Sunday, August 7, 2011

Cabaran Tanpa Mekap


Perempuan mana tak suka bercantik-cantik? Ada perempuan yang lebih cantik dengan make up manakala ada pula yang lebih cantik tanpa make up. Naluri wanita pastilah nak kedua-duanya, pretty with make up and beautiful without.





Tuntutan kerja yang selalu berjumpa orang sentiasa memaksa wajah ditepek make up yang tebal. Bila dah bersolek dan tampak flawless memang suka! Tapi flawless lagi ke bila semua make up dicuci padam habis?


Asas kecantikan luaran yang paling hakiki ialah kulit. Saya support SK-II’s movement for true beauty yang menggalakkan wanita to be comfortable and confidence in their own skin. Appreciate your true beauty? Go out for a day sans make up or with minimal make up!


Kenapa saya support? Sebab I used to be with make up all the time, sampai ada satu tahap, nak keluar sekejap pun tak selesa kalau muka togel sangat. Tak yakin dengan wajah au naturel. Tapi bila pandai jaga kulit, dan belajar keluar rumah tanpa make up (perlahan-lahan build self-confidence), lama-lama dah sedar fuh make up memenatkan! Seronoknyaaaaaa takyah pakai make up!

Business Lounge, Soekarno Hatta, 2011.


Lagi-lagi bila travel, memang tak suka buang masa dengan make up. Ke hulu ke hilir kejar masa bare faced saja and this is all possible with (hopefully)healthy and radiant skin.


Berbalik kepada true beauty movement tadi, saya selalu dengar kehebatan SK-II sebagai produk kecantikan kulit. Biar saya cerita kenapa ia jadi buah mulut orang:


Pada satu hari yang hening, seorang lelaki Jepun yang seringkali membuat lawatan ke kilang sakae mendapati tangan pekerja-pekerja di situ amat gebu dan lembut. Mungkin tidak menghairankan kalau semua pekerja di situ gadis sunti belaka, namun realitinya adalah mereka sudah tua dan bahagian kulit gebu dan lembut hanyalah bahagian tangan yang tekun membuat kerja di kilang itu.


Lelaki Jepun itu sudah selalu sangat ke kilang-kilang minuman, untuk merasa kualiti minuman dan bukan sibuk-sibuk akan rahsia kecantikan kulit. Namun kerana penemuan memberangsangkan ini hanya didapati di kilang sakae dan bukan kilang minuman lain, dia berasa adalah heroic jika rahsia ini di bawa ke makmal demi kepentingan wanita sejagat.


Sehingga ke akhir hayat lelaki Jepun tersebut, dia berhubungbaik dengan saintis-saintis di makmal sebuah syarikat Dua dekad telahpun berlalu, rahsia penemuan lelaki Jepun tadi masih teguh memberi manfaat kepada teknologi penjagaan kulit. Rahsia lelaki Jepun tadi adalah, PiteraTM.



PiteraTM. Dan inilah bahan di dalam SK-ll, teringin kan nak try? Saya juga!


http://www.sk-ii.com.my/en/products/skincare/trial-kit.aspx

Starter Kit: SK-II PiteraTM Essence Set

Inclusive of a Facial Treatment Essence 75ml, Facial Treatment Clear Lotion 40ml, 1 pc Facial Treatment Mask. Hanya RM199 (worth 296) dan terdapat di setiap SK-II counters. Sekarang, semua orang boleh capai apa yang diidamkan. Ladies, try the bare faced challenge and I’m sure you’ll feel different about yourself. SK-II Pitera™ Essence Set is always ready to provide you the confidence you need to love your skin!


This entry comes with my pledge to always love my skin and not torture it with make up. To always be confident bare face. The days I went on without make up…


Keluar pergi Tesco.


Keluar dating.


Keluar buat hal.


