Monday, September 17, 2012

Pelamin Last Minute

Wah kelas tajuk novel kau Hamis. LOLS.

Babak 1
Aida nak bertunang!!! Aida? Aida si budak braces kelas account tuh? Aida si anak owner Aida Tom Yam Seksyen 6 tuh? Ya, Aida kawan baikku, yang dah 4 tahun kenal melalui Ein, kawan paling baikku. Jadi kami macam dah jadi geng. Geng kawan-kawan baik, berlima semuanya. Ada Hamis Jalikha, Ein, Aida, Asya dan Liana. Kadang-kala, Mera, adik Asya pun join geng ini.

Bila tahu Aida nak bertunang jer, semua pakat kumpul duit nak pergi island getaway untuk berparti bujang. Jadi Aida haruslah buat majlis tunang paling minimalist sekali bagi save cost. Tapi secara tiba-tiba, lagi beberapa hari majlis tunang nak berlangsung, dia jatuhkan bom tangan berbunyi "Weh, aku rasa nak sewa pelamin. Dalam RM400". "Puiiii mahal"- kami beramai-ramai berkoir dalam hati tanpa pengetahuan Aida tatkala mendengar niatnya.

Malam itu, aku rancak berWhatsapp dengan Aida, sungguh-sungguh halang dia sewa pelamin. Aku cakap, pelamin tak penting, cuma nak sarung cincin. Asalkan background lawa untuk gambar dah okay. Even Kekna my sister pun sarung cincin di kamar saja! Hujahku keras, macamlah RM400 tuh guna duit aku. Yang paling seronok cakap dengan Aida nih, dia senang terpengaruh. Pastu susah nak buat keputusan sendiri. Jadi kalau kena basuh, memang bersih berkilat. Dia setuju tak sewa pelamin. Sebab? Sebab aku janji nak buatkan dia pelamin mini.

Aku dan Ein pun beria cari gambar pelamin kat internet, khas untuk inspirasi Aida. Nak yakinkan dia, kita pasti boleh buat kalau kerjasama (dah macam speech pengetua sekolah). 

Mampu ker?!

Yang paling penting, backdrop langsir putih. Checked, aku curik langsir bilik adik-adik lakiku. Ein cabut dari hall rumah dia, sekarang tengah togel tak berlangsir. Ika (sepupu Aida) pun sumbang sekeping dua. Jadi langsir dah setel, siap ada tiga pilihan lagi. Pilih kak, pilih.

Kedua, tempat duduk. Sebabkan hanya majlis tunang, takyahlah duduk atas kerusi bagai. Pinjam jer bantal besar Kekna beli untuk living room rumah dia ngan Boiri yang belum wujud itu. 

Ketiga, bunga. Bunga aku cadang kat Aida pakai bunga segar. Tapi dia degil mula-mula. Dia nak bunga plastik supaya tahan 237juta tahun. Berbuih mulut (ew) nak convince dia bunga segar is the best. Last-last dia setuju. My beloved Daddylah yang rajin ke Petaling Street beli bunga segar, melayan kerenah anak dia nak buat pelamin mini untuk bestfriend.

Akhir sekali, pasu untuk bunga. Ini saja yang takde. Jomlah ke SSF Sri Damansara.



Kalau nak tahu mana Aida, dialah yang baju hitam, berdiri pantau orang pasang pelamin macam bos tauke Cina tuh (dia memang half Cina so jangan bising).


Babak 2
Pelamin dah siap. Walaupun tak semegah, asalkan ada backdrop nak sarung cincin, dah cukup (kata-kata penyedap hati). Malam esoknya, bincang pasal make up pula. Aida memang dah tanya awal-awal whether aku boleh make up kan dia. Of course boleh, bestfriend kot! Lagipun, aku yang beria nak dia cut cost kat pelamin tadi, so aku pun teruskan 'semangat berkira'ku dengan offer diri sebagai make up artist supaya dia tak payah bayar mak andam. Tup tup Aida bagi aku gambar nih suruh buat rujukan...

.
.
.
.

Hoi. 


Hari kejadian...

Barang make up serba daif milik diri ini. Aku bukan jenis yang bermake up, tapi adalah koleksi barang untuk tepek wajah andai ada shooting atau event. Koleksi yang sangat kecil... satu bedak... satu pemerah pipi.. satu celak... semua serba satu LOL. Terima kasih kepada emak yang pinjamkan foundation dan gam bulu mata.


I love this candid hahahaha! Mak andam busy... Busy hal lain.


Hasilnya... my baby girl Aida.


A very simple make up by me. Macam Kiera Knightley kan... part mulut terbukak nampak gigi dua batang tuh.



Sebab Aida nih baik, lemah-lembut disayangi ramai... even sanggul dia pun kakak ipar dia belajarkan kat Youtube untuk buat. Thank you Husna! Your Youtube sanggul complemented my make up for Aida.


