Monday, September 20, 2010

Bibir Lembap

Budak perempuan semua mengalami masalah sama. Tak sabar nak dewasa nak pakai make up, nak pakai high heels, nak melawa. Selalunya budak perempuan range nak masuk sekolah menengah, sampai yang dah masuk sekolah menengah atas yang lalui perkara ni. I guess it’s normal, sebab masa dulu I pun begitu. Zaman muda-muda dulu teringin ada meja make up. Sebab beli mainan alatan make up dekat kedai runcit mana-mana. Pastu ada hairdryer kecil warna pink tau, ada tempat letak bateri. Sukalah kan bila ada tempat letak bateri, nanti boleh ON keringkan rambut konon-konon. Rupanya bateri itu untuk lampu lip lap dia je. Bongok betul, I nak hairdryer bukan lampu lip lap bentuk pengering rambut. Yelah tapi harga RM17.00 punya mainan what do you expect, naïf. Lepas tuh meja mekap buat sendiri. Ambil dua tin biskut, buat sebagai kaki meja, dan guna papan Monopoly sebagai mejanya. Monopoly ke Saidina, ah tak penting. But you get me. Kesian kan? Mak taknak layan anak gedik. Sebab baru darjah satu masa tuh wahahaha.



Cuba teka apa langkah seterusnya. Mesti ramai perempuan buat ini juga, cepat ngaku. Iaitu kumpul duit bekal sekolah untuk pergi farmasi dan beli lip balm yang stick, so nanti boleh pergi tandas, buat-buat pakai lip balm. Walaupun bibir tak kering. It’s the act of putting on something on your face that matters. Comel kan?



Tapi dalam kes saya, memang bibir kering. Kering sampai mengelupas macam duduk dekat Nottingham masa winter ke apa. Sebelum ada lip balm, sentiasa jilat/hisap bibir untuk lembabkan dia. Pastu kena marah sebab kalau buat macam tu dia lagi kering. Lalu dengar cakap dan tidak jilat/hisap bibir lagi. Tetapi beli lip balm!



Lip balm pertama dalam kronologi hidup ialah LipIce, siapa sama cepat sep sikit *high five*.


Ingat tak gambar ni? Masa muda pakai LipIce (harga berpatutan, mampu beli).


Kalau nak keluar rumah mesti make sure bawa lip balm, tiada lagi bibir kering dan bersektor-sektor macam pelan perumahan. Merah jambu dan lembab, bibir idaman! Dulu macam satu geng pakai LipIce, sebelum futsal sapu LipIce. Sungguh girlish. Membesar dengan LipIce kot, kalau suka LipIce juga, boleh like fan page dia jugak kat sini. Buat masa sekarang ada contest Magic Happens with LipIce going on boleh menang iPhone, Toshiba Mini Notebook, iPod Touch, etc. Can check it out at the site .



LIPICE Fruity sekarang ada 5 perasa buah-buahan: strawberry, lemon, apple, mandarin orange and grape blackcurrant. Bau-bauan juga adalah bau buah.



Gambar goli den: Hanya lipbalm. Umur meningkat dewasa pun harus pakai lip balm juga, untuk protect bibir dari kekeringan dan sinaran UV terik mentari.


57 comments:

  1. :D dni baru aja beli hari tu... sebab nak tiru lisa surihani hikhik...


    hanis pon gojes!

    ReplyDelete
  2. yupp ! agree~
    lip ice mmg best~
    hee~

    ReplyDelete
  3. salam..
    saya nak lembabkan
    bibir letk mentega je
    okey tak?..he he

    ReplyDelete
  4. blog anda ni macam kena detect malwares..cuba periksa satu link
    yang ada di blog anda dari blog
    bernama Peejburhan.blogspot.com,
    anda kena buang link ini kerana mengandungi malwares yang akan mengganggu traffic pelawat blog
    anda..sekadar membantu..

    ReplyDelete
  5. betol2.....
    sgt la betol..
    sape yg xngaku buat mcm tu dulu??
    sile angkat kaki..
    hahaahahah....
    (kami sekawan membuat rombongan ke toilet dan pakai lipbalm)
    huhuhu..

    ReplyDelete
  6. bibir bersektor2 mcm pelan perumahan..haha..

    klo bibir pecah siap bedarah2 tuh lagi kesian kan..mcm duk kat afrika jer..hehe

    ReplyDelete
  7. Untuk bibir cantik !

    tak pakai pasti lip jdi kering,
    patut la lip hanis nmpk lawo,
    lip ice :)

    ReplyDelete
  8. alaa weh zoom laa kat bibir ko..! aku tak suke arr pakai lip balm..camne nak suka kan diri pakai lip balm? ade tipsss tak

    ReplyDelete
  9. bibir hanis dah lawa dah! :p
    www.ayeemayam.com

    ReplyDelete
  10. ohw...i wearing lipbalm tooo..
    rasanya yang pasti sedap!

    ReplyDelete
  11. lipbamp memang bagus utk musim2 sekarang nie :)

    ReplyDelete
  12. hanis, sep ckittt *pap!*
    kte sme ah gn lipIce..sgt best sbb ianya sgt sejukk dan nyaman! wahhh. bibir i pn jenis kering tp dgn adanya lipIce, bibir i nmpk cun & lawa *kelip2*
    terima kasih lipIce & lisa surihani! ahaks! skrg ni gn lipIce colour, xpyh ssh2 nk sapu lipstik dh lps gn lipIce. 2 in 1 gituuu =)

    ReplyDelete
  13. Bibir yang lembab dan basah tentu tampak lebih cun :)

    ReplyDelete
  14. hehehe , lips balm , i nak try gak laahh .. eww ..
    haha , i laki , tak de wat perangai nak pakai lips balm segala ,
    just sempat menyaksikan kakak i yang pakai lipsIce perisa strawberry , yummy betul bau dea kann ..

