Thursday, May 28, 2009

Model On The Loose

Saya sedar yang tajuk tersebut amat tidak sesuai untuk photoshoot muslimah yang telah saya jalani. Tetapi panjang ceritanya *order kopi Kapal Api, open table*.

Untuk kali pertama setelah penantian yang begitu panjang bagai tiada penghujung, saya telah di solek oleh jurumekap dari Indonesia! Memang teringin gila dah lama dah yeay. Adakah muka saya akan berubah menjadi Kris Dayanti, atau hanya motorsikal Kris? Kita tinjau zasss.




Annoying gila I save gambar ini nama "Tudung Ekin" ajsduiwjcdnfbv.


Jurumekap tersebut bernama Heri dan berasal dari Bandung. Mekapnya amat superb sehingga saya yang sepet ini terus menjadi Rozita Che Four seperti yang saya idam-idamkan, tambahan dengan tudung molek yang disarungkan, terus rasa ingin bertudung selama-lamanya, ambil terus balik rumah tidur dengan tudung yang sama tsk :') Malah beliau juga tidak kedekut ilmu dan mengajar saya cara membersihkan pori yang saya akan kongsi dengan anda semua di entri tips-tips kecantikan.


Harap bila dah pakai tudung suatu hari nanti, akan semolek ini dan tidak serabai seperti ke kelas CTU.


Okay photoshoot hari ini lain sikit sebab selalu mama teman, tapi kali ini lepas hantar Daddy pergi outstation mama drop Hanis dekat Studio Utusan dan terus ke hospital untuk Hafiiz check up tangannya yang patah. Bila dah siap photoshoot motorsikal Kris semua, I pun call mama, dia tinggal handphone kat rumah. Sabar Hanis.


Few minutes later, I got a call from a private number, picked it up, and it was mama. Fuh private number, pakar bedah mana yang bagi dia pinjam henpon opis dia nih (-_-"). Rupanya mama tak dapat ambil dalam masa terdekat. What the. Lalu dia cadang I tunggu kat studio itu lagi 3 jam atau pergi ke Pavilion dan tunggu di sana. Cara untuk ke Pavilion? Teksi.


WEH APAKAH PERKATAAN ITU? TEKSI? JENAMA GARAM KE? Okay the thing is I tak pernaaah naik teksi sendiri tsk. Tahan teksi apatah lagi. How? How?! Tunggu di studio 3 jam atau ke Pavilion naik TEKSI SENDIRI. Tak bukan teksi kepunyaan sendiri, tapi naik teksi berseorangan. Hesh korang ni suka buat I explain. Oh one more thing, saya bukannya tak pernah naik pengangkutan awam, pernah, cuma selalu ada teman. Tengok, explain lagi. Korang ni kan.


Pikir-pikir, terus tekad nak naik teksi. Kak Aisyah pun baik hati nak hantarkan dekat bus stop RapidKL, Chan Sow Lin. Ya kawan-kawan, Chan Sow Lin, belum pernah dengar sejak lahir kan? Sabar Hanis. Dan tunggu teksi kat situ. Gila adventure lah kan teksi semua tak berhenti pun, kereta semua yang lalu mesti honk sebab ingat bapuk make up tebal. APA TAKDE TEKSI BERHENTI NIH?! Ngong betul dah lah cuak habis asyik kena usha nanti kang orang tanya berapa harga vavi vavi. Sabar Hanis.


Nasib baik bus stop tuh, dekat dengan err KTM? KTM kot. Kalau atas tanah KTM kan? Taktau lah tapi dia tulis RapidKL. Anyway, lepas memang dah pasti takkan dapat teksi, kalau dapat pun, risau si bapuk ini ditanya berapa harga, I berazam nak pergi Pavilion naik Monorail. Bersyukur lah mekap hari ini tak disaster sangat, agak light, cuma drama bahagian mata, I like! Bersyukur juga, pakai sandals walaupun cuak jugak sebab Nichii Fashion je kot, bila-bila boleh putus. Kalau putus naya I, terpaksa pakai heels 4 inci dalam beg besar balik kampung, semakin menguatkan lagi suara hati orang sekeliling tentang orientasi seks I tsk. Oh ya, sepanjang cerita ini, tolong bayangkan I bawa beg balik kampung yang di isi dengan kasut-kasut 3-4 pasang dan aksesori ya, ini semua model memang kena bawa setiap kali photoshoot. Okay mari teruskan.


