Friday, February 8, 2013

Tiga hari dengan Mia Sara

Baru selesai satu special project dan berpeluang bekerja alongside Mia Sara dan Zahiril Adzim. Alhamdulillah lancar semuanya. Scene tak banyak, sekadar pendukung di sini sana. Tapi pengalaman bersama anak kecil yang petah dan berkeletah ini yang memanggil saya menulis entri ini.

Mia penceria set dan amat ramah kepada semua orang, dari director, pelakon lain serta crew, semua dia boleh bergurau. Hari pertama jumpa dia, dia datang dan salam. Saya memang suka budak, tapi kalau dapat budak yang tidak sombong macam ni, bertambah cair. Please ibuk-ibuk bapak-bapak di luar sana, anak kecil yang peramah dapat points kecomelan lebih 5 mata ya!

First day on set.



Melayan dia, pastu sendiri khusyuk sensorang.


Mula-mula Mia sibuk tunjuk app scan ibu jari dekat HTC dia. Scan ibu jari untuk tahu mood kita. Pastu dia tunjuk pula video Angela awek Talking Tom. Bila dah bersandar, dia penat, dia tepuk-tepuk riba Keknis (me) sambil tanya "Boleh Mia baring sini?". Manjanya.

Bila dah makin rapat, Keknis pun kenalkan dia dengan Eagle. Eagle adalah souvenir Langkawi kesayanganku yang Keknis bawa EVERYWHERE dalam handbag. Pergi Melaka, Gunung Kinabalu, even lepak-lepak makan meatballs dengan member pun Keknis bawa Eagle. Sebab Eagle is amazing with his balancing act. (Hehehehe siapa pernah ada mainan ini mesti tahu). Saja nak tengok Mia amused, and it worked. Puas tengok dia happy, pastu I simpan balik dalam handbag.



Haip jangan syok sangat. Hewhewhew.


Sempat ajar dia main cikabom. Rupanya Mia tak pernah tahu main sep sep sep bom bom bom cikabom. Bila dah ajar, in between takes, kitorang mesti main cikabom. Ola Oli Ku Beri Nama Saudari Saudari Cikabom Cikabom. Mia jadi addicted kat game nih sebab part last kena jadik anak patung takleh gerak, I changed it to anak patung muka paling buruk takleh gerak. So masing-masing buat muka buruk and freeze, tengok siapa bertahan tak gelak. I always lose. Ehem if you know what I mean. Layan budakkk...

Pastu ada gak masa nak main role-play (betapa banyaknya masa lapang di set), Mia jadi kitty cat! Dia siap purrr purrr pastu jilat paws, meow meow dan sondol-sondol kepala dekat Keknis, Macam kucing betul! A great imitator, no wonder she's a great actor.


Bila dah terlampau bosan menunggu.


I learned so much from her more than she did from me (I only taught her cikabom LOL). I learned to be sabar (actors are put to wait almost 80% of the time on set), to always be cheerful (regardless of tensed surrounding), to give your all as it is expected from you, and to appreciate people.

Tadi hari last di set special project kami. Macam biasa, layan Mia main game favourite dia Cikabom. Pastu spent time dalam kereta dengar lagu and miming Call Me Maybe macam orang gila. Tiba-tiba Mia kata, "Keknis, nanti kalau Mia terlupakan Keknis macam mana?" I was like huh? Pastu dia sambung lagi "Jom kita tukar hadiah kenangan. Mia ada something untuk Keknis" So dengan jujur I jawab, "Tapi Keknis takde apa-apa nak bagi Mia". Dia balas, "Keknis taktau ke hari ini hari last kita shoot sama-sama? Keknis tak sediakan apa-apa?" Dalam kepala otak dah terbayang-bayang apa benda ada dalam kereta boleh aku bagi budak ni. Memang takde. "Mmm nanti Keknis pikir Keknis apa yang Keknis boleh bagi k?" 

"Mia dah ada barang dah nak bagi Keknis, Mia bawak dua!" she insisted. "Keknis nak bagi Mia apa?" tambahnya lagi.

