Sunday, October 4, 2009

One of my new beauty products



This is like a really short entry, because I have a test coming up, and spending time in front of this laptop is a big no no since I have to score my test seeing that IM GOING TO SINGAPORE 2 DAYS BEFORE THE FINAL EXAM NYEH NYEH. Kerja gilak.



Anyway, just a simple update on what I use to cover my face from the sun. I've been using the Miyami Compaq powder which is like super cheap RM20.00 or less. Okay asal I eja compact macam jenama laptop sekarang? But, I left it at home by accident which means I have nothing to shelter me from the sun when going to class. Cuak cuak. Went to the drugstore and got these! Drugstore make up amazes me sometimes.





This is like super mahal for my standard. Haha. Rm35.50 ke ape tah. Boleh makan lunch seminggu. I went to the counter and asked for the best selling compact or foundation, the nyonya showed me this. She said the best-selling compact dah habis T_T Being the cheapskate that I am, I asked her "Ada tak foundation yang tak payah pakai powder or powder yang tak payah pakai foundation?" wtf serious kedekut sial nak spend kat make up. Ini semua sebab bapa influence bila I sibuk nak beli perfume Elizabeth Arden kemudian dia kata "Hanis nak buat apa, pakai pergi kelas? Kelas Hanis tu kan ramai je yang pergi kelas tak mandi, buat rugi je" T_T So I dah jadi saving bila nak beli apa-apa bawa pergi Segamat.




Sebab I pun dah gelap resulting from bermastautin di Segamat, I picked the darkest shade which is Honey Tan ke apa tah nama dia. I sedar diri, takdelah muka gelap tepek bedak putih sumpah in denial punya orang ish ish. Yang best pasal Secret ini ialah ia two way foundation powder, kalau nak creamy texture boleh basahkan sponge, kalau nak powdery finish boleh tepek je masa sponge kering. Yang tak best pasal benda ini, CEPAT HABIS DAN MAHAL. Mungkin sebab nyonya itu kata "Oh ini Brand Italy, see? See?" *sambil tunjuk-tunjuk kotak. Saya baca "Product of Italy, Made In Malaysia", baiklah. Pastu saya tak suka design bekas dia sebab saya tak handy langsung, besar gabak dan licin sangat, si clumsy ini selalu hampir jatuhkan oh tidaaaak, there goes duit yang boleh buat sara hidup seminggu (-_-") Kalau I dah balik KL, I takkan cari benda ini dah, I akan reunite dengan jenama yang lama atau try jenama baru yang lain haha. But korang bolehlah try kalau teringin because it gives smooth finish dan very light to the skin (I dont regret buying this). Okay dah. Shit bimbo siot entri ini, korang ah selalu email/comment nak tanya product I pakai. Tengok I dah baik hati. Next up, entry Bedak Sejuk Pilihan Saya wtf.



36 comments:

  1. Ramai dah cakap dengan i bedak Miyami tu bagus. dari Cosway kan? Should try soon. Skrg ni ada promotion, Rm16.90 je. haha

    dulu masa mula2 kerja dapat duit sendiri, i poyo la nak beli make up mahal2.

    then i realised, barang mahal tak semestinya bagus. skrg i dah berbalik pada jenama murah. haha.

    mascara maybeline 100x ganda lebih bagus dari brand2 mahal ni.

    teknik make up tu yang penting kan? :)

    ReplyDelete
  2. bagusnya hanis...pandai berjimat...
    sbb i hodoh, jd i spend bykkkkkkkk wang untuk beli produk kecantikan muka..xnak bagi nampak tompok2 hitam kat muka.. T_T

    ReplyDelete
  3. hahahak..nak tunggu entry bedak sejuk la cemni..

    ReplyDelete
  4. wah muka cumel dengan hanya Miyami Compaq ?
    peh... buleh jadi jutawan sebelum umur 28 tahun ni
    hahahaaaa....

    ReplyDelete
  5. gosh hanis...x lm lg kte yg sebumbung warga uitm di hatiku dh nk final.....hmmm......

    ReplyDelete
  6. Kat segamat tak da cosway ke deknon. Alahai sian dia tak ada miyami dia. Huhu

    ReplyDelete
  7. chop2. bedak miyami tu mana dapat? nak try. hehe

    ReplyDelete
  8. wa.wah..

    cam iklan komersial plak..huhu

    ReplyDelete
  9. haha..patut ley jadik wakil produk nih..ley dpt wet royalti..err..itu ke istilah yg btol? ^^

    ReplyDelete
  10. jenama aper tuh Hamis? Secret ker?

