Monday, December 13, 2010

Cinta Tak Kosmik

The final episode...
Susulan dari Episode 1 dan Episode 2.

Pergh final episode siot. Penerbit takde bajet siot. Dah discontinue sebab rating penonton rendah siot. Just kiddingggggg! You guys have been loyal and sweet! Jadi final episode ini akan disusuli dengan unseen footage Hanis Zalikha 3GP. Pergh penerbit bikin sensasi sebab takde modal siot.




Setelah pelbagai sandiwara disaksikan oleh sekelas rakan taulan hampir setiap hari, akhirnya dua jiwa disatukan pada tarikh paling cliche, tarikh Hari Kekasih *hulur baldi merah agak-agak kalau nak muntah*. Sepanjang perhubungan itu pastilah ada naik turun serta gembira dan berduka seperti pasangan tidak matang yang lain. Heck, even pasangan matang pun lalui semua ini, manakala yang immature haruslah melaluinya 16x ganda. Tapi kami kuat sebab masing-masing bajet takpe ini cinta pertama, dan jenis saya kalau bercinta wajiblah berobjektif untuk mendirikan masjid *tuh baldi tadi kat tepi tuh*.



Tidak mempunyai kesedaran sivik bahawa dua-dua bakal mengambil SPM, balik sekolah terus bergayut talipon, setiap petang bergayut talipon, sebelum tidur bergayut talipon. Bil talipon rumahnya naik tinggi maka seperti dijangkakan, kena marah dengan mak bapak. Yang tidak terjangkakan, kena marah sampai dia terpaksa keluarkan simpanan tabung haji sendiri nak bayar bil talipon mencecah 1k sebulan itu. Pergh kalau dia nak pergi haji kena kumpul balik T_T Itulah cinta monyet, memang suka bergayut sehingga melupakan rukun Islam kelima.



Namun, tidak selalunya berperangai kera, ada petang-petang selepas habis sekolah yang kami akan spend masa untuk makan di restoran dan menelaah pelajaran bersama. Mamat nih memang terel kiraan manakala sinonim dengan Hanis Zalikha pula adalah kelemahan Matematik. Mungkin kemalasan Matematik sebenarnya, tapi itu bukan point dia sekarang. Kepakaran beliau saya gunakan dan kerah sehabis baik sebab apa guna kalau ada balak tapi tak mendapat manfaat. Jadi terpaksalah dia mengadap saya pegang kalkulator dan bertanyakan banyak soalan. Apabila exam tiba, maaflah bila saya mendapat 93 markah dan awak hanya 88markah. Tak guna punya makwe, dahlah habiskan duit tabung haji, malah menjatuhkan maruah apabila lebih terel Math setelah diajar baik.



Namun langit tidak selalunya ada rainbow lepas hujan. Setelah banyak onak duri ranjau kami berjaya tempuhi dan tepis, akhirnya kecundang di tahun ketiga kami bersama (fuyo terel siot Hanis, setia siot 3tahun) dan kami pun berpisah cara baik. Banyak sangat obstacles until we realised sooner or later still kena berpisah juga so I ended it right there and then. Saya yang lambat sedar, sangat susah untuk saya bersama dengan lelaki yang sebaya. Sebab Dr. Mashitah cakap *main petik lagi nama pakar-pakar psikologi*, perempuan lagi cepat matang dari lelaki. Jadi kitew kenew lew carik lelakiw lagiew tua nak kahwin nantieww, teehee.



We were too young. We were foolish. They say your first love seemed so perfect, until you meet your second.



Cukuplah 3 entri menceritakan cinta pertama saya ya. Ini bukan bakal suami nak dedicate satu belog terus. Tapi jangan risau, penerbit kata dia tidak lupa janji dia akan unseen footage itu! Stay tuned! Sorry no pictures no names for all 3 entries because obviously kena respect dia or kalau ada girlfriend dah, kena respect girlfriend dia sekali. And please take note, cerita ini dah lama sangat, an old story, happened long time ago. I was 16, now already 20 k. Nak masuk 21 pun T_T

99 comments:

  1. To young..indeed

    berpisah cara baik,itu la terbaik

    ReplyDelete
  2. yg part math tuh paling best!!
    itulah gunanya kalau ada pasangan.. saling membantu sesama lain..
    dan perempuan menang! yeah

    ReplyDelete
  3. sedihnya hanis ... isk Y,Y


    so ada ruang lagi ahh nie ? keh keh

    ReplyDelete
  4. end up camtu je??
    adoi...
    tp yg 'adoi' tu laa yg terkesan, kan??

