Wednesday, March 21, 2012

The Young Hamis Jalikha



The better side of me.
Mama kata Hanis masa kecil pandai. Paling cepat bercakap dan cepat tangkap (tangkap apa yang di ajar, bukan main polis entri). I was the talkative kid, yang andai dilahirkan di zaman ini oleh ibubapa urban, I'm sure I'd have a Youtube channel of my own, created by them to showcase this brilliant offspring (okay cukup...).

Mama kata masa Hanis umur 4tahun, kitorang satu famili pergi London dengan kawan-kawan Daddy punya families. Kat apartment tuh ada cable TV showing Wizard of Oz. Jadi semua pun tengok jelah, takde cerita lain nak tengok. Then tiba-tiba di suatu sudut, kelihatan seorang anak kecil mengalirkan air mata sambil menghayati jalan cerita tersebut. Oh was that Hamis Jalikha? Awww poyo sangat feeling-feeling, macam paham omputeh je. Makanya perlakuanku telah membuat ibu-ibu bapa yang ada sungguh amazed.

Pastu Mama kata, kalau pergi kedai makan or keluar mana-mana, si comel gebu Hamis Jalikha pasti menjadi perhatian. Mama kata kalau ada orang waiter/mamak/peasant (strangers basically) pegang-pegang pipi dan raba-raba bahuku, pastikan ku tepis sambil kata "HISHHH". Then diorang termalu and tak buat lagi. Kadang-kadang strangers selamba je kan cium anak orang! Tapi Hamis Jalikha tak selalunya bright.

The stupid side of me.
Hanis pernah buat Mama berderau darah bila hilang sekejap kat Subang Parade. Mama kata dia carik-carik macam nak gila, pastu nampak dari jauh sayup-sayup pemandangan... si bodoh Hamis Jalikha dipegang oleh cleaner Indon nak di bawa ke mana entah. Mama dengan sedihnya berkata, kalau dia tak jumpa masa tuh jugak, sure takkan jumpa forever dah. Mungkin dah dijual... dekat keluarga kaya... study overseas... drive Scirocco... EH TAK TAK MAIN-MAIN JER, JANGAN MARAH, MA. Haip!

Masa umur 5tahun, belajar dekat Tadika Impian. Bila dah ucap "THANK YOUUU CIKGU ANN" semua lari dan berasak-asak nak keluar pintu. Tengok, Aunty Pah dah ada kat luar dah. Dia memang hantar and ambek budak-budak tadika everyday. So, dia drop Hanis dekat rumah masa tuh ada maid jer, Kak Ani. Kak Ani si pemalas, kalau suruh buatkan Milo dalam botol mesti dia kata takyah minumlah, dah nak tidur! Dahlah suka tengok TV sambil pegang penyapu, dengar bunyi enjin kereta masuk perkarangan rumah barulah penyapu bergerak. Anyway ini bukan entri The Kak Ani so back to me...

Dah masuk rumah, rasa boring. Kalau pergi rumah Aunty Sarah best juga. Rumah Aunty Sarah ada baby, boleh main dengan baby! (kecik-kecik dah suka baby rupanya, ingatkan biological clock jer). Tunggu Kak Ani leka, terus tip toe keluar pagar. Dengan uniform pink Tadika Impian masih complete set, berjalan pergi rumah Aunty Sarah. Dekat main road... atas bukit... selang berbuah-buah rumah (ingatkan dekat tadi T_T). Waktu tengahari panas terik, memang sunyilah kawasan USJ tuh, takde siapa perasan pun budak kecik 5tahun nih berjalan sorang-sorang.



Jadi bila terbaca kes culik-culik nih...saya tahu sebenarnya salah SEMUA ORANG. Termasuk budak tuh sendiri :(



51 comments:

  1. u are actually quite funny....huhuhuhu

    ReplyDelete
  2. hiks..kecik2 dh comel..bila dh besar,cun melecunss :)

    ReplyDelete
  3. 1st...
    ada gambar anis ms kecik x... mesti comel...

    ReplyDelete
  4. Huyyoo Keknis hilang lepas tu org indon pegang... Nasib baik tak dijadikan anak angkat dia! *Keknis doakan kite dapat result spm yg baik ye harini* Aminnn

    ReplyDelete
  5. hihi..enjoy reading this entry! :)

    ReplyDelete
  6. Zaman dulu tak sama dgn sekarang. Akak dulu pun selamba je masuk semak keluar semak. Kayuh basikal sorang2 kat kebun getah. Sekarang ni tak beranilah nak biarkan anak2. Main dalam kawasan pagar rumah jelah.

    ReplyDelete
  7. kamu sangat berani la....

    zaman sekarang bukan macam dulu dah..kalo sekarang ada budak yang macam tu mesti kena culik dah...

    haihh minta simpang la...

