Thursday, June 9, 2011

Public parenting, can you do it?

Tak kira betapa penyabar dan lembut hati you are, admit it, kita semua ada masa-masa rasa nak mengamuk dekat parents yang anak dia bising masa kita tengok wayang / enjoy dining experience dekat restaurant / solat tarawikh di masjid / nak cuba lelapkan mata dalam flight dan sebagainya (sila tambah kalau nak rage bersama). Macam hello kalau kau tak reti jaga anak kau silalah simpan dia dalam rumah lock dalam bilik maid bersama-sama maid kau. Eh? Kejamnya bisikan hati. LOL. Just to describe tahap annoyed ramai pihak yang tak mengerti kesusahan jaga budak in public.






Emphasized here, in public. Parenting at home vs in public, besar bezanya. At home you can shout, spank atau ignore wants by your child untuk ajar dia not to be a brat. That's your style, you're the parents, most of the time you know whats best for your child. Tapi in public, ada etika atau budaya yang tak membenarkan semua itu tapi if your anak is super nakal macam mana nak handle? Trust me, it's tough. I have 4 younger siblings, I know.





Ingat lagi Hafiiz masa kecil, kalau bawa pergi kedai Tesco/Giant/Mydin/7 Eleven mesti dia ambil apa yang dia nak. Takkan lah parents I nak bodoh dungu ikut je apa yang dia nak kan? Sometimes ikut kehendak dia, most of the time; memang tak. First, sebab benda yang dia ambek semua mengarut. Secondly, sebab, duit tak banyak dalam wallet. Thirdly, sebab melentur buluh biarlah dari rebungnya. Apakah yang akan terjadi apabila kehendaknya ditolak dengan 'NO'? Hafiiz akan menggelupur di atas lantai macam dugong yang kita keluarkan dari laut tanpa beri notis.



Bangang. Memang bengang.


And then we have Khairi yang tangisan macam bunyi hon lori balak. Imagine the horror kalau dia start menangis in public. Tapi pernah sekali dia hilang kat shopping mall, tampaklah kebaikan tangisan kuat dia di situ, bila terus jumpa hon lori balak datang dari arah mana -_-




Apabila kehendak tidak dipenuhi.




Parents. Janganlah biar saja kalau anak mengamuk. Rimas orang sekeliling tengok. Sila dukung dan bawa keluar dari tempat itu sehingga anak diam okay. Itulah effort yang kita mahu lihat. Bukan nak suruh educate anak dan dan tuh juga. Cuma, kawallah situasi. Even dalam flight pun, dukunglah anak tuh ke hulur ke hilir sampai masuk cockpit semua takpe. Asalkan tak ganggu orang lain dengan pencemaran bunyi.


Kids. Diorang buat je apa diorang nak untuk dapat apa yang dia dambakan. Kalau young parents yang tak reti handle anak dia misbehaving, just let it go. Jangan judge parenting skill dia sebab home parenting dengan public parenting tak sama. You're just lucky kalau dapat anak yang angels duduk diam-diam, makan selit napkin dekat collar.

160 comments:

  1. like laju-laju

    slalunya pergi mall ada ja budak meraung.yang lari2 pun ada.sampai si bapak terpaksa kejar.haha

    ReplyDelete
  2. HZ: Betol tue. Tak leh judge orang je kan? becoz situation is BIG Diffrent :)

    ReplyDelete
  3. setuju... kalau x ley kawal anak2.. jgn bwk..

    nyware sapew dak somel itu.. :)

    ReplyDelete
  4. Betul tu hanis, ada sesetengah parents langsung tanak bawak anak2 ke soping mall sbb takut anak2 buat perangai, tapi..biasalah..kids will be kids...
    apa salahnya bawak dan pandai2 lah parents jaga anak, dan sesekali let them loose...having fun, cuma jangan melampau dahler..dan lagi satu method yang boleh guna, jangan bawak anak2 jenjalan more than two hours, becos..kalau dorang ah tired, lagi macam2 ragam..itu yang i praktikkanlah..but maybe doesn't work for others...PEACE...LOVE UR KIDS..LOVE THEM TO THE FULLEST...:)

    ReplyDelete
  5. Betullah tuh, kalau asik memakak je, sapa tahan?

    Same je dengan mak bapak, kalau asik bebel je, sape tahan? Haha.

    good one hamis! =D

    ReplyDelete
  6. kdg2 mmg rs geram tgk.tapi terfikir kalau diri sndr yang berada di tempat parents tu msti lagi stress..:D

    ReplyDelete
  7. Marah nampak Hamis di pagi-pagi Khamis ini. Mesti ada kes dalam flight lately ni kan. Sabaq la ye kak non.

    ReplyDelete
  8. agree2..
    dlu sye tym kecik2 nakal..
    sian kat parent kalo bwk g jln2..
    skg dah besar kne jg adk2 plak..
    haha.. pdn muke..
    susah gak jd parents..
    appreciate ur parents laa kan..

    ReplyDelete
  9. Hahaha.. bab mengelupur tu yang tak tahan. Apatah lagi siap baring tanda protes. Boleh buat perjanjian dengan mereka, if mereka be a good kids, akan dapat mkn ice cream.

