Monday, September 10, 2012

Mengacarakan Mad Markets di TV9 pulok?!


Pada suatu hari, I received a text suruh I pergi casting dekat Primeworks Sri Pentas untuk a hosting job. Well, I memang teringin gila nak jadi host. Dari dulu (lepas SPM) I nak jadi host sampai I cakap kat my mom I nak study kat negeri omputeh supaya fluent sikit cakap English (kalau berhabuk bersawang lagi bagus), boleh jadi VJ dekat channel V ker… Channel E ker… Camtu sekali berangan.

I like hosting because you get to be yourself (unlike berlakon kan cam kena jadi orang lain pastu uhhh awkward moments). I always catch myself watching Jalan-Jalan Cari Makan and tak sengaja terpiker… Ek elehhhh I can do that (Don’t lie, you do too sometimes). Seronoknya hidup jalan-jalan… makan… dan dibayar untuk cakap mmm sedap sedap sedap temui kami lagi minggu depan di waktu dan hari yang sama. That is THE life that I wanted.

Tapi waktu Primeworks approach I tuh, awal tahun ini, adalah waktu where it’s no longer a dream job, I pun tak confident dengan kebolehan diri, I just finished my diploma and nak teruskan degree. Business pun dah start, nak asah bakat dan timba ilmu saja lagi untuk jadi lebih berjaya. Aim sekarang cuma nak jadi businesswoman. That’s it. So I piker lama… nak pergi ker casting kat Sri Pentas nih? Hmm.. untuk TV9 plak tuh. Bukannya Channel V… (amboi kau Mak Jemah)

PLUS I HATE CASTING (casting nih macam auditionlah). I tak suka knowing that you kena fight for a job with ramai lagi yang talented and berpengalaman. Like if you want me, bagi jelah job tuh, takyah casting-casting. Sedih tau camni, dah beria casting pastu taknak kat kita hmph. Basically, I fear rejection. So everytime orang kata hey, we’d like to invite you to a casting session, I akan immediately dalam hati “takpelah, thanks”. Menyombong jauh sekali, lebih kepada tidak yakin diri.

So I pun dengan niat nak tolak cara baik, I tanyalah pukul berapa casting tuh, kalau busy at least ada alasan tak pergi kan. I texted “Hi, may I know what time is the casting session. If it’s an open casting, let me know what time it starts and sampai pukul berapa habis TQ”.

“Hi. Actually, you can come whenever. Basically it’s just you, the client wants you. So let me know what time you’re free for us to cast you.”

YOU CAN COME WHENEVER. COME WHENEVER. WHENEVER. Shit. There’s no way out.

Dengan rendah diri dan berat kaki, daku tiba di Sri Pentas, naik office Primeworks tingkat satu. Jumpa producer bernama Saiful dan Cheryl yang selama ini in contact with me. Pastu diorang dah cerita-cerita pasal konsep show ini, I macam, oh God whyyyy… kenapa aku terjebak nihhh… mesti orang gelakkan sebab lame-ass tak reti hosting… pastu takde siapa tengok cerita tuh pastu diorang nyesal pastu… oh well… it’s their fault siapa suruh nak sangat ambek si tak berpengalaman Hamis Jalikha.. takpelah buat jelah if the money is good… biaq pi situ outcome dia…hahahaha *gelak kejam dalam hati sambil ketar-ketar pegang skrip*

I ingat lagi there’s the bubbly Ina sebagai konon2 my guest untuk the show, Amin the cameraman/asst producer nak tape my casting session, haduh… all these strangers and here I am have to pura-pura mengacara. So I just buat jelah, mampus situ. Just be myself kengkonon. And it sucked. The whole thing sucked. Terlalu nervous. But they… are okay with it? Mesti nak sedapkan hati I kata I'm doing okay, and hati mereka juga. Padahal pasti terlintas di benak sanubari mereka “Ya Allah apesal client nak sangat budak ni hostkan Mad Markets?!!”. Sorry guys.

