Monday, December 20, 2010

Sakit tak pakai braces?

Entri ini panjang, padat dengan informasi. Andai rajin membaca, iqra..




Apa itu braces? Braces ialah besi-besi yang mendakap gigi kita supaya dia beratur elok-elok. Bunyinya macam baikkan? Tapi ia juga suka memerangkap makanan di celah gigi dan buruk benor rupa pemakai apabila cuba menyungkil keluar makanan tersebut menggunakan lidah. Selain sebagai alat pengumpul air liur berlebihan, braces juga menjuihkan bibir pemakai tak semena-mena. Kadangkala, di awal pemakaian braces, susah hendak tutup mulut dengan sopan apabila bibir atas sering sukar bertemu bibir bawah apabila ada braces di antara mereka sebagai penghalang. Hehehehehehe siapa nak pakai braces mesti dah geli habis, terus sanggup terima gigi terabur dan susunan tidak hygenic.



Dalam norma setiap kejadian, ada buruk dan ada baiknya. Yang baiknya, braces ada yang bersinar dalam gelap (pilihan Glow In The Dark). What the? Apa yang baik tah pasal benda tuh kah kah kah.



I'm just messing with ya! Kalau ada masalah mengunyah, atau gigi super terabur, atau susah nak bersihkan sebab struktur yang kalau arkitek tengok pun menangis, silalah kumpul duit untuk pakai braces. Kena kumpul duit sebab pergh mahal weh pakai braces nihhh (RM4k-RM7k). Kalau nak pergi hospital kerajaan boleh (sebab murah, dulu RM500 je), tapi duduk ah melangut dalam waiting list dia beberapa tahun sampai turn kau. Kalau pakai braces nih kena selalu jumpa doktor untuk ketatkan besi. Sebab tu kena pilih tempat yang efisyen, kalau gap masa jumpa doktor instead of setiap 2minggu jadi setiap bulan, kira lambatlah nak straight gigi tuh.




Exhibit A. Pimp my teeth! Get it? Get it? Xzibit?




How do I know all this? Obviously pernah pakai! Ingat gigi saya memang straight semulajadi eh?Memang taaaak. Kalau pembaca tegar belog ini memang tahulah I pernah pakai braces. Kenapa saya pakai braces?




Dulu gigi tersusun cantik putih. Rasanya semua orang masa gigi susu memang macam tuh kan. Tapi bila dah start besar, kan gigi kekal nak tumbuh, jadi dia tolak gigi susu. Gigi susu yang dah ada ura-ura nak patah patut cabut tarik ke atas terus. Kalau tak reti suruh doktor cabutkan, tak patut tunggu. Tapi biasalah I kan penakut gila. Yang tak eloknya, I suka konon nak cabut secara tak sakit. So konon longgar-longgarkan. Main dengan lidah, tolak gigi ke depan ke belakang ke kiri ke kanan dah macam gear kereta aku nengok. Konon kalau dah longgar nanti satu hari yang hening, tengah makan tiba-tiba ehhhh gigi dah tertanggal sendiri. Wah sungguh mudah dan painless!



No honey, you've messed up your teeth now.



Best thing to do kalau gigi anak macam nak tercabut (tiba-tiba parental tips kat sini), ialah bawa gi klinik suruh cabut terus. Atau kalau anda nak play doctor, ambil tuala dan cabut KE ATAS. Supaya gigi kekal yang nak naik tuh, naik cantik elok ke atas instead oh condong ke kiri ke kanan akibat dari aksi gear kereta tadi. Lagi satu, jangan biar gusi crowded dengan gigi, sebab gigi yang baru nak tumbuh takde space kesian. Kalau agak-agak gusi dia kecil tapi gigi besar, rajin-rajinlah pergi jumpa doktor dan discuss nak cabut gigi. Cabut gigi banyak kebaikkannya. Tak semestinya mulut anak kau kena ada teeth count yang sama dengan orang lain. Kalau taknak gigi berterabur, inilah salah satu ikhtiar.




Malangnya, beras dah jadi bubur ayam McD. Struktur gigi I macam ada satu kat belah atas tuh, berlapis. And belah bawah cam gigi ada yang condong ke kanan pergh nyesal nyesal, lain kali jangan penakut sangat nak cabut gigi T_T And I had fangs. People really take the time to comment on your fangs if you got a pair you know. I didn't want to get rid of the fangs, but it's not for me to decide.



Jadi doktor tengok, then doktor akan decide mana nak cabut. Tapi dia hantar kat klinik lain suruh cabut, sebab kerja dia pasang braces je. So pergilah satu klinik kat Subang Parade nak cabut gigi. Bapak mahal sebab anak Daddy yang penakut nih pilih option tak sakit= satu gigi cabut RM70. Ada 3 gigi kena cabut T_T





Paling tak boleh belah, gigi depan dua atas tuh yang terpilih. Bawah cabut 1 je. Esoknya gi sekolah masuk kelas, setiap kali buka mulut nak cakap, tak sempat keluar perkataan lagi, Izzah ngan Nabil dah bantai gelak. Macam nak kena pukul.




