Thursday, January 20, 2011

Hey Bimbo, Here's A Map

I just spent a good one hour on this, because I care.
Map on some European Countries.


Baiklah ini adalah sebahagian daripada negara-negara Eropah (peta negara Eropah). Kenapa saya decide nak peruntukkan satu jam dekat MS Paint untuk lukis benda alah ini adalah kerana saya tahu ramai yang tak reti bezakan sesuatu nama tempat itu adalah negara atau bandar sebenarnya. Waktu saya berada di sana, saya tweeted bercakap tentang Amsterdam dan ada yang ingat Amsterdam adalah negara, walhal ia sebuah bandar di dalam Holland. Holland pula nama lainnya ialah Netherland. Bukan Holland sahaja ada nama lain, negara jirannya Germany juga ada nama lain iaitu Deutschland (DOITCHLEN).




Banyak fakta-fakta penting yang kita tak diajar dari kecil, jadi saya ambil peluang ini untuk ajar siapa yang tak tahu. Sebab sejujurnya, dulu saya pun tak tahu kedudukan-kedudukan negara ini semua. Waktu tunggu nak bertolak ke airport di Frankfurt, saya duduk dalam bilik Azizi dan tengok World Map dia yang berthumback di tempat-tempat yang dia telah lawati. Saya hafal sebiji-sebiji di mana posisi negara-negara yang saya anggap popular. Sebab Austria semua jenuh jugalah nak hafal kan? Jadi hafal yang popular sahaja buat masa sekarang.




Map saya sediakan di atas telah diringkaskan supaya senang anda nak dapatkan mental image apabila seseorang sedang bercerita tentang suatu negara anda belum pernah jejaki. Nama negara saya taipkan huruf besar, dan nama bandar di dalamnya saya taipkan huruf kecil. Bandar yang saya pilih tidak semestinya ibu negara kepada negara tersebut. Betul cakap orang, bila nak beri ilmu pada orang, kita juga akan dapat ilmu. Saya cuba untuk warnakan peta itu dekat dengan warna bendera negara masing-masing. Kini saya tahu bendera German dan Belgium sama warna, cuma corak horizontal vertical yang lain. Italy tidak berbendera merah jambu, tapi warna merah, Germany dah ambil, dan merah jambu sangat comel untuk Milan hew hew hew. LAGI INFO TAMBAHAN: United Kingdom adalah sovereign state yang dalamnya ada 4 negara iaitu England, Scotland, Wales dan Northern Ireland.




Itu sahaja dari saya untuk malam ini. Sebab saya taknak lagi orang pikir Paris dan Milan itu bersebelahan hanya kerana ia sering di sebut dalam ayat yang sama atas dasar fesyen. Saya tidak watermark map itu sebab, ia ilmu ialah kepunyaan semua, dan tanpa watermark harap ia lebih tersebar luas. Kalau ada salah dan silap sila tunjukkan, nanti saya buat velog mintak maaf.

131 comments:

  1. Gud info hanis!! Actually u not a bimbo.. u are very bright beautiful girl!

    ReplyDelete
  2. boleh jadi cikgu geography yang cemerlang!

    ReplyDelete
  3. baiklah teacher Hanis. baru saya paham ;)

    ReplyDelete
  4. oo..sy pun baru tahu Holand ngan Netherland tu tempat yg sama..teheee. tQ haniszalikha >0<

    ReplyDelete
  5. wow!
    i really lost in geography wotld..
    btw,nice job!
    thanks!

    ReplyDelete
  6. SEKARANG ada org dah salah faham bhwasanya hanis membahasakan diri dia bimbo. stress gilo

    ReplyDelete
  7. HAHAHAHAHAHA KUKU ROSAK HAHAHAHAHAHA.

    ReplyDelete
  8. Wahh~ Lepas ni nak map boleh mintak kat Hanis jep :P

    Entri terbaru Shag : Penolong Kanan Kokurikulum. Oh tidak!