Tiba-tiba it hit me. Okay, kalau benar pengalaman menjaga budak all my life, dan instinct seorang penggemar budak, I rasa I tahu where she is heading. I played along. "Keknis taktau lah nak bagi Mia apa, bagi Keknis pikir boleh?". Pastu dia jawab "Ala Keknis takkan takde apa-apa nak bagi Mia? Macam mana nak exchange?" Pastu I kengkonon tanya dia "Mmm Mia nak apa?"



Dia sengih. Dia jawab "Start dengan huruf B".


"Burung?", tanyaku purak-purak tidak tahu.


In exchange with my precious Eagle (berat hati nak melepaskan, tapi cair lagi hati bila tahu kita bakal gembirakan anak kecil), Mia bagi cincin dan keychain teddy bear kecil. Tahu tak mesin bola/telur warna warni 50sen yang luar kedai mamak selalu tuh? Ha cincin dari situlah. Hahahaha!



Dear Mia, when you're old enough to understand everything that I wrote, you may not remember me anymore. It was a brief meet, but definitely a significant one. I am glad I met you, a kind-hearted soul in an adorable form. You don't have to remember me, but remember how bright you were and should always be. Remember how you worked to get the things you want. Don't ever lose the drive, I miss you already. Take care of my precious Eagle. It is yours to keep.


Goodbye kitty. Love, Keknis.


37 comments:

  1. haha comel lah mia ni , sian keknis kena bagi mia eagle tu bhahah
    takpelah budak2 kan ;)

    ReplyDelete
  2. Alaaa kenapa I pulak yg jadi sebak ni :')

    ReplyDelete
  3. , wah . Bestny . Mia ? Jage eagle keknis baik2 yaaa . . .

    ReplyDelete
  4. Great souls of both. I guess u'll get more than that in the future. Hold on, bright future is seeking you dear

    ReplyDelete
  5. Seronok bila bersama anak kecil yang petah berkata-kata. Stress kat office, balik rumah tengok anak-anak kat rumah bila balik dari office boleh meredakan tekanan.

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. In exchange you have a sweet memory and a new adorable cute actress friend :) Rgds, Fi Shafie

    ReplyDelete
  8. huhuu comell nyeee lahai si mia ni. keknis pun samee :D

    ReplyDelete
  9. In exchange you have a very sweet memory and a new adorable cute friend :) Fi Shafie

    ReplyDelete
  10. Ololo.. Mia tomei tomei.. Keknis pun tomei.. Touching betul baca entry ni.. Hewhew ;)

    ReplyDelete
  11. haish..mate ade habuk bile bace entry nih...

    ReplyDelete
  12. Sho shad. I like her before you wrote about this post and like her even moree now.

    Sedih jugak act as you've to let go that precious burung.

    But, it worth it innit. :')

    ReplyDelete
  13. last para tu sangat menyentuh!

    Hope the very best 2013 for you Hanis!

    ReplyDelete
  14. alaa sian kaknis kena bg engle tu....tak pa meh sya bg engle kat kaknis ...im from langkawi ....

    ReplyDelete
  15. Always giv things that we love.pahalanya lebih berlipat lepat!! :)

    ReplyDelete
  16. Always giv things that we love.pahalanya lebih berlipat lepat!! :)

    ReplyDelete
  17. boleh tak jangan buat airmata kita menitikkkk..T___T

    ReplyDelete
  18. Besar pahala bg org yg memberi brg yg pling dya syg kPada org lain. terharunya... :')%

    ReplyDelete
  19. Almost nak nangis baca ni....
    Part yang last tu.....
    She so adorable....

    ReplyDelete
  20. comeeey :) mcm kakak dan adik daah :')

    ReplyDelete
  21. ehe kita ada burung tuuuu best main dia. tp kalo letak kat jari lama2 sakit...

    ReplyDelete
  22. Pandai mia tu, berkenan kt eagle tu main2 exchange plok kn keknis.

    ReplyDelete
  23. I sedih pulaa baca entry ni...

    U mmg terbaik hanis

    ReplyDelete
  24. Keknis u shud pegi beli lg sedozen eaglell. Like right now!!

    ReplyDelete
  25. haishh. prnh dlm situasi ini. love both of u.

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!