Tuesday, April 14, 2009

Apa salahnya saya nak ambil lesen motor?

Beberapa hari ini, teruja babysit perempuan di atas :') Dia sengaja nak buat muka vogue berpurdah woh bila orang nak tangkap gambar.


Okay berbalik kepada topik.

Tak sukalah nak ambil lesen kereta. Lagi suka mama ngan daddy drive me around to places. Because thats when we really talk :) Sembang dalam kereta best, walaupun selalu disampuk dengan "Hanis ambilkan SmartTag". Haha.


I know agak menyusahkan kalau setiap kali ada job and nak jumpa client, mama atau daddy kena hantarkan, tapi its so much better that way. I feel safe. I get to have heart to heart talks. I dont want to lose that once I can drive sendiri :(


Having said that however, saya still akan ambil lesen once, saya dapat upcoming payment :) Bangga bangga buat lesen guna wang sendiri. Ceh diam ah Hanis dah ramai dah orang sehebat itu.


DAN SEBAB GUNA WANG SENDIRI, SILA SUGGEST TEMPAT BUAT LESEN YANG MURAH DAN BEST DAN TAK RAMAI ORANG, KALAU RAMAI PUN SEMUA KACAK.


Oh bapa tak benarkan saya ambil lesen motor. Sedih kan? Nanti kalau emergency, feri karam, pastu Hanis ada kat tempat letak motor dalam feri tuh, macam mana nak selamatkan diri dengan terbang bersama motor ke pangkalan jeti, tanpa lesen motor?


Harap bapa baca ini, dan pikirkan keputusannya kembali.

77 comments:

  1. siannya !
    tak mngapa
    kan kalau kereta lagi senang klau nk terbang
    sebab cermin kiri kanan kereta tu kan ala ala sayap kereta juga
    nnt kak hanis merayu rayu manja
    sure cair dan terus terbang punya lah kereta kak hanis nnt
    ehehehehe :p

    ReplyDelete
  2. haha.lwk jela hanis nh.amek je la lsn moto.sng nk g bli bwang kt kedai pak mat 2h.

    ReplyDelete
  3. samelah.inn juga tidak dibenarkan ambil lesen motor.

    sis hanis,leh inn tanya pendapat sis tentang apa yg inn tulis di blog inn untuk tajuk when-we-blogging-its-really-matter-ok.

    harap sangat?

    ReplyDelete
  4. ambik je la bukannya berdosa. eh tak dapat restu parents. berdosa2
    tp better ambik...just in case

    ReplyDelete
  5. anok sapo la tu hanis?
    muka cm trkejut tgk ko yg baru bgun tdo dgn rambut serabai kot

    hahaha (just kidding)

    pujuk la papa ko
    bg dia 1001 alasan
    mesti last2 beliau give up punya la
    ko kn anak emas beliau ;)

    ReplyDelete
  6. bagus hanis..

    pi amek lesen moto cecepat.

    bagus juga teori hanis 'kenapa saya tak mahu amek lesen kete (buat masa ini)'...

    ReplyDelete
  7. i agreed bout the "bila dapat lesen no more heart2heart talk"..."Heads on the road, both hand on wheels" is mhat i heard nowadays...sedeyh!!

    Now dah ada kereta sendiri saya semakin malas memandu..

    ReplyDelete
  8. oh ho hanis..

    smela kite..tp last2 pa adah bg gk..emm..mybe papa2 ni takut kot..yer ar..bwk motor kurg slamat sket then kete..lg2 ank2 pmpuan..hehe..

    ReplyDelete
  9. metro driving academy okey..bole pilih pakej, ada yang sampai lulus..pakej yang tu kalo u gagal dalam mana2 test, u bole repeat berapa byk kali pun..

    ReplyDelete
  10. sy sedikit terkejut..
    x sngka wak xda lesen lg..
    xpe2..
    amik lesen slow2..
    xrugi if blaja..

    ReplyDelete
  11. sy sedikit terkejut..
    x sngka wak xda lesen lg..
    xpe2..
    amik lesen slow2..
    xrugi if blaja..

