Saturday, August 13, 2011

Beware of Cheating Bank Tellers!

*Update: Please read all the comments for informative views/experiences/steps you can use in future. Thank you everyone. Share this entry or at least tell these stories to your friends and family please. XOXO.



Entri ini sepatutnya penuh dengan kemarahan dan mampu membatalkan puasa, tapi just got off the phone dengar suara favourite lunak merdu di hati, terus dah cair dan girang pula lupa masalah dunia. Terus entri yang patutnya ganas ini, jadi pesanan khidmat masyarakat yang baik seperti janganlah membuang sampah merata-rata sambil tong sampah ada tangan dan kaki bermuka senyum. Baiklah, pesanan khidmat masyarakat bermula sekarang.



Mama cerita, dia pergi bank nak masukkan duit. Dari ATM, selepas dia withdraw dia TERUS pergi kaunter. Kiranya memang total amount dia keluarkan, amount itu jugalah dia bagi dekat bank teller(orang kaunter dekat bank) tersebut. Kemudian dengan senang hati Mama hand over the money dekat teller botak berumur mid-40s. Mama tengok dia ambil duit itu then jari dia jentik satu keping RM50 ke tepi. Mama diammm jer. She wants to see what happen next.



Teller Botak: Puan, nak simpan berapa?

Puan, eh Mama: RM3000*

Teller Botak: *kira dengan teliti konon* Ini ada 59keping saja.

Mama: Itu yang sekeping tuh asal you tak kira? *tunjuk duit terselindung yang dia jentik tadi*


DIA INGAT MAMA TAK NAMPAK WHAT HE DIDDDDDDD. Terus dia tergamam, and he picked up the money and teruskan kerja. Kalau Mama blur-blur and tak fokus, sure dah senang-senang hilang RM50. You can't always trust bank teller!!!




Pengajaran; selalu ikat duit dengan getah roti canai yang you makan pagi tadi. Dah dengar cerita Mama, Kekna pun cerita pengalaman dia pula. Wah Bad Bank Teller part 2 gitueww.



Kekna jenis suka kumpul duit syiling. Jadi bila dah cukup RM200*, dia pun made her way to the bank. Bawa duit syiling dalam plastik. Dia pergi bank dengan Boiri, so Boiri handed her satu plastik yang Boiri pun kumpul, dalam RM100*, suruh ambil dan simpan sekali (so sweet). Then ada dua separate bags kan? So Kekna bagi jer kat teller tuh, sebab selalunya teller bank haruslah trustworthy, so dah bagi dia kata okay saya uruskan. Yelah takkan ko nak ngadap dia kira sekeping-sekeping sampai cukup RM300* kannn.

Bila Kekna check dekat saving account dia next 2days, ada tambahan RM200 sahaja. SAHAJA. Sekian terima kasih.




OhSoRandom: Cute tak I boldkan dan enlarge font dekat permulaan perkataan untuk tunjukkan yang itu cerita baru? Hewhewhew.

173 comments:

  1. which bank u pg?

    ReplyDelete
  2. Aksi-aksi licik ini semua reminded me of Mad Money.

    I've always trusted bank tellers! So naive and malas nak pikir T_T

    ReplyDelete
  3. patut la org bank ni mewah semcm. amik duit kite ek. tak halal tak berkat tuh!!!

    ReplyDelete
  4. serius ibu ak pernah kena macam ney.

    tapi nasib tak lah sampai seratus. heh


    bpe ringgit je.tapi still orang tu tak ikhlas buat kerja kan?

    ReplyDelete
  5. orang kite masih ramai nak makan duit haram.. ape nak jadi..

    susah betul nak bg kesedaran kat orang kan..

    ReplyDelete
  6. lain kali HZ jgn terlalu percayakan mereka sangat...manusiakan...rambut je same hitam...hati lain2..

    ReplyDelete
  7. Please tell everyone about this. So geram. So sedih at the same time. Why lah these people.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu lah manusia yg tamak....sorang dah kena mcm tu..klu beratus, beribu , berjuta...orang.... berjoli sakan la diorg dgn duit x halal ...aduiiiii (seronok la kat dunia)....

      Delete
  8. hanis.. benda ni perkara biasa..

    my hubby always remind me..sentiasa tgk bila teller kira duit..kemungkinan dia nak ambik duit tu mmg besar..

    so just be more careful je..

    ReplyDelete
  9. ermm.. supposedly each teller de camera..u can always log in report they will check the camera surveillance..

    ReplyDelete
  10. wah. jahatnya bank teller yg macam tu. dah ada gaji sendiri pun still nak makan duit org.

    ReplyDelete
  11. ouhh
    i've always thought yang teller ni jujur
    rupanya hampeh je

    ReplyDelete
  12. jahatnya bank tellers!
    jom kte tell kt polis!

