Wednesday, January 19, 2011

Bagaimana Nak Buat Sanggul Macam Pramugari

Tajuk itu sungguh seketul-ketul, betul-betul nak beri pemahaman. Hello selamat datang! Saya ada lagi satu vlog untuk anda!



Ini semasa saya dan Team Chomel (Nicole, Niki, Isabelle, Joe & Thomas) berada di Indonesia untuk bercuti. Indonesia bercuaca seperti Malaysia juga, dan apabila mahu beli-belah di street shops, mengalir jugalah peluh di dahi jendulku inih. Jadi kadang-kala saya sanggul sahaja rambut dan perlakuan itu telah membuat Nicole berasa DAYMMMM, AMAZING STUFF WEH. Maka Team Chomel decided to make a video out of it, so here it is. I miss you guys!



How To: Stewardess Hair Bun.



Cara ini diajar oleh mama masa saya kepanasan berambut panjang sewaktu dikerah mop lantai. Jadi apa tunggu lagi, anda juga boleh kelihatan seperti pramugari sewaktu mop lantai!

167 comments:

  1. hanis!!! comel nye jadi sanggul macam tue..mira selalu nak wat..jadi tapi xcomel and kemas mcm tue pun...jeles nih!hihi

    ReplyDelete
  2. Oh my! awat baru keluar post ni deknon? sob sob. tetibe2 rasa terkilan potong rambut ritu. wuu.. da tak bleh jd cam pramugari~ sob sob. kena tggu panjang ni~ ;P

    ReplyDelete
  3. akak aku buat sanggul cam tu selalu.. memang nice je nampak...tak yah nak guna penyepit ke what eva..haha

    ReplyDelete
  4. can't imagine , berasa diri seorang pramugari semasa mop lantai . damn funny la ! x)

    ReplyDelete
  5. sampai sekarang buat tak jadi
    dulu guna chopstick la hapa
    but thanks a lot sis
    this really helps me a lot !

    ReplyDelete
  6. Oh DAMN!! saya sangat teruja bila lihat perempuan sedang sanggul rambut!! so sexy...

    ReplyDelete
  7. cantik cantik!! ^__^ suka la.. xsabar nak tggu rambut panjang2 leh buat mcm tuh~

    ReplyDelete
  8. Comeyyyyyyyyyyyy..... *_* Okeh...balik rumah akn d praktikkan.. =)

    ReplyDelete
  9. Nice okeh..solution dikala kepanasan !
    nk try lah..sllu je x jd

    ReplyDelete
  10. Dayyyum! Hot giler rambut tu ai pun penah try masa rambut panjang dulu2 tapi tetap fail jugak.

    ReplyDelete
  11. sanggul macam neh, tok penah ajar dulu.
    dulu rambut panjang rajin laa buat sebab getah ikat rambut selalu hilang.
    ekekekeke.
    (^___^)v

    ReplyDelete
  12. comelllnyee!

    rambut i licin.
    xjadi. wuwuwuwu~
    T______T


    VISIT MY BLOG HERE. :)

    ReplyDelete
  13. oh my!cun giler okeh...tp buat xpenah jd kemas camtu pun :(..ke rambut i ni yg degil eh?hehe

    ReplyDelete
  14. chantek!!!!ske²!! ble try nie....thanks hanis!!!

    ReplyDelete
  15. WAH WAH WAH WAH WAH WAH WAH!!!

    KALAU KORANG NAK TAU, HANIS ZALIKHA SALAH HANTAR MESEJ TEMPAT AKU

    GEMBIRA NYA TAK TERKIRA!

    ReplyDelete
  16. Dah biasa buat dah... Cuma skang ni sbb dah ada klip rambut, takde la nak buat sanggul lagi dah. Kalau nak lagi cantik dan kemas sanggul tu, cucuk la dgn bunga pahar org kawen tu... ekekeke..

    ReplyDelete
  17. oh my..i jeles rambut panjang u.
    sbb i baru potong rambut pendek,half actually...

    sblm ni bole buat sanggul mcm tu...

    ReplyDelete
  18. wah...semmart la...(bagi ja pujian walaupun tak dapat view vlog tu...hehehe)

    ReplyDelete
  19. comel la hanis.! nanti nak try wat lah. :D

    ReplyDelete
  20. COMEL GILAAA ;O
    Hahah . Act kalu HZ botak pun tetap comel Heheh

    ReplyDelete
  21. hanis sgt comel.. suka3 sgt tengok

    ReplyDelete
  22. Best, best buat sanggul mcm tu. X dapat jd stewardess dapat buat sanggulnya pun jadilah...

