Thursday, August 11, 2011

Why Johor Is Getting Cooler By The Day

Jom tambah pengetahuan, jom! Over the years kita dengar pasal ISKANDAR MALAYSIA dan pelbagai spekulasi tentang agendanya. Iskandar Malaysia (kepada yang tak tahu), sedang aimed untuk bangunkan Johor seterusnya Malaysia.

Tapi dah sampai tahap mana progress ISKANDAR MALAYSIA, do you know? Recently I got the chance to do site visit dekat all the ongoing projects like:






1. Puteri Harbour.


2. Legoland.


3. Lego Themed Hotel.


4. Johor Premium Outlet (first branded outlet in Johor, carry high-end brands).



5. Edu City (one area ada few condos and international universities).



6. Family Indoor Theme Park.





If you noticed, semua pembangunan ini basically memihak kepada service sector. ISKANDAR MALAYSIA focus on nak tingkat peluang pekerjaan dalam service sector sebab dia tahu orang Malaysia minat kerja berjumpa orang, rather than kerja dalam kilang buat barang.

Construction baru start tapi progress sangat cepat sebab diorang kerja 24jam. I want to show you everything tapi basically semua gambar tiang-tiang dan batu-bata jer. Imma show you instead, pretty pictures of their sold out condominiums and houses (some are fully-furnished).




Gambar di atas adalah rumah teres di Nusajaya.




Puteri Harbour, where rich people park their toys- their private yacht. Nanti akan dibina kastam di sini sebab naik yacth nak pergi Singapore cuma 20minit.



Condo in Puteri Harbour. Buka tingkap, usha yacht yang you dah side parking tadi.





PRISMA.




Tapi ISKANDAR MALAYSIA tak tertumpu pada rumah orang-orang loaded sahaja. Di projek PRISMA (Perumahan Rakyat ISKANDAR MALAYSIA), ada banyak apartment cantik yang hanya akan disewakan. Bukan untuk dijual. Sewa cuma RM300-RM400 sebulan kepada keluarga baru yang mempunyai household income below RM3000.










Banyak lagi information you can get kalau usha sendiri ISKANDAR MALAYSIA Information Centre dekat Danga Bay.



After visiting all the development progress, I feel so positive about its future. Johor bersedialah untuk maju in 5years time. I pula bersedia nak pergi Legoland next year hewhewhew.





Gorgeous part of Johor in time to come.

126 comments:

  1. GOOsh! Banyak kali jugak dengar pasal projek ISKANDAR ni, best review from you HZ!

    More research kne buat pas ni, nak move sana! yeahhh.. huhuh~

    p/s: may be ke UiTM Segamat je ko -..-

    ReplyDelete
  2. bangga sebagai rakyat negeri johor.. =)

    ReplyDelete
  3. Kalau yang beli tu warga negara Malaysia, bagus la. =)

    (Ekslusif) Kad Kahwin Norman Hakim dengan Memey - http://www.anastasyea.com/2011/08/ekslusif-kad-kahwin-norman-hakim-dengan.html

    ReplyDelete
  4. utarian people nak jeles la ni pas tengok ni...

    ReplyDelete
  5. dlm bebanyk tempat tu sy cuma penah singgah puteri harbour je..teruja betul tgk rumah kat situ..bestnya hanis pegi tgk tempat² tu semua..

    sy duk skudai :)

    ReplyDelete
  6. seronok ni,,,,,

    nk kawen ngn org johor la!!!

    ahahaha!XD

    ReplyDelete
  7. Mydin ada di Anjung Nusajaya. Datang la membeli belah. hewhewhew...

    ReplyDelete
  8. :: okey lah tu..
    :: ade pembaharuan utk setiap negeri..
    :: xlah bile g JB sampai pk mane nak g..hehe..
    :: btw, good info from u Hanis..
    :: TQ..:)

    ^izzah_fendi^

    ReplyDelete
  9. Johor memang cool dan akan bertambah cool dengan benda-benda ni semua. Let's pray it'll succeed!

    :D

    ReplyDelete
  10. yeah! welcome to johor..sy johorean ;)

    ReplyDelete
  11. rasa macam nak ajak bakal laki pindah johor lah bila dah kawen nanti....hahahahaha

    serius cantik lah sangat....

