Wednesday, March 10, 2010

Anyone been to Guangzhou, China?

Kalau diizinkan Allah, insyallah, if Allah's willing, this May 2010, I will be taking my mom and my sister Kakak Liana aka Kekna to Guang Zhou, China. Hehe ini anggap sebagai hadiah tunang lah ye Kekna :) Sebab kami ke sana adalah kami nak jalan-jalan cari pasal. Siapa pernah pergi sana bolehlah bagi tips-tips ya. Dialu-alukan. Kekna katanya nak cari barang nak tunang amboih amboih bila lah tuh nak tunangnya, banyak dah dengar ura-ura pembangunan. Tapi yang penting sekarang, untuk trip ini, hanya Kekna tahu cakap Mandarin. Tapi itupun setakat selamat pagi, selamat petang, isnin, khamis, satu, dua, tiga. Kalau nak cakap "Tolong berhentikan teksi ini sekarang jugak!" atau "Hoh harga tak boleh turunkan lagi ke duit dah habis beli handbag LV grade B", takde siapa antara kami bertiga yang tahu.



Kami perlukan tour guide.
Tour guide? You there?

77 comments:

  1. seronoknya... moga2 selamat ke sana ye hanis! belikan i cenderamulut tau:)

    ReplyDelete
  2. hrga brg yg diletak sgt tinggi. kena pandai tawar. mengarut2 dieorg ltk harga.

    penawaran tak perlu bhsa. tp perlu klklator. cuma taip saje. lps tu tunjuk..

    ReplyDelete
  3. wah bestnya.. akak pun teringin nak gi sana... tapi bulan disember kot... harap2 menjadi kan.. nanti kalo dah gi jgn lupa update n3 tau..

    ReplyDelete
  4. kat saner susah nak cari makanan halal..tp ader gak ar...nak slamat bawa serunding daging..heheheh...
    lg 1, klo nak menawar,jgn tawar separuh harge...trus tawar 3/4 harge 2...cth: brg rm100, tawar trus rm25...kdg2 dapt harge 2...

    ReplyDelete
  5. hehehhe...saya reti bagi tips...cume nak ckp selamat pergi jalan-jalan... And take care...thats all

    ReplyDelete
  6. hi hanis..u bole beli dictionery mandarin kan? bestnye dpt ke sana! nnt update dlm blog keh..

    ReplyDelete
  7. oh.tidak penah.
    plg jaohpun g singapore je..hehe(jaoh ke?)
    nty jgn lpe cte vacation kat sne ye..;)

    ReplyDelete
  8. hanis, if nak minta kurang "pianyi yidian, haoma?"

    selamat pergi selamat pulang ye.

    ReplyDelete
  9. wow!! ur great hunny..and ur sweet too, by making ur family members happy. keep it up gorgy!

    ReplyDelete
  10. tour guider akan berpeluangkah untuk join sekaki gi guangzhou..?

    ReplyDelete
  11. i have been to Hangzhou, suzhou and shanghai few months ago. orang kat sana mmg tak reti english. yang diorang tau just ok, yes atau no. punya susah nak communicate. tapi guangzhou tak pernah pegi lg, but i guess same la kn? bab shoppping mmg perlu tawar sehingga half of the price yg die bg.klau tak nanti menyesal beli. but you should reallllly go to hangzhou, suzhou and shanghai hanis. the place was superb!

    ReplyDelete
  12. waa~bestnye kak hanis...
    saye tak pernah pun pegi sana jadi taktau nak bagi tips ape..

    ape kate, beli peta, search kat internet pasal tempat2 top,and prepared for half dozen maggie...sangat susa nak cari makanan hala di sana...bahaye kang termakan bende2 tak sepatutnye.. ;p

    lari topik> besok result spm keluar..doakn saye ye~

    ReplyDelete
  13. mak cik saya penah ke sana.. hati2 dgn duit palsu..

    diorg, kalau nk bagi baki duet,
    duet tuh diorg lipat.

    pastu kasi. bile balek hotel, bukak duet tuh, separuh keratas je duet tu printed.. yg sebleh lgi kosong putih suci bersih..


    ramai yg suda kena..

    maka,




    awas ye.

    ReplyDelete
  14. Tolong berhentikan teksi ini sekarang jugak : Xian sheng qing ni ma shang ting che!