    Memang pernah terjumpa sesetengah parents yg tak reti pujuk anak. Tahan pula telinga mereka mendengar jeritan dan tangisan anak.

    Budak-budak akan meragam bila perut mereka tak cukup kenyang dan ngantuk. Mostly. Bila perut kenyang, mood pun akan bertukar happy.

    ReplyDelete
  10. betul betul betul!

    totally agree with this entry!

    ReplyDelete
  11. agree2..
    dlu tym kcik2 sye nakal gak..
    sian kat parents kalo bwk g jln2..
    ade je hal..
    skg dah besar kne jg adk2 plak..
    bru tau susah jd parents cmne..
    haha.. pdn muke..
    so, appreciate parents laa..

    ReplyDelete
  12. Its true. Diorang meragam bila mood celaru perut lapar, kaki penat mata ngantuk.

    Oh nanti I cerita kisah bawa Arissa Demok tengok wayang. The horror.

    ReplyDelete
  13. i'm a newmom and i like this one.


    :)

    ReplyDelete
  14. yes agreed 100%
    i know lahh bcoz i got 2 kids, 3 & 2 years old....sometimes make me crazy...hahhahaha

    ReplyDelete
  15. tak sabar tggu entry arissa tgk wayang..hikhik

    ReplyDelete
  16. I selalu bawak nephew keluar shopping mall & menonton wayang. Kids yg baru umur 3 tahun..

    Phewww.. mmg sukar. Tapi seronok
    bila kita pandai jaga n kawal dorang!

    ReplyDelete
  17. sorry hanis, i paling takleh terima bawak baby bawah 2 tahun tgk wayang cerita transformers! what da fish! mane budak tu faham andddd...the bunyi would scared them, ofcourse la dorg melalak memekak! it's parenting 101! baby cried when they're scared or hungry or sick.

    kalau tgk kids movie cartoon, its acceptable and predicted some will scream and cried. but it's transformers ok!

    kalau laki bini rasa nak tgk wayang, jgn bawakla sayang2 sekalian. suruh adik/kakak/parents or hire baby sitter yg skrg kalau area kl ada je yg dtg daily for parents kuar dating. susah2, buat wayangkat rumah. *senyumkambing*

    fuuuffuuuuu...

    ReplyDelete
  18. Sis, the kid in the picture was so chomelll lah:DD love to see her.

    btw, it's crucial untuk jg ank2 di public area nii...kalau hilang, mauuu nangis tak berlaguu.haha.

    ReplyDelete
  19. tambahan. tak tahan parents yg dua2 makan biar anak melalak kat baby chair. aiyoyyooo..i've the eldest, and my parents when my sibling kecik2 makan kat luar, they took turn to jaga the baby. takde la buat tuli dua2 makan, biar budak kecik tu meraung mcm kena dera.

    ReplyDelete
  20. betul sgt sebab pernah ade adik ramai..adik asyik naik turun escalator berpuluh kali dalam masa yang sama smpai naik segan org pandang..

    ReplyDelete
  21. dengan jujurnya saya mmg menyampah tengok kalau ada 'parents' yg tak reti nak 'control' anak diorang yg mengamuk tak tentu pasal. tp dlm masa yg sama saya tau bukan kerja mudah sebab saya sendiri ada anak dan dia juga bakal masuk ke umur2 yg senang nak mengamuk di tempat2 awam. mudah2an saya boleh mengawal keadaan supaya tak mengganggu orang lain kalau anak sendiri 'buat hal'

    ReplyDelete
  22. waa..sgt sgt setuju..jgn judge cara org laen hendel ank dorg..g2 yg blom ader ank..komplen sane sini..ni tak betul..itu salah..nnt sendiri ader ank baru paham camne.hikhikhik..

    ReplyDelete
  23. hi hanis,

    LIKE 2000x
    after dah lame jd silent reader,suke this entry.

    ReplyDelete
  24. like this sharing, hanis..

    betul apa yg hanis cakap tuh..

    ReplyDelete
  25. rimas dengan anak-anak yg menangis taknak senyap. terasa macam nak sepak mereka itu. kalau anak aku, dah lama ke dinding.

    ganasnye~~~

    anak-anak naik lemak bila depan org ramai.

    ReplyDelete
  26. setuju !! i love this entry ! muu-wah hanis zalikha

    ReplyDelete
  27. i have 2 younger cousin. always behave when we bring them outing. Dari kecik sampai besar. Bila masuk kereta pun terus pakai seat belt. Even seat at the back. My auntie said, she learn how mat saleh duk US teach their child. Cuma ditambah dengan ajaran islam lain ;-)

    ReplyDelete
  28. Interesting. ^__^

    I used to be judge mental, when I saw parents yang tak pandai control anak, dalam hati mesti terdetik, eee apa la tak pandai jaga anak sendiri. But the ugly truth is, children are not that easy to control. Seorang pun dah cukup memeningkan, ini lagi 2 atau 3. It's madness. I learned that the hard way, tried shopping with my two nephews. Last2, I yang menggelupur kat lantai (bila dah sampai rumah la).