Okay I letak image asal supaya tak nightmare. LUPAKAN YANG TADI. LUPAKAN. IZZAH NGAN NABIL DIAM SEKARANGG.




Semua kegelian dalam perenggan pertama tadi kira berbaloilah, (DAN SEMUA WANG JUGA T_T), sebab kini sudah boleh senyum lebar tanpa dua kawan terkehkeh di sebelah.




Dulu kalau masa muda, gelak selalu tutup mulut, bajet Cinta dalam AADC ah. Tapi sekarang dah happy sikit takyah control.





Nak cari gambar pakai braces, rajin-rajinlah godek belog ini. Okay bye.

199 comments:

  1. Saya Pakai Braces, Saya OK!

    http://profhariz.com

    ReplyDelete
  2. 3 gigi RM210.. Wow! Memang tak sakit ke hanis?

    http://profhariz.com

    ReplyDelete
  3. Ohh LElaki pakai braces okey dop? Teringin jugak nak pakai..

    Kang orang cakap.. Ekeleh badjet je mamat nie dah gemok hitam nak luruskan saf gigi! Ghrrrr errrrrrrrrr

    ReplyDelete
  4. hoh,mahalnya cabut gigi sekarang ni..
    braces kaler kaler ye sekarang ni..
    hope dapat pakai one day nanti..

    have a nice day Hanis ;)

    ReplyDelete
  5. Sys , cutenye gamba yg ade gigi wane itam tuu.. hahahahahahahahaha :D

    ReplyDelete
  6. terus godek blog nak cari gambar pakai braces..

    ReplyDelete
  7. baru tau,tapi mule2 pakai memang sakit kan

    ur sense of humor is like :'),i dono how to describe ..love u la hanis

    ReplyDelete
  8. tak sakit pun
    walaupun saya tak pki braces
    tp adik saya kata
    "ia seperti meletakkan lesung batu di setiap gigi..so rasa geli gedik kot"


    http://imzainieyzulkipli.blogspot.com/2010/12/trend-pakai-bracesuntuk-kesihatan-atay.html

    ReplyDelete
  9. mesti comel je pakai braces. hihi

    ReplyDelete
  10. tsenyum seketika tgk pic hanis yg giginya dhitamkan...hehe tiba2 otak tfikir hari tua.... :P

    ReplyDelete
  11. nakpakai sangat2 sebab gigi memang terabur..tapi takut sebab kena cabut gg geraham huhuu

    ReplyDelete
  12. tsenyum seketika tgk pic hanis yg giginya dhitamkan...hehe tiba2 otak tfikir hari tua.... :P

    ReplyDelete
  13. Ada saudara masa kena cabut gigi yang tak diperlukan, tiba-tiba esok pipi sebelah dia bengkak gila sampai ke mata. Aaaaaaa. Bad bad doctor!

    ReplyDelete
  14. price braces still depends on keseriusan gg tuh kan?:D

    ReplyDelete
  15. Hehehehe

    Oh Peri Pia, thank you hikhik.

    ReplyDelete
  16. kak hanis, sy suke entry nie. :)
    tp sy pki tak comel pun.. haish.!

    ReplyDelete
  17. HAHAHAHA !! lucu lucu .. ida pun buat jugak tp bukan braces tp crown ,,, kebaikannya menyamakan warna gigi,, sbb dlu matikan akar gigi .. jd gelep ,, ngah2, nk bckp pun malu ,, yg bestnyer ,, skang boleh syum sepuas hati ,, =)

    ReplyDelete
  18. owh ya..guys pakai braces sgt chomel...plus klu muke guys tu plak memg tahap comel2... :D

    ReplyDelete
  19. mmg nightmare gambar gg rongak u tu. hahhaha

    ReplyDelete
  20. cantik hanis walaupun pakai braces...

    ReplyDelete
  21. TQ for being soooo true to us hanis!!
    Susah orang lawa nak ngaku ketakcomelan die walaupun berlaku satu masa dolu..

    ReplyDelete
  22. Ohhh.. Apakah saya comel? Serius teringin kot nak pakai braces...

    http://profhariz.com

    ReplyDelete
  23. nitemareeee......eeee...tapi cantik gop..:)

    ReplyDelete
  24. nice laa~ehhee,,cam xcaye k.hanis penah pkai braces :)

    ReplyDelete
  25. mimang sakit pakai braces..

    sakit mulut + duit..hak3x

    tapi berbaloi-baloi >.<

    kan3x..

    ReplyDelete
  26. hahhaa..tp kalo tgk laki pakai braces, mmg cumel kan..tp bila tgk girl pakai braces, cam vampire pon ada gk..

    ReplyDelete
  27. Jawapan kepada tajuk entri ialah:
    Tak sama setiap orang.

