Thursday, January 29, 2009

Nabil Raja Lawak tidak berbaju

Bajet tajuk ala-ala Mangga ini dapat tambah trafik ah? Ya.

Haha. Kepada yang semangat call-call untuk mengetahui perkembangan, dan kepada peminat majalah Mangga, entri ini khas buat anda semua. Kelmarin bermulalah satu pengalaman baru untuk yostruli, Hanis Zalikha. Walaupun tidak pernah mahu menjadi pelakon apatah lagi mengisi ruangan cita-cita dalam buku biodata sebagai pelakon, alhamdulillah Hanis Zalikha telah selamat menjalani penggambaran di hutan tanpa di baling selipar mahupun terung oleh kera-kera dan orang-orang kampung yang turun padang untuk menonton Nabil Raja Lawak beraksi. Marilah kita ikuti perjalanan Hanis Zalikha dari Kuala Lumpur ke Temerloh, Pahang dan menyaksikan sendiri pengalaman sekali seumur hidup Hanis Zalikha sebagai pelakon. Zassss wtf.




Ini diambil ketika dalam kereta (courtesy of Uncle Iskandar), sewaktu menuju ke Temerloh. Baju yang dipakai adalah Tshirt Muay Thai berserta jacket tersayang yang dibeli di Sg. Wang yang diberi nama Sg. Wang Sayang. Semangat berjacket merah meraikan Tahun Baru Cina, ceh padahal dalam kereta sejuk.


Pertama kali melihat dengan mata kepala sendiri, berhala tinggi ini yang terletak di Batu Caves. Masih dalam perjalanan ya rakan-rakan. EH ASAL NADA AKU DAH TAK MACAM MELODI.




Setibanya di Temerloh, mula menangkap gambar seperti pelancong. Ini salah satu daripadanya.


Kemudian straight pergi ke Sri Malaysia untuk check in dan rehat-rehat. Setelah bergolek-golek di atas katil bersama ibu yang redha sahaja di sebelah, mula mandi dan siap-siap nak hafal skrip. YA BARU NAK HAFAL.



Mungkinkah muka ku menghafal Periodic Table suatu ketika dahulu seayu ini? KAHKAHKAH.



KAU INGAT COMEL AH MUKA TAK HAFAL SKRIP KAU?!


Jam menunjukkan sudah tiba masa untuk tidur. Jarum panjangnya di nombor dua belas dan jarum pendeknya di nombor sepuluh. Maka Hanis dibuai mimpi indah yang langsung tidak ada kena mengena dengan kerjanya di Temerloh. Esok pagi-pagi lagi kami diarah ke base camp di kampung isteri director dan breakfast nasi lemak Mak Tam yang terhebat di alaf ini. Dari situ terus ke lokasi pertama.


Rambut sejurus membuka topi memang loser. Memakai Sg.Wang Sayang kerana bakal ke kaki gunung.


Di sambut anak-anak M.Jamil yang cantik-cantik belaka.



Tanpa menunggu nasi lemak hadam, Hanis Zalikha terus dimekapkan dengan harapan dapat merubah raut wajahnya kepada raut wajah yang lebih disenangi.




Lokasi pertama, Sungai Pahang.




Nabil sebagai wallpaper dekstop M.Jamil. EH EH TAK HAHA. Ya Nabil sedang beraksi.




Sementara itu Hanis Zalikha berjalan-jalan lebih lanjut dan menemui pokok kekabu buat pertama kalinya dalam autobiografi hidup.



Bertindak jakun mengalahkan Jakun.

Setelah selesai scene-scene tanpa diriku, dahku pun bersiap sedia untuk mengambil tempat di dalam hutan






Sedang memasang mic agar tidak perlu terjerit-jerit hingga terkeluar suara garau semulajadiku.




Nampak macam dalam hutan padahal belakang rumah siapa je.





Dengan hanya satu take, director sudah kata "CUT, OKAY NEXT SCENE". Serious shit me and Nabil were like APAKAH?? ITU SAHAJA?? TAKNAK BUAT SEPULUH KALI LAGI?? I hated it. Benci sial dah lah first scene ever in my first film ever.

Tapi kami akur walaupun dalam hati mahu menyuarakan "Ala Uncle Jamil buat lah lagi sekali kot-kot yang tadi tak cukup perfect ka, kot-kot jambul Hanis out of place ka, suara garau semulajadi terkeluar ka". Tsk. Maka ke next scene lah kami seterusnya. Which is Rumah bunian!




