Thursday, June 3, 2010

Kahwin awal


Sekarang trend kahwin awal. Best tak kahwin awal? Mestilah best. Kalau tak, takkanlah saya teringin kahwin awal. Eh, tapi kenapa saya teringin kahwin awal ya? Teehee, sebab nak ramai anak macam mama dan daddy saya teehee. Lagi awal lagi subur LOL. Best anak ramai, sebab bila pergi melancong, kita punya group dah cukup besar dan happening, tak perlu konvoi-konvoi dengan orang lain. Anak pun tak lonely dan buat hal, kalau ramai adik-beradik. Kan sunnah Nabi, meramaikan umat :’)


Tapi kahwin awal banyak cabarannya. Lagi-lagi kalau kahwin dengan orang sebaya. Pergh struggle nak survive kalau takde strong financial back-up. Suami yang baik mesti nak isteri duduk rumah didik anak je. Tapi kalau kerja dia belum cukup hebat lagi, terpaksa isteri pulun sekali. Rumahtangga boleh jadi stress bila dua-dua busy, takde masa untuk each other, problem dekat kerja pun takde time nak share. Pulang ke rumah terus attend anak atau sebagainya. Tak saya bukan pakar, saya cuma rajin dengar ceramah *shy*.


Cinta tergugat di awal perkahwinan sebab masalah yang berbangkit. Wah? Jadi cinta semakin pudar, keluarlah phrases seperti “Dulu masa baru kenal…”, “Dulu waktu awal kahwin..”, “Ewah ewah sebelum kahwin dulu!!”. Hehehe comel je pasangan baru kahwin ni semua.



Rasanya ramai yang alami perbezaan cinta sebelum kahwin dan cinta selepas kahwin ni semua. Tapi bukan salah sesiapa, salah situasi dan persekitaran kan? Maka janganlah biar masalah-masalah kecil menggoyahkan cinta anda. Kalau tonton Nota Cinta (3 episode) di website Nestlé Coffee-Mate® , mesti boleh relate terhadap pelbagai permasalahan yang wujud bagi pasangan yang baru masuk alam perkahwinan. Exciting!


Selain usha heroin yang super comel, dan suaminya yang kelakar dan taknak isteri hidup susah, anda boleh tengok bagaimana orang yang berbeza, tackle masalah-masalah mendatang.


Pengarah Nota Cinta, Incik Jason Chong akan mengungkai kisah-kisah ini di kesemua episode Nota Cinta yang dicetuskan dari pemerhatian Nestlé Coffee-Mate®. Kalau tonton Nota Cinta, cuba teka apa yang anda dapat selain pengajaran dan hiburannn jeng jeng jeng, dapat trip pergi Bali! Weehoo! Tour package to Bali untuk dua orang (bolehlah honeymoon dan cari balik cinta yang hilang heh heh).


Cuma perlu jawab satu soalan dari mana-mana episode dan anda berpeluang menang! Hadiah saguhati ialah 20 hamper Nestlé Coffee-Mate®. Terbaik. I Coffeemate.



Watch it now, click here.
Join their facebook fan page, click here




HAPPY THURSDAY Y'ALL!

79 comments:

  1. Saya pun nak kawen awal, tapi takda sesapa yang nak minang saya :-) (gatals)

    ReplyDelete
  2. Must watch!
    Tapi, sokong sangat2 kawen awal untuk elakkan maksiat :)

    ReplyDelete
  3. Hi...hmmm btw, 26 tu awal tak...?lalala...act from experience yang baru plus minus 6months ni..rase xsusah la kawen ngan yang sebaya...walaupun need time nak stabil financial..(dan kehidupan besame org 'lain')..tp so far lah kan...Allah permudahkan semua lepas kawen...kawen la...kawen la..wink2..