    ReplyDelete
  28. hehe comel gambar x de gigi tu..
    pakai braces nak cium camana? eh? hahahah

    ReplyDelete
  29. wow! gud info! thnx 4 dat coz i tgh berkire2 nk try pki braces ni, tp bajetnye mak aii, kne fikir habis2 nih! :P

    ReplyDelete
  30. hehe..kat side bar pun yg tgh bergumbira tu hanis pki braces kat..tp seriously tak prasan pon..gigi tak teruk sgt..tp tak boleh nk kunyah bihun dengan sempurna..-_-'
    mcm nk ggt plastik ke hape nk bkak plastik kopok tu kan..memang tak lekat ahh..sakit hati..

    ReplyDelete
  31. say epun pakai braces gak..hee...

    bace ni. http://hidayahrahman87.blogspot.com/2010/12/braces-atau-dalam-bahase-orang-melayu.html

    ReplyDelete
  32. ish, xnk ler pkai braces..huhuhu gune spana je nak tegakkan,, hoho

    ReplyDelete
  33. kalo pkai yg xde kaler ..
    geli ckit kowt ..
    sbb kalo mknn lekat2 kt ctu ..msti la nmpk ..
    dengan adanya kaler2 ..
    so blh la cover ckit ...
    am i right? tapi tgk kawan2 pkai ..mcm teringin je nk pkai gak !

    http://farhanamardhiah.blogspot.com/

    ReplyDelete
  34. pakai ke x, anda dah tetap cantik...

    p/s: suka dagu im, like your's

    ReplyDelete
  35. mmg sakit kot pakai braces plus leh jadi slim sebab x lalu nak mkn..

    ReplyDelete
  36. bape lama perlu pakai braces ni ek?

    ReplyDelete
  37. O Gosh: Aw you're welcome!! And thanks!

    Siti Nur Amirah: Yes! Tajam mata!

    ReplyDelete
  38. thanx dear for d 'parental tips'..hehe now i know nape gigi anak2 akak berterabur.. slah msuk gear eh...

    ReplyDelete
  39. hanis...auww cmel u tadek gigi ohh..
    tadek gigi pon comel...tahniah dah semakin dikenali...adik eka pon dah minat hanis zalikha dek gara eka asik bukak belog hnszlkh..semalam die tgk hnszlkh dlm metro..wow,suka gila dia.....hahaha

    ReplyDelete
  40. bersyukur sebab xperlu pakai braces..hehe...gigi saya memang tersusun rapi struktur dia,,,alhamdulillah,,,,

    ReplyDelete
  41. org pon pki gak braces..tp dek kerana x berdisiplin ms pki removal retinal, gg bwh bergerak..so skang pki smula braces..tp kat gg bwh je..nsb baik murah cos g gomen n xyah termasuk dlm waiting list..sgt bahagia..ahahaaha

    ReplyDelete
  42. tingin nak pakai braces tp kan ade tgk kwn pakai sampai 4thn br buka. erk.. ta cantik la nk kawin nanti ada braces. boleh tanggal kejap tak hanis? heee

    ReplyDelete
  43. sakit ke x akak tetap cute larhh..! =)

    ReplyDelete
  44. orang kata nak makan pun seksa kan? pastu kena cabut gigi belakang dua-dua belah kalau nak betulkan saf gg sebab nak ikat besi braces, yeke?

    ReplyDelete
  45. nak geledah entri lame Hamis Zalikha!

    ReplyDelete
  46. ngee..horror gila bila 2 gigi tu xda..;p

    ReplyDelete
  47. pki pendakap untuk kelihatan cantik. hukum nye dlm islam. haram.

    melainkan ats faktor kesihatan. itu dibenarkan :)

    so pikir2 kn before nk pki braces.

    ReplyDelete
  48. Macam harga sebuah iPhone 4 woh letak kat gigi :B

    ReplyDelete
  49. mestio cute hamis zalikha pakai braces. hikhik. :P

    awak, kite ade jual cute handmade polka dots ribbons taw. nice to be wear with your trendy hijjab or bole jugak gune as your hair clip. comel sgt. hehe. :)

    cute ribbons for sale ! its cheap and affordable !

    ReplyDelete
  50. hehe..LM takut nak rasa sakit,sbb tu gigi tak cun..nak buat sekarang dah tua lah pulak..aduhh tak sanggup.

    ReplyDelete
  51. naz pun now tengah pakai braces..tapi tak la sadis cam hanis, hanya 1 gigi jer dulu yg dicabot. kita sama...takot nak cabot gigi..hahaha

    naz wat under gomen, memang bapak lama la nak tunggu dalam waiting list. after 5 years...br dapat pakai tahun ni, bukan 7 yg lalu -.-

    ReplyDelete
  52. tetibe rse mcm tanak cabot breces...ngee..nk pki smpi tuwe,jadi nenek stylo! grrrrr..

    ReplyDelete
  53. ~erm~
    tp buruk lah kalo pakai braces....
    lama plak tuh!
    (>.<)

    www.izzlatif.blogspot.com

    ReplyDelete
  54. dgr cite dr kwn2 yg pakai bleh tahan sakit la ;-)
    http://phatthegreat.blogspot.com

    ReplyDelete
  55. xpernah pki bracess..
    tgk org yg pki tu cm sakit jer.. :)

    ReplyDelete
  56. kalau ade fangs kan nmpk comel.. aku suke.. :)

    cantik gigi ko skrg..

