ini..ramaaaiiii yg wat.

    p/s:
    sblm kawen..taat ngan mak bapak.
    pas kawen..taat ngan suami.

    ReplyDelete
  68. yahhh, setuju setuju !

    banyak yang macam tuu.

    ReplyDelete
  69. agungkan kekasih lebih dr segalanya.. tu yg xbetul.

    ReplyDelete
  70. awesome! BF is not everything for you!

    ReplyDelete
  71. I can't agree more with this. Stop being so "overly-attached" girls. This is why, I would say, girls are so vulnerable to get cheated because boys will always feels like he owns you thoroughly, and you would of course, without any doubt, question his love, without awaring if he's cheating on you or not.

    ReplyDelete
  72. i love the line 'barang mahal, memangla kena jual mahal'.
    a VERY good advice!

    ReplyDelete
  73. wow!! yang nih de best ever... hope sgt my mmber bce sbb dye trllu taksub dgn bf smpaikan nk gi wt final project pn kpl dye x bg sbb dlm group ade lki..ouhh..S***

    ReplyDelete
  74. buta tuli taat...got one new word today..credit to u hanis

    ReplyDelete
  75. wow!nice post..2 thumbs up for u..=)

    ReplyDelete
  76. stuju ngan miss hanis yg sweet. taat pada suami sahaja.

    ReplyDelete
  77. lg mahal lg berharga... boyfren blm tentu jd suami...

    http://mohdfaizulosman.blogspot.com/2012/07/nice-song-sami-yusof-feat-dato-siti.html

    ReplyDelete
  78. hahahahah.. sgt betol .. :) if dapat boifren yg betol2 bagus xpe, ni kalau dapat boifren yg kaki menjahanamkan anak org.. tak tahu laa -,- .. beware ladies ! :)

    ReplyDelete
  79. betul betul betul. family first! (:

    ReplyDelete
  80. i like! baru bf/tunang je pun dah nak minta izin. if dah jadi suami, takpe juga. setakat bgtau pegi mana tu cukup la. kot2 hilang, ada jg jejak. hehe.. minta izin ibu bapa kan lebih baik. ^___^

    www.allaboutmeputeripanda.blogspot.com

    #saya budak baru belajar blog! :P

    ReplyDelete
  81. lol sits on the cushion...yup yup.. biasanya budak sekolah je membabi buta taat kat bf...kalo dah besar pun cam tu gak,mmg mentaliti budak sekolah lah namanya tu

    ReplyDelete
  82. betul betul. gaya macam dah jadi suami. padahal belum lagi. haha :D

    ReplyDelete
  83. Biasa la...remaja..diorang belum cukup experience...let them fail its good so they learn something about it...org yg x nak org lain fail is a fix mindset kind of people bukan jenis yg berkembang pnya mindset..let them..lagi pon lelaki yg mahal sekarang..boleh la ikut cara ni...tapi bertambah la andartu di malaysia ni..kuikuikui

    ReplyDelete
  84. "belajarlah ekonomi/business. "

    haha

    nice post kak hanis :) i like.

    ReplyDelete
  85. omg ! terasa mak , nok! but betul laaa... now da menyesal....

    ReplyDelete
  86. well said. saya tak belajar economy. tpi engineering ;P

    ReplyDelete
  87. well said. saya tak belajar economy. tpi engineering ;P

    ReplyDelete
  88. "Bila liat nak solat, boyfriend call dan tanya dah solat belum? Wow terus laju capai telekung dan bersolat wow wow, cuba kalau Mama atau Daddy yang suruh pergi solat, tunggu lagi beberapa minit nak habis waktu baru bergegas."

    biler BF ingatkan diri nk solat tu bagus. tp jgn solat sbb BF yg suruh. solat kerana ALLAH. niat kene betol.

    good post! well said!

    ReplyDelete
  89. haruslah jual mahal! kite semua (ladies) ni rare okeyy! hihi no discount plsss.. nk discount masuk kedai kasut vincci la :D

    *agreed hanis!

    ReplyDelete
  90. btol tu..nak2 dpt bf yg curang,buat penat je taat..taat kat samilah nnt :)

    ReplyDelete
  91. girls nowadays...they prefer to please everybody around them rather than please themselves to be a good servant to Allah..sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku dan matiku hanya keranamu ya Allah..