    I went there last year, with my schoolmates sebab ada program pertukaran pelajar. Many bittersweet experience ^^ Halal food memang scarce lah kat sana. Asyik makan Fish Fillet Burger kat McD je untuk survive 1 week. Itupun saya ikut-ikut orang Arab.. check out where they go to find food heheh XD

    Jaga-jaga sebab banyak kes tukar duit palsu kat sana. My friend kena tipu RMB 100 tsk tsk.
    Salesgirl dekat Guangzhou rude sangat T___T

    One of them managed to trick me by changing the jeans that I bought with a cheaper, uglier version. She swapped it while helping me to pack it inside the plastic bag. I was too busy to dig out my money from my pocket :(

    Kak Hanis kena kuatkan hati and garang sikit. Diorang suka tarik-tarik tangan bila kita refuse harga yang diorang bagi. My friend siap kena kejar tau, lol. Most of the time kan, we can get 75% discount from the original price. Kalau mat salleh beli barang harga RMB 100 boleh jadi RMB 800++

    Have a safe trip to GZ and have fun jalan-jalan with your family! ^^

    ReplyDelete
  15. kalau nk ckp...

    "mahal sgt,murah sikit boleh x?" in mandarin = "hen gui,pianyi dianr hao ma?"
    sebutannye = "hen kui, pian-yi ti-er hao ma?"

    "terima kasih" = "xiexie"

    "saya telah sesat, boleh tlg sy?" = "wo milu le, bang wo keyi ma?"
    sebutan = " wo milu le, pang wo keyi ma?"

    *itu antara mandarin basic yg boleh dikongsi..
    happy travelling btw! :)

    ReplyDelete
  16. xie xie..he4..terima kasih jer yg tau..sori tak reti ckp bahasa mandarin..pepun..enjoy !!

    ReplyDelete
  17. saye penah gi sane, ade byk org cine.. kehkeh

    ReplyDelete
  18. 1.utk ke public toilet bawak air sendiri & jangan ambil air dari pili air macam kat negeri omputih.

    2.kalau beli barang macam yang cheku_sadz cakap,tawar sampai 3/4 harga sebenar.kalau die tak bagi harga yang u nak,u jalan je,nanti peniaga tu akan panggil balik & offer harga yang u letak mula-mula.

    3.Kalau kat beijing,time shopping,kene jadi kebal,sebab peniaga kat sana,suke tarik-tarik tangan suruh beli barang dieorang.(di guangzhou juga mungkin begitu).

    4. Kalau nak naik taxi cakap: " qing wen ke yi zhai wo men qi _______ ( nama tempat ) ma? "= "xcuseme,boleh hantar kami ke____ ? "

    " duo shau qian? " = " berapa harga?"

    p/s:kalau nak tau pape lagi bley tanye ye,bulan 5 lambat lagi,sempat nak blaja mandarin lagi.

    http://amy.cematrix.net

    ReplyDelete
  19. i just came back from there few days back.
    saya pegi ngan kawan China
    Tawar arga 2/3 dari price yang die kasi
    n den.. kalau u ade translator or tourist guide.. sometime depe still x tlg u tawar byk sebab nnt depe dpt percent from the seller. itu apa yang kawan saya ckp la.
    Depe x ckp omputih.
    Sila bawa wet tissue kemana2
    Sekian

    ReplyDelete
  20. oklah tu cakap sikit2 mandarin
    kalau tak tahu cakap nak bentikan teksi serta merta suruh kekna cakap

    wo ai ni qiche (lupa ejaan betul untuk teksi) loaban...

    maksudnya saya cintakan awak tokey teksi..ha ha ha...

    confirm tak payah bayar kan kan kan....

    ReplyDelete
  21. my parents n sisters baru pergi disember lepas. pergi under package, dorang kata bab makan sangat heaven sbb package dah prepare semua. bab shopping lagi HEAVEN sbb sana u divide by two, kira mmg murah gila. my sister bawa RM500=1000yen, sumpah sakan dia angkut baju bajan dan beg bawa balik. emas putih n silver sana sangat berkualiti.

    happy shopping tak ingat dunia =)

    ReplyDelete
  22. If you plan to try some Chinese cuisine there, learn some simple animal/fruit/vegetable names. I was literally pointing on pictures and quacking with my arms when I need to make my order! As much as I love China, gosh, they can't speak/understand a simple English word!

    ReplyDelete
  23. seronoknya bercuti ke Guangzhou. semoga perjalanan lancar & selamat ye hanis.

