Saturday, June 5, 2010

Diari Debab

Saya baru lepas minum susu Keknis bancuh. Weee rindu Keknis. Hari tuh Keknis tinggal saya 4hari, dia pergi Jakarta. Sedih saya tak dapat belaian kasih sayang jiwa raga dari Keknis. Waktu lapang bila mama Keknis leka buat kek, saya pun panjat meja. Masa tuh laptop dah ON. Mama Keknis baru lepas main Facebook, tak sign out lagi. Ada 11 notifications. Tapi itu semua tak penting. Saya cuma nak masuk Twitter tengok updates Keknis masa dia kat Jakarta. Tengok-tengok rupanya Keknis update twitter dia, kata dia dia dah nak pulang Malaysia, tengah stuck dekat airport sebab flight delayed. Flight delayed itu apa, tanya saya pada diri. Saya pun Google 'flight delayed', oh rupanya kapal terbang kelewatan. Pastu dia post gambar ni kat twitter, nak tunjuk kat followers dia, apa dia beli untuk saya. DIA INGAT LAGI KAT SAYA :') Ingatkan dah pergi Indonesia dah jumpa bayi gebu lain kat sana sobs :')


Cantiknya. Tak sabar nak pakai! Tapi muat ke size tuh Keknis oi. Hang lupa ka hang duk bagi makan bagi susu kat cheq penuh kasih sayanggg.




Keknis ada juga nak belikan saya kasut. Tapi susah nak cari size kaki saya yang tembam ini. Baru ingat dapat kasut sekali nak match dengan dress sobs. Oh diari ni memang banyak sobs. Sebab saya gembeng. Kalau awak tak tahu gembeng tuh apa, mungkin awak akan Google macam saya. Tapi tak perlu buang masa, sebab gembeng tuh bahasa jawa untuk 'kuat nangis'. Keknis selalu panggil saya gembeng. Kadang-kadang sampai saya ingat tuh nama saya. Jadi bila Keknis kata "Hei gembeng", saya tertoleh pulak. Malu I. Teehee.



Bila Keknis balik, wah ceria hidup saya! Dia mandikan saya dan pakaikan dress batik yang dia beli kat airport tuh. Saya buat-buat muka terkejut bila nampak dress tuh. Yelah takkan nak buat biasa je, nanti dia tahu pula saya duk ngadap twitter dia. Dress itu betul-betul muat badan saya, fitting gitu memang nampak body *shy*. Mula-mula saya nak tanya, takde size besar sikit ke. Tapi nanti Keknis jawab "takde, ini dah paling besar" kang, kecik pulak hati saya. Yelah saya sedar saya XL sobs.


Keknis selalu include saya dalam kehidupan seharian dia. Memang selama dia cuti ni, dia yang uruskan saya setiap hari. Celik je mata, dia tengah mengadap saya. Pastu dia akan kata "Bath time!" dengan nada yang paling happy sekali. Keknis biasakan cakap English dengan saya. Sekarang saya dah hafal "Bath time, come here, no, & don't". "Don't" paling selalu saya dengar. Sebab saya suka buat hal.

Semalam merupakan hari saya memerap dengan Keknis. Saya ikut dia pergi salon, pergi casting dan pergi beli groceries. Arissa Keknis.


Seronok bila pergi jalan dengan Keknis. Semua tanya kalau saya anak Keknis. Kelakar pun ada. Sebab Keknis selim, saya, ehem, paham-paham jelah. Lepas tuh orang yang cuci rambut Keknis tanya kalau kami ada darah kacukan Cina. Kata jelah mata kami sepet kulit kami gebu.



Waktu ikut Keknis pergi casting, Keknis suruh saya cuba sekali. Saya malu sangat. Saya bukan reti senyum betul-betul pun. Saya cuma boleh senyum bila Keknis nyanyi tepuk amai-amai je. Dan kata "bath time".