    ReplyDelete
  92. totally agree... i never obey to him... i live my life as i want it to be... he is not yet a family to me...

    girls out there (especially adik2 yg br blaja bercinta tu), bf is just a bf... u know him just for few months or maybe for 2 or 3 years... but your parents have been wif u since u were born... pk2 kan ye...

    beside parents, i give my 2nd priority to my best frens... why? if the relationship ended, will your bf still wanna help u, protect u? my answer is NO!!! u need ur frens more than ur bf... becoz family n frens are my colours of life...

    ReplyDelete
  93. totally agreed!! kita ni jangan lah terlalu cintakan keduniaan sebab yg keduniaan hanya bersifat sementara. Kita kene cinta Allah yang Ar-Rahman sebab bila Allah sayang kita, Dia akan suruh seluruh umat pelusuk bumi menyayangi kita and dari situ tuan badan rusuk kiri kita ni akan kita temukan. Insyaallah.

    ReplyDelete
  94. Betul tu saya sokong... Boy Friend bukan segala-galanya dalam hidup kita.. Tapi tak salah kita dengar kata dan belajar perkara-perkara yang baik daripada Boy Friend..

    sebab bermula daripada Boy Friend- Gilr Friend, sekiranya jodah panjang boleh berlanjutan sehingga ke jinjang pelamin..

    Yang paling penting sekali jaga batasan semasa dalam proses berkawan dan dalam proses kenal mengenali..

    Terima kasih di atas perkongsian info yang bermanfaat ini..

    Salam perkenalan.

    Saya tak ingat dah berapa kali berkunjung ke blog Hanis..

    Saya menjemput Hanis join dua segmen yang sedang diadakan di blog Coretan Anuar. Wang tunai terkumpul berjumlah RM500 untuk dimenangi.

    ReplyDelete
  95. Clever!
    Buta tuli taat kerana tidak berfikir.
    Rugi bila tidak gunakan akal yang diberi untuk membuat piliha yang benar.
    So dont be dumb, deaf and blind
    but use all the great senses, gifts from our CREATOR, THE MOST COMPASSIONATE.
    Tentu sekali beza mereka yang berfikir dengan mereka yang tidak.
    Pilih lah nak yang mana?
    Cos our choices have consequences. Think!
    Hanis, in this case, u have displayed good understanding. well done.

    ReplyDelete
  96. bgsu la N3 ni.. setju sgt.. pakwe diorg dh mcm dewa la plak.. mak ayah sgup ktepikan.. Nauzubillahiminzalid..

    mintak shared ye hanis

    ReplyDelete
  97. Good advice.
    Jgn taat sebelum waktunya & pada ikatan yg belum SAH.

    ReplyDelete
  98. setuju! Taat pada Tuhan dan mama ayah lagi bagus dari taat pada org yg belum tentu jd milik kita.....dan lg satu perempuan mestila kena jual mahal... hehehe =]=]=]

    ReplyDelete
  99. Saya ada ramai kawan macam ni . Tak seronok dah bila nak ajak lepak sama-sama bila dah berpunya berbnding yang sibgle. Nak keluar pergi kedai pun kena mintak permission ..adoii

    ReplyDelete
  100. sad to say..tp saya setuju ^^ well said ^^b

    ReplyDelete
  101. loike it kekniss..nice post (^_^)"

    ReplyDelete
  102. sangat setuju! suka post ni =)

    ReplyDelete
  103. klu dh kawen len cita. ...nasihat yg baik pd kaum hawa

    ReplyDelete
  104. wah.. gila banyak komen.. saya yang ke 152 atau lebih ni?? hahaha..

    apa2 pun, betul tu. walaupun saya lelaki, tapi saya tak setuju jika wanita lebih mementingkan kekasih daripada keluarga apatah lagi kedua ibu bapa. Sebab kekasih belum lagi berhak selagi belum bergelar suami yang sah... baiklah. saya setuju dengan entri hanis yang ni!! selamat hari raya.

    ReplyDelete
  105. thank you =)=)...muhasabah diri..