    ReplyDelete
  12. saya penah terlibat sedikit dlm pembinaan puteri harbour..

    wiwittt...tp mmg nusajaya sdg giat membangun...olohhh...rindunye kat nusajaya

    ReplyDelete
  13. Harga-harga rumah dia standard kawasan Damansara / elite Shah Alam.

    ReplyDelete
  14. memang tempat nie best . setiap kali cuti, sye akan lepak kat puteri harbour . sekarang dah bukak mydin baru dekat anjung . tepi mydin 2 ade food court . so bile penat jaln jalan kat mydin, bole lahh alas perut . from my house just 15 minute aje :)

    ReplyDelete
  15. OMG...i heard about ISKANDAR and never know a true plan...but so surprise when i saw this pict...=)

    ReplyDelete
  16. wahh!! best!!!
    tp nad ade 2 tahun je lagi kat johor...sebb ade 2 thun je lagi study kat UTM skudai..huk3

    ReplyDelete
  17. rumah di iskandar harga cecah setegah juta and 1 juta..ada sorang family aien beli sana..rumah yang tak payah pagar..memang sgt wow..=)

    jom datang jb..jb dah sangat membangun,tinggal jalan2 nak siap je..;p

    ReplyDelete
  18. seriously, johor x byk tmpt lepak n x idop 24hr lah ~ sedih bg nightowl like me

    ReplyDelete
  19. X sangka maju mcam nie.. proud to be johorian.. :)

    ReplyDelete
  20. sangat ohsum ok!! bangga jadi orang Johor #tetiba. dah tanam impian nak kerja dan cari rumah kat Iskandar Johor...jom kita berjiran Hanis..LOL!

    ReplyDelete
  21. apa2pun i suka tgk u hahahah santeknyer u huhuk...speechless

    ReplyDelete
  22. ruma i kt tampoi .. dekat sgt dengan danga bay tuu . best kan kalo dapat lepak gn u . i rajen juga masuk spore sebab ramai fmly kat sana . jB the best ! oyeah !

    ReplyDelete
  23. eventhough i'm not a johorian, tp really proud coz johor adalah milik Malaysia *kagum*
    thumbs up utk Hanis..penyampaian berkesan *cikgu bagi 5 bintang* ngehngeh..

    ReplyDelete
  24. I miss johor so much!.
    Company i ada prject juga dkt2 area sana tu

    ReplyDelete
  25. i am a johorean. a proud jaybee-rian. =D

    ReplyDelete
  26. dh smpi kat puteri harbour ngan tempat bangunan kerajaan kat ctu..
    wat photoshoot kat situ..
    bangunan die semua cantik2...
    semua bersemetri...
    mmg dekat je ngan singapore...
    ad jalan kat ctu tros masuk singapore

    ReplyDelete
  27. cool. proud to be johorean. :D

    ReplyDelete
  28. ehehehe beruntung la sape yang stay kat johor... tak sbr nak tunggu project ni siap haha =)

    ReplyDelete
  29. fuyooo..nak duduk johor r pasnie :D

    ReplyDelete
  30. bestnye...

    leh curi idea interior rumah baru nnti hehehe..

    ReplyDelete
  31. tak sabar nak pergi negoland juga... sebenarnya tak berapa nak tau kat JOHOR ni ade ape yang best. hahaha. kesian betul rakyat JOHOR yang satu ni.

    ReplyDelete
  32. OMG cantik gila ur yellow dress!!
    Itu pulak yg I notice..(^_^)

    ReplyDelete
  33. Saya org Johor pun byk tak tau tentang projek Iskandar ni.

    ReplyDelete
  34. sy org johor & hari2 ulang alik Nusajaya..sbb mmg tmpt keja kat ctue pun...

    ReplyDelete
  35. wow! canteknya...bangga jd org johor ni.... i pun x penah gi usha2 kat sana... ermmm leh ke nak g usha2 sesuka suki tu..? erk!