    ReplyDelete
  4. serik dah cari pasangan sebaya..

    eh! hanis dah nak kawin kerr?? jgn lupa jemput yer.. :)

    ReplyDelete
  5. xbest la kawin awl...
    idop tak njoy..
    bila tak njoy mula la nak njoy ngan gaye tersendiri pas kawin
    tu yg wat crai brai..
    lak tu... masing2 tak matang lagi...=p

    ReplyDelete
  6. gua nak kawen tahun depan..umur 28. tu kira kawen awal ke lambat??
    gua rasa awal juga la tuu..gua rasa saja.

    ReplyDelete
  7. Kawin awal tu bagus, sebaiknya dah kerja.. gadis dlm 23 @ 25 tu kira ok sangat.. lewat-lewat kesian tak dapat anak ramai.

    CIntan dulu tau..

    ReplyDelete
  8. hi..
    salam perkenalan dr Lyn...
    anyway... nice blog...

    ReplyDelete
  9. yg dpt hadiah ni yg best kan hanis. haha. ;p

    have a good day, hanis.

    ReplyDelete
  10. Mama pun kata bercinta dulu sebelum kahwin, ustaz! Walaupun sekejap, at least ada lah cinta tuh. Nanti kahwin baru develop lagi.

    Oh pada pendapat saya, best ke tak kahwin awal itu bergantung kepada individu itu sendiri. Ada orang yang memang takkan cukup nak enjoy, tak kira kahwin awal atau kahwin lewat. What do you think?

    ReplyDelete
  11. sebelum kawin, sumer indah dan berada di alam khayal.. lepas kawin ada dunia sebenar, semuanya real ;) terpulang pada individu macam mana nak menjaga keharmonian dan kebahagian wahai adik2 yg comel skelian... jangan takut, semua akan lalui suatu hari nanti.. :)

    ReplyDelete
  12. bagi saye boleh je enjoy ngan husband pe...?dan bagi je die space stakat nak kua p tengok bola...depends on 'enjoy' itu la....

    ReplyDelete
  13. apapun pendapat dan alasan- kalau takut dilambung ombak jgn berumah ditepi pantai.tanggung apa jua risiko jika kita pilih kawin awal atau lmbt. stp keadaan/situasi kita tak sama-so tak boleh pukul rata bhw kawin lmbt lbh baik atau kawin awal sebaliknya.yg pasti redha Allah mengatasi segalanya.elakkan maksiat dan benda tak baik walau apapun alasannya.tapi jgn ambil mudah jika kawin awal takut2 hanyut dengan ketidakmampuan mengemudi alam perkahwinan yg sgt2 mencabar.bersedialah menghadapi sebarang kemungkinan.tapi,kalo ade rezki, kawen awal boleh dapat anak ramai, sooo true!!

    ReplyDelete
  14. Masa lum kahwin dulu, I punya lah tertanya-tanya bila nak kahwin. Stress sebab tengok orang lain kahwin pun ada. Bukan dengki kay, cuma tensyen dengan soalan "When is my turn?" Huhu..

    But then, bila dah tiba masanya, my bf (back then) and I bertunang, and tup tup, 4 months later kami bernikah. Whee... Leganyer rasa since then. Umur kami berdua 26 tahun masa berkahwin.

    In my eyes, kahwin lah bila jodoh dah sampai. Hehe... Bila difikirkan sangat, memang tensyen and jadi punca gaduh dengan bf/gf. Umur sesuai nak kahwin bergantung kepada objektif hidup masing2.

    ^_^

    ReplyDelete
  15. cik hanis kalau nak kawen jgn lupa jemput saya!
    ahha.
    ;)

    ReplyDelete
  16. bila dah kahwin, communication tu penting... bila miscommunication or tak ada communication langsung, masalah timbul...

    yang jadi silap tu bila semua orang amik mudah..or take things for granted...ohhh dia dah jadi suami saya, dia dah jadi isteri saya pun, buat apa nak beria2 bagai seperti masa mula2 nak tackle dulu.

    oh jangan biarkan saya membebel di blog hanis yang comel ini... :)

    ReplyDelete
  17. ikutkan..kalau umo over 20 tahun tuh.. dah kire lambat kahwin.. tapi trend skang dah naik taraf umo patut kawen.
    jadi kemungkinan untuk dapat anak ramai tuh dah berkurangan. ergh! and my mom n dad wants cucu like right this instance.. ergh!

