Wednesday, January 14, 2009

Surat Buat Keluarga

Ke hadapan keluarga tercinta yang pastinya teruja ingin mengetahui perkembangan anakanda di bandar Segar Amat ini,

Ya keluargaku, bandar ini memang segar. Air showernya di waktu pagi adalah antara yang paling menyegarkan sehingga mata anakanda yang sepet ini boleh menjadi besar sejurus air shower mencecah badan. Apabila sedang tidur juga boleh tersegar dikejutkan oleh announcement kolej yang volumenya tidak mahu kalah. Announcement itu juga bukan sahaja kuat, malah diulang 2kali setiap announcement. Bagus juga, memang tidak akan tidur balik lah jika begitu, maka terus ke meja belajar untuk makan. Ya untuk makan bukan belajar. Meja anakanda agak sempit dengan cerek elektrik, bedak talkum, losyen kudis, rak file dan komputer riba jenama Hyundai yang sudah seusia dengan katil Ikea yang bapa jual kepada Uncle Zohdi. Jual atau beri, anakanda lupa. Malah kepada Uncle Zohdi atau Uncle lain pun anakanda lupa. Tapi itu tidak penting, yang penting anakanda memang bahagia menginap (pergh perkataan nak menginap je, taknak menghuni taknak bermastautin semua taknak) di sini.

Makanan di dewan makan juga enak-enak belaka. Baru semalam anakanda tahu nama dewan makan adalah Sri Selasih. Sirap selasih memang kegemaran anakanda namun tidak dijual di sini. Kenikmatan sejati adalah apabila di malam-malam sejuk, anakanda memasak air di dalam cerek elektrik untuk membancuh Milo/Vico bagi dicicah biskut Hup Seng. Anakanda memang confirm gabra bila biskut Hup Seng tiada, maka cepat-cepat beli untuk jadikan stok. Menyentuh perihal stok, anakanda memang benci subjek Account. Nasib baik lekcerernya best dan suka terangkan sebiji-sebiji. Tapi part yang kalau satu salah kena buat semua balik itu yang anakanda paling palang. Manakala kelas-kelas English adalah antara kelas yang anakanda look forward to everytime. Hanya kerana lekcerernya comel bila cerita benda yang tak penting dengan penuh ekspresi wajah dan wide range of vocab. Memang pantang dapat lekcerer yang teruja-teruja ni, anakanda pun pasti teruja bersama. Kelas Incik Ros Hasri juga merupakan salah satu kelas yang anakanda suka duduk depan. Bukan kerana anakanda selalu datang lambat maka dah takde tempat lain kecuali seat-seat depan (ini hanya kadang-kala), tapi kerana his enthusiasm in teaching. Dah lah dia ajar subject yang very close to Daddy which is Fundamentals of Management. Setiap subtopics yang ada, sure teringat Daddy Daddy Daddy. Inikah namanya rindu?

Anakanda di sini sangat menjaga perbelanjaan. Topup pun sekali sehari saja. EH EH. SALAH. Makan di luar pun sekali sehari saja. Rm4 mana cukup nak dua tiga kali kan. Unless kakak itu terlupa yang saya dah guna RM4 pada waktu siang :D Maka rezeki jangan ditolak woh. Even kulit muka pun tidak terjaga akibat perbelanjaan yang ketat. Hanya memakai pelembap muka dengan UV Pencerah berjenama Karisma (RM11.90/RM9.80?). Di sini disertakan gambar terbaru anakanda, kot-kot korang dah lupa macam mana muka anakanda. Dah 4hari lebih dah kita tak jumpa T_T


Ini ketika kuliah Subuh. Eh acah je. Kuliah malam, bersama rakan kelas lain, Farhana.

Dua orang depan ini sedar gambar mereka ditangkap.


Ini pula close up wajah-wajah indah kami.

Terima kasih Karisma.

67 comments:

  1. haaa, u dah masuk uitm kan?
    eh u buat course apa again?
    i cam lupa T_T

    ReplyDelete
  2. Take care there, hanis! :)

    have fun too. Ehehehe!

    ReplyDelete
  3. Alah,kesiannya makan biskut je malam malam..takpe takpe, nanti dah sebulan mesti jd kurus :)

    ReplyDelete
  4. oh adindaku...saat pembelajaran ketika dikelilingi kawan-kawan amatlah indah.nikmati la yer..peace!

    ReplyDelete
  5. u tetap comel even xsempat jage kulit muke. ;) goodluck! n update often k.

    ReplyDelete
  6. mcm sarcasm pun ada huhuhu

    ReplyDelete
  7. huhuhu, comelnye Hanis pakai baju kurung,
    study rajin2 yerrr
    gud lak

    ReplyDelete
  8. wahh anis zalikha smbg study ehh? well done :)

    ReplyDelete
  9. Comelnya pipi dia dah boolat..hehe..

