Wednesday, May 25, 2011

Could You Stop Whining?




In the world where...


Actors act & earn money,
Directors direct & earn money,
Singers sing & earn money,
Teachers teach & earn money,


Screw you and your jealous ass,
Bloggers should blog & earn money too.





IMHO, when you love something and you do it with passion, people can see it. You put your heart & soul into it and your piece gets appreciated. It's a bonus to earn money while doing something you absolutely love. Why are people questioning this, again?


Some would say, the problem starts when money become the sole purpose. I would say, yes & no. Yes; when you neglect the quality of your work and focus on the quantity only. No; when it's the other way around.


However, if you look at it closely, the real problem here is; people questioning other people's rezeki.





Eh kau tak lawa, asal kau dapat lagi banyak modeling jobs dari aku?

Eh kau duduk rumah ngadap laptop je, asal kau earn ribu-ribu setiap bulan?

Eh dia tuh lembab lagi bebal, asal naik pangkat lak?





Mace-mace mu nih...

129 comments:

  1. that is called "human" my dear, always got something to blame to, so that they're satisfied with the reason why they didn't get as much as other people do..lumrah dunia lehhh..hehe

    ReplyDelete
  2. just stop whinning.....biasela...orang KITA!!!

    ReplyDelete
  3. diorg jeles atas rezeki org lain, nak buat cmane kan :)

    ReplyDelete
  4. mcm2 org skrg ni..they shud put their effort into something..whining is not good! even doctor says so!

    ReplyDelete
  5. that actually hows we rules the world with o without we notice it.reality bite kan..
    and..and.and..sifat hasad dengki mmg MAHA dansyat dr sifat2 yg lain. afterall, your hater is your biggest fan!!!yeah!:) *fake smile* keep it up hanis!

    ReplyDelete
  6. susah nak senangkan hati org... janji kita tak buat salah sudah... ignore je org cegitu... kita bako je...hhheee..:)

    ReplyDelete
  7. Couldn't agree more with you dear!

    ReplyDelete
  8. these kind of dengki2 peeps mmg bnyk! dunno how to 'destroy' them?! hu3..

    ReplyDelete
  9. salam..

    manusia memang suka bermain dengan istilah sepatutnya.

    sepatutnya saya dapat itu...sepatutnya awak buat ini...sepatutnya bla, bla, bla..

    kena banyak belajar lagi ni..

    hehe..


    my recent post...minta perhatian kepada semua pembaca blog

    ReplyDelete
  10. very like your entry..and ayat last tu pn best gak..."mace-mace mu nih"

    ReplyDelete
  11. hahaha...Skarang ni "no money no talk" quote dah xleh pakai dah Haniz. Rasenye kena tuka la "no money talk talk talk"...=P

    ReplyDelete
  12. well..expectation differs. We only see, what we want to see. Vise versa.

    ReplyDelete
  13. betul! waktu saya naik gaji pun , kwn office sibuk2 tanya kenapa saya naik gaji, padhaal bukan dia pun yang keluar duit. mcm2 perangai orang ni, xleh nk senang tgk rezeki orang

    ReplyDelete
  14. true and thats the facts kan...heheh... people's envy towards other and sanggup ckp/buat mcm2...haihh..

    mace mace.... ;)

    ReplyDelete
  15. setuju dgn pendapat hanis.

    ReplyDelete
  16. Buat tak tau je hanis. By the end of the day, is all about 'REJEKI'. Siapa la kita nak persoalkan 3 perkara yang ketentuan 'Dia' which is Jodoh, ajal dan rezeki.

    Btw, my personal opinion is .. Your advert job quality is far .. far away better than others. Tak yah buat demo pun tapi maksud .. "sampai".

    ReplyDelete
  17. itulah kadang2 kerenah manusia. apa salahnya bangga atas kejayaan orang lain dan berusaha untuk ke situ jgk.

    ReplyDelete
  18. gitu la lumrah ore kito..mace-mace ha...

    ReplyDelete
  19. Byk tanya pula ler mereka ni. Itulah namanya rezeki. Jangan banyak soal tapi banyakkan solat semoga murah rezeki...hehe..