Teragak-agak nak keluar rumah tak pakai make up/ with minimal make up. Tapi bila orang-orang yang rapat komen “Eh why you takde pores?”, hahaha mana ada manusia takde liang roma T_T, I get what they mean. Why aren’t my pores visible, harap-harap sebab kulit sihatlah kan? Jadi, siapa yang nak kulit sihat, cuba keluar sehari tanpa make up. Kalau kena kritik, sure nak jaga kulit kao kao. Kalau kena puji, sure tak torture kulit dengan make up lagi!


Support true beauty, make your pledge here and you could win SK-ll products!!! Hanya perlu keluar sehari tanpa make up dan ceritakan pengalaman anda. Sumbit entri di sini , dan 20 entri terbaik dapat SK-II Facial Treatment Essence (150ml) worth RM359.

144 comments:

  1. pernah dengar pasal pitera...sy pon teringin nak beli sk ll tp mahal..huhuhu...tunggu kerja ada wet dulu lah..hee

    ReplyDelete
  2. nak try jugak!
    malas nak pakai make up :)

    ReplyDelete
  3. Satu tawaran yang mana mungkin untuk di lepaskan. Kulit bebas bernafas tanpa makeup yg tebal-tebal. Love this entri.

    ReplyDelete
  4. agreed!!!!

    Cute muka u tanpa makeup...
    like2 baby face...hehehheh!!!

    ReplyDelete
  5. good advice Hanis. mang kalo mekap sgt pon xcntik n kulit sgt xsihat. selalu bedak je la kne tepek kalo ke tesco. heee

    ReplyDelete
  6. mahal sangad..
    tak mampu la..
    hehe
    tapi memang suka tak pakai ape2 pn kat muka..
    nampak natural..

    ReplyDelete
  7. "cantik itu subjektif".. heee. mat lutfi punya ayt. :)

    ReplyDelete
  8. You are very beautiful....natural beauty is in you...

    ReplyDelete
  9. You are very beautiful....natural beauty is in you...

    ReplyDelete
  10. wow! best testimonial...i pun dah terpengaruh nak try SK II

    ReplyDelete
  11. cantiknyaaaaaaaaaaa

    kite tak konfiden sgt kua umah tanpa mekap..hanis natural beauty..kite mekap beauty..hehehehe

    kua mesti nak tempek bedak sikittttttttttttt jer....hehe

    ReplyDelete
  12. chanteknyer Hanis..tp SKII mahal lar Hanis..sy student..x mampu nk beli lg :"(

    ReplyDelete
  13. yuyu baru guna SK-II treatment essence 2bulan.. kalau dulu suka make up, sekarang dah malas. siyes rasa best guna. tak mencerahkan mana sangat, tapi melembabkan kulit tu lebih & buat kulit lebih bagus dari sebelum..

    ReplyDelete
  14. hmm, no komen. kecantikan tu subjektif gilak.

    ReplyDelete
  15. kulit cik hanis kite mmg cntik even without make up :) sukeee :)

    ReplyDelete
  16. kak hanis tak pakai mekap pun still look gorgeous.. :D

    ReplyDelete
  17. loving this entry so much! inspired by your story! gonna try SK ll soon :)

    ReplyDelete
  18. Uuuuuu kulit you memang lawa <3

    ReplyDelete
  19. awk mmg seper duper cun melecun...x pakai makeup pun sama mcm pakai makeup.;)

    ReplyDelete
  20. Last June was my 4th anniversary with SKII. Best .. sungguh best.

    ReplyDelete
  21. x pakai make up pun dh cantik u ni...natural! Make up lah utk kuar lg cantik..huhuhu

    ReplyDelete
  22. omg ur skin look damn beautiful! >,<

    ReplyDelete
  23. wahhhhhh bestnyaaaaa....nak gakkkk....

    ReplyDelete
  24. wahhhhhh bestnyaaaaa....nak gakkkk....