    ReplyDelete
  57. lepas taubat org xnak pakai braces gara2 blog awk..dentist xboleh cari makan....thank god gg saya teratur cantik mcm org berkawad~

    ReplyDelete
  58. saya pakai braces..doktor saya ialah doktor kat Subang Parade itu...haaa mesti doktor yang sama kan sebab he is the only klinik gigi disitu..

    harga braces saya ialah boleh beli sebijik motorsikal (bukan motosikal terpakai yer...)..secara tunai...

    mula2 pakai braces adalah sakit..lama2 dah ok..kena selalu berus gigi lepas makan so better have spare tooth brush dalam handbeg.

    tapi disebabkan malas nak berus gigi sokmo lepas makan, option yang ada ialah jangan makan terus...ha ha ha..

    ReplyDelete
  59. muka hanis time xdak gigi tue siyes comey, tambah2 masa senyum tue:)

    ReplyDelete
  60. Boleh jd kurus, sbb tiap kali after buat app. 3 hari x boleh makan, seksa? tp berbaloi ;)

    ReplyDelete
  61. nk tengok gmbr kak hanis pkai braces.. tp, mls nk godek2 blog ni.. agak2 klu search google jumpe x??

    ReplyDelete
  62. haniz zalika....tribut untuk si gojeng haniz Zalika...

    http://risingsunawakenmoon.blogspot.com/2010/12/haniz-zalika-yang-meletop-meluaskan.html

    ehh...pengsan...

    ReplyDelete
  63. saya pun bercadang nak pakai braces..sbb sama mcm k.hanis ada fang tp satu shj...rasa sedih je gigi xlawa huhu..malu

    ReplyDelete
  64. wow..saya memang bolehe jadi peminat tegar hanis lah~

    suka sangat kat you..aiiihhh!!!!

    ReplyDelete
  65. hanis,dba lum pakai braces lg..tgh proses cabut gigi...uwaaa..sangat sakit..[huu~...tiba luahan perasaan plak..]

    thanks for sharing hanis:) rasa ada geng :P

    ReplyDelete
  66. saya pakai jugakkkk... ! :D
    tp mule2.. saket kot .huhu

    ReplyDelete
  67. haha...saya pakai braces..gg saya dicabut..dan saya ok..hehehe

    ReplyDelete
  68. ramai-ramailah pakai braces...jadikan saya nanti kaya raya! haha

    ReplyDelete
  69. Oh nice tips sis, Saya pun memang teringin nak pakai sebab ada Taring. Woooo doktor tengok pun nagis Haha

    ReplyDelete
  70. hahaha..okay, mcm kelakar ok cabut yg dpn tu. i pon bracey jugak..4 btg kena cabut.sume kt blakang la.xde dpn2..hehe.thanx god..btol,1 gg rm70.sume klinik pon cmni kot

    ReplyDelete
  71. Haha i got it , xzibit from pimp my ride xD

    ReplyDelete
  72. nice info la hanis.. n ur gigi now so nice what.. hehe.. :)

    ReplyDelete
  73. momochan pun pakai braces gak...seronok habis buat..in a week da pasang semua...wooohh cepat gilak padahal hospital kerajaan je.HEHEHEH

    tak sabar nak senyum kat orang..nak tunjuk gg saya tak senget benget tapi da cun macam hanis.nyiahahha

    pstt mine is turqoise.hehehe :p

    ReplyDelete
  74. sakit untuk cantik.. ermmm kena pikir berkali2

    ReplyDelete
  75. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  76. already 3years now, tp denyutan gigi mlm pertama bsame ingatan dentist tersenyum bagi pil painkiller di waktu siang harinye mmg xdpt d lupakan..sakitnye ibarat new born werewolf roar in middle of d nite.

    ReplyDelete
  77. oh..
    hanis pakai braces ke dulu.
    baru tahu.

    hasilnya mmg superb.

    ReplyDelete
  78. ada gak laki pakai braces.....

    ReplyDelete
  79. ohhhhh nice advice..baru tau xelok cabut gigi sendiri...hehehe masa kecik2 dulu lagi lah,cabut pakai benang

    ReplyDelete
  80. mahal nye nak cabut gigi!agak2 kalau buat bisnes 'cabut gigi' mesti kaya jugak kan..:)

    ReplyDelete
  81. rm70 je?
    i ni 1 batang gigi kena charge rm600 hokeyh! n kena cabut 2 batang.
    melayang rm1200 bodoh2 je..
    tp tu gigi bongsu. ke sebab dia gigi bongsu bab tu mahal giler???

    ReplyDelete
  82. sejuk betol hati tgk muke si anis nie

    ReplyDelete
  83. kawan2 saya yg pakai braces tu sume nampak cute je tyme gelak :D
    shining woo.

    ReplyDelete
  84. what price they offered to use braces??menarik jugak ur post kali nih!

    ReplyDelete
  85. sangat best pakai braces. dulu org pernah panggil I "Mel Si Gigi Terkeluar Trek". sekarang tidak lagi. sangat berbangga pakai besi sama harga dengan hantaran kahwin.