    ReplyDelete
  13. erus rasa geram bila baca entry ni..grrr..ni tak amanah namanya =.=

    ReplyDelete
  14. haih... zmn dlu2, kita ckp kat nenek atuk kita, "atuk, jgnla simpan duit bawah bantal, dalam almari... nanti pencuri masuk terus dia amik suma duit atuk.. atuk simpan la kat bank, selamat"

    soalnya skrg, betul ke bank selamat?

    ReplyDelete
  15. tak amanah langsung!

    btw, cute la M yang besar dan bold itu. huhu

    ReplyDelete
  16. bru ingt nak g simpan syiling 200. trus xjadi.tukar ngan tokey kedai lg senang..huhu~~

    ReplyDelete
  17. gila khinzir pny manusia!!

    kne beware bwk cctv time g bank pasni..

    huh..

    ReplyDelete
  18. ishhh,tak jujur langsung kan dorang nie.nak songlap songlap duet pulak.apalagi hanis, kasi hentak lah dorang.muhahhaa

    ReplyDelete
  19. best ke dpt duit hasil menipu.. sgt ntah ape2.. ske sgt mkn duit x halal..

    ReplyDelete
  20. OMG.. xsangka bank tellers pun ada gak yg x jujur ae.. huhu.. next time kena ati2.

    ReplyDelete
  21. I taknak cakap which bank sebab orang yang jahat tuh, takde kena-mengena dengan bank. Merata.

    Kekna pun kata, baik tukar kat kedai mamak je. Dulu masa kecik dia tukar kat gerai tepi jalan jer. Lagi bagus, saling mempercayai!

    ReplyDelete
  22. Homagad, diorang tak fikir lagi dah halal haram ambil duit orang.

    ReplyDelete
  23. fuhhh..dorang licik.kerja dengan duit,perlulah amanah.

    ReplyDelete
  24. kejam n licik betol..kali ni kena kira betol2 even tgk depan mata ...=)

    ReplyDelete
  25. Melampau dah teller skrg nih.. Gaji dh banyak nak jugak duit org.. Penat2 org kerja cari duit senang2 dia nk ambik.. tak berkat hidup.. Orang macam tu takkan lama bertahan kerna tetap ada yang SATU melihat.. =)

    ReplyDelete
  26. ada juga orang mcm tu ye hanis. hopefully bukan bank kat segamat ni. hmm. boleh pokai student segamat kalau ada bank tellers mcm ni. luckily , i belum pernah jumpa bank tellers mcm ni. *sambil ketuk2 meja*

    ReplyDelete
  27. owh... susah lar lau cmtu... kita nk simpan kat kita... dia simpan kat dia... sekian terima kasih...

    ReplyDelete
  28. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  29. Bukan ke setiap transaksi ada resit yg paparkan jumlah duit-keluar masuk? Kekna tak dapat resit tu? Kalau ada resit tu boleh serang bank tu balik.

    ReplyDelete
  30. Saya pon selalu percaya mereka TT. Thanks for info!

    ReplyDelete
  31. Dengar kata bank caj kalau kita suh diorang kirakan duit syiling tu...sebab tu kalau kumpul duit syiling, saya suka tukar ngan kedai runcit jer...dapat duit kertas baru la pikir sama ada nak bank in atau tak...tapi biasanye tak sempat pon nak bank in...he3

    ReplyDelete
  32. hanis...yaaa,tu bank teller punya strategik nak tipu duit customer (sesetengah), cashier pon sama macam tu gak..
    kesempolannya, kita kena be careful ...

    ReplyDelete
  33. haa . never having bad experience but .. slalu juga tinggal duit macam tu .HAHA.

    ReplyDelete
  34. Thanks for sharing...kalau i sure dah buat laporan terus direct kat diorang punya manager...agak2 dah berapa ramai yang terkena....

    ReplyDelete
  35. Susahnya bila orang tak ikhlas buat kerja~

    ReplyDelete
  36. dah memang bank ni keja nya mkn duit org.. memang tak boley percaya langsung..

    ReplyDelete
  37. hanis,,,mama u shud buat report dekat bank,,for sure tellers tu kene buang kerja,,,trust me....

    ReplyDelete
  38. wahh ade jugak bank teller yang jenis camni..huhh..

    "Never trust bank tellers"

    ReplyDelete
  39. alaaa... :'( habislah carier yuyu sebagai ahli bank~

    ReplyDelete
  40. hai hz, my friend pn penah kena benda ni last year kt area s.alam..kisahnya, i tmn dia withdrw duit nk byr dwnpymnt kete, dr atm trus pg kaunter, last2 duit xckup sekeping..padahal i ngn my friend 2 dh kira berkali2 after wthdrw duit 2..skt hati hanya tuhan sj yg tahu..xpe, ade bhgn dia kt akhirat esk..

    ReplyDelete
  41. OMA ye ke??

    bahaynya..

    nie kne beware nie..

    Thanx bg peringatan..

