Sunday, October 24, 2010

Allah Yang Maha Pemalu

Seperti biasa, saya terpaksa terangkan benda yang saya tulis sebab pembaca saya manja dia buchuk buchuk taknak Google sendiri. Kehkehkeh, saja gurau. Takpe memang suka terangkan pun, sebab hobi memang membebel. Jadi terang benderang ni semua memang aktiviti di waktu senggang. Tengok, nak terangkan hobiku yang suka memberi penerangan ini pun dah berjela.


Saya pun tak tahu sejak bila picked up amalan menyebut Allah yang Maha Pemalu dalam doa. Tapi sejak dulu memang dah amalkan amalan ini sebab mungkin samada terbaca somewhere atau tersemat di hati pengajaran ustaz/ustazah di sekolah dalam kronologi peristiwa hidupku.


Allah yang Maha Pemalu sangat relevan dalam doa kerana jengjengjeng, excited tak nak tahu excited taaak? Pergi Google "Adab Doa Allah Maha Pemalu" sekarang. Eh takdelah acah je, memang I nak explain ni. Epp jangan pergi mana-mana baca sampai habis dulu.


Allah yang Maha Mendengar lagi Maha Pemalu, Allah mendengar doa kita dan malu untuk tidak memakbulkannya. Ayat yang simple, kalau nak ayat lebih cantik, blog dakwah ada, serious ayat cantik dan banyak pilihan.



Ayat Hanis Zalikha: Allah malu tidak memakbulkannya.

Ayat dari sini : Allah malu bila ada hambaNya yang menengadahkan tangan (memohon kepada-Nya) lalu dibiarkannya kosong dan kecewa. (HR. Al Hakim)

Ayat dari sini pula: "Allah itu Maha Pemalu lagi Maha Mulia, dan merasa malu menolak, ketika seseorang mengangkat tangannya ke langit dan mengembalikannya dalam keadaan kosong dan kecewa" (HR. Ahmad, Abu Dawud dan Tirmidzi)


Semua indah unlike my bahasa *feels bad*. Okay that is all.



60 comments:

  1. Nice post HZ! =) Owh ya, good luck for ypur final exam! =) fighting2...

    yours
    SH

    ReplyDelete
  2. thanks hanis! never knew about this. ;)

    ReplyDelete
  3. yup. Hanis Zalikha pun seorg yg pemalu if uols nak tau.

    bkn sombong tau. She is 'pemalu'. Jgn marah hanis. hehe ..

    ReplyDelete
  4. Hi Hanis. Selamat menghadapi peperiksaan akhir semester akan datang. All the best!

    ReplyDelete
  5. bagus.. maknenye kite kene doa byk2.. Allah tak malu untuk memakbulkannya.. :)

    ReplyDelete
  6. this post should have further explanation so that people like my friend and i would not get confuse to understand your message.

    thank you.

    ReplyDelete
  7. oh baru tau.. thanx for sharing :)

    but i think, we pun should feel embarrassed towards Allah pasal amalan siket, tapi nk mintak macam2. heh. so amalan dgn doa kena tally.

    i think la.

    ReplyDelete
  8. huwaa..hahha..nice...sis nak terangkan pon gaya kelakar..ehhee..btw, tq ek

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah..
    jom banyak2 berdoa kita kepada Nya..
    InsyAllah Dia makbulkan..

    ReplyDelete
  10. kerana Allah Maha Pengasih, Maha Pengampun, Maha Pemurah, Maha Penyayang, dan Maha Agung dalam segalanya yang terbaik...


    Allahuakbar..

    ReplyDelete
  11. kea selalu mmenadah tangan berdoa
    ngeee
    kak nis

    ReplyDelete
  12. semoga doa hanis termakbul..especially nak2 exam ni..kalao boleh dapat 4 flat lagi :-)

    ReplyDelete
  13. wah! a nice one. never heard about it. thanks for the info though.

    ReplyDelete
  14. i knew sum1 akan cakap psl tu bcoz masa i guna dulu pun ada org tegur.tp sebenarnya mmg wujud penggunaan Allah Maha Pemalu tu. Cuma kena faham konteks dia betul betul ye. Bagus hamis amik inisiatif utk explainkan kembali pd diorang :)

    ReplyDelete
  15. i malu lah nak komen. keh keh keh.

    ReplyDelete
  16. I've posted links if you havent noticed, to prevent me from giving further explanation on the matters which are not in my field of expertise. Sorry and thanks.

    ReplyDelete
  17. thank you for this info girl! :)

    ReplyDelete
  18. seriusly, first time i bacaaaa ,heheh2

    ReplyDelete
  19. yeah, actually pernah dengar ayat-ayat nie. memang cantik

    ReplyDelete
  20. hanis, lu pakai la tudung..tu perintah Allah.

    ReplyDelete
  21. selamat menduduki peperiksaan, sediakan payung sebelum hujan!