    ReplyDelete
  20. manusia ni ramai yg ada penyakit PHD (perasaan hasad dengki) .. berhati hati memilih kawan =)

    ReplyDelete
  21. biasalah tu manusia.. selalu sangat tak berpuas hati dgn orang lain.. :)

    ReplyDelete
  22. mace-mace hal mu ni tu yg menarik..hehe.. :P

    betul, kita sebagai manusia tiada hak untuk mempersoalkan rezeki masing2..

    ReplyDelete
  23. well that is what we call as a minority brain = otak minoriti.human are always like that.

    ReplyDelete
  24. Btul tu. Kdg2 org yg kte tgk baik2 sgt tu pn kdg2 dngki nya ats kejayaan org lain, meluap2 mcm gunung berapi.
    Dengki, pantang tgk org lain berjaya, sibuk jaga tepi kain org lain.
    Then in the end, diri sndri tu xtau nk improve2 utk berjaya. Haih, manusia skrg, mcm2 perangai.:)

    ReplyDelete
  25. Rezki tu Allah yang aturkan.. manusia je yang "sibuk2" nak mempersoalkannya..

    lelagi mende nie orang "kita" jugak yang UP kan.. peace HZ!

    ReplyDelete
  26. kan, sepatutnya bersyukur dengan apa yang kita ada dan doakan yang baik-baik untuk orang lain...kan lagi elok...

    ReplyDelete
  27. yup. thats human. padahal rezeki masing-masing, patut bersyukur je rezeki sendiri. tak payah nak sibuk2 nak pertikaikan pasal rezeki orang lain.

    ReplyDelete
  28. Itulah namanya manusia.. Sifat PHD sentiasa ada. Kena berhati2 sekarang ni. Ramai yang pijak semut pun tak mati depan kita. Belakang kita..hanya Allah saje yang tahu. :)

    Jom baca ni :Transformers 3 menyerang anda: Hebat hebat.. "Our World, Their War"

    ReplyDelete
  29. sabo jelah.. kalau dah xtahan tu kite bako aje~ haha :)

    ReplyDelete
  30. MANUSIA memang cenggituuuuuuuu..huu~

    ReplyDelete
  31. in a place where everyone is 'social', and as a social being, whining tu mcm perbuatan dorang sehari2.. ie: berjalan, makan, tidur, bekerja. kut?

    my perception: orang yang tak responsive at all, about others, about things, they simply dont care about things going around.

    tapi whining is such a bad response dan whining, like, 24/7, about apa yang orang dapat dan kita tak dapat, is not good either.

    dlm stadi self improvement, whiners are reactive. tapi you, you are proactive.

    dan kita semua tahu, proactivez' always triumphed over reactivez' , kan, HZ? :)

    yang suka entri ni,
    FahmiMahat

    ReplyDelete
  32. 100 percent agreed!! Kepala masing-masing rakyat &hulubalang negara dah disumbat dengan NEGATIF thought....

    ada lagi satu bila pengemis "tiruan" duduk & they earn money...
    tak der plak sapa persoalkan....
    keh keh

    tgk diri sendiri pun tak puas hati dengan rezeki pengemis tiruan.. ish ish ish

    ReplyDelete
  33. I do agree eith you on one thing...kalau byk sgt entry per day ..nnti leh compromise on the quality..betul sangat2....*hugs*..come to my blog, nnti leh gelak2 smpi sakit perut...

    ReplyDelete
  34. TO Schubert Serenade..

    ..plz put a stop on blaming OUR PEOPLE...obviously you tak penah gi oversea dan tak pernah mix dgn org outside of your circle....hasad dengki ade di mana2...

    ReplyDelete
  35. mace-macce la ore loni..
    Hanis Zalikha ada kenal ore mace?

    ReplyDelete
  36. rindu dgn entry hanis yg sebegini sebab sejak kebelakangan ni,hanis selalu update utk promote sesuatu..i love this entry...

    ReplyDelete
  37. itulah sikap segelintir masyarakat kita. suka sgt nak jga tepi kain org. da tu, asyik nak jelez + hasad dengki xtentu arah jer. pasal tu la, xrezeki dia xnaik2...sabar jak la..

    ReplyDelete
  38. Haa...

    Ini la masalah kategori PHD:

    P : Perasaan

    H : Hasad

    D : Dengki

    ReplyDelete
  39. kaum adam n hawa tak pernah lari dari hasad dengki,tapi kita tahu dimana kita n apa yg kita buat yg penting ia dari usaha kita tanpa meminta simpati..hope hanis akan terus bjaya :)

    ReplyDelete
  40. The Best Part!!!

