Monday, May 31, 2010

Tulisan

Diam kadang lebih berat dari awan yang mengendung air
tak mahu sedikitpun angin merapati biar sekadar berbisik
angin walau sekadar berbisik pun kau buat diam itu dibasahi air
lalu basahlah sanubari itu mengelus diammu.


Riuh kadang lebih ringan dari awan yang putih melepak
mahu angin mengiringi dengan desah dan kencang bermain main
angin walau ribut sekalipun kau buat riuh bagai taman permainan
lalu nyamanlah hati itu menyambut riuhmu.


Walau diam walau riuh
laungkanlah bertalu-talu agar semesta alam dengar keresahanmu
Hanya kau yang tahu dalam diam mu resahmu melaung-laung
Hanya kau yang dengar dalam riuhmu diammu menderu-deru
dan angin hanya mahu berlalu.



"Resah" Nani Rostam, Mei 30.

42 comments:

  1. sedih jer bunyi nyer
    suke tengok u hepi..u senyum..comey

    ReplyDelete
  2. ohhhh sunggoh tersirat kata-katanyer....

    ReplyDelete
  3. wah tulisan yang enak di baca...

    ReplyDelete
  4. is this urs? beautifully written...

    ReplyDelete
  5. Eh? Apakah....

    Cam busy jer CIk Hanis? Hahaha takpe2 kami paham.. Wow.. 1st ke?

    ReplyDelete
  6. Diam dan bising ada tika perlunya. Diam ubi berisi, diam besi berkarat, diam hanis, blog tak ceria, tapi diam bini... beranak. he he.

    ReplyDelete
  7. angin hanya mahu berlalu... ^_^

    ReplyDelete
  8. its really nice.....tq for the words shearing...

    ReplyDelete
  9. pandai ur mom berkarya..
    free gi blog i

    www.ikafantasi.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. hi hanis :)
    minat travel? apply je jadik travel host kt mana2 sure dapat

    ReplyDelete
  11. Pergh!!!bermadah "bujang"ge..huhu

    ReplyDelete
  12. awat jiwang lak tiba2 neh?
    huhu..

    ReplyDelete
  13. hmm diam2c tapi berisi...!!!!!

    ReplyDelete
  14. hai hanis, ur name n character just like my younger sister...but this time ur entry show that u actually good in bahasa lama...i just teringat i penah baca buku2 lama kat umah atok kechik2 dulu...hehe

    ReplyDelete
  15. adakah ini rekaan cik hanis..?puitisnya

    New Entry Pawaka19 Dot Com

    "Imam Muda VS Program Realiti Hiburan "

    ReplyDelete
  16. still cube merungkai pe yg tersirat sebalik puisi yg puitis ni

    ReplyDelete
  17. My mom wrote this :') Not me. Thanks everyone.

    ReplyDelete
  18. how interesting. dont carry ur burden alone. share with ur trust ones.

    ReplyDelete
  19. Dalam maksud ni. cayalah auntie!

    ReplyDelete
  20. dah agak da mum dye yang tulis :)..

    ReplyDelete
  21. ingat kan dah turun kepandaian auntie nani menulis puisi kat hanis...

    ReplyDelete
  22. puisi yg indah.. musti sastera dapat A+ superb!! he he he:))

    ReplyDelete
  23. Blog anda telah tersenarai di e-Direktori Bloggers Malaysia

    Anda dipelawa mendaftar sebagai "Followers" di e-Direktori Bloggers Malaysia untuk memudahkah saya menjejaki blog teman-teman anda.

    Saya akan berbesar hati sekiranya anda menggunakan logo e-Direktori di blog anda sebagai tanda sokongan terhadap usaha saya.

    Sekian dan terimakasih sekali lagi.

    ReplyDelete
  24. yep,ive read this at your mom's blog yesterday.adorable

    ReplyDelete
  25. lamenye nk tunggu cik hanis ni update new story..eh, berbakat jugak ye bersajak..tp cm ada yg tersirat jer..hmm

    ReplyDelete
  26. adakah ini luahan hati dari seorang yg berpengalaman?.........:)

    ReplyDelete
  27. pandainya mama u tulis puisi.
    ni msti khas ntok hanis kan..

    sedeh je bunyi nye
    huhu

    Hi.I'm a Geminian.I'm bubbly w/s/e but I don't wear short skirts

    ReplyDelete
  28. somehow it reminds me of 'doa'...hey ask your mom what she meant when she wrote this? lol.

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!