Saturday, January 28, 2012

Masalah Menipu

Inilah follow-up entry nak memanjangkan cerita. Kan I was telling you how my lidah tak coordinate dengan niat jahat, jadi dia selalu taknak tolong I dalam situasi yang memerlukan I menipu. Sobs. Sebenarnya bukan lidah saja yang begini. Tangan pon same. Hari tuh teman Liana Khairul pergi gym sebab dia boleh bawak satu guest on weekend. Pastu orang counter tuh suruh lah I isi nombor talipon (supaya dia boleh kacau setiap 3jam nak paksa join membership gym dia). Bisikan hati dah warning-warning, tangannnn, kau better tulis nombor tipu. Tukarkan digit 0 kepada 3, tukarkannnn! Pastu tangan degil oh, sampai bisikan hati jadi jeritan batinku pon dia taknak ikut. Dia tulis juga nombor talipon yang betul. Sigh.

Mama selalu kata "Hish, Hanis nih tak reti nak tipu". Eh merungut plak mak aku nih, bukan ke nilai murni tu? Sebab kalau dia merajuk ngan Daddy dia takleh harapkan I nak komplot sekali. Contohnya, "Nanti cakap je kat Daddy, Mama tengah tidur" "Ha? Nak cakap camner?" "Cakap jelah, ikut jelah ayat tuh" "Tapi Mama tak tidur" "Eh ko ni..."

I don't think my honesty is a problem (eventhough it clearly has not helped me in some situations). Kadang-kadang memang ada niat nak menipu tapi yelah, susah jugak kalau lidah ngan tangan aku nih ni ada mind of its own -_- .

Tapi dah memang jenis yang tak menipu or berselindung-selindung. Walaupun sampai jejaskan kredibiliti sendiri, "Weh kau kat ne" "Jap aku baru nak pakai seluar". Malangnya orang yang terlalu jujur sebenarnya ada satu masalah yang psychologically kita panggil perceptual distortion khususnya 'projection', di mana dia ingat semua orang jujur cam dia. Senang kena tipu.

Kehampaan bila dia kena tipu, tak sama dengan orang lain sebab dia first, dia tak expect. Secondly, dia tak paham. Dia rasa "Why would anybody lieeeeeeee?"


"When you tell the truth, it becomes a part of your past.
When you lie, it becomes a part of your future"



124 comments:

  1. Hahaha. Hanis xde bakat menipu la tu... But its good.

    Saya memang bijak menipu terutamanya bab bercakap2.

    Meniru dlm test (google guna fon) then bila kantoi dgn lecturer, sempoi je saya jwb tgh reply msj member ajak tgk wayang. Siap state nama member lagi. Nasib baik test bodoh2 and lecturer sporting. Dia marah2 comel je. Hahaha..

    Its good u dont lie but sometimes it safe u a lot!!

    :)

    ReplyDelete
  2. that's true..org yg tak reti menipu ni selalu expect yg semua org jujur macam die..tapi bile die kena tipu terus rase mcm hati dihiris2 smpai hancur..that's me oso..T_T

    ReplyDelete
  3. ade org ckp sesetengah tipu tu tipu sunat..hehe..papepon..xbek menipu kan..tp law dgn menipu tu bwk byk kebaikn dr kburukan..trpksa larh kan..biar Allah je yg menilai..:)

    likes da last phase...

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. same goes here Hanis. Saya memang tak pandai nak menipu even menjejaskan kredebiliti saya. sebab saya mesti set my mind, kalau kita tak menipu, Insyaallah one day ada hikmah Allah tolong kita. tapi kadang-kadang rasa bila dah kena pijak dengan orang rasa macam rugi tak menipu. haha. tapi saya suka cerita yang budak kecik pergi berdagang, bila perompak minta harta, dia betul2 tunjukkan ape yang dia ada. dan mestilah saya terpikir, nanti kalau perompak masuk rumah saya, betul ke saya nak tunjuk semua harta saya dalam keadaan saya yang susah nak menipu :(

    ReplyDelete
  6. betul tu, kalau kite suke menipu kite akan ingat sampai bile2 dan menyesal.

    ReplyDelete
  7. Faham sesangat...

    Tapi..lebih baik jadi jujur walaupun mcm noob sbb at the end of the day tak de rase offended dgn sesiape.