Tengok peta, hafal peta macam nak jawab kuiz kejap lagi, pastu baru beli tiket. Tanya kakak kaunter platform apa, dia jawab Platform A, Sentul Timur. Alright set! You can do it Hanis, Buat muka confident supaya tiada siapa berani kacau. Buat muka "YA SAYA NAIK BENDA INI SETIAP HARI, DAN YA SAYA PANDAI BERSILAT". Dengan muka itu jugalah, I masuk train dan duduk. OKAY FINE SALAH PLATFORM. Sabar Hanis.


Sekarang dilemma, next stop nak turun tukar platform ke, or nak duduk je sampai 5-6 stesen seterusnya dan ulang balik 5-6stesen tersebut kembali baru sampai balik ke Chan Sow Lin semula tsk. Dan dari situ terus bergerak ke Hang Tuah? Tapi kalau tukar platfrom belum tentu dapat tempat duduk kan? Eee dah selesa dah ni siap aircond semua, lagipun last stop tuh Ampang, kot-kot boleh terus turun Ampang suruh Jay ambil, terus lepak sekali. Tapi Jay tak jemu ke muka I ini? Tapi boleh ke turun Ampang kalau tiket untuk turun kat Hang Tuah? Ish banyaknya dilemma kalau tak salah platform tadi pasti dah sampai Pavilion beli Jco, lawat Polo, lawat Cyndi kat Marc Jacob, beli kasut kat Nine West semua dah. Vavi. Dah lah 3 budak remaja Cina kat depan I nih asyik pandang-pandang pastu cakap cina. Perkataan yang I paham cuma 'make up' je. MESTI MENGUTUK JCXEHDSJFNXLKW. Tapi baju diorang macam nak turun Sg. Wang je. Ish ikut jelah diorang.


Menuju ke Monorail setelah ditunjuk arah oleh Abang Polis. Ke Pak Cik Polis?


Hahaha sampai ke sudah I ikut je diorang (budak-budak Cina yang I agak nak pergi Sg Wang), last-last betul juga mereka turun Hang Tuah pastu nak tuju Bukit Bintang. Tapi ada sekali tuh, I terlepas pandang, then diorang naik gerabak lain nooo0oo.. takpe I independent woman wtf. Masa turun Bukit Bintang tuh, masuk je Lot 10, I macam "Alhamdulillah, I survived *bangga akan diri*". Cis, tapi kena lalu Isetan. Tapi semalam baru beli handbag Guess dengan mama kat Isetan. Takpe, jalan laju-laju.


Okay berjaya, now Pavilion, here I come!


On the way dari Lot 10 nak pergi Pavilion terus memori keluar dengan supervisor untuk lunch bermain di kepala tsk. Makan rojak beli kat Sg. Wang :') Sepanjang perjalanan dia cerita pasal credit card dia tsk :')


Jejak je kaki kat Pavilion, terus "Weeee are the champion... my friend.." terngiang di telinga. Tadi kat Monorail semua "Jikau kau fikirkan kau boleh, kau hampir boleh melakukan deng deng deng..." je yang dalam otak. Alhamdulillah, cukup sifat sampai ke destinasi. Terus pergi Forever 21 untuk merambangkan mata wtf tak penat ke? Penat weh. Serious. Masuk je fitting room terus terduduk tapi camwhore sebab make up cun.




Itu lah dia handbag tersebut yang dibeli di Isetan semalam. Yang beg besar untuk balik kampung tuh dah tinggal kat kaunter awal-awal.


Hari yang sangat panjang untuk yostruli. Bila dapat phonecall photoshoot esok pagi ditunda ke petang, I menghembus nafas lega. Yang berbau Jco Donut.