    ReplyDelete
  23. cntik sanggul!!
    penah bt tp knape xjd??
    jeles2

    ReplyDelete
  24. wow, cantiknya hanis..

    susahnya buat..rambut saya panjang tapi tak dpt buat.. T_T

    ReplyDelete
  25. nice! tp slalu terbuat ketat sgt so mcm sakit kepala.hihi

    ReplyDelete
  26. hanis, i tried b4 tapi tak jadilah..u buat cepat je..but will try lagi..:)

    ReplyDelete
  27. cantik,cepat,senang!
    i pun nak try buat.
    thanks for sharing hanis!

    ReplyDelete
  28. jap,, rmbut pndek hat bahu boleh gak kan ,, ngah3!!

    ReplyDelete
  29. hanis
    skrg org ckp flight attendant,bkn stewardess daah.hehe.

    ReplyDelete
  30. Alamak! Terlupa lah this video existed! hehehe

    Miss you adik!! :D

    ReplyDelete
  31. kalau rambot licin payah nak sanggul la.. :)

    ReplyDelete
  32. buat sanggul mcm tu, rambut kena messy sikit, kalau rambut licin susah nak stick....

    ReplyDelete
  33. aish dah macamroti bun dah wa tengok,

    ReplyDelete
  34. i love it!!!!but i found it hard to do.hebat la kam0o!

    ReplyDelete
  35. lepas ni bibik3 pun nk buat sangguk cmni lepas baca inibelogsaya

    inspirasi para kelab bibik sedunia

    ReplyDelete
  36. haha nice i can do it suka2.. maybe sebab rambut tebal n ikal, rasanya kalo lurus n nipis mesti susah nak selit kan!

    ReplyDelete
  37. miss those rambut panjang..dulu selalu buat mcm tu..bila da ada baby, selamat jalan rambut panjang..tsk T_T

    ReplyDelete
  38. wah nampak simple...tapi menarik.. :)

    ReplyDelete
  39. dah try bkali-kali, tp x jd gak... (T.T)

    ReplyDelete
  40. huhuhuhuhuhuhuhuhu,,
    kne tgk jenis rambut jgk hanis..
    klu jenis yg berat dan sebutir2,
    eh betol ke ayat ni??
    mmg boleh wat mcm tu...
    but, ur hair so beautiful....
    i like..

    ReplyDelete
  41. dh try..tak boleh..T_T mungkin sebab nipis atau licin...

    ReplyDelete
  42. cute vlog! is that ur voice hanis?? yg cakap no pressure no pressure tu?? hehe..

    ReplyDelete
  43. aku sanggul rambut guna sebatang pensil jer selama nie
    thanx for this video

    ReplyDelete
  44. huhu, rmbutxckup pjg nk sanggul mcm tu

    ReplyDelete
  45. canteknye... nnt nak try la jgk. nice one...

    ReplyDelete
  46. nak cair boleh tak?
    gosh I sound lesbo! sorry :p

    ReplyDelete
  47. arghh...senangnya hanis buat..cantik plak tu...huhuhu

    ReplyDelete
  48. heheh.. selalu buat macam tu.. tapi dalam bilik la... bajet jadi pramugari dalam bilik.. nak buat luar, tak leh.. yuyu pakai tudung

    ReplyDelete
  49. comelnya camtu.bole arr nnt try. slalu gulung2 msa nak pkai shawl.tak tau bole sumbat gtu plak.

    ReplyDelete
  50. Yang pakai shawl/tudung, silalah guna cara ini disebalik tudung anda. Bila buka tudung, rambut jadi cantik :) Curly wurly gitueww.


    Yes the no pressure was my voice T_T

    Rambut licin macam Nicole kena secure with pins :)

    ReplyDelete
  51. yeay dah berjaya buat thankie!!!!

    ReplyDelete
  52. cantik! i penah bt, tp cm sakit je..sbb rambut 2 cm ttarik2..huhu. myb salah arah kot! hehe..
    btw, u bt sgt cantik..

    ReplyDelete
  53. sangat2 cantik okey...dan org sangat2 jeles..nak rambut cantik mcm tu jugak...

    ReplyDelete
  54. aLaHai... SaYeR BWu PoToNG WaMBuT... SoBS2!~ Lau TaK, BoLeH BRaNGan JaDi STeWaRDeSS KaT uMaH... HuHu!~ (SaLu WaT, TaPI TaK PNaH JaDi... HuHu!~)

    Do ViSiT MY BLoG aND B My FoLLoWeRS: http://nadiah-muhammad.blogspot.com/

    ReplyDelete
  55. aLaHai... BWu Je PoToNG WaMBuT... Lau TaK, BoLeH BRaNGaN JaDi STeaWaRDeSS KaT uMaH... HuKHuK!~ NaK WaT KaT LuaR, Kai TuDuNG... :) (SaLu CuBeR WaT SaNGGuL, TaPi Tak PeNaH JaDi... HuHu!~)

