Wednesday, August 1, 2012

Tempat makan best di Subang


My friends kebanyakan are from Subang Jaya since I pun dibesarkan di situ, so selalu if I nak jumpa mereka beramai-ramai, lebih convenient for me to go to Subang. Yang tak convenient is when semua buntu nak makan kat mana. Seriously, Subang is lacking places for affordable good food. Then we ended up dekat Mamak order roti canai/maggi goreng to catch up.

Jadi bayangkanlah kegembiraanku dan keterujaan untuk menggembar-gemburkan my new finding in Subang Jaya- an affordable place for really good food! Guys, you can thank me later.

Alicafe Tigarasa in Taipan invited me over for dinner nak introduce Ramadhan pakej diorang. I was skeptical at first, mungkinkah restoran ini tak laku dan memerlukan bantuan? Tapi bila I datang at around 7pm, penuh. Oh, okay laku rupanya, ini mesti makanan dia sedap nih. And it really is. Masakan tradisi Melayu yang diolah untuk selera Malaysia terkini (urban!!!).

Baguslah, walaupun dah laku dan sememangnya best, tapi still nak share lagi their good food with everyone via me!


Serang!!!

Kalau nak tahu, it is located at Subang Business Centre, belakang gym besor tuh. Environment restraurant nih sangat cozy, menimbulkan nafsu makan yang baik sekali. Kalau orang minta cadangan nak makan di Subang Jaya, this would be in my top list lah!

Sebab apa? Sebab Tom Yam dia sedap!!! Pastu harga dia memang berpatutan. This upcoming Ramadhan, ada Siakap Set untuk makan 5 orang yang cuma berharga RM69.90! Dah lama dah tak makan berlima dengan jumlah total bil, hanya RM69.90 dekat kedai cantik selesa sedap macam ni.

Since I pun dah baik-baik, dah kira brader-brader (eheh) dengan manager dia, I dah boleh book awal-awal sebab sure after this kena serbu. Pastu penuh :( Pastu mengagau cari tempat murah sedap selesa :( Kalau korang boleh buat bookings, silalah buat k.

Enough yapping, I nak tunjuk gambar makanan niiiii!


Pergh… seronok di perut seronok di wallet.


Eh sama dengan dalam gambar! LOL. Rasa dia memang terbaik, jarang orang masak siakap buat tomyam! Ahhh sudah… mengidam balik.


Ada ayam goreng sebagai side dish! Berbaloi-baloi. And then ada sayur kalian also as another side dish.


Oh yang lauk lain itu adalah lauk-pauk hotplates! Sangat dicadangkan untuk order!!!


Curry Fish Head! Serious sedap. Memang tukang masak dia and resepi yang diorang olah semua hebat kot. Bukan satu-satu dish saja sedap, SEMUA SEDAP.



Oh! Alicafe Tigarasa ada 3special sauces iaitu Sambal Lemak, Gulai Lemak and Sambal Udang Geragau (Hebi-Hiam) yang korang boleh pilih untuk gabungkan dengan main ingredient (ikan/ayam/udang/sayur) dan ia diserve atas hotplate!!! Grilled “ikan pari” and “ikan selar”, grilled lamb chops, grilled chicken or grilled mix vegetables served in hot plates yums yums yums basah keyboard ni noks.

I want to end this post now. I lapar. I’m torturing myself with this. Subang friends, please holler me.
 

So we can catch up over Alicafe Tongkat Ali satuuuuuu!


And this.

Sebarang pertanyaan dan pesanan bolehlah menghubunggi 03 8011 9412 atau melayari laman web Alicafé Tigarasa (www.alicafetigarasa.com.my) atau menulis email ke alicafétpn@powerroot.com.my .

No.8, Jalan USJ 10/1H, Subang Business Centre, 47620 Selangor Darul Ehsan.
Business Hours: 8.00 am – 12.00 midnight

61 comments:

  1. Hanis, "sayur kalian" tuh is actually kailan ke? tapi, kenapa sayur dia tak macam kailan? ;)

    Salam Ramadhan Hanissss! :)

    ReplyDelete
  2. erm.sayur KALIAN ke sayur KAILAN..kih3..komfius..sbb dua-dua blh pki..:)

    ReplyDelete
  3. oit oit oit!
    tgh puasa ni...
    meleleh tau..

