Tuesday, April 2, 2013

Tips Turun/Maintain Berat Badan

Rasanya bukan lagi satu berita tergempar bahawasanya Keknis suka makan. Ehem. Diam korangz.
Dalam pada masa yang sama Keknis sentiasa monitor weight Keknis sebab semua perkara yang Keknis buat adalah bersebab. Cara Keknis makan, waktu Keknis makan, makanan yang Keknis ambil, exercise yang Keknis buat, bilangan kunyahan setiap suapan cewah suka lebih2.

Ada ketika Keknis rasa Keknis perlu naikkan berat badan, Keknis terpaksa ubah gaya hidup. Ada masanya, orang tegur badan dah naik sangat tak sesuai untuk TV, Keknis experiment cara lain pula untuk kurangkan. Jadi tips ini adalah dari experience, dari DIET DIARY Keknis. Nota: Diet bermaksud pemakanan ya. Bukan bermaksud jaga makan/makan kurang. Sebab itu doktor sarankan 'jagalah diet anda'. Maksudnya jagalah pemakanan anda. Salah bila ada gunakan 'saya sedang berdiet'. Huh?

Untuk Turun/Maintain Berat Badan.

1. Makan sedikit tapi banyak kali. Namun kalau kat restaurant yang mana makanannya portion besar, hmm memang terpaksa habiskan. Untuk hari yang macam itu, Keknis cuma makan 3kali sehari.

2. Pernah dengar 'Breakfast like king, lunch like prince, dinner like a pauper/beggar'? Kenapa kena breakfast paling meriah dan merudumkan kemeriahannya pabila melewati harimu? Sebab untuk brekafast yang besar, kita ada WHOLE DAY untuk hadam ia dan bakar lemak itu. Bila dinner pula, lepas makan kita terus rehat dan tidur. Jadi dinner Keknis memang simple selalunya atau kecil portionnya. Breakfast besar, lunch sederhana, dinner sedikit. Amalkan.

3. Sejak Keknis dah dewasa ini, Keknis agak-agak Keknis dah merasa semua air yang sedap-sedap fruit punch smoothies shake mocktail juice bagai. Jadi Keknis pun sudah mula berhenti minum air yang fancy dan manis (kecuali Red Bull untuk waktu kerja terutama waktu hosting). Kini semua makanan yang sedap-sedap itu akan mendapat pasangan yang terbaik, iaitu air mineral. Memang air mineral all the way. Cuma pagi saja minum yoghurt drink (rarely). Breakfast like king katakan.

4. Detox. Usahakanlah untuk berry (nama manja bagi buang ayaq besaq) sekali sehari. Ini kena consistent sebab tak bagus untuk badan simpan toksik lama2. Syukur sebab sistem penghadaman Keknis baik, boleh auto every morning LOLOLOLOL TOO MUCH INFO SHADAP YOU, tapi bagi yang susah nak berry everyday: try minum Milo setiap pagi selepas breakfast. Makan pisang setiap hari. Goodluck!

5. Detox, masih dalam topik penyahtoksik (detox). Sebab Keknis suka gilos makan dessert/pencoci mulot, jadi banyak sugar dalam badan. Sugar tulah yang boleh menggemukkan! Maka, selain cuba membalas balik dengan air mineral, setiap malam sebelum tidur Keknis akan minum green tea! Green tea sangat sedap waktu masih panas/suam. Cubalah suka, perlahan-lahan mesti boleh.

6. Jangan malas berpeluh. Pagi-pagi Keknis akan menari sebelum mandi. Ada yang tanya menari camnerrrrrr tuewwwww? OMG korangz. Menari jelah macam mana pun. Macam parodi Shae Sayang tuh pun kalau bersungguh buat sure berpeluh. Berpeluh untuk 30minit baru sejukkan badan dan shower. Rasa segar gila nak pergi kerja, selain menggunakan semua benda yang dah anda pelahap itu sebagai tenaga :') Tak sia-sia makan... bukan untuk tambahkan ukuran lilitan pinggang.

7. Makan dalam mangkuk dan gunakan sudu. Okay ini tips untuk tak terlebih makan masakan Mama. Mama masak super sedap okay, and for me, kalau makan guna tangan memang kerja nak menambah nasik ajer! Sedap betul ya jus-jus tangan. Memang bagus makan pakai tangan sebab peluh tangan boleh hadamkan makanan itu sekali, tapi, kalau dah portion tambah nasi 3kali ganda... sila pahamkan konsep. So, bila nak kawal nafsu, memang Keknis makan nasi berlauk pakai mangkuk dan sudu! Tak tambah nasik! Terel :') (sudu kurang nikmat hahaha)

Sekian. Oops! Untuk tips naikkan berat badan entri lain ya! Dah panjang sangat ngomel perkongsian ini.