    ReplyDelete
  9. Tak salah faham la.. i mewakili hanis kalau2 ada orang gatal nak cakap dia bimbo... tehehehehteheh..tak nampak ke ade orang kutuk dia bila dia salah ponunciation pasal deutch tu?? hee i ni peminat setia dia tau.. bwekk..:)

    ReplyDelete
  10. If you are referring to the country, it is Holland, not Holand.

    =)

    ReplyDelete
  11. bagus nye!!!!
    i'm speechless... you're very strict in doing something... that is good person... people nowadays always doing something without think properly.... But i am very proud with u because you show to the others that we need to conquer all the knowledge not just doing something without knowing what are doing...
    By the way, actually i want to share u a sentence that i did myself just now...
    the sentences is:
    no matter what happens in our lives, we are not entitled to stop the 'lub dub' sound.
    (lub dub sound= heartbeat sound)
    nice to have a comment for you... i'm sorry if i have any mistake...
    Assalamualaikum....

    ReplyDelete
  12. we should never abolish world geography subj from the school syllabus=). Btw, jangan kata negara-negara tu, cuba tanya Miri dekat mana? Banyak yang jawab 'oversea'. =_='

    ReplyDelete
  13. cik hanis, sy just nk tegur psl texting awk dlm pemetaan tuh...

    sbb sy belajar pemetaan, org panggil
    Cartography..

    texting awk tak berape sesuai..

    but, overall, idea awk mmg bernas..
    hehehehe, thumbs up 4 u lar!!

    ReplyDelete
  14. wow.. thanks cikgu hanis..:)

    ReplyDelete
  15. haih, bila laa saya bleh travel satu europe?

    *mood berangan*

    ReplyDelete
  16. kak hanis ! i'm ur new follower ~ hehe..anyway~ its such a useful info!

    ReplyDelete
  17. npe rajin sgt nih???hadoiii..thumb up!;)

    ReplyDelete
  18. this is nice..thank u hanis..keep it up, and can't agree more, ilmu milik semua..again, thank u for the flash info <3

    ReplyDelete
  19. ooo.. baru saya tau..
    heheh mmg suka tgk Globe dirumah masa lapang...

    ReplyDelete
  20. Bagus Hanis ni... Tak kedekut ilmu... Akak ni dh la jenis katak bawah tempurung... Sekurang2nya dapat la sedikit info kat sini...

    Thanx ya... =)

    ReplyDelete
  21. hai paris~





    bimbo katanya padahal bijaksana situ sini :)

    ReplyDelete
  22. pengetahuan yg sgt mnarik..
    thanks..

    ReplyDelete
  23. Kak Hanis di TAG di entri terbaru saya... Maaf jika menyinggung... Saya akan buangkan entri jika tidak dibenarkan..:)

    ReplyDelete
  24. THANKS FOR THE INFO YO! HEHEHE

    ERR, DOES ANYBODY KNOWS WHAT IS THE MEANING OF BIMBO? I WANT TO KNOW..

    SORY AGAK TER LATE TO DATE SIKIT.. KEHKEHKEH


    KALAU KORANG MINAT BLOG HANIS, JOM DATANG SINI HEHEH

    ReplyDelete
  25. hi hanis,

    selalu peek ur blog, tapi baru nie nak komen... hehhe!!!

    anyway, yg u kaler england tue, betul, tapi kurang tepat. it's actually United Kingdom (UK) or Great Britain (GB). Sbb, bawah UK, ada 4 negara which are England, Scotland, Wales & Northern Ireland (which is dekat utara Ireland). So, kalau England, dia just kat bawah jer, tak masuk yg atas2....

    reason bagitau sbb dulu kiter duduk kat Aberdeen, Scotland and diorang tak suka kiter panggil diorang 'English' sbb diorang 'Scottish'. Sama macam kalau kita pergi oversea, tak suka org panggil kita Indonesian, kita mesti cepat2 bgtau, 'no, I'm Malaysian'.

    ok, just my 2 cents. sgt jeles tgk hanis pergi german n holland, sbb tak pernah sampai lagi..... huwaaaa!!!! :(

    ReplyDelete
  26. bagus2....info yg menarik buat sy (n 4 most of d bloggers...i guess)

