Wednesday, August 5, 2009

Suami Isteri Laki Bini Hasben En Wife

Girlfriend boyfriend, pakwe makwe, tunang tunang, kunang kunang, the list is endless. I'd like to touch the subject curang today.

Curang. Maksud curang beda antara kita, ada yang menganggap kumpul banyak scandal itu adalah curang, ada yang menganggap ada hati dan melayan perasaan terhadap orang selain kekasih adalah curang, ada yang menganggap bermain mata dengan orang lain sewaktu pegang tangan kekasih adalah curang, ada yang menganggap kalau kerja KFC kemudian makan McDota adalah curang dan pelbagai lagi tanggapan yang wujud atas latar belakang hidup masing-masing.

Apa maksud curang pada saya? Curang bermaksud menyatakan dan meyakinkan kecintaan terhadap seseorang kemudian melakukan perkara-perkara yang membuang makna terhadap penyataan cinta itu. Uish.

Kenapa orang curang? Rambang mata? Rambang hati? Rambang body? Kenapa? Best eh curang? Tenteram ke curang? Rasa superior ke curang? Rasa hebat eh? Rasa macam hotstuff ah boleh simpan ramai-ramai, seramai ahli Kelab Rekacipta sekolah rendah dulu? Ada juga yang curang sebab dah terlanjur curang. Maksudnya macam dah terjebak hati dan perasaan kepada dua insan berlainan. Maka nak turn back kang kena bomoh pula kan? So baik jangan curang in the first place.

Curang itu menyakitkan tahu. Seorang lelaki bekerja di luar negara, setiap hari tatap gambar anak isteri, balik rumah hoh ada lelaki lain. Sakit kan? Sakit sangat. Sakit dia macam kau dah kumpul duit syiling nak beli Iphone (bayangkan duit syiling weh, berapa lama kumpul), pastu kau bagi mak kau suruh pergi beli sebab hari tuh kau ada tusyen. Sepanjang tusyen kau tengok jam 23 kali sebab tak sabar nak balik. Tiba-tiba kerja tusyen semua mampu siap dalam 5minit padahal selama ini sentiasa fail subjek tersebut, punya kau nak balik cepat tak sabar nak peluk iPhone. Betapa kau nak balik cepat sampai sanggup ceriathon/walkathon pulang sebab transport lambat 2minit. Pastu balik-balik mak kau beli oven.

WEH SAKIT TAHU BILA KEPERCAYAAN DIPERLEKEHKAN BEGITU?! Oh pastu I paling benci orang yang curang pastu dia salahkan pasangan dia. Atau bagi alasan-alasan yang sentiasa tak menuju ke dia, kesalahan curang itu. Kira macam mak kau dah beli oven pastu dia kata "Alaa oven nih nanti kau jugak makan makanan masak kat sini". Haha apa contoh ini menyemakkan otak. Okay korang pikir jelah contoh sendiri dan rasakan keperitannya. Ala macam (ceh nak juga bagi contoh), dia dah kantoi curang, then dia kata "Atleast bila you takde, dia ada, kan you selalu kata I asyik berkepit je ngan you". Serius takde tanggungjawab punya orang. Atau "You yang sibuk ngan gym gym gym (padahal dia yang suruh orang tuh turunkan berat badan sebab dia tak suka perempuan gemuk)". Ha camtu-camtu lah.

Dengar cakap saya, taknak curang-curang. Eppp.

74 comments:

  1. saya tak curang tapi tercunggap2 membaca entri ini :P

    ReplyDelete
  2. Dengar cakap saya, taknak curang-curang. Eppp.

    haha, comel gile kot.

    ReplyDelete
  3. Try curang skali. Mungkin rasa nak buat lagi =)

    ReplyDelete
  4. persoalan nyer; syafiq syarafuddin curang kew?

    ReplyDelete
  5. sepak org curang jatuh ke tanah. yeah.

    ReplyDelete
  6. org curang kat u bodoh btol la
    skrg ni mau ingt u jgn curang ngn org
    hati laki pon xley dicurang2kan ya

    haha

    ReplyDelete
  7. cheating is so subjective. nyway i like d way u portray the differences. ;)

    ReplyDelete
  8. Hanis Zalikha , siapakah yang telah curang pada kamu ? Eppp dekat dia ! :P

    ReplyDelete
  9. OH YES!!!i sgt sgt sgt superr sgt2 bersetuju dgn apa yg u tulis!next time kalo da suka org lain tu cakap terang2.jgn byk alasan plak!penipuan satu penyiksaan.cewah.*haha sorry ter emo plak kat cni kan* :D

    ReplyDelete
  10. *bygkan ada thumbs up kat sini* iSpy likes this.

    yer perit teramat perit. lebih perit dari kena paksa makan burger peria.

    to me, if dah terbukti kecurangannya, pls save ur time babe.. tayah buang masa dengar wtf explanation / dalil yang menyokong perbuatan khianat dia tu. utk apa? utk tambah sakit hati? percumakkk! jalan terus tayah pandang blkg lg.