    =)

    ReplyDelete
  42. OMG, unthinkable bank teller begitu. Thank you for making this known Hanis, bless you.

    and i do think wajar report kat authorities dia, and i do agree dia layak kena banned dari kerja kt bank once that is done. no-no kot!

    Blessed Ramadan to all :)

    ReplyDelete
  43. hehe yang bold kan besar tu macam drop cap dalam surat khabar la pulakkkk, haha

    Thanx for the stories BTW :)

    ReplyDelete
  44. I've always trusted bank tellers. so, kena berhati-hati lepas ni. -_-

    ReplyDelete
  45. aiyoo..how come the bank teller do that...pasti perot boroi sbb mkn byk sgt duit haram...anyway thanks for the info hanis,xtepikir lgsg pun perkara ni bole jd...

    ReplyDelete
  46. oh xpernah dgr pulak b4 nih... geram pulak rasa, kena brhati2 lps ni...

    ReplyDelete
  47. bru smlm pg bank smpan syiling..bank teller nyer prmpuan..de suh isi dlm form anggaran dwit syiling tu..sja ltak amaun laen..pastu ptg tu dat bank teller call tany btol ke amaun anggaran lam form tu sbb de kra laen..so i ask her how much..de ckp ad byk2 ni..hee..kra btol la tu..b4 pg bank da kra da..sja test bank teller tu..=p

    ReplyDelete
  48. Memalukan orang bank je! sepatutnya mama n kekna you kena buat report. Orang sebegini tak boleh disimpan langsung dalam bank. Merosakkan agama, bangsa dan negara je.

    ReplyDelete
  49. Bank mana lah yang kurang etika tu, hishhh~

    ReplyDelete
  50. thanks for sharing. if your mom and sister are able to recognise the face or the name of the bank tellers, you should write a complaint to the bank manager. anyway thanks for sharing!

    ReplyDelete
  51. kejadian ni same ngan my mom aritu..smpaikan my mom nanges auw.. my mom bg kat org bank tu rm1500 tapi dia ckp rm1300 je.. n terus cetak kat buku my mom.. my mom dh siap bgtau duit dia rm1500 n dah kira betul2..pastu dia pn wat la kira2 duit dia sume tu [kita mane nak tau duit yg dlm laci dia ada bape].. n slh satu dia pndai sorokkan mesin kira duit tu supaya my mom xnmpk..so senang2 je dia amik duit tu..sengal dowh minah tu.. [minah tu mmg sgt kenal sbb dia duk dekat2 ngan area umah]. ***kalau la sy ada time tu, mmg kne gak ar minah tu.. pas my mom sy cite tu mmg sy nak g serang tapi my mom kate xde rezeki.. so pasni xde la my mom shaye g bank situ lg...

    ReplyDelete
  52. tape nis, nnti klu kt akhirat it's like how many rm100 kekna dia amek, ustazah kata 100 pokok kelapa die kene pikul pulangkan balik...baru die tahu bahu die mcm hunchback of notre damn ke tidak.....

    ReplyDelete
  53. ohhh, tak sangka bgitu nipis iman mereka. =D

    ReplyDelete
  54. Pendahuluan comel.

    ReplyDelete
  55. sangat tak puasa hati dan tangan.oh!

    ReplyDelete
  56. sangat tak puasa hati dan tangan.oh!

    ReplyDelete
  57. bagus HZ citer psl benda ni.mmg geram sgt sbb pernah terjadi kt kwn saya psl duit syiling gak.sejak tu saya mmg xcaya kt bank tellers.mmg ramai yg jujur tp kena ingat ramai jugak yg x amanah!sbb tu masa saya gi deposit syiling,saya kira betul2 then gi bank,tulis amaount yg nk deposit,tunggu smpai saya dpt balik 'copy' yg kita punya (form), tgk betul ke x dia dh deposit spt ape yg kita tulis.
    bygkan kalau dorg cilok 2,3 posen dr akaun kita,brapa byk yg dorg akan dpt kalau buat beriban-riban org..
    selamat berbuka:)

    ReplyDelete
  58. seriously?? ape kejadah makan duit haram? tak igt nak mati kot.
    btw, cumillah! credits tuk u buat entry best~ haha

    ReplyDelete
  59. hurmm.. sy pun pnah kena situasi yg hampir sama..tapi bezany mase tue tgah nk kluarkn...dkt borang sy tulis nk kuarkn RM200, balik rumah semak balik buku tgok pengeluaran dia RM350 tp sy dpt duit RM200 jer..esoknye pegi bank, bwk slip & buku bank utk bt ptanyaan, tp kne marah pulak dgn org bank tue..serius mmg tak halalkn duit tue..

    ReplyDelete
  60. Kiut ye penulisan. Bold dekat ayat permulaan. Mcm baca paper!
    hihhi!

    Agak gerammm lah dgn bank teller yg x jujur! -.-

    ReplyDelete
  61. dan kekadang ta suke dgn layanan pekerja bank yang mcm setiap hari kena PMS. hmmm.