    ReplyDelete
  18. kawin awal or lambat, semua bergantung pada jodoh and pertemuan.. kalo dah tersurat kawin awal, maka kawin la seseorang itu.. betul kata hanis, bergantung pada individu itu sendiri bagaimana nak running umah tangga sendiri... tak semesti kawin awal x leh enjoy.. betol tak?

    ReplyDelete
  19. Sy dah kahwin! Still studying...age 21. Husband same batch. Alhamdulillah. Seronok! CAbaran tu biasa. Kalau single sekarang pun, cabaran akan dtg kemudian. =)

    amalina-peter.blogspot.com

    ReplyDelete
  20. nk kawen jugakk!!
    tp nnt2 r pk pasal kawen nie.
    tanggungjwb besar n berat.
    heee~~

    ReplyDelete
  21. wow....
    nampak hanis sangat matang dalam entry nih....
    banyak pro and kon kalau kawin awal nih...
    terpulang kepada individu untuk kuatkan semangat harungi badai rumah tangga nih.....

    ReplyDelete
  22. anyway, tayah publish la komen tadi. i already point out the issue kat blog i sendiri.

    ReplyDelete
  23. sngat nak kawen awal.. so as my boyfie. tp like u said, sebaya kan.. so we'll wait. :)

    ReplyDelete
  24. ok, wah teringin sangat hanis nak kahwin..
    ok sapa boleh teka hanis kahwin bila?

    Hadiah tak ada, tapi kalau hanis nak sponsor leh juga

    ReplyDelete
  25. akak yg dah merasa kawen dan berpisah ni menyokong satu proverb tuh "marriage is gamble" Nis, ikut nasib lah..untung sabut timbul, untung batu tenggelam..bkn faktor usia atau apa saja yg menentukan kebahagiaan nih, tapi individu tu sendiri...bak kata ur mama kat akak, "kalau mimpi kita berbeza pun payah jgk, tidur sebantal, mimpi lain2"..so x kira, kawen awal ke Nis, kawen lambat ke, kalau pasangan tu mempunyai goal yg sama, insyaAllah kekal aman bahagia sehingga ke akhir hayat, tapi kalau sebaliknya..faham2 je lah...x tentu jgk, setengah org bercinta dulu ok je hidup mrk sbb dah kenal awal kan...setengah cinta lps kawen becekau jgk sbb rupanya x spt yg kita impikan...setengah ok je...benda2 ni tahun2 awal kawen x nmpk, tunggu bila dah ada anak..mula la..tapi ikut nasib jgk Nis, nasib baik insyaAllah aman bahagia selamanya...yg penting hidup berlandaskan apa yg disyariatkan oleh Nya...insyaAllah ok...(just my 2 cents:-))

    ReplyDelete
  26. saye sgt suke trailer coffee mate itu!!!
    sudah ada part 2 ke belum?

    ReplyDelete
  27. kwn ai sebaya da kawen kot tym 21 years old after stdy...n now getting preggy...serius tgk dye bahagia jew..best gak kwen awl nie kn..haha..gatai ea!!

    ReplyDelete
  28. okeh jep kawen awal...asalkan da ready nak face any probs...

    stil leh ejoy per...enjoy ngan husband..gi mane² pon xde org nak larang...balek tgh mlm pn mak bapak tak risau...

    ReplyDelete
  29. Salam Hanis ,

    Saya KAWIN AWAL . *psstt...umo masuk 18 tahun masa tu*
    Pengakuan JUJUR LAGI IKHLAS . Haha . Umur mcm Hanis ni saya dah ada anak seorang . Next 2 years , dpt lagi sorang and so on sampailah la ni dah 4 . Kawin awal sbb ikut cakap abah/mak .

