Sunday, March 7, 2010

Eyebags/Lebam bawah mata

Nak cakap tentang lebam bawah mata. I dont have any tips to be shared. But my make up artist, Grace, dia cakap bawah mata pun ada saluran darah juga. Macam lebam yang lain di tubuh badan kita, contohnya lebam tersepak pintu, lebam terhantuk kepala katil, lebam kena Muay Thai, semua takes time untuk heal, tapi sooner or later akan hilang juga. Lagi-lagi kalau rajin urut, untuk lancarkan balik salur darah tuh. Cuma salur darah dan kulit bawah mata kita extra sensitif. Jadi, kita kena urut perlahan-lahan. Urutlah masa sapu mosturizer, atau cream apa-apa yang korang rajin sapu. Kalau pakai cream mata, janganlah tepek je, pemalas. Urutlah. Rajin-rajin sikit untuk cantik. SEMUA JENIS CREAM PUN, UNTUK CEPAT MERESAP MEMANG KENA URUT. Dan mata perlukan rest yang cukup. Jangan annoying mengadap PC 16jam, pastu tertanya-tanya eh kenapa bawah mata I lebam, I tak tidur lambat pergi clubbing pun -_-. Bukan tidur lambat je buat mata lebam! Tapi tidur lambat MEMANG sebab utamalah. Janganlah tidur lambat. Badan perlukan rest. Otak pun perlukan rest. Kesian diorang. Korang makan dahlah tak healthy langsung, badan nak kena proses gila-gila punya. Pastu taknak bagi dia rest. Tak patut, tak patut.


Team Tidur Awal.



Tiba-tiba: Lebam juga terjadi apabila kekuatan bergayut di talipon pada malam hari mengalahkan kekuatan monyet bergayut di dahan pokok plastik Zoo Negara. Tapi biasalah muda-mudi zaman sekarang memang kuat bergayut menggunakan talipon bimbit. Lagi-lagi yang ada pakwe makwe ish ish ish. Whatever happens to kutip duit syilling satu rumah, celah kusyen, bawah katil bawah peti sejuk dan pergi public phone malam-malam callingmalling? Sekarang takde semua tuh, hanya tinggal keluar duit dari dompet untuk top up banyak-banyak T_T Nasiblah berbaloi-baloi kalau dengan Xpax lagi-lagi dengan Xpax Big Freekin Sale yang setiap kali anda berbelanja, lebih banyak peluang menang Mac Book Air, Blackberry, iPhone, PSP. Download macam-macam waktu Happy Hour pun dijanji murah sebanyak 50%. Sale lah katekan.

62 comments:

  1. thanx for the tips hanis =)

    ReplyDelete
  2. adik tuh sweeet laa

    ReplyDelete
  3. hanis..i pon tdo awal.kdg2 awal i dkt kolej i tdo kol 10.da la esk ny test..alhamdulilah rsult ok even tdo awal.sbb otak ckp rest so cpt pick up
    mmber sume stdy.kdg2 dorg wt i rso stay up smpi kol 3 n kdg2 xtdo lgsg.
    well msg2 ada cara nk stdy sndri.
    yg penting jga ksihatan.
    btw i kte same team tdo awal! :)
    oyeeeeee

    ReplyDelete
  4. Masalah mata lebam serious woh...ish2..student kalau xde eye bags x sah la kan.

    ReplyDelete
  5. hak2....mate sye da macam antu...mengadap lapt0p 24 ours....thanx f0r da tips....




    http://kerenggebukansemut.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. erk.
    selalu tidur lewat.
    dah biasa.
    how?

    ReplyDelete
  7. I love readding, and thanks for your artical. ........................................

    ReplyDelete
  8. huhu.. yup2 dats da way.

    kene urut mata.
    but if ada assigmnt banyak i salu terbabas utk tidur awal
    pasti tidur lambat.. haiyahh!!

    ReplyDelete
  9. awak tetap cantik walau tanpa mekap Cik Hanis...

    ReplyDelete
  10. betul tu...
    tido lewat menyebabkan bawah mata jd lebam...mcm sy punya...
    lembam sey...
    mcm kena tumbuk da...hak3

    ReplyDelete
  11. thx..
    lebam bawah mata i sgt lah lebam.

    ReplyDelete
  12. yeshhh..menghadap pc without limit mmg cara pantas nak dpt eyebags! hee

    ReplyDelete
  13. xpe la ngan eyebags ni...just sacrifice my whole life for 2 weeks to finish my thesis....lepas nih leh tdo puas2!!!btw...eyebags is the new coolest thing!!hahahah...

    ReplyDelete
  14. ade org kata lebam bawah mata tu cantik..betul ke?

    ReplyDelete
  15. I really need these tips..thanks hanis!

    ReplyDelete
  16. YAY!!! 1ST!!! Hahahahahaha

    Anyway I hardly nampak you dengan mata lebam yang nampak cam boleh dibuat punch bag lar cik hanis zalikha oiii....