    ReplyDelete
  5. kdg2 cinta pertama lebih kepada pengalaman utk kita kenal cinta....so, sy doakn hanis dpt lelaki yg terbaik dlm idup slps ini...amin.... :)

    ReplyDelete
  6. bagus. kecik - kecik lagi dah matang buat keputusan. eh kecik ke :P

    ReplyDelete
  7. I hate the ending.
    ending macam ni tak boleh dapat pecah panggung 40 juta. LOL. ;)

    ReplyDelete
  8. kak hanis saya pun nak spm saya pun nak kawan jeww saya nak kawen dgn dia AHHHHa

    ReplyDelete
  9. sangat comel cite awak ni..
    my first love pun dah kawin...
    hehehe, cinte zaman monyet...now still baik...sbb dia adalah cinta pertama saya....cuma we have to respect kehidupan masing2

    ReplyDelete
  10. omagosh!
    hanis, a cute love story. haha.
    i ikut tau u punya episode neh.
    naseb ada 3 je. kalo tak boleh jd slot samarinda. LOL

    ReplyDelete
  11. hehehe.cayelah hanis 3 tahun tu..lame kot.kite plg lame pun 6 bulan je..hahaha.. =))

    ReplyDelete
  12. yup. first love is just first love. it can be the best. it can be the worst. but then bile kite jmpe yg laen yg better mest kite akan pk "knape laa dlu pegi setia lame sgt. kan dah rugi.hesh3" okay mayb tu i je kot. heheheh =P

    ReplyDelete
  13. okaylah tu couple masa form 5. sekarang budak budak darjah 5 da couple. isk isk isk. *tak sedar diri dulu pun hampir hampir tapi sebab dulu kuno gila, soo sorry. :D

    ReplyDelete
  14. hehe..nice one! hmm...xmo mencari yg bru ke? huahua..

    ReplyDelete
  15. pastinya blaja bnyak perkara dari pengalaman yang lepas ni..

    Kan? ^_^

    ReplyDelete
  16. Boleh bikin panjang lagi cerita ini but blegh not worth my time. Ho hum.. this is not the only guy I've ever been with but he is one of the firsts? Okay sebenarnya ada lagi boyfriend sebelum itu tapi ew beberapa bulan je so taknak kira LOL. And after dia pun ada lagi tapi dah, no more love stories sampai the real love, my hubby. Boleh ke camtu? InsyaAllah.

    Miahahahahaha.

    ReplyDelete
  17. hanis.. it supposed to be " we were both young,when I first saw u, i close my eyes...continue by urself" or u didn't get what i mean...hehehe...

    ReplyDelete
  18. Still dear...

    Life is beautiful aite?

    Pengalaman mengajar kita untuk mencari yang lebih baik later, insyaALLAH~

    ReplyDelete
  19. heee...bagus giler hanis tak letak gambar sebab respek die, and gf die (kalau ade)..waaaaaaa....i like u more hanis!!

    ReplyDelete
  20. Tapi kami kuat sebab masing-masing bajet takpe ini cinta pertama, dan jenis saya kalau bercinta wajiblah berobjektif untuk mendirikan masjid *tuh baldi tadi kat tepi tuh*.

    SAKIT PEROT OWH GELAK .. ADEH ~

    ReplyDelete
  21. cerita lama? bukankah episod terakhir itu berlaku setahun yang lalu?

    ReplyDelete
  22. bagus..hanis yg respek pd GF nye skali...camni ler br best..respek sm smua org maaaa....

    ReplyDelete
  23. memang best cite cinta hanis.. mmg 1st love yg btol2 pyh nak lupakan..

    oh yea! tahniah hanis dpt result yg mmg gempak.. :) mau jd sprti hanis...

    ReplyDelete
  24. They say your first love seemed so perfect, until you meet your second.

    i like that.but havent found my 2nd yet.

    ReplyDelete
  25. young hearts... they made mistakes, but it teaches us, u'll find ur soulmate sooner or later...