    ReplyDelete
  86. Saya ada gigi yang dah sedia beratur, tapi teringin nak pakai braces. Macam mana tu Hanis? :B

    ReplyDelete
  87. teringin nak pkai tp bila mampu buang perasaan tkut..hee

    ReplyDelete
  88. kesian tengok member yang pakai braces, susah nak makan ,sampai boleh kurus...tapi berbaloi2...

    ReplyDelete
  89. dh tgk dh hanis pakai braces dlm entry before before before this~ hee
    dlm entry paling awal la jgk..
    n trkezut dlm entry2 tu tgk ade gmba sis liana yg kurus..skrg dh makin berisi ek?bahagia tu kott..btw,ttap comel..hehe

    ReplyDelete
  90. Yeah me too!! Skrg still pakai braces :) mine, rm5000 dekat Ampang..

    ReplyDelete
  91. nak pakaaaaaaaaai tapi tade duet. my dad cakap "tunggu keje nanti bayar lah sendiri".. uhuu jahat nye ayah.. tau la gigi dye cantek T__T

    ReplyDelete
  92. mmg nightmare gamba takde gigi tu huhuhu

    ReplyDelete
  93. yay! saya dulu pakai braces juge. tapi kawan-kawan la yang excited suh pakai getah warna warni glow in the dark. hee~

    ReplyDelete
  94. saya pun nak pkai..dlm satu baris gigi ni..ada plak degil satu nak keluar baris..haishhh

    erynasir.blogspot.com
    mypersonal blog n
    my fashion blog

    eccfashionpolice.blogspot.com

    ReplyDelete
  95. huhuhuhuhuhuhu....
    tp klu xpakai braces pun cantik jgk i rse..
    huhuhuhu..
    bak kate i, klu dh mmg cantek..pe dehal..
    hahahahahaha...syok sendiri..

    ReplyDelete
  96. bestnya senyum bila gigi tersusun cantik. kompem orang lain mimpi indah. tak nightmare dah.

    ReplyDelete
  97. hehe..braces kadang2 da mcm trend tau..hehe

    ReplyDelete
  98. huhu penah pakai tapi kejap sakit xtahn huhuhu.skng dah nyesal nk senyum pun malu2 kaber2 lagik huhu

    ReplyDelete
  99. Hahaha..gambo yang gigi rongak tuhhh..tak bleh blahlah..hehe..nice entry...

    ReplyDelete
  100. ntah nape gigi gua elok je.. dari kecik cabut sendiri.. har har har

    ReplyDelete
  101. erm.... layari http://penassya.blogspot.com

    ReplyDelete
  102. akak pun pakai braces.lepas 2 tahun bukak..sakit pd bln pertama shj.tapi kesannya gigi tersusun cantik sepanjang hayat....ngeeeee

    ReplyDelete
  103. gigi saya sgt buruk sebab gigi depan satu dah patah separuh kena hempap dengan pintu ms umo 9 tahun. Penah berhajat nak sambungkan.. dah siap buat appointment dengan doktor.. alih2 sbb takut & mitos dr rakan2 yg penah buat penyambungan gigi tu.. terus tak jadi. tak byk sgt sumbingnya.. takde la cacat sgt walau nampak cacat juga.. dr menanggung risiko lain.. biar la camtu. sebab gigi sebelum di sambungkan akan di ratakan dulu. So gigi yg sumbing sikit akan jd pendek sgt.. kalau hasil penyambungan tu tercabut.. akan semakin cacat la senyuman. Macam takde gigi.. kawan yg pnh buat ckp cmtu.. dia ckp gigi sumbing sikit je tp gatal jugak nak buat, then menyesal. so takut kekesalan cmtu dtg.. terus decide tak buat.. tp sebenarnya cuma alasan jer.. Takut lbh mengatasi segalanya. kekekekekeke

    ReplyDelete
  104. paling takut jumpa doc gigi huhuhu tak nakkk

    ReplyDelete
  105. pakai braces umo 19 tahun okay lagi tak kak hanis?

    ReplyDelete
  106. yes sys, mula mula pakai mmg sakit sikit, lepastu tak selesa bila makanan terselit celah braces. haha nak cari jugak la post sys yang lelame pakai braces :P

    ReplyDelete
  107. apa tah nama watak dalam pisau cukur tu,fakir?

    cool je dia pakai gigi besi ni...

    shahir pon pakai jugak

    ReplyDelete
  108. Hello.
    Anda sudah di tag !
    Do, feel free to check my blog yeah
    http://missputputchantek.blogspot.com/
    -,-

    ReplyDelete
  109. Saya gg 'Banyak'= berlapis

    http://tuandin-tati.blogspot.com

    ReplyDelete
  110. Kakak hanis, im newbie to this blog. So before this tk pernah nampak you. I just saw you in your tutorial shawl in youtube. You soo damn adorable :)

    ReplyDelete
  111. tq. good info untuk I pada 10 tahun lagi. masa tu anak sulung 7 tahun. bhaha.

    btw most of my siblings pakai braces. I want to tapi mak kata dah elok -___-''

    ReplyDelete
  112. kalau tak pakai pun still cantik lagi :)

    yuyu nak pakai, tapi, kena cabut 6batang gg.. scary :(

    ReplyDelete
  113. wahhh...bnyk sudah komen...
    sgt ingin pakai..tak sakit ke hanis?
    ade yg ckp smpi kurus kering..pipi cengkung...ayooo tamau jadik jerangkong dlm lemari...