Oh ini kah kereta Nabil yang kau gembar-gemburkan itu, babe?





Ke mana-mana sahaja yang Nabil pergi, pasti orang kampung turun padang bawa kamera, kipas, tikar dan kerepek. Serious. DI KETIGA-TIGA LOKASI. Hanis yang tidak famous ini pun membawa diri ke tepi sungai eh eh haha wtf.

Tapi ada few groups budak kecil, gadis desa dan lelaki yang ingat dirinya lebih muda, yang comel yang nak juga tangkap gambar dan ambil tandatangan tetapi tidak tahu nama maka "Kakak, boleh tak, nak tangkap gambar dengan kakak." Haha.





Sewaktu menghafal dialog bersama sering di interupt untuk bergambar. Tahukah anda, Ahmad Nabil b. Ahmad adalah orang yang sangat bertenaga dan hyper? Walaupun dia bertolak dari KL pukul 4 pagi dan tiba pukul 6 pagi, mulutnya dari lokasi pertama hingga yang terakhir tidak berhenti-henti melawak. Gila lah mamat ni.




Tengok itu, betapa aktif.



Rolling in 5.


Saya ingin menyatakan hasrat untuk meminta maaf kepada Farhana dan Sit kerana tidak sempat mendapatkan tandatangan Nabil disebabkan jadual kami yang ketat. Mahu tanya makanan favourite dia lagilah tidak sempat. Maka dengan ini, seperti yang aku janjikan, nah gambar Nabil tidak berbaju.



Photobucket
Maaf anda berdua masih kecil, maka harus dicensored dengan tuala.

Tapi saya sudah cukup dewasa dan matang. Maka tidak apa,

Photobucket

Hehehe.


Lokasi seterusnya ialah Gunung Senyum yang BOLEH TAHAN JAUHNYA.


Tak senyum punnnnnnnnnnnn *nada annoying yang budak kecil selalu buat bila dapat mainan percuma KFC yang tidak berfungsi seperti dalam iklan*





Tengok bila muka saya dah penat macam haram, mamat ini masih hyper. TENGOK TENGOK. Dengan dia ni, memang gelak je sepanjang-panjang penggambaran. Nasib baik agak fokus.

Setelah berjaya menyelesaikan tiga-tiga lokasi, kami pun bertepuk tangan tanda gembira. Kalau teringin nak tengok bakat lakonan saya yang hanya sehebat bakat berenang saya (note: saya tidak pandai berenang. Nabil pun!), kunjungilah pawagam berhampiran Disember 2009 nanti yeah!
Selesai segalanya, kami ke base camp lagi untuk menikmati juadah makan malam beramai-ramai. Di sini baru saya perasan, budak kecil yang jadi anak bunian mengaji ramai-ramai itu ialah pelakon kesukaan saya dalam cerita Lima! SUMPAH I STAR STRUCK GILA OKAY.



I heart Farah Nadia!




Bergambar dengan anak Uncle Jamil, sebelum bergambar saya arahkan mereka buat ekspresi senyum penat. Tapi kenapa mereka buat ekspresi ngongong-punya-kakak-orang-penat-dia-nak-suruh-tangkap-gambar-buat-senyum-penat-ah-ape-jadah-ah.

Pengalaman ini takkan saya lupakan sampai bila-bila dan akan tersemat di dalam hati saya. Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua yang terlibat, M.Jamil, Uncle Iskandar, bapaku, ibuku, orang-orang kampung yang bergambar denganku, crew-crew production yang ramah-tamah dan caring-caring belaka.




Salam sayang dari kami. Kita kembali ke Angkasapuri.

82 comments:

  1. wah, tajuk apa filem ni??
    HIks..ahkak lak ter excited!!

    ReplyDelete
  2. Tahniah Hanis! Semoga berjaya dalam bidang lakonan..okay? Ur nice "belog" never failed to lite up smile on my face, huhu.

    Keep it up gurl!

    ReplyDelete
  3. Oh hanis sudah sampai ke kampungku Temerloh pahang... hehehe.. ader mkn ikan patin x?

    nyummmmmmmm.. shedappp!!

    ReplyDelete
  4. cerianya dia jumpa nabil. hehehe. btw..best of luck ye hanis in ur acting. cant wait la nk tgk pilem ni.

    * plat kete nabil mmg b=syok abis!