    ReplyDelete
  62. Euw, kenapa dorang nih. Berulat perut baru tau! cute introduction ^^

    ReplyDelete
  63. ayah saya tak guna atm card since atm card dia pernah dipalsukan.
    so every month dia akan withdraw lumpsum duit gaji kat kaunter bank.
    bila balik, kadang2 ada short duit.
    huhu

    ReplyDelete
  64. OMG... if I ler jadi cam tue.. i terus suh dia panggil manager... n ckp wat happen.. then suggested to install CCTV dkt dgn bank teller.. mostly manager akan take action coz dia melibatkan reputation of company... mmg takde bukti nak accuse org tapi sekurg2nye dorg ambil peduli this thing..
    Thanks to HANIS skurg2nye u post this things ... dan cepat sebar2 kan mende cam gini

    ReplyDelete
  65. memang x berkat la keje wat cam gitu! semak la bank teller tuh!!

    ReplyDelete
  66. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  67. deposit machine nmpknye lebih reliable drpd manusia tukang kire kat kaunter tuh

    ReplyDelete
  68. Bahayanyaa, tak takut eh buat kerja macamtuuu.


    Hewhewhew teringat Kahuna my fav so much! ;D

    ReplyDelete
  69. I always thought the bank tellers are the most trusted people. =.='

    ReplyDelete
  70. hoho thank you so much babe.
    if yot didn't post this entry I mesti da percaya all those bank teller.

    ReplyDelete
  71. owh siyes ke bende mcm nie really happen? bhye betol tak boleh cuai! T_T

    ReplyDelete
  72. ish, rasanya sy pun penah jadi macam ni..grrr..kalo betul la, memang x halal sume tuh..hisyyyy

    ReplyDelete
  73. adik ai pun terkenaaaaaaa! yang besh duit tu duit kampeni, tak pasal2 dia kena gantiii...sbb dia tak pasan jumlah amount yang masuk tu lain, dah sampai upis baru pasan...tapi tak igt bank apa...kena tanya balik kat dia...

    *dasar terpercaya pada incek bank tellers kekdahnya...huhuhuhu

    ReplyDelete
  74. ya Allah, bulan Ramadhan ni pun nak buat macam tu, ke?
    Astagfirullahalazaim . . .

    ReplyDelete
  75. btol tu kak hanis..sy byk dengar kwn2 nenek sy kene tipu ngan bank teller..bese la..org tue kan? diorang patut jujur taw..

    ReplyDelete
  76. ada jugak manusia macam nie!
    MMG GILA DUIT!dulu2,god was money,but in this era,money is god..What gonna be?!

    ReplyDelete
  77. terima kasih sebab share cerita ni. kena hati-hati lagi la kalau pegi bank lepas ni... terutama masa nak tukar duit raya nanti....

    Peluang untuk banker buat perkara terkutuk kalau kita tak perasan

    ReplyDelete
  78. hanis!!!kita pernah kena...tapi bukan dekat bank!!dekat money changer!!argghhh!!!menyampah bila ingat balik...semua-semua..sila jangan pergi money changer dekat selayang mall..penipu..betul hanis..dah kira-kira kat rumah duit dollar..lepas tu sampai-sampai confident je bagi berlipat sekelepuk macam tu..sekali dia kata 150* dollar je..padahal 200* dollar..lepas tu nak kata apa..T_T dia punya kaunter jenis tinggi..memang kita tak boleh nampak..arghhh..sakit hati ingat balik..

    ReplyDelete
  79. cisss bedebah punya teller..payah ar camni,makan duit haram....

    kena jaga2

    ReplyDelete
  80. Pffft padan muka bank teller tu kantoi dengan mama you!

    ReplyDelete
  81. Tips dari banker:
    1) Pastikan anda tahu berapa RM yang ada.
    2) Lepas selesai urusan,PERIKSA transaksi tersebut immediately.
    3) Confront the teller should there is something fishy with the transaction.
    4)If the teller x mengaku, talk to the manager.(we are willing assist,no worries)

    The teller can't simply get away sebab :-
    1) Setiap satu jam, teller need to do balancing. Tak boleh short, tak boleh excess money.
    2) There are cctv at almost every counter.
    3) Normally, manager will straight away make a spot check to the teller. Macam ur mom case would be easier sebab duit dr ATM (ada ref no) so senang nak trace.

    -Perkara ni tak mustahil, maybe sebab desperate they have to do this. Tapi salah tetap salah. Jangan takut to step out and lodge a report-

    Cik Nana, banker. ;)

    ReplyDelete
  82. owh..so damn !lepas ni kena hati2.. i akan kira 2-3-4-5- kali dlu nak makesure amount yg tepat ! huh~!!!

    ReplyDelete
  83. Salam Cik Hanis....

