Wednesday, November 28, 2012

Australia : The Ghan


“Hanis, asyik busy kerja je, cuba ambik time off sekejap and spend time dengan family. Mama dah plan Kundasang and Langkawi trips dah, blocked your calendar.” WOAH MOMMA, WOAH! Suka hati sahaja plan dua trips terus in a month, macam tahu-tahu I tak boleh katakan tidak kepada emak.

Tapi memang dah lama tak pergi holiday trips with my family. Biasanya any trips, I tak pernah arrange sendiri. My sister Kekna, is the ultimate organizer for anythinglah. Kalau need to book flights and find hotel semua I suruh dia sahaja. Beli barang online pun I tak reti sangat and anything I’d just request it to her, and walah! Setel. Same goes to these two trips.  I cuma dapat bantu dengan tweets seperti “HEY SUGGESTIONS ON PLACES TO STAY IN KUNDASANG PLEASE” LOL. Yang remeh-temeh survey hotel deals, baca review, cari reliable website, make arrangements bookings, flight tix, transportation, semua Kekna.

Because again, it’s remeh! Today imma challenge myself to arrange one overseas trip, ehem but I sort of cheated because I used super easy and informative www.australia.com , the best tourism website ever Mari cuba godek.


Untuk yang di atas ini, saya setkan Bahasa Malaysia, supaya senang untuk anda. Gempak website nih, semua language ada.


Inilah planner saya. Dari sebelum berlepas, sewaktu merancang, sehingga waktu di situ. Lengkap, padat. Takyah Tanya orang dah.

Waktu browse Australia.com inilah saya dapat tahu tentang ‘The Ghan’. MERONTA-RONTA HATI INI; I WANT TO PLAN A ‘THE GHAN’ TRIP NOW! Let’s start. (semua yang saya bakal tunjuk dibawah ialah just a click away in the same website).


Flight ambil MAS Airline (hewhewhew), for two. Imagining this trip is for two adventurous adult (I taknak you guys terkejut with the budget kalau I plan for my whole family hahaha), in total is only RM5856 for flight tix.  Jangan lupa, Air Asia X pun terbang ke Australia tau!


Baik. Everything is to be multiplied by 3.15. Get ready guys.

Once in a lifetime The Ghan trip! So what in the world is ‘The Ghan’?


Persembahkan… inilah The Ghan. Ia adalah keretapi yang sungguh legend, namanya sempena musafir Afghan berunta suatu ketika dulu . The Ghan melalui jalan sama para musafir ini dan bakal memukau anda dengan pemnadangan indah masyaAllah, of Australia outback. Dari Adelaide ke Alice Springs, ke Darwin (pitstop akhir), perjalanan ambil masa 3hari/2malam.

Mula-mula kita check out dalamnya dahulu? Sebab sekali seumur hidup, saya nak ambil Gold Service yang sangat cantik. Ada juga Red Service untuk harga yang lebih rendah dan cabin yang sesuai untuk backpackers.






Bila malas nak piker, ambil saja holiday packages yang ditawarkan (ada banyak! Depending on your length of stay and tempat you nak visit along the ride).

Antara attractions menarik kat tempat-tempat yang anda diberhentikan along the journey adalah, belajar sejarah penduduk Aboriginal,, ada tunggang unta, naik heli usha waterfall dan macam-macam lagi. Rajin-rajin tengok website dia dan rancang apa anda nak buat.

Ha camtulah cerita dia! Ini hanya one part of what Australia has to offer. Banyak lagi nak godek and discover dalam website itu. Untuk paling senang hidup, Australia.com pun dah listkan travel agents yang dah dapat recognition Tourism Australia sendiri sebagai Aussie Specialist (lepas diorang pergi kursus bagai). Jadi appoint saja satu agent untuk percutian Australia yang gempak.



Tengok siap ada A Muslim’s Traveller’s Guide to Australia. Terima kasih Australia.com . Nanti nak plan Australian holiday saya guna awak. Tak sabar! (Fahami excitement saya dengan menonton video di bawah)

4 comments:

  1. sis, boleh tk tnye ur mum mne dia carik tuk booking hotel sume tu? boleh guna tuk travel nnty.

    ReplyDelete
  2. wowww bestnyeee...i wish I could have a longgggg vacay in oz :)

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!