    ReplyDelete
  10. biskut hup seng tu sedap.
    cecah vico, cecah banyak-banyak.
    ayu saja cik hanis.

    ReplyDelete
  11. LOL.
    you're genuinely funny.
    and lurus.

    *wink*

    ReplyDelete
  12. kampung i kat segamat. uitm segamat tu 5 minit dari kampung i. hahaha!

    ReplyDelete
  13. hehee..lawak la bc.. sweet sgtt :)

    ReplyDelete
  14. warkah buat keluarga yer anis?
    heheheh...

    rindu ek?
    baru kita tau " DIRI MEREKA DI RUMAH BEGITU BERHARGA KAN?" biler da duduk jauh nie

    ReplyDelete
  15. hey nampak kamu happy walaupun hanya mahu menginap ye? haha. biase la.. zaman belajar di u sangat hppy.. make urself enjoy the most ok!

    ReplyDelete
  16. anak daddy ni...asik ingat daddy dia saje...
    ah semua subject dlm course kamu tu senang saja la adik...
    klu amik Account lagi susah..tapi tak la susah sgt pun..klu kamu ingat senang pasti jadik senang..trust me k..

    ReplyDelete
  17. Eleww...saw you this morning before going to class...I was right looking at you the first time live in front of me..I was like "Eh? mcm muke hanis Zalikha dkat blog tu la.."
    Then I view you blogs page just now..I was right...Me in UiTm Segamat also... K..Daa..
    P/s: Dpt blik kat Zamrud gak..

    ReplyDelete
  18. Ni baru surat buat keluarga..
    Tak sabar rasanya nak membaca surat untuk kekanda..

    mungkin juga surat kepada bloga2..

    haha..

    belajar rajin2 eh!

    ReplyDelete
  19. alalalalal tulis surat la pula... heheheheh selamat belajar cik hanis.. nampak macam sangat enjoy!. zaman uitm dulu hanie balik kelas je makan maggie beramai ramai,skang dah kat indon ni xde la..masing masing buat hal sendiri dah tak kongsi bilik.enjoy urtime

    ReplyDelete
  20. soalan ikhlas:

    sudah kena pulau belum dengan seniour wanita yang jeles?

    berapa marriage proposal telah kamu terima dari abang jual air limau di kafeteria?

    bapa banyak gossip hangit tentang kamu yang telah berjaya direka?

    last but not least

    sudah kena himpit dengan makhluk halus?

    ReplyDelete
  21. Hanis
    kat segamat yer! mesti kenal Prof Muhd Kamil Ibrahim! Wife dia Puan Roza. Ini blog prof
    http://muhdkamil.net/kehidupan

    Hanis amik course apa kat sana ?

    Selamat belajar dan banyak banyak bersabar!

    ReplyDelete
  22. hanis...rindu kaw...muka aku pown dah x dijaga rapi..mungkinkah karisma jawapannya...wah2..balik ke chinese new year?

    ReplyDelete
  23. anakanda macam anakonda!! hahaha

    ReplyDelete
  24. akaun mmg gitu. salah satu, salah semua. benci jer. paling tension kena re-do.

    and and, u make me feel tak sbr nak msk U. =)

    ReplyDelete
  25. Funny la you ni.I'm so enjoy baca blog you.

    ReplyDelete
  26. Ahh.. how nice, reminds me of ITM Melaka days, bilik syarahan. Selamat Belajar.

    ReplyDelete
  27. Hi hanis, baru masuk uitm ke?

    tak tahan la baca blog u. orang di sekeliling CC ni mesti ingat i gila, gelak sorang2.

    keep on posting! ;D

    ReplyDelete
  28. hanis, you look happy with your kuliah and sure u enjoy hidup d hostel. aja aja fighting.
    never been to segamat walaupun ianya cuma selangkat dr melaka... naik kerata n keluar ....so selangkah jadinya.. sgt dekat.

    ReplyDelete
  29. i'm sure ur family at home will be glad & happy...1 thing, is Dining food there that good?

    ReplyDelete
  30. tahniah coz dapat jadik pelakon filem & belajar rerajin kay ... kuikuikui ....

    ReplyDelete
  31. 2 org didepan tu pandai blakon mcm xsedar....

    ReplyDelete
  32. hi cik Zalikha... blajar kat Uni mana? amik course ape?
    "kehidupan yg paling best ialah kehidupan di kolej kediaman...."

    ReplyDelete
  33. hilarious..

    really remind me of my early days in boarding school more than a decade ago..


    happy study ya..

    ReplyDelete
  34. CELAKA. nak menanges i bace. dengan gambar yang i penat penat attach kat yahoo mail. MANA GAMBAR LOSYEN KARISMA? PENAT AKU ATTACH SEKALI CIBAI KAU.

    *weh cipte msn cepat. msn je yg aku boleh pakai kat kedah ni. the_iz@hotmail. bila online, sms i tau.

    ReplyDelete
  35. setem berapa posen antar surat dari segamat?