    ReplyDelete
  15. hanis, sy rase blog hanis kena malware ni. but,sy redah jugak ni to inform u. buat apa yg patut yer.

    ReplyDelete
  16. ahakz..cik hanis ni kalo tak mekap pon nmpk dh cun melecun..tak aci..hehehe

    ReplyDelete
  17. Uh oh kasihan saya coz takleh pakai lipice coz i'm allergic to mentholatum dia hukhuk (it make my lippy even worse) so kena la melabur beli lip balm Body Shop and pakai berdikit-dikit (3 tahun baru habis hahahaha)

    ReplyDelete
  18. ya ya
    saya ingat lagi
    masa form 2, mesti bwak lip ice dlm pencil case
    tyme cikgu mengajar, pakai lipice takut bibir kering. haha!

    ya, lipice adalah lip balm pertama sehingga kini. blackcurrant my flavour!

    ReplyDelete
  19. Nak 'high 5' juge!Same,lip ice 'lipsetik' petama saya~berangin(read:menthol) punya!^_^

    ReplyDelete
  20. Cik Yana xleh pakai lipbalm
    Nanti makin kering bibir
    Bese kalau pas pakai mesti bibir jadi kering gile pastu nak senyum pun sakit
    huhuhu~

    ReplyDelete
  21. yeah!go lipice~

    *hairdryer lampu liplap..hee comel jek!

    ReplyDelete
  22. dulu bibir saya pun kering mcm tanah gersang. kumpul duit sekolah tue pergi beli lip balm. dan sampai skrg masih pki lip balm. hihihi

    ReplyDelete
  23. Cumel...kita lak tak leh nak sep ngn hanis sebab kita guna lip balm nivea masa mula2 nak cantik2 dulu...

    ReplyDelete
  24. zaman remaja pompuan duk pakai lip balm biar nampak cun utk dingorat oleh pelajar lelaki.. hehe

    ReplyDelete
  25. ohhh..baru jer beli..stobeli..sejukkk jerr.ngeh ngeh ngeh....

    ReplyDelete
  26. kakak aku plak lain.. masa aku kecik.. dia mekapkn aku.. hahah.. ayu gler masa tu.. hahah..

    tp tu last sbb masa tu aku innocent lg.. heheh..

    lelaki pun bleh pki lip2 tu gak kn?? sbb ken aku pun bibir kering.. asyik jilat bibir jer..

    ReplyDelete
  27. sy pun slalu gak bibir kering ni tp dh biasa dh lagipun segan nak pakai lip bam ni... heheheheheehheehehehe

    ReplyDelete
  28. hanis,mane entry raye lg?xsbr nk bce.

    ReplyDelete
  29. hihihi ~ bibir kak hanis comel so pakai apa pun cun .. huhu ~ pakai lipice lg cute..

    ReplyDelete
  30. saya mmg da guna lip ice ni sejak skolah menengah lagi smpai skrang...
    cube guna yg lain tapi x sesuai.. yg ni jgk yg sesuai.. ;)

    ReplyDelete
  31. EH EH EHHHH RAMAINYA PENGALAMAN SAMAAA! Kecuali part hairdryer liplap.

    ReplyDelete
  32. lip ice memang best..dengan bau, n angin dia.. pergh!! masyukk!! ;D

    ReplyDelete
  33. hehe, kiut lak dgr kisah you main solek2 dulu.. inovatif gak meja solek you.. hoho, kalo bdk laki main masak.. basahkan pasir, masuk dalam kelas, tebalikkan gelas dan tekap.. ceng, jadiklah kek!!

    ReplyDelete
  34. Salam everybody. just 2 inform semua bloggers agar tak jadi mangsa. please read my post and BE ALERT! kalau boleh, silalah forward to others. tq


    Attacked Page I

    Attacked Page II

    Baca kalau taknak jadi mangsa

    Tengok btul2!!

    p/s: just concern

    ReplyDelete
  35. high 5..pakai lapis tebal2 bajet ada warna merah kat bibir..haha..

    ReplyDelete
  36. Hai . .i pun gune lipbalm. .dulu lipice je. .wah g skolah jambu je. .tp skrg dah byk plak lipbalam. .ngee

    ReplyDelete
  37. Cm best je lips ice ni..
    Mahal ni advertising paid per post huhu http://www.tungkumoden.com/.

    ReplyDelete
  38. same laa. Lip ice. Sep sep :D haha

    ReplyDelete
  39. izacksavvy.blogspot.com
    do visit when you have the time =]

    ReplyDelete
  40. babe,i already use lipice tp kering gak aa..sdeyh btol..tgk bibir org len best je lembap..kena pkai tiap saat dan ketika kowt.hahahaha

    ReplyDelete
  41. hi hanis... 1st time tgk ur blog.. but u know what, u nye muka ade iras2 artis korea, gyu ri dari kump kara.. hehhehe.. cantek..

    ReplyDelete
  42. lip ice mmg bagus pun...huhu...

    http://yoishme.blogspot.com

    ReplyDelete
  43. Awww...i really love LIPice!!terbaikk punyaa..dari kcik2 pkai LIPice je..hhihi

    ReplyDelete
  44. huuhuh. kena pakailipbalm jugak ni. bibir kering tahap maksima. huhu

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!