    So sy x ada can ditanya " bila nak kawen?" hahah..ALhamdulillah , gaji suami sy seorg setakat ni masih cukup n i'm not working . Jaga anak/family kat umah je sambil wat online biz.Suami sy jeles dgn saya sbb dapat dok umah dgn anak2. Best katanya . Haha .

    Jemputlah ke blog say kita sembang2 lagi ek ? Blog tahap biase je,tak tahap dewa dewi pon..:p

    p/s : xsangka Hanis tingin nk kawin awal n beranak ramai ! proud lak rasanya ;)

    ReplyDelete
  30. japss... satu lgi !

    sy mmg anti psgn sebaya tu sbb sy takmo kawin classmate sy walopun dia minat kat saya kot ! hahakss...:p

    xsuke sbb mcm lambat matured.suke yg lebih tua at least 3 thn lebih dr kita..boleh dia pimpin kita kan?

    ReplyDelete
  31. waaa..
    cam best ja kawen awal.

    ReplyDelete
  32. SEDIHNYA CERITA NI T_T Tak sabar nak tunggu 6 Jun, tengok next episode tsk tsk lap hingus.

    ReplyDelete
  33. OH THANKS FOR SHARING. COMEL SANGAT SEMUA SHARE EXPERIENCES. BANYAKKAN ILMU DI DADA KU, TERIMA KASIH.

    ReplyDelete
  34. kalau anak saya nak kawin awal silakan......
    tapiiiiiiii.. pastikan lelaki itu berumur tua dari anak saya 4/5 tahun dan mempunyai kewangan yang kukuh!!

    Kerana kebanyakan perempuan bila dah kawin dan ada masalah kewangan jarang LARI meninggalkan perkahwinan lebih-lebih jika ada anak TETAPI lelaki semudah itu LARI dan meninggalkan beban hutang &anak2 ke bahu isteri!!

    lagi-lagi kalau lelaki muda dgn memberi alasan tersilap berkahwin awal kerana belum puas enjoy dan perkahwinan itu satu kesilapan kerana mengikut nafsu. Dah tak boleh handle baru cakap ikut nafsu tetapi masa nak kawin kerna nak ikut iman kerana takut nak buat maksiat...

    by the way anak baru 3 tahun haha

    ReplyDelete
  35. sy kwn umur 23... mmg byk dugaan

    ReplyDelete
  36. xkesah awl ke lmbt..
    kwn sy umo sbaye dgn sy (18) da kawen kot..
    n still study..
    bahagie jep..
    xde mslh pn..

    ReplyDelete
  37. kak kawin lewat gak umur 27...tapi still the first year we had a hard time dear. so kawin awal or lambat depends on camna cara kita nak adapt. insyaAllah bila dah dapat the rhytm tu, smooth sailing lah.

    tapi setiap marriage ada dugaan dia. it's how we handle it that makes the marriage a success or sebaliknya. :-)

    http://twinkywinykstars.blogspot.com

    ReplyDelete
  38. dugaan gerenti ade tak kire la lu kawen awal ke lambat..dr situ kite akan blajar cara nk manage nye..slalu2 la amik berat trhadap pasangan kite..kite semue tak sempurna..nikmat dlm prkawenan tu la yg kite cari......& yg penting,kalu hanis kawen mesti jemput wa...

    ReplyDelete
  39. hi hanis and geng pembaca blog hanis!

    lol, kahwin awal..
    saya dan suami saya kahwin selepas berkenalan 6 bulan di university and umur kami berdua time tu baru 21tahun. tak terpikir pun nak kahwin! skarang dah 4 thn berkahwin tapi still romantic, still dalam honeymoon period. yg penting kita jujur dan boleh communicate kehendak kita pada pasangan kita.
    Alhamdulillah, walaupun sama baya, suami saya cukup jaga hal2 financial rumahtangga dan prefer saya buat further studies dan dia pergi kerja.
    jodoh ada pada tuhan dan tak semua lelaki sebaya immature (walaupun ada, tapi tak semua) :D

    ReplyDelete
  40. kahwin awal best la hanis. struggle nak hidup susah sama tu yang best. Dulu boyfriend pernah tunjuk gambar parents dia duduk makan atas kotak je (!!) masa mula2 kahwin, sebab masing2 kahwin muda, so financial tak teguh..SWEET SANGAT! (:

    ReplyDelete
  41. dah jodoh diorg awal..diorg gatal pn 1 hal gak hahaha..

