Saturday, May 22, 2010

Misai susu bersama saya



Mari kita bercakap tentang susu. Saya suka minum susu.



Ini ialah contoh sarapan saya (kalau bukan Nasi Lemak). Kalau di rumah lebih proper daripada di hostel sebab dapat simpan susu segar dalam peti sejuk. Saya dari dulu tidak berubah, macam budak kecil, hanya suka minum air sejuk sahaja :B





Ini pula makanan supper saya sebelum tidur. Untuk nyenyak tidur, saya minum susu. Atau hirup susu sambil kunyah bebola cokelat rangup -_- Sebab minum susulah saya nyenyak tidur macam bayi dan berupaya bangun awal pagi sebelum matahari menyapa. Wah. Bila tidur cukup, kulit juga boleh jadi cantik! Atau mungkin sebab selalu minum susu kulit cantik? Yeah, that must be it.



Waktu jadi peragawati dulu, selain perlu tambah ketinggian dan jaga kulit, kehidupan memang hectic di mana pagi-pagi tak sempat sarapan dan sebagainya. Jadi wajib menyimpan satu botol susu dalam tas tangan. Sebotol susu yang adult punya ya -_- Jangan nak bayang mengarut-ngarut. Apabila sudah menjadi pelajar kembali, selalunya susu teman saya ke kelas pagi kerana tidak mahu perut kosong waktu mendengar hujahan pensyarah. Barulah ilmu masuk ke hotak. Wacheh. Semenjak itu, susu menjadi BFF.



Saya pernah dengar orang kata minum susu menggemukkan. Rasa nak sekeh orang itu. Susu menyihatkan badan, mencantikkan kulit, menambahkan ketinggian, menguatkan tulang ish banyak sangat khasiat dan kelebihan nak list kan. Tak paham kenapa ada orang tak suka minum susu. Dia macam ni, kalau tak suka minum susu, think of all the benefits, minum perlahan-lahan, lama-lama mesti suka juga. Hello, susu kot, benda first kau minum dalam dunia *ketegasan mendadak*



Dari kecil suka minum susu, sehingga besar, kesukaan itu masih belum pudar. Sungguh setia. Ahad nanti (30 Mei 2010), di Pavilion pada pukul 10pagi ada event sempena World Milk Day. World Milk Day sebenarnya dicipta oleh UN untuk tingkatkan kesedaran masyarakat dunia tentang kepentingan susu. Di seluruh dunia, World Milk Day akan disambut pada setiap 1 Jun dengan cara mereka tersendiri. Bila dikaji, penduduk Malaysia sangat kurang minum susu (purata hanya segelas seminggu). Jadi mereka nak cecah 2500 orang minum susu dalam satu masa untuk Malaysia Book of Records, Ahad 30 Mei ini. Boleh usha dulu di website Dutchlady Milk. Jom teman saya? Jadikan susu BFF anda jugak. Jumpa di sana!


Kalau datang dapat minum susu dengan Amber Chia, Shakila, Alif Satar, Dayana, Sharizan Borhan, Reshmonu, Najwa, Khoo Cai Lin. Bila lagi nak minum susu dengan diorang?

118 comments:

  1. patut laa cantik.
    suka minum susu rupa nya..
    klau tak bz, amoi pon nak g juga laa..


    visit my blog at
    http://liezkusut.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. i love milk too, really addicted!!

    ReplyDelete
  3. wa, harus terjah ke PV nnt..leh mnum susu ngn hanis..wow!!!

    ReplyDelete
  4. nak suke susu gak la kalo betol leh tambah lagi ketinggian diri ini..hehehe

    ReplyDelete
  5. malaysia ada seorang lagi rakyat yang akan menyihatkan2kan diri dengan meminum susu..hwehwe T_T

    ReplyDelete
  6. sye pn bertatih ngn susu skang...sedap ekceli cme tekak tanak trime kot..xpe..nk kulit cntek nom susu kn..hehehe

    ReplyDelete
  7. rasulALLAH juga suka minum susu

    ReplyDelete
  8. Tak nak minum susu dengan saya ? :)

    ReplyDelete
  9. u memang dh semulajadi comey la..bukan sebab susu kot...

    i minum susu kulit tetap uduh..hu..hu..