    ReplyDelete
  26. menariknya cinta pertama hanis!

    and yg bab bil telepon tu, memang ramai yg "terase". haha.
    menusuk di sanubari..

    sbb kerja org bercinta, bergayot tak habes2.. masa cinte berok dlu2 la..

    ReplyDelete
  27. hanis simpan lg ke gmba die?myself jnis buang koyak delete klu ade cd takleh delete tu patahkan cd tu ye..huhuu..still blh kwn dgn ex..tp sori lah nk smpn gmba die..tkut2 satu hari nnt mayb husband or bf nmpk jd skt hatikan..;) tp ske tgk hanis dgn seseorg tuh....;) wink2..ske sgt..moge2 la dgn die..eh, sy pon dpt sbaye..tp takpe lor..rmi lg siap kwen ngn laki lg muda kan...huhu

    ReplyDelete
  28. teringin teringin nak tgk first love hanis

    hiihihihiih

    ReplyDelete
  29. Tuan Din, setahun yang lalu? Itu boyfriend lain lahhhh!

    ReplyDelete
  30. habis arrrr.. pasni lelaki tue saham dia naik..hahah... tp betul gak.. pompuan ni matang cepat.. so bile couple/kawin ngn sebaya umur.. pompuan kene terel control situationlah.. kalau tak mmg susah.. kang laki ngek ngek ngekkk asik nak bermanjer..asik nak merajuk jer..sanggup? hahha.. rimasssss okeh.. tapi tak semua lahh..ada jer yg lelaki lg muda dari pompuan..ok jer? haha.. smoga lps ni hanis dpt lelaki yg sesuweiiiii dgn hanis ;)

    ReplyDelete
  31. haha macam sama dengan saya :D

    ReplyDelete
  32. pergh macam cerita sembilu pulak! = pakai baju sekolah+bergayut+gaduh+baik semula : dato' yusof haslam sila take notes, skrip cerita baru dah ada kat sini. penulis pun boleh jadi pelakon sekali. :P

    owh ya, saya umur 23, lagi TUA dari awak. ehem~

    ReplyDelete
  33. kalau kata nak future hasben yg mcm posting kat blog yr mom...ceo naza yg muda2 tew seswai laaa...apa nama SM Nasarudin...hang try la ejas...bukankah pompuan suka sgt pakai prinsip BMW?? best man win!!!

    wohahh ;P

    ReplyDelete
  34. i have to share something now.my bf's ex-gf, did an entry bout them in her blog too..so , she wrote about how happy they were back then bla3..until they broke up.but what dissapoints me, she actually post my bf's photo, MY photo and our facebook name.no wonder suddenly there are a lot of friend's request that the mutual friends are with her.and of course these people thinks i'm the bf stealer.damn betul....

    ReplyDelete
  35. sama macam zaman bercinta dengan ex dulu.. dia ajar saya addmath berbulan but bila result spm kuar dia dapat A1 tapi saya cukup2 makan je.. hee. memang kemalasan matematik..

    ReplyDelete
  36. heh terasa ke-rush-ingan untuk finish-kan cerita ni. Cute entry still. Mari awww beramai-ramai!

    ReplyDelete
  37. cinta yang positif sebab buat awak score math.
    haha!

    ReplyDelete
  38. pengalaman tu la mahal....kena ade gak skali couple mase skolah....xde point nnt nk kecoh kt ank cucu....so, jgn menyesal even tak end up dgn kawen okey huhu

    ReplyDelete
  39. Jangan cari yang terlalu2 tua. B.A.H.A.Y.A. Hahahaha.

    ReplyDelete
  40. Couple banyak faedahnya kalau tidak disalah gunakan.... boleh bertukar-tukar pendapat pasal study... dan seangkatan dengannya.. betul tak?

    ReplyDelete
  41. oh myy, sdeynyeh..
    hmm lamenyeh setia. em bgos la.
    takpe. kite tau kak nish sygg kat dea lg. hehe. ye laa antre byk yg sblum dea yg slps dea ni kak nish x cte pon kan. hehe.
    em muga muga pasni real love ngn ur hubby tau happily eva afta.

    ReplyDelete
  42. ouh, sweet 1st love
    and berpisah care baik terbaik :)

    ReplyDelete
  43. ohh ye kak nish ni mmg terer laa dpt beat dea yg aja kak nish hehe.