    ReplyDelete
  114. i pun pakai braces jugak dulu.
    skrg pakai retainer je. ;)

    ReplyDelete
  115. i pon pakai braces skrng.. tak sakit pun kan~ biase je.. pantang larang tak leh mkn mcm2 i langgar je..huhu..

    ReplyDelete
  116. hurm,,,,ada org pakai cantik...de org pakai mcm buruk...tp kalo nak cantik pakai ajer kannnn?? xperlah sakit pun..janji lawa sis....hehehe....

    http://mummylovepink-lovely.blogspot.com/

    ReplyDelete
  117. hiks~~~ nemo xpakai braces.. tp nemo tukang buat appliance dia bile patient dh abis rawatann mengetat gigi... kami panggil URA... tp rase2nyer patient xtau la kowt URA tuh pe...

    biase doc akan ckp kat patient lps abis rawatan braces kena pakai axxis atau retainer.... tujuan nk peganggg yg baru je berubah dr kedudukan asal spy xbalik ke tempat yg xsepatutnya... <--- ha... nemo tukang buat bendah alah nieh la.. sampe lobang2 jari jemari kena cocok dengan dawai.. huhuhu sgt mengerah tenaga dan menitis darah betul

    ReplyDelete
  118. sy nak pakai gak..tapi takut sakit n duit tu..huhu lagipun doc cakap x payah pakai..padahal gigi berterabur habis.. hanis memang kelakar giler.. best baca..

    ReplyDelete
  119. Hanisss. nak tengok pic u pakai bracessss ! mesti comel .
    upload la kt blog :D

    ReplyDelete
  120. me too. i'm in braces.
    sakit bile tukar untuk ketatkan je. nak kunyah nasi pun susah. :|

    ReplyDelete
  121. Assalamualaikum

    Cantiknyer Hanis Zalikha...mama foloow...follow mollow mama yuk

    ReplyDelete
  122. like ur entry so muchhhhhhhhhhhhh! ... i wearing braces now ...mula2 memang sakit giler ..nak makan pon susah ...lepas makan kena cuci gigi @ pakai pencungkil gigi coz nak keluarkan sisa2 makanan ...BTW kalau lelaki pakai brace mmg nampak cute & cool ! lain jer ... Lagi satu perangai orang pakai braces nie ..kalau dia nampak orang lain pakai braces...seboleh-bolehnyer dia nak tunjuk jgk braces dia ...kira nak bagitahu la ..SAYA PON PAKI BRACES ..

    Tapi sekarang cabut gigi cuma rm50/- sebatang bukan rm70/- ya...klinik tempat i ...super !!!!!..


    ok..take care !

    ReplyDelete
  123. zaman paling teruk bila pakai braces!.

    ReplyDelete
  124. saya berpendakap yeayyy!

    tak sabar nak bukak -_____-"

    ReplyDelete
  125. best ker pakai braces???
    tp pakai ni untuk cantikkan gigi kan??
    hehe gigi I dah cantik..
    fuhh nasib baik..

    BTW follow ler my new blog (promote tuu) http://blogakuwey.blogspot.com/

    ReplyDelete
  126. Akak aku dlu pakai braces jugak.. time tu aku rase die loser giler :p..haha

    ReplyDelete
  127. ouhh bracesss. sangat sangat memerlukan braces sekarang ni, HAHAH


    http://najaaterbang.blogspot.com/

    ReplyDelete
  128. saya pun penah pakai. memang sakit tpi puas hati bila dh bukak :)

    ReplyDelete
  129. tahu tak ? bagi saya semua perempuan yang pakaii braces semuanya comel comel. lagi lagi kalau mereka senyum masa tengah amek gambar, keh keh

    ReplyDelete
  130. i miss the moment yang kitorunk gelak2 tu..haha..tapi kaw tetap hawtstuff with or without braces..kalau x..xde la meon terpikat kan..muahaha

    ReplyDelete
  131. hanis. u look chubby. but still cun melecun :)

    ReplyDelete
  132. tapi banyak kbaaikn gune braces ni , soo i'll use it 5 or 6 years from now . hehe ..

    terkini : apa itu pisang ?

    ReplyDelete
  133. huhu...skit lol pkai braces...tp pape pun akn puas aty...sbb gg da ctk pas tu

    ReplyDelete
  134. mmg teringin nak pakai braces. gigi semua berterabur!

    ReplyDelete
  135. Dulu teringin pakai braces sebab rasa macam stylo. Ada gigi colour2. Bahaha.

    ReplyDelete
  136. Dulu teringin pakai braces sebab rasa macam stylo. Ada gigi colour2. Bahaha.