    We just have to understand that, not only adults like outing, but children do too. It's just that, as an adult, you dah boleh control your excitements (dah tahu malu). But children? What do they know! It is the time when they get to explore and learn so many new things - that's why they want to take/touch everything they see, nak lari ke sana sini because there are so many places and interesting things around. And bila tak dapat, memang standard - they will cry. I think it is part of the learning process.

    Parents cannot simply lock up their children at home. Kena juga bawa keluar jalan2. But before you do, YOU MUST BE emotionally and physically prepared. Like, take extra clothes, cloths, cleansing wips etc - because they WILL spill something/everything. Kena banyak2 bersabar along the way. And never ever scold children in public, it is deteriorating and embarrassing. If a child cries, scolding will make it worse. Coax her, peluk, pujuk, insyaAllah dia senyap.

    There are however, a few places, where babies/children should never ever be - cinema, places with glassware and crystals. Pandai2 lah korang!

    ReplyDelete
  29. comelnyaa budak kecik tuh. Hehe. gerammmm.

    ReplyDelete
  30. best apa tengok budak menangis . HAHA ,

    ReplyDelete
  31. well said HZ. I'm a young mom myself *perasan muda*. sometimes my baby is an angel in public, and sometimes he can be a pain in a*s also...the best way is to removed him from the scene immediately. then, bila balik rumah..kasi ajar kaw2 kekekeke

    ReplyDelete
  32. kids are the best negotiator....weehuuu

    ReplyDelete
  33. sangat setuju

    kengkadang memang rasa geram je, tapi, let they learn, even parent pun kene blaja cara nak handle situasi

    ReplyDelete
  34. teringat lagi time i keje dulu.
    ada customer datang bawak anak kecik.
    dah laa buas pulak tu.
    lari sana lari sini.
    usik barang-barang dalam opis laa.
    then selambe katak jer budak tu tarik cable pc i.
    dah laa tengah buat keje time tu.
    pergh.
    mendidih kepala otak.
    yang si mak dia just cakap "kenapa buat macam tu?" kat anak dia.
    dah laa xcakap sorry kat i.
    geram betul lah.

    ReplyDelete
  35. Hi Hanis! Waahhh...Hanis dah keluar entry parenting tips! Tanda2 nak kawin ke? hehehehe...

    My comment: Having kids around is not as easy as ABC.Full stop.

    ReplyDelete
  36. klu kes mcm ni bg aku x menggangu sgt.. sbb hal normal.. sume org faham.. kalau melalak sebelah aku pun, aku wat bodo je.. tp jgn muntah kat kaki aku.. nanti aku suap balik muntah tu dalam mulut budak tu.. haha..

    ReplyDelete
  37. haha...dugong dibawa keluar dari laut?
    yes..perumpamaan baru yg bleh dipakai..

    ReplyDelete
  38. angguk laju2..
    tapi setaiap dari kita akan melaluinya..

    so learn something than nothing ;]

    ReplyDelete
  39. Drunbella Khoo - OMG GERAMNYA! PARENTS CAMTU PUN I GERAM OKAY. SABAR JELAH.

    ReplyDelete
  40. love this entry ♥

    To be parents nowadays, you need to be creative and smart.As a parents u know better about your kids.

    Macam saya, bila keluar akan bawa a kit - extra clothes,wet-wipes,towel,susu/drinks,snack and toys/coloring book/games.

    On the way to destination, I'l make sure the kids have a nap so that takdela bila sampai mengamuk nak tido.Snack and susu supaya the kids sentiasa kenyang - xmengamuk.The kids can play toys/games or read masa kita makan or shopping.

    At least that's my effort.My mom selalu bising kenapa i bawak beg besar & berat bila keluar.I rather bring a heavy bag than having a scream kids at public!

    ReplyDelete
  41. i love this entry..sebagai ibu dua anak saya tau kepayahannya tapi itu yang membuatkan kita kena tau macamana nak handle mereka..

    ReplyDelete
  42. thank God dulu kitorang sangat baik, dudok diam diam je. sebab kitorang punye abah was like super garang u know.

    heee :D

    ReplyDelete
  43. Its true that, melentur buluh biar dari rebung.
    kalau dari kecil diajar disiplin, takkan susah nak kontrol kalau dah besar. :)
    My niece, kalau dia nakal, just by saying "LISTEN!" & gv her a stern look, memeang sure terus x meragam.

    ReplyDelete
  44. Let kid be kid... Tak perlu bimbang kalau anak-anak merajuk dan mengamuk. Itu habitat mereka. Eh, habitat ke kalo camtu??

    ReplyDelete
  45. as a parent, mmg kene istighfar bebanyak..hehe..Acih dulu..tak dpt naik binatang yg masuk duit singgit tu... dia leh duduk kat lantai mall buat derkkkk...*urut dada kejap.. tapi bila dah besar...sblm keluar kene buat perjanjian.. masuk mall boleh amik satu barang jer.. masuk 7E boleh amik satu makanan jer!! nasib dia ok.. lagi satu, as parent, kalau anak notti tu kena lah garang sikit...kalau mak lembik, anak nak dgr kata sapa?