    ReplyDelete
  106. that's why! a lot of people is like this nowadays kan! nasib baik i always asked permission from my parents wherever i go, and my boyfriend also know the limit :)
    but hanis, is it ok if u stay in a boy's place on a vacation to europe,alone, did u get permissions too? how u convince ur parents? tq ^^
    :D

    ReplyDelete
  107. haha,so true.. Sangat impress dengan entry ni.. Tahniah akak=')

    ReplyDelete
  108. sangat betol n stuju sgt..best n3 dikkk

    ReplyDelete
  109. sangat betol n stuju sgt..best n3 dikkk

    ReplyDelete
  110. biasalah budak perempuan zaman skrg, lebih prefer dgr ckp bf dr makayah, padahal bukan suami dorg pon.

    singgah sini tau >> http://tengokunoai.blogspot.com/2012/07/kenapa-sinetron-membosankan.html

    ReplyDelete
  111. sangat setuju ngn entry kak hanis.izin share ye kak!^^
    selamat brpuasa.

    ReplyDelete
  112. Yeah! It is truely happen! For me, it was happened to the awal2 cintan cintun am i right? Fuhh.

    ReplyDelete
  113. Style..had these kind of friends.. bile tegur they'll say typical stuff.. like "biarla! awek aku , aku tau la cmne nk jaga hati awek sndiri..ko sibuk apsal?!" ..it bothers me cuz the guy saying it with confidence mcm betul2 dah jadi suami isteri.. but when the guy gets the girl pregnant.. xnk pulak amik tanggungjawab.. haiihz.. i dunno how their mind works..

    ReplyDelete
  114. Style..had these kind of friends.. bile tegur they'll say typical stuff.. like "biarla! awek aku , aku tau la cmne nk jaga hati awek sndiri..ko sibuk apsal?!" ..it bothers me cuz the guy saying it with confidence mcm betul2 dah jadi suami isteri.. but when the guy gets the girl pregnant.. xnk pulak amik tanggungjawab.. haiihz.. i dunno how their mind works..

    ReplyDelete
  115. Style..had these kind of friends.. bile tegur they'll say typical stuff.. like "biarla! awek aku , aku tau la cmne nk jaga hati awek sndiri..ko sibuk apsal?!" ..it bothers me cuz the guy saying it with confidence mcm betul2 dah jadi suami isteri.. but when the guy gets the girl pregnant.. xnk pulak amik tanggungjawab.. haiihz.. i dunno how their mind works..

    ReplyDelete
  116. jgn sampai cinta menjual kehormatan dan prinsip.

    sebab ada cinta yg terindah diatas sana yg sebenarnya sentiasa tersenyum menanti balasan cinta kita.

    org yg memiliki cinta yg agung merasa cinta selainnya kecil dan hanya memperdaya.

    sebab cinta selain kerana Allah akan musnah seiring dgn alam semesta yg akan musnah ketiga dipanggil oleh panggilan kiamat.

    yang tinggal kekal abadi (eternal) hanya cinta yg berlandas kerana Allah. Cinta Ibu bapa kerana Allah, cinta suami/isteri kerana Allah, cinta harta benda kerana Allah.etc etc.

    wallahuaklam. semoga dikurniakan suami yg beriman dan bertanggungjawab

    ReplyDelete
  117. yeszaaa betul tu...jgn jadi hamba cinta dan mangsa cinta...
    mmg sia-sia!

    ReplyDelete
  118. betul betul betul. :)

    http://azarthegilagila.blogspot.com/2012/07/setahun-dah.html

    ReplyDelete
  119. setuju sgt..n lg cntik kalo menutup aurat

    ReplyDelete
  120. Setuju dgn entry ni!! Zmn skng anything nk kne mintak izin BF instead of PARENTS. Lol. Belom tentu lg BF tu jdk ur FUTURE HUSBAND. Don't be so stupid gurls.

    ReplyDelete
  121. well said hanis, well done!

    ReplyDelete
  122. well said hanis, well done!

    ReplyDelete
  123. Komen n advice yg sangat membina. =D like this statement hanis!

    ReplyDelete
  124. peernah jd mcm tu...nk g mne2 mmg akn bgthu n tnye dia dlu...fb pn kngsi password...n kmi plan nk kwin bulan 6 bru ni....tp xjd,..seb baik bru cket bt prsiapan...kmi ptus blan 1..n bulan 3 dia dah tunang dgn org lain.. :')
    kecewa? xyah ckp la..hri2 hti mngis...tp plik..xprnh rsa bnci...still syg dia smpai hri ni...3 thun brsma xmngkin leh lupa wlau bnyk diuji n dsakiti ....

