Monday, April 27, 2009

Give me some wisdom already

Sedih, kecewa, hampa, duka, lara, tensi, stress. Kalau ada banyak lagi perkataan yang sinonim seperti di atas sila berasa percuma (feel free) untuk tambah. Itulah perasaan yang sedang bergolak dalam jiwaku. Okay tengok gambar tersebut. Ini gambar lama. Obviously. Pipi tidak segemuk sekarang. Pergi Bangsar tak pakai mekap. Memakai baju yang telah di let go di HHMD. Dan berada bersama Athina Fathin (terbukti dah berkurun tak hangout). Gambar yang sangat lama. Dan sewaktu gambar ini diambil jugalah, Hanis masih kanak-kanak. SEBAB I JUST FOUND OUT THAT GIGI GERAHAM BELAKANG TELAH TUMBUH SEMALAM. SILA NANGIS BERSAMA. Its bloody official. Tumbesaran tulang-temulangku telah berhenti T_T Saya tidak akan tinggi lagi T_T Biar saya recall kembali bagaimana saya dapat tahu gigi itu tumbuh. Okay, hari itu sangat terik, seterik pergi ke Port Dickson pada waktu tengahari. Saya makan sangat banyak hari itu, salahkan hormon (sebab tak boleh salahkan foetus yang tak wujud). Kemudian dish yang ketiga untuk tengahari itu, gigi terasa sakit. Tapi teruskan makan sajalah, I mean tak baik membazir keropok ubi dari U.S.A yang telah dibuka. Kemudian terdetik nak tengok apa yang sakit sangat mengalahkan sakit hati bila kau tengah apply mascara, kakak kau honk kereta suruh cepat. Check-check.. TIDAAAAAAAK WHAT ARE THOSE TWO WHITE THINGS EMERGING FROM MY GUM?! NOOOOOOOO APAKAH DUA BENDA PUTIH ITU YANG SEDANG MENEMBUSI NAIK DARI GUSI KU?! See I'm so nice, I gave you the translation. Lihat saya sungguh baik say okay dah Hanis. Ya. Gigi geraham. Kesian Shika terpaksa deal dengan semua drama yang berlaku dalam tiga minit itu. Perasan nampak gigi geraham itu sama seperti perasan pada hari pertama dapat tahu diri telah baligh dan bakal menanggung semua dosa sendiri. Menangis. Eh begitu teruja cerita sehingga lupa untuk memberi perenggan kepada karangan.

Hai bertemu kembali. Makanya, selepas itu, bermulalah sesi melompat-lompat dalam bilik dan mengeliat-geliat di atas katil demi untuk menambah beberapa cm, jikalau bukan inci, lagi. Melompat kijang, melompat bintang, melompat teng2. Maafkan saya orang bilik bawah. Saya tidak bermaksud. Patutnya hari itu study untuk paper final CTU. Tapi menghabiskan masa dengan semua perlakuan aneh yang dinyatakan tadi. Sighhh.

Mungkin ada hikmah disebalik semua ini?


OhSoRandom: Pergh tak boleh blah habiskan karangan dengan "Mungkin ada hikmah disebalik semua ini?".




51 comments:

  1. kalau dah tumbuh mmg takkan tinggi dah ke? =S

    ReplyDelete
  2. do the teeth grow straight up? coz my wis-dumb teeth grow crooked I have to have them removed soon.

    ReplyDelete
  3. OMG!!! Bab2 hikmah2 ni lebih kurg sama pulak dgn my posting hari ini! :P

    ReplyDelete
  4. hanis budak kelakar... love your blog

    ReplyDelete
  5. dear hanis,

    my wisdom tooth just emerged five days ago. unfortunately, the growth of the tooth gave me a pain and some effects that I have to face include the throbbing pain on the lower gum and a swollen cheek. the doctor said it is normal for young adults like us to face these symptoms upon the growing of the wisdom tooth.

    i hope you don't encounter these symptoms like i did. it was very painful, you can't even speak, eat && sleep in peace.