    ReplyDelete
  8. bagus apa jujur..
    walau keburukan dia ada tapi itulah..
    kebaikan dapat menutup keburukan mungkin..
    *pening

    ReplyDelete
  9. berkata benar sgt baik :)
    tak dpt dosa menipu pon,haha

    ReplyDelete
  10. takpa kak hanis, biar jujur. lebih baik dari menipu kan..hehe

    ReplyDelete
  11. kerana x reti memnipu, diri ini sellu di tipu..sighhh

    ReplyDelete
  12. Gud hanis..keep on dengan nilai2 sebegitu... Tak semua org mcm hanis.. Mcm I takdelah honest sgt but I ni kira lurus gak.. Org ckp senang nk pcya sdgkn bende tu terang2 die tipu kite..ssh gak sng pcyakn org ni kn???

    ReplyDelete
  13. wah ._.
    i love that quote seriusly ._.

    ReplyDelete
  14. teruskan menjadi jujur . itu value yg kita ada sebenarnya . kita pun tak nak kan sekubur dengan orang yang menipu . haha :P

    ReplyDelete
  15. bagus lah tu kalau tak menipu sbb once kite mule menipu semua orang kite akan tipu ..

    ReplyDelete
  16. sokong hanis,, muja salu kena tipu dengan adik muja,, memang tak suka,, :(

    ReplyDelete
  17. hehe..kdg kena jgk menipu sbb nk elakkan diri perkara yg kita tak nak buat..
    contoh: kalau kita tak nak keluar dgn kwn bila dia ajk. Kita ckp yg kita nk pegi sana, sini. Padahal steady dok dkt rumah... :p

    ReplyDelete
  18. I LOVE THE POST...
    don't harm, don't lie, Keep Pure =)

    ReplyDelete
  19. erm... ada ke istilah menipu sunat..? contohnya orang tua-tua dulu, selalu menipu bab-bab hantu.. tapiu sebenarnya nak elak anak diorang bermain sampai senjakala....?? ;^)

    ReplyDelete
  20. Yep,apa pun,kita kena berhati-hati dengan penipu.Don't judge the books by its cover;)
    -btw,Like the last quote!
    (then,Kak Hanis mmg awesome lah,hua3

    ReplyDelete
  21. lebih baik x pandai menipu drp terlalu mahir membohong kan?

    ReplyDelete
  22. Betul actually ~ Setuju bab yg rasa down gila bila kena tipu , sebab we didn't expect it at all . Sigh =,='

    ReplyDelete
  23. takpe dik. niat yg yg penting. kalau kita tak menipu dgn org.. insyaallah.. org pun tak tipu kita..

    sama mcm.. kalau kita menyusahkan org.. org lain pula akan menyusahkan kita...

    u r a good girl.... hehe....

    ReplyDelete
  24. whoaa.. this is just like me! too honest!

    ReplyDelete
  25. Heheh, sweet..u are nice person dan jujur..but sometimes kita kena jugak belajar menipu (for some reason)

    ReplyDelete
  26. selalu jugak org cakap sy ni jujur..huhu..eh kita samalah..LOL!

    ReplyDelete
  27. kalau niat taknak menipu,memang tak menjadi la tipu tu kan,hehehe

    ReplyDelete
  28. kalau menipu rasa diri sendiri sgt jahatt..

    ReplyDelete
  29. That's good, hanis! Nice sgt sbb x boleh menipu!

    But sometimes we need some cute lil lies tu make life more fun! Contoh, mcm mama hanis merajuk tu, kan comel! hihihi! ;)

    ReplyDelete
  30. huhu.. sometimes, TERpaksa menipu. yup.. it's hard. lagi2 bila perbuatan x sama dengan kata hati.. konon nk selamatkan keadaan, but it gettin worse actually..~ -_-" aiyakk..

    ReplyDelete
  31. Sekali kita menipu, seribu kali akan ditipu..
    Berkali kita bercakap benar, tidak terkira sekali kita akan terima yang benar....:-)

    ReplyDelete
  32. betul tu..selalu expect orang akan cakap jujur sama seperti yang kita buat..bila orang lain tipu kita, mula rasa sedih sampai rasa nak nangis lari masuk bilik,tekup muka ngan bantal busuk..

