Thursday, August 13, 2009

Lain kali keluar kolej terus serah diri awal-awal

Pagi tadi I dengan yakinnya berjalan ke kelas. Mak Guard? Pak Guard? Hmph I tak kesah. I dah ikut sahsiah rupa diri yang betul. Baju Tshirt putih paras bawah punggung. Cardigan hitam pun paras bawah punggung. Seluar jeans kelabu, dan rambut hitam I dan kad matriks tergantung di leher, I yakin.

"Baju hitam, sini".

Okay fine. Memang terer kalau manage nak cari kesalahan I this time.

"Ini kenapa pakai baju macam ini (tunjuk ke arah butang cardigan)? Baju cantik-cantik kenapa tak butang semua?"

"Tapi tapi tapi.. " *dalam hati jelah, bajet drama melayu tapi tapi tapi*

Hmm butang cardingan ada 4. Saya butang dua kat atas dan tengah. Lagi dua kat bawah saya tak butang. Baju tshirt putih kat dalam sumpah panjang gila (Tyn dan Izzah kau pasti tahu sebab kita beli baju ini 3 RM50 ke ape tah kat Dorothy Perkins).

Wow.

Ini adalah penahanan paling comel pernah saya hadapi. Nampaknya mak guard memang concern dan menggangap saya seperti anak sendiri. Dia risau orang pandang saya tak molek.





Mak nak duit subsidi makanan?

76 comments:

  1. Pak guard tu saje jer nak mengorat kot..lagipun taktik ape lagi yang dia boleh praktik selain dari tahan awek konon2 nk cari salah..;-p

    ReplyDelete
  2. hehe mak guard segamat mmg mcm tu,
    sgt penyayang okeh ;)

    ReplyDelete
  3. u takpe lagi la kan.
    atleast dorang leh bg alasan tak butang cardigan.


    tapi yang ni lagi bengong.
    kawan i pnh kene tahan sbb pakai BAJU KURUNG. woi bukan BAJU RENANG. KURUNG. heh. gila gila.

    ReplyDelete
  4. aku rasa kalau kamu tak basuh baju pun dia tahu kot.
    Haha

    ReplyDelete
  5. kena denda x? huhu..

    bagus la kalau dia concern tapi kalau telebih concern pon takbesh gak kan...

    ReplyDelete
  6. haha makguard pakguard mmg terlebih concern.tp bab2 baju i xpernah kena (sebab swasta hehe), tapi bab2 laen mmg kena sabar bnyk2.kadang2 my frens pergi tengking jer makguard kalo xpuas hati.dierg mmg gengster i tak.haha

    ReplyDelete
  7. Hi, Hanis! Blog hopped from Aku Tak Peduli. Baru jek saya berckp2 dgn kawan saya pasal pakaian kita org masa pergi kelas dulu. Agaknya kalau pak guard or mak guard sana nampak apa yang saya pakai pergi kelas dulu mahu diselubungkannya saya dengan selimut kat kolej tu kot... :-P

    ReplyDelete
  8. Ish mak guard ni..nak otograph cakap je la..buat-buat tengok butang pulak..

    ReplyDelete
  9. salam hanis..
    mak gad kat segamat mmg mcm tuh..bek mak gad bek pak gad..
    same je la..
    kasik hentak sket depa tuh..
    btw kite xstudent sane..
    hehehhe..salam kenal ye..

    ReplyDelete
  10. awat mak cik guard strict sgt eh..
    huhuhu..

    ReplyDelete
  11. kih kih kih
    tak sanka mak guard kat itm ( dulu )n uitm (sekarang ) peka macam dulu2 jugak....
    teringat nostalgia masa kat itm Shah Alam 1992-1995. Macam tu la kepekaan mak n pak guardnya....

    ReplyDelete
  12. susah gila nak dapat duit subsidi. aku nak!!!

    ReplyDelete
  13. biasa la guard uitm.. mmg tegas giler la... especially bab pakaian.. by the way, i tak pernah kena tahan dulu.. baik kannnnn???????

    ReplyDelete
  14. hehe..*mcm ada bau-bau bengang jer tuh :P*

    ala hanis, pak guard/mar guard mmg cmtuh. kdg2 concern terlebih2.heehe

    ReplyDelete
  15. why why semua pak guard and mak guard uitm perangai same je? huhu. saman student favourite diorang. haha.

    ReplyDelete
  16. why why semua pak guard and mak guard uitm perangai same je? huhu. saman student favourite diorang. haha.

