Monday, March 9, 2009

Kepulangan anak gadis berkulit gelap disambut meriah

Anda tahu anda telah sampai di rumah manis rumah (home sweet home) apabila...

1. Anda disambut dengan dengkuran adik lelaki dan pemandangan ibu serta adik perempuan anda dibuai mimpi, hanya kerana anda tiba di rumah pada pukul 2 pagi. They waited for me :')

2. Semerbak bau esen pelbagai perisa menusuk di hidung.

3. Perabot di rumah telah diubah susun aturnya kepada sesuatu yang lebih anggun dan mengikut Feng Shui sehingga anda tidak kenal akan rumah sendiri, menyangka termasuk magazine Impiana, eh suka lebih-lebih.


Kenapa bilik TV di Segamat tidak begini??




3. Dewatta Arjuna yang sudah gemuk bermain dengan Linda Ong.

Gambar hiasan ya, itu dua putih bukan Linda Ong.

5. Depan TV ada baldi dan mop, menandakan mereka baru kemas penat-penat untuk menyambut kepulangan yang dinanti (sepasang kurung biru eh eh lari topik).

6. Maxis Broadband anda pertama kali dalam dua bulan, menunjukkan lampu warna biru, selama ini di Segamat hanya berlampu hijau (Segamat>Segar Amat>Kehijauan>Kedamaian etc).

7. BILIK ANDA YANG ANDA TINGGAL SEPERTI TONGKANG PECAH TELAH KEMAS DAN CADAR KATIL SANGAT TEGANG SEHINGGA BALING RM0.50 BOLEH MELANTUN (metafora/hiperbola), TERIMA KASIH BAPA.

I LOVE MY DADDY!


8. Bapa juga meletak dua ketul patung Patrick Star yang menyambut kepulangan saya dengan senyuman, ceh padahal memang kilang jahit bibir Patrick senyum, saja je nak describe semua macam best heavenly T_T

9. Ibu membuat chocolate chip dan moist chocolate cake dan asam pedas ikan pari sila cemburui. Ibu pula menyuruh saya membuat sambal belacan yang dia rindui.

Thank you to all the kind and tasteful (hehe) people for purchasing my momma's homemade moist chocolate cake! And thank you for all the wonderful testimonies/compliments and repeat orders :D



10. STOK AIS KRIM MALAYSIA PENUH DALAM FRIDGE. Saya ketagih Green Apple punya perisa tsk. Setiap jam makan. Kalau dalam satu jam, walaupun dah makan, tapi nampak bapa makan, mesti makan juga.


Alhamdulillah.



11. Basuh karpet Ikea (kegunaan UiTM) guna mesin basuh, Shika are you proud of me now :')

12. Menambah steps kepada Tarian Flo Rida adik-adik.



Senarai tamat.




Anda tahu dan pasti rumah manis rumah itu memang rumah anda apabila...



1. Tidur anda diganggu seawal-awalnya dengan adik-adik yang teruja ingin salam peluk cium T_T.

2. Kakak Liana memberitahu bahawa bapa mengemas bilik Hanis Zalikha kerana ADA URA-URA PENGAMBILAN MAID DAN TIADA BILIK EXTRA DI RUMAH, TAKKAN NAK TEMPATKAN MAID DI BILIK TETAMU YANG SENTIASA ADA TETAMU T_T


Bapa, I love you, nevertheless.


OhSoRandom: Malu tahu bapa kemaskan bilik, kerana dia sudah ada alasan untuk tidak belikan baju lagi dah, sebab dia dapat tahu betapa banyak baju anak gadis keduanya. Kalau begitu, saya harus mengendalikan Garage Sale dan let go semua baju kesayangan baru boleh beli baru. Tapi takde garage macam mana nak buat garage sale. Okay lah, BILIK MAID PUNYA SALE T_T




50 comments:

  1. haha..home sweet home hanis..
    mesti best dpt blk rumah..

    ReplyDelete
  2. untung ader parents cam tu...dapat makan cmc lazat n bilik yg kemas

    ReplyDelete
  3. hehe mesti sangat happy blk rumah. Awk ade Patrick Star doll! sHo cute

    ReplyDelete
  4. wah wah wah dah blk umah yer.. hehe

    adakah kulit gelap metafora juga? selalu nampak cerah je kat segar amat :)

    ReplyDelete
  5. salam.
    wah! banyaknye sekerim!!

    saya bangga baca belog anda Hanis ;)

    salam perkenalan

    ReplyDelete
  6. haha, hanis. I'm in the Uni library.. jauh nun di UK. Homesick! Damn! mama... Sila bersihkan bilik saya. Esok jugak saya hijack flight airAsia X (sebab ticket MAS mahal nak matiii) untuk balik rumah. Chey. Mesti aku kena ban dengan fredy fernandez lepas ni.

    Oh, bilik kamu sangat cantik. Bilik saya di Malaysia, macam Titanic karam. Cheh, itu tipu. Kat Malaysia, x der bilik sendiri. Ramai2 adik beradik sibuk nak tidur sebilik. Semua sibuk nak aircond punya pasal. Abah, kalau abah baca belog Hanis Zalikha. Sila lah pasangkan aircond berkuasa kuda 1200 ekor. Tak pun, sila belikan saya minyak kuda. Itu pun jadilah.

    ReplyDelete
  7. asal katil kau macam katil baby...

    tinggi nye penghadang dia hehe

    mungkin ayah and mak u lupa yang u semakin dewasa haha

    ReplyDelete
  8. trade iams dgn kucing takde lg ke? macam menarik dewatta arjuna tu!!!