    ReplyDelete
  46. hmmm wallahuaklam, saya rasa semua start kat rumah. camana kita educate dia kat rumah. wife saya slalu cakap, dgn budak2 ni kena cakap 200 kali. the most important thing bagi saya is kita tak terbawa-bawa dengan emosional pressure dari anak2. and we as parents ada natural aura utk didik anak kita. wallahuaklam kalau saya, saya akan bawak anak tu keluar dari crowd and talk slowly and nicely to him. eg: tak boleh makan gula2 byk sgt,etc etc. pernah dlm flight dari kl ke langkawi anak saya buat 'persembahan' kitorang dah cuak. dan i just dokong dia dan join dia buat 'persembahan' dgn jalan dari depan sampai belakang flight berulang-ulang kali sambil diiringi soundtrack heavy metal yg sangat dekat dgn telinga saya. perenting mmg menarik. as father i call it bapakhood. (bukan fatherhood)

    wallahuaklam

    ReplyDelete
  47. haha sama la macam adik Teyn dulu... klau xdapat yg die nk, dia meraung sekuat hati dan berguling2 aksi kuak lentang, kuak kupu2 semua ada kat atas lantai tu...=.="

    ReplyDelete
  48. btul2x ...cara parent didik anak tak sama..lain2..ada anak mcm angel baik nye..mcm anak akak ..Ya Allah Ya Rabbi...tak terucap ler keaktifannya!hehehe...nasib ler dh besar2 ni dah paham bhs leh ler buat perjanjian..klau jd goodgal ibu bg aisekrim(bhs dia)..tips akak pd parent yg anak jenis merajuk guling2 ni..usah ler bwk g mall..tunggu je agak2 dia dh besar skit..paham bhs hangkut ler kuor..mcm anak2 akak tunggu yg si kakak tuh umur 3 thn atas skit baru brani nak bwk dia g shopping..hanya skadar pandngan dr seorg ibu yg anaknya aktifas..tq
    http://ibumaiyakayna.blogspot.com

    ReplyDelete
  49. owh hanis da ade skill how-to-handle-kids...boleh kawin la camni..hehe =p *joking*

    ReplyDelete
  50. it is hard actually..i'm facing all of the essence rite now...and believe me...no part of it was fun...but it's a challenge..and i'm glad that i could ever experience such thing...sebab u'll never know when would u be stronger....

    ReplyDelete
  51. hahaha~ budak2 sapa x kenai.
    macam2 perangai ada..
    Parent should know better how to handle them..

    ReplyDelete
  52. memang seronok dapat anak yg senyap je kan,x buat perangai.

    ReplyDelete
  53. haha..tak tau nape rase entri ni macam comel sgt..haha

    ReplyDelete
  54. like!!memanglah kadang2 kita sumpah annoyed dengan parents yang xreti nak kawal anak dieorg tapi bila fikir2kan, nanti bila kita dah ada anak, we will know and feel what they felt..huhu btw, thanks for sharing this :)

    ReplyDelete
  55. paling tak suka dengan mak bapak yang bila anak dia bt apa-apa (yg mengganggu) dia tak tegur pun. buat dek je.... arghhh sktnya hati! masa tu lah tgn i pn sng je nk merayap kasi lebam tgn budak tuh.
    yela, dah mak bapaknya xreti tegur, biar tgn aku pula yg menegur.
    tp btlla tak suka mak bapak yg mcm tu.
    org tua2 pesan, kalau nk dpt ank yg dgr kata, amalkn bc surah Luqman masa pregnant. insyaallah berkesan :)

    ReplyDelete
  56. hanis, I think you are ready to get married and be a good parent now..hahaha

    ReplyDelete
  57. Wah, bagus la Hanis..sure takde mslh bile ada anak sendiri nanti..heheh..suka la entri ni..like 1000x jer.. :p

    ReplyDelete
  58. suka entry ni!
    paling suka part "adik hanis nanges bunyi mcm hon lori balak".
    HAHA.

    :)

    ReplyDelete
  59. ada pulak budak yg bila x dpat ape dia nak, jerit sekuat aty, then jerit kuat2, KALAU X NAK BELIKAN, BUNUH JE ADIK..scary kari giler..itulah sy ketika msh bergigi susu.

    ReplyDelete
  60. help these parents.

    dont judge. dont hate them, and their kids. ok?

    ReplyDelete
  61. Comeh gomeh.nice one,Hanis :)

    ReplyDelete
  62. i'm a guy and i pnah berpengalaman jaga 4 adik pempuan i time dorg masih kecik.that time i'm only 12, tapi syukurlah semua2 dah besar and be good skrg nih.yay

    ReplyDelete
  63. suka entry ni!

    kadang-kadang menyampah tengok budak2 melalak in public. takleh nak relate ngan sikap brats tu sebab dulu kalau kitorang start ehek ehek nak nangis, kitorang selalu kena ugut ngan mak dengan suara berbisik dan senyuman yang menakutkan "balik nanti siaplah".

    tapi kesian tengok budak2 kecik yang kena marah ngan makpak dia kat public. rebel woh budak tu nanti. parents yg biarkan anak, anaknye jadi makin dasyat dia punya terdampar atas lantai tu, siap mengengsot2 berpusing2 dah boleh mop lantai dah.

    hehe. panjang lak. tq for this post! luv it.

