Tuesday, December 14, 2010

Resepi Lauk-Pauk Mudah

Kronologi Pengetahuan Memasak Hanis Zalikha



Masa tadika, of course tahu makan je. Dan tahu complain. Balik rumah dari Tadika Impian terus bebel kat emak, "Ma, tadikan diorang bagi makan biskut cicah sirap je ma, at least buatlah air Milo" T_T. Masuk sekolah rendah, kegawatan ekonomi zaman Mahathir memaksa kedua ibu bapa bekerja. Jadi survival skill anak-anak di rumah di tahap yang tinggi, apabila harus mendalami skill memasak nasi goreng nak bagi adik-adik makan. Bila Kekna dah pandai, dia ajar saya pula. Supaya senang nak take over kerja dia -_-



Sampai masuk sekolah menengah still cuma tahu masak nasi goreng. Susah jugak. Mak tengok pun risau, siapalah nak kahwin ngan anak aku, lelaki suka makan nasik goreng je sanggup. Setiap kali dia masak, dia membebel MACAM MANA JADI ANAK DARA NIH KALAU TAKTAU MASAK YADA YADA (part yada yada tuh semua part yang dah keluar telinga kiri).



Bila dah habis sekolah menengah (sekarang) baru ada sikit minat masak, tapi mak dah tak bagi masuk dapur. Sebab dia kata suka buat kecah (sepah). Well, dah kata nak jadi Master Chef, I kenalah masak baling-baling bahan, api tinggi-tinggi, kuali lambung-lambung.



Jadi bila dihalang-halang dari memasak terpaksa cari cara lain which is kalau nak belajar masak apa-apa memang kena cakap awal-awal sebelum Mama start masak. Tengok dia dah sibuk kat dapur kena cepat-cepat "Ma apa kata hari ni Hanis yang masak, Mama buat benda lain pastu jawab-jawab soalan Hanis je". Dia setuju.



Mesti korang hairan asal tiba-tiba mama dah tak kisah anak perempuan dia tak pandai masak kan? Dulu punyalah bingit kalau anak tak masuk dapur. Lemme tell you why.. Sebab Mama tengok ramai je kawan dia yang tak reti masak langsung, zero skill dan semua perempuan macam tuh Allah jodohkan dengan lelaki pandai masak. Maka dia dah tak ambil pusing kalau anak dia pun tak pandai masak sebab opposite attracts, syok dapat menantu lelaki pandai masak. Kah kah kah!



Please dong Ma...


Nasi Lemak tanpa kacang for brunch. Saya tengah masak pastu perasan takde kacang tanah, jadi suruhlah Mama or Daddy tolong belikan sekejap. Tup tup dah selesai masak, saya call diorang "Hello mana kacang tanah?" hanya untuk mendengar jawapan "Oh Mama dengan Daddy kat IKEA ni" SABAR JELAH.



Little brothers tambah banyak kali sebab diorang ingat ni sambal Melaka. Padahal hanyalah sambal Nasi Lemak yang likat dan enak. Nak gak tambah 'enak'.



Skill potong telur rebus bukanlah ukuran kesedapan.





Hafiiz prepared a jug of lemonade for us! Thanks sayang.


--------------------------------


Sabtu lepas Kekna dengan boyfriend dia nak keluar bawa adik-adik tengok wayang. Sukati dia tiba-tiba, "Hanis masak breakfast, kitorang nak keluar" Kesian dahlah tak berjoli sekali, pastu kena kerah buat breakfast untuk diorang LOL.


Catuan makanan untuk keluarga anak enam.


I prepared Nasi Goreng, Kekna goreng drummet dan sausages. Ha, seb baek lepas dah siap breakfast semua Kekna tergerak hati nak ajak I sekali. Buat hal betul.



-------------------------------------



Ini pula masa Mama tengah sibuk, dapatlah kiter masak yeay. Bahan-bahannya puan-puan..



Ya emak memang betul. Dapur memang serabai selepas menyediakan Peria Goreng, Daging Dendeng dan Sambal Paru.




Pencapaian hidup :')




Eleh kecoh gila baru masak-masak macam ni. Cuba buat Keindahan Tiga Tingkat tengokkk?! Hahaha okay resepi lauk-pauk mudah semua dari tak lain tak bukan, Surirumah Hebakk.

129 comments:

  1. whoa...
    pandai hanis masak:D


    menyelerakan. betul, skill potong telur bukan ukuran.. awwww


    ^___^



    nak sepinggan!

