Monday, April 19, 2010

Tips diet mudah, cepat, sihat, gembira



Ramai teringin nak tengok saya gebu, eh bukan, ramai nak tengok saya debab 4.1 kg waktu bayi sehingga nak dukung tak larat, akibat sayang, bapa mengangkat juga maka kini selalu sakit pinggang. Maafkan anakmu. Jadi sebelum memberitahu sekalian orang kampung tentang cara pemakanan saya, wajarlah saya pamerkan gambar bayi debab of the year 1990.



I was indeed a tall baby. Patutlah berat. Gemuk dan panjang rupanya. Lihat sahaja muka Kekna yang macam nak tercirit terpaksa memangku adik debab. Maafkan adikmu.




Kini tidak lagi dengan Tummy Trim. Okay tiba-tiba.




Dah cukup. Gila lama I melalut saja je taknak bagitau cara pemakanan I. Baiklah, kita mulakan dengan bangun pagi. Gosok gigi. Cuci muka. Ha, ha, nak ke laut lagi.


He he he. Okay bangun pagi, mesti makan. Breakfast amat penting sebab tanpa breakfast kau akan makan banyak untuk lunch dan makanan lunch selalu kalori lagi tinggi daripada makanan breakfast so lebih baik makan breakfast, dan makan moderate lunch. Maksud moderate lunch? Kadar yang tak malu nak bawa pergi kaunter untuk bayar.


Breakfast selalu I makan roti, biskut, gandum (ceh nak sebut semua yang paling bawah dalam piramid makanan). Minum Milo. Kadang-kala makan Milo. Tapi memang tak suka skip breakfast. Kalau ada kelas pagi pun, make sure campak cereal bar dalam beg.


Lunch pula adalah fiesta makanan untuk I. Waktu paling excited ever. Selalu makan nasi dan dua lauk sebab kalau ambil tiga lauk memang lama gila nak pilih sebab rambang mata. Lauk selalu sama ada ikan dan sayur. Ataupun ayam dan sayur. Jarang daging, sebab mama kata daging tak elok. Daging cuma makan yang emak masak sahaja. Tapi sayur mesti ada. Ceh bila dah besar dah pandai makan sayur teehee jaga kulit teehee.



Kalau ada buah lagi bagus, sebab mesti makan buah dulu sebelum nasi. Contohnya pisang. Pisang sebatang agak mengenyangkan maka nafsu makan sudah tertutup sedikit, jadi tak makan nasi banyak sangat. Buah elok makan dahulu (kalau tak silap ia adalah sunnah Nabi SAW, correct me if I'm wrong) sebelum makan nasi, sebab buah lebih cepat hadam jadi ia tak jadi toksik kalau berada dalam perut, terlebih dahulu sebelum nasi. Paham tak apa saya cakap ni?



Okay macam ni ha, penat I lukis. Yang bertindih itu bukan burger ya Alisya -_-. Itu ialah ayam, kemudian nasi dan kemudian pisang. Tengok dalam gambar rajah, pisang kat bawah sebab kita makan pisang dulu. Baguslah kita makan pisang dahulu, sebab dia hadam dahulu dari nasi. Jadi kalau dia dah hadam, dia boleh keluar dahulu. Tapi kalau kita makan nasi dahulu, pisang akan berada di atas. Bila pisang hadam, dia takleh keluar sebab nasi yang kat bawah, maka dia jadi toksik kepada badan sebab tak dapat keluar just because nasi belum hadam.


Senang, konklusi dia begini. MAKAN BUAH SEBELUM MAKAN NASI SUPAYA TAK TERINGIN MAKAN BANYAK NASI, SO TAK DEBAB. BADAN JUGA SIHAT KERANA MAKANAN TIDAK MENJADI TOKSIK DALAM PERUT. MAKAN PISANG SILA KOPEK KULIT DAHULU.


Sekarang makan petang. Wah siap ada makan petang bagai. Ya, makan petang memang penting. Tadi kau kata breakfast penting, sekarang makan petang pulak penting. Kau memang kuat makan sebenarnya. Eh! Tapi tapi tapi makan petang memang pentinggg. Kalau tak makan rasa macam there's something missing in my day. Wah! Gitu.. Makan petang selalu makan benda-benda manis atau best macam kuih muih goreng pisang dan sebagainya. 'Dan sebagainya' itu termasuk nasi ayam, soto nasi dan nasi tomato. Tak tipu memang macam tu cerita dia.