Babak 3
Menunggu waktu.

Daymmmm girl, you're getting hitched?!



Hari yang gembira dengan kawan-kawan baik... tapi tak lengkap kami berlima :(


Skype session with Liana Khairul (jauh di Oz)!!! Love.

Selesai sesi Skype, kami kembali bernervous bersama Aida. Ika (sepupu Aida) ulang-alik dari luar bilik ke dalam bilik, mencuri dengar pantun demi pantun terbalas bersulam gelak-ketawa, menyampaikan inti pati penting buat Aida. Makin dekat mereka capai kata sepakat, makin dekat kami turun ke bawah.






Babak akhir
It's time...



Berpeluh-peluh Ein and Asya kembangkan bunga yang belum mekar nih untuk digubah pada pagi itu jugak.



My beautiful Aida.

Dan inilah gambar yang penting sangat tuuuuuuuuuuuuh...
.
.
.
.

Yeay! LOLOLOLOLOL. 
Kekna, it's your bantal in the photo, are you prouddddd? And that's my bedside lamp. You did a good job, lamp.


Alhamdulillah... lancar semuanya. Selesai satu peringkat. Aida kini tunangan orang :')



Ein and me.



Once in awhile kena tonyoh.


Yang paling comel? Kitorang tahu Aida buat baju simple untuk pertunangannya. Kami terus tinggal kebaya liplap gemerlapan dalam almari dan pilih baju kurung pakai pergi kuliah untuk ke majlisnya. Hahahahaha!




74 comments:

  1. hehe !

    suke suke ! proud proud !

    lebih bermakna sbb kwn2baik sndri buat =) and yeah, skunk mini pelamin bole thn mahalnye~

    ReplyDelete
  2. Hanis sgt modestttttttt! Awak pndai btol sesuaikan diri stp masa. Suke betul baca entry kali ni

    ReplyDelete
  3. nice story ! :D
    save cost tu perlu ...

    ReplyDelete
  4. funny!! alhamdulillah semua berjalan lancar. :D part paling best bila hanis n the friends tinggal baju liplap skeadar taknak camouflage cik AIda. :) very2 hormat the friend. hee

    ReplyDelete
  5. funny!! alhamdulillah semua berjalan lancar. :D part paling best bila hanis n the friends tinggal baju liplap skeadar taknak camouflage cik AIda. :) very2 hormat the friend. hee

    ReplyDelete
  6. simple but beautiful la hanis make up tue..
    i love it very much.. :)

    wahh..untung dpt kwn pndai make up..cut cost..hihi :D

    ReplyDelete
  7. nice...feling2 cm mat saleh nye mekup. neutral yang wowwwww...

    ReplyDelete
  8. makeup yg very sweet & simple ;) cantikkkk~

    ReplyDelete
  9. true friends bring out the best in each other. good job! ^_^

    ReplyDelete
  10. Sempoila bestfren susah pyh tolg..inilah br teman sejati..:)

    ReplyDelete
  11. wah ktrg tiap ari mkn kt kdai mak dia.. baik mak dia tiap hari bg murah.. haha

    ReplyDelete
  12. huhu ingatkan Hanis yang bertunang tadi..;) Jom singgah my new entry.. http://www.aimisyahirah.com/2012/09/resipi-salad-cara-mudah-untuk-dinner.html

    ReplyDelete
  13. sis hanis!!!! ya Allah, pertunangan yang simple dan boleh buat sendri!! jimat duit.

    ReplyDelete
  14. tahniah untuk kawan hanis, aida. Best nye ade geng yang superb hebat ini.

    hehe.. kalau pakai kebaya liplap gemerlapan leh la pekena ngan terompah kat melaka itu kan

    ReplyDelete
  15. CANTIK!!! simple and sweet... <3

    ReplyDelete
  16. ur make up look natural la, hanis.... next entry, leh la wt tutorial make up ;)

    ReplyDelete
  17. wohoo bestnya banyak best frend =) banyak talent ye hans zalikha nie . bagus bagus ^^

    ReplyDelete
  18. She's even beauty without make up.But you did a good job kak Hanis!Lepas resign nanty boleh pertimbangkan untuk jd mak andam/bukak saloon.LOL :)

    ReplyDelete
  19. what a lucky young lady Aida is...damn she's hot ahahaha

    ReplyDelete
  20. still cntk even last minute... bole jd planner da ni...

    ReplyDelete
  21. aww. so sweet... funny as hell though

    but sweet

    ReplyDelete
  22. congrats on ur friend pertunangan, kak hanis. (^-^). sangat cantik.

    ReplyDelete
  23. wow...memang betul2 bestfriend nih! Sangat jimat tapi simple dan cantik. Betul juga, setakat bertunang tak perlu membazir. (^__^)v

    ReplyDelete
  24. Sungguh puas membaca entry panjang lebar darimu Hanis =)
    Congrats Aida. =D

    ReplyDelete
  25. walking here with a smile. take care.. have a nice day ~ =)

    Regards,
    http://www.lonelyreload.com (A Growing Teenager Diary) ..

