Tuesday, February 15, 2011

Mata Air.

Hari ini bukan hari cuti biasa-biasa yang lain, tapi hari ini bersamaan 12 Rabi'ul Awal ialah hari ulangtahun mata air kita. Pencetus revolusi yang terbesar punya!


Jadi janganlah bermalas-malas menganggap hari ini sebagai just another day off dan banyakkan berselawat ke atas Nabi. Hari ini takmo dengar lagu-lagu lain, kita fokus kat mata air kita sahaja :') Patutnya not just todaylah, but it's a start!



Sabda Nabi S.A.W “ Dari Ibnu Mas’ud r.a. bahawa Rasulullah s.a.w bersabda : Orang yang terdekat denganku pada hari kiamat ialah orang yang paling banyak berselawat kepadaku.” ( Hadis Riwayat At-Trimidzi )






Peruntukan 5minit untuk tengok koleksi selawat ini dan kepentingannya k? Jangan lupa bookmark sekali. Saya dah tengok banyak websites lain tapi ini yang paling clean cut sekali -_-.


Oh sebenarnya nak cakap juga playlist saya lacking lagu-lagu nasyid. Fine, adalah lagu Maher Zain tapi, tak feel sangat. Nak lagu Raihan juga! Because me and my siblings grew up listening to Raihan in the car. Bukanlah mereka selalu tumpang kereta dan berkoir di dalamnya. Tapi mama dan daddy beli kaset Raihan dan tak kami jemu-jemu terbalikkan kaset Side A ke Side B setiap kali habis. Semua lirik hafal. Semua videoklip tengok. Semua ahli kumpulan, sungguh signifikan wajah mereka diminda. Even masa salah seorang daripada mereka meninggalkan kita semua, terasa sungguh. We really love Raihan and their songs.



Jadi misi sekarang nak cari kaset Raihan, letak kat kereta. Sementara itu takpe dengar Youtube dulu dan flashback those days Kekna, me and little Khairi gerak ke kanan ke kiri dalam kereta nyanyi lagu Raihan.




Mula-mula kena dengar lagu first dalam kaset tuh. Lagu Puji-pujian.





Dan sempena birthday our Prophet Muhammad s.a.w





Sebab diorang juga, kami tak sengaja (yelah kan masih kecil) hafal nama 25 rasul sampai sekarang :')





Lagu paling feel sekali! Kalau nyanyi, muka serious woh part awal-awal tuh.





Last but not least, Sesungguhnya. Lagu ini deep. Macam kita cinta, tapi cinta itu tak sampai, tsk tsk.




Let's have em all in our playlist of songs! Salam Maulidur Rasul.


131 comments:

  1. PEHHHHHh! NI BETOL BETOL MENGHAYATI NI~


    SALAM MAULIDURRASUL HANISS~

    ReplyDelete
  2. lagu sesungguhnya ni terlalu dalam. liriknya rasa sampai ke dalam hati, sayu rasanya.

    salam maulidur rasul cik hanis zalikha :)

    ReplyDelete
  3. dats right akak..bkn hnya arini..kte ptt startny skunk..^_*

    salam maulidur rasul kak Hanis..=))

    ReplyDelete
  4. salam maulidul rasul..

    selamat pagi hanis..untuk dibaca oleh semua..terutama gadis..

    http://qasehraihan.blogspot.com/2011/02/jagalah-dara-dan-kegadisanmu.html

    ReplyDelete
  5. ohh raihan! sungguh rindu. zaman kecil apa je yg tak ingat semua ingat. tapi bila besar makin lupaaaa. adehhh.

    salam maulidur rasul hanis. :)

    ReplyDelete
  6. insaf diri ini..thanks hanis zalikha...

    salam maulidur rasul jgak=D

    ReplyDelete
  7. saya pun minat lagu2 raihan..sungguh kenangan..

    ReplyDelete
  8. Lagu sesunguhnya by raihan 2 mmg lgu feveret i~
    mmg mdalam mksud dia. 1st time dgr ms tu drjah 5 thn '97, siap ngs lg... wuwuwu.. slm maulidurrasul, Hanis!

    ReplyDelete
  9. salam maulidurrasul hanis! Allah bless u!