Seterusnya makan malam! Dinner kalau nak dibandingkan dengan supper, dua-dua sama penting. Hehe. Tapi kalau tidur awal, tak dapatlah supper. Dapat dinner je. Kalau tidur lambat mesti supper. Sebab nanti perut merajuk. Makan BANYAK KALI takpe. Jangan makan banyak tapi SEKALI. I makan lima kali sehari. Kita kena ajar metabolisme badan untuk buat kerja. Kalau kita selalu tak makan, nanti dia tak buat kerja. Pastu cepatlah badan naik, kalau makan lebih sikit. Paham tak apa saya cakap? Ke nak kena lukis lagi?

Senang cerita dia macam ni, makan buah, makan nasi, makan lima kali sehari, kunyah 40kali supaya senang hadam, jangan diet lebih-lebih nanti metabolisme manja. Setel? Eh asal macam garang. Mesti sebab belum makan. Bye mak masak sambal petai hari ni.




153 comments:

  1. wooh okay mulai hari ni,makan buah dulu!

    ReplyDelete
  2. peh pening bce ini ..
    tp bgos ~
    sebab mak membebel so sgt bagos tips ini supaya mak tak membebel lagi disebabkan tips ini ..
    ha ha
    sudah jd mcm hanis ..
    ^_____^

    ReplyDelete
  3. haha!luv to read ur blog!
    tnnks for the info.pasni makan pisangg dlu! >.<

    ReplyDelete
  4. kelakarlah, ha ha ha
    thanks fr sharing hanis ! :)

    ReplyDelete
  5. hi hanis. cantik jeans u. ape dah nama dia? high waist ape dah?

    ReplyDelete
  6. best2!!
    tips yg amat mudah
    tak perlu nak skip nasi bagai org lain yek..yg penting mkn teratur n tau ape yg kt amik n memilih secara bijak..

    hamis,siLekan bagi tips2 super beSh tuk keluaran akan dTG!(^_^)

    ReplyDelete
  7. hehehehehe

    lukis la lagi hanissssss

    ReplyDelete
  8. saya baru post pasal diet.boleh hilangkan 10kg dalam 2minggu sekarang baru 3 hari macam dah hilang 3kg:D

    eh dah lama dok follow blog ni tapi 1st time komen.

    ReplyDelete
  9. hehe
    bleh diguna pakai ni
    tp tips utk gemok takda ke?
    sy sgt kurus oke
    hukhuk -_-

    ReplyDelete
  10. Zaidi Hamid: Hahahahaha azamm.

    .paiz. :Jaga jangan tak jaga.

    budakcomol: Cakap sekali go sampai pening kan?

    redplasticbag: Welcome!

    faris.a: Good!

    norshakeela: Wah gila-gila punyaa.

    wawan: Kalau ada masa semua benda boleh :) Macam sekarang, dapat reply komen yeay.

    manees: Macam majalah pulak rasa diri ini. Haha okay!

    .... : Post lama-lama ada cerita asal-usul jeans tersebut.

    Si Kenit: Ada. Tapi belum compile.

    ReplyDelete
  11. hanis, u suke membebel.
    like mak tiri :D
    "hanis the mak tiri"
    can?? haha!

    ReplyDelete
  12. hanis, u suke membebel.
    like mak tiri :D
    "hanis the mak tiri"
    can?? haha!

    ReplyDelete
  13. member aku kata kalau kupas kulit pisang cuma 3 koyak,maknanya orang tu adalah monyet(dah tak sabar nak makan pisang)
    ntah mana dia dapat teori ni~

    ReplyDelete
  14. Saya juga makan 5 kali sehari!!Ada geng. hahah. saya suka post ni =)

    ReplyDelete
  15. wahh
    info diet yang amat bgoss :))

    ReplyDelete
  16. hahahahaha! kak hanis lala thought that the pic dalam perut tuh cupcake, hahaha! but memang entry yang best :) huhu! nanti lala ikut lah, sekarang dah habis sekolah nih badan makin naik lah kak hanis--" x boleh nak kawal jeh rase :(

    ReplyDelete
  17. hhahaha.. kalau takdak reminder tuk alisya.. saye akan ingat gamba dlm perut tuh beger seketul.. baheklah.. mulai hari ini saya akan makan buah dahulu.. thnx kongsi.. =)

    ReplyDelete
  18. hahaha...btoi3..jgn lupe kopek kulit pisang b4 makan..:p

    ReplyDelete
  19. x aci..
    ada x gmbr yg bukan bayi tapi besar sikit tapi blum baligh..dan gemuk..
    ada?

