Wednesday, March 4, 2009

Two more inventions to the perfect life

Smart invention 1

Recalling the scene where Patrick Star told Spongebob that his job (of watching falling coconuts on TV all day) needs alot of effort especially when the remote control gets missing, I often think to myself, theres one more invention we need in our houses in order to live the perfect life. That is, A TV REMOTE CONTROL WITH MISS CALL FUNCTION. Whenever you lose it, its just a miss call away *marketing stratergy*.

Scene 1
Sinah: Mana remote? Ha miskol miskol.

Haha.


Smart invention 2

I used to boast around, telling people how I can sit at the back of the class and still read the smallest writing on the blackboard (good times tsk). And now, whenever I sit quite a distance from the board or rather the lcd screen, at the Lecture Theater, my vision gets blurrier and blurrier as the clock ticks away, at first I'd blame the Nasi Lemak for having santan in it, but but why even when I did not have Nasi Lemak before class, I could see Tuan Haji Ros Hasri and his soul/spirit half intact (Hanis could you please just admit that its double vision, jangan nak fitnah Tuan Haji punya roh).

So yeah, please screen capture this, I, Hanis Zalikha, admit that my eye-sight is not as good as it used to be and that carrot juice shall be my favourite drink now. Ergh okay maybe not the carrot juice part. Since Nasi Lemak is not to be blamed, I BLAME THE INTERNET FOR BEING SO MUCH FUN MAKING ME GLUED TO THE SCREEN FOR MORE THAN 3-4 HOURS A DAY. And I just realised that whenever Im concentrating on something (usually at the Paint window :B), I get closer and closer to the screen T_T. No wonder eye-sight like this now. Eh wait why is my introduction to smart invention 2 is so draggy and lengthy, what did I want to invent just now T_T

Oh yes of course! A seat belt to my study chair so I wont get closer (closerrh closerrh ew disgusting Neyo) to the screen, unconciously. Brilliant kan? (As I type this my face is like 19cm away from the laptop screen. Whyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy?! )

So if you ever see these two products on Mydin shelves without Hamis Copyright Reserved, someone stole my idea.

42 comments:

  1. i definitely gonna buy ur remote control..haha..
    "miss call2"..

    ReplyDelete
  2. miskol part tu sungguh nostalgia. dulu masa kat hostel, siape saja ada barang hilang, semua org suruh miscal barang itu. macam boleh bunyi kan!

    Pastu pasal mata, Duhai Hanis Zalika, cepat2 cari seat belt itu. takut nanti melarat. bile dah melarat takut nanti tak leh tgk skreen komputer. pastu nanti kurang la hiburan kami yang suka baca belog ini. :)

    ReplyDelete
  3. A seat belt to my study chair

    hanis, u re so funny..

    ReplyDelete
  4. gehehehe. kelapa jatuh atas kepala feveret tv show aku. lepastu petrik gelak gigi keluar 3 padahal gigi aku lawa je tapi kenapa ada 3 je tsk. aku sangat bangga kau dah mula create bende bende yang penting. lepas ni tolong lah create jari pelastik yang boleh tampal dekat tangan untuk punahkan kegemukan kau mengreply mesej panjang panjang. EH TAPI NI DULU. SEKARANG KAU MEMANG SUKA BEBEL PANJANG PANJANG LAGI LAGI ADA BROADBAND WOH WOH

    ReplyDelete
  5. hahaha.
    i agree with your first idea. really need that. if you need any investor, count me in. lol!

    ReplyDelete
  6. miss call remote control tu brilliant idea
    lagi satu miss call car keys

    ReplyDelete
  7. yay..kita serupa...haha..gedik kan nak kaw pakai specs gak...xper weih..from contact lens without power to the one with it.memahami keterujaan menggunakan computer smpi mata pown teruk...contohila kawan mu ini...hoh..

    ReplyDelete
  8. Lecturer aku melawak

    "perempuan kalu rabun and pakai spek mata, sebab dia slalu study, nak-nak dalam gelap. sbb tu rabun"

    "lelaki kalu rabun and pakai spek mata sebab nak bajet handsome, cool. kalu betul-betul rabun pun sebab menelaan video 'biologi' di internet."