    ReplyDelete
  10. Masa zaman ni, asal ada persembahan nasyid je, semua bawak lagu Raihan! Berkesan betul pendekatan/lagu diorang. Album first tu masih lagi album local yang paling banyak dijual, more than 500,000 units, close to a million me thinks! Selamat Menyambut Maulidur Rasul!

    ReplyDelete
  11. OK .. OK..
    salam maulidurrasul k ..

    anastasyea's latest post .. Betul kat sifu .. jangan kedekut.

    ReplyDelete
  12. RAIHAN THE BEST FOR EVER AND AFTER! :) Salam Maulidur Rasul! :)

    ReplyDelete
  13. salam maulidur rasul..

    bella pun membesar dengan lagu2 raihan jugak :)

    ReplyDelete
  14. Kite pon suke Raihan meh.
    Slm Maulir Rasul jugak kak Hanis!!

    ReplyDelete
  15. salam ziarah & salam maulidur rasul hak utk hanis & family..

    nice entri dan muge ari ni menjadi permulaan yang baik untuk kite sentiase mengingati baginda.. :)

    ReplyDelete
  16. lagu2 Raihan mmg mengingatkn pada zaman kanak2..lagu nasyid lain xbleh kalah dgn raihan sbb lagu2 dorang sgt syahdu..plg best lg iman adalah mutiara n sesungguhnya..bleh berlinang air mata hayati lagu2 tu..T_T

    ReplyDelete
  17. warghh..

    menghayati okeh!!

    thnx for da video..

    ReplyDelete
  18. sallallahualaik~... segala pujian tu hanya untuk Allah dan Rasulnye... oh! Raihan... saye mase kecik2 pun dgr... ^_^

    ReplyDelete
  19. betul..
    sangat sukakan raihan..
    tp sekarang nasyid da sgt kurang kan..

    Salam Maulidur Rasul kak..

    ReplyDelete
  20. mintk ijin mau share share kt my blog >>>>>>>> www.selendangkasih.blogspot.com

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum..











    Peminat Raihan jugak rupanya Cik Hanis Zalikha ni...











    Apa2 pun, selamat menyambut Maulidur Rasul :)















    Kalau Sudi Meh Datang Sini Pulak

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum..











    Peminat Raihan jugak rupanya Cik Hanis Zalikha ni...











    Apa2 pun, selamat menyambut Maulidur Rasul :)















    Kalau Sudi Meh Datang Sini Pulak

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum..











    Peminat Raihan jugak rupanya Cik Hanis Zalikha ni...











    Apa2 pun, selamat menyambut Maulidur Rasul :)















    Kalau Sudi Meh Datang Sini Pulak

    ReplyDelete
  24. Thanks for sharing..terasa insaf diri ini..

    SALAM MAULIDUR RASUL hanis :)

    ReplyDelete
  25. Thanks hAnis..
    wah lagu sesungguhnya tu baru2 ni kat ofis ada buat pertandingan nasyid dan my group actually sang that song and won the first place.tpi serious nk nanges nyanyi Sesungguhnya tu

    ReplyDelete
  26. salam maulidur rasul..semoga Nabi Muhammad menjadi role model kita semua..;') he's the chosen one..

    ReplyDelete
  27. lagu last skali tu mmg bley menitiskan air mata. siti nurhaliza nyanyi xfeel lgsg. kena raihan gk. huhu

    ReplyDelete
  28. salam maulidurasul hanis...
    sory xsempat nak tengok semua video tu, later sy tengok k..
    peace...
    jemput datang ke page sy.. peace

    ReplyDelete
  29. owh, hanis, terharu bc entry kali ni. kak amy suka. hari tu kaka amy n family ada dtg umah ur mom nak amik kek coklat, in the same time hanis n adik nak balik segamat n asrama, ur father hantar naik myvi.

    yup, i love raihan too... n semua lagu yg hanis ckp tu kak amy suka. lagi suka suka lagu ajibtu lagu inteam kalau tak silap. tq 4 d post ek...

    ReplyDelete
  30. salam maulidur rasul and salam perkenalan dari saya....singgah kembali ke blog...

    ReplyDelete
  31. Salam maulidur rasul...