    ReplyDelete
  10. susu memang best............ kalau boleh nak temankan hanis.. tapi tak pat ar..

    ReplyDelete
  11. tahniah Hanis! mmg elok pun, prevent osteoporosis since kita wanita Asia prone to it anyway

    *must contohi Hanis!!!* <---tak suka susu

    ReplyDelete
  12. susu memang best............ kalau boleh nak temankan hanis.. tapi tak pat ar..

    ReplyDelete
  13. great event! hope dorg ade bagi susu free.. :D hanis, write something about self esteem. i'd like to know your point of view about it. tha-tha!

    ReplyDelete
  14. sy suke susu!!
    tiap hari minum susu.
    tak jemu beli sampai berkotak2. :D

    ReplyDelete
  15. saya suka susu perisa asli.theee;)

    ReplyDelete
  16. alamak.. dah lame tak minum susu ni. tak sempat nak buka tin susu pagi-pagi dan bancuh dengan milo. selalu bangun pagi akan tros semayang then tido blek. bangun tido tros g capai tuala dan mandi dan tros g keje. trossssss lupe nak minum susu. oh teruknye saye. haha.

    ReplyDelete
  17. huwaaaaa...surely im gonna miss it!
    ;p

    takpe la kasi org lain chance MILK-awayyy!

    ReplyDelete
  18. "Bila dikaji, penduduk Malaysia sangat kurang minum susu (purata hanya segelas seminggu)." Seriously?
    I pun suuka minum susu. Dah lah sedap, baik untuk kesihatan pulak tu.
    Sehari I boleh minum sampai 5 cawan. Tapi average dia 2 cawan je lah. Melampau lah pulak kalau hari2 nak minum 5 cawan. Haha.
    Tapi lepas recently I dapat tahu I anemic, lepas tu doctor suruh kurangkan minum susu.
    Menyedihkan T_T
    So skrg I pun dua hari satu cawan.

    ReplyDelete
  19. kita tak minum susu lah hz!
    since 2 years lagik

    macam rugi je.

    ReplyDelete
  20. saya pun suke minum susu juga..hehe..mest pekena susu dutch lady sebelum masuk kelas pepagi.kalau tak mest ngantuk nak mampus punye.huhu

    singgah pula ke KAU ILHAMKU
    GAMBAR YANG JARANG DAPAT ANDA LIHAT

    ReplyDelete
  21. saya suka susu!!
    sy pon pelik kenapa org tak suka minum susu..

    milk is good for our body..

    ReplyDelete
  22. kalau malas mkn minum susu jer,
    kenyang jugak
    hehe

    ReplyDelete
  23. Saya tak boleh minum susu pagi, nanti sakit perut.....

    Susu juga baik untuk kekuatan gigi.

    :)

    ReplyDelete
  24. tapi kan, minum susu lembu kalau tak silap makruh (correct me if im wrong) better minum susu kambing sebab hampir sama dengan susu ibu. *Al-Kuliyyah

    ReplyDelete
  25. saya suka minum susu, pg ini pun baru breakfast susu with coco crunch!! Love to join the event

    ReplyDelete
  26. suka minum susu gk.
    insyallah akan ke pavi jika kelapangan =)

    ReplyDelete
  27. suka minum susu jugak. tapi sgt tak bole minum susu sblm naik mana2 kenderaan selaku penumpang. msti rasa mual. drive sendiri takper. drive sambil minum susu kotak pun takper.

    ReplyDelete
  28. i've never denied my undying love towards susu.. i love susu with all my heart.

    dan ye.. minum susu yg berlebihan boleh menggemukkan dan kecantikan kulit rasenye tade kene mengene ngn susu. mungkin kadar metablisma anda telah menghalang pembentukan sel2 lemak selepas minum susu penuh lemak.

    kalau nak kulit cantik. minum ribena. i too love ribena.

    ewah! jadik dokter pulak. dokter ditektif.