    ReplyDelete
  36. hu3...
    teruja skejap baca entry nih..
    ni rasa nak minta transfer balik johor jew..bolehx cenggitu??xmo dah dok putrajaya..huah2..

    nice entry hanis!!
    seronok baca ur blog...=)

    ReplyDelete
  37. bangga seys ramai org johor.. hanis x de berkenan dgn org JOHOR ke? haha

    ReplyDelete
  38. saya org johor pn x brape tahu perkembangan iskandar.. thanks for the info hanis.. :)

    ReplyDelete
  39. mak oih!!
    maju sunggoh johor nanti :D
    cantik cantik rumah yg diorang wat.
    amat lah futuristik nyer.

    terasa plak..
    aku kena ada pendapatan lebih lima digit nii..

    kalau tak tak sempat la nak merasa..
    aduuuhhh..

    ReplyDelete
  40. aku takdrelated langsung dgn johor,
    tp aku rasa ini mmg projek yg ohsem!
    tak sabar nk tunggu LegoLand!!!

    ReplyDelete
  41. Dear..
    cntikny rumah tuh...

    teringin nk pgy..:)

    ReplyDelete
  42. Welcome to IM cik Hanis... may u enjoy the journey in IM..

    I'm proud to be Iskandarean :)

    ps- kepada semua, silalah join and be part of IM (Iskandar Malaysia) di facebook www.facebook.com/friendofiskandarmalaysia

    ReplyDelete
  43. Hanis, good one.. hope that u enjoy ur stay here.. :) welcome to Iskandar Malaysia (IM)..

    Proud to be Iskandarean!

    ps - kepada semua.. be part of IM..join jadi kawan IM di facebook
    www.facebook.com/friendsofiskandarmalaysia.. yeahhh

    ReplyDelete
  44. hehehe...best hanis buat review psl Iskandar.Bangga sbb i slh seorang engineer involve dlm high rise building for nusajaya.but the truth is,sbg engineer yg design building,i feel bit so sad.harga property kt situ mmg aiming for foreigner.rakyat tempatn sgt x mampu nk beli rumah kt situ dgn keluasa persegi yg sgt kecil.foreigner sng2 beli rumah kt situ coz to them our property so cheap.mmg sgt sedih la bila meeting i slalu dpt tau the truth about value of property there.in future jhr mmg maju.but nnti bnyk ler johorean x mampu nk beli rumah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah, btol la.. sy sbg anak jati gelang patah x mmpu pon nk beli umah kat nusajaya tu.. harga umah kat nusa [erintis pon da melambung, nseb baek beli awal

      Delete
    2. btol la.. sy sebagai anak jati gelang patah dpt tgk jer, x mmpu nk beli umah kat nusajaya.. kat nusa perintis pun da melambung, nseb baek beli awl

      Delete
  45. hehehe...best hanis buat review psl Iskandar.Bangga sbb i slh seorang engineer involve dlm high rise building for nusajaya.but the truth is,sbg engineer yg design building,i feel bit so sad.harga property kt situ mmg aiming for foreigner.rakyat tempatn sgt x mampu nk beli rumah kt situ dgn keluasa persegi yg sgt kecil.foreigner sng2 beli rumah kt situ coz to them our property so cheap.mmg sgt sedih la bila meeting i slalu dpt tau the truth about value of property there.in future jhr mmg maju.but nnti bnyk ler johorean x mampu nk beli rumah...

    ReplyDelete
  46. Dah siap nanti aku gi johor..kaw jadi tour guide plak ye...

    ReplyDelete
  47. wooo...nice, x lama lg akan jd penduduk nusajaya jugak...^^, umah x siap lg..huhuhu

    ReplyDelete
  48. even im born n grow up in johor. I never like the living style there bcoz its expensive, hot n full with foreigner, traffic congestion even in small town including social problem. I prefer a nice green town perhaps like Taiping.

    ReplyDelete
  49. perghhh!!syoknyerr..klu dpt satu,x kuar umah pon x per..hehe ^^

    ReplyDelete
  50. Wow!! Impress. Love the deco, seriously!

    ReplyDelete
  51. ari tu pegi usha sendiri ke Kota Iskandar ni..mmg superb!! cantik sangat!