    ReplyDelete
  5. owh new film eh hanis? u look so perempuan melayu terakhir with those kebaya..hihi=)

    chantek nyer

    ReplyDelete
  6. wah wah wah... entry yang sangat menawan macam puteri bunian...
    seksi betul nabil tu ye

    ReplyDelete
  7. hanis!! bawak ah gamba nabil balek segamat! pastu buat poster besar2 letak kat zamrud ngn sab jugak ehemmmm =]]

    ReplyDelete
  8. boleh tahan gak badan nabil. hehe!
    tapi bisept dia tak bleh lawan saya.

    cheer wahai artis!

    ReplyDelete
  9. wahh!!
    gile best experience..

    p/s: nak autograph kak! :P

    ReplyDelete
  10. wahh..suka hanis dapat gambar nabil tak pakai baju yer..haha!!

    anyway..good luck for the movie.harap dapat sambutan nnt maklumlah hero & heroin lawa..hehe..

    ReplyDelete
  11. Wahh boleh buat gosip baru nih. Nabil, Irma, Myra dan Hanis Zalikha. Haha..cam sesuai la korg 2 nih..2 2 lawak.

    ReplyDelete
  12. hahaha

    nabil mmg gile dow. aritu aku jumpe kat masjid ahah alam, tegur gamble je, die ble plak tegur aku balik cam kenal lame. "wey! pe cite?" katenye. gile slambe.

    aku pon suke bdk kecik tu, penah blakon di bawah ketiak isteri.

    ReplyDelete
  13. klakau tak klakau korang 2org nih. nabil x berbaju Melodi tak roll plak ekk.. apakah...??

    ReplyDelete
  14. "kunjungilah pawagam berhampiran Disember 2009 nanti yeah!"

    ala..why not february 2009???

    can't wait2!!

    good luck and all the best!;)

    ReplyDelete
  15. citer per kat pawagam??
    tak cakap pon..

    ReplyDelete
  16. post hanis yg agak2 cam mangga tu menjadik! sbb sy teros jeh nk bace apekebende la hanis nk tulis dan merepek2.kekeke~
    haha..seriusly nabil mmg hyper^^

    ReplyDelete
  17. cant wait to watch hanis in da movie ;)

    ReplyDelete
  18. owh BangBil sexyness nyer di tepi sungai bercelana paras lutut sahaja! ngeeee..
    semoga movie itu nanti menjadi kegilaan para peminat BangBil dan juga HanisZalikha :)

    ReplyDelete
  19. waaa.jelesnya..awk dapat berlakon ngan Nabil....

    ReplyDelete
  20. you are funny!
    ur post made me smile(maybe chuckle a lil bit) sorg2 dlm bilik. :D

    ReplyDelete
  21. haha funny Nabil & you too..

    what a story & journey..

    ReplyDelete
  22. hahahaha
    Laughing My Ass And Other Body Parts Off

    ReplyDelete
  23. waaaah nabil bwk mistubishi lancer tuuuuuu

    *funny blog from a funny girl :)

    ReplyDelete
  24. Nabil, kite seumur!
    Hanis, u cantik!

    ReplyDelete
  25. wow.. must see yg hanis lakonkan... tp hanis sgt serius...x mcm reality. hahaha

    ReplyDelete
  26. post citer berlakon byk2 lagi. Tak terfikir nak jadi pelakon sepenuh masa ke..?

    ReplyDelete
  27. aida npe ltk kat zamrud n sab jer..
    smk ngn umh UPK sendiri tu mcm mne??(intan)..
    n jgn lpa dining yg beri kite mkn free hari2..sehari rm4..seminggu rm 28 or rm32..hahahaha..
    gdluck hanis dlm bdg lakonan..
    wee:DD

    ReplyDelete
  28. waaa...adik farah nadia...mmg cute gl dak neh!hehe

    ReplyDelete
  29. haha..sker kaw baca mangga tiap2 2 minggu sekali xnak citer eh..weih..kaw x teringat ke nabil yg x selawak nabil itu ketika berlakon..huhu..

    ReplyDelete
  30. ahahaha. gile ah. boleh buat bisness "poster sensasi nabil" oh cik ateen ngahahahha. ehh. zamrud sebab hanis duduk sane sab sebab dia selalu bertandang kat sab *ehemmm bangge lagi* tempat laen takde. takboleh. dining? (setuju jugak ah sebab dlm seminggu, plg sikit kadar terserempak dengan hanis kat dining,5kali) ngahahahha

    ReplyDelete
  31. macam best gila je! Nabil, acting, pahang, dan macam2 lagilah..