Akhirnya kata sepakat mereka adalah, Hanis Zalikha untuk Mad Markets. Gulp. They managed to convince me (yelah si amatur having second thoughts and all). They said they’ll train me don’t worry. Basically Saiful, Amin and Adlin yang beria kata boleh boleh jangan risau kitorang akan ajar sampai you jadi best. Sobs, aku tak best ker T_T Fine.

Dan kini… terhasillah Mad Markets, sebuah shopping travelogue di mana SAYA MELANCONG KE SELURUH ASIA UNTUK SHOPPING! I will show you all the good places to shop! Uhh..hello, shopping?! Dibayar untuk melancong, makan, dan shopping?! THIS IS THE LIFE. Alhamdulillah, dream job dah boleh tick dalam list cita-cita.

Well, this is my life now. Rabu ini I have to fly to Hong Kong for another episode, tapi Rabu ini jugalah first episode of Mad Markets akan disiarkan di TV9 pukul 10.30 malam. Tengokkan for me? Please?



Kalau nak tengok iklan first episode, stay tuned kat TV9! Atau tunggu my second update... sebab guest hostnya adalah...


*Rasa terharu baca komen-komen yang korang tinggalkan. You guys are so supportive, I'll do my best. Always*

105 comments:

  1. WEeeee...bestnyer. happy shopping and flying hanis zalikha

    ReplyDelete
  2. da tengok hanis... hehe... ada maria elena juga... sukeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee....

    ReplyDelete
  3. baru tengok iklan semalam..terus bulat kat kalender 12 sept 2012... sukenyerrrrrrr


    love u..muah2...

    ReplyDelete
  4. Wow, that's awesome! Congrats on having been granted the awesome opportunity :D Tu la, I have always daydream about becoming the next Asha Gill, ahaks.

    Good luck, Hanis! May the show be a success!

    ReplyDelete
  5. hey.. hanis Zalikah is so good, cant wait to watch madmarkets :D

    ReplyDelete
  6. dah tgk iklan mad markets tu kt tv9 mlm td. excited gile x tgk hokey! haha

    ReplyDelete
  7. memang aku baca la entry ni dari mula sampai akhir... memang melekat kat sanubari woo.. hosting? Shopping seluruh asia? seronoknya!!!!!! jeles! hahaha... tapi pepe pun.. good luck eyh..

    ReplyDelete
  8. Korangs... thank you :')
    OMG I PUN NAK JADI ASHA GILL! Harapan yang menggunung...

    ReplyDelete
  9. Assalam, wah macam best jer... tahniah hanis Zalikha...

    ReplyDelete
  10. Tgk iklan je pn dh excited nk tgk.. Bestnye.. All the best Hanis!!! <3

    ReplyDelete
  11. bestnya.. dah la ditanggung makan.. shopping pun disupport gak..

    ReplyDelete
  12. waaaa, travel shopping !!???
    seronoknya ! good luck sis :)
    Rabu 10malam eh? okay2, depan TV saya tunggu

    ReplyDelete
  13. wow
    saya suka!
    congrats yea sis
    all the best!

    ReplyDelete
  14. All the best Hanis!
    i think i know guest hostnya ..Blogger M dot dot dot dot kan..
    Pls give me ole-ole Hanis tau..haha

    ReplyDelete
  15. tahniah hanis!can't wait to see you this wednesday!

    ReplyDelete
  16. Gud luck sis..& congrate to u :))..bestnyerr

    ReplyDelete
  17. tahniah sis ... i'm so happy for you.. happy shopping :))))

    ReplyDelete
  18. gud luck sis & congrate to u :)).. waaa bestnyerrr dapat travel

    ReplyDelete
  19. byk untung..hehehe
    nnti kte tgk yek hanis nnti..

    ReplyDelete
  20. ngeeee.bestnyer..i pun nak jd host jgk...please jgn recommend sy.hahaha

    ReplyDelete
  21. tahniah!!! ada jugak tengok iklan tue kat tv 9...