    ReplyDelete
  25. cantik...hehe..
    klu dah cantik, langsung x make up @ make-up sikit pn still cantik (^_^)

    ReplyDelete
  26. nampak pucat if u x makeup yunk ...tp nice je licin ..bukan mahal ke sk2 uh .. perghhh tercirit

    ReplyDelete
  27. canteknye hanissss.. sy masalah liang roma je... hurmmm

    ReplyDelete
  28. make up ke tak ker..u still lawa la...=)

    ReplyDelete
  29. hohoho, natural beauty yg terbaik dri pakai make up..

    ReplyDelete
  30. hanis, betapa flawless nye muka tanpa make-up.. kalau ahkak, with makeup pon ngeri.. apatah lagi tanpa makeup.. kuikuikui..

    ReplyDelete
  31. mmmm..abah lelaki tkleh lah nk join.hehehe

    ReplyDelete
  32. dear, walaupun u tak mekap. still natural:) cntik;)

    ReplyDelete
  33. selalu xyakin bila keluar tanpa mekap,asyik nak tgok muka dekat cermin pandang blkg, side mirror, pintu lift,dekat lantai pasar raya yang baru dimop. teeeheeee

    ReplyDelete
  34. besttttttt! tapi kan... masalahnya, saya memang keluar tanpa make up.. sebab tak reti nak bermake up.. aiyak!

    ReplyDelete
  35. Kak Anis takpakai make-up pun still lawa juga so don`t worry if out without make up ! :')

    ReplyDelete
  36. Hanis Z looks gorgeous even without makeup =)

    ReplyDelete
  37. yup...still nampak flawless jek...yup...rasanya klu kita rasa yakin...kita akan lebih cantik !!

    ReplyDelete
  38. menarik..love sk-II..tapi x mampu..huhu

    ReplyDelete
  39. uuyo! sis memang chuuun je! ni buat maya nak jage muke untuk raya nanti nih!!

    ReplyDelete
  40. saya tak yakin tanpa mekap lorr ~ :(

    ReplyDelete
  41. boleh tak share cmne nk hilngkan layer pd bibir...nmpak comel sngat...^^

    ReplyDelete
  42. mmg cun,nice,sweetn mcm2 lgi la...^_^

    suke tgk muka hanis..=)

    ReplyDelete
  43. kak hanis cantik juga bila x pakai mekap :)

    ReplyDelete
  44. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  45. my mummy uses this :)

    and i think its great too.

    ReplyDelete
  46. cantik kulit hanis..
    bila cantik lagi confident kan!!

    ReplyDelete
  47. Wow! Mak kita pun guna SK II. Memang muka dia elok la kan padahal da 50+. Mak cakap, mahal, tapi bole pakai lama. Berbaloi baloiii! ;)

    ReplyDelete
  48. wohoooooooooo..saya baru guna SK II ni..mmg terbaik..jerawat????malu2 dh nak kuar... :)

    ReplyDelete
  49. waaah,patot muka kak hanis cantik je.flawless habis lah..SK II rupanya..hihi.. ^_^

    ReplyDelete
  50. wah, terbaik..

    SK II akan mengecilkan ruang pori ek?

    ReplyDelete
  51. wow....gojes!!!! flawless nya skin!!!!

    ReplyDelete
  52. bagi aku, perempuan tu nampak seksi kalau tak make up..; )

    ReplyDelete
  53. kalau tak make up lagi lah menampakkan keayuan yang ori .

    ReplyDelete
  54. kaka mmg cantek .! suke tengok .. love u kaka cntek ! ..

    ReplyDelete
  55. nazz lagi suka tgk akk tak bermekap : ) lagi comel :)))

    ReplyDelete
  56. akaknya pores besar..dah mcm produk cuba semua x kesan..SK II nih mahal sgt dek oii x mampu akak..:(

    ReplyDelete
  57. aaaa, lawanya tak pakai make up ! hehe

    ReplyDelete
  58. mmg mencabar untuk build confident without any make-up haha..