    >,>

    ReplyDelete
  9. this is the great idea i ever heard..haha..the 1st 1 is very interesting LOL..

    ReplyDelete
  10. letak aje simkad kat remote tu

    ReplyDelete
  11. hahaha..i thought of the no.1 also..LOL

    ReplyDelete
  12. wah wah wah... good inventions though.. :P

    ReplyDelete
  13. haha...nnti ko da invent miss callingg remote to gtau aku..aku jadi first customer ko..haha...

    ReplyDelete
  14. hanis zalikha, apa kata pasang seatbelt kat remote control gak kat sofa dpn tv tu..hheehehehhe

    smasa membaca belog hanis zalikha juga, secara manual, saya perlahan-lahan cuba menjauhkan mata saya dari skrin..hahahahha..oh mataku semakin teruk juger 0_0

    ReplyDelete
  15. ur funny.i wish that remote control thingy-ma-jiggy is invented too.selesai masalah semua orang.apa kater remote control untuk semua bender?that'll be ultra cool!!!

    ReplyDelete
  16. cik hanis,saya nk tempak remote control bermiskoll..heheheheheh...my remote tibi always main suruk2 c0z my little niece always play with it dia selalu nyuruk kan remote tibi tuh dr maksu dia...so cute like her aunt...ewwwww...

    ReplyDelete
  17. bijak ny ko hanish.
    idea bernas cm aku.

    ReplyDelete
  18. I like the no 1 invention

    coolll...coz i always missed my remote

    ReplyDelete
  19. i like ur ideas... mmg brilliant... sokong!

    tp apsal 'hamis' yeh? funny la plak, even if it is typo :P

    "... So if you ever see these two products on Mydin shelves without Hamis Copyright Reserved, someone stole my idea...."

    ReplyDelete
  20. Dear Hanis,

    takde kene mengena dgn entry ini (walaupun kelakar dan tergelak sorang) but memandangkan cik Hanis ini seorang yang bijak, concerned dan passionate about the things you do, plus mempunyai pembaca yang ramai.. would like to suggest sailing over to www.earthhour.org and spread the message of energy sustainability..

    EARTH HOUR
    March 28, 2009
    8.30pm

    sail over to www.earthhour.org to know more! i'm a big supporter of this cause and hope to rope u in to spread the message.

    sori ala2 spam ;P

    ReplyDelete
  21. selotape je handphone dekat remote control. hahahahahahaha.

    ReplyDelete
  22. Or prolly lebih baik invent macam cip, yang boleh tampal di mana-mana, yang boleh dimiskol terus dari handphone. Kan? Meaning boleh tampal dekat remote control, car keys, cermin mata, anak kucing, anak orang etc.

    Tapi idea seat belt dekat remote control ke sofa itu sumpah lebih brilliant. murah pun murah.

    Tentang Hamis. Sebenarnya ini namanick yang saya beri kepada diri sendiri sewaktu Form5 ketika berada dalam trio The Omgs. Sebab it amazes me how bau kambing has its own name. Wait, thats the real meaning kan? Haha. Takpe thats what it is in my heart. So my name was jokingly Hamis, my friend's name was jokingly Einy (Ini), and the other girl was Al-Jazeera.

    Dan adalah habit kepada saya untuk menaip sms panjang-panjang, merujuk kepada ngomelan teman baik.

    ReplyDelete
  23. Kepada Nabil, sorry to disappoint you, tetapi my eye-sight is not that bad lagi. Yang pasal roh itu hanyalah metafora, ke klimaks? Haha. Masih mampu membaca. Perkataan yang dilihat tidak sampai, seeing double, sehingga semuanya menjadi kata ganda. Haha. Takpe, I will join you dalam specky society, 20 YEARS LATER. Ceh takde ah, tak elok berlagak. 30 YEARS LATER SEBENARNYA.

    ReplyDelete
  24. Terima kasih pembaca kerana selalu rajin menceriakan hati dinda dengan meninggalkan komen-komen di sini. Walaupun tiada time untuk membalas satu-satu. Ini pun bangun malam sebab esok ada test account rupanya.

