Monday, May 24, 2010

Mari terbang!

Dah lama tak bercakap tentang satu hari dalam hidup saya. You know, like a diary. Or a journal. Baiklah, saya dah pilih satu tarikh untuk saya showcase kan di sini, you know, like a diary. Or a journal. Hehe annoying gila. Okay, mari pilih tarikh 11 Mei hehe.



Hari di mulakan dengan mandi-mandi, nyanyi-nyanyi, siap-siap, eh asal semua kata ganda? Kemudian webcam-webcam.


Kemudian hantar kat Twitter kata Selamat Pagi Malaysia.



Diteruskan dengan berjumpa Qi di Hornbill Café & Restaurant untuk dia diinterview media. Mengomel tentang Destinasi Budget, cerita online yang dia host untuk www.MAStraveller.com . Best kot dengar dia cerita, lagi I teringin nak jadi travel host! Aaaaa T_T


Destinasi Bajet adalah mini series di wesite MAS yang membuktikan bagaimana travel dengan bajet yang ketat adalah tidak mustahil! Banyak tips yang kita perlu kalau nak melancong secara bajet disertakan dalam cerita ini. Tempat yang kita nak pergi, tempat kita nak tidur, tempat kita nak makan.

Cak!


Dia pergi Jogja, Ho Chi Minh, Hanoi, Phnom Penh, Singapore, Jakarta plus Bandung. Comel bila dia cerita pasal Vietnam sebab language barrier. Tapi Vietnam best sangat katanya sebab ada 4musim, masa dia pergi tengah musim bunga maka agak sejuk ya adik-adik.

Masih di café di mana Qi diinterview -_-




Ada banyaaak sangat travelling tips tapi bila rajin sila godek sendiri dekat website MAS Traveller. Especially if you’re travelling to a country for the first time, baik check it out sebelum pergi. Saya rasa kalau nak melancong, first step ialah pergi website ni. Untuk book tiket, satu, tapi serious website ni memang sediakan banyak guide so sangat complete, harus untuk take note. Aaand boleh tengok Qi membebel dengan comel masa pergi negara-negara asia (dia tunjuk tempat best yang wajib pergi).

Stay. Do. Eat. Pick your destination and get infos on where to stay, what to do and where to eat :)



Trip planner. Love this feature a lot sebab boleh tengok contoh trip planner orang lain (bila kita nak kunjungi tempat sama) and boleh buat kita punya sendiri juga.



Destinasi Bajet! That’s Qi and Cheryl Samad!


Saya sudah tonton episode terbaru, Qi pergi Jakarta! Nanti pergi Jakarta esok nak pergi semua tempat yang dia pergi. And! Naik basikal yang comel Qi naik tuh, pusing2 bandar! So cute!
Setiap destinasi ada bajet tau (RM700). Maka sepanjang episode tuh, dia akan calculate everything all the time, so kita boleh tahu harga transport sepatutnya berapa, naik bas berapa naik teksi berapa. Nanti takdelah kena tipu. The best episode so far is of course, Kota Kinabalu. Because I’ve been there dan trip itu sungguh terpalit di ingatan LOL. Go watch it here now.



Sejurus selepas itu, Qi perlu diphotograph untuk suratkhabar segala, maka dapatlah masuk KL Birdpark yeay! Seronok-seronok. What is it with me and kata ganda eh sebenarnya?


Burung-burung ni semua manja tak beragak.





Haha look at Qi trying to get the peacock to show off the colourful feathers. So boleh imagine Qi macam mana dalam Destinasi Bajet.



Paling manja. Em parrots!



End of KL Birdpark adventure. Sesudah itu pergi salon rambut terpilih.





Happy! Kawal happy dengan muka vogue, jangan marah you.



Hari disudahkan dengan makan dinner di Dome KLCC selepas mama pick up Imran from school. Lama gila tak jejak tempat ini. Waiter comel bernama Irham datang berkata “You Hanis kan? Omg bukan you selalu lepak Delicious je ke?” Lol comel avid reader aku sorang ni :’)



Kebuloq. Kawal kebuloq dengan muka vogue, jangan marah you.






Memang perlu deretkan tiga gambar makanan agaknya.




Itu sahaja laporan dari saya, interview Qi boleh dibaca di sini.



Selamat menonton!




OhSoRandom: Esok saya ke Jakarta, 5 pagi. Belum bersedia, secara emosi mahupun bagasi.

92 comments:

  1. hanis..bestnyer...tapi bile u dok sebelah mamat tu macam kene je..padan la...

    ReplyDelete
  2. Qi sgt comelll..
    suara comel..
    senyum comel semualah!!

    ReplyDelete
  3. waahhh!! hanis zalikha ke jakarta. best tu!! snap pic banyak2 ok!

    ReplyDelete
  4. wah.
    suka betul la baca ur story.
    santai.
    tapi ada input.
    me likey!!!

    keep it up girl!
    u r the best blogger in Malaysia!
    ;)

    ReplyDelete
  5. wah hanis ..gamba yang atas sekali tu penah masuk gadiscomel.com kan?