    اللهم صلِّ على محمد وعلى آل محمد كما صلَّيت على ابراهيم
    وعلى آل ابراهيم في العالمين انك حميد مجيد

    وبارك على محمد وعلى آل محمد كما باركت على ابراهيم
    وعلى آل ابراهيم في العالمين انك حميد مجيد

    ReplyDelete
  32. Allahumma sholli 'ala Muhammad wa baarik wa salim 'alaihi..

    salam maulidul rasul.. :)

    ReplyDelete
  33. salam maulidur rasul :)
    tga bkk volume kuat2 dga vid raihan ni. hee :)

    ReplyDelete
  34. all of sudden, sumpah nak nagis ! :'(

    ReplyDelete
  35. salam maulidur rasul hanis ~..
    lame jgk x dgr lagu raihan..


    _lagu org mlayu best jgk.

    ReplyDelete
  36. hanis...really like this post. i think u sesuai jadi model untuk youth..seems u know how to balance your study, part time job, family agama etc..appreciate this kinda entry comes from you..

    salam maulidur rasul..

    p/s: dulu waktu kelas agama ustaz tny..apa erti iman..i jawab, iman adalah mutiara..hehehhee..

    ReplyDelete
  37. assalam...mmg..sy pon peminat raihan..semua koleksi ada....ekceli mmg mnt pd kumpulan nasyid..lagu2 nasyid..tp..khasnya raihan... :)
    very suke22222222

    ReplyDelete
  38. salam maulidur rasul hanis! those raihan compilation remind me of my childhood. :)

    ReplyDelete
  39. cayalah layan RAIHAN!
    hepi maulud nabi!
    byk2 selawat2!

    ReplyDelete
  40. semua lagu2 favourite
    memang hebat
    raihan chaiyok2
    salam maulidur rasul :)

    ReplyDelete
  41. nasyid raihan adalah nasyid yg betul2 original,konsep ketuhanan semua sgt bagus.mmg tiada pengganti lagu2 raihan. ;)

    salam maulidur rasul.

    ReplyDelete
  42. saya SUKA entry ini :)

    yup, betul tu. kena banykkan selawat :)

    semoga kita dilimpahi rahmat

    ReplyDelete
  43. Salam Maulidur Rasul...

    Raihan is the best Nasyid Group, followed by Rabbani :-)

    ReplyDelete
  44. zaman2 kite dulu raihan paling popular.
    semua lagu2 dia hafal. semua kaset dia dari 1st keluaran mmg beli.
    follow up je dorg.
    lagu dorg mmg terbaek. =)

    ReplyDelete
  45. I'm just sharing what I love to hear and few things I know. Don't we just wish to lead the perfect Islamic lifestyle one day? *Sesungguhnya comes in the background*

    ReplyDelete
  46. raihan simply the best.. time darjah 2 aku pon hafal semua jugak lagu.. huuu damai

    ReplyDelete
  47. alhamdulillah, ada gak blogger yg nak share benda2 elok camni... akak actually still new in the blogging world & rasa seronok sgt follow hanis nya blog... congrats & keep up d gud work!!!

    ReplyDelete
  48. salam maulidur rasul dik...Iman Mutiara...one of my fav song...bagus walau siapa pun kita yg penting jatidiri ada...mcm part dlm lagu tu juga "iman tak dpt diwarisi drp ayah dan ibu atau keturunan..tapi yg penting dari hati kita sendiri"....

    ReplyDelete
  49. suke entry ini..
    salam maulidur Rasul ya

    ReplyDelete
  50. memang pown..kecik2 mmg dgr lgu raihan jerk...nk nasyid kt skol pown guna lgu raihan jgk..sayu jerk dgr..tp menusuk kalbu......

    ReplyDelete
  51. try dgar lgu ni plak :)

    http://www.youtube.com/watch?v=1Ks_BIwbTcI

    ReplyDelete
  52. salam maulidur rasul juga buat Hanis sekeluarga...

    ReplyDelete
  53. One day Hanis. Yes you can! :)

    *ohh Raihan ni. sobs lame tak dengar.

    ReplyDelete
  54. salam hanis,

    saye amek selawat di blog hanis ini untuk di letakkan di blog saye ye. Thanks you so much. Salam Maulidur rasul.