OhSoRandom: Memang bagus mengexplore bandar seperti cerita di atas. Just jangan pakai make up tebal.


70 comments:

  1. wah sangat bagus u punya pengembaraan. saya pernah pergi kl dengan member n kami memang hampeh jalan kl. pendek kata memang survive giler la cuma gunakan monorail @ lrt, x mau guna bas @ teksi sebab x tau jalan

    ReplyDelete
  2. hai hai dear babe!
    sungguh gojes mekap heri ini...
    nnti kita mekap2 jugak ye!

    anw, akak xbape suka kenal ngn hanis n ur mom sbb nnti berat badan akan bertambah dgn biskut n kek yg maveles itu!
    our first cookies bite, we were like:
    "Wahhhhhhhhhhh! Kak nani ni keje ngn famous amous ke?"

    lol!!! habis la akak nnti... nk kena oder lagi. send my reg to ur mom!

    ReplyDelete
  3. wah hanis...bangga ngan kaw sngt...baguih2...kaw pakai tudung chomeyl la weih...aku doakan kaw pakai tudung chomeyl mcm tu suatu hari nanti...amin...bleh la beli selendang kat iz nanti..muahaha..

    ReplyDelete
  4. Goodness,you look absolutely gorgeous wif tudung!;) cam anak patung...

    ReplyDelete
  5. haha..hihi.huhu..hentian chan sow lin tu mmg wat aku konpius r dlu..time nk g intv ktne ntah..but it's good experience 4 u..(eh.ko bkn asl kl ek..hihi..)

    ReplyDelete
  6. sirap oren: tulah nanti dah sampai penang baru berani tanya abang teksi "err kita dah dekat pavilion ke belum?"

    Arlina Rosli: haha. dia dulu ceo femes emes.

    Nabil Aizat Abdul Rahman: aku dah agak kau lah orang yang paling bangga bile baca ini. sebab kau selalu bebel kata bila dah pandai bawa kereta kena explore bandaraya sorang2 sampai sesat supaya tahu semua jalan. see? tak sia-sia kau bebel tua.

    Azmir's Bidadari: alhamdulillah.

    ReplyDelete
  7. hanis! superb sgt2 mekap tu. and u sgt2 cntik dlm tudung2 tu.

    nnt kongsikan dgn kami ok cmne nk bersihkan pori seperti mana yg diajar jurumekap tu. ;-)

    ReplyDelete
  8. alhamdulillah la kamu slmt.sy pun pernah melalui advencer spt kamu masa kali pertama naik pengangkutan awam kat KL he2 dan alhamdulillah juga sy slmt,klu tak tntu tak dpt nak lwt blog kamu pd ms skrg ni:)

    ReplyDelete
  9. his_story: lahir je kat KL. sungguh memalukan.

    Cik Kmar: okay, bersihkan jamban semua sekali i ajar. tungguuu.

    Nurul Lailati Mahat: cuak je awal-awal, rupanya mampu dengan kuasa Allah :')

    ReplyDelete
  10. WoW WoW WoW... Nampak anggun dan innocent bila pakai tudung... :)

    ReplyDelete
  11. hehe kesian u!
    tp mesti lepas ni boleh survive nek public transport kan!
    ..maybe without beg blk kampung

    hehehe! proud of u

    ReplyDelete
  12. hanis hanis.
    Rapid KL tu LRT la.
    tape. budak independent baru nak kenal jalan.
    naseb baek sampai Pavi.
    congrats. :D

    ReplyDelete
  13. wahh~ xmo komen psl pengembaraan hanis..nk komen psl make up je hehe..

    cntik tul!! lantak la org ckp tebal pun...-yg pntg cntik-

    n pic pkai tudung warna silver tu paling cun skali :)

    ReplyDelete
  14. gambo tudung tu sungguh sexy!!
    sukeww

    ReplyDelete
  15. haha!
    ok la for first time explorers ;p

    ReplyDelete
  16. hanis. kenapa xbagtawu. kalo x leh i hantarkan. menyesal xtegur u kan. iskk. hehehe~

    wat ever pun if i xsilap, kat jalan can sow lin tu xde ktm but star lrt. hehehe.

    yaa, seb baik mekap xtebal. hehe.. kalo x org akan pndg pelik. well. rakyat malaysia kan suka memerhati. hehe.