Tengok saya yang cuak lebih. Terus rasa nak Keknis dukung bawa balik rumah bagi susu tidurkan je, sobs. Tapi Keknis kata "Arissa look at me, you can do it!". Keknis akhirnya berjaya pujuk saya.



Sigh, susah betul saya nak senyum masa tuh. Saya tak tau kenapa. Nak kata malu, kadang-kadang ada time yang saya tak tau malu. Saya harap orang tuh tak benci saya sebab susah senyum.




Bila tengok Keknis buat, alahai senangnya dia senyum. That's my Keknis. Si sepet Keknis.



Kemudian kami pergi ke food galore membeli groceries . Keknis suka beli jajan.



Bila Keknis oocupied sikit, saya pun mula buat muka tak bersalah sambil tangan mencapai dan meletak ke dalam trolley. Tapi banyak benda saya capai dan letak dalam trolley yang Keknis perasan. So dia letak balik kat rak, sobs.




Berapa minit je duduk dalam trolley. Kemudian saya bosan, saya selalu mintak Keknis dukung. Keknis dukung best, dia tinggi.



Waktu dah lewat petang, masa untuk ibu saya ambil. Keknis bawa saya have a walk in the park. Dia suka main timang-timang saya, walaupun saya berat. Saya rasa dia menyusahkan diri je. Saya lagi suka main laptop.

Itulah contoh satu hari dalam hidup saya bila Keknis ada di rumah waktu cuti. Okay lampin dah lenjun, nak pergi meragam sekarang. Bye.



139 comments:

  1. ngeeee~comel and very tembam2 hehehe :) cubit2 pp tuh best ;p

    ReplyDelete
  2. eh eh arissa masuk sekolah mana ne dah pandai blogging ne?

    ReplyDelete
  3. comelnyeee the gegirl
    hanis u jaga budak eh?
    hehehe ;)

    ReplyDelete
  4. cute seyh budak tu..
    cam keknis juga!
    hehehe..

    ReplyDelete
  5. So cute lil entry and yet so cute name of diari debab :) comel comel. Hanis berjiwa ibu penyayang. Amin.

    ReplyDelete
  6. alalaaa , so cute ;) send my kisses to her yaw . ;D

    ReplyDelete
  7. kak anis..so sweet la kak anis ngn debab
    debab comel gler ! :)

    ReplyDelete
  8. laa.. saya ingatkan siapa laa yg debab tuh, keknis rupanya akak hanis la.. heee bestnya diari debab nih ^^

    ReplyDelete
  9. hanis kakak babysitter yang penyayang =)

    KELANTANESE

    ReplyDelete
  10. Hanis, casting utk magazine/iklan kat mana? nak beli! hehe.. but i realize hanis belum pernah jadi covergirl kan? correct me if i m latee, ngee

    WARGA PUTRAJAYA yg nak CANTIK boleh click sini

    ReplyDelete
  11. haha. comelnyaaa!!! tapi kenapa muka dia asek nak nangis je? manja betul!

    ReplyDelete
  12. bile bace entry ni lupe jap.
    ini blog keknis or debab arissa.. hihi

    ReplyDelete
  13. sgt comei entry ni..cam c debab..kasi hug byk2 kt c debab ye..:P

    ReplyDelete
  14. alololooo...tembamnye die..gerammmm!!!!!

    ReplyDelete
  15. haha comel jea diari debab ni :D

    ReplyDelete
  16. alololo, comel lah short story u ni hanis :) nak pulak cikonet tu duduk elok2 kat u kat salon? tak meragam pulak dia?

    ReplyDelete
  17. geramnye tengok si debab ni..
    comelnye..

    ReplyDelete
  18. so cute!
    penah jumpe si pipi labuh ni at ur house..gebuuuuuu

    ReplyDelete
  19. debab aka comei tahap dewa...
    cayang nye eknis ngan si debab...
    hohoho

    ReplyDelete
  20. jarang dah anak dara suka jaga baby.paling2 mgadap monitor or tangan asyik pegang tpon.