    ReplyDelete
  29. yes ! saya sokong .
    susu banyak khasiat
    peminat susu tegar juga ini :)

    ReplyDelete
  30. susu fresh dutch lady tu suke la tp rse yg botol dgn kotak punye lain la.
    xtaw kenape.kalau susu tepung yg bancuh tu xsuke, muak.
    suke susu fresh yg sejuk jugak! =)

    ReplyDelete
  31. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  32. Nak join jugak !
    jumpe anda di sane yek !
    hehe.. :)

    ReplyDelete
  33. ye sy pong suke SUSU..besttt..nak2 yg sejuk..ermmm

    ReplyDelete
  34. i heart susu. selalu pun minum dutch lady. :) kite geng!

    ReplyDelete
  35. i ske menum susu cokelat.kalo pure tu.i menum.tp pelan2.mcm u ckp pikir benefits de.lame2 shuker.hehe

    ReplyDelete
  36. xske susu....!!
    tp slalu je kena pksa minum =_="
    pastu minum smpai lobam..

    ReplyDelete
  37. Hamis minum susu apa eh? saya suka minum teh ais je. dlm teh ais pn ada susu. tp sikit jelaa. mcm mana ni nk bg rajin minum susu balik. haishh. ^_^

    ReplyDelete
  38. Sedapnyer dapat minum susu pagi-pagi.. lebih-lebih lagi kalau dapat fresh milk!
    -Shetreasures-

    ReplyDelete
  39. Nak pegi.. Nak pegi.. Suka susu Dutch Lady. Berkrim..

    ReplyDelete
  40. saya suka susu..
    tapi perisa coklat lah
    hehe

    ReplyDelete
  41. saya pun suka minum susu..tapi x tinggi2 gak..haishhhh!!!

    cuma sejak preggy i'm kinda having lactose intolerance..tapi alhamdulillah recently dah boleh minum balik sejak dah stop morning sickness.hoyeahh!!

    ReplyDelete
  42. saya pun suka minum susu juga..^^v

    ReplyDelete
  43. tak paham kenapa ada orang tak suka minum susu..susu sgt sedap...

    ReplyDelete
  44. Salam perkenalan.. comelnya Hanis.. cantik dan ayu.. =)

    -----------------
    salam, kongsi cerita ttg sauna di blog sha ♥ silalah singgah ♥

    ReplyDelete
  45. Datang Pavilion ke tak semua ni hohh?

    ReplyDelete
  46. hohohohoho

    susu baik untuk kesihatan!

    yang kusam jadi cantik!

    yang muram jadi ceria!

    yang gemok, boleh kurus rasanya!

    agagagagaga, sudah pulang ke kampus sebab saya budak foundation uitm, anda cuti, kami belajar!

    sob-sob!

    ReplyDelete
  47. kenapa bila minum susu jadi sangat mengantuk?? saya sorang je ke? so kalau minum b4 class, memang terlelap!

    ReplyDelete
  48. kenapa bila minum susu jadi sangat mengantuk?? saya sorang je ke? so kalau minum b4 class, memang terlelap!

    ReplyDelete
  49. hello c's Hanis...thanks for the info..sy nak minum susu lbih kerap da lpas neh...maw tingi lag...c's nak mntk tlg bley x? bley x c's hanis beri tnjk ajar sket tuk becoming stdent uitm jika tak keberatan..mostly dari segi pkaian mcm tak berape nak fham lag..hehe..tq in advance...

    ReplyDelete
  50. wahhhhhh mcm best je!

    nurul pun suka minum susu. sehari tu, kalau layan, 1 botol yg besar tu pun habis. hehehe

    ReplyDelete
  51. hanis2, i pon kaki susu jugak, xpenah putus minum. mmg i xpaham org yg xsuka minum susu ni pastu bila i minum diorang kutuk2 ckp euwww nak muntah la bau susu itula inila..rase nk sekeh je!! huhu

    nk tanya u sikit, actually fresh milk yg dlm kotak or susu tepung mcm Nespray lebih elok? hehe

    ReplyDelete
  52. patot la kulit gebu dan cantik, suka minum susu rupa nya.. sy dlu suke sket2, skrang da tinggal trus, tp bile u da terangkan g2, rase nk minum balik..hehe! wut a good thing!!!!