    ReplyDelete
  17. haha..
    kre ok laa tuh hanis..
    kte sama kapal laa..
    i pon salu jek kne ngn makgad kt uitm merbok nie haa..

    i pakai baju kurung kot taim tuh!
    die ckp 'dik, yg bj itam cni jap.. baju camni x blh pky g class nie dik.. kain belah2.. lenkali nak pakai ken belah, pastikan pakai KAIN DALAM kt dlm ya'

    ReplyDelete
  18. amende jela makcik tu...uhuk~

    ReplyDelete
  19. Itu mmg piil mak guard and pak guard itm.

    it stood the test of time.hahahaha

    -the manager's bf-

    ReplyDelete
  20. tunjuk la baju yg u pki tu?ngape nk tahan if sume ok?tringat mase i stadi dulu...i rase da cukup labuh da..just sbb i freehair, i kene tahan..yg bertudung dpn i tu baju ketat, lagi singkat..lek je lps..tp..tp..tp..

    ReplyDelete
  21. makgad(ni bukan mende alah yang pada beskal ke?) kolej kamu rase yang kamu dah mengalahkan beliau pada masa muda dulu.

    p/s: nasib dia tak tanya kenapa rambut kamu cantik.

    ReplyDelete
  22. huh. klw butang cardigan xnmpk la baju putih kt dlm tu. apela makcik guard ni. x ikut trend :P

    ReplyDelete
  23. orang sayang
    balas la sayang balik

    sopan tu ciri kita
    tak salah kekalkan

    apakah??

    ReplyDelete
  24. i pun pernah kene tahan ngan mak guard kt library...
    dia check bag & tanye "nape bawa benda2(pen,staplers,gam,gunting,pen,ruler,)?
    memberatkan bag"

    *mak guard mmg syg students perempuan...
    :DD

    ReplyDelete
  25. u . . bju dorothy perkins tu if yg lengan pjg punyer 2 for rm69. tp klu lengan pndek punyer 3 for rm79 :) . . hee sje nk igt kn u blk . >_<

    ReplyDelete
  26. wow hanis.
    been there in that situation before. serious annoyed gile.

    ReplyDelete
  27. so cute penahanan itu..hukhuk

    ReplyDelete
  28. so cute penahanan itu..hukhuk

    ReplyDelete
  29. i knw.. i knw..
    pak guard n mak guard mmg love cari modal nak saman..
    if kat segamat u rasa ketat, imagine kat kelantan lagiii laa..

    ReplyDelete
  30. haha..bile kite dah selalu kene aim, memang setiap kali ade je dia nampak salahnye..

    ReplyDelete
  31. hanis zalikha memang disayangi ramai. tak dapat disangkal lagi. hehe

    ReplyDelete
  32. hmm..
    biase la pak guard..ke mak guard..ad je xkene...ad je nk tahan,tp da job diorg kn...kalo x nnti die bosan pas 2 g tdo dlm pondok jaga...

    ReplyDelete
  33. tak pasang butang 2 pun jadi isu? bukannya u pakai bikini top je disebalik cardigan tu.

    apekah kaitan pemasangan butang cardigan dengan kualiti pembelajaran di uitm?

    ReplyDelete
  34. biasa la pakguard n makguard...kadang2 saje je tak de keje lain...

    ReplyDelete
  35. hahahaha.. mak gad tak boleh belah. kau bekenalan lah dengan makgad tu. pas nih baru bole kautim surat amaran. haha

    ReplyDelete
  36. Ya Allah tolong ah jangan risau. I tak bengang langsung. I really think its the penahanan yang comel. Maybe sebab dia tak saman? Haha. Lawak sangat akan ingat sampai habis phD. eceh.

    ReplyDelete
  37. sweet gila ah u ni hanis. kalau orang lain tah dah melenting tak ingat pnya.

    :)

    ReplyDelete
  38. haha yeah tell u wht my frnd kat uitm melaka pun kena same like ur situation ni babe. hehe

    ReplyDelete
  39. hanis, cane nak buat erk...bila kite letak pickan, ble org double click...gambar tu xkan jd besar gedabak??? memalukan jeh..hoho...tlg yep...

    ReplyDelete
  40. haha makgad jadi fashion police ;p

    sangat comel haha

    ReplyDelete
  41. mak gad sme je kat uitm
    dorg jeles we go to class cntek sgt

    pak gad kdg2 x ckp ape pon

    ReplyDelete
  42. hi akak cumel...huhuhu...katak idaman udah follow kamu

    ReplyDelete
  43. pak guard and mak guard mmg suka cari kesalahan. dulu study di uitm shah alam mcm2 alasan mereka tegur kdg2 tak logik. tak bape gemar lah sikap mereka.

    ReplyDelete
  44. pakai baju kurung sahaja, each day, every day, mcm uniform sekolah dulu :D, gurantee tiada masalah asalkan kain tak jarang

    ReplyDelete
  45. ahaaa. hanis kan skug da tableh pakai cardi.
    wuwuuuu
    i ase kalo u pakai kemeja je bole lagi selamat kot.
    ahaa ;p

    ReplyDelete
  46. saja dia nak beramah mesra ngn hanis la tu..