    ReplyDelete
  52. cantik nye deco.. and also infrastruktur yg akan mmbangun tu.. thanks HZ.. info ni.. tambahkan pengetahuan. tambahkan pengetahuan.. lalala~~

    ReplyDelete
  53. salam...nice ISKANDAR..rase bangga mnjadi warga JOHOr:)

    ReplyDelete
  54. Hanis,
    Yacht bukan yatch or yacth..i believe typo error..Now u can become tourism ambassador pula..

    ReplyDelete
  55. bestnya.sekarang tgh pesat membangun. Gambar hanis dah jadi cam model lak untuk wilayah iskandariah ni.. :)

    Jom baca ni :Facial Treatment SK-II di Midvalley..
    Jom baca ni :Kad Jemputan Perkahwinan Norman Hakim dengan Memey. Lain dari yang lain..Cun..

    ReplyDelete
  56. there is only a single thing that really catches my eyes and its not pearl necklace, cute cushion or white yacht. it was you. <3 hns zlkh and im johorean~ :)

    ReplyDelete
  57. there is only a single thing that really catches my eyes and its not pearl necklace, cute cushion or white yacht. it was you. <3 hns zlkh and im johorean~ :)

    ReplyDelete
  58. *yacht.

    The rest is a spot on review. Well done Hanis!

    ReplyDelete
  59. johor memng sngat2 besh..sy duk utm 5 thn pun rase xnak keluar lg~~~

    ReplyDelete
  60. hanis rumah2 tu fully furnished..OMG! sure mahal gile!!

    ReplyDelete
  61. I should change my state-ship..wanna be a Johorean too..haha :)

    ReplyDelete
  62. bangga betul semua orang Johor kan. nak tumpang bangga jugak sebab anak saya IC johor.
    to be exact lahir kat Segamat.
    tapi belum pernah lagi ter hai-hai bai-bai kat hanis kalau sekali sekala balik sana =)

    ReplyDelete
  63. best nye that place, Iluv that BLUE

    ReplyDelete
  64. i love JB too
    My top 3 favourite country :-
    1) KL / Selangor
    2) Johore - JB only
    3) Malacca

    wish could buy some assets there ;)

    ReplyDelete
  65. thanks for the info..i would love to go there...

    ReplyDelete
  66. proud tu be johorean! yeahhh!!! ;)

    ReplyDelete
  67. http://wanwidget.com
    ni kalau beli aset kat iskandar ni kompem laku, buat sewa pon ok gak

    ReplyDelete
  68. wow!! amazing Johor, amazing Malaysia.. Thanx 4 da info.. hari tu sesat nak ke sana, huhu.. btw me study at UTM skudai..

    ReplyDelete
  69. wow!! amazing Johor, amazing Malaysia.. Thanx 4 da info.. hari tu sesat nak ke sana, huhu.. btw me study at UTM skudai..

    ReplyDelete
  70. can't wait...legoland tu cam best jek...

    ReplyDelete
  71. Last semester ada buat site visit kat sana. Memang superb la Iskandar Msia ni. Legoland tu < Disneyland they said. Wuuu memang tak keluar dari JB la kan sampai bila-bila.

    -___-'

    ReplyDelete
  72. salah. ini membuka peluang pekerjaan untuk illegal serta legal immgirants.. local people a.k.a meleisian tak suke kerje service sebab gaji teruk serta kerja dan masa kerja yg teruk.
    membuka peluang pekerjaan adelah tipu. meleis only like duits. they dont like keje.

    kenape sume proud to be johorean sini?.. aku nak gak la..

    im proud to be Selangorese.

    ReplyDelete
  73. hi hanis, nice yellow dress!can't wait for the factory outlet to be open! hehe such a shopaholic la me :P

    visit my blog @ http://ismalinaishak.blogspot.com/

    ReplyDelete
  74. cantiknyer...nak bli-der CEO nak khwin ngan aq k???

    ReplyDelete
  75. mm....still tertanya..takde effort atau usaha kah ingin memperelokkan kembali bangunan2/shoping complex yg semakin lengang lagi lesu..seiring dgn kemajuan iskandar tu

    ReplyDelete
  76. Aaaaa, I'm proud to be Johorian ! hehehe

    ReplyDelete
  77. Apa yang saya tahu, ada sebuah kolej di negeri sembilan bakal melatih tenaga kerja untuk wilayah iskandar.