    New Entry Pawaka19 Dot Com
    "Pemulihan Dara,apabila sudah ditebuk tupai? "

    ReplyDelete
  6. wahhh hanis ke jakarta! nak ikut masuk dalam bagasi. cepat sms dni no kod bagasi hanis! hehe ;p


    Klik Sini ^___^

    ReplyDelete
  7. wah bestnye idup cam u....dulu destinasi budget ni kat astro kn..de gak layan sekali dua...enjoy ur journey to jakarta k...

    ReplyDelete
  8. destinasi bajet??saya suka saya suka

    ReplyDelete
  9. wahh,destinasi bajet telah melebarkan sayapnya ke luar malaysia. Thanx for the info :)

    ReplyDelete
  10. dah lama ITIKKEJAM tunggu entri begini dari Hanis. :)

    vest vest.

    ReplyDelete
  11. ;) jakarta? bestnye... untuk keselamatan baik bawak makanan dr umh.. + pil che ke teun tu.. yang biji2 taik kambing tuu

    ReplyDelete
  12. wahh
    best best dpt jumpa Qi
    =D

    ReplyDelete
  13. nape entry ni muke u sume mcm kakak u dah..sebiji!

    ReplyDelete
  14. Fuyoooooo...siyoknye jln2..jgn lupe bli kn wa buah salak sebijik je..hehe..HaPPy HoLiDaY!!!

    ReplyDelete
  15. wah QI!!!! I Love HIM!
    u're so lucky girl, wish i could be up close and personal with him.. he's so adorable.

    ReplyDelete
  16. tgk tu. pekerja Dome pon tahu hanis selalu lepak Delicious. hehe

    ReplyDelete
  17. hye,Qi tu mmg cute suke tgok rncgn dia!!! ok,hanis keep uo the gud job!

    ReplyDelete
  18. cam biase. hamis tetap comel. ish. nanti time preggy nak tgk muke hamis lame2..
    kehkehkeh

    ReplyDelete
  19. yey..antara hanis dgn food tu sumer, tgk muka hanis terus rasa nk tgk food tu..yeah...

    ReplyDelete
  20. owh.. leh ye g oversea dengan 700 je.. kena tonton nih.. :)

    cik hanis memang best.. :)

    ReplyDelete
  21. memang suka tengok Qi dalam destinasi budget...sempoi sangat..=)

    ReplyDelete
  22. adakah saya tersilap pandang? wajah awak sedikit berisi.

    ReplyDelete
  23. lepas ni Qi nak ke mana pulak eh..Europe maybe?huhu.

    destinasi bajet tu memg Fun..pengacara buatkan cerita tu bertambah Fun..dengan bajet yg rendah pulak.wah memg Fun.

    kalau Haniz Zalikha nak jadi host program traveler...why not buat satu video then upload ke blog ni? somebody will notice your takent

    Latest Entri : Peristiwa Subuh

    ReplyDelete
  24. berapa kali hanis cakap qi comel. hihi tp dia mmg comel. :p

    ReplyDelete
  25. qi tu jugak berlakon dalam blogger boy?

    ReplyDelete
  26. destinasi bajet 2 i think antara rncangan yg paling cool, paling berinformasi (psl tourism) n dibawa dgn gaya yg cukup santai oleh Qi..thumbs up!

    ReplyDelete
  27. QI ni group OAG dulukn???bdw nice hair hamis:)luv it

    ReplyDelete
  28. BABEEEEE!!!
    truly dying to know where did u do ur hair?!?!?!

    nak tau nak tau nak tauuuu!

    pleaseeeee...nk kene bagi pengeras ke?!?!?! hehehe

    *although rambut tak secantik rambut hanis zalikha* ;p

    ReplyDelete
  29. sesuai qi dengan hanis...

    p/s;lsg tk mrh...lg suka tgk hanis pose ada ah...:)

    ReplyDelete
  30. i pn tgk mastraveller yg g KK tuh before pegi saya nk cuti nyer programme... cube jd spt Qi tp end up jd spt cissss-takjd-langsung tsk!

    ReplyDelete
  31. blogger boy...aku jeles ngan ko...hahaha

    ReplyDelete
  32. i suka tengok destinasi bajet. boleh la buat bajet sendiri before pegi. and i always love your hair hanis. damn gorgeous

    ReplyDelete
  33. tpakse siang hati anda2 sume
    qi tu da ade makwe
    chinese keje 8tv
    salu tgk kat quickie

    patah hati korang

    ReplyDelete
  34. love tengok Qi. cute. destinasi bajet and blogger boy. have fun at jakarta last time i went there memang shopping all the time dengan selingan ke monumen2 bersejarah di sana.

    ReplyDelete
  35. Terbang!!!!~~ lol nice pictures =)

    ReplyDelete
  36. awww. have fun in jakarta! :)

    http://ayuniazri.blogspot.com

    ReplyDelete
  37. erm..maaf hanis..tumpang tanya, kat vietnam ade 4 musim ke? tak kan?

