Friday, August 31, 2012

Malaysians...

Semalam balik lewat buat voiceover dekat Sri Pentas sampai 12 lebih. Biasa kalau kerja sampai lewat, tak drive sendiri, suruh Daddy ambil hantar sebab manja. Turun-turun office, tengok Daddy tengah bagi burung makan Pringles kat tepi pokok. Daddy siapa yang comel nih.

"Sorry, dah lama ke Daddy tunggu?" "Takdelah, baru 10minit". Baru 10minit dah bonding dengan alam sekitar dah, Cinderella betul.

Dalam kereta I dah ngantuk kepala headbanging kiri kanan. Seriously mentally exhausted. Nasib baik esok cuti Merdeka nak rest sepanjang hari dan pergi open houses sebelah malamnya! Something to look forward to. Tiba-tiba Daddy kata, "Hanis meeting yang postponed hari nih, Daddy dah set kan esok pagi" *senyap* *senyap* *sabar* "Daddy setkan breakfast meeting dekat IKEA, so kita jumpa dia pukul 9.30pagi".

Pandainyaaa, Daddy siapa nih. Tahu jer anak dia boleh diumpan dengan makanan best.

Pagi-pagi, bertiga kami menuju ke IKEA tak sabar nak makan ciken wings! Sampai-sampai, nampak line yang panjang gilaaa! Teringat lagi dulu IKEA tenang, tak ramai yang tahu makanan dia sedap dan murah. Those were the days.

So seperti biasa, untuk minuman, ambil mug coffee. Pagi-pagi coffee setahu saya free. Tiba-tiba sampai kat kaunter, dia kata dah tak free dah. Tak larat kot diorang nak tampung orang gilakan barang free. Sigh Malaysians.

Tempat duduk semua penuh, kalau yang tak penuh pun, trays bersepah. Semua harapkan makcik beruniform nanny comel tuh yang kemaskan. Sendiri makan sendiri taknak kemas. Sigh Malaysians lagi...

The meeting went well and after we said goodbye to Mr. T, biasalah Mama mesti nak shopping dulu. Terus tuju bahagian dapur beli gelas-gelas, then Mama beli painting yang super-duper besar gabak, dia lupa ke kita naik sedan jer. Overestimate size my sedan nih.

Seperti yang I dah bayangkan, memang painting tuh tak muat nak masuk kereta. Lama Daddy adjust seat, adjust bonet, tapi tak muat gak. Sampai guard kat situ pun datang nak tolong. Dalam setengah jam lah jugak terkial-kial terima kasih atas kerakusan Mama membeli-belah.

Kereta demi kereta berlalu pergi dari loading area tuh. Kitorang jer kat situ selamanya ever and forever. Tiba-tiba ada Avanza putih park belakang kitorang. Yang suami sibuk isi bonet dengan barang diorang beli. Keluar perempuan Cina seluar pendek berbaju pink datang kat I and cakap...



"Awak tinggal di mana?"

YA ALLAH SWEEEEEEETNYA. KALAU SAMA AREA DIA NAK TOLONG BAWAKKAN PAINTING TUH SEBAB AVANZA KAN BESAR DAN MUAT OMG. MESTI DIA KASIHAN TENGOK USAHASAMA DADDY DAN PAKCIK GUARD YANG TIADA BERHASIL. OMG.

Malaysians... :')

66 comments:

  1. ya that is so Malaysian..touched..

    ReplyDelete
  2. Saya bangga jadi rakyat Malaysiaaa !

    Dan Bangga Jadi Blogger Malaysia

    ReplyDelete
  3. Sangat menarik cerita kak hanis nihhh. :)

    ReplyDelete
  4. memang suka tol baca Hanis punya tulisan ni.. seyes.. all parts tu memang best.. memang enjoy baca... thanks for giving such wonderful, amazing entries.

    ReplyDelete
  5. hurm,,,, :')

    tersentuh jugak part last tu...

    tapi tulah keknis, tak semua malaysian camtu...

    kak hanis, u lokk gojes dlm gmbr raya blog ur mummy a.k.a model 80an, kekekeke...

    selamat ari raya kamu!!!

    :)

    ReplyDelete
  6. hard to get these kind of ppl nowadays, but we believe the true Malaysians are true helpers. so, lucky u hanis.! :)

    ReplyDelete
  7. Setuju psl trays lying around at restaurants but I'm glad your "Malaysians..." sentiments ended on a good note :) Random acts of kindness ftw!

    ReplyDelete
  8. salam kemerdekaan HZ.. moga kita sentiasa memperingati erti perjuangan yg sebenar

    ReplyDelete
  9. arghh... baik hatinya org chinese itu..

    ReplyDelete
  10. Typical malaysians...they are not bad most of them

    ReplyDelete
  11. wow . to be frankly , chinese people are more tolerate than our's

    ReplyDelete
  12. bangga...masih ada yang prihatin

    ReplyDelete
  13. walaupun kadangkala ada yang kurang...tetap ada manisnya kan2?...
    bersyukur & we should proud to be malaysian!! semangat gitu
    PELIHARALAH KEMERDEKAAN INI BUAT GENERASI AKAN DATANG SEPERTI GENERASI TERDAHULU PELIHARA UNTUK KITA DIMASA KINI

    ReplyDelete
  14. Truly 1 Malaysia la ho...Selamat Hari Merdeka =)
    ; korean fashion online | malaysia online shopping blog have a nice day...