    ReplyDelete
  27. Well done for the effort (i suka tagline 'because i care' btw)

    Ejaannya Holland, Hanis :D probably mention juga Holland = Netherlands tapi kalau rakyat2 negara Holland, kita panggil Dutch. walaupun Deutschland merujuk kpd Germany dan sebutannya lebih kurang sama :)

    ReplyDelete
  28. holland=netherland=belanda. heeee~

    ReplyDelete
  29. haha~ lamenye tacing sebab orang salah faham =.='

    ReplyDelete
  30. entry yang berguna bagi orang yang 'buta nama tempat' macam saya . hee .
    sekarang baru tau nak beza mana negara n bandar dia . thanks hanis ! ^^

    ReplyDelete
  31. Kalaulah cikgu Geografi aku dulu sekreatif nih, confirmed sampai degree aku major in Geografi. ;)

    ReplyDelete
  32. Holland kot Hanis, bukan Holand Hamis.. hehehehe

    ReplyDelete
  33. HAHAHA. Saya baru terlepas menjadi followers ke 20k. T_T

    Tapi dapat ke 20002 ah pulak!



    Psst! : TAHNIAH HANIS ZALIKHA DAN MISI 20K AKU!

    ReplyDelete
  34. Yang Holland tuh, masa buat dah perasan salah eja. Tapi sebab guna Paint kan, kalau Photoshop senang je angkat2 tukar ejaan. Esoklah edit. Yang pasal England tuh, kalau camtu maybe patut buat colour gradient? Ecewah, berangan guna Paint nak buat colour gradient.

    ReplyDelete
  35. Takleh tahan, takut orang dah tersemat di hati peta yang salah, jadi edit juga cepat2. Thanks pasal info UK tuh. Tapi Wales pening nak edit. Holland dah lah dah senget sikit tulisan -_-

    ReplyDelete
  36. bagus lah baru paham n tahu nama2 tempat ni....thanks ye hanis

    ReplyDelete
  37. wow, this post certainly intrigues me, sbb baru terbangun tido n tadi mimpi tgh kaji peta penang...haha..ok awkkkward! i've been on google maps slalu sgt lately and have always loved maps esp. those maps in daily plannner we used to have those days...i heart geography. Kudos for the effort n sharing this, mcm marilah mncintai Geografi gitu :D me like.

    ReplyDelete
  38. Tambahan, Holland sebenarnya adalah region yang terletak di sebelah barat Netherlands. Tapi oleh sebab satu dunia dah terbiasa panggil Holland yang mana merujuk kepada negara Oranje itu, maka melekatlah Holland sebagai nama lain bagi Netherlands.

    P/S: Malaysia pun ada nama lain; Mesia, Mesha, 1Malaysia

    Haha

    ReplyDelete
  39. haha. baruku tahu bnyk negeri bawah UK. :)

    ReplyDelete
  40. u tak bimbo la hanis. hehehe. memang kita kena rajin tengok peta dunia dan tahu kedudukan negara luar even tak pernah ke sana.

    ReplyDelete
  41. Introduction to European countries - 101...

    ReplyDelete
  42. kenapa DOITCHLEN? it's actually doitchlan

    ReplyDelete
  43. Great info. teringat masa form3 dlu, kelas geografi, cekgu suruh lukis peta eropah. tapi cantek sikit la dari yang ni. he3...thumbs up untuk hanis!

    ReplyDelete
  44. hanis I really Adore your success...but if you are interested in sarees, do visit my blog http://sareeshops.blogspot.com/

    ReplyDelete
  45. kalaulah cikgu geografi saya dulu macam kak hanis, mesti dpt A+++++
    so, kak hanis jadi lah cikgu sbject geo. *wink2*

    ReplyDelete
  46. oh hani, please retain this honest-to-goodness inherent niceness. please still be like this when you're like 80 and on crutches okay? mucho mucho amor!