    ReplyDelete
  4. hanis pergi sarawak ari 2 makan katne??

    ReplyDelete
  5. wah dah promote ni takkan tak bagi discount sekali. haha

    ReplyDelete
  6. thanks HZ for promoting usj..haha..usj yg padat nak2 ade construction LRT tgh on going..so pls alert sape2 yg tk pernah pegi usj

    semalam dh tengok kak nani post pasal alicafe..then hari ni u pulak..deng..im kinda sceptical dgn alicafe ni..ingat tk sedap ..rupenyer sedap..boleh la gi try..thanks u olss..

    ReplyDelete
  7. nampak menyelerakan sangat...yum yum yum..nak terjah gak la..

    www.bajukurungmurahsangat.blogspot.com

    ReplyDelete
  8. Alisya..Alisya...naseb le ko kecik lagi..rambut camtu masih boleh dibenarkan..next time suruh keknis belanja wat rambut okeh...request yg paling glam punyer...cyg 'Yaya'!

    ReplyDelete
  9. dugaan dugaan..... arhh... ehehee neways thankz... JOM BERBUKA di SUBANG

    ReplyDelete
  10. And then ada sayur kalian also as another side dish.

    Sayur Kalian ye Hanis?
    Sayur KAILAN to be exact barangkali :D

    ReplyDelete
  11. good!!..looks yummy..should try 1 with my friends!!!

    ReplyDelete
  12. tu diaaa punyalah beriye

    i baca entry ni rasa cam nak gi try aje.. hahaha

    ReplyDelete
  13. wish i was there....sigh..dah la lapo ni haha

    ReplyDelete
  14. Thanks Hanis for this recommendation! Memang tgh fikir kat mane nak buka puasa kat area Subang Jaya! Yay...:D

    ReplyDelete
  15. bulan2 puasa ni cerita pasal maknan memang terus jd bertambah lapar...

    ReplyDelete
  16. adoih!!!! looking at this foodies...ah...5 hours to buka puasa...ohhh..lamanyeeee

    ReplyDelete
  17. keknis, sedap!!tapi keknis pandai maintain ur body walaupun keknis makan makanan macam tu. niza jeles T_T

    ReplyDelete
  18. RM69.90 untuk 5 orang makan, okay lah tu. Berbaloi. Lagi-lagi kalau Hanis recommend, lagilah berbaloi-baloi- Hehehe.

    ReplyDelete
  19. seems good to dine dengan family with supper yummy dishes . Got to try at least one in a life time :)
    thanks for your recommendation , Kak Hanis

    ReplyDelete
  20. seems good to dine dengan family with super yummy dishes. Got to try at least once in a life time . Thanks for your recommendation , Kak Hanis :)

    ReplyDelete
  21. menggoda je tgk makanan..nak2 harga yang sangat nampak berbaloi itu..

    ReplyDelete
  22. seems good to dine dgn family with super yummy dishes.Got to try at least once in a life time.thanks for your recommendation,Kak Hanis.

    ReplyDelete
  23. sangat menarik! camne ek nak pegi sana kalau dari MRR2/Kesas? (from ampang)

    ReplyDelete
  24. sangat menarik! camne ek nak pegi sana kalau dari ampang? ikut Mrr2/kesas?

    Follow me & be fren.
    http://websitenina.blogspot.com/

    ReplyDelete
  25. wahhh yummyy...i stay dekat je dgn Taipan tp xpernah pegi pun tmpt ni... Thanks sis!!! wajib pegi!! =D

    ReplyDelete
  26. there are tonnes of restoran sedap kat subang. Tapi kat rural area lah. Kena pandai cari

    ReplyDelete
  27. ooo amgee.. baca ur blog during fasting memang menguji iman la. haha

    ReplyDelete
  28. uuu hotplates punya sayur adalah amat tak besh sebab dia 'serang' kita dengan tembakan tembakan sos panas ...

    heheheh:)
    tunggu sejuk sikit baru antar mari bleh tak?
    daah tak jadi la hot plate kan?