    ReplyDelete
  33. it is a good value kan hanis...
    mungkin good value tu dah diterapkan dr kecil sbb tu ssh nk menipu even kte cuba mcm mane pn....^^

    ReplyDelete
  34. in certain situation yes kita mesti menipu..haha..jujur tu bagus, tp bila terlalu jujur kita sng dibuli..tipu sikit2 xpe kan?? :)

    ReplyDelete
  35. Can't agree more, it is definitely not a problem. I guess it all depends on your niat. It is also weird enough that some people can't seem to tell the truth, no matter what. Have you ever met anyone like that?

    ReplyDelete
  36. anda yakin x pernah menipu dalam hidup?

    ReplyDelete
  37. anda yakin bahawa anda tidak pernah menipu sepanjang hidup?

    ReplyDelete
  38. .....tp kdg2....kan.....org yg kata ssh nk mnipu ni...kan....suka gak main tipu2 kekadang tuh...kan???? dia jd more notti dr biase...kannn??

    ReplyDelete
  39. sangat setuju dengan quote last tu..=)

    ReplyDelete
  40. thumbs up ! it's a great moral value :P

    ReplyDelete
  41. untunglaaa hanis xreti mnipu hek9!~

    ReplyDelete
  42. kalau menipu,tapi nampak sangat belakon..like awkwardly lying..pun sama jugak..hehe..

    Aku Anak Labuan

    ReplyDelete
  43. betul betul. x baik menipu. hehe

    ReplyDelete
  44. wahhhh, pakej sgt ! btw, better kan for telling truth. hehe :)

    ReplyDelete
  45. "di mana dia ingat semua orang jujur cam dia"

    i dont think everyone can be honest.
    tapi its one of my perception. "if i can be honest. means u can too" then i'll think "why cant u be honest just like me?".... kan?

    more like im hoping people would be honest rather than believing people are honest beings.

    ReplyDelete
  46. kadang2 ada gunanya menipu. saya ada kawan yg macam cik hanis, memang die akan ingat semua org jujur macam die. the result is die selalu kena tipu. kesian. tp takpe, maybe ganjaran org yg selalu bercakap benar ni Dia sudah sediakan utk anda disana :)

    ReplyDelete
  47. nice entry..memang Tuhan pinjamkan kita lidah dan tangan untuk buat kebaikan bkn keburukan seperti menipu tu..:)

    ReplyDelete
  48. ada jugak ciri2 camni kat i. sometimes rasa mcm naive sgt walhal dah tua bangka!

    ReplyDelete
  49. Baik laa kak hanis niee kan. Mesti selalu jujur je niee.. Tapi memang betul, orang yang selalu jujur nie kalau dia kena tipu sekali dengan orang lain, nnt dia kan jadi down tahap melampau sampai satu masa dia akan jadi lebih penipu dari orang yang selalu menipu .. Faham tak ? faham22 kan je laa k. pissS;D

    ReplyDelete
  50. Clara pown susah nak menipu. Bila nak menipu mesti akan fkir 2 3 kali slu.. Tu yg org sng detect..

    hahaa.. sbb rse cm bersalah nak menipu, tu timang2 dlu.. hehehe

    ReplyDelete
  51. so,jgn tipu..jadilah jujur seperti keknis :)

    ReplyDelete
  52. tapi kalau terlalu jujur ssh jgk kak hanis. nt orang pijak kepala. hehe

    ReplyDelete
  53. just read the quote below there somewhere..but couldnt remember where..but anyhow..bagus per..honesty is the best policy :)

    ReplyDelete
  54. menipu tu bila perlu je.. lagipun xsemua benda kita boleh kongsi dengan semua orang kan?

    ReplyDelete
  55. ohh..ini budak baek sgt2 la.. xpandai menipu.. mmg menipu tu xbaek tp klau terpaksa cmne ek HAMIS? Hehe.. cth nya klau tjumpa mamat stranger kat mall yg tiba2 nak amek no. tepon u sbb nk kcau u stiap 30 mnt mntak nk kenal..xkan u bg no. btul kowwtt?? Bahaha

    ReplyDelete
  56. haii haniss.salam kenal.jalan2 jumpe blog nie.huhu u kene bljr jugak nie "tipu sunat". bljr ngan pakar yer slmt berjaya :)

    ReplyDelete
  57. ehh lpe nk bgtau..nak mintak kebenaran link blog nie taruk kat blog saye yer :)

    ReplyDelete
  58. Same goes to me hanis..try ubah..n still same, selalu ditipu n jujur y sentiasa memakn diri, sbb org senang pergunakn kite.oooo no..hurmp... Habit...

