Monday, December 7, 2009

Senaman yang berkesan, mungkin berkesan, dan tidak berkesan langsung!

Memandangkan beberapa orang telah mencadangkan saya, bukan hanya mengubah diet bagi menambahkan berat badan tetapi harus juga menyertakan senaman kerana bukan mahu kurus sahaja harus bersenam, tetapi mahu gemuk juga, makanya terciptalah entri inih.

By the way, emak kata jangan mengada-ngada nak try jamu, nak try susu tambah berat, nak makan herbalife, untuk tambah berat badan. Mama kata my figure is a nature's way of telling I muda dara lagi so tak perlu mess up metabolism rate sendiri tsk tsk *akur terhadap orang yang mengandungkan I 9bulan*.

Tapi dia kata kalau secara makan banyak dan senaman maka takpe. Lagi-lagi kalau senaman itu involve mop lantai cuci kipas basuh bilik air T_T


Okay mari kita tinjau senaman naikkan/menurunkan berat badan yang berkesan, mungkin berkesan dan tidak berkesan langsung!


Yang memang confirm-confirm dengan penuh kepastian akan berkesan:

BILA KAU SIGN UP MEMBERSHIP DEKAT GYM SEBAB DIA CALL 23KALI SURUH SIGN UP, PASTU DAH TERSIGN UP, TERUS REDHA DAN IKUTI PROGRAM GYM. HA INI MEMANG BERKESAN. SELAIN LEMAK KURANG, DUIT DALAM AKAUN JUGA BERKURANGAN.




Senaman yang mungkin akan berkesan, malah telah saya cuba selama seminggu:

1. Untuk kardio, seperti idaman impian emak adalah mop lantai sekali waktu pagi dan sekali lagi waktu petang. Macam mandilah, dua kali seharikan? Kini, mop lantai juga datang dengan pakej itu.


2. Untuk angkat berat, buat sambal belacan dan tumbuk cili menggunakan batu lesung (pakej anak lesung dan emak lesung).

3. Untuk sukan, mandikan Arissa gemuk (bayi yang dijaga). Sumpah wrestling siot mandikan bayi ini. Debab gila dan stok benci air sehingga menggeliat setiap masa dan mampu mengtonekan muscle si pemandi (Hanis Zalikha). Lepas mandikan gemuk nih, memang berpeluh-peluh dan lenguh-lenguh sendi (lagi-lagi kalau baru lepas buat senaman kardio mop lantai tadi). Ceh padahal kalau baru tulis karangan 1page setengah pun dah lenguh-lenguh sendi. Tua betul.


Tapi memang senaman ini I dah try semua dan akan teruskan sampai cuti semester habis. Macam bibik kan? Yeaaaahhh the story of my life.



Senaman yang kau buat banyak kali pun tak berkesan sebenarnya:

Dulu waktu zaman ponteng kelas,lagi-lagi waktu eleventh period (budak Bio kaaan wtf), geng-geng I suka lepak dekat koridor blok belakang. Sambil menikmati pemandangan Summit Subang USJ dari tingkat teratas, kami juga melakukan pumping. Tapi against wall coridor tuh. Haha. Macam "weh jom buat pumping, aku dah gemuk" *mula meletakkan tangan di dinding koridor dan beraksi seperti pumping*. SUMPAH GEMUK ITU AKAN KEKAL SELAGI KAU TAK UBAH GAYA HIDUP T_T

Lagi satu senaman yang I dengan kawan-kawan rajin buat ialah bicycle kick, okay dia sebenarnya sejenis warm up yang orang selalu buat sebelum main bola, nama dia bukan bicycle kick pun, tapi gaya dia macam, baring atas lantai, dua-dua kaki ke atas, dan kayuh seperti kayuh basikal. Pastu senaman 'bicycle kick' ini jadi tak efektif bila kau start bodoh dan berkata "Look at me! Aku tengah turun bukit!" sambil stop mengayuh dan kaki terapung-apung. Sadis betul.