    ReplyDelete
  2. but hanis, i can make lauk-pauk but the problem is tak tau nak masak NASI!!!..so conclusion masak benda yg tak perlu pakai nasi..pasta ke...kelaka tak??..sila cakap kalaka..kalau tak, tak nak komen lagi....hahahahha

    ReplyDelete
  3. Kira terer la hanis...akak yang dah kawen ni pun xtau masak nasi lemak.....klu hubby nak makan, soh kuar g bli jer....huhu

    ReplyDelete
  4. wah.. peria goreng?? tak pernah nampak sebelum ni.

    ReplyDelete
  5. adoi..sambal nasik lemak tuh bikin gue lapo..help help..

    ReplyDelete
  6. u goreng peria cm tu x pahit ke????

    ReplyDelete
  7. Sedap² nampaknya especially sambal paru tu hehe..

    ReplyDelete
  8. Hanis,

    Congratulate...menu yg hanis sediakan nmpk sungguh delicious...wat akak kecur air liur jerk pepagi nie...

    ReplyDelete
  9. ok le tu..at least boleh masak nasi goreng dari x pandai langsung kan

    ReplyDelete
  10. OMG TAK TAHU PERIA GORENG?! OMG. KENA TAHU. IT'S NOT PAHIT SEBAB KITA HIRIS HALUS, THEN LUMUR SERBUK KUNYIT DAN GARAM AJINOMOTO. GORENG GARING MEMANG BEST GILO. PLEASE TRY THIS AMAZING DISH.

    ReplyDelete
  11. Sungguh menyelerakan nasi lemak tu... mesti special ni.... nasi lemak versi hanis zalikha

    ReplyDelete
  12. ouh..daging dendeng itu menyelerakan..slurpp...sedapnye

    ReplyDelete
  13. tgk, kan manis hanis pndai masak.. :)


    oh ya.. lelaki cepat boring dgn pmpn x pndai masak tau..

    ReplyDelete
  14. wah.. de kemahiran memasak.. best nye!! saya ni xreti2 pown *sbenar nye malas* @.@

    ReplyDelete
  15. HAHAHA...part mama n papa kat IKEA tu mg x boleh blah...nak beli kacang tanah, tp leh plak singgah IKEA...memang xdpt la nk mkn nasi lemak dgn kacang tanah kan...

    ni, saye ade resipi nak kongsi..

    http://falihinjasmy.blogspot.com/2010/12/cuti-cuti-masak-steamed-egg-with-hailam.html


    http://falihinjasmy.blogspot.com/2010/12/cuti-cuti-masak-rojak-nugget-ayam.html

    hope dpt la try ye HNSZLKH =)

    ReplyDelete
  16. pergh superb gile k. haniz.
    sy igt org macam2 akak nih KURANG sikit bab dapur...tp sy rasa sy kalah :'(

    huhuhu nak wat gak ahh :)

    pS: mewah nye sarapan pgi, tp kene catu ehhehe

    ReplyDelete
  17. part potongan telur bukan ukuran kesedapan....lawak lah hanis....hanis pon pandai masak kan..hehehe..bukan mama jer...

    ReplyDelete
  18. tetibe terliur dan rasa lapar yang amat..T_T

    ReplyDelete
  19. Sungguh mudah yang pastinya sedap ..nyum !

    ReplyDelete
  20. pergh!terer gila la hanis masak..i pun tak reti masak tu semua..hehehe

    ReplyDelete
  21. nampak cam sedap je daging dendeng tu..

    nak sikit..

    ReplyDelete
  22. warghhh pndi ko masak! nmpk kesedapan!

    ReplyDelete
  23. whoa, good girl hanis ^__^

    menyelerakan..nak try peria goreng tu nanti.

    ReplyDelete
  24. Marilah kita perlahan-lahan belajar.

    ReplyDelete
  25. oh hebat!
    ini la dinama kan perempuan.
    syabas bete..
    heheh!

    ReplyDelete
  26. wow manarik ye makanan...belum makan lagi dah tertelan air liue..beautiful life

    ReplyDelete
  27. sambal nasi lemak tu macam best je.
    gp hanis go~

    ^__^

    ReplyDelete
  28. Hanis dah pandai masak maknanye tak dapat la aunty nani nk bermenantukan lelaki yg pandai masak kan ? huhu. :DD

    ReplyDelete
  29. Alaaa taleh taleh! Itu semua tahyul! Nak gak laki pandai masak! Hahahaha.