    Anyway 1 thing for sure! Eye bag aren't as worst as jerawat / jeragat / scar kat muka/ kesan lebam kat muka / lubang @ kawah kat muka / a make-up gone disaster, betul tak??

    ReplyDelete
  17. tq..
    mama nak tau camana nak sembunyikan eye bag ni.( org tk berapa perasan keujudannya). Berat juga bawak bag ni merata2. cuba u tanya juru make up..hehe. mama pun nak kelihatan anggun.takkan nak pakai cermin gelap je

    ReplyDelete
  18. hehehe.seb i tade eyebags.lucky me. :)

    ReplyDelete
  19. xnampak PUN eyebag tuh...

    tapi u still cute..!!

    ReplyDelete
  20. insafff...tido lambatttt...tp dik non , akk wat biz online..siang2 kureng masa nk ngadap lappy,so malam ler masa yg sesuweii tmbh2 ank2 dah tido krohh..krohh..:p

    ReplyDelete
  21. i love dis tips hanis. ohh. i team tidor lmbt :P

    ReplyDelete
  22. ak sk mate hitam....panda...comel...
    hehehehehe

    ReplyDelete
  23. hurm...selau kene eyebags ke?ade sumting yang boley ilangkan eyebag...mmg tak caye kalu tgk...huhu

    ReplyDelete
  24. oh patut mata I bengkak dan gelap..I think I should go to sleep now hehehe thanks babe for the info :)

    Oh Lady Gaga Bukan She-Male Rupanya! Siap Ada Bukti Lagi!

    ReplyDelete
  25. kekekek..annoying ye??am i one of them??hmmm...gamaknye la..so cik hanis :)what eye cream do u use?*wink*

    ReplyDelete
  26. ahaha....gorgeous team up there! :)
    i nk tdo da la kak hanis..biar takde lebam2 lagi.. :)

    ReplyDelete
  27. ade lagi satu tips ley jeh taruk kan timun sejuk dari peti ais mak kita tuh potong tebal2 sket..then taruk di mata..
    pergh layan i tell you..
    dh beberapa kali uat.
    saya tertido.

    ReplyDelete
  28. betol3..tipsnye ialah jangan tido lewat malam!!heheheh

    ReplyDelete
  29. eye bag ni kalau dapat jual i lah manusia yang paling kaya

    ReplyDelete
  30. nak makanan healthy





    makanlah herbalife
    ;)

    ReplyDelete
  31. hanis how nk upload youtube when kta posting blog,i couldn't find any link unt upload video.tutor me plz.

    ReplyDelete
  32. Hahahaha LOL Hanis bebel!! :))

    Anyway thanks for the tips ;) Ehh!! I mmg ternanti-nanti klo u ade tips or petua utk panda eyes tau..

    Okey lah take care :)

    ReplyDelete
  33. Good idea.......thanks for your tips!

    ReplyDelete
  34. hanis..memang nampak lebam kat mata..

    ReplyDelete
  35. tak cukop tidor. mmg patut lah saya dapat eyebags kat bawah mata nih.

    ReplyDelete
  36. selamat tidur awal utk mengelakkan eyebags..thanks for the tips..

    ReplyDelete
  37. mungkin kah eyebag adalah genetik? hahaha nak salahkan gene jugak...good tips dear

    come visit our blog for diaper cakes http://twinkywinkystars.blogspot.com

    ReplyDelete
  38. kalo student ada eye bags cam cool lah...hehehe

    ReplyDelete
  39. Uhh, garnier, take care. just use that thing confirm hilang. haha haritu i tried my sis's. hilang woh!

    ReplyDelete
  40. tidur awal dan cukup kan..
    kalau tidur awal tapi x cukup tidur pun tak boleh juga..

    ReplyDelete
  41. Hi salam singgah...
    Salam Persahabatan:)
    Tq bg tips:)

    ReplyDelete
  42. thanks f0r the tips..

    tp buat mase skrg ni mmg xbleh tdo awal la..banyak sgt2 keje..

    (^.^)

    ReplyDelete
  43. kalau mata berair je macam mana pula?

    ReplyDelete
  44. it's genetic sometimes. huhu

    ReplyDelete
  45. hanis2.c la my bl0g.n kumen2.bru je bkak.x ter0r cm hanis.huhu.kgkwn yg len pn djmput

    ReplyDelete
  46. hanis pegi placebo tak? jgn risau, sy adalah si gagah awk yg akan memprotek dari segala anasir liar.

    ReplyDelete
  47. kerana adanya team tidur awal lah wujudnya team tidur lambat..~sigh~

    ReplyDelete
  48. i'm 44 year old now... had eyebag sinces 2 years back... i'm just using eye mask bioglo from cosway... it's work....

    ReplyDelete
  49. i had eyebag sinces 2 years back... now i'm using eyemask bioglo from cosway... it's really works...

    ReplyDelete
  50. i'm 44 year old now... had eyebag sinces 2 years back... i'm just using eye mask bioglo from cosway... it's work....

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!