    :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try la mkn di sana, semua masakan sedap2! Tak rugi mencuba

      Delete
  29. But I just dont have a friend that enjoy jalan2 cari makan

    ReplyDelete
  30. But I just dont have a friend that enjoy jalan2 cari makan

    ReplyDelete
  31. But I just dont have a friend that enjoy jalan2 cari makan

    ReplyDelete
  32. But I just dont have a friend that enjoy jalan2 cari makan

    ReplyDelete
  33. But I just dont have a friend that enjoy jalan2 cari makan

    ReplyDelete
  34. sedap2...nak try lar kite nie peminat tegar tom yam yg mabeles!!!

    ReplyDelete
  35. whoaa..mcm sedap je. i yg dok usj pon belum jejak ali cafe ni lagi hehe.. will try soon !!

    ReplyDelete
  36. Nina Johari: Nina.. Mas selalu guna Federal Highway je jika datang dr Ampang/KL.

    Ikut KESAS lagi dekat coz kuar kat Summit je.. tapi tol mahal.

    ReplyDelete
  37. dulu kat TTDI pun ada AliCafe, tapi cam tak sedap je. maybe this one's different?

    www.liyanaznil.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ali cafe sekarang ni telah di perbaharui, dan tidak rugi mencuba makanan di sana. Kerna tepati selera masing2. Makanan semua sedap2 belaka!

      Delete
  38. mak aiii .. berlagu-lagu perot tgk makanan nie .. err :)

    ReplyDelete
  39. Kak hanis! Saya nadia... Saya dari dulu baca blog akak cuma tak pernah comment. Just want to say...wowwww gambar akak besar sangat dekat alicafe tigarasa ni... Saya pergi makan sini. Wish to meet you in person ;)

    ReplyDelete
  40. ANDA BUTUH IJAZAH UNTUK MENCARI KERJA - MELANJUTKAN KULIAH - KENAIKAN JABATAN ?!?!
    KAMI JASA PEMBUATAN IJAZAH SIAP MEMBANTU ANDA UNTUK MEMENUHI KEBUTUHAN IJAZAH UNTUK BEKERJA ATAU MELANJUTKAN SEKOLAH / KULIAH.
    BERIKUT INI MERUPAKAN JASA YANG KAMI SEDIAKAN :

    - SMU:4.000.000
    - D3 :6.000.000
    - S1 :8.000.000

    * AMAN, LEGAL, TERDAFTAR DI UNIVERSITAS / KOPERTIS / DIKTI, BISA UNTUK MASUK(PNS, TNI, POLRI,BUMN, SWASTA).

    JUGA MELAYANI PEMBUATAN SURAT SURAT PENTING SEPERTI:SIM, STNK, KTP, REKENING BANK, SURAT TANAH, AKTE KELAHIRAN.BPKB, N1, SURAT NIKAH, DLL.

    SYARAT:KTP/SIM,FOTO BERWARNA DAN HITAM PUTIH,UNIVERSITAS YANG DITUJU,IPK YANG DIMINTA(MAX 3,50),TAHUN KELULUSAN YANG DIMINTA,ALAMAT PENGIRIMAN YANG DIMINTA.
    KIRIM KE : 085736927001.ku@gmail.com
    HUB : +6285736927001

    (HANYA UNTUK YANG SERIUS SAJA)

    Nb:Semua manusia berhak meiliki pekerjaan dan pendidikan yang layak,entah dari kalangan atas,menengah dan bawah.Maka dari itu kami ada untuk anda yang mebutuhkan ijazah atau surat-surat penting lainnya.

    www.085736927001ku.blogspot.com

    ReplyDelete
  41. urgghhh!dari tdi asyik masuk entri makanan..lapoooo,naik kebuloq daa =='
    siakap tu..alahai,leleh air liur

    ReplyDelete
  42. http://jeys-kitchen.tumblr.com/
    tolong saya ye :)

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!