    ReplyDelete
  30. oooo0000yeahhhh~~nasi lemak tu sedap je..bole tapaw cikit?? ;p

    ReplyDelete
  31. sy pn suka msk nasi lemak n smbal yg likat2 gitu
    yummy!

    ReplyDelete
  32. cbe hanis masak ayam masak lemak cili padi.. sedap n senang je.. :)

    ReplyDelete
  33. nasi lemak tu da nampak delicious enough tu hehe.

    ku-kelaparan-nasi-lemak-la-pulak haha.

    gud job girl! ;)

    ReplyDelete
  34. kahkahkah tak abis lagi 'keindahan 3 tingkat' dia tuh, terbawa2 dr entri lepas eh...apa kata kasi nama 'KEINDAHAN TINGKAT TINGGI' (tak la malu sgt nak sebut masa nk order)

    ~BTW ur not truely malaysian if u do not know what is peria goreng. Its my fav dish & always there at all mamaks & indians. nak try peria best sula ke nirwana maju Bangsar! slrpppp~

    ReplyDelete
  35. kahkahkah tak abis lagi 'keindahan 3 tingkat' dia tuh, terbawa2 dr entri lepas eh...apa kata kasi nama 'KEINDAHAN TINGKAT TINGGI' (tak la malu sgt nak sebut masa nk order)

    ~BTW ur not truely malaysian if u do not know what is peria goreng. Its my fav dish & always there at all mamaks & indians. nak try peria best sula ke nirwana maju Bangsar! slrpppp~

    ReplyDelete
  36. Yes cayalah Hanis! I dulu mmg fail x pandai masak, tapi Allah itu Maha Kuasa, akhirnya dijodohkan dgn lelaki yg pandai masak. Hehe, now leh beraksi di kitchen! =P

    ReplyDelete
  37. waaa...
    smua nampak sedap2!!!
    heee


    http://akuhidupini.blogspot.com/

    ReplyDelete
  38. time tgh lapar nie rasa nak ngapppp je nasik lomak dlm + laptop nie....xsarapan lagik:)

    ReplyDelete
  39. uwaaaa =P Lapar plak bila tgk smua makanan di atas..uwaaaa tolong...

    ReplyDelete
  40. wah.. pasni hanis boleh bukak show tv bersama kak hanis.. ajarin kitaorg masak2... hehehe..

    ReplyDelete
  41. hamboi.... meriahnya nis!!!! terbelahak mata tengok lauk2 tuh!!!
    *drooling*

    ReplyDelete
  42. hanis pun pandai masak gak...xlah nnt org kata pandai melawa je kan hanis...nnt tuntut ilmu memasak byk2 dgn mak ye...barulah blh jd seorg perempuan yg serba lengkapkan...

    ReplyDelete
  43. a student. a model. a cook?

    oomaiGod. cun la. i can't cook. seriously! not a thing.

    huhu cun la.

    ReplyDelete
  44. saya pun dah mula jatuh cinta untuk masak2 .. hihi

    gud job hanis!

    ReplyDelete
  45. hehehehehehehe

    nasi lemal

    dulu jamu orang MSD makan nasi lemak air tangan sendiri
    saham naik

    ReplyDelete
  46. semua pun macam hangit. T_T
    tapi tak apa. boleh praktis lagi ya.
    sila berusahalah!

    ReplyDelete
  47. giler hebat lagi dasyat.. lom kawin dah masak mcm ni? sok dah kawin..konpom lauk mcm kenduri kendara..hahah... mana tumpah kuah kalau tak ke nasi..like mother like daughter! haha.. eh peria goreng garing mcm tu ada jual kat kedai mamak!!! peberet jugak.. sedap okeh makan ngn nasik..RANGGUP!!!hahaha... tq for the recipe kat comment box nie.. akan diterai jugak..

    ReplyDelete
  48. dlm entry ni kta t'tarik pd word YADA YADA yADA..2 nickname kta ...hehhehehe

    ReplyDelete
  49. nak buat pengakuan ni...
    akak tak pandai masak, tapi kawen dengan tokey catering yang memasak sendiri untuk cateringnya....

    hebat tak hebat tak...? [sambil tinggikan hidung]

    soo... jangan masak!

    www.sw33tdarling.com

    ReplyDelete
  50. Wow Hanis. Pasni boleh amik title dari Surirumah Hebakk

    ReplyDelete
  51. halamak... ada plak sesi bertukar2 resipi ngn tips2 masakan. dh mcm forum makcik2 dh ni. hahaha...

    ReplyDelete
  52. sedapnyeeee...
    tgk gmbr dah taw dah sedap..heee

    ReplyDelete
  53. sedapnya tengok daging dendeng tu...n sambal nasi lemak tu..waw nampak sangat sedap!