    ReplyDelete
  47. And you'd think, if they have so much free time to sit around and give people fashion advice, can't they spend their time doing something more worthwhile? Catching laptop thieves, for instance...

    ReplyDelete
  48. haha funny.
    mak guard tu care ngan hanis. tu la dia tgur.haha. mak guard tu nak tgur hanis,tp malu tgur aje la butang baju hanis..ekeke...

    lain kali carik kesalahan mak guard tu pulak ;p

    kat uitm swak, baby-t paras pinggang pun orang pakai xkene tahan..sgt xstrict.

    ReplyDelete
  49. mak guard tu nak popular jgk, tgk, kan dh popular masuk blog hanis.haha

    dapat subsidi makanan ke?

    ReplyDelete
  50. pak guard dan mak guard uitm semua sama jer..

    asyik2 nak tahan org jer.

    ReplyDelete
  51. Hi,
    Accidently came across your blog. Your writings are very funny.. Keep it up. Will surely visit from time to time.

    ReplyDelete
  52. Hi,
    Accidently came across your blog. Your writings are very funny.. Keep it up. Will sure to visit from time to time.

    ReplyDelete
  53. pakai mcm 2 pun kene thn.kiranya campus farah ok lg la.huhu.

    ReplyDelete
  54. ada seorang pak guard kat sini suke tegur orang yg tak pakai kad matriks. baju apa ke dier tak kesah!
    tapi dia amat kesah dengan kad matriks.
    ahahah

    ReplyDelete
  55. u mmg kena aim selalu ya?
    At least diaorg tak bagi ayat2 "panaskan telinga"; tu lg sakitkan hati....

    ReplyDelete
  56. Dia teringin jadik fashion police tu. Huhuhuhu.

    ReplyDelete
  57. uikk..mak guard shahalam dulu pon same.. pakai bawah bontot pon kene tahan.. abih nak suh pakai jubah?..x per..mak guard mmg comel..

    ReplyDelete
  58. maybe makgad tu slalu follow blog hanis jadi die pun saje2 la tegur hanis dengan harapan hanis akan update entry pasal dia... huehuehue

    ReplyDelete
  59. haha murahnya t-shirt Dorothy P satu helai rm16. hanis, kau dah dapatkan gambar dari aku ? kenapa senyap je ? :-S

    ReplyDelete
  60. sebenarnye die minat ngan baju u kot. Pastu konon2 panggil nak marah.. U blanje r kat die satu, musti lompat katak sebb suke sngt.. haha

    ReplyDelete
  61. hehee
    mak guard n pakguard uitm memang rajin bekerja =)

    ReplyDelete
  62. a model like u should not study in IPTA...come to swinburne, kuching for ur degree then..where everyone's dressing like wana go clubbing...hahahah ;p

    ReplyDelete
  63. Uitm guard dia memang problem satu Malaysia rasanya.

    ReplyDelete
  64. Uitm guard dia memang problem satu Malaysia rasanya.

    ReplyDelete
  65. pakgard ngan makgard uitm segamat mmg tak cool.
    hahahha :D

    ReplyDelete
  66. pakgard ngan makgard uitm segamat mmg tak cool.
    hahahha :D

    ReplyDelete
  67. Ishk tension gile mak gard kat situ ek?

    ReplyDelete
  68. uitm maner2 pon samer je ek..
    i Uitm Sh alam..dlu i pon kena,sb pki baju ketat..then i geram trus kua ayat laser " uniform mak gad pon ketat hape nampak bentok badan"
    hahaha trus kena naik court, beratur ramai2, ngaku salah kena bayor RM20 kuang3x

    hahahhaaha

    ReplyDelete
  69. hanis.. akak dulu berpuluh2 saman .. kumpul wat koleksi.. hehe semua sama pasal ssiah rupa diri.. baju xtutup bontok yg xberapa nak ada ni.. seluar ketat kat peha yg kecil ni huhuhu... wakakkaka pasannn lor i..

    masa nak convo baru akak sibuk2 p hep.. risau kalau2 xleh convo hehhe.. mujur bila p cek kat hep.. xde satu pun saman yg sangkut hehhehe allhamdulilah

    ReplyDelete
  70. sgt2 setuju dgn hanis.pak guard kat my uni bodoh gila sial wtf huh huh.i pkai inner dgn tshirt pon kena.dye ckp pelajar xpkai macam ni.ini fesyen apa?omg so lame.i arse nk nanges je time tu.geram nk ckp habes kalo student fesyen apa?berbatik sarong ke kelas?d'oh.

    ReplyDelete
  71. mungkin mak guard dengan pak guard tu nak ambil kamu jadi anak angkat atau menantu. huhuh

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!