    ReplyDelete
  17. haha kelakalah
    tapi mekap tu mmg cun. sederhane je.
    mate pon beso.

    ReplyDelete
  18. hanis
    :) cantik bilew pkai tudung!

    ReplyDelete
  19. Bayangkan. Kalau suatu hari nanti u hilang semua kekayaan yang u ada.

    ReplyDelete
  20. perghhh...terBAEK la hanis!!bgus bukan??explore sndri..n jalan2 sndrik...Have Fun!

    ReplyDelete
  21. waa...u look like barbie doll bile kai tudung..ke cam ekin?? hehe..hanis..t aja i mekap ye..nk jadi rozita che five pule..ngeee

    ReplyDelete
  22. hanis, kamu sgt gojes la ;)
    bdw, ni photoshoot utk ape?
    sgt chantek ok. i perempuan ni pun terpegun + terpesona tgk u, apetah lg laki ek? hehe :P

    pkai tdung pun very the cantekkklahh!! ^.^

    ReplyDelete
  23. waaa cun...
    bleh la produce anak patung
    btdung plak kat msia nih
    ngan hanis sebagai contohnye

    ni asyik barbie la..
    kajol's doll la..
    priyanka chopra's doll la..

    hahah..cube variety kan sket..
    ye tak..
    hehe

    btw anda mmg gojes~~

    ReplyDelete
  24. sumpah lawa u pakai tudung tu. i pun penah jadik macam u..main redah n redha jek jalan kl naik putra, komuter, star bagai tu. hahaha...u go girl!!!

    ReplyDelete
  25. "Gila adventure lah kan teksi semua tak berhenti pun, kereta semua yang lalu mesti honk sebab ingat bapuk make up tebal. APA TAKDE TEKSI BERHENTI NIH?! Ngong betul dah lah cuak habis asyik kena usha nanti kang orang tanya berapa harga vavi vavi.

    ahha!!
    suka gila perenggan ni!!
    hanis kelaka la!!

    btw, yg u naik tu lrt.. dulu org pggl STAR!!
    jgn risau.. ade org yg dah naik beratus2 kali pun boleh trsilap tren ok

    ReplyDelete
  26. bagus la u, berjalan sorg2.. tak brani la kalu KL.. banyak pengganas tau hanis.. hehe~

    saja je nak cuakkan u..

    ReplyDelete
  27. aku baca tanpa noktah ni pon rasa penat je..blum betul2 tunggu teksi naik monorail jalan kaki dan sebagainya..hehehe.

    macam anak patung la, sangat comel bila pakai tudung dengan bulu mata melentik dan mata bulat :).. klu nak lagi cantik macam mak kena bagi penuh muka sikit baru gojes cam mak..heheheh.. tapi takpe save it for let say 20 years or 30 maybe :)...

    ReplyDelete
  28. anes

    sngt kaka ur jeney
    plus

    d mekap is soo chantek~

    ReplyDelete
  29. sangat cantik pakai tudung. sumpah cantik.

    ReplyDelete
  30. MiLd: selama ini nampak bersalah? tsk. baiklah.


    Illi Hzbull: haha kena beli easy bag lepas nih. yang ada roda tuh.


    hananchiwi: omg I dah jadi budak indie ke?


    sha89: macam nak pergi open house chit chat azwan kan pakai macam tuh :)

    joegrimjow: boleh lah terus ke pantai.


    LIZ;: saya nak piala!


    zulaikha zulkifli: kalau i bagitahu, u drive kan monorail tu eh :')

    zeyra zaha: kaan! memang jarang nak dapat mata besor nih. kena mekap baru boleh.

    n a d e a: ni yang rasa macam nak join ibu dan sahabat baik neh.