    ReplyDelete
  24. Tolong perbetulkan kalau silap...pernah dengar dari pengalaman orang ; Benarkah yang Ghuanghzou tu penduduknya ramai Islam...dan restoran makanan halal mudah didapatai disana. murah dan 'portion' (hidangannya besar). Jadi tak perlu bawa maggi segala.

    Di sana ramai peniaga Malaysia datang kerana pusat borong memang berada disitu. Kalau takut sesat...minta business card dari pihak hotel dan hanya tunjukkan business card pada pemandu teksi...pasti dia akan menghantar kita balik ke hotel.

    Jangan lupa tulis rumi pada setiap business card yang kita dapat itu kedai apa, kerana kita tak tahu tulisan cina. Just tunjukkan tempat tujuan kita kepada pemandu teksi dengan business card sahaja. Jarang terdapat pemandu teksi yang tidak jujur di Ghuongzhou.Mereka menggunakan meter dengan betul. Dan mereka sangat suka dan bangga dengan pelancong dari Malaysia.

    Sila beri pendapat anda yang sudah berpengalaman ke Ghuongzhou.

    ReplyDelete
  25. kat Guangzhou diorang makan kucing tau

    ReplyDelete
  26. i dah pergi guangzhou disember lepas.. d sane mmg rmai org islam.. restoran halal pun bnyk.. tp smua sama sbb restoran cwngan.. :) kalau pergi sane better kalau naek subway jer.. sbb kalau naek teksi, mmg die hentak mhal2.. kalau bas lak, x tau mne hala tuju.. sbb smua tulis cine.. tmpt shoping plg best, haizhu square.. kat ctu bley jumpe rmai org mlysia.. sbb ctu mmg tmpt shopping plg best.. pape pon, slmt mlncong ke sane. :)

    ReplyDelete
  27. selamat pergi..
    selamat kembali.. peace

    ReplyDelete
  28. Salam

    I went to Guangzhou Dec 2007. We went to the wrong hotel (blame Berjaya for advertising the wrong one on its site). The receptionist of the first hotel helped to write the correct name in Chinese characters to be shown to the cabbie. Our hotel was actually in Tianhe Central Business District. There were about two halal restaurants in the area (the owners didn't understand English).

    We went to Huaisheng Mosque the next day - the oldest mosque in China; there was an Uyghur halal resto across the street from the mosque. We also located the tomb of Abu Waqqas or Saad ibni Abu Waqqas (he was the one responsible for spreading Islam in China. He is also of the ten whom the Prophet mentioned would go to paradise).

    Shopping-wise, Guangzhou is not that great. Not many salespeople knew English. In fact, my Guangzhou friend was surprised when I came as Guangzhou is not exactly a tourist attraction.

    We took a train to Hong Kong (day trip), journey took 2 hours. Btw I don't like Hong Kong much either. Snobbish stallkeepers!

    Check out Islamic Finder for prayer times and halal restaurants etc. http://www.islamicfinder.org/

    Good luck!

    ReplyDelete
  29. Haniz,

    Gua setakat gi Beijing dgn Shang Hai jerr.

    My advise.
    Take care you wallet,hand bag. Kalau boleh letak handbag kat depan jangan kat sisi,coz my wife pernah hilang poket money for shopping kat beijing,so i assume mungkin terjadi kepada orang lain.

    Latest taktik peniaga yang menipu kat sana adalh bab duit. Kira duit depan peniaga sebab ada kes orang bagi 100 at the end peniaga tu switch duit tuh jadi 10,tak pasal2 kena bayar another 90.

    Jangan bagi peniaga pack barang membelakangi anda,kerana pernah ada kes barang di beli ,barang lain yang dapat dan tak berkualiti dan pecah etc..

    Make sure check betul2 barang tuh.

    My advice bila shopping kedai-kedai tepi jalan kerr atau ang lebih kurang macam petaling street, bila bargain start minta diskaun bermula dgn 80% kalau berani..paling tidak pun 70 to 60%..kalau setakat 40% tak payahlah,kemungkinan kerugian berpihak kepada anda.

    Lastly
    Happy shopping...take care

    ReplyDelete
  30. Btw if you're planning to cross over to Hong Kong, you'll need multiple-entry (or is it double-entry?) Chinese visa cos you'll need to re-enter China when you leave.

    For better sights and shopping and holiday experiences, I recommend Ho Chi Minh City over Guangzhou.