    ReplyDelete
  59. cantiknya kak hanis tanpa secalit make-up. actually natural beauty ialah tanpa make-up ;)

    ReplyDelete
  60. mmg xpenah kuar gune makeup..
    slamat brpuasa hanis!!
    xD

    ReplyDelete
  61. najah pown teringin sangat nak kulit natural without makeup..
    sejak dah pndai make-up nie..memang rasa janggal la pulak nak keluar rumah dengan wajah yang kosong..serius..xyakin
    sebab dh biase mesti tempek "bedak"

    InsyaAllah..akan jaga sebaiknya..harga sk11 yg berpatutan..sangat menggoda utk dibeli..he..:)

    ReplyDelete
  62. ni peluang baik yg perlu direbut kan hanis. lawanya kulit hanis. jeles.^_^. pandai hanis jaga. nnak try juga guna SK11 ni tp masih tak berani.takut tak berbaloi dgn harga sbb ada juga yg cuba berjaya, ada yg cuba tak berjaya.tengok kulit kot. klu sy cuba, hrp2 berjaya dpt kulit secantik hanis;D

    ReplyDelete
  63. apesal la kamu cantik banget ishh .. syukur alhamdulillah ;)

    if sudi singgah cni ;)

    ReplyDelete
  64. Hanis sangat cantik tanpa mekap ! neutral beauty..=)

    ReplyDelete
  65. Hi Hanis, is it true? It's been a month I barenaked kan my face sbb tbe2 allergy, jrwat pn naik mcm cndwan tmbuh lpas hjan. :'(
    And i've been trying lots of products yg chemical/alcohol-free just to have a poreless looking skin! and till now nothing seems to do their magic on me.
    Auww, suka tgk you confident gila without makeup la girl. ;)

    ReplyDelete
  66. wahh macam best je.. teringin nak kluar without make up..

    but not confident at all..

    hahah :)

    ReplyDelete
  67. i setuju hanis..SK-II memang the best.. suka sangat pakai essence. Pori2 kat muka dah kurang.. :)

    Jom baca ni :Review : Loreal Revitalift White: 15 Manfaat dalam 1.

    ReplyDelete
  68. kmoo mmg comel...xksh la pki mekap or not...hehehehe.....u roxx

    ReplyDelete
  69. u look natural beauty.. u mmg pakai SK II?? cm tue i nak try la..

    ReplyDelete
  70. cantik itu subjektif tapi lebih cantik kalau pandai jaga kecantikan nyer....

    ReplyDelete
  71. paling murah SKII berape? kah3. kbai

    ReplyDelete
  72. Like mum,like daughter..both of u shud become SK-II ambassador..
    Cheers..

    ReplyDelete
  73. si demok pon kalu kuar umah pakai mekap gak ke? :-/

    ReplyDelete
  74. emm..betul ke sbb SKII tu hanis? sbb dr dulu - hanis mmg lawa..muda lagi lak tu..mmg la kulit cun..

    apa maksud make up actually? tepek2 bedak and sedkit lipstick..make up kan?

    ReplyDelete
  75. YOU ARE NATURALLY PRETTY OKAY EVEN WITHOUT MAKE UP :D

    ReplyDelete
  76. wow nature sangat...bestnye lau dpt muka bersih cenggitu

    ReplyDelete
  77. Ohmy,bersihnye kulit u!!i teserempak with u while shopping dkt cotton on last month n nak put up the pic but pikir gazillion times,standing beside u made me feel like a hippo T_T hahaha happy ramadhan ya dear! :)

    ReplyDelete
  78. Ohmy,bersihnye kulit u!!i teserempak with u while shopping dkt cotton on last month n nak put up the pic but pikir gazillion times,standing beside u made me feel like a hippo T_T hahaha happy ramadhan ya dear! :)

    ReplyDelete
  79. cantiknya kak hanis..suka dengan akak ^^

    ReplyDelete
  80. sekadar peringatan utk diri sendiri,

    ketundukan hati adalah kecantikan yg sebenar. mata selalu memberi gambaran hati. sedang kesombongan dan kemegahan menjadi pakaian kecantikan ciptaan materialisme.

    semoga ramadhan menjadi sekolah utk kita mencari kecantikan yg mendatangkan ketenangan dan kerendahan kepada hati kita.

    jgn biarkan hanya fizikal yg cantik dipandang org, sedang kita derita dalam menikmati kepalsuan kecantikan diri sendiri.

    bila kita puas menikmati keagungan ilahi,cantik akan menjadi cahaya yg menembus kedalam peribadi.

    wallahuaklam.