    ReplyDelete
  44. Baca nie teringat cinta monyet zamans ekolah gak :D
    senyum sorang-sorang baca :)

    ReplyDelete
  45. ok lah tuu tahan sampai 3tahun
    mana tahu ada jodoh, jumpa lagi terus kahwin
    hehehe!

    ReplyDelete
  46. boy tue tetep beruntung...wow..jeles lg

    ReplyDelete
  47. Let it be your sweet triffle in your multilayer life conundrum. What will a journey be without a spark. Keep the torch dry till you meet the destined Prince of Heart. Sweet of you. :-)

    ReplyDelete
  48. At last, end of the love story~ :)

    ReplyDelete
  49. awww....the best entry ever.suka la baca ur love story hanis.terus ada taylor swift love story tuh dalam kepala otak saya.

    ReplyDelete
  50. mmg after 3 years, seme end up ke? =.="

    ReplyDelete
  51. Dah takde perasaanlah. Hahaha saja cerita sebab antara yang paling interesting.

    ReplyDelete
  52. alah...hanis publish la pic die..
    mesti die bangga dpt coupe dgn u yg cute miut nie...huhu

    ReplyDelete
  53. comel je cite cinta monyet hanis ni :P

    ReplyDelete
  54. owhhhhdamnnnnnn !
    x suka bile cerita nie dh hbessss
    hanis boleh tulis novel skrg , i sanggup beli untuk tahu maklumat lanjut
    hoho

    ReplyDelete
  55. hu hu tak pe kak, at least ada kebaikannya (matematik helper)!

    All the best!

    ReplyDelete
  56. hye hanis....nice blog! hehe... kan best kalau awak folo saye..oh! btw, btol3...(tibe2), dulu kapel 4 tahun dgn bf yg sebaye,last2 clash.. kesimpulannye..crk laki lbh tua..tp depends gak jns laki tu sbnrnye..^_^

    ReplyDelete
  57. HAHAHAHAAA! Best ohh time budak jadi monyet. Seems like you still contact with him ye Hanis ? Your second mesti beruntung gila dapat Hanis Z! Bhahahaa!

    ReplyDelete
  58. nice one! :)

    the first love is always b the perfect ones :)

    ReplyDelete
  59. Tapi cintan cantun ni laa.. yg matang kan kite.. yang widen our knowledge about guys out there kaann.. :) mahal tuh experiance gini..

    ReplyDelete
  60. aih bgs2..cinta ade kebaikan tu..xde la rugi..haha btw, smogo u jumpe hubby yg terbaek utk u..;)

    ReplyDelete
  61. aku paling suka part "Namun langit tidak selalunya ada rainbow lepas hujan"

    ReplyDelete
  62. naar-nama singkatan,ada kaitan ke dgn cerita ini atau adakah dia bakal husband yg dicari walaupun muda tapi ada masa depan cerah.engineer wak.

    ReplyDelete
  63. sweet kan kisah cinta hanis..nak sama dgn saya! jodoh pertemuan kan kerja Allah

    ReplyDelete
  64. waaaaaaaahh..best2...part yg Sooner or Later tu!!

    ReplyDelete
  65. yes..langit x semestinya selamanya ada rainbow. hahaha

    ReplyDelete
  66. Pewiitttt
    Kalah cerita Titanic tuuu

    ReplyDelete
  67. Mikhail rasa kakak Hanis Zalikha ini comel sekali. Boleh buat auntie Mikhail. Kalau kakak Hanis Zalikha nak kenal Mikhail, datang blog Mikhail juga...

    Blog Mikhail

    Mikhail nak kenalkan kakak Hanis Zalikha kepada unker Mikhail...hihihihi

    ReplyDelete
  68. i know that feeling..it hurt a lot.. first love such a disaster.. btw life must go on hikhik

    ReplyDelete
  69. =) Takpe weh, cinta pertama kau jugak yang menemukan aku dengan cinta pertama aku tak kesampaian couple tu. KAU LAH MATCH MAKE KAN BFF BALAK KAU DENGAN BFF KAU. Haish so young and foolish suka nak berangan double date sesama. i love u bebeh!

    ReplyDelete
  70. sweeeetttttt ;)

    betul! sangat sangat sweet :)

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!