    ReplyDelete
  6. wow hanis is totally an adult now

    Have FUN haha =)

    ReplyDelete
  7. haha..
    betul2..
    memang tak boleh blah..

    tapi lg tak boleh blah sebab u called it karangan..
    ngee~

    ReplyDelete
  8. hua hua hua..
    kamu baring..
    pastu suwoh sesaper tarik kaki tu..

    pastu banyak mkn kacang panjang..
    jangan makan kacang buncis..

    yang penting..
    kena makan
    calsy-YUM!

    ^___^

    ReplyDelete
  9. hahahah kelaka.
    congrats (kot?) on ur wisdom teeth! :P

    ReplyDelete
  10. hai hanis......

    cantik gak ko ni ye....aritu jmp mase kat umah ko mase raya nampak biase je......hehehe

    tp blog ko kelaka la,fun lak 2....

    blog kak liana ezzana ko 2 AGAK BORING GAK TP OK LA.....HEHE

    pape pon good luck ok dlm pertandigan....caio

    ReplyDelete
  11. hanis suah besar...tak boleh main lari2 lagi

    hanis dah besar...kena belajar masak sambil memakai kain batik

    habis dah besar...tahniah, tak lagi dah boleh kahwin :)

    psstt: tu la 3 hikmahnya :P

    ReplyDelete
  12. hanis dah cukup tinggi nak tinggi lagi buat ape.
    ramai jeles dengan ketinggian kamu.

    ReplyDelete
  13. hye Hanis,

    i guess skrg nie musim wisdom teeth tumbuh kot.. cuz today i ade appoinmt with dentist kerana my wisdom tooth telah membuatkan ku x tenteram hidop for past 9days!

    =(.

    ReplyDelete
  14. HAHA DIAM KAU HAFIZ TAK PAYAH NAK SELINDUNG DENGAN SHYSHYCAT KAU. Sejak bila aku cantik nyah, you tell me now. Kakak aku kirim salam kat kau. Dia kata atleast blog dia lagi vogue dari blog pink kau.

    I read somewhere kalau tumbuh wisdom tooth, tak boleh tinggi lagi dah. And yes ia tumbuh straight ke atas. OMG DAH BOLEH KAHWIN? SERIOUS. Okay nak kemas rumah tunggu rombongan meminang.

    ReplyDelete
  15. yaaa sudah boleh kahwen! pastu tahun depan ada foetus dlm perut. jd hormon tidak bersalah lagi .salah kan penyumbang kpd foetus . sekian :-)

    ReplyDelete
  16. Errkk.. Hanis.

    pada hari saya mengetahui gigi geraham terakhir saya tumbuh 4 thn lalu saya menangis....

    bukan menangis sbb dah dewasa, tp menangis sebab gigi itu emerging sedikit mcm malu2 kucing gitu dan doktor gigi kata terpaksa bedah gusi saya kemudian gigi2 kontot itu akan dicabut dan kemudian gusi saya akan dijahit..

    adoiii dengar pun sudah lemah kepala lutut>.... sejak hari itu saya menjaga gigi saya dgn baik dan memberusnya setiap hari..

    tentang pembedahan itu?

    saya tidak jadi pergi.... sebab saya sudah buka langkah seribu...hhahaha..

    ReplyDelete
  17. Apapun yang terjadi
    Berjalanlah tanpa henti....

    (bile dah penat baru berenti.hihi)

    ReplyDelete
  18. u da ckup tinggi..
    x perlu bt senaman nk tinggi segala ok..
    ur body da perfect.

    ReplyDelete
  19. mcm saket gile ek? macam takoott jek..xpenah rase lagik(ehem, stil mude lagi..hhehe)

    ReplyDelete
  20. hanis, u r tall already. 168 cm. You want to reach 170? Wow.
    Btw, once you stop growing, it's essential to drink milk everyday.
    Kalau tak nanti dah tua bongkok~
    susah oo.

    ReplyDelete
  21. One of wisdom tooth was extracted two years ago. It was an extremely painful experience that I refuse to remove the other one.