50 comments:

  1. meh bg no mak kamo meh
    ish3
    makcik.. makcik..

    herbalife bukan untuk kurus sahaja
    tp untuk kesihatan
    research berbillion
    mesti produk mantap
    ;)

    TERkurus tu bonus tu
    nak tambah berat pon boley
    (loss 12kg in 3 month, yee haaa)

    tell ur mom
    david beckham pon minum tau
    body camtu pon still amek herbalife
    ;)
    (tgok baju LA Galaxy)

    ReplyDelete
  2. ok
    sambung ckp
    tadi baca kamo tulis herbalife trus komen

    senaman ada kaitan dengan BMR, basal metabolic rate, kekadang ada org yg xsesuai untuk bersenam untuk kurus, sebab BMR rendah.

    sbb tu nak taknak, kena jaga makanan jugak if nak loss weight. jaga pengambilan kalori

    errr
    ku bukan amek medic
    ku amek engine
    ;)

    http://freewebs.com/fsgfe/

    ReplyDelete
  3. cess
    camne ley miss ni
    u mau tambah berat ye
    huhu
    tot lose weight

    fortunately
    herbalife pon boley
    this thing i dun noe much la
    just noe herbalife is shapework programme (tgok trademark die)
    u use it
    u wil get ur best figure
    ahaksss

    ReplyDelete
  4. Ahahahaaaaa....suka senaman 'bicycle kick' tu!

    ReplyDelete
  5. bicycle kick tu macam best..
    tapi bukan yang aksi turun bukit tuh..
    hehe~

    ReplyDelete
  6. Kelakar lah hamis nih.. hehehe...

    ReplyDelete
  7. owh my niece yang gemuk juga bernama arissa sekrang dia ada adik baru yang gemuk bernama aleeya. hahahahaah kalau g gym nak naikkan berat badan akan menjadi tapi kena take lots o protein as well as u will get fat because of muscle not fat wth hehehehe

    ReplyDelete
  8. senaman kayuh basikal tu mmg sy praktikkan sebab hanis kate nk kaki cntik wat senaman tu.. siap heboh kt kengkawan..tp sy wat seminggu je pastu lupe..hihi

    ReplyDelete
  9. huhuhuh bestnye..dan kelakar sekali..

    ReplyDelete
  10. huhu..
    agak funny exercise tuh..

    ReplyDelete
  11. hi hanis.
    we are in the same boat bak kate omputih la kn.
    i pon tgh berusaha utk menggemok kn badan yg makin melidi ni.
    mmg xpayah nk minum susu tambah berat ke or makan ubat super gemuk.
    kot la kn lepas kawin nnt makin naik mendadak xturun2 plaks.
    ape2 pon diucapkan semoga berjaya.
    usaha tangga kejayaan.
    ahaks.
    have a nice day!

    ReplyDelete
  12. hi hanis.
    we are in the same boat bak kate omputih la kn.
    i pon tgh berusaha utk menggemok kn badan yg makin melidi ni.
    mmg xpayah nk minum susu tambah berat ke or makan ubat super gemuk.
    kot la kn lepas kawin nnt makin naik mendadak xturun2 plaks.
    ape2 pon diucapkan semoga berjaya.
    usaha tangga kejayaan.
    ahaks.
    have a nice day!

    ReplyDelete
  13. hi hanis.
    we are in the same boat bak kate omputih la kn.
    i pon tgh berusaha utk menggemok kn badan yg makin melidi ni.
    mmg xpayah nk minum susu tambah berat ke or makan ubat super gemuk.
    kot la kn lepas kawin nnt makin naik mendadak xturun2 plaks.
    ape2 pon diucapkan semoga berjaya.
    usaha tangga kejayaan.
    ahaks.
    have a nice day!

    ReplyDelete
  14. Rasa dah setahun tak singgah blog ni.. Tapi design ngan header masih sama ye..
    He heheh..

    Er senaman tu sesuai tak untuk lelaki ?

    Zool ,Ligakampung.com

    ReplyDelete
  15. pumping ke dinding mcm useless..tapi penah ada org ajar utk buat lebih kurang mcm tuh utk kuatkan backhand masa main badminton...

    ReplyDelete
  16. senaman perut yang terbaik adalah spartan workout.. cepat google hanis..

    ReplyDelete
  17. ahaak...samela...uh..sadis je dgn kekurusan bdn yg melanda...tp mkin eksersais bukn wat lg berat bdn turun ke hanis..euww~~ +_+

    ReplyDelete
  18. agaknya kalau naik turun tangga berkesan tak nak kuruskan drumstcik ni even anak tangga just ad 10 je?
    tsk

    ReplyDelete
  19. Hahahaha..bab bicycle kick tu yang kelakar ahahahaha..