    ReplyDelete
  54. wahh, boleh jadi menantu neh. :)
    hehe. simple tapi nmpak menyelerakan.

    ReplyDelete
  55. peria goreng sedap tp kne msak ngan isi2 dlm tu skali ekk,.,sbb slama ni masz x lak msak ngan isi2 dlm tu..

    ReplyDelete
  56. lemonade dan peria goreng! i like!

    ReplyDelete
  57. Huiyo... Tak sangka model, and most probably ANC nominate pandai masak... Tak rugilah buat jadi isteri... Kesian pasa 'si dia' tu..

    Latest post>> http://hanihilman.blogspot.com/2010/12/lelaki-sudah-matang-bila.html

    ReplyDelete
  58. Ok, tapayah belaja masak la macam ni.
    Tunggu jodoh lelaki pandai masak.
    hahaha.

    Eh, Nnt I nak anak I jadi Chef.

    ReplyDelete
  59. mama u mmg bg i smgat kt i yg xtau masak.

    prmpuan yg xtau masak djodohkan dgn lelaki pndai masak. bagus! lalallalala :P

    ReplyDelete
  60. Majority cerita pasal makanan,but I want to ask you,Tadika Impian tu,Tadika Impian dekat USJ ya?Pakai shirt putih short/skirt pink tu ya?

    Kalau betul,hi kindergarten mate. :D

    ReplyDelete
  61. pandainya masak.. bleh kawen dh ni..

    ReplyDelete
  62. wohoooo.. seb baik fie pandai masak... so later if terkawin, kalau bini x pandai masak pon tak apa..

    ReplyDelete
  63. sangat purfect dek non...
    suke2. pakej lengkap lagi.
    cantik+pandai+masak pon boley...

    *_* sgt jeles

    ReplyDelete
  64. Peria tuh kalau tumis, memang biasa buang isi dalam dia. Tapi kalau nak goreng, lebih elok tak buang isi dalam, sebab nanti kecut. Bentuk buruk takde sapa nak makan.

    ReplyDelete
  65. Saya nak nasi goreng kampung, nasi goreng Pattaya, Nasi goreng USA, Nasi Yada Yada cooked by Ms Hanis Zalikha. :-)

    ReplyDelete
  66. Eh! lupa nak cakap. bab Haji No Moto tu... syhhhhhh!! takleh cakap kekuat dear.. :-)

    ReplyDelete
  67. Peria bukan pahit ke Hanis? OMG!!! Memang tak buleh nak makan. Tapi kalau sambal paru, tambah tiga kali, tak pa. hahahaha :D

    ReplyDelete
  68. na blaja jgak la ngn keknis! hehe

    ReplyDelete
  69. Yeay! Lemonade menjadi tumpuan woohoo!



    *Padahal T_T

    ReplyDelete
  70. wah!!
    calon menantu pilihan
    cantik dan pandai masak :))

    ReplyDelete
  71. omaigod makanan! :D
    hahaha..sedapnya nasi lemak tu..i dh la mmg peminat setia nasi lemak!

    ReplyDelete
  72. hehe..nxt raya leh wat open house la..hehe

    ReplyDelete
  73. yang peria tu tak buang ker tengah tengah die?

    ReplyDelete
  74. better than makanan kat Dm skola!
    :D
    nadzmi mazlan

    ReplyDelete
  75. kaw dah tambah ciri2 suami...suami yang suka makan nasi goreng dan nasi lemak...hee..sambal paru tu mahu mahu...

    ReplyDelete
  76. memang betol..buang isi la dlu,kalo tak memang sapa pon takmo makan..

    mcm mana anda promote anda punya blog cik Hanis Zalikha?? sila beri tunjuk ajar kepada blogger baru cam saya ni, sila join blog saya kalau ada kesempatan dan sila komen untuk saya perbaiki kelemahan saya, kepada kawan2 yang lain pon boleh gak komen2 kat saya nanti ye..

    www.amancallamie.blogspot.com

    ReplyDelete
  77. Nak buang isi dulu sukati. Taknak buang isi sukati. It's just peria.

    ReplyDelete
  78. x pahit ke peria 2 kalo goreng...alalala....

    ReplyDelete
  79. hanis sila bukak kedai makan..kompen laku mengalahkan kedai nasik ayam linda onn..nyehehehe

    ReplyDelete
  80. wah .. sume nmpk sedapssss. complete pakej of HZ la.