    ReplyDelete
  31. Hanis,

    i keje kat travel agency
    selalu bawak group pergi guangzhou.
    Memang the main attraction in Guangzhou is Shopping, contoh macam kedai toys,memang 1 bangunan untuk toys saje tau. Better kalau nak pergi bawak duit banyak banyak. hehe
    nanti sure rambang mata sebab barang dia cantik cantik then murah,cheaper than beijing and kunming sebab in guangzhao ni wholesale punya market. :)

    Tak ramai boleh cakap english tapi macam pemandu teksi,perniaga memang pandai la speaking.

    Banyak jugak masjid masjid lama.masjid yang dibina oleh sahabat nabi yang pertama jejak kaki ke China dan meninggal kat sana. ada la makam dia dan tempat tempat sejarah lain.

    Memang semua best la. tak rugi pergi sana. serius! :)

    If free dtg la office.
    dekat plaza Worldwide Business Centre,Shah Alam.hehe

    Tak pun call 03-55113006 :)
    thanks you hanis ejoy yoe holiday okay.hee

    ReplyDelete
  32. i've been to hangzhou before but more or less its quite same je.

    -org kat china their english are really bad. even simple2 one pun takleh paham. If this is ur first time its really recommended u amik tour guide. kalu tak nak naik taxi ke hape masalah nnti

    -check shopping place u plan to go coz 1 masalah ngan tour guide diorang nak bwk tempat tourist je for sure brg mahal. Tell them u nak pegi local market and klu bole dah survey name tempat sume

    ReplyDelete
  33. dulu mase gi shen zhen.. membe yg dok sane suruh cakap "pianyi pianyi" (tp dgr die sebut "peni peni")... die ckp maksudnye murah2... so nnti penjual tu turunkan la harga.. tp sonok gak.. gi tanye penjual tu how much.. die tunjuk harge guna kalkulator sbb xreti ckp.. pastu ckp la peni2.. die pon bg la sepeni yg mungkin... kire hari shopping dok sebut peni2 la sepanjang hari.. heh

    ReplyDelete
  34. HAi hanissss....mmg best gi sana....klu pegi skali mmg nak pegi lagi....bawak duit lebih sikittttt...mmg gila shopping dkt sana....Sure u enjoy nyerrrrrrr

    ReplyDelete
  35. kalo nk tnya harga,ckp:duoshao qian?
    ohh ya..kalo jmpa jurujual pmpuan,ckp kt dy:ni hen piao liang!
    then kalo jmpa jurujual laki ckp kt dy:ni hen yingjun!
    kompem dpt murah..hehe

    ReplyDelete
  36. saya pernah pergi ke Beijing. Saya bagi 1 tips eh. Kalau orang jual2 paksa2 beli barang kat kamu, kamu ckp, "pu yau..pu yau.." maksudnya "tak nak..tak nak..." ...itu kalo kamu tak nak la, kalau kamu nak kasi duit eh :p yuan gitu! =)

    ReplyDelete
  37. hahaha!! okaylah jugak at least tau jugak ckp mandarin..
    Selamat bercuti, guangzhou best walaupun tak pernah pergi..

    ReplyDelete
  38. best nye :') mari study mandarin LOL

    rancangan pemulihan terkini, perlu dibelek:

    http://tinyurl.com/yhu9tnm

    ReplyDelete
  39. Wah2..hadiah tunang? Hadiah kahwin tiket gi Beijing ke? ;B

    Tips2 yang dorg bg ni wat I cam neves plak nak shopping..

    Takpe2..nanti kite bawak kamus bergambar bahasa mandarin..sambil ckp boleh tunjuk2 gamba tu..hahahah

    ReplyDelete
  40. aih..komen² ni sume mcm negatif je Guangzhou tuhh..hati² la ek hanis..
    ni pegi 3 org je?xde laki ke yg ikut..?bahye tuh..bahye..

    p/s:knape beli brg tunang akak kt GUangzhou?tmpt len mcm byk je lagi yg ok.. ;)

    ReplyDelete
  41. Best tu kesana...
    Barang2 murah..
    Terutamanya h/phone:)
    Leh wat barang2 hantaran nnt...

    ReplyDelete
  42. tunjuk harga kat kalkulator jekkkk
    hehhehheh
    lau die jual baju 100 yen,..u mintak 10 yen!!
    kihkihkih....jangan takot . kalau u geleng2 taknak beli, confirm dorang turunkan harga sampai yang u minta tu.
    ade akak u reti cakap mandarin tu dah cukup bagus =)
    shoppinggggg la best.
    cari barang2 hantaran mmg lagi best.sonoknye!