    ReplyDelete
  12. kalau macam tu, ambil la lesen berenang kan?

    hehe..

    ReplyDelete
  13. ada nih,...sy amek kat devatac driving school

    rege rm599 for keter..

    moto= rm300++ kot

    kalo due2 skali x smpe seribu..

    ReplyDelete
  14. kalaula motor tu terbang, maka lesen pilot pun hanis kene amek~
    Amik 3 lesen terus fusyooo

    ReplyDelete
  15. i took mine for only rm 699 :D

    ReplyDelete
  16. ambil je lesen motor tu..tak rugi pun..plus pakej motor kereta kan murah... tak gune takpe..at least ade... kalau dah berkarat tak reti bawak ...blaja je balik nanti

    ReplyDelete
  17. Baby tu cutelah...ciannyer...tak dpt nak ambil lesen motor,tak best lah mcm tu.

    Tapi btl juga ckp hanis yg seronok ada org drive kita ke mana2 shj...coz sebenarnyer drive kereta nie tak best sgt pun...

    At the first seronok but then bosan,tapi saya suka go-kart...laju...

    Finally,gudluck 4 final!

    ReplyDelete
  18. bawk motor bahaya!

    nk wat koleksi lesen boleh la..hehehhe...

    ReplyDelete
  19. saya bukan ingin bersikap prejudis tetapi berhati-hatilah kerana pegawai JPJ di driving school mmg gatal giler!!!sila burukkan wajah sebelum belajar memandu!!!!percayalah,anda tdk akan menyesal hehe.(berdasarkan pengalaman ahli keluarga dan rakan2 wanita)

    ReplyDelete
  20. oh lagi satu,ambil lesen motor bakal menggelapkan kulit anda kerana di malaysia(ataupun di mana2) belum wujud litar indoor.sila borong krim spf15 yg berkualiti(bukan jenama mydin) jika ingin menderhaka kepada bapa anda dan berkeras ingin mngambil lesen motor. =) good luck!

    ReplyDelete
  21. eh..sngt perlu kaw ambik lesen memandu...jom aku bangga nak ajar.hehe..konon bawak terer jer kan..tp besh kot sempat ajar aida izzah,tyn,samer..okie nabil gedik deyam sile.Eh Iz pown kaw kena tarik suruh belajar..penting woh.

    ReplyDelete
  22. gi je amik lesen kat broga..
    broga tu kat semenyih..
    dlm utan..
    dh la xbyk kereta lalu kat situ..
    amik lesen moto + kete = rm750++..
    murah...
    jpj pon ok n sporting...
    test 5 minit(sbb jln xbusy + abg jpj nk blk umah cepat)...
    go broga go...

    ReplyDelete
  23. Nash driving school dkt seksyen 2 murah :)

    ReplyDelete
  24. hye hanis, saye ader terbace cerite anda di www.jomss.blogspot.com, hanis zalika bakal pelakon yang akan naik..... so congrate ok,

    ReplyDelete
  25. amek la both..moto n kete. macam biasa orang lain buat. L for moto n P for kete..solve!

    so at the end, dpt la D and B2..hihih

    ReplyDelete
  26. hanis.. abah saya pong tanak kasik saya amik lesen moto dedulu.. berlainan skali ngan adik adik saya skunk nie.. amatlah jeles.. sampai sekarang dok cakap n ngungkit apasal la abah tak kasik amik lesen moto.. huhuhuhuhuh
    mungkin sebab anak sulung kot... so sayang ada lebih sikit.. hihihihi

    ReplyDelete
  27. motosikal banyak kelebihan.....ko leh buat banyak aksi-aksi akrobatik.........
    tyra banks selalu cakap dunia modeling jap je........jadi kalo ko terrer akrobatik kan leh jadi stunt women malaysia paling best tak pun penghibur di sarkis2 berdekatan....hahaha