    P/S: Oh, no wonder I've stopped growing. Ceh lagi 3 cm je dah cukup 6 feet tall.

    ReplyDelete
  22. hanis zalikha..
    sehari bape kali tah aku memview belog kamu...
    nape aaaa....

    ReplyDelete
  23. huhu.kite senasib hanis! gigi bongsu ni pun ngan menjahatkan diri keluar care pakse kat gusi yg x cukup space dah. huwaa!! sakit woo. but, im 25years old dah.lagik teruk! wahahaha

    ReplyDelete
  24. kiranya kalau x tumbuh lagi gigi tu, ketinggian bertambah lagi la ek? yess! hehehe =P

    ReplyDelete
  25. Hey,nice blog!I'll put you in my blogroll yeah?Thanks! :D

    ReplyDelete
  26. assalamualaikum...
    ai Hanis Zalikha...

    eeerrmmm...sebenarnya,saya x tau pa2 pasal blog nie..nak leave comment pun x tau kat mana..hehe..*malu*
    urmm...sebelum lari dari pa yg saya nak cakap..baek terus terang je..huhu..maaf lah klo saya buang masa Hanis tuk baca comment saya nie.
    minggu nie sebenarnya minggu final exam saya.apa yg saya nak cita ngan Hanis sebenarnya...MINGGU EXAM SAYA,SAYA KATAM BACA BLOG HANIS ZALIKHA...
    pecaya x???
    mula2 kwn saya bg tngok gmbar Hanis..oh ya..hampir terlupa.saya dak sabah...orang sabahan..dia tunjukkan gambar ais malaysia yg mak Hanis buat 2 kat saya.klo kat sabah,ais krim nie sangat 'top' jugak lah...pastu saya pun mula baca blog Hanis.lupa pula start dari baca part mana...saya sangat lah tertarik sehingga kan...*jeng..jeng..jeng* saya terlupa yang saya ada paper tuk keesokannya...eeerrmmm..panjang2 saya mencarut nie sebenarnya nak bgtau Hanis...setiap kali saya tention,masa exam nie..tiap kali nak amek masa rehat dari study yang sangat memerah otak nie.SAYA AKAN BACA BLOG HANIS.nak tau x,hari ini adalah hari saya katam baca blog Hanis..dari older post sehingga lah ke post yg terbaru ini...fuh...serius saya cakap.Hanis tersangat wat saya HAPPY dgn membaca blog Hanis nie tau.makaseh Hanis....banyak pengalaman2 yang Hanis cita dlm blog nie sgt menjadi pengajaran kepada pembaca2 Hanis.tidak lupa juga sebagai penghibur hati mereka.
    tersangat sukakan blog Hanis..Ok lah Hanis.
    wish me luck tuk last paper saya sok *sempat plak*
    semoga berjaya dalam pa jua yang Hanis lakukan...AMIN YA ALLAH..sebelum mengundur diri...nak minta maaf sekali lagi...sebab memenuhkan ruangan comment Hanis dengan "esei" ini. (“,)v *peace*
    (",)

    p/s :

    "TERUSKAN MENULIS,KERANA MATA PENA ADALAH SENI NUKILAN HATI...SEMOGA PESANAN HATIMU AKAN JATUH KEHATI PEMBACAMU"


    *hampir terlupa,Hanis bole panggil saya Aney
    *urmm...teringin nak punyai Blog mcm Hanis jugak..
    assalamualaikum...

    ReplyDelete
  27. wahai cik hanis oi....cakap cover ar sikit

    cukup la ko gan geng aku je tau aku ni tersenget sikit......hehehe

    pape pon walaikumsalam.

    good luck final aku final gak....

    BTW BIAR LA BLOG AKU PINK ASAL AKU SUKE......

    ReplyDelete
  28. wahai cik hanis oi....cakap cover ar sikit

    cukup la ko gan geng aku je tau aku ni tersenget sikit......hehehe

    pape pon walaikumsalam.

    good luck final aku final gak....