    ReplyDelete
  137. wah..comel nyer gmbr xde gigi tu yer..hehee... x sangka jd folower ke 16000..i like this number.. muahahaha... ;)

    ReplyDelete
  138. betul kata hanis, bila gigi susu dah longgar, kena cabut cpt2. tp my mistake dulu2 was cabut dgn neighbour2 dia skali (x goyang lg dah mintak dentist cabut, konon2 nanti tumbuh cantik). sudahnya gigi kapak semua tumbuh straight tersusun, skali bila gigi taring nak keluar dah x de ruang kena conquer dgn yg kapak2 tu. maka keluar fangs jgk lah.

    total years wearing braces=2 years
    total teeths pulled out=4 molars
    total visit to orthodentist=20 plus
    nice straight teeth=priceless :D

    PS; jg suka pimped my braces. mintak Dr bubuh mcm2 kaler, selang seli pernah, atas satu kaler bawah satu kaler pon pernah, or ikut tema spt tictac lime and orange pon pernah eheh.. not bad la pakai braces, better than pakai retainers. i kinda miss my braces!

    ReplyDelete
  139. Cik Hanis yg sweet..yg mane satu ye gmbr yg pakai braces tu?dah godek2 dah..

    regards,

    fizwan.com

    ReplyDelete
  140. Saya dulu pakai Damon braces. Kecik2 je.. half transparent, half besi. (Yg 100% transparents pun ade) So dari jauh xnampak sgt braces tu. It costs RM6k though. But bayar bulan2. So xterasa. And the best thing is, tak sakit. lenguh je sket2. But all is well.

    ReplyDelete
  141. Braces oh Braces. Ada suggestion mana² hospital yang murah untuk menawarkan braces mereka?

    ReplyDelete
  142. pergh...pic anda sungguh menawan~

    ReplyDelete
  143. tak sanggup pakai braces kerana gigiku dan cantik...^^

    ReplyDelete
  144. I used to wear braces.
    14 years old until 17 years old..
    Buat dekat government.
    Now,dah 23..Rindu time pakai braces..
    :)

    ReplyDelete
  145. sepertimana mary of 'something about mary' saya suka melihat seseorang ber braces. oh dalam kes saya ni, perempuan ber braces lah

    ReplyDelete
  146. kekadang terpk mcmmane rsnyer kalo pakai bender tu ek....unik..

    ReplyDelete
  147. Sya baru nk join blog ..mmg xreti arr lg ..tp cuba nk start fr ZerO to be Hero lh konon..hehe.Pe2pun..blog hanis nie mmmg Best!! Tahniah..

    ReplyDelete
  148. Dulu ramai yang segan-segan nak pakai braces .. tapi sekarang nampaknya dah biasa. Mak bapakpun dah ambil berat tentang gigi anak-anak .. tak kisah walau mahalpun..

    ReplyDelete
  149. pkai braces lg besh dr pkai retainer..
    huhuhuhu
    n mnyesal rse 5bln last 2 mnx Dr rapat kn cepat..
    Dr dh warning gg senang longgar klau nk cepat tp dh xsbar..
    sia2 3 thun penuh kesabaran..
    huhuhuhu

    ReplyDelete
  150. hanis,, matikan akar tu biasanya untuk gigi yang selalu sakit,, mungkin dulu gigi tu pernah kena hentakan kuat ataupun sebagainya .. jadi ,, gigi tu sentiasa sakit sampailah bila-bila, bernanah selalunya la,, banyak lagi punca gigi sakit kan .. jadinya ,, rawatan matikan akar ni untuk menstopkan funsi akar gigi tu sendiri .. jadinya, gigi tu dah tak sakit forever ever and ever .. tapi kesannya ,, dek kerana kalsium protein dan segala kebaikan tak masuk dalam gigi tu sebab akar dia dah mati, gigi tu akan bertukar jadi gelap segelapnya .. kebanyakkannya kalau rajin,, mereka yang matikan akar ni buat crown gigi ,, jadi sama kaler balik,, tp gerun rawatan matikar akar ni,, walaupun tak sakit tapi doktor akan korek benda dalam gigi sedalam-dalamnya,, bayangkan jarum jahit baju tu masuk dalam gigi ,, HA HA HA hanis dah takut,, ngeh3,, tu pgalaman sy sndri,, hihi,,

    ReplyDelete
  151. i dah setahun pkai bracess..hehe dak2 kecik lau tgk i msti pndg semacam jer..haha...

    view my blog :)..follow me pls..hehe...
    http://azillakhalison.blogspot.com/

    ReplyDelete
  152. 4K till 7K? Huishh agak mahal tu. Saya punye overall dalam 2K plus plus. Clinic yang treat gigi saya ni agak ramai ah yang recomended.


    btw hanis pakai retinal tak lepas tu?

    ReplyDelete
  153. i dulu pakai braces!! azab gilerrrrr....

    ReplyDelete
  154. gigi cik hanis da cantiikkk.tak pyh pakai daa

    ReplyDelete
  155. eee , bestnye dpt pakai braces , tgk gigi yg terabur mjadi tersusun :) anw imay have a nightmare tgk gambar td, haaha .

