Wednesday, August 26, 2009

Here we go again

Pagi tadi, berjalan menuju ke bangunan pensyarah dengan muka suci, bangga pakai tudung. Ain teman. Tiba-tiba Ain nampak mak guard naik motor dari jauh, terus Ain kata "Ala ada mak guard", sebab Ain takut, dia tak pakai kad matriks. Dalam hati I, "Ain you jangan risaulah, you buatlah apa, pun, mak guard still nak tegur I juga. AND HERE WE GO AGAIN."


Firasat I betul. Dia charge I kesalahan baju dan seluar hot sangat, padahal selalu je pakai baju dan seluar ini, tapi kalau pak guard dia tak kisah pun. I berasa hampa. I pergi pejabat nak ambil kad matriks pun dengan perasaan hampa. Apa I buat pun memang akan dipandang salah aje. Kalau dah pakai jubah semua pun dia mesti nak tegur kenapa tak pakai mask, KAN WAJIB PAKAI MASK DALAM KAMPUS, kononnya lah. Selesai tulis surat akuan semua, kami pun berjalan ke bilik ustaz.


Ustaz nampak I terus cakap, "Haa pakai tudungg" sambil senyum. Nasib baik ada orang hargai I pakai tudung :') Lepas itu kami proceed dengan penghasilan buku yang telah lama kami usahakan. I sebagai editor eceh, sungguh bangga dengan progress buku kami. Mood terus berubah jumpa ustaz. Terus rasa happy dan tenang. Lagi-lagi jumpa mesin potong kertas yang canggih. Bila ditugaskan nak guna mesin itu, I dan Ain jadi jakun dan teruja. Tak, serious seronok gila, rasa macam nak beli letak kat rumah.


Pastu sembang dengan ustaz macam-macam. Bila ustaz tinggal kitorang suruh buat kerja kejap, terus keluar perangai sebenar, gelak-gelak, tangkap gambar. Ayu? Apa itu ayu? Tsk T_T


Obvious sangat ke I tengah berlakon nak potong kertas? Haha. Dah lah mengada, masuk-masuk bilik terus "Ustaz saya nak duduk kerusi boss twit chop". Ustaz pun "ha ye lah duduk lah". Redha je ustaz ni :')

97 comments:

  1. Salam

    Tahniah sebab pakai tudung!.
    Tak hilang keayuanmu bila bertudung.
    You memang chantek.

    ReplyDelete
  2. first! haha. hi hanis, i'm ur pembaca setia ;) eid mubarak!

    ReplyDelete
  3. makcik tu test nak buat menantu kot hanis ;p dia berkenan tuh..

    ReplyDelete
  4. hahahaha..mmg muka berlakon potong kertas tuh!

    ReplyDelete
  5. nice. teringat zaman blaja dulu.

    ReplyDelete
  6. kesian lah comel mana pun u pegi mesti kena dengan mak guard/pak guard.. diorang jeles tgk u tuh! :)

    ReplyDelete
  7. comel kamu pakai tudung.
    mak guard uitm mmg mcm tu..ade je yg tak kena kat mata dia.Jeles ah tu.Haha.

    ReplyDelete
  8. mmg ayu..tahniah dik..

    ReplyDelete
  9. UIK.. MAK GUARD KAT MANA2 Uni rasanya semua sama kot.. depa sebenarnya jeles u pakai baju lawo2 depa kene pakai baju keras tak nampak shape bodu.. uwgagagaga

    Bertudung kene ikhlas taw...

    ReplyDelete
  10. with or without tudung
    u tetap sweet :D

    ReplyDelete
  11. masa i final year pon, bulan posa, i pki tudung..best sgt perasaan itu, tp mmg hampa juga kalau kena tegur lg oleh mak/pak guard.

    ReplyDelete
  12. wow hanis
    u look AYU
    nasib i ni a girl,lau tak da pandang dua kali pic u too.
    hehehe
    it's nice =)

    ReplyDelete
  13. guard uitm mmg suka malu+saman student, tade dalam list pon dia nak saman jugak.

    ReplyDelete
  14. KakHanis comel gile pakai tudung , serious(=

    ReplyDelete
  15. biasa saja.mak kamu lagi cantik.

    ReplyDelete
  16. TaKDE Apa yG Mmpu DiucaPkAn... :)
    TruELy HANIS ZaLIkhA.....