    ReplyDelete
  36. what?
    betul sambung belajar kat uitm segamat?
    sebab saya pun study kat uitm sgmt jugak....
    amik course ape?

    ReplyDelete
  37. wahh..! hanis.. gaya hanis menulis cam happy je dok segar amat tue.. huhu.. x homesick ke..? ecececeh.. ke dalam belog kaber2.. malam2 ada x 'termenangis' windu kat mak..??!

    aishh 'terjahat' plak kacau hanis.. sowie yek.. gurau jek..

    bukan ape..dlu dayah time mula2 blaja jauh.. malam2 termenangis.. rindu rumah & emakkk.. haha, ala2 tindakan luar kawalan gitu..! huhu..

    ReplyDelete
  38. Tidak dapat tidak saya katakan, membaca "belog" anda membuatkan saya melupakan sebentar maslaha dunia..

    untuk seketika dunia ini tiada masaalah, tiada bil untuk di bayar, tiada loan scholar yang tertunggak perlu di jelaskan, tiada pilihanraya kecil Kuala Terengganu yang saya perlu risaukan, tiada nasib saudara Palestin saya perlu saya hibakan..

    semua nya hilang seketika..

    tahniah dan terima kasih :D

    ReplyDelete
  39. kenapa macam dah agak berisi? makan belon ka?

    ReplyDelete
  40. waaa.. dah jadi student... ingatkan bz shooting...

    selamat study.. enjoy k!

    ReplyDelete
  41. hehe hanis!
    funny siot baca warkah ni.
    and yeah biskut hup seng mmg juara babe.sedap,khas utk pelajar d asrama.

    ReplyDelete
  42. Oh Hanis, I really like your baju kurung ! Simple and nice, mcm kaler curtain kat bilik I masa belum kawin dulu. I dah lama tak merasa pakai baju kurung simple camni (jenis cotton, simple, bunga2 kecil - jenis pakai pegi kelas punya), ever since I pindah duduk kat USA. Rindu ! Rindu !! Kalau pakai baju kurung kat US ni, gerenti frozen beku kaki, siap terangkat kain baju kurung dek angin kuat sejuk beku musim winter !

    ReplyDelete
  43. manis..anankanda anis zalikha berbaju kurung...

    ReplyDelete
  44. u really2 funny hanis! cuba utk control utk x gelak..xp x berjaya...hahahhaha..kelakor sgt!

    biskut hap seng cicah air milo@vico? huh..mmg best..tambahan pulak bila lapar tahap dewa!

    ReplyDelete
  45. it's amazing how grounded you are despite all that you have been through and all that you have achieved. you're setting a wonderful example for your siblings. i've been reading your blog only recently and i laugh along with your quirky usage of your malay words as well as your grasp of the english language. malays need more people like you. take care. :)

    ReplyDelete
  46. teruskan usaha mu wahai hanis ... buktikan anak melayu mampu berjaya kemenara gading. ... nanti nak kerja kat proton bolehlah beritahu kat abg nizam

    ReplyDelete
  47. hello anis.....saya jaja dr eyedeagraphic...selalu gak bukak blog ni...menarik la....keep up the good work...next time klu studio kite nak kuar clothing line baru...leh mintak pendapat awak yer hehehehe.....

    http://eyedeagroup.blogspot.com

    ReplyDelete
  48. haha...wah suratan yg penuh sayu..haha good...i like it

    ReplyDelete
  49. wah. makin cantek la hanis nie ;)

    ReplyDelete
  50. eh..dekat lt nih..hehe..

    jap..aku rase banyak kali kot aku terserempak ngan ko..
    kat dining..kat blok I..dekat benteng..u seem like everywhere pon ader..

    ReplyDelete
  51. wah..sure mak abah baca surat ni angis sampai banjir..ekeke.

    ReplyDelete
  52. beli kat mana baju kurung tu.teringin nak beli baju kurung cotton.tgh hot skrg cotton inggeris

    ReplyDelete
  53. haha, lawak la awk ni hanis :P anyway, good luck in study. chayok2!

    ReplyDelete
  54. x leh ingat bab biskut tu....menu wajib mse dok kolej kan...asyik lapo je.. slmt study :)

    ReplyDelete
  55. lawa dia pakai baju kurung.

    saya rasa tua sebab zaman belajar terasa macam sungguh lama dah ditinggalkan dan anda pula baru bermula. huhu.

    ReplyDelete
  56. eleh..belum dapat duit pt memangla perbelanjaan ketat..eh, kt dewan makan tuh pakai system komputer ke pakai kad tulis2 je??

    ReplyDelete
  57. salam blogger- ayat yang sempoi...enjoy bace..hehehe bestnye

    ReplyDelete
  58. salam blogger- ayat yang sempoi...enjoy bace..hehehe bestnye

    ReplyDelete
  59. its sweet seeing you making an effort to update your parents on your wellbeing there. where are you heading after completing the course in segamat?

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!