    ReplyDelete
  53. i drink/eat/telan milk only with cornflakes...and yet they made 1st June; my bday.., WORLD MILK DAY.

    ugghhh..i shall drink it more often now. have to. just cause.haha!

    ReplyDelete
  54. memang menyihatkan. patutla my mom suruh eyda mnm susu. tapi xsuka la. huhu. kalau makan dengan koko krunch ok sikit ;)

    ReplyDelete
  55. tak rugi dutch lady promo dengan hanis. tulisan hanis memang best! trus rasa nak minum susu.

    ReplyDelete
  56. suka susu patut xtinggi pun..cam tuh ek?

    ReplyDelete
  57. wow....patut aku kulit aku itam n tak cantek...hehehe...dari kecik benchi minum susu...hehehe

    ReplyDelete
  58. wahhhh..patot la hanis tinggi...suka minom susu upenye...

    hehe c u there nnti eh..=)

    ReplyDelete
  59. Comelnya,suka minum susu,suka air sejuk.Mcm saya laa,Haha
    Tapi-tapi,prefer susu soya lagi ;)

    ReplyDelete
  60. saya sukaaa susu

    tapi sekarang dah kurangkan minum
    sebab
    1.mengantuk kalau nak pegi kelas
    2.susu lembu ni saya baca ada hormon
    lembu betina gitu so tak elok sgt ntok kulit acne-prone

    sekarang ni mmg muka alhamdulillah ok minum susu kolostrum lembu
    susu ni xnangtuk n xtrigger jrawat(kengkawan i kate muke i maken licin..xtau le ;p)

    syiok =D

    ReplyDelete
  61. suka minum susu berperisa jer..
    bila minum yang putih rasa dah lain pulak..
    hehe

    ReplyDelete
  62. susu sedap.!wajib minum hari hari..

    ReplyDelete
  63. 29 tu ada paper
    :(

    cari susu yg rendah lemak
    akan jadi lebih hebat

    ReplyDelete
  64. kalau pergi, boleh jumpa hanis lar?

    ReplyDelete
  65. Perghh...minum susu best, minum susu dgn Amber Chia lagi best!

    ReplyDelete
  66. kalau susu dutch lady coklat blh dikira susu menaik kan ketinggian...???

    ReplyDelete
  67. okay sama! kite pun dok hurung susu selalu! arghhhhh craving for it now!

    ReplyDelete
  68. minum susu???
    saya dari kecik memang tak suka minum susu...tapi dah besar ni kalau makan dgn cereal oklah lagi..kalo minum camtu jer...harus tutup hidung..udahhnye saya paling rendah dalam family..n selalu gak kena ejek pendek T___T betul lah cakap hanis..

    ada tip lain tak nak jadi tinggi :-)

    ReplyDelete
  69. emmang sedap kan susu... saya suka dutch lady... kalau yang putih lagi sedap... pure

    Jom Pizza Tesco

    ReplyDelete
  70. minum susu sgt best..kan.kan.kan..xgemuk pom..ka.ka.kan.:)

    ReplyDelete
  71. absolutely true!
    i ske mnum susu
    nk pg jgk la pavi

    ReplyDelete
  72. Emak main peranan terbesar bila selalu stock up susu segar dalam fridge :')

    ReplyDelete
  73. owh. patutlah cantek. nie la rahsia di.. ehehe..
    last entry: Brabus untuk VIP dan fulltime blogger

    ReplyDelete
  74. Wow.. never knew drink milk got so much advantages :D

    ok ok.. Should start to love milk from now on :D

    ReplyDelete
  75. susu utk cantikkan kulit paling setuju...sbb kulit sye pown cantekk..ngee~

    ReplyDelete
  76. yup yup agreed..i sokong susu n i pn suke mnum susu :)

    ReplyDelete
  77. huhu..susu mmg best..tp sayang skali sebab ade jugak yang tak boleh na telan susu neh..ntahla kenape..

    susu neh sebenarnye terbek untuk org jg badan..sebab mengenyangkan..i suke dutch lady punya susu tepung ( biasa )..bila bancoh rasa die same je ngan fresh milk botol..try la..best!