    ReplyDelete
  11. curang maknanya tak betul2 sayang.

    ReplyDelete
  12. sapek curang ke? tak mungkin, sebab biasanya kau akan dengar cerita aku curang je kalau punya kekasih. perliiiiiiiii.

    ReplyDelete
  13. Hahah. good one hanis :)

    orang curang maybe sebab tak tabah kot long distance relationship *alasan*

    ive been in this situation before. i yang curang. and now, siyes menyesal tak sudah.
    moral of the story, jangan curang. kalau rasa nak curang, sila mengucap panjang!

    ReplyDelete
  14. definisi curang versi u tuquite interesting. and it does make sense.. a lot..

    nice things u wrote here...

    two thumbs up~

    ReplyDelete
  15. woohooo. sakit hati lagi bila die bawak cerita kat orang lain yang salah dan memalukan kite. memanag setan gondol ah.

    ReplyDelete
  16. hai salam kenal

    sakit ati ye klu ade yang curang

    tapi klu dah curang terang2 tu

    tembak je guna pistol. bahagia idop..

    dah klik kamu nye nuff, nanti datang

    klik saya punya lak ye

    ReplyDelete
  17. mum beli oven baru ke hanis?
    curang..sumtimes people make a mistake..n repeat the same mistake...like a curang..

    sapa yg curang hanis?

    ReplyDelete
  18. aku suka contoh kau bagi,,i phone dan oven..sgt mudah difahami..tahniahh..

    ReplyDelete
  19. i agree with U..

    take care anis !

    ReplyDelete
  20. Curang adalah menghancurkan sebuah Kepercayaan. Sedangkan Kepercayaan itu sendiri adalah “Hayat” kepada hubungan yang bahagia. Sekian.

    ReplyDelete
  21. Pernah sekali I bukak satu station radio ni dalam kereta.. tiba2 ada seorang pemanngil perempuan call DJ tue.. conversation dia lebih kurang camni lah.. "Saya ni dah kawen & ada sorang kawan kat ofis ni.. Mula saya anggap dia kawan je.. kitorg msg2.. share masalah.. x sangka pulak dia anggap saya lebih drp tu.. macam mana ni.. saya nak buat macam mana..??" Persoalannya.. bila dah kawen perluke kita msg2.. share2 masalah dgn lelaki lain..?? maybe betul ckp U hanis.. org2 macam ni rasa dia 'Hot Stuff' kot..

    ReplyDelete
  22. hanis..kenapa sentuh psl curang neh..adOi..ada org mencurangkan dirinya ke kat u..
    iishh...meh i babap dia guna penyapu lidi yg baru i beli smlm..huhuhu

    ReplyDelete
  23. hehehe. good advice, good examples.
    tapi...err....err...
    okaylah. xleh curang ye? :P

    ReplyDelete
  24. setuju2...
    please la jgn curang, setia dengan pasangan masing2...
    jangan dok rambang2 okay.
    Peace =p

    ReplyDelete
  25. curang.....mengapa selalu dianggap negatif. adakalanya bisikkan hati yang mengatakan itu lah pilihan kita yang terbaik. itu lah satu keajaiban manusia yang tak mampu setia pada manusia lain. Orang kata setia itu dibawa ke mati...itu namanya curang gak...sebab janji sehidup semati... kenapa kau curang sehingga meningggalkan aku hidup dengan manusia lain. :(

    ReplyDelete
  26. curang.....mengapa ia dianggap negatif atau buruk. kadang-kadang kita lebih rela menyakitkan hati kita sendiri untuk setia. perlukah kita curang untuk melarikan diri dari melukakan hati sendiri lagi??

    ReplyDelete
  27. orang yg suke curang ni tergolong dlm manusia yg x sedar diri dan tamak..eloknye rendam dlm asid je..

    ReplyDelete
  28. Haha, "seramai Ahli kelab rekacipta..." that was sarcastically funny! Good post.

    ReplyDelete
  29. Hai di sana!
    Marilah jenguk2 kedai alam maya kami :)
    u minght like something there!

    www.quepreciosa.blogspot.com

    precious things for the precious one!

    love,
    QUE PRECIOSA

    ReplyDelete
  30. hahaha.my bf pantang pompuan curang2 ni.ngahaha.

    epp.jgn curang.

    ReplyDelete
  31. mmg sakit hati bila tahu pasangan kita curang...sy pernah alami sendiri,lg sakit sbb masa tu sy dlm pantang ank yg pertama....tp tak tahu la sampai skrg sy masih dgn dia...hu hu

    ReplyDelete
  32. hehehe
    comel jer
    entry cureng2 neh!
    lagi2 kalo hanis yg cerita...
    serius dah jadi lawak dah..