    BTW BIAR LA BLOG AKU PINK ASAL AKU SUKE......

    ReplyDelete
  29. xper hanis, kasut tinggi setia membantu!! =p~

    ReplyDelete
  30. tuit2.
    gigi tu akn terus tumbuh ke?
    well, actually, my to0th de nk tumbuh for the last 2 years.
    mase part 1 dulu.
    but! tbe2 die stop. nafter a year, die tumbuh lg.
    n both gigi, x tumbuh serentak pown.
    now sblh kiri plak yg jd cmtu.
    cikit2.
    haizz~

    ReplyDelete
  31. congrats, at least you can terloncat-loncat lagi, I have friends who had to go for surgery to remove it! As for me, bodoh betul, I didn't even know I already have my wisdom tooth until I went to the dentist for my root canal!

    ReplyDelete
  32. Hanis, dosa anak perempuan masih bapa yang tanggung until we get married then the husband will tanggung. Kesian lelaki kan kena tanggung semua dosa?

    ReplyDelete
  33. klu tumbuh gg graham blkg tu mmg sungguhla sakitttttt!! Tuhan je tau

    ReplyDelete
  34. rupanya awak yg buat bising ek...

    yang ebnar,
    penghuni di bawah bilik 304E

    ReplyDelete
  35. why laa you nak tinggi lagi when you're already sooooo tall? he he he. farnyyy la u ;))

    good luck with the new additional tooth in the mouth! *winkwink*

    ReplyDelete
  36. Ala biasa la gigi geraham tumbuh walaupon dah besar. Gusi aku sampai pecah dan berdarah masa gigi geraham nak tumbuh masa aku besar.

    ReplyDelete
  37. i had to remove them coz there was no space for them to grow. they keep on biting my tembam cheeks. and the surgery (minor) was really really really really hurt! i always hate dentist! hihi

    ReplyDelete
  38. tak demam2 ke?
    orang kata nak tumbuh gigi belkang ni sakit gle..

    ReplyDelete
  39. letakkan gam uhu di kedua dua gigi geraham.
    pasti mereka takkan mengganggu hidup u lagi. :D

    ReplyDelete
  40. hello. i am one of your silent readers. keep blogging.

    ReplyDelete
  41. salam

    "Sedih, kecewa, hampa, duka, lara, tensi, stress. Kalau ada banyak lagi perkataan yang sinonim seperti di atas sila berasa percuma (feel free) untuk tambah"

    tambah satu lagi: gundah gelana

    ReplyDelete
  42. anything happen for a reason. eheh

    ReplyDelete
  43. KAU NAK TINGGI SAMPAI MANA LAGI mengadaa ? '-_- dah la weh wisdom teeth(ya, teeth. keempat-empat nya sekali)aku tumbuh masa aku form 5. huhu.

    kau habis paper bila weh ?

    ReplyDelete
  44. okay mengapa everyone is like manakutkan me dengan surgery stories.

    HAHA THANKS ANEY FOR THE LOVELY EVER SO WONDERFUL ESSAY. Maaf saya kacau final exam week anda, bukan anda saja, diri sendiri punya final exam week pun saya kacau T_T

    Kreazi! LONG TIME NO SEE! HUGS!

    ReplyDelete
  45. I still check your blog daily, dear, tapi lately celcom broadband I mengada-ngada saje.. everytime I press publish the comment, terus lesap semua... naik gila, I tell you! Hehehehe.. anyway, all the best for your maths test.. (((HUGS)))

    ReplyDelete
  46. KAU NAK TINGGI TINGGI SANGAT NAK PERGI MANA?! *aku punye gigi geraham belum tunmbuh. ADA HARAPAN AKAN TINGGI. walaupun aku tahu aku sedang menipu diri sendiri sekarang.

    ReplyDelete
  47. asal gambar macam kat dalam surat khabar? hahahaha. =P
    u dont have to answer me that. i know its from your phone. kay baik takyah ckp ape2 kan.

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!