    ReplyDelete
  22. shit.. dream job indeed.. rezeki ekau bertimbun-timbun weh hanis zalikha. iJelly! (tak mencurah lagi.. dah dpt gaji kang.. mencurah la)

    ReplyDelete
  23. kalau u host JJCM pun, i rasa best sbb u kan suka makan..

    Tapi mad market pun ok.. good luck to you..

    ReplyDelete
  24. bertuahnya manusia bernama Hamis ni..gud luck yea Hamis

    ReplyDelete
  25. wah, bestnyer.. nnti yana pun nak tengok lah! :D

    ReplyDelete
  26. ha ah, nampak...nampak smlm kat tv9 brsama famous blogger jugak...yg I duk follow jugak....hihihi...
    mmg terkejut giller and sangat teruja nk tgk rancangan tuu...

    ReplyDelete
  27. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  28. ha ha...nampak! nampak smlm kat tv9..
    HZ brsama another famous blogger jugak which I dok follow jugak...
    sgt teruja nk tgk the 1st episode of it....

    ReplyDelete
  29. all the best with your new dream job. you can rock it! (buat perkara yang kita suka sememangnya rocks!)

    ReplyDelete
  30. WOW!!bestnya ur life right now..waaaaaahhhhh!!!waaaaaahhhhh lagiiiiiii..jenjalan.soping.makan2.free.malah dpt payment lagi.waaaaaahhhhhh!!!!enjoy your dream come true tu.nt nk enjoy kat tv yang 1st episod tu. :)

    ReplyDelete
  31. wahh..bestnya dapat melancong seluruh asia.tahniah ya..:)

    ReplyDelete
  32. hebatnya Kk Hanis...

    have a great journey <3

    ReplyDelete
  33. alhamdulillah..impian t'makbul..congrat keknis :)

    ReplyDelete
  34. hanisss we love u ahahaha,gud job haniss tak sbr mahu tgok nnt huhu mesti menarik ehehehe :)

    ReplyDelete
  35. great!!! congrate tak sbr nak tgok :)

    keep it up

    ReplyDelete
  36. awethomeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee. i pun excited nak tengok ni. congrats!

    ReplyDelete
  37. wow!
    see!! kite kene ade cite2..baru lah bila dapat sesuatu yang baru..its like kene dengan jiwa kita! biorla org ckp kita berangan2..coz only we know who are we really are
    best of luck Hanis!!

    ReplyDelete
  38. akhirnya boleh nmpak hanis bcakap depan mata..ni harus mjadi kemestian..wajib tonton...biar terlepas buletin TV3..jgn terlepas Hanis Zalikha...

    ReplyDelete
  39. wah, untunglah dah jadi host pilak skarang.. congrats...

    ReplyDelete
  40. dah lah dpt job... lepas tu dpt plak melancong free... makan free... mahunya tak best... tersangat dan teramatlah jeles...

    ReplyDelete
  41. haha i pun teringin nak jadi host!

    http://jadetheseahorse.blogspot.com/

    ReplyDelete
  42. honestly, awak memang sangat berbakar. bakat semulajadi.. dan awak berhak untuk segala2 ni. :)

    ReplyDelete
  43. Wahhhh.. Selama ni rupa2nya saya berjumpa dengan retis gitu. Musti Meor Haris a.k.a AE Jr bangga kalau dia tau yang retis Hamis Jalikha pernah gendongkan dia..hehe.

    ReplyDelete
  44. wah..
    bestnyerr..tak sabar nk tengok =)

    ReplyDelete
  45. What a great job u got there sis! Damn it,wish i have that kinda occupation as well..
    Plz click www.molotovcocktailz.blogspot.com

    ReplyDelete
  46. Can't wait to see you hosting for travelog..shopping pulak tu. jelezzz.hehe. btw congratz!

    ReplyDelete
  47. hye gojes. i saw the cf in tv and i was like, "woww!! 2 awesome bloggers in the same show???!" it's gonna be, well, AWESOME... peace yow!