    ReplyDelete
  64. hehe budak2 biasa lah mcm tu.. n parents berkuasa buat apa saje utk anak die.. ada parents suuuka anak dia main2 larik2 kt tmpat awam ( pergh..)

    ReplyDelete
  65. True that. Menyampah bila anak-anak yang dok menangis dalam cinema. Mengundang gilaaaa. Takkan anak yang beberapa bulan or tahun dah bawak pergi tengok wayang? Of course ah dia tak faham apa and lepastu menangis kuat-kuat.


    http://www.ayymanrahim.blogspot.com

    ReplyDelete
  66. setuju sgt hanis!!!

    memg kdang2 kecian tgk parent jage anak dierg yg buas tu, tp ade gk some parent yg wt xreti je anak2 dei dh guling2, lnggar org, jth kn brg sume....

    yes xkan la nk marahh anak kt pblic, tp each parent should have their ow method kann..xkn sume maid kot....


    n bab wayang tu memg xble blah..anak dlm stroller, isap btol susu lg, angkut msk wayg..apakah???
    anak tu xphm pn cite tu, dh la sound kuat kn wayg, cian budak tu.dh die nangis kn, dh ganggu org len...tragis ok

    ReplyDelete
  67. How about mak bapak yang pukul anak in public? Itu pun tak patut jugak. Pernah nampak 2-3 kali mak tampar anak. Tampar tau, kat pipi

    ReplyDelete
  68. untung laa bakal suami akak nnti..serba boleh akak ni..hehhe..penah g tgk wyg cerita hntu then sit sebelah parents muda...anak die still baby daa bwk g wyg...then time ada hantu ttbe ank die ngis,oo,menyermkan...hehehe
    jemput singgah semua...
    http://farahazurah.blogspot.com/

    ReplyDelete
  69. one more,
    saya slalu ingatkan diri sendiri dan isteri agar 'berani' utk experience every moment in parenting dlm semua benda dari anak lahir sampai bila2. jgn try to avoid or miss some new things yg diaorg perlu develop. Serius. sbb sorry to say culture 'terpaksa' menghantar anak ke taman asuhan will influence the skills dan confidence of the parents and reduce the golden experience yg sepatutnya diperolehi oleh parents.

    ingat,even both Bonaparte dan Hitler state that the key of their kekuatan is ibu-ibu yg baik yg berada dirumah. inikan pula rasulullah saw ckp: sekolah pertama adalah ibu!

    wallahuaklam, emo sikit pulok huhu
    byk nak ckp nanti la sambung kat bellog insyallah.

    ReplyDelete
  70. Ayat ending kau ni selalu sgt menarik. I bet you're awesome at presentation assignments.

    ReplyDelete
  71. asek cakap pasal parenting jer... ehem2.. ade ape2 ker nieyh...? hehe.. just kidding =)

    ReplyDelete
  72. Hafiiz akan menggelupur di atas lantai macam dugong yang kita keluarkan dari laut tanpa beri notis.
    ROFLOL :DD

    ReplyDelete
  73. Hafiiz akan menggelupur di atas lantai macam dugong yang kita keluarkan dari laut tanpa beri notis.
    ROFLOL :DD

    ReplyDelete
  74. tuuu dia cmpi bring kt lntai..huhu mcm2, tp snok

    ReplyDelete
  75. tak tau la hanis..agaknya depends pada situasi jugak.so far kalau anak meragam, terus dukung dan blah je dari situ.

    pernah sekali tu pergi birthday party n anak meragam nak tidur. so berparty la kami dalam kereta kat luar rumah sementara tunggu party abis.huhu

    ReplyDelete
  76. i akan sogok gula-gula or coklat... kalau lebih-lebih lagi i cubit jek...akekekkee serius memang penat terpaksa behave kan mereka di public but itu la cabarannya if terpaksa heret mereka di public terpaksa la penuhkan handbag dengan makanan mereka...lama2 mereka jadi suka p mall or mana2 public area bila kita sentiasa tahu kehendak mereka...tak semestinya turut segalanya but must teach them ;)

    ReplyDelete
  77. Paling tak suka+benci+menyampah parents yg suka menengking2 dan pukul2 anak depan org ramai. HELLOoo!!! ko ingat anak ko xde maruah ke?? anak2 pun ada ego dan airmuka. tentulah dia malu bila kena marah-dendam sampai ke besar!
    kenapa tak bawak dia keluar, nak marah2 pun marah dalam keta, kat rumah, bukan depan orang ramai.
    dan jangan pula pukul2.