    ReplyDelete
  47. Tadi ada cubaan nak tarik pengunjung dengan kutuk2 marah2 kata asal nak ajar pasal negara kafir lahanat? Hahahahahahahaha *click spam*

    Anyway, so 1412 nak kena edit ke tak? Tak kan? Macam Holland dah sinonim dengan Netherland kan?

    ReplyDelete
  48. Aw thanks for you kind words!!!

    Huh maksudnya sebutan land = lan ke? Oh Deutschland itu, land dia bukan land = len as in guna sebutan 'e' atas eh?

    ReplyDelete
  49. I've checked the wiki, sebutan 'e' atas. Land = len. Not the land in island punya pronounciation k.

    ReplyDelete
  50. thanks for sharing! siap lukis peta lagi. bagus2

    ReplyDelete
  51. tau psl kedudukan sesebuah negara tu penting. tu ilmu asas sebnarnya. kalau tak, orang dok sembang, kita boleh nganga je

    ReplyDelete
  52. psl bnda2 mcm ni pun ada org leh marah n kutuk serta carik gaduh ke?? sungguh budak2.. what a lame (-'_'-)

    good info ah hanis, baru tahu under UK ada 4 negara, b4 nih asyik fikir
    UK=england=britain.. thanks hanis ^^

    ReplyDelete
  53. zaman 70an ... 80an ..... dulu kami ada belajar benda2 cam ni dalam geografi sekolah rendah . Tapi sekarang... silibus hanya tertumpu dlm malaysia saja ...

    ReplyDelete
  54. info yg sgt berguna!
    sbb akak pun selalu keliru bila orang sebut amsterdam, uk, london dan sebagainya..
    tq hanis :)

    ReplyDelete
  55. negare dubai tuh terletak kat atas bandar iraq kan?

    ReplyDelete
  56. fuhfuh.. bagus la hanis. slalu confuse tau pasal negara luar ni.

    ReplyDelete
  57. Ahahahaha!! nice info hanis! siap macam buku mewarna! hihi

    ReplyDelete
  58. hey..thanks for the info...sangat2 berguna..now i know that UK is not a country at all..ahahahahaha.....selama ni dok pening UK & England..hahah..Thanks a lot..i love ur blog...

    ReplyDelete
  59. bimbo apenya kalu dah dapat DL exam ritu... nak kena ni...

    ReplyDelete
  60. hanis, u amik third language ape ehh di uitm? i recommend that u learn german language.. interesting ohh!

    ReplyDelete
  61. holland = netherlands = tanah-tanah di bawah = BELANDA alah belanda lah . alahai yang pergi melaka ada bangunan color merah . yang ingat wah-besar-nya-post-office .

    masa world cup juga kite baru tahu itu nama negaranya . masa tu oranjes menentang boyfriend i dari uruguay, suarez nama nya, bukan "suara" ! , SUAREZ . hemmmp sayanggg miss you :( ok, then i pun nak jadi teacher . boyfriend malaysia ajar , then i pulak ajar yuyols yang mungkin scrolling down terbenti pulak kat comment i nih .

    ehem ehem , assalamualaikum murid2.

    kalau nak eja netherland mesti ada "s" kat belakang . JADI LAIN KALI TULIS NETHERLANDS . "netherlands" dalam bahasa inggeris . manakala , "nederland" adalah ejaan local . ejaan local tak perlu ada "s" kat belakang . sebab dalam ejaan local "nederlands" bermaksud "bahasa orang nederland" . contoh, orang malaysia bercakap bahasa melayu . orang nederland bercakap nederlands .

    HAH ! aku tangkap kau tidur ! ok teacher hanis ko ambik alih lah . NAK CIKGU CANTIK JEH HAIH !

    p/s : hamis do you know lidah jawa memainkan peranan agak penting kenapa hollander akhirnya dipanggil belanda oleh orang melayu dan indo ? ;p
    and hamis do you know my boyfriend is kacukan jawa like you too and that's mean i akan berkahwin dengan orang jawa suatu hari nanti ? ok itu you tak yah tau .

    ReplyDelete
  62. bukan bimbo lah. just not exposed and ignorant je.