    Sedap Ke Anjing Salai ?

    ReplyDelete
  42. nak kawen pun...tapi parent bf kate camni "u takde degree, u jgn kate u nak kawen" masa kawen die mntak degree ke.huhu.my mama dah asyik desak.sampai cakap pergi cari orang lain jelah kalau lamabat sangat.lagi tambah tansion.tolong anyone....

    ReplyDelete
  43. sy kawen umuq 20.. he.. nak join? hikhik XD

    ReplyDelete
  44. wow...like ur site alot...will come back here to visit....my first time here...nice to meet u

    ReplyDelete
  45. dah tgk dah cerita nota cinta tu
    besttt =D

    EH KAWEN AWAL TAK SUKAAAAA =P

    ReplyDelete
  46. u sudah ditag..if rajin..jwb la k..:)

    ReplyDelete
  47. saya nak kawin umur 23 tapi skrang dah 30 tak kahwin lagi. haha..
    chill chill lah tapi kalau ada jodoh jln je ok.

    ReplyDelete
  48. Kalau x silap sy, Nabi pernah berpesan untuk kita memilih pasangan kita berlandaskan kepada pegangan agama dia dulu, then baru kriteria2 yg lain (keturunan, rupa paras, etc...), untuk hidup yg harmoni.

    Tapi zaman dah berubah, skrg ni ramai yg memandang pada materials sebelum membuat keputusan. My 2cents ajer, he he he...

    ReplyDelete
  49. kalo kawin awal mmg bgus tp make sure pasangan da btol2 bsedia dr segi mental n fizikal ;)

    ReplyDelete
  50. Hanis..i dulu pn pnh berangan nak kawin awal tau..tp bila pkir balik, rasanya mcm2 benda tak tbuat lg la.. :)

    ReplyDelete
  51. Saya taknak kawen awal, nak kerja dulu bagi mak ayah merasa duit baru b0le kawen :) Ngeh ngeh

    ReplyDelete
  52. kawen awal? duit mesti cukup, dah tolong mak bapak siapkan rumah, adik2 dah beres, rumah sendiri dah setel..haa..barulah fikir nak kawen..(pesanan bagi lelaki2 di luar sana)

    ReplyDelete
  53. teringin juga nak kawen awal.. tp bila fikir balik, bnyk lg tanggungjwb lain yg belum terlaksana.. so skrg redo jek.ada jodoh ada lah.. heheh =P

    ReplyDelete
  54. If jodoh dah sampai, kahwin la... If we stress ourselves over it, it might become the point where we make the wrong decision. Hanis, you nak jadi the wife of husband yang baik yang would stay rumah and educate the kids ke? I think that is a point to ponder. MAybe I'll write something about that in my blog, soon :)

    ReplyDelete
  55. kahwin awal utk mereka yg suka buang bayi

    :)

    ReplyDelete
  56. kahwin awal utk mereka yg suka buang bayi

    :)

    ReplyDelete
  57. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  58. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  59. Hanis,

    Tadi saya terbaca ada yg cakap pasal org sekarang memandang material bukan iman.

    Ye iman mesti didahulukan tapi kebanyakan lelaki sekarang mmg goyah imannya ditambah dgn backup financial yg tidak kuat mudah mengikut hati dan perasaan.. Mudah melarikan diri dari masalah dan cari jalan keluar.Mula angkat tangan pada anak isteri kerana tidak tahan tekanan.

    Adalah amat bahagia dapat suami yg mementingkan agama.Sukar untuk dicari sekarang. kebanyakan lelaki sekarang sendiri sembahyang pun tak cukup 5waktu!!!

