Friday, August 14, 2009

Ya Allah tak sabarnya nak Ramadhan

Oh maksud I, Ramadhan kat rumah ya T_T Bila teringat muka-muka sepet adik-adik di rumah waktu I kejut sahur, wargh meronta-ronta I nak pulang Ramadhan ini. Waktu sahur adalah waktu yang sangat unik sebab bila je kita nak makan ramai-ramai sebelum Subuh? Setahun sekali beb. Tugas I setiap tahun memang kejut isi rumah untuk sahur. I pun tak tahu kenapa di assigned dengan tugasan ini, tapi memang sejak azali dah dapat tugas ini, sejak I keluar dari perut emak dah genggam tanggungjawab ini dengan jari-jemari I yang haluih. Eceh diam ah Hanis.

Waktu yang tidak kurang seronoknya ialah waktu puasa itu sendiri di mana semua orang diam akibat mulut busuk eh eh tak, di mana semua bersuka ria bermain PS2 (-_-").

Oh juadah berbuka! Jarang sangat pergi bazar Ramadhan nak beli juadah, sebab dah ada emak yang terlalu hebat memasak, kenapa dipersia? Haha so waktu ini adalah waktu tolong menolong di dapur sambil mulut meroyan-royan LAPAR LAPAR. Tsk tak menjadi contoh tauladan kepada adik-adik betul lah.

Seterusnya, waktu berbuka puasa! Confirm-confirm tukar saluran RTM1, dari kecil memang dengar azan RTM1 je. Makan sampai kenyang pastu guna alasan 'buncit susah rukuk' untuk melambatkan sembahyang Maghrib T_T Tapi yang tak best, siapa lambat kena tinggal! Tak dapat pergi moreh! Eh maksud saya, tarawikh.

Tarawikh happening sangat sebab masjid selalu penuh. Tapi yang menghappeningkan lagi ialah lori cendul di tepi pagar masjid.





WEH NAK BALIK PUASA SEBULAN DI RUMAH :'(

40 comments:

  1. i pun nak balik umah jugak! last year dapat buka puasa kat umah..this year kena bukak puasa dengan kawan-kawan..tsk

    oh yea hanis nnt jangan lupa ke bazar ramadhan di bandar segamat..menu istimewa roti papa john, mama john & baby john..

    john travolta jea takde =p

    ReplyDelete
  2. Hanis, u cant..kamu cuma boleh berpuasa untuk beberapa hari saja di rumah ok.hihihihi.*psiko

    ReplyDelete
  3. ye awak sebut nama i ke.. patut laa macam terasa poyo skit i hari ni..

    ReplyDelete
  4. ye awak sebut nama i ke.. patut laa macam terasa poyo skit i hari ni..

    ReplyDelete
  5. hanis..balik umah ke??..bukan baru coti kah??

    ReplyDelete
  6. ya...i luv to berbuka di rumah juga =)

    ReplyDelete
  7. aku pun nak balik rumah ramadhan~
    :'(

    ReplyDelete
  8. hanis,
    dont worry,puasa kat campus pun best jgk ;)

    ReplyDelete
  9. yeay~!!
    selamat berpuasa to you!!

    ReplyDelete
  10. uuu... mmg best kan bulan puasa. nikmat btul.

    lg best masa zmn kanak2, abis trawikh...zasss ke morey!

    ReplyDelete
  11. lori cendol tu time solat jumaat pun ada. dont worry

    ReplyDelete
  12. setuju2..hehehehe puase besh!!

    ReplyDelete
  13. alaa...teringinnye nak puasa kat msia tahun ni...
    u cite sume2 tuh buat ai teringat gak sume2 tuh..huhu..
    sadis2..puasa di sini pada musim summer..

    tp ai pon nk berbuka tuh pasang jugak azan msia ngan iklan Yusof tayub..hahaha

    ReplyDelete
  14. Salam
    Boleh tahu apa maksud TSK itu?
    Huhu, tahu itu singkatan. Just xtau meaning... :)

    ReplyDelete
  15. haha... nak puasa sebulan kat umah??
    tak dapek den nak nolong eh... =P

    ReplyDelete
  16. lg beberapa hari lagi....
    mmg besh...mcm2 kejadian....ad saje memori indah ketika ramadan yang x bisa dilupakan...

