Thursday, December 16, 2010

Bagaimana Nak Jadikan Belog Sebagai Phone App

Hari ini, anda bakal belajar cara untuk membuat duit. Selepas Kelas Membina Phone Application bersama Hanis ini, anda pasti mampu jana wang secara langsung mahupun tidak langsung.


Siapa tahu apa itu phone application? Phone application, atau secara ringkas dan rangginya, ‘phone app’, ialah aplikasi dalam talipon bimbit. Ya, yang dalam menu ada icon kecil-kecil itu semua phone apps lah. Camera, Music Player, Browser semua itu phone apps ya.



Sekarang anda mahu tak buat belog anda jadi phone apps yang orang boleh download? Kalau nak charge pun boleh, nak buat jadi free apps pun boleh. Either way anda still boleh jana wang *angkat-angkat kening*. Sebagai maklumat tambahan, global mobile app economy adalah dianggarkan bernilai $17.5 billion pada tahun 2012. Guyz, thiz iz zeriouz businezz.



Selamba takyah ajar pun boleh sebenarnya sebab Nokia Ovi dah make it as simple as possible. Kalau agak-agak tak buta IT, terus je pergi website Nokia OVI dan terus jadikan belog anda sebagai satu phone app. Kalau agak-agak Stevie Wonder sungguh dalam alam siber ini, teruskan membaca I ajaq satu-persatu.





Langkah 1
Mula-mula sign up dekat website Nokia Ovi. Kemudian tekan Build New Application. Dia akan membawa anda ke sini.

Isikan RSS Fee belog anda dalam tempat kosong itu. Kalau tatau nak cari RSS feed belog anda, saya akan ajar di hujung entri k. Bucuk bucuk dier.



Langkah 2
Bila sudah upload RSS feed, dia akan bagi kita tengok rupa application kita kat phone screen itu. Cute!




That’s Belog Hanis Zalikha app ! You see beberapa space lagi untuk letak link RSS feed kan? Boleh letak belog lain (kepunyaan anda juga) atau Twitter feed atau any other website feed of yours! Perfect untuk orang yang ada banyak blogs dan social media sites.



Langkah 3
Dah siap, sila tekan next step lalu kini anda sudah boleh set icon/logo serta set banner untuk phone app anda. Set warna background pun boleh.


Di sini juga anda bakal choose bahasa untuk phone app anda. Kalau pilih English, bolehlah phone app anda pergi ke international marketplace. Kalau letak Melayu, hanya pergi ke Malaysia, Brunei dan Singapura.



Langkah 4
Siap semua, tekan next step untuk pilih advertising option. Tak letak pun takpe. Kalau nak letak kena sign up dengan the advertising agency tapi sebab mereka bukan local agency (unavailable yet), boleh skip step ini. Nokia still working out to find local ad agency, better get ready.





Langkah 5
Last step ialah to market your phone app in 2-3 sentences. Kemudian letak keywords supaya orang boleh tahu what your app is all about sebelum mereka download. Inilah masa untuk promote phone app anda gila-gila.



Tengah pum pam pum pam jual minyak sampai tak cukup characters.



Dah siap boleh submit untuk approval! Nanti once approved, dia akan bagi satu link for your apps (apart from putting your app up in the marketplace) dan anda boleh sebarkan link itu kepada semua orang .

My application! Will soon give you the link to download :)



That is all! Senang macam Air Batu Campur. Kenapa saya kata boleh jana wang? Secara directly of courselah kalau anda charge fees untuk app download atau letak advertisement dekat app anda. Indirectly, anda boleh jana wang dengan membuat belog jadi lebih terkenal once it’s out there in the marketplace.




Sekarang untuk yang tak reti cari RSS Feed: Bagaimana mendapatkan RSS feed untuk sesuatu website. 1) Hanya pergi website anda dan cari logo RSS feed. 2) Tekan, dan ambil link window yang baru terbuka itu. That's your RSS feed.


Itu sahaja, harap anda akan jadikan hari ini satu Khamis yang produktif! Mulakan dengan bina phone app untuk belog anda di sini. Muahx!