    ReplyDelete
  33. waaaa...hanis!! sy baru jek dpt tau ex-bf sy tu curang..rs sakit gile. nk je aku simbah asid kat dua2 ekor manusia miang tu... cmne ni nk lupekan ex sy tu ek...sy dh benci sgt2 kat dia..tp ari2 sy teringat lg kat dia...aduhhh...parah...

    ReplyDelete
  34. Saya curang dengan blog sendiri sebab fikir takde masa nak update tapi ada masa pulak baca blog Hanis! Teruk betul saya nih!

    ReplyDelete
  35. my hubby curang dgn i... i hate him for the rest of my life till my last breath... no forgiven is granted for all the sins he made...
    its really hurt me soo deep..

    ReplyDelete
  36. Huhu..
    Terasa! Terasa!

    Still, this entri is fun! =)

    Differentiate between 'curang' & 'main-main' please..

    ReplyDelete
  37. sula jerr org yg curang nih..
    trauma akak bace N3 ko ni dik..

    ReplyDelete
  38. siyes I stuju dgn u hanis...plg jht org yg curang neh..adoiii...tp sape yg lg byk curang ea?laki ke ppuan?

    ReplyDelete
  39. ohh saya pernah curang dan dicurangi,
    akibatnya?
    hilang org yg tercinta, but past is past.
    taubat tak nak curang dah.

    now i stick to one man je. ;)

    ReplyDelete
  40. curang tu sama macam main-main...
    main-mainkan perasaan dan tipu orang itu tak bestttt!!!

    ReplyDelete
  41. apsal niey? mesti ade org yang telah melukakan hati u... im not saying i am a fan of curang (ceh), tp selagi xkantoi u actually can't say die curang... OMG! don't be too obvious la... like sudden change in habits?

    ReplyDelete
  42. waaa... ini topik sangat hangat nih!!!

    Senang saja, sebelum curang... fikirkan bagaimana keadaan kita bila pasangan sendiri yang curang. Ambik feel dulu... hayati kesakitannya bila diri dicurangi. InsyaAllah bukan setakat tak jadi curang.. malah makin sayang dan menghargai pasangan kita sendiri.

    Aku memang hangin kalau si pencurang bagi alasan yang menjurus untuk salahkan pihak yang dicurangi. "I curang sebab u selalu takde.." atau... merasakan dirinya HOt Stuff. Aduusss... TAK BOLEH BLAH ini spesies!!! (huh..ter'emo' plak.. haha)

    Lagi satu... kalau yang sudah berstatus hasben en wife tu... the moment u dah kawen... your hasben/wife is the only besfren yang u ada. tak payah nak menggatal 'sharing is caring' dengan jantan/betina lain. (emo lagi!)

    the most important thing to think... Kita kena selalu ingat...
    Things will never be the same again selepas kita mencurangi pasangan kita. Itu lah harga yang perlu dibayar. Itupun kalau dia nak kat kau lagi!!!

    sekian.

    P/s: Hanis.. gud luck in your study. Belajar rajin-rajin. Mesti dapat nombor satu selalu k...

    ReplyDelete
  43. haha....kenapa mst curang eh???
    agaknya btol la x tahan dgn long distance relationship...tp itu alasan jekss

    my ex pon curang jugak...huhu b4 ai pergi internship for 8 months, punya la die takut ai curang or play2 ngn laki len. sekali ai balik dunia yg terbalik...T___T
    itu satu kekejaman laaa!!~

    tp xpe...dunia sekali lg akan terbalik kat die plak..HAHAHA

    ReplyDelete
  44. hahahahah.Ingatkan mak nak beli iphone sekali beli oven! hahaha.Sumpah Tak boleh blah! hahahahaha.Nwy, thumbs up for the latest entry :) Totally agree!

    ReplyDelete
  45. EEmmmm...Curang??...Dont worry hanis...Fan2 Hanis Kat cnie takkan Curang Dng Hanis...Betul Tak Semua...U are the best... :)

    ReplyDelete
  46. tak boleh nak buat apa. dah memang perangai si lelaki macam tu.tapi ego xnak mengaku salah!
    betol tak haniz,?

    ReplyDelete
  47. haha.... really saket hati klu ada kt part iphone-oven tu :p...

    tipikal sgt alasan curang camtu... sy pernah tgk 1 case.. that's guy curang wif dat gurl housemate... dgn slambanya dier ckp kt gurl dier yg gurl dier nie kedekut ?? .. memula wonder lak kedekut apa yer... rupa2nya dekut mau "bermalam: wif dat guy ....


    yg best nyer boy yg cureng tu ditangkap basah yg btul2 basah dgn member gurl dia.. perghh kami yg tgk cam nak tercabut nyawa tgk betapa cool gurl dier senyum2...

    pembalasan utk org curang.. padan muker :D

    ReplyDelete
  48. benci si curang! tak tahu sama ada dia mmg plaboy/playgal or hati yg cpt brubah. kbykan si curang sweet talker agaknya..