    Body Nabil not bad
    (sebab ingatkan dia kurus keding :p)

    ReplyDelete
  32. waaaaaaaaah gila best! Hanis jadi pelakon!!!! sejuuuuuuuuuuk perut aunty mengandungkan Hanis!

    ReplyDelete
  33. hahahahhaha teruja gila aku sengeh sorg2 baca dkt rumah lepas balik mydin. weh nabil ni macam takde ah tinggi sgt sbb diri sblh kau macam hampir sama saja. apa apa pun gerenti disember 2009 aku kene sorong kau pegi pawagam kau belanja aku tiket movie star kau kan kan kan? ya aku tahu. terima kasih kekasih.

    ReplyDelete
  34. Hanis,
    welcome to my hometown!!
    bandar ikan patin~
    hope u enjoy there~

    best gak ek nabil nie..^^

    sy tau tjuk movie nie..hoho

    ReplyDelete
  35. hu hu !!!
    hanis da bergmbr dgn jejaka pilihan malaya skrg..

    x sbr nk tengok filem tu. semoga lepas ni blh jadi heroin filem Sembilu 7 pulak ye

    ReplyDelete
  36. hahahahahaha
    hanis!
    apa cer memula melodi style then ending angkasapuri?
    hahaa

    ReplyDelete
  37. ramai tanye citer aper,agaknye dorg nih termiss entri hanis seblum ni kot.xpelah,biar aku je jawap,citer nih momok the movie la..BTW,xkan scene hanis takat tu je?sikitnyer...kuar kt wayang nanti 15 saat aje..kekeke,guro jek

    ReplyDelete
  38. pheww..citer pe la gaknye ni ek
    nyway sis congrats to u k!

    ReplyDelete
  39. Erkkk!! Melodi under RTM ke???? leh lak kembali ke angkasapuri. keh keh..

    kau mmg hebat sbb dpt berpasangan ngan mamat sengal itu. HEBAT!

    ReplyDelete
  40. Kalau semua perasan lah, tajuk je Mangga. Intro Melodi, itu pun by second pics, Melodi dah pudar. Ending Angkasapuri. Haha raban seh.

    Terima kasih ke atas semua sokongan yang diberi. Filem itu ialah Momok The Movie KORANG NI TAK LOYAL KE TAK BACA ENTRI SEBELUM NI TSK. Haha. Ya scene memang seberapa sahaja. Sebab mereka memuatkan enam cerita hantu dalam satu cerita. Salah satu cerita hantu itu (bunian) dibintangi kami berdua. Ceh. Bintangi :P Maka memang sekejap saja entah-entah 4saat, maka bagus tak nampak lobang hidung I lama-lama kat skrin. Malu malu.

    Yang jeles-jeles itu, ala takyah jeles sangat, Nabil je. Bukannya Johnny Depp. OMG JOHNNY DEPP *pengsan atas tilam, sebab kalau atas jalan tar, patah tulang*

    ReplyDelete
  41. best nye hanis dpt berlakon.. tambah best 1st movie dgn nabil lagi.

    ReplyDelete
  42. Wah wah Hanis Zalikha akan mengaum di pawagammmm.

    ReplyDelete
  43. oh!
    saya ada pengalaman ngeri di gunung senyum~

    ReplyDelete
  44. ini adalah entry feveret saye dalam belog ini!

    ReplyDelete
  45. tak sabar nak tengok... wow! nabil kena puji...awas, nanti ada reporter kat dalam ni kang, jadi spekulasi la pulakk....

    ReplyDelete
  46. hanis,i baru perasan.

    nabil sidai towel kat spoiler keta dia. sangat klasik okay..haha!!!

    ReplyDelete
  47. wahhhh bestnyer..dpt scene wit nabil..huhuhu jelesnyer..anyway gud luck to u n x sabar rasanya nk tggu movie u kuar..

    ReplyDelete
  48. Hey kak hanis :D I just read this post and its awesome . whats the movie called ? there was one picture of you in my car (eleh , bangga je -.-) whoah , i like the picture yg ada caption "Nampak macam dalam hutan padahal belakang rumah siapa je" cntik gila :D anyways , harap dpt go to your house and then boleh main games lagi . kirim salam kat your mum and dad yeah ? take care :D

    ReplyDelete
  49. Hey kak hanis ! Whats the movie called ? cun gila . whoah , i liek the gmbr yg caption dia "Nampak macam dalam hutan padahal belakang rumah siapa je" its awesome . Then ada one picture you took of you in the car , HAHA . (cheh bangga la tu -.-) anyways , good luck in the acting career and i miss coming over to your house and main games dengan im , hafiiz and alysha . i had tremendous fun . anyways , take care and kirim salam to your parents for me .

    byeee :D

    ReplyDelete
  50. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  51. you're so funny! love the photo captions! i've linked your blog to mine :)

    ReplyDelete
  52. hahaha... kalau Johnny Depp, sy org pertama gi serang umah awak cik Hanis...apa2 pun gudluck...