    ReplyDelete
  21. bestnya jadi arissa... leh itot keknis ke mana saja.. nak itot keknis gak buleh tak keknis.. nak keknis dukung dni dan riba dni.. hik3 ;P

    Ardini Humaira | Click Here

    ReplyDelete
  22. moga kelak menjadi ibu yg penyayang n sabar

    ReplyDelete
  23. alahai.. tomeynyer... cam keknis dia.. =)

    ReplyDelete
  24. comey nye arissa mcm keknis die jgk <3

    ReplyDelete
  25. Arissa sgt comel

    tembam!! rase nk cubit pipi beliau

    ReplyDelete
  26. wahhhh sebiji cam anak sendiri.. dah besaq, budak nieee

    ReplyDelete
  27. tomey nya si pipi labuh..nk kissshh ckit ley x???!!!muahhhhh3..n luv hamis hair..tantek nya...hikhik:)

    ReplyDelete
  28. tomey nya si pipi labuh..nk kissshh ckit ley x???!!!muahhhhh3..n luv hamis hair..tantek nya...hikhik:)

    ReplyDelete
  29. Apsal comel sgt diari budak debab ni,hahh

    ReplyDelete
  30. haha very nice entry! ;)

    kem salam kat si debab tu eh.
    cakap ngan dia,
    "hey gembeng!"
    hahaha. :D

    ReplyDelete
  31. comelnya dak tu..bestkn ada anak buah..x sbr la ak nk ada anak buah..nth2 dpt anak sndiri dlu..tetiba!!haha

    ReplyDelete
  32. bestlah awak!!.....nanti kita sama2 jalan2 kat park ye....main buaian same2.....nanti keknis leh tolong ayunkan buaian kita....hehehe

    ReplyDelete
  33. wah comel sgt...hehehee..creative....

    ReplyDelete
  34. ciri keibuan dah ade :)
    hahahhhaha...cuak tak i cakap camtue! ;p

    so sweet and such lovely sight seeing u n ur sister :)

    ReplyDelete
  35. bertuah arissa dapat kakak babysitter punya cun dan penyayang!

    ReplyDelete
  36. Ya Allah.. punyer la comell si Arissa tu.. !!! isshh! ggeerraaamm!Hanis, kalau ader chance boley tak tlg interview mommy Si Debab tu and try tanya petua or tips dia time dia ngandungkan Si Debab sampai gitu skali hasilnyer...n share ngan kitorang ekk...plsss...:D

    ReplyDelete
  37. she opened keknis' twitter? hahaha too cute

    ReplyDelete
  38. ohoi mitak skek daging kt budak ni buat tambah berat badan i!!! sungguh menggiurkan budak ini rasa nk culik!

    ReplyDelete
  39. baguslah,muda2 dah ada pengalaman menjaga bayi,senang bila kawin nanti......:)

    sy dulu pon starting umur 12 tahun dah kena jaga adik2,mmg kekadang cam penat je,nak mandikan mereka pon kena guna mcm jenis sabun,pastu kekadang kena basuh berak tapi masa adik umur 2 bulan sy tak geli sgt sbb teringat kata ustaz tu najis ringan je.....hehehe

    skunk bila dorang dh besar rasa rindu plak masa dorang masih bayi2 lagi,sronok pon ade.....hehe

    ReplyDelete
  40. comel giler giler!! i pon nak ada adek macam tuhh! :)

    ReplyDelete
  41. she's so cute. look at her pipi labuh tembam. jelesnye,,,, ;)
    tp, keknis ajar dia blogging jugak ke? boleh jatuh saham keknis nih.. lol

    ReplyDelete
  42. comelnye diari debab ni.. haha. really2 cute!!

    ReplyDelete
  43. cis. tak senonoh betul. type kat blog sampai lampin lencun.

    ni mesti ikut perangai u kecik-kecik.