    Kalau pada anak2 saya akan cakap
    1. cari lelaki yg cukup sembahyang (tapi hati2 saya dah berjumpa lelaki yg berpura2) padahal dialah kaki minum arak & mengahrapkan perempaun yg ubah dia.. sorrylah saya sendiri nak suami yg membimbing saya bukan saya membimbing dia. ilmu saya pun sedikit nak bimbing org?
    2.financial yg kukuh
    dalam perkahwinan jika perempuan terlalu banyak berkorban akan akan timbul perasaan tidak puas hati kerana fitrah perempuan adalah dilindungi bukan melindungi.Bila dicampur dgn mcm2 hal lagi..mulalah retak menanti belah..
    3.family lelaki yg sekufu dgn kita.Jangan terlalu high leval sampai kita tak sennag duduk
    4.Lelaki yg bercita2 sama dgn kita.jangan kita dah samapi US dia naik kapal terbang pun tak pernah.
    5.menerima makayah&adik2 kita seadanya

    ReplyDelete
  60. kawen bawak rezeki.

    p/s : aku nak anak rmi jugak.

    ReplyDelete
  61. awal lagi nak kawin cik hanis hehe kalo da jodoh apa salahnya

    New Entry Pawaka19 Dot Com

    "Tidur Ditandas Dengan Ayah"

    ReplyDelete
  62. eleh tipu2 alasan je sume tu..dia nak baby geybugeybu sebenarnya

    ReplyDelete
  63. Sebenarnya kita cuma mampu berbahas, bercakap dan mengeluarkan pendapat...nak kawen awal la...tak nak kawen awal... nak cinta dulu...nak sekian sekian..nak itu..nak ini...dan sebagainya.

    Tapi sebenarnya jodoh itu tetap ketetapan Allah.Kalau dah memang Allah tetapkan jodoh awal...awal la dia datang...kalau Allah dah tetapkan dia lewat...lewatlah dia datang....ada yang langsung tak datang....redha sahajalah....


    Macam mama Hanis ni, memang ditetapkan jodoh cepat....sehinggakan belum habis tingkatan 5 dah 3 4 orang nak datang meminang.

    Setiap kali suarakan pada emak...pasti emak jawab...suruhlah dia pinang kakak kau.And akibat dah berkali menepis...akhirnya memang jodoh tu nak datang cepat jugak...

    Umur 19 tahun, bila suami datang meminang, emak macam takut badi sebab asek reject orang jer...so diapun terima pinangan suami...

    Walhal sebelum tu...yang datang nak merisik bukanlah calang2 orang...


    last2 yang diterima oleh emak adalah suami saya yang ketika itu tak punya apa-apa dan saya pun tak lah terlalu cinta atau sebagainya...

    Itulah dalam soal jodoh, ketetapan Allah mengatasi segalanya.

    ReplyDelete
  64. yeah...suke baca cerita mama hanis.....:)

    kita hanya mampu merancang tp Allah yg tentukan..((ayat klise tp valid sepanjang zaman))

    ReplyDelete
  65. kak anis lek ar jgn kawen dlu..tggu sy besar jap ahax;p

    ReplyDelete
  66. Ye betul puan nani.kehendak takkan dpt mengatasi jodoh dan takdir.plg tepat buat smbhyg istikharah.

    ReplyDelete
  67. memang best kahwen awal.
    tapi harga kahwen sekarang mahal!

    pantun dua kerat.

    ReplyDelete
  68. ai...dh follow ur blog...if interested leh add blog sy gk...thanx...=)

    ReplyDelete
  69. huh...ade pulak sorang tu wat statement ;

    "kawen awal utk yg suka buang bayi"

    that's quite rude u know .

    ReplyDelete
  70. love to c dat heroin..
    so nice..

    (^^,)

    ReplyDelete
  71. kahwin amal melipatgandakan pahala..

    ReplyDelete
  72. Fuh fuh,,,macam teringinlaa.,dapat elak segala maksiat bagai, nanti syaitan npon mnangis xdpt nak kacau da, sbb da halal..miahahha

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!