    Peristiwa yang sama pernah berlaku pada family Sis.... Dalam tahun 2000 kalau tak salah... Biasalah masa raya, duit2 yang adik2 dapat semua Abah masukkan dalam bank... Ada sorang adik ni bagi dalam 250, tapi bila tengok kat buku, just masuk 200... Haish!~ (-_-")

    ReplyDelete
  84. waaahhh...sgt thedak jujur...bad...bad...kalau budak2,kompem dh kena pukul tangan ni.biasa ni dia..

    ReplyDelete
  85. i think yg kes mama u pnh jd kat i.. i draw $1700. i bg kat teller all. when it come to my receipt. $1650.

    dgn blurrr, i blah n sampai skrg i was thinking where is my $50???

    ReplyDelete
  86. ha! dah kantoi bank tellers ni..
    dulu saya pun pernah dengar cerita bank tellers ni ambik 10sen setiap pelanggan tanpa disedari. kerja ni dia dah lakukan sebegitu lama sampaikan boleh dapat puluh ribu :)
    see, sangat licik kan diorang ni hanis..
    memang kita kena tengok masa dia kira duit tu..

    ReplyDelete
  87. moral of the story : jangan percayakan mamat botak sangat. hahahaha comel je the last note :p

    ReplyDelete
  88. kalau aku teru sepak bank tellers,
    some bank tellers agak biadap,
    berlaku bila diorg sesukahati tutup kaunter untuk berbual dgn rakan sekerja..wth..

    ReplyDelete
  89. luckily dapat yang baik-baik setakat ni.

    ReplyDelete
  90. Ehem. Sy org bank. Tp bkn teller. First, mesin kira duit kn letak dpn customer. Customer kn tgk dgn teliti dia letak duit dlm mesin dn brapa total. Utk syiling klau ikut praktis bank kami, harus call customer after siap kira n b4 bank in kn. Utk confirmkn. Not easily bank in tnpa confirmation dr customer. Teller manusia juga. Hr2 main duit bikin hati gundah. Smells of money can drove u crazy. Aptah lagi men dgn riban n juta hari2. Temptation kuat. Even org yg hantr duit masuk atm penah ttangkap sbb amek seikat dr guni duit. Best tak~

    ReplyDelete
  91. mari baca entry terbaru saya :

    http://lovelynemo.blogspot.com/2011/08/bab-4-apabila-orang-emas-dikatakan.html

    ReplyDelete
  92. Next time tukar coins kat kedai runcit/mamak je. Depa sure happy dapat coins tau.. :-)

    ReplyDelete
  93. kerana duit manusia celaka...haishhh

    ReplyDelete
  94. next time jadi lagi report je terus!
    hantar surat to them n cc to BNM

    ReplyDelete
  95. Comel sgt enlarge mcm tuu, hikhik. Haah, mmg should give extra caution kannnnn. Semua org nak kaya cepat. Cis.

    ReplyDelete
  96. terus rasa geram baca entry nie.. ada jugak org mcm nie.. keje nk cepat mkn duit org je. tak pk dosa pahala ke?? grrr

    ReplyDelete
  97. mata manusia ada $,$ laaa sys ;p

    btw, memang kene hati hati dengan bank teller yg tak trustworthy kan?

    ReplyDelete
  98. WOW! entry kalini memang sangat2 bermanfaat. thanks Hanis.

    ReplyDelete
  99. thanks hanis for sharing it..kalo tak x tahu pon..selalu marah my hubby kalo dia sibuk2 kira duit lps kluarkan, takkan la teller tu tipu..now dh tau dah.

    selamat berpuasa..:)

    ReplyDelete
  100. HZ, i penah kena. before thisdah ade satu akaun dkt bank ni. tapi lamee dah tak pakai, kad atm tak aktif. kebetulan, bile intern, that company gune akaun bank tu untuk masukkan elaun. so, i pegi activated kad tu and bayar 30rggt. esok i check balance, tggl 10rggt. so 20rggt untuk fee nak active kan balik kad atm i. ok la kan da tolak.tapi, nextmonth bile elaun i keluar, i tgk kurang 20rggt. padahal i da check betul2 before this. i tak puas hati, pegi check kat bank teller. teller bank tu pon pelik y fee i kene tolak 2kali. so ape maksudnye? naseb bek dpt refund walaupon 2mnggu jugak lah tunggu. yela evenpon 20rggt tapi ttp duit kan? baik kite hati2. thanks HZ kongsi this info :)

    ReplyDelete
  101. aishh, keje xikhlas..xkene pun rezki tu kalo amik duit orang kan...

    ke sebab sekarang dh banyak teller-machine, so dia orang punya komission dah sikit.xde related pun kan...

    ReplyDelete
  102. oh oh, senangnya nak ambil duit orang... =(

    ReplyDelete
  103. bukan every bank ada mesin kira duit ke? yang khas tuk duit kertas n syiling jgk kan? slalunya kalau kita nak bank in, dorg akan letak kat mesin tu utk kira dpn customer. rite? so, kalau dorg tak kira dgn mesin u dpn korang suma, bek korg tanya.