87 comments:

  1. ouh..camtu ke..
    xpelah..
    I'LL JUST STICK TO THE LAME ONES..
    ehehe..
    betol2 xsuke perubahan nih..
    ahaha

    ReplyDelete
  2. waaahhh rajin eh hanis godek semua nih.heheh very useful :)

    ReplyDelete
  3. whoaaaaaa macam cool ,nak cubaaa le ! hihi

    ReplyDelete
  4. wow, very informative! but app ni orang yang guna Nokia je ke boleh guna? or other smartphones pun boleh? :)

    ReplyDelete
  5. HANIS...THANKS...DGN INFO NIE!! BAGUS SGT...NK TRY JGKLAH...

    ReplyDelete
  6. wowwww.. O.o saya sebenarnya kagum dengan kamu hanis. ada je information yang bagus yang sebenarnya saya sndri pon xpanh nk tahu..huhu T.T kagum yeh, saya bagi anugerah 'saya kagum dengan awak' pada hanis zalika.. oh yesss!!! u r cool!!!

    ReplyDelete
  7. wowow!!! tak penah tahu,,heheh..thanks k.HanisxDD

    P/S: walopun saya taknak buat ehhehee

    ReplyDelete
  8. slm kenal hanis,
    wah bagus btol awak leh ajar org lain wat blog sbg slh satu phone apps... cuma nak bertanya, kalo bkn user Nokia pon still leh wat ke phon apps ni...

    ReplyDelete
  9. Go go go you industrious girl you!

    ReplyDelete
  10. hoho.ye r hanis.aku guna hanset cabuk je siot.

    ReplyDelete
  11. saya dah buat tapi still tak paham apa fungsi sebenar benda alah ni huhuhu.

    ReplyDelete
  12. hanis, knape blog sy xd simbol rss tu yer?

    ReplyDelete
  13. hanis, knape blog sy xd simbol rss tu yer?

    ReplyDelete
  14. haha, i like this hanis! thanks :)

    ReplyDelete
  15. Menarik...boleh cuba Phone App ni.

    ReplyDelete
  16. wow ! this is great ! gonna try it soon ! :) :) tq hanis for ur info !
    hv a nice day ya !

    ReplyDelete
  17. Apps yang anda bakal buat ini, boleh digunakan orang yang phone dia ada ovi. Sebab apps ini akan dimarketkan di Ovi Store (Nokia).

    ReplyDelete
  18. mak datok.. cuba nak paham tapi tak paham.. nampak sgt benak dan dah tua *uhuk uhuk*.. i tak de OVI.. heihehe.. sbb tu taktau.. *reason*

    ReplyDelete
  19. macamana nak tau phone tu ada ovi or tak?

    ReplyDelete
  20. hanis punye dah approve ek...

    bro xlepas2 lagi nie... lame sangat dah nie

    Bro pengguna wordpress & bukan blogspot.. klik link nie untuk ke
    BroFramestone Blog

    ReplyDelete
  21. wah nice tutorial... keep it up Hanis Zalikha

    ReplyDelete
  22. selamat la mak beikan yuyu phone NOKIA!


    bestttt!

    ReplyDelete
  23. Its like making your thoughts and personal life for sale

    ReplyDelete
  24. hehe dah try jugak!! tp x tau lah jadik ke tak!

    ReplyDelete
  25. for sure, i'll try it. interesting. thanks Hanis Zalikha. love u :)

    ReplyDelete
  26. tumpang tny sket. mtk tlg sape2. tlg yeh. http://symuzzamir.blogspot.com/2010/12/nuffnang-oh-nuffnang.html

    ReplyDelete
  27. wah.. nice sharing..

    first time tinggalkan jejak di blog yang femes ni... huhuhu.. (^__^)

    ReplyDelete
  28. ovi cuma untuk nokia
    cuba cik hamis cari untuk bb dgn iphone
    haha
    =p

    ReplyDelete
  29. terima kasih pasal info nie..boleh lah saya bagitahu kat kawan kawan saya yang pakai hp nie

    ReplyDelete
  30. korek hidung hanis dpt rm100 sehari. serious business girls!! ramai yg dh berjaya. anda bila lagi? pm me for more info! haha..

    ReplyDelete
  31. hp kte murah jek , xleh nak support huhu

    ReplyDelete
  32. It IS making your thoughts and personal life for sale. Just like when you publish an autobiography.