    Do ViSiT My BLoG : http://nadiah-muhammad.blogspot.com/

    ReplyDelete
  56. omg kenapa I buat ta jadiiiiiiii ? T.T

    ReplyDelete
  57. Nadd... rambut suri pun licin dan berat (walaupun bknnya byk sgt pon.)... nak buat apa pun payah..kot di ikat biasa pun..kjap je dh terlondeh... nak sanggul?? mimpi jeklah tgk sanggul org lain sambil makan ati.. solution.. kerat pendek..hehehe..ilang tension panas.. hahaha..

    mehlah jengah blog suri plk ye www.duniasangsuri.blogspot.com

    ReplyDelete
  58. sanggul yg xpnah berjaya org wat..dr dulu smpi skang..keciwa..abg org lg terer bersanggul mcm tu dr org ms dia rmbut pnjg

    ReplyDelete
  59. totally beautiful lar sanggul tu!! nak try la nnti...hehe ^^

    ReplyDelete
  60. excellent la hanis.
    ;)

    btw babe,r u using hair-extension currently?

    ReplyDelete
  61. Hello Hanis...i really like this entry...tapi sayangnya bila time mencuba, tidak berjaya. Hampa betul ni. Rambutku terlalu halus menurut kawan ku:-) huhu

    ReplyDelete
  62. dulu masa rambut panjang nak buat sanggul tu tp tak tahu caranya..but now rambut sudah pendek tak blh buat



    http://iamsyazwani.blogspot.com/

    ReplyDelete
  63. Apa kaitan peluh di dahi jendul dengan menyanggul rambut? Sila terangkan para hanis's fans sekalian?

    ReplyDelete
  64. apsal takleh nk share kat FB lak nih...????

    ReplyDelete
  65. hurm , dr dulu da try buat . x penah yang menjadi ! haih !

    ReplyDelete
  66. Hi Hanis... This is my first time visiting ur blog... Wanna let u know that ur blog is so fun, yet very informative, and i like the way u present it with ur writing style, and all the metaphore... Hehe... Keep it up!! Will be ur regular blog visitor... =)

    ReplyDelete
  67. cantiknya rambut dia. Nak camtuh gak !

    ReplyDelete
  68. Hee thanks! Do try it k?

    Oh no, tak pernah guna hair extension.

    ReplyDelete
  69. nak try. tp rambut sy x cukup panjang. grrr

    ReplyDelete
  70. uhhh momo tengok video ni again and again but still tak dapat tangkap macam mana nak buat.T__T
    keknis please...tnjuk lagi.. :(

    ReplyDelete
  71. haniss tak jadi laa..rambut paras bwah bahu sikittt

    ReplyDelete
  72. nice... lawa.. tp klo tutuplagi manis~ heheee

    ReplyDelete
  73. i da try buat. tapi tak jadi la. isk3.

    ReplyDelete
  74. cepat & sungguh laju hanis wat. cantik lak tu. adore!

    ReplyDelete
  75. daymmm gorgeous. saya buat tak jadi. licin T____T

    ReplyDelete
  76. k.hanis baek lha. wanna to try ;)

    ReplyDelete
  77. kenapa hanis buat nmpk sng je? sy try buat tp xjd pon... =(

    ReplyDelete
  78. woahhhh! sy tgh kagum oke ! huhu chantekny..kemas je.

    ReplyDelete
  79. owez buat but sebab rambut licin ang halus terus x jadi...huhuhu

    ReplyDelete
  80. dari dulu nak buat camni.. tapi x reti..huhu.. smart x payah pakai apa2 pun ye..
    cuba tadi tak berjaya rambut x panjang sangat lar...

    ReplyDelete
  81. dah try..tapi tak jadi.. ;( kat mana yang silap eh??

    ReplyDelete
  82. selalu buat..tapi kejap je.. x sampai 15 saat rambut tu tejatuh balik.. tensiiiiiii...

    ReplyDelete
  83. nenek i pon teror gak wat sanggul gini..wah, leh jd pramugari nenek i..hehehe..juz a joke..