    ReplyDelete
  44. ganbar yang last tu interesting..
    barulah boleh tengok arissa senyume..teehee

    ReplyDelete
  45. adehh ingat cerita pasal kamu. rupanya~

    baby tu pandai jugak ye tengok twiiter ? haha :D

    ReplyDelete
  46. Tak tahu lah apa/sape yang comel entri ni ke, or si pipi labuh. :P

    Cheers,
    Kekmi :P

    ReplyDelete
  47. Peluk cium tuk dak tembam tu hanis..
    Sukanye dia bila keknis cuti and ada kat
    Umah yeee...hanis akak nk tgk sgt mama arissa
    Mesti cantek kan secomel arissa yg gebu itu..

    ReplyDelete
  48. Wao!!!
    Cumil Bebenor....
    Budak Itu... :)

    ReplyDelete
  49. gile cute entry ni!!i like!!=>

    p/s: hanis zalikha da ada ciri2 jd mama la!!=))

    ReplyDelete
  50. wah! cute nyer arissa..kn best kalo keknis jadik kakak saye bole manje2..haha..what's arissa age?

    ReplyDelete
  51. haha is that picture the 1 i took of the dress?

    omg, that baby is so CHOMEL la, maybe thats y you want to quickly quickly get married and have a kid.

    ReplyDelete
  52. heheh comelll nye entryy!

    jom join contest rina jom~~

    ^^

    ReplyDelete
  53. Both of u very comel..comel sangat2...geramnya budak debab tuuuu...mcm nk gigit je pipinye..gebu..rambut hanis memg cntik!

    ReplyDelete
  54. amboi..tembam betul budak nie..cute

    ReplyDelete
  55. wah..debab dh ade blog ye..

    ReplyDelete
  56. comel lah entry ni..sangat Kreatif...Big Applause..

    ReplyDelete
  57. omg hanis! i just love the way you write it on yr blog! cool tau tak? hahaha arissa eh nama dia ? cute giler , mcm pengasuh dia yg hott tu. you look pretty as always :)

    ReplyDelete
  58. tembamnye die..kt pp 2 da cm ade fishball jek hehe

    ReplyDelete
  59. wah comel debap nieh.. tak bengkok ke pinggang keknis? heheh.. ok, kalo jumpa calon sesuai..keknis leh kawin dgn bangnis cpt2 skit... bakat keibuan sgt terserlah ;)

    ReplyDelete
  60. mula2 mati-mati gua ingat keknis tu adalah satu jema kek..cis! gua tertipu

    ReplyDelete
  61. mesti berangan nk jadik mak budak

    ReplyDelete
  62. hanis the nanny.the nanny diary ekcelli neh.hehe

    ReplyDelete
  63. kang arissa da besa sket mst da x tembam daaa... ;( huhu~ ;p

    ReplyDelete
  64. how i love this entry...
    she is soo cute and adorable...
    not u hanis, ha ha ha but the debab girl... :)

    ReplyDelete
  65. keknis...hehe.

    keknis kita jiran la. bukit jelutong kan? saye kat jalan D. boleh la main basikal sama2 keknis~~~~~hehe

    keknis..take care skrg byk kes rompak.

    ReplyDelete
  66. my niece lagi debab lagi cute

    p/s: yep keknis mata nye sepet =))
    hehehe, jgn mare

    ReplyDelete
  67. hamis, itu si pipi labuh kan ? (^__^)

    ReplyDelete
  68. bestnya kalau rumah keknis dekat dengan rumah i. boleh sabrina tumpang kasih sayang. huuu

    ReplyDelete
  69. amat manarik entri ini, olahan dari orang kedua.

    its very good to be a model for others. caring n loving.

    ReplyDelete
  70. bestkan melayan budak2 ni...salah satu terapi bile stress... nice :)

    ReplyDelete
  71. Ini entry plg best..shuker2!suke si pipi labuh debab itu

    ReplyDelete
  72. chomelnya si debab tuh.. geram tgk..