    ReplyDelete
  78. saya suka "susu goyang" jer..hehe...milkshake daa.. (^_^)

    ReplyDelete
  79. pada yg nk minum susu utk tggi sila semak umur anda..kalu da lanjut 2 mmg x tingginye..takat 2 la ye..sekali lagi, semak umur anda!ahahah

    ReplyDelete
  80. akak suka minum susu kambing...! Lazat!

    ReplyDelete
  81. facebook is so stupid, so difficult to upload pics.. compared to other websites! let's boycott facebook everyone!

    ReplyDelete
  82. suka teh susu,, ngeh ngeh ngeh

    ReplyDelete
  83. haah kn...br tepikir, mmg tak suke minum susu pon.....i will follow ur advise...

    ReplyDelete
  84. sy pom ske mnum susu,,best sgt..x kesah la org kata mcm bdk2 ke..hehe..
    bestnye kalo dpt pegi..huhu

    ReplyDelete
  85. ok. nampak sedap.

    susu sedap
    susu sedap
    susu sedap
    susu sedap

    tahap kesukaan pada susu: naik 0.01%

    YAY! thanks kak hanis HAHA.
    lama2 peratus naik , yay!

    ReplyDelete
  86. woah
    liza pon suka minum susu jugak
    tapi tak dpt pon kulit cantik macam hanis
    T____T

    ReplyDelete
  87. sy mnum susu yg ada perisa je
    yg tepung x
    tp today..mnum jgak
    campur susu n milo.
    not bad lah.
    walau x se best choc milk~

    ReplyDelete
  88. susu sdap..pelik bila ramai rakan2 saya tidak suka minum susu..

    ReplyDelete
  89. uiii..btul2..patut la kulit cantik..
    urmm..bes bes :).nk kna minum susu gk la..

    ReplyDelete
  90. hanis, cmne u leh suke minum air sejuk tp prut u stil flat n anggun gitu?

    share2 tips..haha! ;p ai ske minum sejuk2 gak..

    ReplyDelete
  91. btul!..dsbbkn mnum susu la rmbut wa jd gulung2..yipiiii!!!!

    ReplyDelete
  92. susu nespray pilihan saya dan keluarga dr kecil :)

    ReplyDelete
  93. susu boleh menambahkn ketinggian ke walaupun dh umur 17thn?

    ReplyDelete
  94. ayah aku x pndai minum susu,,,x tau knapa..thats y kulit dia slalu ada mslh..dah bnyk cara dah kitorng try nak suh dia try minum susu..tp at last...mmg NO jugaklah jwpn dia..so any advice from u hanis??? kut2 ayah i terbukak hati nak minum susu...n i pun sgt suuuuuuuuuuuuukkkkkkkaaaaaaa minum susu....

    ReplyDelete
  95. Hanis...sape kata orang Malaysia ramai kurang minum susu? Ramai la. Tapi depa minum yg dah campur dgn teh pastuh tarik..hehe..

    ReplyDelete
  96. wah!nk mnum susu ari2 la kalo camni..hee

    ReplyDelete
  97. sy pn hari2 minum sus.sedap!

    ReplyDelete
  98. saya pun suka minum susu :)
    dutch lady selalu menjadi favorite... sebab pernah terminum susu basi HL!

    ReplyDelete
  99. susu ? kdg2 minum, kdg2 tidak.
    skrg dah terasa yg susu segar naik harga. kalau dulu2 sekotak RM3 +, skrg dah RM5 +.

    ReplyDelete
  100. Slm, jemput singgah dan follow blog saya ya..tq

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!