    ReplyDelete
  84. org slalu wat gak dulu..tp ta cntik sebab rmbut skt sangat..rmbt hanis lebat..cantik

    ReplyDelete
  85. alaahai... ta dpt tgk plk vdeo~

    ReplyDelete
  86. slalu je buat sanggul style cmni tp xtahan lama asyik jatuh sbb rmnut xlebat cam k.hanis.. hehe

    ReplyDelete
  87. kemas n cantik...
    hanis x guna sikat punn T_T
    bagaimanakahhhhhh??? O_O

    ReplyDelete
  88. ikatan sanggul nie akan di praktikkan hari-hari di rumah !

    hahaha...

    www.ceritanadiah.blogspot.com

    ReplyDelete
  89. comel lah sanggul tu :) cantik :)


    *hanis, miza ada jumpa profile facebook guna awak awak,


    http://www.facebook.com/profile.php?id=100000846328547

    ReplyDelete
  90. your ikal mayang hair is so nice la hanis. tak nak try color kan darker and buat fringe? mesti lagi cantik :)

    http://ayuniazri.blogspot.com

    ReplyDelete
  91. sumpah,sangat cantik ok!kemas+maintain lak tu..perghh,i adore u:))

    ReplyDelete
  92. peh!!!ter0r giler duk gulung2 rambut pastu tada!!!~...da jd sanggul da..dasat~..kagum giler..>_<"

    ReplyDelete
  93. cantik gile kak hanis wat!! nak jugak...tapi sedih le...rambut baru potong hari tu...tak dpt wat... bile rambut da panjang, bru kite try ye...

    ReplyDelete
  94. baru tau mcm ner snggul tu disimpul....

    ReplyDelete
  95. kemas je hanis buat...sis tak pandai la.

    ReplyDelete
  96. love u hanis..akak suka sgt tgk u...cantikkkkkk

    ReplyDelete
  97. bolehla cik hanis apply jadi pramugari lak lepas ni.. hehe

    ReplyDelete
  98. NICE :)
    i used to sanggul my hair before..
    nenek i ajar hihi..tp cara lain.tp hasil sama :)

    ReplyDelete
  99. giler lawa..
    nak try la..

    maceh kakak :)

    ReplyDelete
  100. buat jugak tapi tak jadi pramugari jd cam si bibik tengah mengemas..

    ReplyDelete
  101. kak hanis.

    sory lambat komen. tapi saya rasa macam ajaib la. macam nak buat rambut tu stay in place?

    kalau saya buat tak sampai seminit kemudian dah jadi rambut langsuir balik. T___T

    kalau akak tak reply, saya kena potong rambut :'(

    ReplyDelete
  102. http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0120&pub=Utusan_Malaysia&sec=Terkini&pg=bt_24.htm

    ReplyDelete
  103. oh yer cantik..hikss rambut tk cukup panjang lagi!

    ReplyDelete
  104. my sis pon slalu buat sanggul camtu.
    sgt jeles melihatnya. i cuba buat banyak kali tapi tak jadi pon..rasanya rambut lurus susah sket nak buat laa. kalo yg curly2 baru jadi kot..

    ReplyDelete
  105. hanis, nice hair sanggul!! How i wish I could hv a long hair now..but yeah, it's short..n dgn penuh kesabaran mau tunggu ia pjg!

    ReplyDelete
  106. wahhh cantiknye sanggul tuu..tp camne nak selit..x nampak la plak..huhu

    ReplyDelete
  107. mase i jadi pramugari dulu, i always had i hair short sebab tak pandai buat sanggul...tgk you buat senang giler..i jeles uollsss...

    ReplyDelete
  108. really amazing! i baru tau! haha. nice!! ^^

    ReplyDelete
  109. selalu gak wt sanggul cm tu..bla mls nak ikat., klu tak btul cara masukkn rambut tu, nti rambut akn terurai sendri.mana2 arh pun bleh atas, bwh, kiri, kanan, tp tmpt msuk blah kiri area yg pling bgus utk snggul.

    ReplyDelete
  110. sanggul2 gak jgn terkena jet lag sudah wahahahaha

    ReplyDelete
  111. comelnya sanggul hanis! i like!!!

    ReplyDelete
  112. ahh..rambut saya lincin..asek sliding saja mcm sliding door...ahhh...tensen !ahhh..kenapakah tak bule buat begini..ahhh..aarrrrrghhhh....

    ReplyDelete
  113. bogi: dahi jendul kah..?
    ye ke? betul ke?

    upin & ipin: betul betul betul!

    ReplyDelete
  114. Hanis buat rambut apa pun hawttttttt! I loike~

    ;)

    ReplyDelete
  115. so fast.x sempat nak catch up.hee

    ReplyDelete
  116. useful tips lah, takdelah getah raambut basah time mandi :) tq kak hanis

    ReplyDelete
  117. hanis, thanks for the video!! i ske sgt sanggul itu, now i've learned it from u!!;)

    ReplyDelete
  118. Hanis, boleh terangkan dgn lebih detail, step by step kai clear...akak x leh catch up part yg akhir tu...pleaseee...

    ReplyDelete
  119. THIS ONE IS REALLY HELPFUL.I LOVE ! THUMBS UP ! :D

    ReplyDelete
  120. Suke buat sanggul pramugari nih. Diri terasa bak pramugari seketika..huhu..salam jumaat hanis.

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!