    ReplyDelete
  104. i have this annoying habit to calculate my money in front of the bank tellers. Sebab i nak make sure what i give them is the correct amount. tak kisah la org pandang ke apa, janji duit selamat. kalau terkurang tu i see YOU in court la haha! btw this is really a good reminder hanis :)

    ReplyDelete
  105. salam,i agk trase gn entri you yg nie. tp bkn sbb i bt keje2 cmnie. ur mum went to whch bank? maybe tht bank's teller da lame wt keje2 cmnie. bt just nk btol kn bukan semua bank teller cm2. mmg ade,tp bkn semua cm2. harap jgn la blame n xpcyew pd semua teller. n my advise,klo nk bank in duit syiling,stay jew kt cnter n tgk die bt keje.bia pnat,asl kte puas aty.

    p/s : kpala bank's tu botak? suruh ur mum duku jew.... haha ;p

    ReplyDelete
  106. aduh..I slalu klu bank in duit, mls nak tgk teller tu mengira. I trust them la konon. Aduhai..lepas ney kena beware..

    ReplyDelete
  107. sebenar bukan bank teller je camtu, EVERYONE especially if dealing with $. kebetulan bank teller that everyday dealing with BIG $ so diorang yang selalu kena hentam. so camna if diorang terlebih bagi $ kat customer?? ramai juga yang terus ambik kan :) bank teller yg dimaksudkan ni mmg tak patut lah but pelmasalah sebenar is this all about behaviour, tak perlu jadi bank teller pun boleh tipu orang, ambik duit orang rite.

    ReplyDelete
  108. aku penah kena tapi bukan dgn org kje bank. tapi dgn klien yg nak byr. aku xtau ler die sengaja ke x..tapi ntah le wei,nmpk gaye cm die yg penipu.konon ckp org bank yg silap padahal, die yg sje je short kn 100 inggit. siyes dowh!

    ape2 pon, cctv tu penting. hehe..

    ReplyDelete
  109. Ermm, tak sume bank tellers macam tu. I am a banker too. To make it be fair, just make a report then that person will be charges under BAFIA.

    P/s : tapi sangat memalukan la. Buat malu name bank je. Can I know which bank?

    ReplyDelete
  110. which bank dear HZ?
    i tot ur should report it

    ReplyDelete
  111. ini adalah krisis manusia sejagat.

    ni just kebetulan ada org jmpa kat bank.

    bye tak sempat nak cerita panjang. dah nak buka.
    wsalam

    ReplyDelete
  112. guess they have to chill out. for a start do they expect blogger to blog all the good bright side of the story only?. I hope they can take your entry as one of the customer's feedback for them to improve their service better in the future. Tak kisahlah bank apa sekalipun kan.

    ReplyDelete
  113. Malaysia should have those change machine. It changes coins to notes.

    ReplyDelete
  114. Malaysia should have those change machine. It changes coins to notes.

    ReplyDelete
  115. Mak saya pun pernah kena. Mak saya nak bayar apa tah. Lepas dah kasi duit, baru dia teringat yang dia terkasi duit lebih. Lepas tu mak saya mintak balik duit. Baru pekerja tu kasi balik duit. Muka orang tu suci gila, pakai songkok. Tapi kantoi sorok duit dalam laci. Haha.

    ReplyDelete
  116. sama2 la tunggu saksikan CCTV dekat akhirat nnti...huhuhu

    ReplyDelete
  117. samalah....sy pun ader experience ngan bank teller nih...simpan duit syiling gak...

    dah terang kitaorg kira ader RM500 ( 5 org tukang kira), sampai bank dan2 teller tuh kata mesin rosak...ok fine!!!

    Teller tuh kata kene kira manual...so we trust at all lah...

    ptg check balance cuma masuk RM350..pe lagi pegi mengamuklah kat teller tuh....sib baik AM dia yg handle dan ganti balik...sabar2...

    ReplyDelete
  118. gaji teller tak banyak,diorg akan dpt banyak bile buat overtime, btw u report to bank negara tak kira apa masalah pun.write a letter or email to them

    ReplyDelete
  119. Hanis, my mom bkn kena dkt bank teller..tp terkena dekat ASB nye kaunter..my mom bg duit kat kaunter RM500 but kat buku dia cop RM450..that time i was with her, i'm quite pissed then went back to the counter..U know what he said? "eh ehh..sorry la kak..silap punch..xpe..sy betol kan balik.." But obviously muka dia sangat2 pucat & cuak..haaaa..nasib baik dia betol kan..bukan bank tellers je..any agencies yg dealing with big amount of money mmg kena beware..