    ReplyDelete
  59. hahaha , , masalah gak ea tak pandai menipu :P

    ReplyDelete
  60. hahahahh, susah jugak kn kalau mcm tu~
    (orang first komen?)

    ReplyDelete
  61. bagus:) nice...jujur:)its a nice thing actually coz you wont earn a sin by lying as nowadays lying is just "biasalah tu"

    ReplyDelete
  62. bila kita setia, kita ingat orang akan setia mcm kita... salah!!!!

    ReplyDelete
  63. keknis tak pandai menipu . bagosss :)

    ReplyDelete
  64. menipu, makan diri..baik jgn dsn hiduplah dgn aman :)

    ReplyDelete
  65. Betul ke, jadi baik sangat pun tak guna? Asyik kena tipu je mcm saya

    ReplyDelete
  66. awhhh comel lah hanis ni. btw, dah lama x singgah baru perasan header dah tuka. cantik! u looks like a babydollllll! ;)

    biasalah tu kan ade mcm2 jenis org kat dunia ni. apa yg kita dapat tu x seperti apa yg kita harapkan. sgt2 tak suka bila kita dikecewakan by someone yg kita betul2 pcaya. darn it hurts the most aite?

    ReplyDelete
  67. "Kehampaan bila dia kena tipu, tak sama dengan orang lain sebab dia first, dia tak expect. Secondly, dia tak paham. Dia rasa "Why would anybody lieeeeeeee?"


    "When you tell the truth, it becomes a part of your past.
    When you lie, it becomes a part of your future" "

    100% agree... when we always tell the truth, mmg tkkn expect pun akan di tipu n if di tipu mmg akan jd sgt2 terasa..

    ReplyDelete
  68. Kehampaan bila dia kena tipu, tak sama dengan orang lain sebab dia first, dia tak expect. Secondly, dia tak paham. Dia rasa "Why would anybody lieeeeeeee?"


    "When you tell the truth, it becomes a part of your past.
    When you lie, it becomes a part of your future"

    ~ 100% agree... when we always tell the truth, mmg tkkn expect akan ditipu and when that things happen.. its really hurt and akan keep thinking "why??"..

    ReplyDelete
  69. Selau dengar ada orang yang taknak menipu tapi tak boleh nak elak. Mestiada juga 0.01% unsur penipuan.

    Tapi ur case terbalik.

    Bagus je sebenarnya macam ni Hanis..

    ReplyDelete
  70. haha...lawak2 ^^...tp menipu pun mmg perlu kalau terdesak...hihi
    tapi kalau tk menipu and msih bleh control situasi it is ok >_<

    ReplyDelete
  71. Carry a heart that never hates. Carry a smile that never fades. Carry a word that never lies. Carry a touch that never hurts.

    ReplyDelete
  72. nilai murni yg baik tp memakan diri pd situasi tertentu....hehehe

    ReplyDelete
  73. kita serupa. ok maybe reti la menipu sikit2. tp rasanya diri ini jujur n ikhlas. so bila jumpa manusia yang hatinya pelik akan rasa, 'kenapa orang ni tergamak macam ni eyh?'

    apa la nasib.

    ReplyDelete
  74. Speak the truth even though it hurts!!!

    ReplyDelete
  75. Okay. I like this entry gila. So trueeeeeeeeeeeeee!

    ReplyDelete
  76. hahahaha....

    dalam maksud entry nie...


    biar kita ditipu jangan kita menipu.

    ReplyDelete
  77. Hehehe, I'm a pretty good liar *tiba-tiba rasa berdosa.

    ReplyDelete
  78. we are same! lg satu kalau menipu, hati rasa tak tenang, like there's something wrong je even benda yang menipu tu hanyalah sebesar semut je. :0

    ReplyDelete
  79. berkata benar walaupun pahit kan..=)

    ReplyDelete
  80. takpa,

    jujur ok, jangan lurus.