    ReplyDelete
  17. Alhamdulillah..selamat datang Ramadhan..tgl bbrapa hari saja lg.Smoga kedatangan bln Ramadhan ini mmbawa sribu satu makna kepada kita semua umat islam :)

    ReplyDelete
  18. I'm the first..approve cepaaatt...

    ReplyDelete
  19. bagi orang kita, Ramadan ialah bulan berseronok dgn makanan dan benda2 yg kurang dituntut...hmmmm

    Ibadah yg spatutnya diisi terbiar...

    ReplyDelete
  20. oh oh oh~

    indahnya kalau dapat terbang pulang ke sarawak ramadhan ini.

    indahnya kalau masa dapat berputar dan berhenti sewaktu alam sekolah rendah dan zaman pakai sluar pendek tiruan MU rm10 4 pasang.

    indahnya kalau adik-adik sentiasa ada di depan mata dan menurut kata si kakak sulung.

    indahnya kalau mak tak BZ siapkan loan2 orang salcra ngan felcra (yang asyek tepon suh cepat) sebab suka masakan mak.

    indahnya... zaman kecik2, tak payah buat keputusan sendiri.

    *cik hanis*
    saya berjaya jadik org 1st komen!
    yeah!

    *zaifadzmeen zakiah zaini*

    ReplyDelete
  21. semua org pon tgh berkobar2 nk puase.
    baju raya dh tempah x? pose dh bes ganti? :P

    ReplyDelete
  22. kamu tahun nie berpuasa di kolej ke hanis zalikha? yeah berpuasa dan berbuka dgn family sgt menyeronokkan.

    ReplyDelete
  23. Ha ha ha... Selamat Berpuasa Hanis and family tapi kucing-kucing tu kena bagi makan! lol!

    ReplyDelete
  24. sonoknya berpose cam hanis.interesting ''-)

    ReplyDelete
  25. syoOknya pose cam Han|s..
    interesting jd part of ur famili ley x.?''-P

    ReplyDelete
  26. ley tgok upin ipin nnt time ramadhan...hehe..

    btw, hanis i saw u on tv9 just now..
    omg u have hasky voice..hehe..
    lurve affairrr...

    adakah i ketinggalan zaman??
    rase cam ulangan...
    hehehe.. ;)

    ReplyDelete
  27. best kan bulan puasa?? lagi best kalau ramadhan kat umah dengan family. tahun ni hanis sambut pose kat segamat eh?

    ReplyDelete
  28. dr zaman study di U hingga keje ni..
    puasa dgn kengkwn jew..
    merantau..jauh dr family..huuu..tak syok!

    ReplyDelete
  29. Memang tak sabar nak nunggu Ramadhan. Tapi Ramadhan tetap akan datang ... Sabar!!

    Precious Weblog 1malaysia

    ReplyDelete
  30. puasa dekat UITM SEGAMAT lagi best lah.. :P

    ReplyDelete
  31. Hanis, saja nak sebok2 jawab komen orang..em hookiuyt, TSK tu bukan shortform..ia adalah bunyi orang nangis tersedu-sedan..gagagaga..

    Rindu masak juadah berbuka sama-sama. Budak-budak ni dah la start puasa tros cuti skolah seminggu. Seronott..

    ReplyDelete
  32. moga ramadan kali ni dpt mengetuk pintu hidayah buat kita semua utk menjadi manusia lebih berguna pada agama dan dekat pada Allah..Insyaallah..

    ReplyDelete
  33. Btul3.. sgt best berpuasa kat rumah.. Tapi kat hostel pun best tp dr segi lain la..Hhee

    ReplyDelete
  34. o0h tidak~~~~!!!!
    nk puasa kat rumah jugak!,,
    tp x bleh,,tsk tsk,,
    hanis,umah u tanak wat majlis berbuka puasa terbuka ker,,ehe,,:)

    ReplyDelete
  35. hye hanis,
    how are u?
    remember me?
    member aboy a.k.a khairul azwan.

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!