    ReplyDelete
  78. comel sangat how you described the situation.like seriously :)


    bagi saya, it depends on each person how to handle. nak lagi yang salu rasuah kids with gula gula yang katanya can calm down the situation (even just for a while) tapi sebenarnya lagilah buat diorg hyper. always give creative reasons to kids why we have to say No to their demands and why they must behave. kalau melalak memang budak taknak dengar. cuba kalau kita subtly ugut diorang in a good and manja way and please do that before leaving the car. ( witness this method worked on my uncle's kids) just my 20sen. :)

    ReplyDelete
  79. kah3!!! entry kali ni sgt best. sbb barisan ayat2 yg kelakor gaban. yg si demok tu pulak, dah kenapa baring2 atas lantai.. ish3.. bile kehendak tak dituruti mcm tu lah yeee jdnyee.. ish3..

    ReplyDelete
  80. teringat adik i yg akan 'sakit perut' setiap kali lalu kat fastfood.

    ReplyDelete
  81. thats why kat rumah kena latih sesiap, kena garang. so bila kat public, buat muka garang sikit, dah kecut. hahahaha. cakap senang je!

    ReplyDelete
  82. cannot imagine macamna HZ bela anak sendiri..mesti lembut macam aunty nani rostam..

    ReplyDelete
  83. hoho..seyes paling menyampah bila tengok wayang,esp ada tanda 18 atau 13 dsb.parents bawak anak2 yang sepatutnya xleh bawak.pastu anak2 memekak mcm org gila.bila kita sudah jeling dan tegur parents tu die boleh wat bodo jer!hoho!aku bayar tiket nak tgk wayang bkn nak dgr anak kecik memekak!

    ReplyDelete
  84. saye xmo komen pasal parenting sbb sy xtau sgt .

    just nak cakap, demon tiuttttttt

    <3 <3 <3

    ReplyDelete
  85. tak sanggup nak keluar jenjalan tinggal anak kat rumah weh...
    alhamdulillah my little one jenis tak meragam. =)
    bolehlah keluar dating bertiga dengan aman.

    ReplyDelete
  86. It's easier to say then do. Once you have children then you will know...

    ReplyDelete
  87. It's easier to say then do. Once you have children then you will know...

    ReplyDelete
  88. like seriously kalau budak kecik nangis dlm flight. memang bikin hati panas T_____T

    ReplyDelete
  89. watch supernanny .. bagus untuk how to teach kids

    ReplyDelete
  90. hehehe itu tak per la ada yg nur tgk tuh bila jalan bawak pimpin tgk anak pastuh jalan2 laju anak pun mcm penat nak kejar parents so end up mcm di heret jaa huhh bila budak tuh menangis dia cubit plak apaka -___-"

    ReplyDelete
  91. haha. kalau parent bawak baby pergi annual dinner tu macam mana pulak? hello. ni annual dinner kot. baby duduk rumah diam diam. nak serve guest pun susah bila mak baby asyik duk layan baby menagis je. habis bila nak makannn? susahkan server. haha

    ReplyDelete
  92. your writings are always full of exaggerations. sometimes not in a good way. it's fun to read when i need a good laugh though.

    ReplyDelete
  93. owh mase saye xde anak..saye pon salu rase mcmtue..tp bile dh ade anak baru tau langit tinggi rendah..

    ReplyDelete
  94. jangan risau, selalunya anak2 yg nakal dan slalu buat hal ni, pintar kelak orgnya, dari kenakalan itulah yg membuatnya menjadi org yg lebih kreatif. Jgn dihalang sgt kenakalannya, biarlah berpada.

    ReplyDelete
  95. msti lwk kan yg kat wyg 2...hahaha..horror...!
    cpt keknis...!
    ceciter2...

    ReplyDelete
  96. very adorable lah budak 2,..

    ReplyDelete
  97. seronoknya ada adik ramai..muda2 dah ada pengalaman yang sangat luas..saya dapat pengalaman dari anak sedara..macam-macam perangai..kepada yang dapat anak susah nak kawal just think positive, budak nakal selalunya atau sebenarnya bijak..cuma perlu pandai atasi dan tangani..;')

    ReplyDelete
  98. Tak sabar tunggu artikel WHEN ARISSA DEMOK TONTON WAYANG..haha (siap beri tajuk artikel tu)

    Lets me guess, Demok tak takut tapi main sembunyi2 belakang kerusi. Dan yang konfem Hanis ler yg paling layak untuk kejar Demok..hehe..

    ReplyDelete
  99. nice! tmbh annoying plus2x if mak pukul2 anak dpn public.lg la kuat bdk 2 nangis sbb sakit kna pkul!

    ReplyDelete
  100. yea...having 3 lil siblings...i kn0w h0w it feels..LOL :)

    ReplyDelete
  101. Herm..nak tambah sikit lagi komen nih, tak baik tau kurung anak yg sedikit hyperaktif kat rumah. Tak nak bawa mereka gi mall or tempat public. We as parent and adults yg kena kreatif, fikirkan camna nak kontrol anak kita.

    Selagi kita tidak beri mereka explore dunia baru, selagi itulah mereka tidak akan tahu how to behave. Namapun budak, so kena byk bersabar..

    ReplyDelete
  102. tunggu la u,bila kita ada anak bersama nanti..tunggula.hahahahah..

    paling geram sket kat hati ni,bila ada mak-mak yg leh pukul,cubit real2 anak dia yg tgh menangeh tu.dh le bdk kecik tu nangeh kt public,dh ko bantai dia kt situ ngn tade toleransi,lg la melalak sakan.mcm le bdk kecik tu leh pkir cmne nk calm down klu dh kene bantai.mangangg!

