Sunday, May 16, 2010

Sabar jelah aku

Dalam adik-beradik, sayalah anak yang tak pernah bagi surat jemputan Hari Kecemerlangan dekat mak bapak. Kalau ada pun sekali je. Masa jadi pengawas Darjah 6. Itupun setakat ambil sijil pengawas tanpa jawatan apa-apa. Lame habis.

Walaupun saya paling cepat cakap antara adik-beradik (mak bapak mesti ingatkan genius dah lah), tapi bila saya sekolah saya paling corot dalam pelajaran. Sebab dalam kelas kuat potpet, kuat berangan, kuat lukis komik. Kalau satu hari cikgu kata, "okay cikgu nak tukarkan tempat kamu semua", sebenarnya motif utama nak pisahkan saya dari siapa-siapa lah tu, eleh macam lah saya tak tahu. Hmph. Cikgu banyak tak minat dengan saya sebab masa Darjah 5 semua orang dapat A untuk ujian bulanan Math, saya dengan Syakir je dapat B. TAPI TAK ADIL NAK KATA SAYA BODOH SEBAB TERSELANG SATU SOALAN MASA HITAMKAN KERTAS OBJEKTIFFFFFFFF. Oh geram itu masih ada lagi rupanya teehee.

Masa sekolah menengah memang jenis yang tak buat homework atau buat cepat-cepat masa perhimpunan. Cikgu Math pun geram sebab selalu tak bawa buku. Yelah banyak siot buku latihan math, MATH 1, MATH 2, MATH 3, MATH 4 macam mana nak jaga semua, mestilah ada dua bawah TV. Bila tanya kenapa tak bawak buku, cakap lupa. Bukan lupa nak bawa, lupa nak cari heh. Memang dulu benci Math ah, sebab tuh memori banyak ingat cikgu Math je.

Cikgu yang sayang saya pun cuma cikgu-cikgu English ngan BM. Sebab kalau exam suka merapu lebih panjang dari rakan sekelas :')

Bila masuk universiti baru belajar betul-betul. Sebab pikir nak guna ilmu tuh masa kerja nanti. Agak lambat sebenarnya nak belajar betul-betul sepenuh hati. Kalau tak potpet sangat dalam kelas dulu kan senang, mesti mak bapak selalu pergi Hari Kecemerlangan kita. Sorry :(



SELAMAT HARI GURU

kepada

Ibu
Bapa
Adik-beradik
Rakan taulan
Guru Tadika, Guru Sekolah Rendah, Guru Sekolah Menengah, Pensyarah, Guru Tusyen, Guru Ganti
&
Semua pengalaman saya.

62 comments:

  1. haha pasal maths, saye pun tak suke. pastu buku mesti ade 2 3 jenis. tak campur bM yang ade pemahaman la, karangan la..sume2 tu sweet sangat bile ingat balik (n_n)

    ReplyDelete
  2. selamat hari guru kepada semua cikgu2 di luar sana... jasamu sangat banyak mendidik kita kan....

    Segmen Kenali Blogger

    ReplyDelete
  3. hehe masih geram biarpun da bertahun2?
    dasat..! :p

    ReplyDelete
  4. pengalaman pun guru yg bagus kan Hanis.. :)

    ReplyDelete
  5. heee, samelah.
    tak suka math.
    dr kecik smpai besar.
    dats y dah besar pon sggup amek laws. haha

    tapi hanis ttp gigih belajar math lgi.
    bagusss. keep it up! hehe

    ReplyDelete
  6. So sweet. Tak suka add math. HAHAHA

    ReplyDelete
  7. Buat kerja masa perhimpunan..kenangan manis. Nak-nak bila cuba berselindung dari pengawas dan guru yang round2 check student.

    Selamat hari guru!

    ReplyDelete
  8. Selamat Hari Guru kpd semua pendidik~~

    psst..hanis xnak jg cekgu ke?
    boleh dtg hari kecemerlangan tanpa surat jemputan
    heee ^__^

    ReplyDelete
  9. kuat potpet rupenyer!!
    amik cos aper ye kt uitm??

    ReplyDelete
  10. ape tema hari guru taun nie?...hehehe

    ReplyDelete
  11. hey hanis.
    its okay. wish you all the best for incoming result. sure 4 pointer lagi. hohoho. :) comel la cakap buku math kat bawah tv! but its true during my childhood too. hehe.

    ReplyDelete
  12. i will be the next math teacher!
    ahahaha.
    ;)

    ReplyDelete
  13. saya terima selamat itu.

    terima kasih :D

    ReplyDelete
  14. haha school time is always great...i miss to be a kids again! :)


    - - -
    Wah Lemahnya Si Jejaka Ni Rupanya..

    ReplyDelete
  15. math memang abnyak sangat workbook..usually i won't even have all of them, sbb tak suka buat homework math. harap2 anak2 tak ikut perangai camtu haha

    ReplyDelete
  16. wahh!kak hanis..stuju sgt tu..nape lar buat buku math byk sgt kn..memg cnfirm ntah mane2 letaknye..hehe.
    selamat hari juga!