    ReplyDelete
  9. Apa ni, takkan maid nak ambil bilik cantik mcmtu? Haaaaaa

    ReplyDelete
  10. seronoknya kepulangan yang dinanti disambut dengan penuh persiapan2 menarik. hope u will always b happy with ur family ;)

    ReplyDelete
  11. hahaha.. bapa mithali.. u should proud huh..

    ReplyDelete
  12. bestnyer balik rumah..
    T_T
    *super homesick lepas baca belog kamu*

    ReplyDelete
  13. bestnyee...
    nk makan ceklat kek tu..hehe

    ReplyDelete
  14. sonok dapat balik umah!!!!

    ReplyDelete
  15. Awww so sweet, bapa Hanis very sweet too!! :)

    ReplyDelete
  16. so sweet dapat balik rumah kan hanis?

    disambut kek yg begitu sempurna rupa bentuk nya.

    Dan aiskrim yg mcm ada 500 batang dalam peti ais tu...

    fuhh..tiap2 minggu boleh balik kalau mcm ni

    ReplyDelete
  17. turn ku balik kampung ujung minggu nih. wee~

    ReplyDelete
  18. kt sgmt mane org pkai maxis..
    i pn dulu pkai celcom..
    smpai skang..
    pape pn gudluck lah d sgmt..

    kem slm kt pakguard2 sume..

    ReplyDelete
  19. nak kek tu..nampak cam sedap jer..nyum nyum!!

    ReplyDelete
  20. WOIH. aiskrim malaysia ! =|

    pi/es : lupa nak cakap mak aku kirim salam kau dan iz semalam.

    ReplyDelete
  21. buat yard sale kalau takde garage sale :D

    wah! satu freezer minus 20 penuh dgn ice cream Malaysia.. mcm nenek saya punya rumah...

    home sweet home.. you missed it after you been a long way from it..

    ReplyDelete
  22. hamis jalikha,
    bilik tv kat segamat, no matter how lawa, mcm kat rumah you pon, lepas2 tu tonggang langgang gak. takde guna punyaaa..
    haha

    ReplyDelete
  23. hi hanis...i now study in OZ, so jeles u dpt lik umah manis umah anda itu...haish

    ReplyDelete
  24. ur cats is so cute, hehe, hugggss

    ReplyDelete
  25. wahh...sememangnya sweett bangattt...

    ~p-na mama oja~

    ReplyDelete
  26. wahh..sedapnyer ais krim malaysia tuh..

    nak nak nak... :)

    ReplyDelete
  27. hanis da balik rumah.. home sweet home.. oh lupa nk bgtau, i'm not using old blog anymore, url baru utk blog baru ya ;) (refer to the link name hana at ur sidebar)
    ;p ;p

    ReplyDelete
  28. i saw gitar hitam belakang katil u (we share the same interest la- ikea katil), nmpk gaya mcm ada talent...sila tunjukkan jari2 fragile kamu hehehe

    ReplyDelete
  29. hahah yeahh home sweet home.
    bedsheet u sama dengan bedsheet lama i laa. from aussino :D

    it feels good to be home kan :)

    ReplyDelete
  30. u leh tak tulis blog jgn camni..
    i gelak n senyum je baca..
    hahahahahahah..
    adoi la.. ni baru blog..
    depan2 tatau la camne..
    gud gud.. love it..
    key pi dap.. (keep it up..
    hak hak hak

    Ripsta
    htpp://ripsta.studios.my

    ReplyDelete
  31. klo nk bilik tv segamat camtu..
    kamu sponser la..kn lebey afdhal..hehehe

    ReplyDelete
  32. pergh!..aiskrim malaysia...

    scroll bawah pastu mesti nak scroll atas balik tengok gambar aiskrim tu..

    -sambil lap lelehan air liur-

    ReplyDelete
  33. aiskrim malaysia yang berwarna-warni.

    boleh buat tempahan melalui pos tak?

    ReplyDelete
  34. Hahaha! Nice story... looks like your parents do so many nice things like this. Maybe you should do all their housework for them one day and send them for a Spa somewhere :-)

    ReplyDelete
  35. awak ulang poin nombor 3 sebanyak 2 kali la hanis.huhu..

    nway its good to be back home right hanis?

    have fun!

    ^_^

    ReplyDelete
  36. syok nye, da mcm ank raja balik istana je.. salam kenalan..

    ReplyDelete
  37. katil kiter samerrrrrr.... ahaha. orang slalu tanye asal amik daybed, i said same jer size dier, lagipon tido sorang bukannya berdua. hoho.

    ReplyDelete
  38. hihi...

    nice one!

    bed sheet kita same la..!!

    =).

    ReplyDelete
  39. Selamat Bercuti.
    Being back home is such a heavenly feelings to me too.

    Tp skarang dah tak cuti balik :(

    ReplyDelete
  40. lama betul aku mogok dengan kau sebab tak nak kasi video tarian padahal gambaq gambaq yang dalam blog ni aku kasi sepantas kilat je. DAH LAH WEH. (dah 5 kali dah aku cakap ni tapi masih bercakap dgn kau lagi)

    ReplyDelete
  41. SALe?!!! Nak!!! err..murah tak..?....

    ReplyDelete
  42. sedapnyer tgk kek itu dan aiskrim...nak bli camner...

    ReplyDelete
  43. terus haus bila nengok ais krim malaysia tu....kalau kat umah akk ni ..mau goboh peti es...

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!