    Mace-Mace Mu Neh!!!

    Kahkah kahkah
    Kelakar Jugak U Ni Kan!!!
    Hehehehehehe

    ReplyDelete
  41. ayat last 2 sngt lucu...haha

    bise ngoh ayt tu.

    ReplyDelete
  42. just saw u on remaja. first time ever beli remaja nih sebab umo dah masuk remaja purba.

    be strong!

    ReplyDelete
  43. bila cemburu menguasai diri.. asyiklah persoal rezeki orang lain.. lumrah dunia

    ReplyDelete
  44. All this because people didn't appreciate,y'know.Stop whiningg !

    ReplyDelete
  45. Ya Allah! Takboleh terima org yg suka mempersoalkan hal rezeki org lain. Anyway, if this entry you buat sebab org mempersoalkan rezeki you, sabar je. Mana-mana kat pelusuk dunia you pegi pun, mmg akan ada org yg cmnie. Tak boleh lari dah. T_T

    Just to let you know, you inspiring others with confidence! Through ur blog, i can see that you give others the boost of confidence that they need and you inspire them with your positive perceptions and admiration. You tell them that they can do it! You inspiring others with confidence enhances your way. Itulah Hanis Zalikha! Blog dia famous sbb pengisian blog yg mantap, bernas dan berkualiti. Sbb itu org2 senang dgn watak dia and org confident dgn dia.

    So, kpd sesiapa yg nak mempersoalkan kehebatan org lain, atau rezeki org lain. Cuba tukar langkah "persoal rezeki" kpd cara yg lebih baik. Jadikan dia sbg contoh. Yg baik ambil, yg keruh buang. Insya'Allah, mungkin lebih lah yang kau dapat! Itu je. Jangan busuk hati.. ish.. emo dan terpanjang pulak komen aku kali ni. okay hanis, I LOVE YOU! enuff said.

    ReplyDelete
  46. it is definitely not the right attitude to have, thinking their own thought je yg betul when they may have tunnel vision semata instead of the big perspective.

    why not just be happy for someone else?
    its not your place to say the other person doesnt deserve it: focus on what u can do rather than questioning how to bring them down, tsk tsk

    ReplyDelete
  47. Panjangnya komen awak Iera Fakhiraaa, peluk sikit :')

    Btw, this entry is to talk about blogging phenomena in general.

    I just dont get why there are still segelintir yang macam 'aw rindu masa semua orang belog dan tak dapat duit'. That's like saying, 'aw tak suka pelakon sekarang tinggi bayaran. Rindu zaman pelakon kena treat macam sampah zaman P.Ramlee dulu awww'.

    ReplyDelete
  48. Awwwwww, dah belajar kecek klate ke Hanis? HAHAHA. =)

    ReplyDelete
  49. tuh la..ada je PHD ni kan..xleh tgk orang lain lbih

    ReplyDelete
  50. ~hurm~
    perhaps they r jealous of other's rezeki.....
    simple!
    sifat dengki kuat sangat


    www.izzlatif.blogspot.com

    ReplyDelete
  51. people,u know..always jealous wif others success..thats what we call humans!!

    ReplyDelete
  52. kdg hati manusia ni tak bole di teka2 . depan2 baik, sweet and nice . and the other side have the other of stories . :)

    ReplyDelete
  53. hanis;') rinduuu..lama tak comment..sebab hanis dah lama tak post ke sebab saya yang busy dah keje..-_-" bak kisah teladan zaman nabi..yang anak naik keldai bapa jalan kaki org kata anak tu jahat biar bapa dh tua jln..bapa naik anak jalan org kata bapa jht, biat anak kecil jln kaki..the end dua-dua naik keldai org kata 2-2 kejam kesian keldai..dua2 jalan kaki orang kata bodoh ke apa..ada keldai tak nak naik..ini lah kehidupan hanis..setiap apa yg kita buat takkan pernah perfect dimata semua org..just do the best for ur oen self..tak pyh pk org nak kata apa..anyway..baca remaja psl hanis..semua jwpn hanis bg mmg superb!u will be someone!may Allah bless u and family..;)

    ReplyDelete
  54. manusia ni kan mcm2 ragam & karenah..sabar je lah yer..(",)

    ReplyDelete
  55. I like the message youäre trying to convey...owh aku blog suka2 je....dapat duit first time 25 sen dah teruja habis..haha..