    ReplyDelete
  55. salam hanis,

    saye amek selawat di blog hanis ini untuk di letakkan di blog saye ye. Thanks you so much. Salam Maulidur rasul.

    ReplyDelete
  56. gasfadjf edtcb
    translation: saya pun suke lagu raihan.

    p/s: selamat maulud nabi....

    ReplyDelete
  57. takde grup nasyid yang boleh lawan Raihan.
    Rabbani punya lagupun 2-3 je yang betul-betul famous..,
    tapitapi
    Raihan punya,all most semua lagu BEST..langsung tak jemu dengar..
    hurmm,best sangat kalau Raihan macam dulu..

    ReplyDelete
  58. setuju dengan kata2 hanis.. start dari sekarang.. thanks ye share lagu2 ni..rajin hanis search.. salam maulidur rasul

    ReplyDelete
  59. nice blog... follow me http://merapukupukupu.blogspot.com/

    ReplyDelete
  60. salam maulidur rasul sis hanies..
    i double like this post :)

    ReplyDelete
  61. Assalamualaikum, may His rahmah be upon you :) i'm damnly glad and feel very proud, to see you posting about this. knowing you missing the prophet s.a.w that much makes me feel very grateful. dear sister that i love in islam, we must want to meet him, right. of course we daaaamnly want to do so. but the prophet once said, that woman who does not cover her aurah completely will never smell the scent of the heaven. where else could we meet our beloved prophet other than the heaven? do we want to see, after we dropped litres of tears missing him, when we want to see him, he said that we're not part of his ummah because we do not do what he asked - not what he loved. covering aurah is not an option, but a definite order from the One who created us. embracing islam is not just by our mouth, nor our eyes, but with our whole body and soul. dear kak hanis, i humbly appologize if what i wrote here would in case, hurt any part of your kind heart - when i do not have any intention to do so. i know u're one good ummah, that i could not bare to see you, by any chance, suffering 'there' -not that i'm totally safe from it- because of one thing that i could have tell you to save you but i didnt. now that i told you this, i still can't change things, except that you yourself have the will to change. again, i'm sorry if i might commit any mistake in this short paragraph and praises to Allah that you read this.

    kak Hanis,
    uhibbuki fillah
    cinta.kamu.kerana.Allah

    ReplyDelete
  62. Banyak entry yang berkaitan Maulidurasul....khusus buat hari ini.

    ReplyDelete
  63. salam maulidurrasul.
    semoga cinta kita pada baginda selari dengan usaha kita utk contohi akhlak baginda dan keluarga baginda.

    semoga minat kita pada nasyid selari dengan usaha kita amalkan mesejnya.

    selamat berhijrah :)

    ReplyDelete
  64. Awwwww! A walk down the memory lane for meeeee. The first album was amazing, wasn't it? Salam Maulidur Rasul Hanis & family!

    ReplyDelete
  65. syahdu je hati nie bl dengar selawat2 yg berkumandang...

    ReplyDelete
  66. salam maulidur rasul buat hanis sekeluarga...btl2 mengimbas ni..hehehe...dulu pon mmg layan lagu Raihan..tah kenapa kalo lagu raihan msedap jek telinga ni nk menadah dgr..feeling lebey masa dgr lagu raihan...huhuhuh

    ReplyDelete
  67. Alhamdulillah. Moga2 bukan sehari sahaja kita mengingati hari kebesaran ini dan bukan hanya sehari kita menyayangi Nabi junjungan kita, Nabi Muhammad S.A.W. Amin ya rabilalamin.

    ReplyDelete
  68. Alhamdulillah. Moga2 bukan hanya sehari kita mengingati hari kebesaran ini dan bukan hanya sehari kita menyayangi Nabi junjungan, Nabi Muhammad S.A.W.