    TheOtherKhairul: innalillah wainalillahirojiun.

    mie: the experience is priceless.

    chipsmore: nanti ada masa I try kat muka sendiri dulu :)


    MiSs^iJa: perempuan punya taste kan lain dengan laki. yang kita tgk cantik, diorang tgk jelek. haha.

    faradeeba: haha. hanis doll. eh hanis dodol.


    Yot | is | Yati: bila nak try bus pula (perli diri sendiri).


    Pikato ezorA: haha ada kena mengena kah. baru sehari T_T


    Abir Abhar: hahaha ktm. malu i.


    Lina Chan: argh! saya terselamaaat :')


    kuizikel: isi pau dalam pipi.


    a t h e n: tahniah heri! tahniah pemandu lrt! dan monorel!

    ReplyDelete
  31. Boleh buat storyline utk Upin & Ipin: kembara di ibukota.. kelakar gila!!

    ReplyDelete
  32. first, Hanis, it is LRT! I just couldnt believe u could not bezakan LRT dengan Komuter! @_@

    second, jgn la discriminate sgt. Nichii Fashion bukan la cokia sgt sampai sandal dia boleh putus anytime.

    it's good for u tho. Meredah sendiri dan berdikari ;)

    len kali boleh beza LRT STAR dengan LRT Putra plak ;)

    ReplyDelete
  33. rapheydhillo: hhahaha thanks! pastu boleh upah anak sedara untuk suara upin ipin :B

    Nissie: sabar nissie. tulah, i sendiri couldnt believe i cannot bezakan (-_-") selalu naik ktm pergi midv, terus ingat semua yang serupa adalah ktm. oh jangan melulu, yang nichii sandals tuh bercakap berdasarkan pengalaman ya.

    ReplyDelete
  34. OK OK.. semua puji pujian dah dilambungkan.... ko memang stedi, yakin boleh rakan muda. skrg turn aku pulak nak tanya ko...

    lepas photoshoot tu kan, apakah semua bulu mata pelesu tu ko gunapakai utk jenjalan, function, shooting lain?

    hehehe... haahhaha. just concern.

    ReplyDelete
  35. hanis bagus walaupun anak mami papi manje tapi bleh survive ble terpakse. i loike! gud gurl la die nie. one daye u mesti akan berjaye ;)

    ReplyDelete
  36. cayala hanis..
    explore kl la nie...

    ReplyDelete
  37. nicceee :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

    ReplyDelete
  38. haha rozita che four..giler klaka...

    ReplyDelete
  39. poor hanis :(

    tp kalau I duduk rumah and x pegi jauh-jauh study pon comfirm I mcm you jugak.

    once you have the experience, its going to be OK :)

    ReplyDelete
  40. ouh lupe nak ckp, tudung tu cantik! n u lok stunning in those two. sendiri rasa nak bertudung jugak ;)

    hehe.

    ReplyDelete
  41. Ha ha ha... Sorry! Don't got me wrong. It's not about "baik" or "x baik" It's only my impression to the photo that's all. Big kiss to the cats especially yg debab tu! Arjuna something... lol!

    ReplyDelete
  42. hahahha...cik hanis...saya pun ade masalah naik pengangkutan awam dulu.. dulu2 jangan kata nak naik tren sendiri, nak beli pun tak tau.. dah la tu, nak masukkan tiket tren pun tak tau... agh..tidak2!!... itu bukan aku...hehehehheh....
    anyway, tahniah sebba berjaya menempuh adventure ini... bravo hanis zalikha!