    ReplyDelete
  120. serius? ok mmg la serius kalo tak takan HZ buat entry ni.

    my mum ritu pon ad urusniga dengan bank berlandaskan islam. bank berlandaskan islam tu kan ad joint venture dgn tabung untuk pergi haji (nmpak tak i cuba cover nama2 bank tu). my mum buat la transaction dari atm bank berlandaskan islam trs ke acc tabung pergi haji. my mum nak transfer rm3k. tapi cuba2 14x asek tabule. so my mum pon nabuat la cara manual. withdraw la duit rm3k tu then g la kat tabung nak g haji tu. da setel, my mum tgk buku tabung g haji tu . tgk ad transaction. 1500 kuar 1500 smpn. 1500 kua lagi 1500 tak smpn2 dah. last br history my mum kuakan 3k dan masukkan 3k. so ad short 1500? ni nk salahkan ATM ke bank tellers ni? smp skang tade pape berita lg pasal duit tu. cane?

    ReplyDelete
  121. owh.. ini ke hanis zalikha? errrr.. baru tahu.. =..="

    ReplyDelete
  122. Good artikel Hanis, must beware and always be aware.

    ReplyDelete
  123. Benda ni mmg kerap berlaku terutama gol. warga emas yg kuarkan wit ikut bank teller. Ni ada seseorg la yg citer kat saya.

    ReplyDelete
  124. hai hanis zalikha.... i nak share u punye article kat fb yer.... thanks for the info... :)

    ReplyDelete
  125. oke x pernah aware psl ni..grr~ thanks for this info..kena spread this news to all friends and relatives =.=

    ReplyDelete
  126. Saya pernah terkena gak. Dgn Bank teller, dgn pengurup wang asing. mmg licik diorang ni.

    ReplyDelete
  127. nenek pernah kena dulu. kakak nenek pon pernah kena... so dah tahu taktik biasa dorang tuh...

    ReplyDelete
  128. saya pnah kena...bawa kuar duit dr mesin ATM 700,g kaunter bayar 451 utk loan kereta....so baki di tangan ada 250 la kan...1 hinggit tu amik dr wallet la..huhu..pastu dh siap kira n bg kat teller 451..dia kira dia ckp ada 301 sahaja...aik..tp aku blur ritu mcm kena pukau,bg yg kat tgn 150...so..eh nape de rm100 je kat tgn..pastu ngadu kat operation exec ..BANK tu,suh tgk cctv kat depan kaunter yg saya betul kira 451..nak tau dia jawab apa esoknya dia cal saya? DEPAN KAUNTER XDE CCTV!

    ReplyDelete
  129. ha..thanx for d info..will be careful...:)

    ReplyDelete
  130. oh, itu tak betul itu tak betul..bak kata upin ipin. kenyang sungguh org tu makan duit haram.

    ReplyDelete
  131. alamak..ada gak org cenggini..huhu.

    ReplyDelete
  132. Thanks Hanis for the info.
    Lepas ni mmg kena beware la ni. Pndang tgn dia lama2 smpai siap! ;D

    ReplyDelete
  133. It happened to me too..the name of the bank? BANK RAKYAT cawangan Jalan Kulas, Kuching (I don't care, the truth must be told anyways). I was doing counter transaction for the loan I made few years back, and the lady-teller counted the amount and it was correct..but when I went home, guess what? I found 2 RM10 note, whereas it should've been the RM50, which means the teller happily took RM80 off my dem money.. X_X

    ReplyDelete
  134. Never ever trust them!! Kalau ambil or simpan duit at counter ... sila kira btl² sblm tinggalkan counter.

    Kalau ada yg cuba nak menipu, cepat² minta that teller utk panggil branch manager dia utk buat report!!

    ReplyDelete
  135. Huhu my dad kerja bank T_T

    but tak semua macam tuh kan? just kita kena be more careful and alert.

    ReplyDelete
  136. Sarah dulu pun if nak bagi duit kat depa ni memang kena betul-betul kira and then double check (mata) dengan depa.

    kita mana lah tau kan hati manusia but nice entry hanis!

    ReplyDelete
  137. you noe what, i read this few days ago, at it just happened to my friend yesterday. whatda. slick.

    ReplyDelete
  138. errmm... akak teringat penah terkena jugak.. Tahun 2006 kat satu bank nie. Bulan Ramadhan time tu. Akceli, akak masukkan amount yg banyak (puluh ribu) yg semestinya bukan duit akak. Tu duit sales company akak. Sambil tu, teller tu dok promote insurans kereta yg cover pemandu n penumpang selama 30 hari dengan bayaran sebanyak RM 50 aje. Maklum aje , time nak raya banyak eksiden. Manalah tahukan, malang tak berbau. Akak nie terpedaya lah... tak concerntrate pandang tangan dier coz dier akan guna mesin utk kira duit. so time tu, akak di suruh isi form utk insuran tu. Lepas akak dah abis isi form, tetiba dier cakap, ada sehelai note tu duit palsu (RM100). Akak jadik blur... terus dier koyakkan n masuk lam tong sampah. Bila balik opis, dah tentu total amount tak tally n short RM100. Dah puas pulak akak kena jawab ngan officer akak. Jadik keja, kena pi bank tu balik, n mintak duit yg dah di koyak kan tu n akak tunjuk prove kat officer. Dierorg mcm tak percaya, so akak kenalah ganti dgn duit akak. Bila akak citer kat kenkawan, sepatutnya kalaulah betul akak ada duit palsu, dier berhak tahan n soal siasat akak. So, kat sini jelas mungkin dier dah terima awal duit tu, so x nak kena tindakan dgn boss, dier ckp duit itu dari akak. Moral nya, kita should concerntrate bila dierorg pegang duit kita tu... jgn mudah blur macam akak dan berani bising2 (bersuara).... kan?!