    ReplyDelete
  11. hello if you dont mind kindly visit and add my blogshop to your link.. tqvm aniss!!

    http://marrylicious-mart.blogspot.com

    ReplyDelete
  12. Haha! I am sure you would look awesome, as always.
    Good Luck on the coming exams! :D

    ReplyDelete
  13. uit.. pakai miyami gak ke??? sama lor... wink wink wink <--- bangga sebab pakai bedak sama ngan hanis.. :)

    ReplyDelete
  14. "Ini semua sebab bapa influence bila I sibuk nak beli perfume Elizabeth Arden kemudian dia kata "Hanis nak buat apa, pakai pergi kelas? Kelas Hanis tu kan ramai je yang pergi kelas tak mandi, buat rugi je" T_T So I dah jadi saving bila nak beli apa-apa bawa pergi Segamat."

    actually u kan yang malas mandi g klass. bukan classmate u kan..

    ReplyDelete
  15. omg ur dad's remark is soo funny...!

    benar kah ada org gi kelas x mandi? ei yee... where do they think they are? London kah?

    ReplyDelete
  16. kat watson alamanda bedak secret tuh harga rm 27.50..hehe..promotion kot

    ReplyDelete
  17. Hanis pakai bedak apa pun cantik je :)

    ReplyDelete
  18. oooo...
    ni lah blocking2 sun protection 2 eh...papelah..janji nmpk suci je dr jauh...hihi

    ReplyDelete
  19. hehehe...first time comment kt sini...slalu baca jek...teruja sbb kita pon guna bedak miyami...hohoho

    ReplyDelete
  20. tau tape.
    miyami compact powder the best ever la.

    ReplyDelete
  21. nyonya tue memang cam tue..
    ari tue pg dier pon kater benda yg same..
    so i pun dah terbeli........

    ReplyDelete
  22. uwahahahahaaaa.....
    'Bagus Hanis, pandai berjimat. Gamaknya memang tak perlu beli memahal kalau nak stylo kan?'

    ReplyDelete
  23. Hello all,

    We would like to invite you to promote your blog on our blogosphere. It has similar functions as Innit and Digg. Totally free!

    Join now: Malaysian Blogger [Blogger's meeting point]

    Malaysia Boleh!

    ReplyDelete
  24. miyami?bgus ke??
    huhu.nk cuba la..

    miyami vs picxy..mane lebih elok??

    ReplyDelete
  25. Oyis said...
    omg ur dad's remark is soo funny...!

    benar kah ada org gi kelas x mandi? ei yee... where do they think they are? London kah?

    memang ramai je yang tak pergi klas tak mandi kat malaysia ni oyis.. tak payah gi london pun.. espcially budak2 yang kos dia under art and design.. sah2 mesti at least ade satu kali die g klas tak mandi.. (berpengalaman)

    ReplyDelete
  26. woooo mahal tu... suka tak benda free?

    jemput ke blog sy...sy ingin berkongsi perkhidmatan sms percuma...ini bukan iklan busnes..jst nak kongsi

    rakan2 blog juga blh dtg melawat utk mdptkan maklumat mgenai cara2 utk mggunakan servis ni

    http://gear6.blogspot.com/

    ReplyDelete
  27. u shud try PIXY compaq powder, its from Indo but trust me, effect dia mcm MAC. they shud have it @SASA, Watson or Guardian, go find out. but usually i bought in SASA Bkt Btg and if nak colour gelap pick Tropical cos m dark too. mmg cun! the price so cheap ---> RM18!!

    But the cons – jgn letak sebarang in ur luggage or bagi terjauh, cos the bedak senang pecah (that’s wat happened to mine) huhuhu

    My frens & I usually wears it to work, cos nak pakai MAC to work mcm sayang cepat habis, so this is another solution!!

    Good Luck in ur exams!
    toots xx

    ReplyDelete
  28. kasi taruk bedak sejuk
    -puteh
    -tahan cahaya
    -kebal minyak

    ReplyDelete
  29. http://dressesandstrings.blogspot.com/

    ReplyDelete
  30. owh! miyami punya bedak best owh.. ;)

    ReplyDelete
  31. bedak Miyami mmg best..i try pun coz tgok my bro pak andam guna bedak tu..then member2 yg keje ngn tv station sumer pkai bedak tu..lepas try..i dh start suka & paling kelakar bla org tya..u pkai brand apa foundation sbb kulit u cantik? he...he

    ReplyDelete
  32. i mmg pakai miyami gak..mmg bestla

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!