    ReplyDelete
  63. thanks for the info..lot of effort.. good

    best kalau dpt belajar sana, bleh ambik masa jalan2 sebab banyak tempat best untuk visit...

    dekat la jugak berbanding nak gerak dari malaysia... haih =.=" bila mau pigi...

    ReplyDelete
  64. hehe..hanis thank 4 da info ya..bila sy dapat merentasi semua negara tuh..:)

    ReplyDelete
  65. terima kasih teacher Haniz Zalika...kui3x...

    pembelajaran yang mantop...

    Koleksi Tips - Tips Yang Aku Dah Buat Setakat Ni

    ReplyDelete
  66. mana mesia? ngeee! neway thanks for the info

    ReplyDelete
  67. kalo pegi milan, bole lah singgah venice

    da dkt da tu. hehe

    ReplyDelete
  68. I should share this wonderful, colorful map with my wife coz, she did mentioned to me once that Java Island is in North Sea area......Errrrrkkk !!! ***mati tetelan angin**

    ReplyDelete
  69. hoho..ni hanis mesti x suka stdy geo masa dolu2..tidur ye kamu..

    ReplyDelete
  70. minat geog ms study dulu tp belajar ttg negara2 ni bila tgk world cup...bgs gak WC ni ehh sbb mcm2 negara ada.. :)) nway..gud info ni

    ReplyDelete
  71. hi hanis..
    its true ramai cant differentiate the european cities from their countries..good job with the map.nice & simple..
    also the dutch flag has the same colors with the french flag.only difference is the dutch flag has horizontal stripes whereas the french flag has vertical ones..italy & hungary too..just like germany & belgium ;)

    ps:/ dutch flag also looks alot like the luxembourg flag.just that they use different shades of blue&red.
    cheers!

    ReplyDelete
  72. i always thought paris and milan is one set.
    such a bimbo. -,-'

    ReplyDelete
  73. wah bagus.... setuju gak ngan hanis sebab kalau nak ingt sume sukar gak.. so ingt yang penting2 ah.. hehehe





    Mari tengok Kedudukan Kelajuan Internet Dunia dan Malaysia

    ReplyDelete
  74. goog info.. anyway selalu bukak blog u sebab u comel..dan pandai matching baju... kikiki

    ReplyDelete
  75. Thanx 4 de info!! Spnjg bc dok ooooo oooo aje hihi

    ReplyDelete
  76. aku pn peminat hanis jugak....

    ReplyDelete
  77. muahahaa...ada map asia pnye tk/heh

    ReplyDelete
  78. gigih cik hanis zalikha..

    bagus2, memberi ilmu kepada kami

    =))

    ReplyDelete
  79. oh hanis..thanx for d info!now i know,ye lah tak pernah pg europe,pg sini2 je..huhuh!

    ReplyDelete
  80. fuuuhhh... multi tasker betullah u ni hanis!! mana u dpt time utk buat krja giler buat map camtu..dgn assignment,kuiz, homeworks dll (u r still a student..tingat masa suri student itm dulu gak...selalu xde masa..)..dgn part time blogger job..reading comments, replying emails n such..lyn boifrensss... hehehehe..org lawa sure ramai org usha kan....ye kan..kan..kan...? hikksss...

    ReplyDelete
  81. Si cantik Hanis,

    I would like to share something here....

    ***Holland and the Netherlands are not synonymous. Holland is just one section of the Netherlands, largely the western coastal region, including Amsterdam, Rotterdam, Haarlem, Leiden and the Hague. However, other famous Dutch cities like Utrecht, Groningen, Maastricht, Den Bosch and Leeuwarden are *not* in Holland.

    Holland is a name in common usage given to a region in the western part of the Netherlands. The term Holland is frequently used to refer to the whole of the Netherlands. This usage is generally accepted but nevertheless unofficial.

    Thank you....

    ReplyDelete
  82. cik hanis ni mmg menetap kt europe ker sj2 melancong nie?hehe

    ReplyDelete
  83. hye kak hanis !

    good information ! nanti boleh la kak hanis amek kos pendidikan ajar geografi !! mst student x bkelip mate tgk kak hanis jekh !!


    www.ceritanadiah.blogspot.com

    ReplyDelete
  84. waow..gud info la cik hanis..
    suke sangat..
    rajin betol cik hanis wat yer..
    tq tq..terus kan yer..