    ReplyDelete
  139. yay to Cik Nana. thanks for d advice. :D

    ReplyDelete
  140. Salam..

    Memang kena extra cautious lain kali..

    Baju Raya Murah!! Sori, tumpang blog Hanis yg hebat ni. Tq!

    http://cutekidsshoppe.blogspot.com/

    ReplyDelete
  141. seriously, i am imagine these fuck of tellers is not necessary Muslim

    ReplyDelete
  142. Hanis,

    Ini satu kes naya orang, i pun pernah dengar kes ni..esp kalau libatkan duit kutipan surau..dan tukang masuk duit surau pulak dah tua dah penglihatan kurang tajam dan peka..maka mudah tertipu bila dia sendiri pun tak kira siap2 duit sebelum ke bank..last2 baru tau teller yg sama menipu bila ada org ketiga cuba nak uji kejujuran teller yg sama tiap bulan...

    tumpang share isu ni dlm blog i boleh yer..
    http://papankey.blogspot.com/

    ReplyDelete
  143. cute, mmg cute
    tp kat fb tak cute lak, tiba2 jadi seksi apesal?

    ReplyDelete
  144. keji betul bank teller tuh...!!

    ReplyDelete
  145. ok..thank u so muchies..slalu noob je pcaye ..hohoho

    ReplyDelete
  146. urghh!! serius rasa sakit hati giler bila baca kes mcm ni. apsal la ramai sgt org x jujur kt dunia ni. T_T

    ReplyDelete
  147. Seriously? Alhamdulillah selama ni kita jumpa yang baik-baik, comel-comel dan hensem-hensem. Dalam bersangka baik pun pada mereka kita harus berhat-hati

    www.warungbajucekjah.blogspot.com

    -Blouse murah gila sempena nak habiskan stok raya!

    ReplyDelete
  148. speechless!sangat 'budiman' ye dorang berperangai mcm tu!
    lepas ni nak kena simpan getah ikat roti canai >.<!

    ReplyDelete
  149. bukan sume tellers macam tu. tapi tu adalah memang perangai manusia tu sendiri. kalau nak dengar cite dari pihak teller plak. banyak je customer yang lagi kurang ajar. bagi duit short, duit palsu la. so, xkira la teller ke, customer ke. kita kene berhati2 dan bertanggungjawab dengan duit kita.

    ReplyDelete
  150. kantoi orang tu. lepas ni semua kita kena hati2

    ReplyDelete
  151. Selamat Hari Raya Maaf Zahir BAtin To You And Your Family :)

    ReplyDelete
  152. Hi Hanis,I'm just starting to read your blog (ye, org ketinggalan LRT mcm ni lah).

    Anyways, just to share that my cousin had the same experience. Not with any conventional bank mind you, but with an institution yang menyimpan duit utk rukum Islam #5. Hangat kot hati?!

    ReplyDelete
  153. akak.....la nie dah teknologi...guna CDM....cash deposit machine.....

    ReplyDelete
  154. maaf kdg2x teller ni buat kesilapan, mrk ni manusia, sometime salah kira, bukan mrk sengaja . btw utk pencerahan sket la, bank ad satu sistem, even teller tu excess 1 sen pun akn popup kt screen comp. so harap siasat dlu sblm buat artikel.

    ReplyDelete
  155. Terbaru ne sy tlh mengeluarkan dibiden asb sy dr maybank paka terengganu,selepas je ambil duit dikaunter sy pown trus blah jek tnpa mngira jumlah duit td,apabila smpi dikereta sy msknkn duit td dlm drawer kereta tnpa mengira,setelah beberap hari itu pun ms alamanda apabila sy kluarkn duit dr drawer sy kr rupa2nya xckup 1k....pening memikirkn ats slp sy sndri xkira dulu dblm meninggalkn kaunter.....

    ReplyDelete
  156. Terbaru ne sy tlh mengeluarkan dibiden asb sy dr maybank paka terengganu,selepas je ambil duit dikaunter sy pown trus blah jek tnpa mngira jumlah duit td,apabila smpi dikereta sy msknkn duit td dlm drawer kereta tnpa mengira,setelah beberap hari itu pun ms alamanda apabila sy kluarkn duit dr drawer sy kr rupa2nya xckup 1k....pening memikirkn ats slp sy sndri xkira dulu dblm meninggalkn kaunter.....

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!