    ReplyDelete
  17. So comel bila Hanis pakai tudung. Kalau ZA nampak sure terus masuk minang. Hahahaha

    ReplyDelete
  18. ta comel ah...


    MANIS je.. :)

    sangat.

    ReplyDelete
  19. ayu je kamu potong kertas..=)

    bace entry ni teringat zaman belajar dulu..
    saya jeles dgn mereka yang masih belajar..
    =P

    ReplyDelete
  20. mokcik tuh jeles ke hape
    ihih
    cumelcumel :)

    ReplyDelete
  21. so sweet~

    comeynyee u pkai tdung...

    ReplyDelete
  22. teringat kena saman dgn mak guard UiTM sebab rambut panjang sangat. ada satu kali lagi tu sebab tak pakai tie. Tie ada dlm beg. kena saman jugak.

    mcm menarik je mesin potong kertas tuh...

    ReplyDelete
  23. hehe...
    mak guard tu dah bosan kot. dah student semua jadi budak baik musim ramadhan ni, tak banyak pulak kerjanya.

    Biarlah Hanis, yang penting 'enjoy your life!' (dengan cara kamu sendiri)

    ReplyDelete
  24. dan akhirnya saya bertemu si hanis ni... do the best at the right time..

    ReplyDelete
  25. Kamu ngan kakak kamu 2-2 same..
    cantik n tetap ayu beli bertudung! =)

    hehe..
    I pon pnah gak jakun kejap ngn peotong kertas tue dulu.. ;p

    ReplyDelete
  26. baju n seluar hot.
    lain kali pakai pakaian yg berasas kan ais.. baru cool :P

    ReplyDelete
  27. bila ada masa tangkap laa gambar mak guard tu.... publish kat belog nie...musti pastu dia tak kacau...

    ReplyDelete
  28. hanis ai taw makcik tu sbenarnya bekenan sangat dengan yu lalu amik kesempatan charge yu at least yu bg attention kat dia haha.gorjes lah pakai gitu.cuba pakai selendang warna warni jualan izdiyani.double chomel kot.

    ReplyDelete
  29. alamak!

    tiut miut maken chomel la
    anak kak nani neh!

    ReplyDelete
  30. dan akhirnya saya kenal si Hanis ini.. do the best at the right time

    ReplyDelete
  31. mak guard semua ipta mmg macam itu. sikit sikit itu ini. kalo dah tak berkenan memang kacau.

    BTW, you look great. Saw you in a couple of ads/photoshoot magazine before. Great stuff.

    ReplyDelete
  32. just now i saw you wif your "2 orang yang dicintai tanpa mereka sedari". haha.
    u look sweet wearing tudung.
    harus dikekalkan sepanjang ramadhan inih.
    baiklah sekiranya jika dikekalkan terus :D
    btw, salam ramadhan. :)

    ReplyDelete
  33. mak guard tu memang betul2 sayang u la hanis....

    ReplyDelete
  34. cantik hanis bertudung, manis. dah rupa mama nyer plak. kemsalam aunty!

    err.. sapa nama ustaz? cam relaks sungguh la dia :P

    ReplyDelete
  35. comel je
    menten gitu

    mesin pemotong kertas tu memang canggih
    dan sangat teruja
    macam semua benda nak potong
    heee

    ReplyDelete
  36. kalau hanis adik saya, saya mesti bangga.

    =)

    ReplyDelete
  37. Comelnye pakai tuduuuuung!
    Terpikat rasa hati ini awww.
    :">

    Hope that tudung stays with U Hamis.
    Ops sorry, Hanis
    :p

    ReplyDelete
  38. tudung sapelah kaw rembat?! mak kejar naik motor tuh...fuiiyoow!

    ReplyDelete
  39. alala...tomeynye dia pakai tudung \(^,^)/

    ReplyDelete
  40. kesiann laa dekat hanis..actually dah berapa banyak saman yang hanis dapat? semua benda macam tak kena..:( bersabar yea hanis..

    ReplyDelete
  41. cantik! terbaik! wahhh~ bertambah2 ayu n seri hanis!

    ReplyDelete
  42. paling comel lah. BAGUS2. baik pakai tudung sampai kapan2.huhu

    ReplyDelete
  43. Takpe Hanis...Allah itu maha adil. Kalau mak guard tu sengaja kenakan u..

