Wednesday, August 24, 2011

Sahur List

Mula-mula buat list juadah berbuka puasa yang boleh menang karangan esei terpanjang dan terpadat, lepas tuh rasa macam ish buat malu muslimin muslimat je kalau orang tengok oh inilah agenda utama puasa, tahu nak buka grand ajer. Jadi kita tukar, kita buat list sahur terbaik setiap Ramadhan. Molek sikit rupanya, konon bijak ber-ala kadar. Padahal.


Saya dibesarkan dalam keluarga yang meriahkan sahur. Memang pumpampumpam bingitnya waktu pukul 4.40pagi di hari-hari Ramadhan. Pumpampumpam tuh bunyi sudip & kuali… oh dan juga bunyi ketuk pintu bilik budak-budak laki tuh T_T


Sahur is good you know. I tak paham orang yang puasa tapi tak sahur. Do you know sahur is afdal? And if you tak sahur, your body akan ingat you tengah kebuluran, so dia akan store fat sebab dia taknak you mati dalam waktu terdekat. Pernah dengar orang berat badan naik waktu Ramadhan? That is the why. So takyah nak berlagak yang korang terel sebab tahan berpuasa tanpa bersahur, nanti waktu raya kita tengok siapa yang dagu berlapis dalam portrait keluarga.


Kadang-kadang terlambat bangun, sahurkan juga. Walaupun sekadar panaskan lebihan juadah buka. Tapi kalau bangun awal? Apakah yang dilantak???



1. Masakan tumis-tumis!


Selalu panggil lauk ‘tumis-tumis bodoh’ jer, sebab tak banyak guna bahan. Tapi dalam pada tak banyak bahan tu lah, kesedapannya kau akan ingat sampai Asar. Contoh tumis-tumis bodoh include : Sambal sardin, sayur kangkung, nasi goreng, ikan bilis cili padi, ikan masin, telur goreng, pedal tumis dan sebagainya.



2. Juadah Barat.

Memang poser panggil juadah Barat. Rupanya makan cereal atau roti butterscotch dengan segelas susu segar je pon. Amazingly, makanan simple macam ni can last you through the day, without any drama di waktu-waktu azan Zohor. Contoh drama: Melengkung atas katil posisi zuriat dalam rahim.



3. Lauk terbangun extra awal.



Kalau emak bangun terawal beberapa minit, untunglah seisi rumah. Lauk meletop. Contoh lauk of course sambal paru, bawal sweet and sour, sambal udang petai, ayam masak lemak cili dan sebagainya. Jadi esok pergi sabotaj alarm clock your mom supaya awal 2jam k? TAPI GAMBAR SAMBAL PARU INI I YANG MASAK TAU. KREDIT: KEKNIS.



4. Menisan (manisan, tapi sebut macam cik adik menisss).

Tak lengkap Sahur jika tiada menisan. Of course kan, ia provide energy throughout the day. Selalu sahur akan diakhiri dengan kurma, cokelat, atau buah-buahan menisss. Dove Chocolate dan *bisik dengan bau nafas orang puasa* Yusuffff Taiyoooob untuk kami!



5. Sky juice.
Last but NOT LEAST. In fact, most important of em all adalah air hujan. Eh bukan, sky juice ialah air masak. Minum banyak-banyak k waktu dah imsak tuh teguk lagi teguk teguk. Nanti dehydrated kesian.

Beria curik gambar kat Deviant Art.


88 comments:

  1. banyak nye makan.. yuyu setiap sahur cuma makan kurma, air suam, roti bakar dengan mashroom soup je... :)

    ReplyDelete
  2. yummy... boleh pinjam untuk menu sahur esok ....hehehe

    ReplyDelete
  3. hehehe bab sabotaj jam mak tak mampu dilakukan ler.....

    ReplyDelete
  4. adoii.. nampak paru sambal tue kecurrr liurr..

    okayy! esok bole set alarm mak 2 jam awal! keh keh keh

    ReplyDelete
  5. bila kat umah nie sy shaur mesti makan nasi n lauk2,kalau mase study dulu, kadang2 mkn nasi kadang2 mkn maggi takpun roti jer..huhuhu..

    ReplyDelete
  6. waa.... sahur pun dah banyak... bagus2... petua org cina, pagi2 kena makan banyak...

    ReplyDelete
  7. pg td cuma sempat bancuh air milo je..huhu.. :(

    ReplyDelete
  8. pagi esok aku tumpang sahur kat rumah ko.. haha.. :D

    ReplyDelete
  9. auwwwwwwwwwwww..... paling terlewat pon lahap nasi ngn telur je.....

    ReplyDelete
  10. buakn main menarik lagi menu sahur...slalunya sahur makan makanan masa berbuka tu je.tak pun goreng drummet..makan bersama kicap.haha

    ReplyDelete
  11. ayaq masak tu nampak sedap sangat...