    ReplyDelete
  49. ex-bf br bertunang.n since hari dia bertunang he keep sms n call me ,utk apa kan?
    jelas sekali sedang berlaku curg..jgn layan,
    so stay away from people like this

    ReplyDelete
  50. part oven tu paling weih teruja...haha...mak memang dengki xnak guna duit sendiri....

    ReplyDelete
  51. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  52. seorang sahabat baik saya telah diperkotak-katikkan dan dicurangi oleh ex nye berkali-kali. tapi kerana cinta itu buta, maka sahabat saya sering memaafkannya.

    apabila sering diperlakukan begitu maka sahabat saya pun ambil keputusan membiarkannya. mals nak pikir psl dia dan meneruskan kehidupan seperti biasa.

    ex nye perasan yg shbt saya sudah tidak merayu lagi pada dia. maka keegoan ex nye tercabar. jantan itu mula mengekori dan mengganggu sahabat saya dengan pelbagai cara.
    ex nye itu nak minta rujuk semula mcm org gila talak!!!

    jadi saya buat satu mutiara kata iaitu... sila ke blog saya.

    ReplyDelete
  53. entri yang bagus. tsk. memang tak bagus kalau curang. bukan setakat gf saja tension, kawan2 dia pon tension asik kena dengar the same story 24/7. stress weh denga cerita sama 24/7. or in other words beli jer iphone sendiri lain kali, jangan nak kasi mak duit tu.hehe

    ReplyDelete
  54. aunty... aunty beli oven pakai duit hanis eh?? hahahahaha

    curang?? sila tanyalah pada ex gf saya tu... dia expert!

    ReplyDelete
  55. Azzam, oven aunty tu dah berpuluh tahun tak berganti, kira semua anak-anak besar dengan kek and biskut dibakar dek oven tulah....

    Hanis nyer laptop masih elokpun dah dapat baru....

    So sapa yang curang nih.....

    ReplyDelete
  56. sakitnya..
    curang..
    dan bila terkantoi,
    dia dgn selambanya cakap ape:

    "i cant forget her..i want to be with her. sorry"

    as easy as that?
    taek kuceng kau!

    ** world goes around ba! just wait..
    :)

    ReplyDelete
  57. curang itu tamak.
    org tamak slalu rugi tahu.

    entri nie sgt best.
    sy suke ;)

    ReplyDelete
  58. because its a challenge, i guess.

    (oh saya cakap je. tak pernah buat pun. *sly grin*)

    ReplyDelete
  59. kehkehkehkehkeh....gelak guling-guling sambil pegang perut...hahahahah....iphone vs oven....memang curang...

    ReplyDelete
  60. memang sakit hati bila pasangan kita curang. apatah lagi bila kita pulak disalah bila dia yg curang. itu lah yg terjadi pada saya. tapi saya redha untuk selamatkan rumahtangga saya telan semua. alhamdulillah semuanya dah kembali baik dan semakin baik yg penting belajar lah untuk memaafkan.x salah kalau kita bagi dia peluang. but for me just 1 chance no more after this.

    ReplyDelete
  61. memang sakit hati bila pasangan kita curang. apatah lagi bila kita pulak disalah bila dia yg curang. itu lah yg terjadi pada saya. tapi saya redha untuk selamatkan rumahtangga saya telan semua. alhamdulillah semuanya dah kembali baik dan semakin baik yg penting belajar lah untuk memaafkan.x salah kalau kita bagi dia peluang. but for me just 1 chance no more after this.

    ReplyDelete
  62. memang sakit hati bila pasangan kita curang. apatah lagi bila kita pulak disalah bila dia yg curang. itu lah yg terjadi pada saya. tapi saya redha untuk selamatkan rumahtangga saya telan semua. alhamdulillah semuanya dah kembali baik dan semakin baik yg penting belajar lah untuk memaafkan.x salah kalau kita bagi dia peluang. but for me just 1 chance no more after this.

    ReplyDelete
  63. memang sakit hati bila pasangan kita curang. apatah lagi bila kita pulak disalah bila dia yg curang. itu lah yg terjadi pada saya. tapi saya redha untuk selamatkan rumahtangga saya telan semua. alhamdulillah semuanya dah kembali baik dan semakin baik yg penting belajar lah untuk memaafkan.x salah kalau kita bagi dia peluang. but for me just 1 chance no more after this.

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!