    ReplyDelete
  43. My parents baru pergi guangzhou last october. Banyak jual kain2 kat sane murah murah!!. Baju baju pon sama rasanya!

    Rasanya lah kan, u boleh try tawar harga murah murah i mean sangat murah haha. Tapi make sure u nak beli barang tu tau, kalau u saja2 tanya kena marah pulak huhu. Kalau nak beli baru tawar menawar. Tips from my mum :D

    Enjoy!! :)

    ReplyDelete
  44. oh hanis, i've been there before...

    sila jangan cakap saya sesat a.k.a wo-mi-lu-ler dekat pemandu teksi...bahaya tau!

    bila beli barang, check duit balance betul2 sebab ada satu duit ratus dia warna dekat2 sama dengan duit puluh dia. Angka je berbeza. I pernah hampir kena tipu bila diorang bagi I balance duit puluh instead of duit ratus yang I patut dapat. Nasib baik perasan angka tu tak cukup lagi 1 sifar.

    I dulu pegi dgn travel agent. So diorang ada bawak ke tmpt2 yang diorang dapat duit tips mcm kat silk factory, pearl, jade centre..kat tmpt mcm tu brg mahal sket...kalau kat plaza shopping dia memang boleh bargain gile2...and dekat pasar lambak dia pun you boleh bargain sampai 70% harga barang. Tapi make sure you bargain harga barang yang you betul2 nak beli. Kalau you bargain gile2 pastu tak jadi beli diorang marah. Kalau you tak dapat harga yang you bargain, you cakap hen gui (mahal) lepas tu jalan dulu. Nanti diorang akan panggil balik & bagi harga yang you nak. Diorang akan tunjuk harga dekat kalkulator. You taip kat kalkulator tu brape harga yang you nak.

    lepas tu kat sana kalau you nak beli jade, hati2.. ada jade yang tipu (fake). Kawan I beli sekali balik malaysia jade tu luntur warna. haha.

    I rasa for the very first time you pergi sana lebih baik pakai travel agent lagi senang and smooth perjalanan you kat sana. pergi sana masalah komunikasi mmg ketara. kalau you pergi 3 orang agak bahaya lebih2 lagi first time and semua pun perempuan. try tgk harga kat matta fair mana tau dpt murah. I dulu dpt harga murah kat matta fair. Trip ke Shanghai-Guangzhou-Hangzhou-Suzhou dgn ada beberapa tmpt x ingat dah nama dalam masa 5 hari + tiket flight pergi bali + hotel + makan + bas = RM2000 per person...it consider cheap la kan

    bear in mind wash room kat sana tak ada pili getah atau gayung.. Some places pili air dalam toilet pun tak ada. So bawak bekas air mineral bila nak pergi toilet. Dulu kitorang tadah dekat pili luar tempat yang ada cermin muka tu. Bab ni memang china tak best utk pergi.

    Restoran halal ada tapi kena pandai cari. Tapi some restoran halal still ada jual beer suma tu...nak cari yang restoran 100% halal memang agak susah.


    do visit my blog http://sayabijak.blogspot.com/

    ReplyDelete
  45. Hanis! I sekarang kat Xi'an, China. I belajar kat sini. I boleh la cakap Mandarin sikit sikit. Kalau you nak tanya anything, you can FB me! Alright? Jangan memalu. Anggap la I ni macam Aca's sister :)

    ReplyDelete
  46. saya dah pergi guangzhou. serius. tips nya :

    kalau nak makan, kena cari kestoran yang betul2 islam. kat sana memang byk org islam, tp x byk kestoran islam. memang susah gila nk makan. kami sekeluarga mkn kat kestoran yg sama je selama 5 hari disana. sobs sobs T_T nasib baik cawangan dia belambak. so, tak risau sangat.

    kalau masuk toilet, make sure bawak bekas nak isi air. tapi better jgn masuk kot. busuk gila, hancing, heee. geli. public toilet lah kan.

    kalau nak shopping, kena pandai tawar menawar. org sana kuat tipu. n percayalah time bayar nanti, amoi2 tu mesti check u punya duit la. takut tu duit tipu. hehe.

    kalau sesat dan nak tumpang tanya, cari orang yg betul2 pandai speaking. sebabnya rakyat kat sana x pandai english. memang susah gila. i penah, bila tanya mana tempat kat dlm map tu, diorang balas ckp cina. haha. terkebil2 la :D

    jangan lupa bawak map bersama ketika jalan2. kalau sesat, susah woo. dah la besar gila bandaraya dia.