    ReplyDelete
  81. wah..sedapnya... mai nk rase sikit~ :)

    ReplyDelete
  82. hehehehe
    ttba nk blaja masak plak kan
    cz dah tba masa nya kan kne la blaja heheheh

    ReplyDelete
  83. wahh malu gila hanis lagi pndai masak. esok esok dh leh blaki laa hanis ni. juliet sndri mama slalu leter sbb xpndai masak. mmg haru klu dpt mak mertua yg cerewet. erk, i mean bakal mak mertua mmg cerewet bab ni. hehee

    ReplyDelete
  84. hanissss, nampak macam sedapp....bile la cheq reti masak ni sume

    ReplyDelete
  85. hanis, nak resipi sambal tumis nasi lemak tu boleh? nampak sedap, yummy2.

    ReplyDelete
  86. cik hanis nampaknya ramai yang tak tahu wujud peria goreng! termasuk saya hehe. ini kali kedua tengok ( dalam blog hanis). kali pertama di sebuah kedai mamak di ipoh. eh btw, kedai mamak? mereka pun tahu resepi ni. hee. kena cuba rasa =)))

    ReplyDelete
  87. lapar...lapar.... 1 pakej lengkap bila cantik dan pandai masak serta suka kemas2,

    ReplyDelete
  88. sedapnyer...pandai hanis masak..omu xpandai2 pun..biarlah dah tua...

    ReplyDelete
  89. UUUU...seriously, canteeek tul gambo..meleleh air liur..XD

    ReplyDelete
  90. Salam Hanis,
    Thanks sudi singgah blog akak..Hanis mempunyai rupa paras yg cantik, pandai masak...ceria...uwaa..ramai yg menanti dngn penuh harapan...

    ReplyDelete
  91. sis, nak goreng peria tu dgn ape ye? goreng cam tu je ke?

    ReplyDelete
  92. Pinggan antik tu penambah seri...hmm i like!..

    ReplyDelete
  93. time lapar..nampak semua ni sedap... (lap air liur...)

    ReplyDelete
  94. taruk petai kt sambal tu fuh syok

    ReplyDelete
  95. rajin masak siap dah hidang dalam pinggan segala. I teringin nak blaja masak peria goreng rangup2 tu lahh.. mcm sedapp. tp takut peria paitt

    ReplyDelete
  96. apa2pun yg paling penting sambal nasi lemak tu...,likat kaler merah pekat dan sebiji sambal melaka@sambal mak akak.. pasti mantop!!

    ReplyDelete
  97. uit ye ke akan dijodohkan dgn laki pandai masak...kwn kita sorg ni plak cakap,kalau xreti masak,bila dah kahwin scr automatik reti masak.. hahahah...tp mmg skrg ramai lelaki pandai masak kan...jgn dapat lelaki pandai masak,tp bukan nak bantu isteri,bantu komen ada lah..

    ReplyDelete
  98. Wahh..takbleh tahan tengok sambal Nasik lomak tuhh..terrer gak hanis nie ek..hehe

    ReplyDelete
  99. sy suka masak..sy suka mkn juga..hehe

    ReplyDelete
  100. nak rasa nasik lemak u sekali sekala leh tak? serius ni

    ReplyDelete
  101. giler terliur i.. seddap plk tgk nasi lemak tapi x bgus kalau byk makan...hehheee

    ReplyDelete
  102. hanis nmpk sedap~ nk resepi dading dendang tuh.......<3

    ReplyDelete
  103. OMGosshhhhh!!

    sangat-sangat menyelerakan especially nasi lemak tuhh!!

    grrr..

    again, awak buat saya rasa lapar sekarang!

    ReplyDelete
  104. Salam Hanis... I'm a first time reader sebenarnya... Suka dengan post makanan ni...
    FYI, tips utk potongan telur terbaek...
    Ambik benang agak2 sejengkal.
    Belit satu hujung kat telunjuk, satu lagi kat ibu jari pastu tegangkan benang tu.
    Potong telur ngan benang tu..
    gerenti smooth.. :D

    ReplyDelete
  105. hehe..sweet nye..nampak sedap laa sambal nasi lemak tu.. ;)

    ReplyDelete
  106. Sambal paru takleh tahan...
    dah lar peberet...

    p/s : call mak srh dia msk sambal paru..lamer dah tak mkn..herghh...

    ReplyDelete
  107. hari2 makan best macam ni sure gemokk!!

    ReplyDelete
  108. blogwalking time. dtg blog ni wahh sgt meliurkan hohoho

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!