    ReplyDelete
  20. kalau mkn nasi lauk pisang dgn kicap je mesti lagi cepat kurus! pffttt . . .



    http://waenobody.blogspot.com/

    ReplyDelete
  21. memang buah ada lah makanan pertama yang perlu dimakan. Hanis makan sampai 5 kali sehari???agak bamyak okey.saya breakfast pun kadang-kadang skip,sebab malas nak makan pagi.erm..nampak nya kena biasa2 kan diri untuk makan

    ReplyDelete
  22. mkn lima kali sehari tu ikut tapi kunyah 40kali tu tak sempat sbb skali kunyah je dh masuk dlm perut..hehehe

    ReplyDelete
  23. hehe lawak bace nye!but gud tips!akn cuba makan 5x sehari smbil dahulukan buah dlu! ;p

    ReplyDelete
  24. mesti kekal ramping la lepas ni!!!
    ngeeee
    whoa!!!

    ReplyDelete
  25. ok2... useful tips. thnx2! ps ni wt tips unt muke jd gebu2 plak ea.. plis plis.......................

    ReplyDelete
  26. nak tips hilangkan parut ada tak hanis..tangan gatal je nak usik muka sampai berparut

    ReplyDelete
  27. lose weight now ask me how

    klu baca keywords diet2 ni
    ku terus akan tulis camni
    hehe

    ReplyDelete
  28. selalunya , org yg mkn byk nih sure tak gemuk ( :

    ReplyDelete
  29. pisang sebatang erk? ke sebijik? aku plak yang confused ni ha.. aah memang sunnah nabi..

    ReplyDelete
  30. pasal sunnah itu memang betul. ayah saya selalu pesan. memang betul kak hanis, takda yang salah! :')

    ReplyDelete
  31. Good one.And you look so pretty with that high waisted jeans.So elegant ;)

    ReplyDelete
  32. yes hanis, u r absolutely correct! mmg sunnah nabi makan buah dulu...

    kita diajar makan buah after makan all this while kan...

    sian kat kita...

    ReplyDelete
  33. betul.. makan buah dulu..
    saya dengar dari Dr. Fadzilah Kamsah pun cakap macam tuh.. makan buah dulu..

    tapi bagi org yang ada Diabetis, tak leh makan buah dulu.. kene makan sayur dulu untuk membuat jaringan.. ;-p peace..

    ReplyDelete
  34. owh..thanks 4 the tips..maknanye diet ku selama ni salah la..patot tak turun2..lagi naik ada..huhu..

    nak badan macam hanis..cantik!!!(^_^)

    ReplyDelete
  35. haiyo dah paham. jangan lukis lagi ye. it reminds me about something else (shouldn't be discussed here, kot...)...

    i am a fat guy, tapi xnak kurus sebab susah la. so jaga makan je. at least, tak jadi lagi gemok...

    nampak u kat street fair ari tu, tapi malu nak tegor... haks

    ReplyDelete
  36. kelakar gila kak hamis..eh2..hanis.. :P

    nasib paham the whole entry and2 of course the art up there. ;)

    cikgu sains kate makan buah dulu sebab molecule buah is big big. so if organ da absorb and digest nasi ayam sekali kicap cili dan salad maka tak boleh absorb molecule buah itu.
    nanti taik kaya dengan vitamin C. takkan nak makan balik? mentang2 kaya vitamin. heh!

    sebab tu jugak Rasulullah makan buah dulu. ikut sains memang betul. Barat memanipulasi the fact dengan makan buah2 selepas dah sendawa 5kali akibat makan burger XXXL big mac dorang. ^_^

    (pengetahuan budak habis SPM je. kalau salah sila betulkan) :)

    komen ni ikut cara akak cakap taknak letak fullstop stok belajar breathing vokal. ^^

    ReplyDelete
  37. sunnah nabi makan buah b4 makan berat2.. betul tu..

    dtas y berbuka puasa didahulukan dengan kurma ^_^

    ReplyDelete
  38. ye mkn buah BEFORE meals mmg sunnah Nabi SAW.