    ReplyDelete
  103. Ada sekali tu, saya jumpa family mat salleh at tecso. Anak 4 org, yg baby letak tempat baby, abang baby dlm troli. Ini father mereka jaga. Lagi 2 mother mereka yg handle. Anak yg lagi 2 tu, ya allah punyalah happening. tanya itu tanya ini. naik itu naik ini tapi mak dia cook jer.

    Tapi bila sesekali pak mereka sound, tahu pula mereka behave. Cool!

    ReplyDelete
  104. very mature of u...and an entertaining blog indeed..enjoying it v much ;)

    ReplyDelete
  105. oh xpernah terfikir pulak yg home parenting dgn djt public xsama...

    ReplyDelete
  106. the ending sentence will always be something that will not be forgotten hahahaha

    ReplyDelete
  107. Biar betol Hafiiz and Kerry cmtu? Haha, hebattnye. Hafiiz smpai skarang always wanted what he wants. haha.

    ReplyDelete
  108. salam hanis n kawan2,

    for more sharing on parenting, blh visit blog wife saya merangkap 'cikgu' parenting saya.

    http://myjoytoi.blogspot.com/

    wallahuaklam

    ReplyDelete
  109. type yg duduk diam2 makan selit napkin kat collar ~ sounds like my daughter :-D, :-P tipu je. I wish all parents READ this entry, especially yg ada kids berderet kecik besar mcm anak tangga.kesian kat diorang, but they shd not SHARE the BURDEN of taking care their kids wt the public for FREE.

    ReplyDelete
  110. couldnt agree more. byk kali kena bile time tgk wayang, kerusi kne sepak, kepale kne pukul ngn budak2. mak bapak dia buat xtau je. sabar jela.

    ReplyDelete
  111. hahah len sme ok je nk describe..
    but the most interesting part is..

    hon lry balak.. adeyhh can you imagine how noisy dat sound is.. :)

    btw for all.. its true here being a parents is not easy as u see..

    at home different n public also different ;)

    ReplyDelete
  112. alaahaaaiii...so cute la terbaring ats lantai tu...the parent shud have something creative and innovative to handle the issue of their children yg merajuk ni. :)

    ReplyDelete
  113. hehee comel ajeee si kecik tu merajuk:)

    ReplyDelete
  114. to eLL....tak baik cakap mcmtu...kejamnya u......tolong sensitif sikit ok...

    ReplyDelete
  115. sgt setuju dengan hanis..
    tp alhamdullillah..stakat ni anak x mragam sgt klau kuar..klau dier pnt or ngantuk pun, paling tidak gosok2 mata, so kiter knelah fhm tanda2 itu.,then cepat2 cari tmpt ys slesa tok dier merehatkan mata sblm ngamuk 1 mall..hehe

    ReplyDelete
  116. dulu masa bujang bila tgk kids yg hiper nih then tgk mak dia cool jer..wat tak reti jer kat anak sampai aku rasa mcm apsal mak dia tak tegur anak dia nih..once bila aku dah ada anak sendiri, baru tau camner...nak dimarah takut dia menangis..nak diikut kehendak ati dia, tak tercapai dek akal...kena pandai2 lar...

    ReplyDelete
  117. ada anak yang kat rumah dgn kat luar punya perangai adalah sama..

    ada mak bapak yang memang tak reti nak ajar anak.... yang cuma larang setakat berkata, eh janganlah...eh janganlah... kat rumah pun mcm tu, kat luar pun mcm tulah..

    kadang2 tangan kena gak naik bukan hanya dengan kata2 shj...

    ReplyDelete
  118. biasa la budak2 saya da jd bapa 14thun dahulu..kena pandai2lah jaga anak di public are ni

    ReplyDelete
  119. i selalu besarrrkan bijik mata kalau rasa mereka buat org lain rasa annoying. syukur mereka faham. tak perlu kita nak belasah anak depan public pulak.

    ReplyDelete
  120. i'm soooooooooo agree with it...coz i pom ade adik yg ramai..time by time dh tau cmne nk handle... so its come with experience..just need to know how to tackle anak2 kecil nye attention, spare siap2 dlm beg bnd2 yg anak2 kecil suke...insyallah keadaan selamat.. ;p

    ReplyDelete
  121. i was exactly the same as you back when i was single. then once i got married and had myself a kid, baru i paham.

    most of the time the people who get annoyed by the children are those without them. having siblings or nieces/nephews does not count as having children. you gotta have them baru paham kot. i took care of my nieces too but it wasnt the same as taking care of your own kid.

    although i do agree with the part yang parents mesti tahu how to handle tantrum bebudak in public. having said that, some parents deal with said tantrums by letting said children mengamuk... because at the end of the day if you layan keamukkan mereka lagilah menjadi2 perangai diaorang.

    just my two cents :)

    ReplyDelete
  122. lagi tension if anak dah sibuk bising menangis tambah lg dengan parent yg bising memarahi anak nya itu.