    ReplyDelete
  28. i pn xde lesen moto smpi skrg. samala my parents tak bagi coz dia kata pompuan xseswai naik moto.
    tp btol gak la kot sbb i penah bwk moto (xde lesen) kat federal pastu lori bas sume kat tepi mmg scary woh. makanya... pompuan nk save bwk je la kete. :)

    ReplyDelete
  29. waaa.....nampaknya hanis lebih hebat dari saya sebab berani nak amek lesen motor....

    saya sampai sekarang tak berani nak pergi amek lesen motor...
    sebab tak reti nak start motor...
    kalau pakai starter tangan tu takpe la..nak kena pijak pakai kaki tu yg tak reti...hehe

    er, kalau test motor nanti dia start kan ke, kita kena start sendiri??

    ReplyDelete
  30. mungkin salah satu sebab ayah awak tak bagi buat lesen moto ialah kerana bimbang awak merempit suatu hari nanti. bayangkan Hanis merempit... whoah!!!

    ReplyDelete
  31. ckp kat daddy kamu yang kamu bukan nak jadi minah rempit. kat PJ oldtown ada satu driving school yg murah. --->bygkan hanis naik scooter (cute apa...)

    ReplyDelete
  32. jangan ambik lesen motor la.
    bahaya-bahaya.
    abah takut.
    hehe.

    ReplyDelete
  33. hi.... i'm ur new reader actually... was a DBS student at Uitm Segamat too, year 2001-2004.well, i took my license at Segamat.. dulu ada mcm iklan around the campus about driving license package... and quite cheap jugaklah...around RM550 or RM4++ something...tak ingat!!tak tahulah sekarang... well, if I'm not mistaken, Segamat mcm2 murah kan? thats my own experience like back 5 years a go la...hehehehe...lgpon, if amik kt Segamat, masa2 boring takleh balik KL tu leh terisi kn?

    ReplyDelete
  34. ala bukan nyer salahkan amek lesen moto. amek je. bukannye nak bawak. kaedahnya hanis ada moto ke? hihihi.

    tak pe, ade ke tak de itu blakang cerita. yang penting ada lesen tak kesah la lesen keta ke moto. lebih best ada lesen keta dgn moto besertakan lesen untuk memandu kenderaan 16 taya. :D

    ReplyDelete
  35. haa i tau mane tmpt murah..
    INSTITUT MEMANDU TAMAN PARI2..
    heheheh..
    murahh woo hanis..
    die caj full complete semue sampai JPJ=RM200 je..

    ReplyDelete
  36. yeap. lagi bagus kalo amek dua2 sekaligus. jimat masa, jimat duit. in case dalam feri tu takde kereta langsung, at least boleh sambar motor.

    lagi pon tak rugi rasanya. banyak sket abjad2 dlm lesen memandu tu :P

    ReplyDelete
  37. Jom join Hanis Zalikha Fans group kat Facebook, juz search Hanis Zalikha. (skemanya)

    Btw Hanis, amek je lesen motor tuh, masa i test dulu, i kena tolak markah satu je, sebab apa tau, sebab pakai helmet terbalik, patutla rasa cam berat je kepala, haha

    ReplyDelete
  38. u go girl! i pn xde lesen motor. hehehe.

    ReplyDelete
  39. I had to amik lesen motor because of the same reason. I HAD to. Ni kes kena paksa.

    Mula-mula tak nak, apa kelas naik motor, mana vogue, rambut habis lah! But bila dpt tau about the whole package deal punya price, terus accepted. Sebab bapak bayar kan, nanti nak bayar sendiri tak mampuuu. Kah kah kah.

    ReplyDelete
  40. xpyhla amik...mak x kasi..bhaye woo degil2....:P amik moto n kete skali la..kan senangg

    ReplyDelete
  41. Motor bahaya la. Kat KL kena selit-selit lagi. Bukan senang. Aku ingat nak amek lesen motor gak. Tapi, bahaya la.
    Banyak accident motor kat Malaysia.

    Naik motor kan macam robocop.Kepala je tutup. Badan tak. Buahahah!