    ReplyDelete
  12. telur goreng+nasi+kicap pun dah edap gilerr

    ReplyDelete
  13. sambal paru tu hanis masak wow!
    hik hik

    sky juice wajib minum sampai perut kembung
    hehehe

    ReplyDelete
  14. bestnya juadah sahur. Ell sejak duduk merantau ni, kadang-kadang maggi tak pun kurma dgn sky juice jer.

    ReplyDelete
  15. bestnya sahur kalau masak sedap2 cenggini kan..

    ReplyDelete
  16. haha lawak ah keknis ni. ada aje idea nak buat ayat2 camtu.

    ReplyDelete
  17. bagus bangun sahur...siangnya nak buat kerja pun badan masih bertenaga :)

    ReplyDelete
  18. wah, cik hanis zalikha! sahur makan bawal sweet and sour tu... beruntunglah mak rajin masak. thumbs up to mama nani rostam.

    ReplyDelete
  19. HAHA..terus edit caption gambaq paru tu

    ReplyDelete
  20. same here..i pun dh dbiasakan dgn bersahur.it gives me the energy 4 the whole day!bujang2 ni selalu sahur makan mknan berbuke smlm je.hehe.kalo rajin br goreng nasi or naget.

    ReplyDelete
  21. Memang meriah! Lagi best puasa bila bersahur macamni.

    ReplyDelete
  22. Kuajaq HZ! gua tak sahur kot pagi tadi!adush! LAPAR WEYHHHH

    ReplyDelete
  23. sahur penting walaupun segelas air je...dpt pahala dan badan tak de hibernate sgtkan...lauk paru hanis mmg meruntun jiwa akak la....sedap tak?hehe

    ReplyDelete
  24. yup agree bersahur adalah wajib bg sy, hemmm kalo tlepas tu rasa krukkkk krakkk2x ja perut....hihi!:D

    ReplyDelete
  25. hahahaha..lawak gila part manis manis tu..

    meriah sahur macam mak eka masak..tapi pagi ni kami semua bangun LAMBAT satu keluarga..azan subuh baru terjaga..skang ni lapoooo gile..

    ReplyDelete
  26. betul tu....sahur ni better for us, sbb nanti dari pg smpai petang kita byk bergerak ....so nak elakkan berbuka mcm org kebulur and end up lepas makan perut sengkak gila.....better sahur ye dak! kalau tak konpem terawih rasa tingtong je perot!:D

    ReplyDelete
  27. kalo saya sabotaj jam mak, sure x bangun terus sbb dia just off kan alarm then continue tidur.

    hahahaha:)

    ReplyDelete
  28. okla selera mkn mcm2...akak ni kurma sebiji pun ssh nak telan huhuhu

    ReplyDelete
  29. Hanis...

    akak agree with hanis...
    sahur tu mmg penting...

    and it's really true that, ada yg komplen, kena berat bdn tak turun2 even berpuasa...
    and the answer is here...
    bangun lah dan makanlah sahur anda hehe :D

    ReplyDelete
  30. hurm butter scotch Ddengan susu mcm sedap jer kan :)

    ReplyDelete
  31. sambaltumisbodohbodoh tu yang paling terngiang2 sampai bbuka. :P

    ReplyDelete
  32. kah kah kah lawak btol ayat haniz zalikha. macam nilah pos yg kite mau. hehehehe

    ReplyDelete
  33. huii sahur nak bukak mata pon payah..sambil makan tutup mata.. mulut je kunyah..terel tak? hhaa.. tapi 'mak' mmg nak terbaik utk anak..pastikan anak bgn sahur..tak sampai hati tgk anak tido melengkung atas katil posisi zuriat dalam rahim..haha..

    ReplyDelete
  34. entahlah hanis.. dah pukul 2.41ptg ni.. gambar paru tu sungguh seksi rasanya... urrgghhhhh

    ReplyDelete
  35. yes sahur adalah wajib walaupun cuma segelas nescafe dan biskut hi-fiber munchys :D

    ReplyDelete
  36. rajinnye ur mom hanis...memang pun tadi i datang walk-in beli kuih raya kat ur house pun ur mom still gentel kuih raya...

    my mom slalunye just buat milo jer ;)

    coz my family jarang makan nasi time sahur ...selalu cam bihun sup, roti , bubur nasi etc

    ReplyDelete
  37. yelah yelah, sahur pon dah rase mcm nk buka je!~

    ReplyDelete
  38. kurma je sudah =)






    http://sjiehan.com

    ReplyDelete
  39. tak elok tu HANIS ZALIKHA. tak elok tayang sambal paru nanti ite tetok kang. :) tahan tahan

    ReplyDelete
  40. Hahahaha!! Dari awal sampai akhir baca, memang aku gelak je. Untunglah kita di anugerahkan blogger mcm ni. Kemain! Selamat Hari Raya yang bakal tiba Keknis! ;)

    ReplyDelete
  41. yang last tu selalu peraktikan. minum jelah air biasa. kesian.