    ReplyDelete
  8. talkative kid selalunya akan berjaya dalam kehidupan diorang.. mcm hanis jugak kot.. :)

    ReplyDelete
  9. Kena lebih berhati2,
    waspada setiap masa ^^

    ReplyDelete
  10. mesti comel hanis masa tu kan?
    terkedek2 je jalan.. (:

    ReplyDelete
  11. malaysia semakin mengerikan. bukan setakat culik sahaja, bunuh, rompak, rogol. adoiyai..

    ReplyDelete
  12. interesting Anis ;)

    btw, budak kecik selalunya dilindungi malaikat. =) tu sebab selamat. and betul Anis kata yang penculikan tu salah semua orang ! agreed.

    ReplyDelete
  13. risau banyak kes culik skrng ni :(

    ReplyDelete
  14. suka dgn ekspresi emosi dlm setiap entri hanis...kdg2 buat kita senyum sorang2...keep it up! ;)

    ReplyDelete
  15. Sad but true. Memang salah semua orang. Cuma part salah budak tu juga depends on age and nurturing factor by the parents. Its difficult for the kids to distinguish right from wrong if they don't have a proper guide on what is right and wrong...

    why use your alter ego in this post?

    ReplyDelete
  16. hehe boleh tahan nakal dan cerdik Hanis yer :)

    ReplyDelete
  17. Hilang! salah semua orang...hmm...bukan la hanis..tapi kecuaian semua orang... =)

    ReplyDelete
  18. tadika..1997...time tu "aman" lagi...huhh..kite g tadika pn kdg2 sorang je time tu...huhuhu

    ReplyDelete
  19. setuju...mmg salah semua....especially hamis jalikha..opppsss budak tu sendiri...ahhahahaha

    ReplyDelete
  20. hanis, u kena letak gambar mse u kecik2 tau!!mesti sangatt comel!!!!!

    ReplyDelete
  21. http://akuhidup.wordpress.com/category/ceritera/

    ReplyDelete
  22. hanis letak la gambar mase kecik...

    ReplyDelete
  23. hehe comel je keknis masa kecik2.:DD

    ReplyDelete
  24. tengah hari pon banyak antu tau...!!

    ReplyDelete
  25. Haha.kecik kecik dah pandai, dah besar mesti lagi pandai ^_^

    ReplyDelete
  26. Haha.kecik kecik dah pandai, dah besar mesti lagi pandai ^_^

    ReplyDelete
  27. Haha.kecik kecik dah pandai, dah besar mesti lagi pandai ^_^

    ReplyDelete
  28. "Jadi bila terbaca kes culik-culik nih...saya tahu sebenarnya salah SEMUA ORANG. Termasuk budak tuh sendiri :("
    hahaha :D
    btol3

    ReplyDelete
  29. ahahha..salah budak tu sendiri??haha..btul jgk..sbb xreti dduk diam kan..

    ReplyDelete
  30. What? No pictures?
    I was hoping this entry ada laa picture Hamis Jalikha zaman kanak2 tgh pegang eskrem dgn bibir comot..

    ReplyDelete
  31. that is quite a good story from the past.. care to read my story becoming a teacher?

    ReplyDelete
  32. salam...

    yang penting ingat point penting y last tu.hehe

    ReplyDelete
  33. nk tgk hanis time kecik2 cmne.. wt la entry spesel like 'before hamis turn Hanis' ke.. tehehe..

    tp budak2 xtau pe2.. dorg igt dunia ni selamat.. kesian2..

    ReplyDelete
  34. kecik2 u dah comel.. no wonder laa sekarang cantik ! huhu.. :)

    ReplyDelete
  35. nicely written.. If only semua org pay more attention to their surroundings

    Teringat kes baru2 ni budak lelaki sesat di SA, alhamdulillah ada driver yg betul2 alert dan decided to pick the boy up. If only someone notices Dirang jalan sorang2 :(

    Anyways, we shoudn't let false sense of security clouds our good judgement nowadays.

    ReplyDelete
  36. COMELNYA LAHHHH entry nih!
















    disebalik cerita penuh pengajaran.SUKE.

    ReplyDelete
  37. COMELNYA LAHHHH entry nih!
















    disebalik cerita penuh pengajaran.SUKE.

    ReplyDelete
  38. cantik baju kurung pink hanis tu,

    ReplyDelete
  39. Hye hanis, u tadika impian tahun berapa? maybe kte in one class dlu,sbb kta sebaya, pakai baju pink kan :)

    ReplyDelete
  40. ngumpat eh... cian kak ani, mentang2 la dia kawin dgn jiran saya...

    ReplyDelete
  41. kak hanis kecik2 dah ada perangai tersendiri . hehe .. x suka orang cubit2 .. =P

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!