    BTW, kalau ikut diet u ni, abeslah i tak kurus2.

    i am referring to the nasi tomato part untuk mkn petang
    ('_____')

    ReplyDelete
  39. sebatang pisang sangat adorable...heheheh seulas kot cik kak! hehee

    ReplyDelete
  40. okay2
    makan sikit tapi byk kali.
    makan buah b4 makan nasi..
    thanks hanis.

    ReplyDelete
  41. tips kurus peha xde ke hanis?
    hihihi~

    ReplyDelete
  42. sgt setuju dgn makan buah sebelum mkn main dishes tu. Sunnah Nabi ^__^

    ReplyDelete
  43. a'ah la hanis,mkn buah dlu bru mkn nasi..hmmm good..good..selama nie tau kne mkn buah dlu tp x pnh pun dpt pk apesal kne mkn buah dlu...nice info..:)

    ReplyDelete
  44. hahahah..comel gile gambar masa kecik2 tu.. macam dalam komik sin chan ngah dukung himawari....

    ReplyDelete
  45. betul la tu, makan buah dulu sebelum makan ikut sunah nabi..

    ReplyDelete
  46. haha. lawok nye hanis.

    penat tak lukis gambar tu? macam shusyah je...

    ReplyDelete
  47. bgos2..pasni kena mkn buah dulu...
    btw nice tips..gud info

    ReplyDelete
  48. Mule2 ingtkan yg dlm perut tu burger oh, tp bile kak hanis cite sume, bru tau. Haha. Thanks utk info2 tu! Love your blog always! :D

    ReplyDelete
  49. setuju!!!...

    makanlah apa kita suka pun janji happy..kalau tahan-tahan nanti bila tak tahan habis semua di bedal..debab terus..haha...

    my diet..tak makan roti canai selalu..2/3 bulan sekali lom tentu..punca gemuk..

    ReplyDelete
  50. "'Dan sebagainya' itu termasuk nasi ayam, soto nasi dan nasi tomato. Tak tipu memang macam tu cerita dia."

    ya betul. saya mengakui kebenarannya sebab selalu buat. haha.

    ReplyDelete
  51. Hanis,

    I don't know if anybody has commented about your jeans that you were wearing in the picture (I malas nak baca satu2, LOL), tapi you beli dekat mana ehhh?

    You look sooo gorgeous <3

    ALiyah x

    ReplyDelete
  52. kak anis: cm ne nk diet klu awl2 da debab.?? kne bg body mass btol2 stabil den bru ekot cm kak anis eh ?

    ReplyDelete
  53. kak hanis , cm ne kalau awl2 dh alredy debab .?? kne stabil body mass den bru tiru ur diet cmtu bOle.? bekesan x.?

    ReplyDelete
  54. hello! ni first time i comment. huhu~ comel la u lukis gmba perut tu. :) btw, link my blog ok. tq.

    ReplyDelete
  55. betul betul betul....buah seeloknya makan dahulu sebelum menyentuh makanan lain....

    ReplyDelete
  56. mari makan buah dahulu..
    nati perut dah penuh ngan buah, baru makan nasi pun kurang

    ReplyDelete
  57. waaa..kne ikut ni - mulai skrag..

    ReplyDelete
  58. hanis...hahaha..nice drawing...tgn die ada itam2 tue, bulu roma ke ape...
    (tetibe je tanye pasal bulu roma T___T)

    ReplyDelete
  59. tak yah workout? uiiii mak kalo guna diet nie.. memang cemana pon diajar metabolisme nie..mmg tak makan ajar sket..huhu *sedey disitu*.... tp bab mkn buah tu stuju sesangat..kene mkn buah dulu baru mkn nasik..tp dah makan buah..still makan nasik byk..camno?

    ReplyDelete
  60. apa yang penting kesihatan kena jaga dan of course badan also... thanks for the tips..

    Largest Bloggers’ Gathering in Malaysia

    Blogging Tips: BeautifulNara

    ReplyDelete
  61. apa pun buat masa skarang saya mahu naikkan berat badan saya.. tapi saya memang jenis manusia x makan banyak.. sampai housmate pun pelik " Perut apa la ngko nih..??" wakehkehkeh...

    tapi betul lag makn buah sgt bgn utk proses penghadaman.. nak berak pun sonang ja nak lepas..<*_*>

    ReplyDelete
  62. http://borneolove.blogspot.com/2009/04/how-i-maintain-my-weight.html

    org mcm adik hanis lain cara, org macam kakak yang dah anak 4 and umur over 30 lain pulak caranya... come visit ya??

    i slalu singgah suka tengok muka hanis yang manis :)

    ReplyDelete
  63. hikhikhikhik... hanis..owh..perut pun pandai merajuk....hikhik..