    nanti kat sana, gerenti u geli punya la. FAKTA : rakyat Guangzhou suka meludah merata-rata. hee.

    better naik guangzhou metro dari naik teksi.

    nak tempat shopping paling best, naik subway, pergi San Yuan Li atau Haizhu Square. best gile! :D

    dan jangan lupa singgah kat San Yuat sen memorial hall. amik2 gambar kat sana okey. itu je kot.

    sekian terima kasih :)

    ReplyDelete
  47. selamat melancong... tips dah banyak org kasi.. apa2 pun redah aje... pasal communication kalau tau sikit2 baiklah kita anggap xtau langsung xde faedah pun.. hehehe english kan bahasa universal, dalam 10 juta orang kat guangzhou tu xkanla xde seorg pun yg tau english :)

    ReplyDelete
  48. Hai Hanis,

    Akak ada kawan kat sana. Akak rasa mesti dia & isteri dapat bantu Hanis sekeluarga.

    Try lah email dia otyc82[AT]gmail[DOTCOM]. Namanya Suhail.

    Jangan malu-malu tau. Selamat bershopping

    ReplyDelete
  49. hi..dulu saya penah ke beijing untuk lawatan kerja but have sometimes to shopping juga. masa pergi shopping ke silk market(tapi jual mcm2), some of them boleh berbahasa inggeris..but broken la..tapi yg best ada yg blh ckp melayu, sepanyol, perancis n mcm2 sebab pelanggan dr luar China memg ramai so diorg belajar ckp bhs luar..
    dan tips untuk membeli, pastikan tawarkan sehingga 70% kurang harga yg mereka berikan..gaduh2 sket, buat2 nak blah g gerai lain..kompom dia akan bagi harga yang kita tak sangka..at least 50% from the actual price..trust me..i did it and it worked

    ReplyDelete
  50. apsal ramai plak yang nak bagi tutorial cakap cina nie? heehee, bestnyer jadik peymes, ramai orang nak tolong.. ngahaha

    ReplyDelete
  51. Apa susah2..pi je travel agent yang berdekatan..will choice any package..from free and easy package till request for tour guide..segala-galanyer ada di malaysia!!

    ReplyDelete
  52. kalau nak tour guide boleh dapatkan dari company saya berkerja....100% bumiputra....so pasal food dont worry....HALAL....
    CALL ME @ 013......

    ReplyDelete
  53. i think i just saw u at Astro's Cafe!! u berdua dgn ur friend. awwww... if that's u, rasa nak tegur tapi u x kenal i! hikk. well, u looked great as always (dlm blog jer la i penah tgk u b4 this).

    take care ya.. next time kalau i bump into u again in Astro, kalo rasa berani, i say HI ok! :)

    ReplyDelete
  54. kat sana x pakai mandarin.

    diorang pakai cantoneseee la. huhu.

    ReplyDelete
  55. kat sana byk restoran halal. lagi2 Guangzhou( mmg byk org islam ye)... beijing tu pun byk. yg penting byk2 la bawk duit and for first time tawar menawar tu .. terus la direct potong 70% or 80% from the price die offer and do not ever beli barang2 eletrik. mmg hampeh. have fun

    ReplyDelete
  56. alia penah g beijing.april sejuk lagi. if nak tawar. tawar sampai 70% terus. cz pnh dia nak jual bag guess. dah nak same harga dgn bag guess ori pulak. dulu kitorg pergi ikut tour. so makan semua xde prob dia dah bwk kat tmpt makanan halal. diorg pun dah tau cara masak. dah ade pengalaman byk tourist kan. if dulu masak mcm xmasakk je

    ReplyDelete
  57. *tips*
    toilet kt sana xdek air so sediakan air botol mineral ke air minuman ke ;p

    ReplyDelete
  58. sukar mencari makanan halal disana

    ReplyDelete
  59. haha...
    dah pergi dah beijing last year, sambut new year kat sana.
    erm memang boleh jagi gila shopping kat china, Guangzhou tak pernah pergi lagi.
    duit tak dok,
    tak kerja lagi, lain lah kalau Hanis, ada pendapatan sendiri.
    anyway kalau shopping kat sana bawak la kalkulator, tak payah bawak kalkulator saintifik, stakat kalkulator yang kita selalu jumpe kat pasar masa nyonya yang jual sayur itu pakai.
    Lagi satu, this year my sister kahwin, nak pakai banyak duit, so sebab itulah budget holiday tahun ini dah lari bergunug jauhnyer. tapi kiteorg akan sempat ikut my sister honeymoon kat BALI. i know u are too passion about bali!!!
    Hanis tak pergi lagi kan???
    saya pergi dulu yerk...

    nanti kat Guangzhou, tangkap banyak gambar, nak tengok kat blog.

    www.pageamar.blogspot.com

    ReplyDelete
  60. sy penah ke guanzhou ..
    klo nk makanan halal t sy bg name hotel yg sy duduk dulu .. kt blakang hote tu de restoren islam ..
    sedap .. klo x silap nme tuannyer Ismail ..