    ReplyDelete
  22. 1st time dgr, thanks for sharing!

    ReplyDelete
  23. Tahniah endok!
    blog' + dakwah gitu.. :)

    ReplyDelete
  24. hamba yg dhaif adalah hamba yg mengabaikan tanggungjawab kepada tuhanNya serta mengabaikan perintah-Nya.

    selamat beramal

    ReplyDelete
  25. Kita doa utk jadi insan yang soleh n solehah.. Allah bukakan peluang itu kpd semua orang.. dan saya menaruh harapan yg tinggi spy kebaikan itu menjadi milik kita selagi hayat tersisa

    ReplyDelete
  26. tak tahu pun...nanti nak google. thanks for sharing hanis. :-)

    http://twinkywinkystars.blogspot.com

    ReplyDelete
  27. klu bc tajuk tanpa bc huraian hanis, mmg pelik jugak sebab belalang belum pernah dgr...

    tp bila dah tau maksudnya, baru la angguk setuju..

    terima kasih kongsi ilmu yang sebegini...

    ReplyDelete
  28. amin...kalau Allah pun pemalu, kita manusia ni mesti malu untuk tidak jadi pemalu kan? kan..kan.. tq hanis..

    ReplyDelete
  29. salam.
    bagus hanis! saye suke gile post yg ni.
    masa baca post hanis yg ada sebut Allah Maha Pemalu tu, tu first time saye dengar such a thing.
    then cepat2 google.
    ada.
    terasa jahil.
    tq Hanis for the eyeopener. :)
    may Allah bless u.

    ReplyDelete
  30. salam..
    bila berdoa biarlah kta ikhlas dari hati dan cuba lakukan dengan sesungguhnya..semoga kita menjadi hamba yang malukan Allah yang bersifat melebihi segala makhluk

    ReplyDelete
  31. thanks for sharing.. baru je tau pasal ni.. huhuu..
    and lagi satu.. supaye doa kita dimakbulkan, kita kena la malu dengan Allah jugak.. Malu untuk buat perkara yang dia larang.. Malu untuk buat dosa.. Especially tentang solat dan aurat.. tak gitu?

    ReplyDelete
  32. I don't understand why we want to focus so much on 'Allah akan malu kalau tak makbulkan doa kita'.
    but we, ourselves have no shame. We want Allah to grant our wishes when we don't even follow what He asks us to do (EXAMPLES: solat, tutup aurat, puasa, etc).
    It's like we don't do what our mothers tell us to do (EXAMPLES: do chores, study, etc) and yet we want to tell her; are you not ashamed for not giving me extra money, mum?

    this is just my opinion. not trying to start a fight. just saying that, I think it's more appropriate if we be ashamed of ourselves first for not following His orders before calling Him 'pemalu' in hope we get what we want.
    He has 99 names. why don't we pick something from that first, instead?

    food for thought. apologies if anyone finds this offensive.

    ReplyDelete
  33. Salam,

    Apabila kita banyak berdoa, tetapi tidak dimakbulkan oleh Allah, mungkin akan timbul perasaan di dalam diri bahawa Allah tidak mengendahkan doa2 yg kita minta itu, walaupun sifat Dia yang Maha Pemalu. Nauzubillah. Tetapi kena ingat, ada sebab2 tertentu mengapa doa kita tidak diterima oleh Allah, antaranya seperti tidak menghormati orang tua, terus melakukan maksiat tanpa bertaubat dan makan & minum dari sumber yg haram...

    http://groups.yahoo.com/group/mymasjid/message/1691

    Lagi satu, memang lumrah manusia untuk banyak berdoa ketika ditimpa kesusahan, padahal masa diberi kesenangan pun boleh banyak berdoa, contohnya agar kesenangan itu berpanjangan dan dijauhkan diri timbul perasaan tamak dan bongkak di dalam diri...

    *peringatan untuk diri sendiri jugak*

    ReplyDelete
  34. good sharing hanis! saya pon baru tahu :)

    ReplyDelete
  35. salam hanis:)

    A book tightly shut is but a block of paper.

    like this particular entry. short n sweet.

    ReplyDelete
  36. Kalimah Bismillahirrahmanirrahim sangat sempurna
    Pendapat saya lebih baik menyebut "Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang" atau "Allah yang Maha Pemurah" di dalam doa kita....

    Konsep 'Allah yang Maha Pemalu" sangat luas...bukan malu pada sesetengah hal sahaja... Lebih baik kita rujuk kepada yang lebih pakar dalam hal ehwal tauhid...
    Wallahua'lam...