    ReplyDelete
  69. dear hanis, den tersenyum bace post u ni, tak sangke u rindu kan Rasulullah:) good 4 u. hopefully, rase rindu pada baginda mampu mengubah diri hanis menjadi insan yang lebih baik. idak sekadar berkata dimulut.

    tak betolkan if u said u love ur mum, but on the same time u buat bende yang die tak suke, u lawan kate die, u sakiti hati die, same goes here to our prophet, takde gune if kite kate sygkan baginda, tp pada mase yang same tindak tanduk kite,percakapan dan pemakaian kite tak mencerminkan sygnye kite kat baginda:)

    salam maulidurrassul hanis:)

    ReplyDelete
  70. betul mengingatkan kembali lagu raihaannn

    ReplyDelete
  71. salam maulidur rasul buad semua umat islam dan terutamanya kak hanis :D

    p/s: kak hanis, kita sama lah,, dulu i kechik2 ponn walid ngn ummi i pasang kaset lagu raihan dalan kereta. my sis and i suka sangat sampai hafal da. hee~ ^^

    ReplyDelete
  72. Wah..byk lagu nasyid. Its new Hanis!

    Link;

    http://akusertajiwabisnesku.blogspot.com

    ReplyDelete
  73. nis, sepppp!! i pon minat raihan!

    ReplyDelete
  74. betul tu k.hanis..sepatutnya kita sentiasa mengingati n berselawat ke atasnya..
    lagu2 tu mmg menyentuh perasaan..laili pun membesar dengan lagu2 raihan gak.. byk mengajar dan membentuk peribadi diri kita supaya sentiasa cintakan Allah s.w.t dan rasul2-Nya.. insyaallah...

    ReplyDelete
  75. Rasulullah SAW adalah pembela nasib wanita, namun wanita tdk cb utk membela nasib mereka sendiri. ttp lah aurat. krn ajaran yg d sampaikan Rasulullah SAW menekankan supaya wanita menjg peribadi dan menutup aurat. wassalam....

    ReplyDelete
  76. Salam maulidur rasul to u hanis


    http://aidalovetandbellisimia.blogspot.com

    ReplyDelete
  77. salam maulidurrasul cik hanis!i luv raihan's songs too!

    ReplyDelete
  78. Lagu terbaikk raihan-iman adalah mutiara..
    kan??

    ReplyDelete
  79. hanis, last but not least or last but not list?

    ReplyDelete
  80. salam maulidur rasul hanis.. i like this entry... huhuhu

    ReplyDelete
  81. dik.. ada bigger pict for the selawat tak? tecik ngat for me yg dah tua ni.. if u have free time, can u please email me the picture of the selawat?? thank u!!!

    mu email: miz_atirah@yahoo.com

    ReplyDelete
  82. kak hanis, apa kata kita mulakan dengan diri kita dulu. Cth, menutup aurat. sekian

    ReplyDelete
  83. Lagu-lagu raihan mmg best best semuanya :D

    ReplyDelete
  84. HANIS...

    JOM G KONSERT MAHER ZAIN 26HB FEB NIE....


    G LAIN2 LAA..HEHE..

    ReplyDelete
  85. Gelaran orang yang tidak berselawati)

    Gelaran penghinaan.

    Rujukan :
    Sabda Nabi Muhammad s.a.w. :

    "Hinalah hidung orang yang ketika disebutkan namaku tidak membaca selawat kepadaku. "

    ii) Gelaran bakhil (kedekut)

    Rujukan :
    Sabda Nabi Muhammad s.a.w. :

    "Orang yang bakhil ialah yang disebut namaku kepadanya lalu ia tidak mahu berselawat kepadaku. "

    ReplyDelete
  86. haha.
    samelar kita. Membesar dengan lagu2 raihan dalam keta. Setiap kali nek keta, tak sah kalo x pasang kaset raihan n nama2 rasul tu pun terhafal gak.

    ReplyDelete
  87. banyak lagu2 nasyid nie mengingatkan saye mase saye tadika lagi kak..
    mase tu saye banyak hafal lagu tu mase tadika addin (name satu tadika islam yg t'kenal kat ipoh).

    ReplyDelete
  88. I repeat bnyak kali since u da post :0

    ReplyDelete
  89. alang2 da mengepos.. biarlah liriknye meresap dalam hati..

    ReplyDelete
  90. alang2 da mengepos.. biarlah liriknye meresap dalam hati..

    ReplyDelete
  91. OKAYY.LAMA TAK DNEGAR SUCH KIND OF SONG T_T

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!