    ReplyDelete
  42. haha.
    saya tak ada lesen jugak. tapi main redah je bawak kereta dan motor.

    satu sikap yang tak patut dicontohi oleh adik-adik diluar sana.

    ditahan polis mintak lesen. tak ada jawab saya. encik polis itu tanya lagi, macam mana nak settle? dengan cool saya jawab, saman je lah.

    at last, tak jadi saman. dan polis tu tak dapat duit kopi.

    yang ini perlu dicontohi, jangan memberi rasuah. :) dah melalut komennya ni. sorry ya, kadar gula dalam darah sangat tinggi. hyper kejap :p

    ReplyDelete
  43. garangnye muka budak perempuan berpurdah tu.....

    hahaha nak amik lesen moto??..nnt org kate minah rempit lak..tp kalau bawak scooter nampak chomell...

    ReplyDelete
  44. aku masa form 4 dah amik lesen motor. hehehe... =) 23 april ni nak amik lesen kereta plak.
    eyh, murah la korg ni amik lesen kereta. aku amik rm800+ tau! itu pun slps tolak table test jpj n tolak bljr memandu sbb dh pndai bawa kereta sejak form 3. hahaha!

    ReplyDelete
  45. aku masa form 4 dah amik lesen motor. hehehe... =) 23 april ni nak amik lesen kereta plak.
    eyh, murah la korg ni amik lesen kereta. aku amik rm800+ tau! itu pun slps tolak table test jpj n tolak bljr memandu sbb dh pndai bawa kereta sejak form 3. hahaha!

    ReplyDelete
  46. aku tahu. kau mahu aku kata, "TAKPELAH HANIS, BIAR AKU YANG DRIVE ENGKAU PERGI MANA MANA MEMANDANGKAN AKU DAH DAPAT LESEN."

    EH I MEAN DAH DAPAT LESEN L. L OKAY DARI KAU L PUN TAKDE. P NANTI CERITA =B

    ReplyDelete
  47. ape salhye amek lesen mto..??sayepp pn naek mto pegi sane sini di KUALA LUMPUR...ahakz..senang nk kmane2..xmnyushkn org..nak pegi mane2 pn senang..so yakinkn parents ANDA..bahawasanyee...ade je org pmpuan cnthnye sayepp..pn bwk moto di bandar yg sguhh sbok~~huhuhu

    ReplyDelete
  48. Oh bapa tak benarkan saya ambil lesen motor. Sedih kan? Nanti kalau emergency, feri karam, pastu Hanis ada kat tempat letak motor dalam feri tuh, macam mana nak selamatkan diri dengan terbang bersama motor ke pangkalan jeti, tanpa lesen motor?

    ayat inih sangat cute...

    ReplyDelete
  49. Hi Hanis :)
    Do drop by our site to join our Mother's Day photo contest ;)

    ReplyDelete
  50. sian pun ade klakar pun ade..huhu
    once day mayb ur parent bagi kot pi amik lesen..for this moment kena sabar lar..

    ReplyDelete
  51. erk
    mintak2 baby tu pakai purdah bile die besar nanti.
    hee amiin
    insyaAllah.

    Hanis tak maw pakai purdah?.
    ;p

    ReplyDelete
  52. bapa awak syg awak..
    motor nie high risk..
    sme la cam sy..
    mak sy x bg mbik lesen motor..
    huhu~

    ReplyDelete
  53. better ada both lesen kereta and motor. sng kalo apa2 hal. heh~

    ReplyDelete
  54. "Apa salahnya saya nak ambil lesen motor?"

    x salah, tapi tak boleh pasang stereo.

    Baby tu kecik2 dah fierce. (Ayat tyra banks)

    ReplyDelete
  55. ler..kalau ferry tu nak karam, start je lah enjin moto tu. kalau nak selamatkan diri tak salah bawak moto tak de lesen. haha.

    tapi ko tak seswai bawak moto. sebab terlalu ayu nak merempit. haha...lagipun mudah menerima penumpang dibelakang tanpa anda sedari...puaka tau! haha. especially di segamat. haha.