    ReplyDelete
  37. a'ah..betul3. i stuju ngan KAELA. better gune 99 nama allah daripada guna "allah maha pemalu" better be carefull bab tuhan nie. silap ckp, bley syirik

    ReplyDelete
  38. setuju dengan misz ein.. tak boleh bermain kata atau tersalah sebut bila berkaitan dengan Allah and agama jika x ada bukti dalil dan hadis2.. dikhuatiri akan menimbulkan salah faham n keraguan pihak lain biarpun dgn niat yang baik

    ReplyDelete
  39. Oh, gituuu.
    Thanks sebab share info ni!
    Dah tak confused dah :)

    ReplyDelete
  40. Im sorry that i didn't get u. saya sebenarnya sgt malu dengan Allah untuk even cakap 'Allah maha pemalu'. Saya nampak ada sikit negative connotation apabila kita angkat nama Allah sebagai Allah yang maha Pemalu, perlu banyak hadis untuk support ayat ni. satu dua explaination tidak cukup dan tidak strong enough. I'm sorry but I feel sad now. Thank you.

    ReplyDelete
  41. i honestly rasa gerun dan takut dgn Allah, jadi ayat Allah maha pemalu tu adalah sgt weak dan tidak melambangkan ciri2 tuhan. some more bila ada 'maha'. i appreciate if u write bout things that u know contohnya macam mana nak jaga rambut supaya tidak kusut macam dawai dari tulis benda yang tidak bijak berunsur agama. thanks.

    ReplyDelete
  42. Sorry kalau saya bersalah T_T Saya tidak bermaksud.

    ReplyDelete
  43. Don't feel bad, Hanis! Takpe, we're just ordinary human beings. We're not perfect.

    At least you're attempting to tell something good to the world (your readers) and you can continue doing this. Tak payah malu. At least, by reading the readers' comments, you can get to know more about the topic that you're writing about and in a way, increasing your knowledge about it. :)

    ReplyDelete
  44. ohh okay , got it already , why you said ' Allah maha pemalu '
    mula mula tak faham jugak kenapa ' allah maha pemalu '
    anyway thanks kak hanis for sharing :)

    ReplyDelete
  45. sebenarnye.. Tuhan itu mempunyai segala Maha sifat. if u open more of your mind. kite boleh tahu. Tuhan bukan sekadar sifat2 yg selalu disebut kite. malah Tuhan itu Maha Kejam. Maha Jahat. Maha Lembut. Maha Binasa. Maha Taat. Maha Patuh. Maha Kuasa. Maha Pemalu.
    tapi kite manusia memang kecil dan berasa takut pada Tuhan. segala mende atau ayat atau perkataan yg kite rase macam menghina Tuhan. kite tak sebut. why? sebab nak jaga Hati Tuhan lah. nak amik hati Dia supaya kite leh masuk syurga. dan kita masukkan perkataan2 yg baik2 yg lembut pabila berdoa pada Tuhan.
    walhal. sifat Tuhan itu merangkumi semua aspek sifat. malah aku rase ade sifat yg kite tak pernah jumpe/tengok. tapi Tuhan mempunyai Maha sifat itu.


    pernah tak sesiapa terfikir? kalau Tuhan itu Maha Besar. boleh kan juga Dia mempunyai sifat Maha Kecil. malah sifat Maha Sederhana.


    bukan aku memperkecilkan Tuhan. tapi if u think about it. God is Maha Awesome. He could be Maha Everything.


    [my heart beats violently when im typing this comment]

    ReplyDelete
  46. but still. truths can be misleading. kite tanak lah sebut perkara yg boleh buat Tuhan Maha Murka kat kite kan.
    so i present this as a knowledge. be more open towards your Islamic views. by being OPEN MINDED, maksudnye bukan view cara omputih atau care barat. tapi secara menyeluruh.

    and still....Wallahualam

    ReplyDelete
  47. good info...

    but plz take not..pemalu allah xsama dgn pemalu manusia..maha suci allah dr segala kekurangan

    ReplyDelete
  48. ko je yang tak malu dekat Allah.

    ReplyDelete
  49. maka dengan itu, rajin-rajinkan lah berdoa pada Allah Yang Maha Esa. Banyakkan doa di dalam hati, tak semestinya dengan menadah tangan saja. Fikiran kita ni pun dah menjadi satu doa.

    Be positive always :)

    ReplyDelete
  50. Interesting topics & entry hanis zalikha!

    thumbs up!

    ReplyDelete
  51. owh, ada ek Allah Maha Pemalu..papepon cik Hanis better aplikasikan apa yg ditulis..kita pon patut malu dengan Allah..ye tak? aurat tak patut ditunjukkan sane sini..tau kan apa azab Allah terhadap perempuan yg nampakkan rambutnya? kat peristiwa Israk dan Mikraj nabi dah diperlihatkan seksaan tu..google search la yek..=)

    ReplyDelete
  52. rasa sedikit pelik & hairan. sebab sifat maha pemalu ni tak pernah dengar & takde dalam 99 nama allah. bermula dari 1.ar-rahman hingga 99.as-sabur

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!