    ReplyDelete
  64. cik hanis cakap tu memang betul, kena mam buah dulu before mam nasi...tapi orang kita terbalik mam nasi dulu baru mam buah. pencuci mulut katanya. saya dengar ni kat tv. Dato' Dr Fadzillah Kamsah yg cakap. lagi satu dia cakap untuk makan malam mesti sebelum maghrib. tapi da lupa sebab apa..hehe. suka-suka je tambah tip kat sini kan...sori cik hanis

    ReplyDelete
  65. i like dis post~..sgt comel!!n i xmakan malam..napa ntah..btw,good tips!!:D

    love to read ur blog~

    ReplyDelete
  66. diet ikan diet ikan nanti jadi pandai

    ReplyDelete
  67. hehehe.. gebu betul hanis masa kecik..

    ReplyDelete
  68. kelakar gile gamba dalam perut tu. tapi memang boleh paham, walopun memang nampak macam beger.

    ReplyDelete
  69. adehhh..pening baca.. tapi takpe.. i faham. tengkiu dr hanis~

    ReplyDelete
  70. salam.. hanis..
    tentang hadis nabi:makan buah dulu - yg tu mmg betul.sbb tu bila kita buka puasa,sunat makan kurma dulu baru minum atau makan.sbbnya buah lebih hadam.
    budaya makan buah selepas makan nasi (dessert) sebenarnya bukan dari Islam.itu lebih ke'barat'an.
    sekadar peringatan utk saya dan readers semua

    ReplyDelete
  71. yeap, kena makan pisang dulu. orang selalu tatau psl benda ni tau (ceh ceh emo)

    ReplyDelete
  72. Owhh..okay..harus cuba mkn 5x sehari nie.. (-_-")

    ReplyDelete
  73. kau memang banyak ckplah hanis...(smbil besarkan mata) heheee..harap2 i pun bleh kurus mcm u

    ReplyDelete
  74. cara hanis tu mmg betul...because i apply the same diet..n mmg mkn kerap tp dalam kuantiti yang sedikit...:)

    ReplyDelete
  75. adoi laa...
    penat bc post nih smbil gelak..
    kdg2 tahan gelak sbb ngah keje kat opis..org kate gile gelak sengsorang..hahahaha..hanis2... =D

    ReplyDelete
  76. BAB LAST TU BEST..MASAK SAMBAL PETAI..NYUMMUY..LUKIS LA SKET SAMBAL PETAI TU..."-p

    ReplyDelete
  77. sambal petai? gila ah! peveret i tu!

    ReplyDelete
  78. besarnya masa baby! patutlah jadik model sekarang.

    ReplyDelete
  79. kalau xde buah,boleh ganti dengan air masak?air masak jugak cepat hadam (-_-" )

    ReplyDelete
  80. ooo...da paham..ptut laa sy gemok sbb mkn skali n banyak..hehehe..teringin nk bace post exercise utk dptkan flat belly n segala2nya flat..hehe

    ReplyDelete
  81. hi hanis..first time komen..thanks for the tips.. no wonder la metabolisme i malas + senang gemuk..sbb i mkn pun 2-3 x sehari..kena tmbh ni time mkn ;)

    ReplyDelete
  82. saya suke makan buah. tpi bile tgk buah n nasi di depan mata. konpem amik nasi lu. kadang2 time makan nasi, makan buah juge. hahaha buruk perangai ok.,

    pastu saye mmg makan 5 kali sehari. amalkan diet mkn sikit2. pastu tah cane, tiap2 makan, portion makan tu bertambah.

    dan skrg, saye mkn byk, 5 kali sehari. aiyooo

    ReplyDelete
  83. But things will change after 25 years old, trust me... Takleh dah makan mcm ni sebab kadar metabolisma akan menurun selepas 25 tahun

    ReplyDelete
  84. hahha, ingt gamba ape tah tu...
    by the way, terima kasih..sedikit sebnyak dpt jugak info..arigato gozaimasu..