35 comments:

  1. Boleh ditiru hihi..
    Yup ramai slh phm..diet adalah pemakanan bukan ikat perut...err apa jele ayat aku hihi

    ReplyDelete
  2. Hai keknis...sy follower br keknis..
    Love to read all ur entry, sempoi!
    Lps ni nk tips cantik cm keknis plak blh?
    Suka tgk keknis cntik sgt
    Dlm msa sma blhla cite psl collagen dust tu ye.. ;)

    ReplyDelete
  3. Pernah apply gak tips ni...tp plg sush bab tmbh nasi tu...huhu

    ReplyDelete
  4. makan sihat vs makan sedap..natural utk kurus.bukan dgn ubat kurus yg karut marut.just control portion..

    ReplyDelete
  5. cara yg betul.not need any produk kurus yg karut marut.just control apa yg kt mkn &portion makanan..

    ReplyDelete
  6. even mkn pakai mangkuk still xleh control kalau makanan depan mata sedap T__T

    ReplyDelete
  7. kalau tgk fb hanis je penuh dengan gambar makanan wahhhh sangat terliur.. hehehehe selepas nie boleh saya la makan -makan macam hanis dan tetap langsing macam hanis juga yeah!!!! moh kita makan .

    ReplyDelete
  8. I still try my best nak turun kan berat bada. I took every wednesday, thursday and friday bangun 6.30 pagi pegi jogging. Xlama pon. Just 20 minutes. Pas tuh, balek terus gosok baju nak pegi kejer sbb nak keringkan peluh. Kalu terus mandi, worried kena panau. Since baru start jogging, i da try kurangkan portion nasi stp kali mkn. Kalu dulu, penuh satu pinggan. Skrg da kurang da :)

    ReplyDelete
  9. Nak senang berry juga, makan betik. InsyaAllah terus keluar

    ReplyDelete
  10. Hamis jalikha! Thanks for the tips. Kalau dipikirkan dan diingat kan,memang kita ni dah puas minum yg sedap2. Hakikat nya saya ni tak reti minum mineral water. LOL. But from nkw on,i will try to fall in love with mr.Mineral Water. ;)

    ReplyDelete
  11. Hamis jalikha! Thanks for the tips. Kalau dipikirkan dan diingat kan,memang kita ni dah puas minum yg sedap2. Hakikat nya saya ni tak reti minum mineral water. LOL. But from nkw on,i will try to fall in love with mr.Mineral Water. ;)

    ReplyDelete
  12. No 7 tu nia setuju. kalau boleh cabar diri makan pakai chopstik. seronok kejap lepas tu penat nak suap = makan sikit. So itulah teorinya.

    ReplyDelete
  13. Gud sharing hanis... Thanks ya bg info ni..lisa mmg sdg cuba menurunkan berat bdn skrg... :)

    ReplyDelete
  14. keknis..suruh mama keknis update blog.rndu resepi dri dia..

    ReplyDelete
  15. keknis..suruh mama keknis update her blog eh
    ...kim salam kt ogosh jgk

    ReplyDelete
  16. Keknis mgkn boley up entry on choices of food pulak for each meal? (Bekpes,lunch,dinner?)
    N keknis minum greentea cap ape? Curious nk tau.. Tq keknis

    ReplyDelete
  17. Keknis mgkn boley up entry on choices of food pulak for each meal? (Bekpes,lunch,dinner?)
    N keknis minum greentea cap ape? Curious nk tau.. Tq keknis

    ReplyDelete
  18. Keknis mgkn boley up entry on choices of food pulak for each meal? (Bekpes,lunch,dinner?)
    N keknis minum greentea cap ape? Curious nk tau.. Tq keknis

    ReplyDelete
  19. terbaekk kekniss! akak amik tips dr mana nih??