    ReplyDelete
  156. saya pakai braces..awal2 ja sakit sikit..pastu tak de la sakit sgt..kalau gigi dah cantik, better tak perlu kot.. :)

    ReplyDelete
  157. memang susah pakai braces sebenarnya. mula2 byk pantang larang.

    ReplyDelete
  158. sape2 nk kongsi pengalaman braces or nak thu lbih lanjut bleh g http://komunitibraces.blogspot.com

    info di sini tersangatlah berguna

    ReplyDelete
  159. Ada tak brace yg ada perasa?
    nak perasa strawbwri..

    ReplyDelete
  160. nice. taknak ah pakai braces. seriau je.--"

    ReplyDelete
  161. hai hanis...
    lg sweet klu pakai tudung.. :)

    ReplyDelete
  162. haa tengah pakai braces ni ha. sakit? tak nasib baik alhamdullilah banyak-banyak. bila nak bukak? macam laaamaa lagi je. sedih sekarang

    ReplyDelete
  163. oh bulan depan daku ade rawatan akar gigi sbb gigi geraham selalu sakit..
    tp keturunan gak gigi berterabur nie..kwn sy mmg gigi berterabur giler..pastu sekali pegi umah dia, wahhh..adik beradik dia semuaaaa mcm tu gigi nya..termasuk makcik2 pakcik2 umie or ayah dia kot tp skrg dah pakai gigi palsu..tp dorang bercerita laa..huhuhu..nasib baik gigi sy dan adik beradik semuaaa shantek!! :P

    ReplyDelete
  164. sy pon pkai braces..cute je..hehek!

    ReplyDelete
  165. hihihi. cumil la. nway, saya takot nk pky braces. huhu. takot sakit. huhu

    ReplyDelete
  166. dulu ada pengalaman pakai braces. sekarang gigi dah okeyh, tapi still tak katut lagi. ^_^

    ReplyDelete
  167. Braces? Akan mempertimbangkannya, bagus juga untuk meluruskan gigi..pada sungguh artikel ni dengan info. Thanks!

    ReplyDelete
  168. okay aku teringat balik gigi kau rongak dulu bahahaha

    ReplyDelete
  169. Ada lagi 1 tips: Bila gigi susu dah tercabut baling atas bumbung..tee hee..jadi kut..gigi i tersusun je..ada la gensul skit kat gigi bawah (tp tu keturunan - dpt dr my aunty)

    ReplyDelete
  170. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  171. sy pon pakai braces jugak..
    tk saba nk bukak..
    nk tgk cm mana rupa ku tanpa braces..
    hehehe..
    ada macam Hanis Zalikha tk..
    huhuuhu..(pasan)

    ReplyDelete
  172. weh kita punye telepathic power still power doh, sbb aku tak perasan pun entry ni and gambar kau buat gigi hitam tu! rongak gitu. sebab aku pun buat, tapi aku punye cili di celah gigi lah so yeah. OMG YES FOR OUR SPARKS WENG WENG

    ReplyDelete
  173. sakittt pakai braces! setiap kali lepas appointment ketatkan dawai tu ade perasaan nak keluarkan semua gigi sekejap kasi relax gusi pastu baru masukkan balik gigi.azab gilak.stress!tapi dah bukak braces rase syok je nak senyum tayang gigi walaupun tak berapa nak putih.hhehe.simpan duit utk whitening pulak.

    ReplyDelete
  174. saya pakai braces jugak...lepas siap doctor pakaikan....sakit ooo....

    ReplyDelete
  175. Hoho..teringat balik masa pakai dulu. Mak aih..dekat 6 tahun aku duduk dalam kegelapan. Sampai orang kat sekeliling pun dah xkesah dah.

    ReplyDelete
  176. nak pki bracesss!tepaksa cancel trip japan mcm ni. =(

    ReplyDelete
  177. rasa mcm nak pkai tapi seram la pulak....

    ReplyDelete
  178. still pkai braces ..mmg saket pd awl nye..lme2 biasa dh..hohow..lg pown dh trend owg pkai braces..

    ReplyDelete
  179. tak pernah ghase camne pakai braces huu

    ReplyDelete
  180. kesal sy,nk pasang braces tp time xray tu dokter kata ada gigi yg masih ada dlm gusi,yg x mahu kelaur sbb tak cukup ruang,last2 kena operation nk buang gigi yg masih dlm gusi tu.skrg ni dah cabut gigi geraham sebatang.rasa sakit n kebas mase gigi kena cabut tu rasa mcm kena penampar ,aduih,rasa mcm x sanggup nk cabut lg 2batang,nk operation lg,tp kena tahan sakit jugak sbb seronok tgk orang yg dah pakai braces gg cantik je...

    ReplyDelete
  181. Not really that pain actually . I got my braces in the past 2 years ago , it pain in the very beginning but after 1 month the pain is gone , u will get use to it . You can check out this dental care blog too http://www.dentistskl.com , I find out that it provide alot of great information :D .

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!