    ReplyDelete
  56. mace-mace mu nih? lol. kan dah ckp, sejibik.

    ReplyDelete
  57. Hai...human will never stop creating stories.Please dont bother. Anyway this is my first visit here..on ur blog and i really like to read your tacky stories .One more things your mum is a very beautiful.he he and i think she about my aged too . Good luck to you girl.

    ReplyDelete
  58. hanis mula2 baca ok je but last statement...mace2 mu nih. panda jugok hanis kecek kelate

    biasola hanis ore mace2 peseng, nok wak gano.wak x caro sudoh...hehe

    ReplyDelete
  59. tiap orang ada rezeki masing2...tak perli persoalkan rezeki orang lain. Lain la klau nak tahu rahsia rezeki dia yg melimpah ruah n also rezeki tu halal

    ReplyDelete
  60. Human..bese la.. xley tk kite senang sikit...

    ReplyDelete
  61. i was like aaaaahahahahhahahhahahahah.cool story sis. but dont worry. just talks je pun kan? i can see u piss off dgn somebody niiih~~.. daaamn its funny. anyway vlog pls? where vlog? i love the last one. i even download the last one! and yes i am a stalker. so u better careful! grrr~.

    p/s : heeey~. u know u can do best in almost everything. so hamis ja-jaalikha, do your stuff and have fun. u deserve it.

    another p/s : the ja-jaa spelling is not a typo. i repeat. NOT.

    ReplyDelete
  62. ros sangat3 setuju dengan entry ni~ orang memang selalu mempersoalkannya~ bukankah itu semua rezeki?:) moga semua dapat yg terbaik dalam hidup~:)

    ReplyDelete
  63. WHINNING IS A NORMAL THING FOR MALAY.KANKAN.TAPEHAPE JE

    ReplyDelete
  64. lempang je manusia tu sis (-.-")

    manusia kan .. pantang nmpak org lebih sikit, mulala ...

    ReplyDelete
  65. I couldn't agree more. In layman's term, it's plain jealousy.
    The sad bit is, it is somewhat very obvious among the malays.
    Even friends would turn their backs on you. Instead of supporting, they would rather question and like most say express their kedengkian.
    I can never understand why would one opt to such doings rather than just being supportive and live a happy life. Isn't that an easier way to live?

    ReplyDelete
  66. I couldn't agree more. In layman's term, it's plain jealousy.
    The sad bit is, it is somewhat very obvious among the malays.
    Even friends would turn their backs on you. Instead of supporting, they would rather question and like most say express their kedengkian.
    I can never understand why would one opt to such doings rather than just being supportive and live a happy life. Isn't that an easier way to live?

    www.glossesgalore.blogspot.com

    ReplyDelete
  67. kita kena layannn jer org camni...

    ReplyDelete
  68. http://wanitamelayuseksa.blogspot.com/

    just for your reminder dear! :)

    ReplyDelete
  69. i sense alot of "marah"ness here..mana tu chomel hanis?

    ReplyDelete
  70. tipulah kalo kita tak pernah jeles kat orang..,
    contoh;
    masa kecik time besday adik dapat mainan robot, kita dapat buku..

    Yang penting macamana kita kontrol perasaan dengki, jeles, irihati tu semua.
    Sesetengah orang rasa jeles, tapi dia diam je dalam hati. (makan dalam la tu)
    Setengah plak dia tak diam, kutuk orang dia dengki tu bagai nak rak, fitnah bagai..

    perkara yang tak elok,just ignore.. tak seme orang senyuuuuummmm kat kita bila kita senang.. .

    ReplyDelete
  71. They won't ever stop! pecaye la..
    things to do just ignore.

    Nasihat yang baik dan membina diikuti.
    Nasihat cam taik dan menghina, buat tuli.

    ReplyDelete
  72. ni la dikatakan beghak nanang orang lagu nih ! :D

    ♥ latest entry : bubur kacang durian, :)

    ReplyDelete
  73. ala lantak je la kan . biar je org nak pikir hape !