    ReplyDelete
  26. bestnya....best attend bff punya special day,bertungkus lumus in dat day..overall best3...hee...

    ReplyDelete
  27. wah..ada bakat juga buat pelamin.. memang berbakat serba boleh lah hamis jalikha ni.hehehe

    ReplyDelete
  28. simple dan cantik!
    selamat bertunang,Aida

    ReplyDelete
  29. ololoo..so sweet kamu-kamu sume. siap pakai baju kurung gi kuliah sebab tamo lebih dari watak utama.memang terbaek lah.anyway,'pelamin' bikinan uolls memang best.seb 400 hengget. :D

    ReplyDelete
  30. wah... cik Hanis Pandai tacap tacap makeup ruponya... hehehehe

    ReplyDelete
  31. hanis zalikha ,

    awak boleh publish entry dan tanya ada tak saper-saper nak sponsor pelamin , then awak akan buat entry untuk promote biz si sponsor , kan..? saya pasti berduyun yang nak sponsor... ;)
    tapi awak pilih untuk buat sendiri.. personal touch , and it turns out great. bertuah ada kawan sebaik awak.. :D

    nak jadik menantu saya tak..?

    saya ada anak lelaki..!

    hihi...

    ReplyDelete
  32. great.. creative & safe cost ...yg penting canteekkkk :)

    ReplyDelete
  33. dari gambo da dpt bayang betapa kepohnyer korg2 ni eak.. hi hi hi congrats aida.. cantik sangat iras2 neelofa gitu....

    ReplyDelete
  34. cantiknya makeup by hanis zalikha..

    ReplyDelete
  35. hanis..you're a funny girl..ur entries slalu buat i gelak tatkala bosan di ofis :)

    ReplyDelete
  36. Syok. Cut cost habis!
    Hamis jalika meh tlg jadik consultant saya utk majlis tunang! haha

    ReplyDelete
  37. hanis ada guna produk kryolan tu? bagus eh?

    ReplyDelete
  38. cam best jer..nampak happy je dpt kengkawan cm tu..

    ReplyDelete
  39. beruntung sangat diri aida ade friend yang malatopppsss cm korang semua.best sangat...

    ReplyDelete
  40. wahhh seronoknya buat majlis untuk besties...btw i love the carpet and aida nyer sanggul, nice!!

    ReplyDelete
  41. Mcm best je tengok...make up n pelamin nampak sempurna n cantik!

    ReplyDelete
  42. Sukanya baca entry ni. Seronok ada kawan-kawan baik disekeliling kita kan?

    Jemput singgah : Katalog Ikea 2013

    ReplyDelete
  43. seronok baca entry ni...cantiknye pelamin tu..simple..=)

    ReplyDelete
  44. bestnyaaa majlis tunang mcm ni. dari majlis tunang yang mengalahkan orang kahwin..

    ReplyDelete
  45. HOI. Patutlah bantal aku hilang satuu..

    ReplyDelete
  46. Slalunye im only ur blog silent reader.
    Kali ni terkomen lak.ahakss.. Owhh upenye aida tu ur bff.fyi,she is my colleague...shhh..jgn gtau dia.tp mmang best la ada mmber yg memeriahkn d hari bsjarah kita tu..

    ReplyDelete
  47. wah kreatif...tapi kalau difikirkan memang bazir je nak keluar duit untuk mini pelamin..:) angkut je mana ada! hehe

    ReplyDelete
  48. u'oll mmg da best frens la.. huhuhu nampak gah mini pelamin 2..

    ReplyDelete
  49. pnah dgr peribahasa 'masuk kandang kambing mengembek,masuk kandang rimau mengaum'? its u Hanis Zalikha.pandai bawak diri n sesuaikan dgn ur surrounding! best utk dijadikan 'bestfriend'!

    ReplyDelete
  50. BAIKNYA KORG..AK TRHARU WLAUPN XKWN NGN KORG..SGGUP PKAI BJU Y XLIPLAP2 SMATA2 KWN PKAI SIMPLE UTK ARI BRSEJARAH DIA..SO SWEET KORG..

    ReplyDelete
  51. keknis comelll....cantik gila....nnt ika bole mintak tolong keknis kan???hahahhahahahahaha~

    ReplyDelete
  52. wahh simple but nice.. :) suka..suka..suka..

    ReplyDelete
  53. pelamin dlm IG in the middle tu sweeet sgt..all white and simple seatings..rase nak tunang and kawin skali lg laa, but with the same person la..

    ReplyDelete
  54. A little late in reading this entry...but it's sweet! Teringatkan my gurlfriends and the things they're already planning for my yet to come engagement day :)

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!