    ReplyDelete
  38. huhu..suka bangat tgk muka hanis ni..sgt comel la..

    ReplyDelete
  39. gambar kaw kat delicious sumpah lawa...aku pown pernah tulis pasal bird park..best kan...

    ReplyDelete
  40. cantiknya anda.. pi jakarta beli
    ole2 untuk sy ya~

    ReplyDelete
  41. Dear Anis,
    Need ur help about
    Finding a tips for traveling in Paris.... Still haven't found yet.

    ReplyDelete
  42. kem salam kat Qi ye..sgt minat dia since the 1st episode of Destinasi Bajet. nghee~

    Mmg dia sgt comel dan funny rite?
    Jgn ngorat dia tau! **jeless**
    :p

    ReplyDelete
  43. "Comel bila dia cerita pasal Vietnam sebab language barrier. Tapi Vietnam best sangat katanya sebab ada 4musim, masa dia pergi tengah musim bunga maka agak sejuk ya adik-adik."

    - jap nak tanya vietnam ada seasons gak ek? tak tahu lak selama ni..sebab pegi ho chi minh aritu cam biasa je..macam dekat thailand jugak..

    ReplyDelete
  44. KL bird park, memang best and fun...

    its a place everyone should go

    i hope u went and fed the parrots..

    ReplyDelete
  45. pemilihan tarikh yang amat bijak sbb besday saya..hehehe.. :p lgpun sy nmpak hanis ms kt klcc hr 2 cume segan la nak tegur..

    ReplyDelete
  46. sangat2 bes bila dapat pergi bercuti!!
    bes,bes..

    =)

    ReplyDelete
  47. 11 mei 1993 lahirnya anak haroza bernama fatihah. :) hee

    eh eh qi.. heeeeee!

    ReplyDelete
  48. ohhh.
    best betol lahhh.
    nati nak bercuti g laman web tulah.
    hee(:

    ReplyDelete
  49. ouh.. bestnyer.. bila -Shetreasures- nak jalan-jalan dengan Qi jugak ni??

    ReplyDelete
  50. first time jumpa blog ni, stay cute , from coke collector

    ReplyDelete
  51. hehe...sweetnya..macam perfume yg i jual..hehehe

    victoria secret...
    only rm55 per bottle, very cheap!

    from US..

    visit my blog : alinurfarah.blogspot.com

    limited!

    ReplyDelete
  52. comellah Hanis Zalikha ni. entry pun best. nak pegi jakarta jugak!

    ReplyDelete
  53. Qi tu hensem gila weh. Kalau aku jadi kau, dah lah weh. OMG HAVE TO SEE YOUR HAIR COLOUR IN FRONT IN FRONT.

    ReplyDelete
  54. sis hanis i really enjoy ur blog!

    ReplyDelete
  55. Dah tau muka kak hanis macam sapew..
    ala2 marshanda gituh bila tgk dia kat benci bilang cinta.
    suka tengok akak menggomel=)

    ReplyDelete
  56. sangat comelll=)
    untungnya jadi u,cantik,peramah dan sweet...u sangat bertuah=)
    suka baca belog u.
    sudi2 lah melawat blog sy ye
    htp://sihatimerah.blogspot.com
    salam!

    ReplyDelete
  57. Hanis...kamu pun comel..sebab dinner time tag taman burung masih tak buang ye hehehe...

    ReplyDelete
  58. best niee.....

    jemput singgah ke blog saya...PALESTINE- janji ALLAH itu benar.. http://gengblogger.com/read/143577

    ReplyDelete
  59. Wah betuah Qi dapat jalan ngan Hanis. Jelesnya

    ZOol ligakampung

    ReplyDelete
  60. hanis.. hehe comel ler u ngan Qi! ;D

    ReplyDelete
  61. akk mia nak tanye..
    bile destinasi bajet tu?.
    da siar ke program tu?

    siaran ape?
    mia nak tgok ..
    weeee
    harap di balas ye..
    t.Q

    ReplyDelete
  62. akk mia nak tanye..
    bile destinasi bajet tu?.
    da siar ke program tu?

    ReplyDelete
  63. hanis..come andd visit my blog :)
    http://norizanomar.blogspot.com

    ReplyDelete
  64. Wah, nak pegi Jakarta also mesti emosionally prepared ke? :P Choommeelllll ...

    ReplyDelete
  65. weeehhhh cantik nian ni awa'....hehhee...numpang eksis lah...jgan sungkan2 mampir balik.. :D

    ReplyDelete
  66. kolesterol cik hanis ni berapa point? penah check tak?

    ReplyDelete
  67. bile destinasi bajet tu?.
    da siar ke program tu?

    ReplyDelete
  68. hanis comel sgt bila lepas rambut! ^_^

    ReplyDelete
  69. eyh imran school dkt vi??form brape??

    ReplyDelete
  70. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!