    ReplyDelete
  61. sy penah ke guanzhou ..
    klo nk makanan halal t sy bg name hotel yg sy duduk dulu .. kt blakang hote tu de restoren islam ..
    sedap .. klo x silap nme tuannyer Ismail ..

    ReplyDelete
  62. hi hanis..
    dulu i tnggal sana..masa standard 3 setahun..pastu form 4 sebulan (cuti sekolah) form 5 2 bulan (pas spm)..n guangazhou was FANTASTIC!!
    kalau nk beli mcm toys ke atau benda2 mcm small cute stuff pergi kat ITE-LU..kalau nak beli baju (kot tak silap) tpt shopping jugak la..pergi BEIJING-LU..LU tu maksud dia jalan kalau tak salah..
    shopping mall yang i igt ada friendship store..tapi kalau stakat nak pergi shopping mall baik takyah di oversea kat msia banyak..hmmph pastu dulu ada kedai mickey mouse (disney) kedai comel tepi jalan jual baju..(tapi x sesuai dh kot..utk adik2 ok lg la :P)
    kalau makan, ada banyak jugak la kedai muslim..ada yang orang xinjiang..ada jugak yang ala2 arab gtu..tp to be safe n takut terindu makanan malaysia..bawak je la megi..
    kalau nak jalan2 naik train (mcm lrt) kat sini pun dah ok je..tak pun naik taxi..
    kalau nak beli mcm sedikit groceries ada park n shop kot nama dia atau orang sana panggil PACHAI..
    boleh jugak pergi 7goats ke ape ke nama dah lupa..tpt2 tourist spot la..n masjid tertua kat situ pun ada.rasanya ada sahabat nabi punya makam kat situ (might be wrong la..sbb dh lama xpg)
    kalau sempat pergi la hongkong/macau dekat la jgak.tak pun shenzen..
    tp pape pun..guangzhou best gila..
    bnyk2 tpt..china sgt best :)
    enjoy your trip

    ReplyDelete
  63. penah pegi..bes la gk..ada pemandangan cantik..org kat situ kata sana paris versi kat china..tapi rasanya xdela sehebat paris pon..tawar menawar mmg wajib kat china..tawar byk2..dia tak bagi,kite chow,tapi mesti dia suh patah balek n then nak taknak dia akan terima harga yg kita nak tu..xyah ckp omputih..diorg susah nak paham.tekan je kat kalkulator..ok renung2 kan n selamat berholiday!

    ReplyDelete
  64. duibuqi, wo bu zhidao. Hai meiyou qu Guangzhou..

    maaf, saya tak tahu. Belum pernah pergi Guangzhou...

    ReplyDelete
  65. Salam Nis!! saya da KUTUK anda sikit kat sini.. haisss

    http://shahrulhairy.blogspot.com/2010/03/ada-apa-dengan-segamat-by-shahroll.html

    ReplyDelete
  66. pasal toilet, diorang memg fail..paip memg takde, so kena bw botol air sendiri..tp saya slalu amik tisu segenggam n basahkan kat sinki cukup2 untuk buat bilas..huhu

    ReplyDelete
  67. Haha! Guangzhou! I've not been there before :( But if you want to ask for a prize cut, I guess body language the best lah :) Just take out however much money you think they should cut down till... and show it to them. XD

    ReplyDelete
  68. hi babe..

    Halal food ada banyak kat area Beijing Lu. Ada 3 restaurant kot. Semua kedai halal tu dekat2 je. Portion dia sangat besar. Roti canai pun ada jual kat situ.

    Pastu jangan lupa pergi Safari dia Chimelong Safari and jangan lupa naik river cruise. Safari dia best gile (to me la) sebab ada ride on train. Boleh masuk lalu sebelah giraffe la, badak sumbu la.. sbb kat mesia takde kan, so jakun la.. River cruise tu pun not bad la.. just crusing along the long river (apa nama river pun dah lupa) .. angin malam so relaxing la.