    ReplyDelete
  15. bagusnya.. alangkah indahnya kalau semua mentaliti rakyat malaysia macam ni.. sekarang ni yang ramainya yang pentingkan diri sendiri je

    ReplyDelete
  16. Wahh, nice! Tpi kalau bgitau awal2, I pon boleh tolong hantar! hahaha

    ReplyDelete
  17. What?
    Kenapa perkara macam ni tak berlaku masa aku penat usung karpet raya mak ari tu?
    WHY??

    ReplyDelete
  18. Memang Ikea sesak gila hari ni..kakpinat pergi petang tadi,parking kat clamping zone..hukhukhuk..bergasak nak masuk,berebut pegang barang..que panjang gilerrr...biasalah kan.. Malaysian time Ikea tgh offer ..baekkk punya..

    ReplyDelete
  19. Ending story macamana? Chinese tu tolong hantarkan ke? hehe

    By the way, I am Malaysian!!

    < Peace >

    ReplyDelete
  20. Di barat, smo dh terdidik utk hntr sendiri tray ke tmpt buang sisa. msian masih blom terdidik lg sbnrnya. blom sampai ke thp kalau ada yg xbawak tray gi buang lps mkn, msian yg lain akan pndang sinis.

    ReplyDelete
  21. khekhekhe
    malaysians.

    agak agak, orang angola macam ni tak?

    ReplyDelete
  22. salam ziarah.. ^_^. Boleh tempah MyQalam Quran Read pen di sini dengan kualiti yang terjamin. http://muslimbazaar.mnmall.me/

    ReplyDelete
  23. Proud be Malaysians people..LOVE MALAYSIA..

    ReplyDelete
  24. hanis...yr mom ke yg i nmpk beli painting besar gabak tuh..*dlm hati tertny2 naik apela akak ni agaknya*keh3...

    ReplyDelete
  25. Aww so sweet itulah la kelebihan malaysia rakyatnya yg ramah =)

    ReplyDelete
  26. Inilah Malaysia. Teringat dulu-dulu, pegi keje kene pg stesen bas yang hampir 1km, satu hari ni, ada sorang wanita cina nampak dan terus offer naik keter dia. Walau cakap tak yah, tapi dia insisted juga. Bangga jadi Malaysian.

    ReplyDelete
  27. Malaysia..mcm2 pe'el ada..hehe proud to hbe Malaysian ;)

    ReplyDelete
  28. very Malaysian.tapi tang Avanza putih yg benti tawarkan pertolongan itu,sangatttttttt Malaysian.manessss..

    ReplyDelete
  29. perangai org Malaysia hnya ada di Malaysia sahaja.... huhu...

    http://mohdfaizulosman.blogspot.com/2012/09/kenalilah-bapa-anda.html

    ReplyDelete
  30. tersuntuh part yg terahir tue...
    sebnarnya masih ramai lagi akt malaysia nie yg punya nilai2 muri sebgitu..=)
    btw, selamt hari merdeka...=)

    ReplyDelete
  31. alhamdulillah... masih ada Malaysians yang caring! :) sukerrr...

    ReplyDelete
  32. part of this that some people dont look. We malaysians are never racist. =)

    ReplyDelete
  33. Masih ramai lg Malaysian yg baik hati, and care pasal kesusahan org lain...so sweeeet experience hanis.... :)

    ReplyDelete
  34. hehehe.. sweetttnya.. tergelak sy baca blog kmu.. :)
    smoga malaysian trs ber intergriti.
    komen comel. :D

    ReplyDelete
  35. salam,
    hi Hanis,btul 2 xramai yg mcm tu.tp dlm ramai2 masih ada yg very helpfull...take care.

    ReplyDelete
  36. Ya Allah sweetnya!!! Macam ni lah attitude Malaysian yang patut dicontohi =))

    ReplyDelete
  37. proud to be Malaysian. semasa educational trip kat New Zealand, kedatangan kami di sambut baik oleh pelajar2 Malaysia kat sana. wlupun berjauhan dari negara tercinta ikatan kuat terjalin di mana sahaja. :')

    ReplyDelete
  38. faith in humanity restored

    at least..

    ReplyDelete
  39. end up painting tu sume balik nek ape hanis?

    ReplyDelete
  40. Einezz: so true! if kita stay kt Oversea..rasa sayang pada Malaysia membuak2 gitu..hihihi

    ReplyDelete
  41. Sikap begitulah yg selalu kita harapkan dan perlu lebih diterapkan..tanpa mengira bangsa.
    Barulah Malaysia.

    ReplyDelete
  42. Hanis, bukan senang nak jumpa org baik yg kita tak kenal nak tolong kita. Buat baik dengan orang lain, lain kali orang lagi baik tolong kita pula. Mungkin aura baik Hanis sekeluarga gerakkan hati orang nak tolong. Alhamdullilah, bertuahnya... Tksh banyak pada keluarga Cina yang membantu. Memang hidup Malaysialah! Bersatu padu demi kemakmuran negara.

    ReplyDelete
  43. Love your account of the friendly lady in Avanza, though I'm still pretty much a skeptic when it comes to usual scenes of politeness among Malaysians, sadly as I love my country.

    ReplyDelete
  44. Love your account of the friendly lady in Avanza, though I'm still pretty much a skeptic when it comes to usual scenes of politeness among Malaysians, sadly as I love my country.

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!