    ReplyDelete
  85. hye Hanis..lukis lah lagi...cute cute..hee

    ReplyDelete
  86. gle!i suke baca blog u wlupon ianya adalah kali pertama!syabas bete!syabas!

    ReplyDelete
  87. MAKAN PISANG SILA KOPEK KULIT DAHULU<---sakit perut tergelak baca bab ni hahaha

    ReplyDelete
  88. arghhhh. sambal petai? gile besttt.

    gambar tu memang diagram yang menarik ;) hihi

    ReplyDelete
  89. saya kurus tapi gemuk tang perut dgn paha..tensi tensi

    ReplyDelete
  90. teehee lukisan comel sangat ok bye. :D

    ReplyDelete
  91. alalaa. comeynya lukisan dia..
    i like it!

    ReplyDelete
  92. hahahah :D seronok tul baca..hanis ni mmg kelakar la...ada je idea dia nak bagi entry dia menarik..mula2 baca pening gak.. at last kena repeat balik baru paham..ahahaha :D

    ReplyDelete
  93. makan sekadar untuk hidup.. jgn jadi hantu makan, udah le.. cuma sesekali raikanlah keluarga dan rakan-rakan utk makan-makan.. mau kurus dan sihat..

    ReplyDelete
  94. *based on your painting*

    ouh! ayam ngn pisang tuh takyah kunyah eh.. telan terus ye? so dia hadam sket je la.. yg luaran makanan je dia hadam.. selebihnye perut kite buang.. uh! hebat diet nih!

    ReplyDelete
  95. Kak Hanis, kalau free atau x kesah, cerita la pengalaman masa amik result SPM dulu. Hehe :)

    ReplyDelete
  96. wow.. sgt berguna nieh.. thanks

    ReplyDelete
  97. woah..sgt suka ini tips.mmg makan buah dulu tu sunnah nabi tp kdg2 teriku2 western,mkn buah mesti last2 konon nak cuci mulut.pandai hanis lukis.lalalala =)

    ReplyDelete
  98. hanis..bley x info kan sy tntg contest boh urmph..snyuman yg menawan tu tuk saya.. nak sngat tau.. tq

    ReplyDelete
  99. Anak saya pon berat dan panjang macam awk masa kecil. Sekarang Yuni dah nak 1 tahun. Semoga dia tinggi dan cantik macam awak.. ehehe

    ReplyDelete
  100. ade skit2 persamaan la cara makan kite!!

    tp ai jarang dinner n supper..huhuhuhu

    ReplyDelete
  101. aku makam aple ke kadang kurus kekadang naik mendadak

    ReplyDelete
  102. bagus info kamoo.. nak nak try la pasni..

    ReplyDelete
  103. thanx for the tips
    bru terfikir reason berat naik bila dah duduk rumah..kurang makan rupenyer..>_<

    ReplyDelete
  104. btol la..i pn igt lukisan tuh burger td..hehe

    ReplyDelete
  105. sebiji pisang la hanis....
    not sebatang pisang....
    ayo~~ nak mkn btg pisang ker??

    ReplyDelete
  106. hi!!! hanis yg hamis ehehee... sowi gurau jer...i follow u ,u follow me?

    ReplyDelete
  107. wahhaa.. kekdg lupe... da mkn nasi dlu sblm buah... ^_^

    ReplyDelete
  108. ni la rahsia body awk sgt slim n cantek ek?? :) tengs for the sharing infos :)

    ReplyDelete
  109. Hai Hanis.. satu petua yg bagus.. ;)

    ReplyDelete
  110. hehe...comel la lukis pisang 2...huhu

    ReplyDelete
  111. wa...lain macam tips ko ni...menarik2...hehe...aku nak kena try la camni....hehe

    ReplyDelete
  112. dah makan buah dulu pun, masih lagi melantak heavy meal... mcm mana ittteewww.... =P

    moto yg baru diikuti, "Sementara tgh sihat, makan je la apa nak makan, kang sok dah sakit, semua tak boleh makan!"

    Marilah kita makan beramai2! yehhawww!!

    ReplyDelete
  113. salam, pakai ketat2 tak elok utk kesihatan...malah kelihatan pelik bila baju ketat, seluar ketat, kepala akan kelihatan besar, mcm sotong pulak...paling penting ianya berdosa,,,akan lebih manis jika pakaian nya longgar...malah sihat,,,perintah Allah itu byk hikmahnya...