    ReplyDelete
  85. there is UK. i'm gonna be there....

    ReplyDelete
  86. i likE (:
    banyak bEnda baru saya bElajar,,

    ReplyDelete
  87. wah! rajin naw cik hanis main kaler2 bagai..hehe..btw, its a good thing kan..share is care. so, thumbs up for u! hav a nice day!^^

    ReplyDelete
  88. Hanis,

    Terima kasih krn berkongsi ilmu..


    keep it up..!!!

    ReplyDelete
  89. Hye Hanis,

    Been a silent reader for quite some time.. Haritu dorang ajak makan2 kt Krefeld, rupa2nya sbb Hanis datang. but I couldn't come anyway, had a friend visiting. Anyhoo, about the DOITCHLEN thingy, the locals actually pronounce it as DOITCHLAN. I'm sure Nabil will confirm that, but it's quite common for people from English-speaking countries to pronounce it as DOITCHLEN. Not a biggie pon.

    Take care!

    ReplyDelete
  90. thanks for your info. Sgt menarik!!

    ReplyDelete
  91. thanks for your info. Sgt menarik!!

    ReplyDelete
  92. memang terbaek la hanis :) rajin awk wat benda nie Blog Bebas

    ReplyDelete
  93. <3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3 hhanis!

    ReplyDelete
  94. http://bebudakseni.blogspot.com/2010/12/bebudakseni-clothing-bebudak-blogger.html

    ReplyDelete
  95. hi adik hanis. i need your favour. am planning to go for europe tour this coming february and my last destination is frankfurt. my family n i planning on driving from bern to frankfurt. so many questions and doubts in our heads. can u introduce me to your friend nabil so i can ask for his advise? his FB id is good enough. thank you in advanced. btw my FB id is
    - erin azreen aziz

    ReplyDelete
  96. Gud job hanis! U're so good at MS Paint. Nice & helpful map with the flag-based color map & etc. LIKE!

    *Kebaya Cantik di sini! *

    ReplyDelete
  97. UK/great Britain=wales, ireland, england, scotland.

    if ure referring to the folks from england, u say "english". and as for the rest, irish=ireland, scottish=scotland, welsh=wales.but if u so malas nak differenciate these folks, u can also say, "hey ure british arent ya!", which refers to all the countries above.if she's an english, then shes british.geddit geddit geddit?
    so yeah im a nerd like that. if u own an oxford dictionary, they have all ths written on the last few pages of the dictionary.

    contoh ayat:
    i love ian wright!and henry golding tsk.hes so hot.i once had this dream.me and him having fish and chips in bed.he's from england and he's english!

    spread the loveeeeeeeee.peace!

    ReplyDelete
  98. Gombak dgn Rembau tak nampak pun dalam map tu.. :P

    ReplyDelete
  99. Hanis, kesian u. Pasal album nama Euro Trip u kena terangkan kat org yang kononnye nak betulkan u tapi dia yang salah! Hha. but at least they were embarassing themselves. LOL. Good job! :)

    Ops i hope my english is not wrong! Karang tk pasal2 ade yang nak betulkan juga. ;p

    But anyways thanks for this post! i learned something. ;p

    ReplyDelete
  100. betul tu! bagus peta ni! sebab ramai orang suka salah anggap switzerland tu kat tepi new zealand and australia -_- and tasmania is in the middle east or africa instead of kat tepi australia. lol

    ReplyDelete
  101. teringat video pasal seorang budak berimur 2 tahun kot.sangat arif tenteng peta dunia...sampai masuk dalam oprah show

    ReplyDelete
  102. Really beautiful hairs. I used to have this beautiful hairs during my teenagers time. Married then after giving birth baby suka tarik rambut so mama pakai rambut kontot maa..

    ReplyDelete
  103. nicely done. baru tahu negara2 tu rupenyer dekat2 je.

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!