    ReplyDelete
  42. perbezaan antara puasa orang yahudi dan islam adalah bersahur.
    Jadi bersahurlah kita.

    ReplyDelete
  43. thee hee hee.
    comel je buat list sahur macam ni.
    hehe

    :)

    ReplyDelete
  44. sy, klu tak sahur mmg perut berkeroncong gila.;D rasa nak nngis je tunggu buka posa;D pndai keknis msk;D

    ReplyDelete
  45. bestnya sahur meriah begini. suka statement 'yg ko akan ingat sampai asar'. mmg betul pon. tumisan bodoh adalah lauk tersedap waktu sahur mkn dgn nasi panas2. juadah yg senang nak buat, especially kalo kita cuti posa, tp still kena masak utk cik abe :P

    ReplyDelete
  46. wow..sedapnye..teringat zaman jadi student dulu..terpaksa ikat perut..

    ReplyDelete
  47. Sedapnya sambal paru tu! Tapi I tak makan paru, ganti daging pun OK.. :-)

    Anyways, the best is the Milk & Butterscotch :-) And the Dove Chocolate!!!!!

    ReplyDelete
  48. meriahnya sahur dengan lauk pauk yang best.. :)

    Jom baca ni :Cantiknya acuan puding Tupperware ni..

    ReplyDelete
  49. ye ker hanis makan ni??
    bukan hanis jage makan ker?hehhehe...

    ReplyDelete
  50. sahur is not only afdol.. but is sunnah.
    i tak sahur.. coz i wanna sleep! this whole month. i only bangun sahur sekali saje. n i end up sleeping in office that morning after i sahur.

    ReplyDelete
  51. Hanis masaklah, bukan mak..hehehee

    ReplyDelete
  52. ya lor.. sahur ni wajib mcm breakfast, kalo x sahur takde fuel karang lembik je...

    ReplyDelete
  53. wah! meriahh.. kekadang sahur minum air pns je pon..xberapa selera ..

    ReplyDelete
  54. http://wanwidget.com/
    ceria jer gambar gambar makanan tuh

    ReplyDelete
  55. oh ya ke kalau tak sahur bole tambah fat sebab badan ingat tak cukup makan so proses apa nama then errr tak pandailah nak berhujjah sains tapi kalau mintak sign bole je hahaha

    ReplyDelete
  56. sy klu mls,mnom skyjuice jer..hehe :)

    ReplyDelete
  57. kot ye bgun sahur jgn la nk ckp org yg xbangun sahur blagak terer.ikut suka masing2 la.jgn igt kite ni bgus sgt nk mgata org lain.bgun sahur pun nk cerita kt sume org.org lain da tau dosa pahala, tp ko mayb tau yang itu je,yg bab tutup aurat sila la ko belajar lg kalau ko pk bagus sgt.sahur tu sunat je tp tutup aurat5 tu wajib. pk la sendiri ada otak.

    ReplyDelete
  58. hanis, nak resepi sambal paru tu.. nampak sangat sedap lah

    ReplyDelete
  59. hanis, nak resepi sambal paru tu boleh x? nampak sedap gile lah

    ReplyDelete
  60. meriah jugak menu sahur ni, jarang jumpe..selalu org panaskan balik je lauk masa berbuka tu..

    ReplyDelete
  61. tumis tumis bodoh tu lah yg paling sedap, hihi

    ReplyDelete
  62. slalu makan apa yg wife sempat prepare :)

    ReplyDelete
  63. Melengkung atas katil posisi zuriat dalam rahim? mesti slalu praktikkan ni....trehehe

    Entri ni tersenarai dalam Entri Menarik Bulan Ini #3

    ReplyDelete
  64. kite selalu makan nasi waktu sahur. huahuahua. ringan2 tolak tepi. ayoyoyo. tapi waktu sahur best sbb bile makan nasi panas2 dgn telur mata kebau panas2 lepastu taruk kicap fuhhhh. its simple tapi rasa nikmat dunia. ;D

    ReplyDelete
  65. http://astoryisaboutyouandme.blogspot.com/2011/08/di-ambang-raya-yang-boring-so-kita.html
    CONTEST RAYA

    ReplyDelete
  66. wah, bestnya nampak Hanis makan.
    kite just minum air masak jer. tak de selera. tapi bila selera dtg, apa-apa sahaja mkan dgn lahapnya. haha~

    ReplyDelete
  67. si demok posa tak? ada gambar dia posa? ;))

    ReplyDelete
  68. Paru goreng tu paling menggiurkan..

    ReplyDelete
  69. Hari2 makan macam ni boleh gemuk nanti akak.

    ray ban

    ReplyDelete
  70. bw here..selalu dgr kehebatan blog hanis zalikha..harini bru memfollow..hurm..serius..nice blog...

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!