    ReplyDelete
  17. :) hanis memang nakal.. cobit2 dia hehe...


    selamat hari guru buat semua pendidik. ^______________^

    ReplyDelete
  18. huhuhuhu...i sooo wish i can be such a student like u kecik2 dulu...not that im a good girl...but MY MUM IS ACTUALLY MY TEACHER!!!
    huwaaaaaa...
    even when shes not, those teachers are all her friendsssss!!!

    dia yg tau dulu ade homework ape that day, assignment mane kene siap kan...klo balik rumah buat bodo mmg gone case laaaa ke syarahan lagie dan lagi dan lagie...

    but think about it again, thats all what makes me an engineer now
    :D
    thanx to my teacher mum and all other teachers around!

    ReplyDelete
  19. hehe..sama la sy pyn x minat math..tp bila dah tau yg math ni menarik jgk.dr asyik F je..terus dpt A....hehe....alhamdulillah..

    ReplyDelete
  20. selamat hari guru

    http://raksasapurple.blogspot.com/

    ReplyDelete
  21. selamat hari guru juga..saya pun pelajar nakal..tapi ..pelajar macam nilah yang diingati cikgu.. :-)

    ReplyDelete
  22. hikhik..saya pun buta math jugak. slh satu kelemahan saya ialah nombor. nak ingt no telafon sendiri pon berataun...benci nombor!

    ReplyDelete
  23. " A teacher's achievement is not how many A's or B's he produce but how many life he change & how many hearts he touch.."

    ReplyDelete
  24. haha!! wehh..bleh kwn laa cmni!
    saya pun tak suka math jgk..smpai laa skg. kalau add math?? takyah tnya laa kan? hehe..
    Nway, walaupun tak suka math, tp saya suka sains..tp kalau tak suka math, mana bleh nk amik subject2 yg berkaitan ngn science sbb couple utk science ialah math. (Sains dan matematik)
    nmpk tak d situ??
    Owh!! skarang baru saya perasan kenape sy tak pandai2 math sbb mungkin org yg suka potpet mcm saya ni kurg dlm math agak nyer..hahaa..!!! (teori sendri)

    Jd, cik hanis.....kalau nk cerdik math kena kurang kan potpet yer..sekian ;)

    ReplyDelete
  25. HAHAHAHA SEKARANG DAH SUKA MATH LAAAAH

    ReplyDelete
  26. hanis lupa 1.
    guru sekolah memandu.
    hihihi.
    :)

    ReplyDelete
  27. haha..maths aku paling ingat kot..kaw kan...slalu pinjam buku maths 3 tu memeries kot.

    ReplyDelete
  28. i love math..but i don't really subject mengarang macam BM and English..Notice tak kalo org yg suke math mesti die mcm tak berape suke language subject or art..and other way round..ker I jer rase mcm tu..anyways, HAPPY TEACHER'S DAY!!

    ReplyDelete
  29. oh, maths was my favourite subject dulu! and selamat hari guru (to me too) sbb sekarang dah tukar profesion jadi lecturer, hahahahaha :)

    ReplyDelete
  30. math la best..
    sbb sy terer math..
    hehehehe

    ReplyDelete
  31. math time skulah la paling senang bila nak compare dengan math sekarang. sekarang ada different equation la, kalkulus la, math kejut la (math kejuruteraan) memang terkejut-kejut bila menjawab. huhu

    ReplyDelete
  32. Nampak gaya citer ni macam peel my son yg darjah 3 tu....adakah bila masuk U baru dia nak start study betul2??? alamak :-p

    ReplyDelete
  33. hik hik hik
    buku math memang banyak sgt kan

    ReplyDelete
  34. hanis da suka math enk sekarang.
    macam mana boleh suka pulak?
    liez tetap tak suka math hingga ke hari ini.
    hehehe

    ReplyDelete
  35. hanis masih belum terlambat...kat u leh pulun lagi...nanti hari kecemerlangan aka graduation day harusla invite parents kan....

    ReplyDelete
  36. ahahaha....kelako kan ingat zaman sekolah..tapi nsih gak ada kesedaran bile da beso nih...ehehe all the best hanis

    ReplyDelete
  37. nakalnya kamu masa sekolah ye.
    sib baik dah besar pandai.

    ReplyDelete
  38. wakakakaka.. yg ini cm klakar..

    ReplyDelete
  39. kita sama,Hanis.
    Haha tak suke maths juge.Emm how bout addmaths?suke?
    -___-"

    ReplyDelete
  40. haha..Guru ganti...kelaka la ko ni..

    ReplyDelete
  41. "MATH 1, MATH 2, MATH 3, MATH 4 macam mana nak jaga semua, mestilah ada dua bawah TV"


    haha..buat aku tersenyum.

    demm..

    ReplyDelete
  42. biasala tu..zaman kanak2 ribena..:-)

    ReplyDelete
  43. hi...salam..

    math..aku pun tak suka kakaaka..tp terpksa gak ler bljr nk lulus

    ReplyDelete
  44. memang sepatutnya kita menghargai cikgu kita...SELAMAT HARI GURU...

    ReplyDelete
  45. tenettttttttttt hahahaha lawak2..nak kate kan..kebenarannya cg memang camtu..sebb sy pun dilavelkan camtu gak dulu..owhh ye ker?? (aper sy mencarut ni..sdgkan sy pun vakal guru)..hihihi sorie2..

    ReplyDelete
  46. dulu markah math saya selalu rendah aje. paling minat geo & sejarah ...

    ReplyDelete
  47. slm...
    pls visit my blog for batik sutera.
    www.suteramayadesign@blogspot.com
    tq....

    ReplyDelete
  48. drop by my blog aight.. thanx :)www.theblogaboutsomething.blogspot.com

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!