    LALALALALALAL

    ReplyDelete
  81. Hahah...kita ni mcm lbh kurg la Hanis. I kalo nk menipu kan, automatik nti ade la yg x kena. ckp tergagap2 or ada jela benda yg halang dari menipu. Apepun mmg org2 mcm kita ni kdg2 terlalu jujur. Tp yg penting kita bukan penipu... :)

    ReplyDelete
  82. org2 naif ni...tapi kadang2 jadi naif sungguh cool

    ReplyDelete
  83. btl la kata Hanis, mcm saya sndri saya expect semua org bercakap benar dgn saya. saya percaya apa org ckp, tpi kan saya cepat ragu-ragu bila rsa apa yg dicakapkan tu taklogik..hehe. apa pun saya think +ve knp org terpaksa menipu ni, kcli org memang kaki menipu..

    ReplyDelete
  84. btl la kata Hanis, mcm saya sndri saya expect semua org bercakap benar dgn saya. saya percaya apa org ckp, tpi kan saya cepat ragu-ragu bila rsa apa yg dicakapkan tu taklogik..hehe. apa pun saya think +ve knp org terpaksa menipu ni, kcli org memang kaki menipu..

    ReplyDelete
  85. bagus la macam tu..hehe..tak bek menipu..hahaha

    ReplyDelete
  86. waa..cam sy gak kot.,problem nak menipu ble mnipu scare dirancang.asal rancang konfirm yg jujur jdnye..sampai bleh dianggap lurus bendul.2 lah mse skola slalu sgt kene rotan sebab ble ckgu tnye sape x smbahyang subuh tangan terus automatik angkat.klau tngan bleh compromi mulut plak terlepas jawab..naya..

    ReplyDelete
  87. Kadang2 tu biler dah janji ngan kawan nak keluar, biler diaorg tanya dah ada kat maner, akan cakap 'dah on the way ni...', padahal tgh melantak nasik kat rumah.

    Ish2, x baik betul...

    ReplyDelete
  88. xpe....org yang jujur selalu dapat balasan yang baik....

    ReplyDelete
  89. Kadang-kadang orang selalu ambil kesempatan atas orang yang tak reti menipu nie.So kene berhati-hati.

    Visit my blog :
    http://sazalisabri.blogspot.com/

    ReplyDelete
  90. ramai kawan macam ni
    but better diam je.kalau ckap pon ,belum tentu nak berubah heh~
    yang penting doakan kebaikan org juga,bukan keburukan .

    ReplyDelete
  91. org cakap sy naif sbb kadang terlalu jujur tapi jugak kuat kelentong.hehe

    ReplyDelete
  92. http://wanwidget.com
    setuju dengan entry nih

    ReplyDelete
  93. i love the quote...it's true dear

    ReplyDelete
  94. cantek aa quote kat last bawah tu

    ReplyDelete
  95. Tengok keadaan la kut. Coz sometimes terpaksa gak menipu terutamanya tipu yang boleh membawa kebaikan. Bila kuar ngan member pun si gf nak jeles or buat buat drama, then better bagitau tak kuar pun.. :)

    ReplyDelete
  96. err...nak komen nie tapi...jap..jap...nak pakai seluar ne, make-up, bagi kucing makan, sira pokok bunga...bla! bla! bla!...<---takde idea sebenornya...XD

    ReplyDelete
  97. uurgh,couldnt agree more. Kalau kite too honest,naive all d time kte tend to believe everyone will never ever lie..and when they did,
    bang!there goes a bullet through your chest..isyh..'takkanla dia tipu',kan?

    ReplyDelete
  98. uurgh,couldnt agree more. Kalau kite too honest,naive all d time kte tend to believe everyone will never ever lie..and when they did,
    bang!there goes a bullet through your chest..isyh..'takkanla dia tipu',kan?

    ReplyDelete
  99. It's good Hanis :)
    saya akui juga yg saya ni memang susah nk menipu juga.. tapi pernah jugalar menipu sbb nak jaga hati org. dlm hidup ni juga lar mmg susah nak cari orng yg jujur dgn kita. klu dah ada tu hargailah dia :)

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!