    ReplyDelete
  81. tetap cantek tnpa make up..
    hanis make up/x makeup tetap cantek..
    ^_^

    ReplyDelete
  82. wow dear.. u post really open my eyes.. hehe sy pon same lar..bile kluar ngn kwn, pakai makeup.. sume puji cntek2, nice.. tp kluar x paka make-up.. sume buata muke blurr jer x kurang jugak yg tye " kenape kp x paka make-up today?" jwpn sy yg poyo "putus cinte" hahaha lepas bace post cik hanis zalika.. i think after this kene practice x pakai make up bile kluar umah ;)

    ReplyDelete
  83. Hanis tanpa makeupp still ohsemmm :D

    ReplyDelete
  84. YOU ARE NATURALLY BEAUTY.NEED NO MAKE UP OKAY :D

    ReplyDelete
  85. BUT WHEN APPLIED MAKE UP IS HUNDRED TIMES PRETTIER KOT.HEHE :D

    ReplyDelete
  86. SK II untuk men tak ada ka ? :-)

    ReplyDelete
  87. SK II untuk men tak ada ka? :-)

    ReplyDelete
  88. hanis pakai SK ll ni nak perubahan nye brape lama?kalau ade spot mmg serious bole ilang ke??jwb ye hanis..penting ni!!!!

    ReplyDelete
  89. minta tolong vote sy -->http://syafiquekosong.blogspot.com/2011/08/help-me.html http://syafiquekosong.blogspot.com/2011/08/help-me-2.html

    ReplyDelete
  90. still look nice http://azrijohan.blogspot.com/

    ReplyDelete
  91. Cantik walau tanpa makeup..kadang2 keluar dengan makeup rasa lebih confident ;)

    ReplyDelete
  92. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  93. hanis zalikha cantekkkkkkkk.........

    ReplyDelete
  94. Nak juga cuba. Siap g kat outlet cari SK II. tp x berani lagi kuar tanpa mekap.

    ReplyDelete
  95. Anyway, hanis btol pakai SK II ke? Lama dah ke?

    Boleh ke pakai facial essence nye sahaja, lain2 x pakai.

    ReplyDelete
  96. KAdang2 i tertekan tgk blog you ni sebab you cantik gila hahahaha. Cantik and humble! Bye la! Eheheheheh

    ReplyDelete
  97. tengah sihatkan muka skrg supaya kuar rumah tak yah pakai make up..

    ReplyDelete
  98. Kak Hanis tetap jelita tanpa mekap ;)

    ReplyDelete
  99. wahhh sangat menarikkk ni mesti cuberrrr

    ReplyDelete
  100. dah pernah pakai dulu then berhenti. since berhenti tuh lah kulit makin terok lak. dunno lah maybe bahan chemical dia kowt.

    but now terasa nak try balik. haha

    ReplyDelete
  101. orang cantik...pakai produk sabun mandi buku pun cantik...

    ReplyDelete
  102. terpengaruh dgn hanis, saya pun dah beli SKII tadi.huhuhu..hrp2 kulit boleh flawless mcm hanis dan pores pun tak nampak lagi dah :)

    ReplyDelete
  103. siapa-siapa nak try tu, try dgn starter kit atau trial set dulu. kalau nak ori dan murah, try link ni, https://www.facebook.com/pages/De-Dandelion/201062210002284 atau yg ni http://www.dedandelion.com

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!