    ReplyDelete
  73. baby arissa mmg sgt comel..rs nk picit² je pipi dia..huhuhu~

    ReplyDelete
  74. Olololo comelnyaaaa...dapat sain kontrak iklan tak arissa ?

    =)

    ReplyDelete
  75. comel sangat debab ni..geram plak, nat jer cubit pipi keknis..eh silap,debab..=)

    ReplyDelete
  76. comel dan tembam.rasa nak cubit je pipi dia

    ReplyDelete
  77. ahakz! nice one la
    2nd time bce br phm..
    arissa is so cuteee~

    ReplyDelete
  78. hahaha i loveee the *SOBS* punya part tuu! and *shy*.. hahahhaa baca twice and i can still laugh at itt. ;D

    ReplyDelete
  79. I can see another Hanis Zalikha in the making. Groom her up :-)

    ReplyDelete
  80. COMELNYAAA!! (oh, excitednya sbb sume tulis guna capital letters)

    ReplyDelete
  81. kecil - kecil ku sangka api,
    rupanya budak kecil yg chubby.
    hehe

    ReplyDelete
  82. sangat cute la hanis! comel sangat arissa. sukeee~

    ReplyDelete
  83. banyaknya kasut arissa keknis beli!!! nak duaaa boleh? hehehe

    arissa ngn keknis sama2 comei..aunty geram tengok si debab nih!

    http://twinkywinkystars.blogspot.com

    ReplyDelete
  84. Huwaaaa...dua2 comel!!

    Hanis...akak admire betol la dgn rambut Hanis tu...nak macam tu jugak la :-D

    ReplyDelete
  85. do visit us:) http://online-shoppingspree.blogspot.com

    ReplyDelete
  86. comelnye
    sila cubit pipi arissa byk kali
    oh,
    arissa bila tambah "f" di depan jd farissa
    dengan bangganya tu nama i tw
    hahaha

    ReplyDelete
  87. budak tu sangat cumel macam adik mia sara dalam cite adamaya

    New Entry Pawaka19 Dot Com

    "Alat Pengesan Laptop Di Kereta"

    ReplyDelete
  88. hanis , suke entry baru ini . sufea likes this ! <3

    ReplyDelete
  89. best baca diari debab pasal keknis dia..hehehe

    ReplyDelete
  90. comellah cite nih..
    Arissa memang cute..

    ReplyDelete
  91. hi kak hanis. I just want to drop out something here.. I recently always come to your blog n read a little.. why? because you always remind me of my ex girlfriend. bukan nk ckp die sme muke dgn hanis zalikha. tapi dari dluuuu, die suke follow your blog. she enjoyed reading ur blog. and kebanyakan crita hidup awk, sama dgn crita hidup dia. huhu. Take care~

    ReplyDelete
  92. comelnye budak !

    just look like my 9 month baby Zaid ! but in a female version ;p

    ReplyDelete
  93. Comelnyer budak nama Arissa nie.... sooooooooo cuteeeeeeeee....

    ReplyDelete
  94. Keknis berdua jer ker ngan Arissa.. ermm saper yg amik gambar tuuu?? Hihi..

    ReplyDelete
  95. siapakah budak tomey lagi babam itu/??? sgt teruja mrlihatnyer..spt melihat ........

    ReplyDelete
  96. "Dia suka main timang-timang saya, walaupun saya berat. Saya rasa dia menyusahkan diri je. Saya lagi suka main laptop."

    kahkahkah hanis kau nie lawak gila nak mampos okayy!! thaks for making my day!

    ReplyDelete
  97. I havent said thanks to all of you for commenting here. Precious!!!

    ReplyDelete
  98. Fuh fuh fuh..persiapan awal ea sis..hehe..btw, baby 2 cumil tembam..gewammm..wuwuwu

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!