    ReplyDelete
  53. Pasal Hanis bergambar atas katil ..huhuhu.. lain mcm lah gambar tu mcm kat otel dot con.. ahak..

    gambar di akhiri ngan babak pemuda tak berbaju.. berdiri bulu roma ku.

    ReplyDelete
  54. hanis... wah...berlakon ngan nabil... sempat lagi amek gambo dia xpakai baju ek...

    gudluck for ur first movie... nak tgk camne hanis jd puteri bunian... tp study jgn lupa gak...

    chiow~~

    ReplyDelete
  55. ahhhhhh..
    cair hati ini..
    chentaku pada Bang Bil..
    I love u Bang Bil *jgn kasi tau dia tau.. malu.. :P*

    Kim slm kat bang bil erk Hanis.. moga suksess..

    ReplyDelete
  56. @Sinepleks: M Jamil kembali dengan cerita momok

    Selain Julia Ziegler sebagai pontianak, Mimi Rahzia sebagai hantu sampuk, Baby Faralina sebagai hantu di langkah kucing hitam, Siti Mariam sebagai pocong, Hanis Zalikha menjadi Puteri Bunian dan Seela Devi Manorajithan sebagai Mohine - hantu badi mayat, pelakon lain yang membintangi filem ini ialah Datuk Aziz Sattar, Datuk Sarimah, Nabil, Faizal AF4, Mama Rina dan ramai lagi.

    hehehehhee
    nama pun dah cukup hehehehehe

    ReplyDelete
  57. haha.. hafal jadual berkala

    owhh the horror.... :-o...

    ReplyDelete
  58. hahaha..nk gelak je bace post ni. semoga suksess dlm kerjaya hanis. nanti sy bw satu taman perumahan g tgk filem hanis k :) pls remind bile filem ni kuar.

    ReplyDelete
  59. je he he he he he he he lesssss :O

    hahaha. can i meet nabil can i can i can i can i pwiiiiiiiiiis?
    eheeeeeeeee.

    ReplyDelete
  60. just wanted to say that i've linked you. :)

    ReplyDelete
  61. gambar last bole jadi cover majalah mangga bulan 3.hahaha ;p comel gler!

    ReplyDelete
  62. dah jadi pelakon pulak?
    anyway... gud luck..

    ReplyDelete
  63. hope u read my coment...
    i'm studying at uitm segamat, same goes to u right??
    so how is it??
    ok la kn...hehe
    juz nk tnye, u under sape in modelling?
    coz my adik modelling gak, tp bru 1 magazine...huhu
    he is under STARHOUSE, mr zaidi x salah...
    btw, u r cute...
    hehe
    =p

    ReplyDelete
  64. Hanis,
    Nama awak disebut dalam Berita Harian 07 Feb 09 sebagai puteri bunian.

    ReplyDelete
  65. hey, u jadi mawar bunian kan dlm filem momok?
    smalam M.jamil dtg my opis tgk editing filem tu.
    then i ask my editor 2find ur scene.
    i dh tgk.
    u sgt comey :)
    i sgt teruja menceritakan kisah ur blog kepada my opismate.
    grapihc artist merangkp editor film momok tu kate die knl u.
    i xtahu die bergurau atau x sbb die tgk u sgt cun trus mengaku yg u dlu gf die. hukhuk

    ReplyDelete
  66. i think, this is first time i read a blogger's blog thoroughly. "God Job" (said Hancock)... Hopefully you will become some well known artist and btw, you are pretty but don't let your pretty overshadow your brain :) You have a nice brain thou, can see it in your writing :)...

    ReplyDelete
  67. Gunung senyum been there done that! :D hehe kak hanis, nak curik gambar yang paling last sekali tu nak letak kat blog kita boleh eh eh eh eh? (:

    ReplyDelete
  68. walaupun I takot untuk nengok citer momok, tetap jugak I gagahkan diri tengok sebab ada hanis zalikha...

    what have you done hamis? hak hak hak.

    ReplyDelete
  69. not thinking of pursuing acting seriously after you have completed your studies ke?

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!