    ReplyDelete
  56. Hi Hanis,
    I amik kat Metro Driving.
    Time tu ade promotion.student dpt rebate 200.tp still 1000+.tapi ok la kan sbb boleh byr ansuran and then IF gagal ke ape ke tak bayar dah byk kali.certain tempat sikit2 kene byr sikit2 kene byr.

    untung pd mereka yg gagal test JPJ 88x tp mcm rugi lak pd yg lulus sekali test ajeeeeee ;p

    Oh ya, ade cikgu hencem kat situ.Hihihihi

    ReplyDelete
  57. wah, comel gile that baby..
    nak baby sit die gak la.. nak nak.. :D

    Ripsta
    http://ripsta.studios.my

    ReplyDelete
  58. hye hanis !
    my dad pon x bg amik lesen moto
    reason dia moto lgbhaya dr keta since kalu eksiden n jatuh kite akan trus cedera then keta
    at least keta kalu dia langgar bontot keta keta yg cedera tp kita tak cedera kot
    tp kalu moto dia lnggar kite dr blakang boleh trjatuh kat jalan trus
    nak tak nak u da besar kan kna la brdikari kan dear..
    nti u plak leh drive , ur mom n dad plak jd bos besar ;)

    ReplyDelete
  59. hanis, amik kat segamat ar.mura pon mura.. ramai lengchai pon ye. heh.

    ReplyDelete
  60. hye hanis@!~

    (nama baby kita anis)

    ok tak relevan..


    Hanis..nak free 4 movie passes tak??


    Klik sini http://triplecolourlife.blogspot.com/

    ReplyDelete
  61. sangat cute baby berpurdah itu..!! amikla lesen secepat mungkin kerana harganya akan naik lagi... n sila pastikan trainer anda seorang yang kacak dan handsome supaya anda sentiasa bersemngat utk pergi belajar memandu!! =)

    ReplyDelete
  62. haha..
    im just follow blog kamu..
    xsngke,u r chldish!
    hehe..xpe,cumel!!
    ske3x..
    wat la lesen i2...
    sronok drve sbdri,bwak pa n ma..
    then..
    mne tahu..sy skali..
    ;p
    wah!!tlbey sdah..hehe
    gurau je cik hanis zalikha..
    huhu

    ReplyDelete
  63. My mum lagik terok Hanis... lesen keta pon xnok bg amek.. Menyepoiltkan diri ini..

    ReplyDelete
  64. link me pleaseee!
    www.missnadiahk.blogspot.com

    ReplyDelete
  65. kalau feri karam,, pastu the only way to save yourself adalah utk naik motor.. i dont think takde sapa nak marah or saman u just to save yourself sebab takde lesen :p

    ReplyDelete
  66. kadar yuran utk mengambil lesen pernah akan turun...kat manjung setakat ni paling murah

    ReplyDelete
  67. terimakasih atas sokongan dan pandangan anda. okay sekarang sila derma rm1 seorang untuk saya buat lesen motor. eh baru dapat rm72 T_T

    haha eh thanks tau untuk cadangan tempat belajar memandu! amat dihargai :)

    ReplyDelete
  68. dulu cam tak setuju daddy tak bagi ambil lesen moto..

    tapi sekarang tak teringin pun sebab bahaya lebih banyak dari convenient tahu.

    Pakai helmet terbalik kelakar ok.

    ReplyDelete
  69. terbang bersama motor! hahaha.. ^_^ dats a gud one. love d blog!

    ReplyDelete
  70. Assalamu'alaikum. Baby ni muka iras2 anak saya la. Hee.. Tadi ada orang inbox di FB saya. Actually 3,4 orang jugak share link blog ni pada saya.. semata-mata nak cakap, muka baby awak, macam muka baby saya. Hee.. Kim salam kat baby comel ni.. :)

    ReplyDelete
  71. Salam. :) Ada beberapa orang IM di FB saya, cakap muka baby ni macam muka anak saya. Hee.. Ada la sikit, iras tang mata/kening. :) Sampaikan salam pada baby comel ni.. ^^

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!