    ReplyDelete
  20. hahaha kelakar but very niceeeee this post. i like it very much!;p

    ReplyDelete
  21. You're hilarious! love this post.

    ReplyDelete
  22. hahaaa psl pegi gym tu pon blom tentu confirm bley turunkan berat badan... i salu pegi celebrity fitness at subang parade... after 2-3 hours of workout i mesti singgah kat secret recipe kat bwh gym tu pekena choc indulgence... hak3 serupa mcm tak pegi gym

    ReplyDelete
  23. Jadi bibik pun seronok juga. Haha

    -Bibik utama cuti ini-

    ReplyDelete
  24. senaman mop lantai sangat berkesan!!
    dulu zaman2 lepas spm i tade keje dok umah hari2 kene kemas umah.
    setiap hari wajib menyapu, mengemop dan mencuci toilet dan semua ni berterusan lebih kurang 2 bulan sebelom pegi menuntut ilmu.
    hasilnye ialah berat badan sebanyak 10kg telah hilang begitu sahaje dan muscle di tangan bleh tahan mcm org yg work out di gym =D

    ReplyDelete
  25. Any luck with your 'Senaman' ? :)

    ReplyDelete
  26. hahaha~~ kau keLakar la~
    sebenArnya ni posT tentAng cAra nak lagi kurUs ke lagi gemUk?
    aku seRing cUba nak jAdi gemUk. kUrus cicak betuL la aku.

    ReplyDelete
  27. hehehe..so funny...tengah turun bukit eh.....kalau mak tengok konfem kene lempang...tak pon kene usir dari family..keji gitu...huhu!

    ReplyDelete
  28. teringat yang las sekali uh..
    bycicle kick..
    me and my fren pon buat jugak!hihi

    ReplyDelete
  29. teringat yang las sekali uh..
    bycicle kick..
    me and my fren pon buat jugak!hihi

    ReplyDelete
  30. i rse figure cm u da ok la..u nk brt brp ?

    ReplyDelete
  31. Hahaha, i love this part

    "Pastu senaman 'bicycle kick' ini jadi tak efektif bila kau start bodoh dan berkata "Look at me! Aku tengah turun bukit!" sambil stop mengayuh dan kaki terapung-apung. Sadis betul."

    Memang sengal.Nway, nice entry and nice blog ;)

    Hey, i think that u're always busy modelling kan? But how can u get result gempaq for ur last semester examination? Any petua? Hehe ;)

    Thanx for sharing, dear

    ReplyDelete
  32. haha my frens and i pun always do that bicycle kicks atas katil masa bosan tgh nk study utk exam hahahaha

    ReplyDelete
  33. ai cik anis...ur body figure dah almost perfect la...so nice so gud...

    rajin ank dara ni ek...jg baby..

    by the way, sy de cabaran unt awk nih..mehla jenguk blog sy ek...

    i'm waiting..:)

    ReplyDelete
  34. kelakar tol! tak matching dgn rupa model! :p kakaka!
    mana gambar arissa gemok, nak tengok?

    ReplyDelete
  35. huhuhu...So funny this entry hanis.. i like..

    ReplyDelete
  36. hye hanis, cool!! i really like your post.
    dah jadi one of your reader actually. good luck in studies and modelling~
    a good talent come in package~

    ReplyDelete
  37. you got humour talent.

    :)

    i pun tengah turun bukit ni, tak pegang handle pun.

    tutup mata lagi.

    lepas tu pemandangan gelap sebab dah tertido..

    ReplyDelete
  38. Live with Herbalife!

    untuk nutrisi yang baik dan sihat untuk badan..

    halal, dan baik inshaAllah!

    http://livewithherbalife.blogspot.com

    ReplyDelete
  39. nice view~~


    http://hyperbuatduit.blogspot.com/

    ReplyDelete
  40. haaaa...ade care yang paling tip tip.
    "ajar baby2 itu naik turun tangga"
    kekerapan--> ikut suka depa.
    i tell u lahh..sihat anti body ;p

    keh..keh..keh

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!