    ReplyDelete
  33. No offence, but its only for somebody like u. A nobody like me, it just wont work. Rather keep it to myself thou.Thanks for sharing anyway =)

    ReplyDelete
  34. ovi pon tak taw ape kebende..-_-' sedeyh nye....

    ReplyDelete
  35. Agak pening.
    Tapi pelan2 kayuh
    LOL

    ReplyDelete
  36. walawweehhh..cayalah chekgu hanis! :D

    ReplyDelete
  37. munyi mcm best tapi saya ni bukan techno savvy...

    ReplyDelete
  38. dah try, tapi sangkut tang RSS Feed tu yg x faham..anyone leh help mama tak :( sebab cari2 kat blog mama xde pon icon2 RSS sumer tu..help me pls :(

    ReplyDelete
  39. uh..hempon tak canggih. kene bli yang lagik canggih ah..

    ReplyDelete
  40. Jemputan Majlis Pecah Tanah Menara Sofa : http://wp.me/piAx4-3Lt

    ReplyDelete
  41. errmm...interesting tapi...

    pasal..feed rss.tu tak faham nak cari kat mana??kat blog kew??

    ^_^....nak tanya ni takut sesat jln..

    ReplyDelete
  42. Hai hanis..utk nokia je ke..utk galaxy s ada tak..

    ReplyDelete
  43. beb, tak try lg tp ttp nk tanye sbb tak tau nk tanye mane...
    kalo dh buat abes sume, in future, boleh edit tak segala setting meting tu??

    ReplyDelete
  44. wau!! mcm best je kan.. tp kalau bloh Hanis mungkin ramai akan download, kalau kite2 ni knfem takde org nak pndg pn app tu..uhuu :(

    eh hanis, utk nokia je ke? kalau blackberry?

    ReplyDelete
  45. wau..mcm best je kan..
    tp rasanya kalau blog hanis mungkin ramai nak download, kalau kite2 ni knfem takde org pandang pn app tu..uhuu :(

    eh hanis,ni utk nokia je ke? blackberry?

    ReplyDelete
  46. woot2..nice tutorial tp hp lak xcanggih hehe

    ReplyDelete
  47. best btol ke?? kl siyes best.. mahu angkat 1 laaa :PPP

    ReplyDelete
  48. ovi ovi..
    mujur wujud tutor mcm HZ ni tp dah namenye Nokia, selain Nokia tu diam2 aje:(

    ReplyDelete
  49. im done!
    sebab tercair dgn tutorial ni
    cbe tgk sini :
    http://duniabelogfarysa.blogspot.com/2010/12/empat-segi-yang-menjadi-idaman.html

    ReplyDelete
  50. Bolehlah ku mencubanya ya.. terima kasih atas info berguna ini... :)

    ReplyDelete
  51. wah..tq.new knowledge...tp kene bli nset canggih dulu ler...huhu

    ReplyDelete
  52. si demok ada apps tak agaknye :-/ hmm

    ReplyDelete
  53. rajin hanis bagi tutorial.. thumbs up!

    ReplyDelete
  54. thank k..bru arr sng cikit nak buat.aku dh penah buat sebelum ni tp stuck di tgh2 jln2..thanx k for the tutorial

    ReplyDelete
  55. waaaaa macam nak beli fon nokia la plak...

    pada yg tak tau rss feed tuh... kena register kat feedburner dlu...

    waaa kena buat tutorial nie...

    maknanya kat situ bole autopublish kat maner2 je... sama da twitter, facebook n lain2 medium

    ReplyDelete
  56. n hanya fOn nOkia je yg ada Ovi Store

    ReplyDelete
  57. urh.. boleh cipta aplikasi sendiri.. bagus.. terima kasih berkongsi..

    ReplyDelete
  58. info yg menarik & jelas tq..nak cuba :)

    ReplyDelete
  59. thanx hanis zalikha pasal info ni..tp still pending lg=)

    ReplyDelete
  60. thanks 4 ur tutorial..just submitted my apps...thanks again..;)

    ReplyDelete
  61. wah ni mesti akan jadi top campaign ni.. ..tahniah2 haniss zalikha

    ReplyDelete
  62. hanis..nak link belog! dah kuar ke belum?

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!