    ReplyDelete
  43. ahaa hanis. u have to teach me the makeup to make my eye look bigger like yours. ahaa. i pun mate kicik juga hehh. i come to ur room sem depan tuk belajar make up ituh kayy. ahaa :P

    ReplyDelete
  44. ahaa hanis. u have to teach me the makeup to make my eye look bigger like yours. ahaa. i pun mate kicik juga hehh. i come to ur room sem depan tuk belajar make up ituh kayy. ahaa :P

    ReplyDelete
  45. sangat manis bertudung.bila nk pkai tudung terus??hehe

    ReplyDelete
  46. salam
    cantik hanis bertudung. sis doakan moga2 satu hari nanti hanis akan ikut jejak mama hanis. dont worry, bertudung atau diak u tetap a darling..

    i heart the pics.. gojes!

    cheers

    ReplyDelete
  47. menarik sungguh dokumentari anda kali ini..

    p palang s - anda pakai tudung lawa la..tp lawa lagi izdiyani..Sabar Hanis

    ReplyDelete
  48. CoKeLaT-RaWkZ: depends kepada kondisinya, kalau dah macam takde tulang, togel di beberapa bahagian, buangkan terus. tapi ada yang cantik2, simpan untuk lain hari :B

    aniem an: aminnn. terima kasih!

    *a m a l*: boleh jadi pengacara explorace lah kan?


    K: I KNOW RIGHT. ceh ceh.


    awok: chihihihi.

    nadiah norzemi: insyallah.

    Nissie: mari satu hari nanti!


    MiLd: dewa arjuna sekarang dah macam sedar mara polar bear dah.

    cujen: jika kau fikir kan kau boleh deng deng deng


    SaiyidahAisyah: mari mari murah murah.


    sarah al -idrus: insyallah sebelum tua.


    rOse: kembang hidung i.


    anak pak li: uish itu ratu tudung tiada tandingan woh. kalau secantik 50% macam dia bertudung pun dah cukup bagus :')

    ReplyDelete
  49. chop... lupa last para...

    tp bertudung paling cantik.. heh...

    sabar jugak ye..

    ReplyDelete
  50. love ur pic with tudung..

    ReplyDelete
  51. sian hanis.
    haha tape2.
    lepas2 nie dah biase la jalan kl ley wat muke ketat pandai tekwando tali pink pulak kan.

    ReplyDelete
  52. sgt cantik bertudung!!

    bukan stakat manusia suke,pencipta manusia pun suke :)

    ReplyDelete
  53. kenapa tak bilang sama kawan mu yang berada di kuala lumpur nih yang kau berada di kawasan sekitar ku? hahaa.. kalau aku tau.. aku pegi pavilion tapi nek train gak ah.. hehe.. lesen pon tade lagi.. apalah.

    ReplyDelete
  54. suka part pasal lagu tema mengiringi journey u tu.. yg ada lagu "jika kau fikirkan kau boleh..." n " we are the champion..." tu ahh.. comel giler. hahaha..

    ReplyDelete
  55. lagi satu.. belt rasa macam sama je ngan aku.. huhahahaa.. tapi aku nye nichii je.. ;p

    ReplyDelete
  56. haniz memang cantik!

    bravo sebab berjaya menjelajah KL.hehe

    ReplyDelete
  57. tu lah. hari tu ajak tumpang takmo. mentang2 la i hanya memandu basikal. rasakan! ahahahah

    ReplyDelete
  58. OI pompuan. Gile la. Drama nyer ko nak amik cab n hey Nichi is not lame cheapo brand k. I suke. Sangat reliable n bes n reasonable. N y u dint call me la scratchy?

    ReplyDelete
  59. Sis..

    u better asked my help at that time coz i'm..near u..heee...i kat KOSMO! je babe!! kesian terpaksa menunggu bus di CSL yg sangat wtf tuh..*wink*

    ReplyDelete
  60. cumelnye hanis pakai tudung...mate x tahan..cun2...hehe..

    ReplyDelete
  61. cumelnyer pakai tudung...cntik mate...

    ReplyDelete
  62. ok. sgt cantik. jom kawen. haha

    ReplyDelete
  63. ahahahahahhaah~
    funny part is bapuk mekap tebal...da la area tu kawasan gelap...haha
    sabar ye sabar...

    ReplyDelete
  64. bertambah ayu bila bertudung..

    ReplyDelete
  65. nice cntek la..kalah ct nurhaliza nih hehe

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!