    ReplyDelete
  125. ske part y u ckp mahal2 tuh..pompuan mmg mahal dr ujung rambut smpai ujung kaki n 'smpn' utk someone y bile 'sah' dgn kite. oppss lari tjuk sket. hehehe.

    ~psanan utk dirisndri dan semua~

    ReplyDelete
  126. "...I’ve seen this a lot (ehem, girlfriends). And at one point in my life, I used to be that girl too..."

    the irony is there....but it's good to change

    ReplyDelete
  127. "...I’ve seen this a lot (ehem, girlfriends). And at one point in my life, I used to be that girl too..."

    the irony is there,but it's good to change...

    ReplyDelete
  128. terbaekkk punya entri!!
    pompuan jenis 'sorga di bwh kaki boipreng' ni esok2 kalau dah kena tipu dgn boifren, mula lah meroyan mcm si nadira (dejavu di kinabalu). eh tetiba lak. ;p

    ReplyDelete
  129. i think x slah kn lau si boifie ajk utk buat kebaikan...klau mak bpak die x mmpu nk ubah (not all girls) mybe si laki ni leh ubah si pompuan ni utk kearah lbih baik...bkn laa nk kte dat girl think yg surga dbawah tapak kaki laki tu, bkn nye si pompuan tu nk sjud mnyembah laki ni..tp juz so u know yg laki nie cme ajak buat baik..len la klau maksiat..mmg la H.A.R.A.M...selagi tu x mngajak kearah kburukan, kire ok laa..tp lau baik sgt in the 1st place, taruf je pastu trus kwin...pndapat je la..kte brfikir sjenak..tq

    ReplyDelete
  130. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  131. EXCUSE ME EVERYBODY. PERENGGAN EMPAT TUH BERMAKSUD, KENAPA IBUBAPA TAK TERIMA KETAATAN YANG SAMA? BUKAN NAK KATA TAKYAH IKUT BOYFRIEND PUNYA NASIHAT YANG BAIK HADOYAIKAUNIPUNLATERBER.

    ReplyDelete
  132. yg tu kte leh ponder as tu why masyrkt zman skrg lbih mmentingkn boifren drpd ibu bapa sndiri..rsenye..cik sndiri pn at one point pnh alami bnde nie kn..so, msti cik tau ape yg mereka2 nie alami..tp gud advice laa..someone out there deserve to know bnde mcm ni..

    ReplyDelete
  133. siyesly true!!!! ramai kot kwn aku cani.. mmg laa pkwe tu ajk wt bek.. tp beragak laa bai.. smpi evythg u put ur pkwe 1st. datz too much. i hope my fren read ur blog.. plz allah... lead her here..

    ReplyDelete
  134. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  135. I ade kawan mcm ni dlu. time tu rasa cm nak sepak2 je nak bg dia sedar. I pun bercinta jgk but duhhhh!! xperlu la nak jadi stupido loyal girl sgt. time tu rase kesian sgt kat dia.bf maki2 pun xpe..still bertahan..dh nasihat xnak dgr..but Alhamdulillah,tuhan sygkan dia. hubungan mereka tak bertahan. si bf ade gf baru. so mereka pun broke up *dpt gf patuh/buta tuli taat pun cri pmpuan lain.tak reti bersyukur lgsg!* After that, baru lahhhh dia sedar n mula mencari kawan2nya dan spend more time with her family. BUT wht abt me? huhu nasib baik la xtermsuk dlm kategori tu. For me i always believe in SMART TAAT..;)

    ReplyDelete
  136. ada lagi teruk, nak berak pun mintak permission dr boipren dia :p

    ReplyDelete
  137. Guess the saying, "Never take someone for granted. Hold every person close to your heart because u might wake up one day realize that you've lost a diamond, while u were too busy collecting stones..." need to be re-phrase :-)

    ReplyDelete
  138. nak mintak permisson copy paste sis :)

    ReplyDelete
  139. taat pada perintah Allah SWT, taat pada ibubapa & taat pada suami

    ReplyDelete
  140. siap promote amek bisnes study mcm dia gak.. hehe..

    ReplyDelete
  141. perghh.. mmg entry terbaekk. taat kepada Allah dan parents first please.. thank you gurls..

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!