    ReplyDelete
  114. untuk malam kalau nak lagi bagus...tidur dalam perut kosong,kerana bila perut kosong badan kita akan mambakar lemak2 yg ada dalam badan(terutama bawah kulit bahagian perut),berbanding kalau kita ambik supper kerana makanan yg ada dlm perut akan ditukarkan kepada tenaga jadi semasa kita tidur kita tidak byk menggunakan tenaga,jadi energy tu tadi akan ditukarkan kepada lemak dan disimpan bawah kulit hehe..anyway i dah try berat i dulu 95kg and now 85kg!

    ReplyDelete
  115. salam.
    suka dgn posting ni.great!
    ye,mmg betul mkn buah dulu sblm mkn bnde lain n kunyah 40x adlh sunnah Nabi SAW.-wallahu 'alam-
    n tenkiu sis ^__^

    ReplyDelete
  116. http://chentazetty.blogspot.com/2010/04/contest-senyuman-paling-menawan.html

    hanis join contest nie...=) anda sgt menawan~

    ReplyDelete
  117. u..
    ad award dlm blog i utk u..
    ah~..
    gedit tul tindakan ak ni..
    HAHA

    ReplyDelete
  118. waaa...
    tips yg sangta amat banyak..
    makan bayak kali..
    i'm e one who mkn sekali tapi banyak..xla byk sgt..nasik je sepinggan..tp x kurus2 jgk..
    dah letih berdiet T_T

    ReplyDelete
  119. i really6 need to be fit n slim... so, im gonna follow ur tips. wish me luck hanis...

    ReplyDelete
  120. tp yg penting exercise la juga kan...diet2 makan ni blh kasi kurang sikit jak...rasanya la..haha...xD

    ReplyDelete
  121. bagus2...
    klau nak lg bagus makan protein lebih skit...
    50% protien
    25% carbo
    25% fat
    or
    60% protien
    20% carbo
    20% fat

    :)

    ReplyDelete
  122. kakakaka, ini bukan bayi debab la, ini bayi panjangg!! tapi lengan tak nampak la bayi tu, tak besh... ada baby pic yg nampak lengan tak?

    ReplyDelete
  123. Hi hanis, i read this post and apparently saw the high waisted jeans. love em. may i knw where you got them? isit skinnies or wide-legged? sorry, too inquisitive.

    ReplyDelete
  124. tips untuk kurus juga ialah..memakan chewing gum...sb dgn mengunyah chewing gu,...dpt menghilangkan rasa lapar dan menghidar dr memakan junk food...:D
    kongsi2 kan pendapat anda..:D

    ReplyDelete
  125. haha!suka sangat bc ur blog!
    thanks for the info.akan cbe diamalkan

    ReplyDelete
  126. waaa...bijaknye..bagus tu makan buah dulu sblom nasi.betul! tu memang hadith Rasulullah S.A.W

    ReplyDelete
  127. uwaa .. bagos laa tips akak ni .. ade tak TIPS TOK HILANGKAN JERAWAT ????

    ReplyDelete
  128. tips u sangat bagus... saya akan cuba untuk follow tips u.... i follow u... kalau senang jom lah join GA saya....

    ReplyDelete
  129. Setuju dengan sarapan pagi. Untuk lebih optimal saya memakai Produk Melilea. Hasilnya selain langsing juga sehat. Thanks.

    ReplyDelete
  130. betoi kak..makan pagi kalau nak diet

    ReplyDelete
  131. Kalau sayang sangat-sangat suami Anda ,mesti mau Diet tau.. Cantik luar dalam mau jaga. tak le alasan suami cari lain..

    ReplyDelete
  132. asslm..saya blogwalking..jemput singgah di blog saya.
    Selesaikan masalah kesihatan dan kecantikkan anda di sana >>http://dclqahira.blogspot.com/

    ReplyDelete
  133. perkongsian yang sangat membantu..terima kasih..

    ReplyDelete
  134. perkongsian yang sangat menarik admin. Saya pun ada share tip kurus di blog saya. Jemputlah melawat. http://bit.ly/tipcantikdanlangsing

    ReplyDelete
  135. Eh..eh..Hanis, kte pn mkn kerap cm awk tp kte xslim pn cm awk hahaha maybe qty kte each time tu over lg dr awk kot kn? Hahah

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!