    I stayed at Guangzhou hotel last time, sebelah jek ngan subway/mrt diorang. Sangat convy untuk naik subway. Pergi safari naik subway jugak (walaopon safari tu jauh nak mamp). I suggest u stay hotel dekat ngan subway/mrt station. Guangzhou sangat2 maju jaya dalam subway/mrt diorang. Sangat2 efficient!

    Dulu dr airport, I naik airport coach je pegi city (where my hotel was). Airport coach benti bebetul depan hotel. Masa balik pun, amik airport coach je tuk ke airport.

    I went to a muslim area tak ingat nama dia apa, tapi ada masjid kat situ. Pastu banyak makanan halal there. Naik subway gak from my hotel. I need to check the name again. As for barang2.. sadly, i tak jumpa apa barang menarik there. China silk? Haram tak jumpa. Tapi i went to their textile centre.. memang kat sana kalau satu kawasan tu jual kasut.. semuaaaaaaaaaaaaaa kasut. Kalau jual kain semuaaaaaaaaaaa kain. Tp the one that i went, was the textile area. Macam tuk export jek. Tp boleh la kalau nak beli sikit2. tp i tak jumpa anything menarik there. hopefully u do. :) have fun!!

    ReplyDelete
  69. salam hanis..
    1.sana mknn tawar.byk jenis celur je.pastu ada campur pati sayur je sikit.masin manis mmg xrasa.
    2.ikutkn skrg sgt sejuk.sangat maksudnya baju kena tebal jgn tembus kulit dan glove kasi tutup kulit.
    3.tawar 70%-80% dan cari kedai yang tercorot sikit sbb diorg senang nk bg murah.
    4.Tipu skit xsalah.mengaku diri sebagai final year student dan kurang duit dan ingin bwk pulang ke family di msia dia akan kesian dan bg harga betul2 murah.
    5.Diorg xpandai sgt bhs omputeh tp jgn terkejut ada yg pandai ckp melayu.

    ReplyDelete
  70. saya pun penah ke sana.tp trip tu hongkong, shenzhen and guangzhou.pegi last two years, so dah lupe byk.. hehe. sori, tp ni je la sket2 yg ingt.

    1. hp kat sana murah, tp tgk la kedai yg mcm mane. and make sure mintak manual dlm english otherwise dorang menipu je.

    2. kalau sempat pegi skali shenzhen dgn hongkong. tak jauh pun.

    3. pegi Luo Hu Commercial center, shopping kat situ mmg best.tp ni kt shenzhen kot.

    4. bargain sampai 70-80%, kalau die bubuh 500, tawar sampai 80.. haha, sbb harga dorg bubuh tak reasonable.

    5. pegi bukit kambing, naik cruise, beijing road pun best shopping! LV grade B mmg byk! haha..

    6. kalau nak tukar duet ke, better tukar kat dlm hotel, biase nye dorg ade, sbb kalau kat money changer dorg amek murah sgt. rugi.

    7. restoran muslim mmg byk kt guangzhou. owner yg same tp merata2.

    8. solat biase nye dlm restoran muslim jugak.

    well, enjoy ur trip! pg guangzhou mmg best sgt3.. hrp2 dpt pegi lg next time, sbb haritu tak puas!! haha

    ReplyDelete
  71. org sana sgt biadap. yaa SANGAT. dia tak suka org selain kaum dia, especially kita. so beware of that.

    ada this one time, aku duduk kat satu bangku batu, datang sorg tukang sapu wanita dok jeling2 mcm tak puas hati.

    aku rasa tak selesa dengan dia, aku bangun la nak berambus. kau tahu dia buat apa? dia sapu sit aku, lap2 dgn kain dia yg sumpah jauh lebih buruk dr seluar aku pki time tu mmbuatkan aku rasa sungguh WTF sumpah tak dtg lagi lain kali.

    ada lg, aku baru masuk dari hong kong, tak tukar duit lagi, lepas tu kena maki2 masa nak buat urusniaga.

    ahaha, sikit sebanyak la. harap membantu

    ReplyDelete
  72. jgn lupa bwak stok makanan..restoren chinese muslim byk, tapi air hidang dlm gelas beer..hehehe so pandai2lah..

    then jgn lupa bargain kaw2 punya..jual mahal skit..kalo mereka xmo turunkan harga, buat² nak blah..kompem dpt harga sbiji durian eh hrga durian runtuh.

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!