    ReplyDelete
  74. biasalAHKan sebAB dah TAJ DE KEJE sngAT Nak BuAT Botox XPensive so THE CHEaPEST N FaSTEST WAy to BZ Their day by annoYED OTHER people dengAN CARa ITUE......JUST BIAR jek huhuhuhu...nway MIs sis AIn kem salAM Kat u dia Pown samE UITM SEGamAT DGN U...XOXO

    ReplyDelete
  75. These type Of peoplE BIASALah.. NAk buAT Botox XPENSIVE THAT's Y DIAORNG BUAt CARa mURAH MCM TUe...nwaY MY SIS kem SLaM kaT U dia Pown samE UITm segAMat ngAN U....XOXO

    ReplyDelete
  76. selagi tak bersihkan hati, selagi tu hati akan terus gelap..

    ReplyDelete
  77. haha.lucu la.mace2 mu nih.blaja mano dik? haha

    ReplyDelete
  78. harap2 hanis x jadi orang macam tu :)

    http://bola-tennis.blogspot.com/

    ReplyDelete
  79. haaaaaaa....btol tu btol tu :p

    ReplyDelete
  80. mace-mace mu neh.. :P
    just be grateful with what u have and earn..
    lain org lain luck..
    lain rezeki.. (^_^)
    always happie and earning more hanis!!

    ReplyDelete
  81. bersyukur ngan apa yg ada..tak ramai org boleh buat..

    ReplyDelete
  82. Salam Hanis,

    Saya tiba-tiba mahu join blogging lepas baca ur latest entry. Dulu just silent reader and tak pernah missed pun. Stalker? Yeah, right. LOL

    Hanis, let them be. Just remember writing is just an art and not all pepople ada bakat menulis. You're gifted.

    I taknak celoteh panjang2. (dah panjang kot) Huhu This is for u hanis. Hopefully u baca taw :D

    Salam Hanis, fyi I've decided untuk join blogging since baca ur latest entry. (yes, I am a new blogger). I dah lama stalked u punya blog. LOL This is for you. Hopefully you sudi baca. TQ <3

    http://nukilangadisbiasa.blogspot.com/2011/05/sumber-inspirasi.html

    ReplyDelete
  83. mengeluh,cemburu,menggedik adelah sikap manusia.

    mengeowww pula adelah sikap kucing.

    bayangkan kalau manusia mengeoowww bukankah agak menggelikan??

    hahaha...tak lawak

    layankan saje kata2 tak berapa sedap mulot manusia neh :)

    ReplyDelete
  84. human will never stop questioning! :)

    ReplyDelete
  85. dah menjadi budaya negara kita ...

    ReplyDelete
  86. Saya pengomen yang ker 100 hehehe...

    ReplyDelete
  87. yeah. sume nak jeles. patutnye, kte kena cuba jd mcm dorang. (: contohi mereka.

    ReplyDelete
  88. i agree with "earning with passion"

    and.. jealous people can be annoying sometimes. heh

    ReplyDelete
  89. mace-mace lah mu nih.

    hehe

    lumrah manusia, tak pernah puas.

    suke merungut. tak syukur.

    ReplyDelete
  90. Agree... berusahalah tuk dpat apa yg dihajati.. nie asik duk dengkijer

    ReplyDelete
  91. sometimes nak ignore je pon tak boleh jugak sebab mcm tipu je kalo kita tak terkesan langsung dengan kata2 org pada kita. it takes time tho :)

    ReplyDelete
  92. the real problem is that people can't seem to stop 'membusukkan hati' towards other achievement..

    ReplyDelete
  93. There's a lot of
    whiners in every
    crowd..
    And yes, sumtimes those whiners can be realy annoying..

    Jange n0k mace-mace.. :)

    ReplyDelete
  94. lalalaalallaaa.... saje jer nk jalan2 kat sini... tgk aweks yg cun..!! hihihihih

    ReplyDelete
  95. Saudara dan saudari kaum muslimin dan muslimat

    Renungan

    khususnya untuk para wanita dan diriku sendiri.....



    Sayidina Ali ra menceritakan suatu ketika melihat

    Rasulullah saw menangis manakala ia datang bersama Fatimah.



    Lalu keduanya bertanya mengapa Rasulullah saw menangis. Beliau menjawab,



    "Pada malam aku di-isra'- kan , aku melihat perempuan-perempuan yang sedang disiksa dengan

    berbagai siksaan. Itulah sebabnya mengapa aku menangis. Karena, menyaksikan mereka yang

    sangat berat dan mengerikan siksanya.