    ReplyDelete
  78. winkkk xpenah gi johor. nak gi skrg jgk lah!! hehe

    ReplyDelete
  79. Dear HZ,
    Sudikah HZ berbuka dgn saya..
    Kebetulan saya berada di Segamat nie..
    Jom2 cik Hanis bawak la kawan , i will pay for u..

    Segamat yg best apa jew kan.. Secret Resipi je la kot..

    Plz Cik HZ..

    This is my email if sudi : nor_son@yahoo. com

    yezaaa.

    ReplyDelete
  80. Adeh,how come x jumpa HZ..*nak sign,nak sign* dah dekat sgt da tuu..sy practical dkat gov..so much fun babe! Terbaekkk dr kota iskandar..proud to be johorian lah ;)

    ReplyDelete
  81. hometown gua di johor. bangga kejap..

    ReplyDelete
  82. rumah org dekat dgn iskandar ^^ tak sabor nak pegi legoland. hehe

    ReplyDelete
  83. sangat cantik.. harap2 tak jadi gajah putih la

    ReplyDelete
  84. AWW.MAJU NYA WILAYAH TEWWWWWWWWW

    ReplyDelete
  85. saya sayang johor banyak !!muahhhhh !hehhehe..come and visit me http://farahazurah.blogspot.com/

    ReplyDelete
  86. now baru taw ape itu projek iskandar buat. tengs 4 de info.

    ReplyDelete
  87. Ini yang buat rasa nak g bercuti nih. Bertuah Hanis. Rezeki merasa semua nih. hehe..

    ReplyDelete
  88. rumah kat dalam Iskandar Malaysia mahal2 kot..hahha...proud to be johorean!

    hanis baca lah ni:

    http://adrianaizat.blogspot.com/2011/08/idola-berblog.html

    ReplyDelete
  89. dptlh tgk johor membangun sepanjang degree nnt :') <----anak jati selangor

    ReplyDelete
  90. dptlh tgk johor membangun sepanjang degree nnt :') <----anak jati selangor

    ReplyDelete
  91. Yang the 1st one tuh memang AWESOME! sangat cantik. maybe sebab decorations dia kot. hehe

    ReplyDelete
  92. nk cite ni..hari tu my sister ada la jln2 kat nusajaya ni..dia punye cerita mcm best + chuantek sgt tmpt tu [fyi, my sister punye chuantek + best ni kdg2 mmg x boleh pakai]..sungguh-sungguh la dia ajak kami beradik g sana..so nak jaga hati dia, kami pon pergi la ke nusajaya tu di suatu petang hujung minggu..kiteorang gerak dari pasir gudang - nusajaya [2x kali tido p0n belum tentu da sampai plus baik2 perut kenyang terus jadi lapar balik]terasa sangat jauh la pulak nusajaya tu..muka member da boring je sebab rasa sangat jauh..TAPI!!!bila da sampai je nusajaya a.k.a kota iskandar...serius mulut member terlopong der..memang sangat best + chuantek oke..hang try la p petang2..time cuaca sedang elok angin sepoi-sepoi bahasa..peh!!!rasa macam nk tido kat situ jek..last-last my sister yang tarik ajak balik..best woo~

    em begitulah cerita saya. sekian.

    ReplyDelete
  93. oh my.....baju tuh mmg cantik!!sriyes jeles tgok org kurus n cantik...

    ReplyDelete
  94. Dasyat nya project, rumah pon style...rasa2 org miskin mampu duduk sane ke?
    pembangunan tok penduduk malaysia yg miskin banyak tak?

    ReplyDelete
  95. wow,1 review yg sgt baek.. good job hanis!

    ReplyDelete
  96. Oklah orang2 JB atau JayBeerian uols semua dijemput untuk jadi member komuniti maya khas untuk orang JB , jom join kat http://www.JayBeerian.webs.com

    ReplyDelete
  97. Hai...orang2 JayBee atau JayBeerian, u alls semua dijemput menjadi member kat website khas untuk JayBeerian di http://www.JayBeerian.webs.com

    ReplyDelete
  98. Oklah orang2 JB atau JayBeerian uols semua dijemput untuk jadi member komuniti maya khas untuk orang JB , jom join kat http://www.JayBeerian.webs.com

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!