    ReplyDelete
  48. Wa! Congrats Hamis! XD

    Rabu ni kompem I tengok! :D

    ReplyDelete
  49. Congrats HZ!! (:
    Honestly, i think that show 'Mad Markets'mmg kena dgn U!! *x sbr nk tggu Rabu* ^_^

    ReplyDelete
  50. Hanis u r inspiring!keep your good job give us more gracious tips!love ur vibe!

    ReplyDelete
  51. Hanis you are truly inspiring!do keep sharing more gracious tips!love your vibes!

    ReplyDelete
  52. wahh semakin berkembang dengan keadaan skrg , heheh

    ReplyDelete
  53. Oooowwwseeemmm!!!!....Bestnyaaa....gud luck for u hanis....:D

    ReplyDelete
  54. U are so talented hanis..keep it up babe!!

    ReplyDelete
  55. Happy travelling n happy shopping Keknis:)

    ReplyDelete
  56. :) i am already smiling watching the promo... all the best hanis... you can do it! you looked natural in the promo :) go go go girl!!!

    ReplyDelete
  57. wahhhhh...bes nya..gud luck hanis. jujur, saya suka tgok hanis dlm iklan tu.

    ReplyDelete
  58. Hanissssss,... gud luck in ur futureeee..!! :) you go girll!

    ReplyDelete
  59. Such a heaven as u can fly, eat and shop for free...just god know how lucky u are...

    ReplyDelete
  60. waahhhhh..congrats hanis..u done so well!! :D

    ReplyDelete
  61. hamis jalikha, u nak host partner x? kekekeke.

    ReplyDelete
  62. Hamis Jalikha, u nak host partner x? kekekeke.

    ReplyDelete
  63. omg!!
    this has got to be the best job ever!! All the best :)

    ReplyDelete
  64. Wowww! I bet this is going to be a great show! Sapa tak suka shopping ngan jejalan kan? Anyway, congrats Hanis! Wish the best for you!:)

    ReplyDelete
  65. Macam comel je preview kak hamis jalikha. For sure, I feel excited to watch this on wednesday.

    ReplyDelete
  66. Leela meee leeeela. Go hanis gooo!!! ;)

    ReplyDelete
  67. woohhooo your dreams come true!!! keep it up girls you can do it you are born for it.. wohho happy travel and shopping babes.. will be watching you.. support you from behind =D

    ReplyDelete
  68. Wow dah tgk. Bagus..tp jgn malu2 sgt

    ReplyDelete
  69. Alll the best Hanis! Seronoknyaaaa. Rezeki alhamdulillah :))

    ReplyDelete
  70. hmm after all these years (mcm lah lama sangat) reading your blog, this is the first time I heard you speak..

    lol

    ReplyDelete
  71. Hanis,
    Tahniah kerana menjadi host Mad Markets.

    ReplyDelete
  72. Hanis,tahniah kerana menjadi host Mad Markets.

    ReplyDelete
  73. Hye Hanis, enjoy your new work...

    http://solehahshamsuddin.blogspot.com/2012/09/chit-chat-bersama-hanis-zalikha-di.html

    ReplyDelete
  74. Awesome :) Suka masa you shopping dekat Singapore!

    ReplyDelete
  75. so best lar mad market..ok pew jadi host??hahaha..follow me back k??

    http://buttercreamer.blogspot.com/

    ReplyDelete
  76. hi, i just watch you as a host of mad market,its all perfect,the way you speak, your smiling and cute face.but,a thing i would like to advice is please use full english or full malay in your blog. a little bit hard for me to understand.im so sorry about this. anyway keep it up with your career. care must be taken when making shooting outside the country. many unexpected will happen.

    ReplyDelete
  77. hi, i just watch you as host for mad market.you act like pro-host,i like that, the way you talk, your smiling and cute face.the only thing i want to advice is please use full english or full malay in your blog for better understanding. im so sorry for comment like this. anyway keep it up with your career Hanis. care must be taken when you making shooting outside the country. thats all i can said.i'll always supporting you....

    ReplyDelete

  78. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!