    ReplyDelete
  20. nice day:)
    saya adalah saya hari ini karena pilihan-pilihan
    yang saya kemarin..


    bagi-bagi motivasi yaa.. :)


    http://wisataoutboundmalang.com/

    ReplyDelete
  21. salam keknis..=)

    wahh nice tips! sgt bguna utk yaya yg amalkan diet ni..hehe ;p
    thanks sgt! ^_^

    ReplyDelete
  22. terbaek lah..gud sharing dear..thanks..hehe

    ReplyDelete
  23. Anda mengalami masalah faraj longgar? Faraj berair,becak, keputihan,haid tak teratur,senggugut ? CUBALAH PRODUK SERI DEWI MALAM :
    1. JAMU DEWI SUCI RM 65.
    Jom hubungi 0102870590.
    Berfungsi
    Merapatkan/mengetatkan faraj
    Mengembalikan dalaman faraj yg berpasir ( meningkatkan kegelian ketika bersama )
    Meningkatkan kemutan
    Menyerap & mengeluarkan kotoran/keputihan/darah beku
    Mengecutkan rahim
    2. Feminine wash RM 48
    Jom hubungi saya 0102870590(sms/call/whatapps)
    Trdpt dlm 2 jenis iaitu arabic spices dan rose
    BERFUNGSI
    Merawat keputihan
    Membunuh kuman dan fungus
    Mencegah bau vagina
    Menyamankan vagina
    Anti bakteria
    Menghilangkan kegatalan
    Sesuai utk wanita dtg haid dan hamil
    3. Susukan qalbu RM 40
    Jom hubungi saya 0102870590( call/sms/whatapps)
    Berfungsi
    Mencairkan dan mengeluarkan keputihan
    Merapatkan vagina seperti dara
    4. MASKER INTIM RM 30
    Jom hubungi saya 0102870590 (call/sms/whatapps)
    Berfungsi
    Merawat masalah kegatalan di bhgian intim
    Menegangkan dan merapatkan bibir faraj
    Mengebukan pipi vagina
    Memberi keselesaan di bhgian intim ketika berpeluh/berlendir

    ReplyDelete
  24. nak kena follow ni....mmg otw nak turunkan berat badan pn...huhu

    ReplyDelete
  25. nice day:)
    saya adalah saya hari ini karena pilihan-pilihan
    yang saya kemarin..


    bagi-bagi motivasi yaa.. :)


    http://wisataoutboundmalang.com/

    ReplyDelete
  26. hi hanis.admire your natural beauty. saya ade lebih 50tips diet.
    http://superkurus.blogspot.com

    ReplyDelete
  27. ooo hanis. bile lah dirimu nk update blog ni...alewww

    ReplyDelete
  28. Yeahhh tq keknis... Mmg ika pun pepagi auto berry.. Takpayah tekan punat. Haha..
    Penah cuba breakfast like a king. Bile nk lunch kn. Rase x selera. Hahaha..

    Kite nk kurus sikit je lg. Tang peha dan perut. Yg lain dah ok. Tq skli lg keknis bg ini petua besttt

    ReplyDelete
  29. Hai keknis... Tq for sharing this. Berat badan i sblm pregnant 52kg. Time pregnant nafsu makan kuat gile smp naik 3kg every week. After baby keluar dr perut berat tinggal 70kg daripada 85kg. This post really motivate me. I akan try to follow ur routine and we'll see if i made it. I akan update berat badan i at my ig: aniarrif tumblr: anifadhlieah.blogspot.com

    ReplyDelete
  30. Thanks keknis for sharing. This post really motivate me to take on a good diet. Uolls can see me updating my berats badans on my ig: aniarrif and also my blog: anifadhlieah.blogspot.com fyi i just gv birth so berats badans melampaus mcm ikan paus hehehe.. U can see for urself how melampau it is from 53 to 85kg after baby kiluar tinggal 70kg tp still mau kulus mcm keknis weehoo. See u guys!

    ReplyDelete
  31. Hai keknis... Tq for sharing this. Berat badan i sblm pregnant 52kg. Time pregnant nafsu makan kuat gile smp naik 3kg every week. After baby keluar dr perut berat tinggal 70kg daripada 85kg. This post really motivate me. I akan try to follow ur routine and we'll see if i made it. I akan update berat badan i at my ig: aniarrif tumblr: anifadhlieah.blogspot.com

    ReplyDelete
  32. Hai keknis... Tq for sharing this. Berat badan i sblm pregnant 52kg. Time pregnant nafsu makan kuat gile smp naik 3kg every week. After baby keluar dr perut berat tinggal 70kg daripada 85kg. This post really motivate me. I akan try to follow ur routine and we'll see if i made it. I akan update berat badan i at my ig: aniarrif tumblr: anifadhlieah.blogspot.com

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!