    ReplyDelete
  44. mak guard mmg cenggitu, die dengki ngn hanis tuh..hik3

    kamu pakai ape pon chanteq jek..lalala ;)

    ReplyDelete
  45. wah hanis dah pakai tudung, cuba try buka blog sayesayangizblogspot.com doh. pastu beli lapan sembilan helai selendang ke. mesti bertambah cun sangat sangat!!

    ReplyDelete
  46. ini just my personal komen aje...Saya tak kenal Hanis. kenal pun from blog ni hah.add Hanis kat hotmail pun tak dlayan.wahahaha!

    but, Hanis ni someone yg hati bersih i think. maybe i tak kenal die, tapi kite boleh tgk from her face actually. shes very low profile and boleh kawan ngan sape2 aje padahal semua kenal sape Hanis Zalikha now:)

    shes very low profile. pasal tudung tuh, yes memang nampak cute giler!

    ReplyDelete
  47. Hahahaha terima kasih semua sedapkan hati I :') IZDIYANI KAU TAK PAYAH NAK AMBIL KESEMPATAN ATAS KAWAN BAIK KAU PADAHAL KAU PATUT BAGI FREE AJE SELENDANG-SELENDANG ITU SEMUA.

    ReplyDelete
  48. hope to see u on with the scarf afterwards..

    ReplyDelete
  49. bagus la..
    bln ramadan nih..
    bertudung...sejuk mate...

    ReplyDelete
  50. adeh. i terlambat baca latest entry nih. skunk kol 2.00AM. oh! hanis bertudung sudah ye :')

    ReplyDelete
  51. pergh..cun banget pakai tudung..

    ReplyDelete
  52. hamis..
    saye suda beli mak kamu punye moist choc cake..
    sangat sedap!!!
    suda promote di belog juga...
    hik!

    http://bukudiarikecik.blogspot.com/2009/08/besday-boyem-dan-kek-mak-hanis-zalikha.html

    ReplyDelete
  53. kat masjid jamek berlambak jual..beli kat sana lagi murah kot..hahaha~ :P

    ReplyDelete
  54. lawa la hanis pakai tudung...

    ReplyDelete
  55. cantek~~kalo kat facebook bleh 'likes'.hehe.

    ReplyDelete
  56. hanisss...
    cntek sgt u pkai tudung..sweeett...keep it up,dear..

    ReplyDelete
  57. hanissss...cantek sgt u pakai tudung..keep it up,dear..

    ReplyDelete
  58. ha.. kan ayu mcm ni selalu.
    selamat berpuasa.

    ReplyDelete
  59. Hanis, i ade mesin potong kertas 2 kt umah...hahaha... u nk? nt i pos ntk u

    ReplyDelete
  60. ehh..xla..mana2 mak guard or pak guard mmg cmtu..ade aje yg x kena..papehl hanis ttp sweet :)

    ReplyDelete
  61. mak guard atau pak guard sentiasa nak cari salah student kan? sabar jer lah.

    ReplyDelete
  62. Serius..Hanis lagi cantek bertudung. Harap boleh teruskan selepas Ramadhan..

    Barang baik kan patut di jaga...

    ReplyDelete
  63. a good start.. hope long it will continue..

    ReplyDelete
  64. tahniah pakai tudung..

    moga2 berterusan dan istiqamah...

    ReplyDelete
  65. adu.. nak bace komen lagi letih daripada bace entry ni.. ape pun, tahniah.. just be yourself k?

    ReplyDelete
  66. first. ye u mmg comel la. serius ni.

    pastu rasanye makguard mmg dicari org yg begitu la. haha

    ReplyDelete
  67. mak guard tu nak cukupkan quota saman dia.. tu yg hanis kena tu!!

    ReplyDelete
  68. bila dari dalam tu ikhlas..so apa2 pun akan terpancar jelas luaran yer..cik Hanis....well done..its a small efforts from u but still worth it to take in...


    p/s: not a compliment but u deserved of what u've done..

    ReplyDelete
  69. do as what you think, that is the best thing.
    ;)

    ReplyDelete
  70. salam RAMADHAN...
    cun la pakai tudung..

    ReplyDelete
  71. comel sgt2!! kat ofis akak ade satu mesin potong ketas itewww, ahaks!

    ReplyDelete
  72. i've got bad experience dgn mak guard kat uia dlu...dah baju labuh suh labuh lagi....walawey

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!