    Asal setiap kali tekan Publish Your Comment mesti ada benda terpikir nak tulis lagi. SEMANGAT, COMMENT HOARDER. Okay ni last. Hanis kau boleh diam sekarang.

    ReplyDelete
  25. ahahaha..

    satu lagi bende penting utk ada function miss call ini.. adalah cermin mata.

    bayangkan betapa frustrated bila nak mencari cermin mata sedangkan kita ni rabun...

    T_T

    ReplyDelete
  26. Sila contohi liana ezzana yang dilahirkan bersama-sama carrot jus ini.

    nak miskol duit yg hilang~

    ReplyDelete
  27. haha brilliant!

    esp the remote control part.

    they really should do something about it :P

    ReplyDelete
  28. ko patut kene masuk rancangan ni la hanis..

    http://www.youtube.com/watch?v=HT_n1C7QwGA

    ReplyDelete
  29. haha.
    klw buat miss call untuk spect lagi bagos.
    sbb saya slalu hilangkan spect saya.
    i love the 2nd invention.
    haha.

    ReplyDelete
  30. hahaha...i LOVE! reading your blog! it's so honest and unpretentious and fun! keep it up and all the best in segamat :)

    ReplyDelete
  31. well hanis there is a better solution than a miscall remote

    in the Obefiend household we call it the REMOTE BUCKET

    its a small wicker bucket with 5 compartments

    one for astro
    one for the DVD player
    one for the LCD TV
    one for the ceiling fan
    one for the OGAWA foot massager

    lol

    lepas pakai taruh inside the bakut. easy mah!

    ReplyDelete
  32. Obefiend
    ade lg better solution dari ko pnye remote bucket iaitu....
    GETAH!! (bkn yg baru lepas toreh tu tp gegelang getah tula dol)

    senang dan murah..
    ikat remote di tgn xpon ikat kepale ko hanis kat kerusi so kepale x cecah skrin laptop...
    sekian.. dah2 aku pon boleh diam dh..

    ReplyDelete
  33. nice idea...kamu berjaya membuatkan saya tergelak membayangkan kepala dan screen hampir2 melekat..haha

    p/s: visit mine at

    http://essenceofheart.blogspot.com/

    take care!

    ReplyDelete
  34. hola desde un lugar del cual no quisiera acordarme, sólo sé que estoy en México y desde aquí te mando un cálido saludo. Me he encontrado tu blog y me encanta la como lohas echo.

    Muy buena entrada la última publicación, espero regresar seguido por aquí, claro, siempre y cuando no te moleste.

    "La vida es un gran circo, pero sin espectadores"

    PD. Te espero por mi sitio de blog.

    ReplyDelete
  35. hola desde un lugar del cual no quisiera acordarme, sólo sé que estoy en México y desde aquí te mando un cálido saludo. Me he encontrado tu blog y me encanta la como lohas echo.

    Muy buena entrada la última publicación, espero regresar seguido por aquí, claro, siempre y cuando no te moleste.

    "La vida es un gran circo, pero sin espectadores"

    PD. Te espero por mi sitio de blog.

    ReplyDelete
  36. Ahahhaha. if cmtu, semua menda i nak boleh misscall. pakaian dlm perempuan juga termasuk. kot2 if ada org curi la kann. misscall pakaian dlm anda dan jejaki bunyi. Maka sipencuri pakaian dalam akan terkantoi. ahahha

    ReplyDelete
  37. brilliant!
    u cracked me up la
    giler nye idea which is very good for all individuals yg giler tenet

    u are scaring me
    nnt my eyesight akan teruk juga kah
    since i'm typing 15 cm away from the lappy screen...wahwah

    n bout the remote control
    please invent it for me
    tamau abah marah2 lagi remote ilang!

    haha

    ReplyDelete
  38. huhu. my eyes get blurer because of computer and internet too *sigh*. you are not the only one.

    ReplyDelete
  39. haha miskol brg ilang tu ntah sapa punye idea mula2 wakakaka sbb aku pun slalu guna gk.. kalu nk reg copyright aku rs hamis corp kne bg royalti kt aku gk wakakakaka.. ;p

    hamis corp is soooo funny.. haha

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!