    ReplyDelete
  123. Saya dari anak pertama sampai anak ke 7, memang gemar bawa anak pergi jenjalan hampir setiap minggu.
    Bayangkan dengan anak berderet saya bawa naik bas...masa tu liana baru darjah 6 dan hafiiz baru 1 tahun.

    Masa khairi umur 2 bulan saya dah bawak makan angin ke london.

    Tips untuk semua...selalu dan sentiasa membawa anak-anak berjalan akan mendedahkan mereka kepada kehidupan yang lebih menyeronokkan dan menggembirakan hati mereka.

    Walau tak semua anak behave, ada pula anak yang pandai ketuk mak ayah. Namun mak ayah yang penyayang tidak merasa semua itu membebankan.

    Yang penting kita tahu cara nak tackle dan berdiplomasi dengan anak-anak yang agak lasak.

    Dan jangan jadi ibu bapa yang malas bawa anak jalan, kedekut nak belanja anak-anak dan tak kuasa nak melayan kerenah anak.

    Bagi saya ibu bapa begitu memang cuma tahu buat anak tapi tak tahu melayan anak.

    ReplyDelete
  124. like my little brothr..memang active..cukup lah 2 kali hilang..terus tak percaya nak lepaskan tangan..tapi kalau pegang tangan menjerit2..

    ReplyDelete
  125. yep,kids memang out of control. huhu

    ReplyDelete
  126. heheh, takde pengalaman lagi lah

    ReplyDelete
  127. Hi Hanis :)

    Seriously memang susah nak handle kids kat public. but i'm very lucky coz my 1year old daughter pandai cover cun bila kat public. Serious, i tak tipu :)
    Bila kat public, dia bajet jadi comel kalah segala makhluk comel sampai semua orang tengok dia then cakap, eh..eh...baiknya anak u :) tapi kalau kat rumah, kalah puting beliung :)

    ReplyDelete
  128. saya ada 7 anak.. pernah anak saya 'terhilang' di pusat membeli belah. Rencam dan berbagai pengalaman manis bersama anak-anak. Siapa yang ada anak pasti laluinya. belajarlah utk jadi seorang bapa/ibu yang baik, cuma jangan diperlekehkan kpd ibu bapa yg tentu ada kelemahan tersendiri. Bantulah. Prihatin.

    Tulisan Hanis yang ikhlas -bukan iklan- lebih seronok dibaca.. salam

    ReplyDelete
  129. hahaha... entry kali ni lawak dengan kehadiran anak dugong dan hon balak. 2 thumbs up. hahaha...

    p/s: hanis, aku baru start buat blog. senang2 komen la apa yg terkurang. haha..

    ReplyDelete
  130. yup yup..i used to be one of those yg menyampah bila ada budak2 buat bising dlm flight or restaurants etc..but when i have my own child, then i understand..u see in a different perspective..bukan senang nak control kids..we could never understand them completely hahaha..kita maybe boleh ckp angkat la budak tu, bawak la dia jln2 dr biar dia bising blablabla..tapi kita xtau apa diorg as parents dah try buat nk bg anak diorg diam..tah2 dh abis dia bwk jln budak tu still bising gak..hehehe

    ReplyDelete
  131. sayang ayah walaupun dya marah2..
    tapi present yg pening sikit nk bg.kalau bg baju,dia suka simpan buat pekasam..haishh.

    ReplyDelete
  132. yup..sgttt setuju..btw..comel gile c comel yang meniarap tuh..hik3..

    ReplyDelete
  133. yes, don't simply judge the parents yg tak boleh handle anak kat public.
    mmg ada yang rasa annoying kalau budak kecik buat hal kat public. probably for those yg takda anak sendiri lagi kan.
    i might feel the same way. tp sejak ada anak sendiri... nak tinggal anak kat rumah pun sayu je hati. pegi mana-mana wajib angkut walau ke kedai depan rumah sekalipun.
    macam auntie nani rostam ckp...
    selalu dan sentiasa membawa anak-anak berjalan akan mendedahkan mereka kepada kehidupan yang lebih menyeronokkan dan menggembirakan hati mereka.
    lagi adventure apa... hahaha

    ReplyDelete
  134. betul2. bkn seme org boleh handle public parenting :)

    ReplyDelete
  135. hye hanis...like to see ur blog..:)

    ReplyDelete
  136. hahaha..cute giler budak demok merajuk..luckily dia tak menangis sambil melalak..just baring atas lantai untuk menunjukkan tanda protes?..sooo cute!!...

    ReplyDelete
  137. i like the last sentence!!!selit napkin kat kolar..ouhh yaaa... susah nak dapat anak macam tu,,,melainkan otak mereka tak berkembang pesat if tak belajar something masa kecil

    ReplyDelete
  138. wah comeynyew budak tu...nanti besar lagi cantik dari ibu dia ni...:-)

    ReplyDelete
  139. salam hanis..

    serius comel..
    tapi bila dah buat perangai meragam..
    hilang kecomelan itu..hihi

    ReplyDelete
  140. hahaha..ada jugak kebaikan menangis kuat mcm bunyi hon lori balak. hahaha

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!