    Putri Rasulullah saw kemudian menanyakan apa yang dilihat ayahandanya. "Aku lihat ada

    perempuan digantung rambutnya, otaknya mendidih.



    Aku lihat perempuan digantung lidahnya, tangannya diikat ke belakang dan timah cair

    dituangkan ke dalam tengkoraknya.



    Aku lihat perempuan tergantung kedua kakinya dengan terikat tangannya sampai ke

    ubun-ubunnya, diulurkan ular dan kalajengking.



    Dan aku lihat perempuan yang memakan badannya sendiri, di bawahnya dinyalakan api neraka.

    Serta aku lihat perempuan yang bermuka hitam, memakan tali perutnya sendiri.



    Aku lihat perempuan yang telinganya pekak dan matanya buta, dimasukkan ke dalam peti yang

    dibuat dari api neraka, otaknya keluar dari lubang hidung, badannya berbau busuk karena

    penyakit sopak dan kusta.



    Aku lihat perempuan yang badannya seperti himar,

    beribu-ribu kesengsaraan dihadapinya. Aku lihat perempuan yang

    rupanya seperti anjing, sedangkan api masuk melalui mulut dan keluar dari duburnya sementara

    malikat memukulnya dengan pentung dari api neraka,"kata Nabi saw.



    Fatimah Az-Zahra kemudian menanyakan mengapa mereka

    disiksa seperti itu?



    *Rasulullah menjawab, "Wahai putriku, adapun mereka yang tergantung rambutnya hingga otaknya

    mendidih adalah wanita yang tidak menutup rambutnya sehingga terlihat oleh laki-laki yang

    bukan muhrimnya.



    *Perempuan yang digantung susunya adalah istri yang 'mengotori' tempat tidurnya.



    *Perempuan yang tergantung kedua kakinya ialah perempuan yang tidak taat kepada suaminya, ia

    keluar rumah tanpa izin suaminya, dan perempuan yang tidak mau mandi suci dari haid dan

    nifas.



    *Perempuan yang memakan badannya sendiri ialah karena ia berhias untuk lelaki yang bukan

    muhrimnya dan suka mengumpat orang lain.



    *Perempuan yang memotong badannya sendiri dengan gunting api neraka karena ia memperkenalkan

    dirinya kepada orang yang kepada orang lain bersolek dan berhias supaya kecantikannya

    dilihat laki-laki yang bukan muhrimnya.



    *Perempuan yang diikat kedua kaki dan tangannya ke atas ubun-ubunnya diulurkan ular dan

    kalajengking padanya karena ia bisa shalat tapi tidak mengamalkannya dan tidak mau mandi

    junub.



    *Perempuan yang kepalanya seperti babi dan badannya seperti himar ialah tukang umpat dan

    pendusta. Perempuan yang menyerupai anjing ialah perempuan yang suka memfitnah dan membenci

    suami."Mendengar itu, Sayidina Ali dan Fatimah Az-Zahra pun turut menangis.

    Dan inilah peringatan kepada kaum perempuan.Sebar-sebarkanlah...

    ReplyDelete
  96. salam hanis ;)

    thank you cuz sudi baca that entry i've made it for you. *terharu

    ReplyDelete
  97. well bila baca the previous comment baru i perasan ada typing error. malunya. LOL

    ReplyDelete
  98. betul3! manusia mmg kuat complain and hasad dengki al maklum lah, sape x dapat, die jealous lah..hehe..tapi..i pun nak ddk dpn laptop and buat duet? X pun, tido pun buat duet, cam Bill Gates? boley? :D

    ReplyDelete
  99. Kenapa perlu ada rasa sebegitu. Rezeki tu allah yang kasi. Cantik pun Allah yang kasi. Doa byk2 agar di berikan ketenangan dalam hati. Carilah benda2 yg berfaedah dari asyik mencari kenapa org tu dpt ni, knp dia seperti ini dan kenapa bukan i!!!!

    Jom up date blog.

    ReplyDelete
  100. Tiap orang ada rezeki masing masing. Cuma tunggu masa je kan ;)

    ReplyDelete
  101. The entry that i love the most! Thank You hanis.. :)

    ReplyDelete
  102. hyep hanis zalikha ;)) nad na tao mcm mne blog sndiri ek ?

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!