Sunday, August 28, 2011

Sekilas update tentang persiapan Raya.

Hello.


Semasa menaip ini, saya baru lepas terbalikkan biskut cornflakes atas dulang supaya ia sejuk dan rangup. Dari selepas Asar tadi saya duduk menggentel kuih-kuih last minute ini semua demi rakan tercinta yang sudah bertanyakan perihal kuih mereka. Ini semua salah segelintir pelanggan emak yang tidak make up their mind nak order, so takde dalam record kami, then bila dah dekat Raya gelabah takde kuih dalam kabinet masing-masing, terus bank in duit dan ngaku dah order. WAH WAH WAH. Habis terkorban orders dari kawan-kawan saya (sebab diorang rapat dan baik hati, so bolehlah kata kuih dah habis minta maaf zahir batin). Even Liana Khairul yang order dari Melbourne nak suruh mak dia postkan, terpaksa saya BBM pagi tadi OMG BABE KUIH I DAH HABIS! I SENDIRI TAKDE KUIH! Sorry babe, I know you're reading this, nanti ada masa I fly Oz gi jumpa you (berlagak seperti belakang rumah ada pokok duit).


Tengahari tadi dahlah kena buat Raya task paling bosan dalam dunia iaitu menggoreng kacang. Lepas goreng of courselah kena buat Raya task kedua terbosan dalam dunia iaitu mengupas kulit kacang guna napkin bayi. Waktu sibuk di belakang tiup-tiup kulit kacang, Aunty Asma jiran yang pemurah selalu bagi pinjamkan cocoa powder bila dah habis, datang menjengguk I yang sedang sibuk role-playing bibik. Pastu Aunty Asma kata setiap tahun dia beli yang dah readymade, kacang tanah tanpa kulit, 1kg RM7.oo jer. MAMA SILA BERI UPAH SAYA 1KG RM7.00 SEKARANG.


Alahai panasnya tak buka kipas sebab Daddy tengah sibuk cat dinding. Sambil Mama tengah bakar kek. Berlatarbelakangkan lagu Black Dog Bone, suasana Raya kian terasa. Adik-beradik saya mana, anda bertanya? Pastilah sedang RAYA SHOPPING DEKAT ONE UTAMA TANPA SAYA SEBAB TADI SEMUA PERGI BUKA PUASA KAT SEOUL GARDEN TAPI SAYA TAK PERGI SEBAB TUA PENING KEPALA BERPINAR PANDANGAN. Tapi saya dah okay, tak pening lagi. Lepas kenyang Mama bungkuskan lamb chop dalam handbag dia untuk saya. Eh.


65 comments:

  1. Selamat menjalani ibdah puasa dan selamat hari raya hanis..

    ReplyDelete
  2. selamat hari raya buat anda...
    (pergh...formal habis)

    ReplyDelete
  3. OMGGGGG! FIRST FOR THE FIRST TIME! :D

    ReplyDelete
  4. wow meriah.. selamat hari raya hanis.. :)

    ReplyDelete
  5. Hanis! Selamat Hari Raya maaf zahir batin ye.. Semoga lebaran kali ni membawa sinar kebahagiaan kpd u sekeluarga! Keep on rocking in ur blog.. ♥

    ReplyDelete
  6. Wah wah wah.. boleh x happy menari-nari sebab jadi org 1st yg hantar komen kat hanis? hehe..

    ReplyDelete
  7. wah, gigihnya buat kuih dan kacang tu. hehe :D kesian akak seba kena tiup bagai. alahai.

    p/s: selamat hari raya akak! :)

    ReplyDelete
  8. kalu ada stock pon, xsempat nak hantar ke oz. post laju amek sampai 22hb saje. aritu g collect barang, de sorang makcik tu angkut balik parcel dia nak hantar ke US. sian anak dia xdpt ketupat rendang..

    nyway, selamat hari raya hanis.. moga raya kali lebih bermakna.. :)

    ReplyDelete
  9. slamat hari raya cik hanis yg jelita.

    p/s: momok the movie tayang lagi kat tv3 taun nie...

    ReplyDelete
  10. kira berapa kilo yang kamu dah buat,
    kalau 7 ringgit per 400 gm,
    sila dapatkan upah yang berpadanan.

    Selamat Hari raya hanis.

    ReplyDelete
  11. Awhhhhh kesiannya. Semalam pun Itinggal buka puasa sorang-sorang dekat rumah sebab kepala pening sobsobsobs :'(

    ReplyDelete
  12. Haha..Very simple & sweet post..Jujur je..Best!
    Selamat Hari Raya Maaf Lahir & Batin Hanis..have a blissful raya! (^^)v

    ReplyDelete
  13. hehe..comel la entri kak hanis ni.. ;D selamat hari raye ;)

    ReplyDelete
  14. selamat hari raya..
    insya allah malam esok baru mula untuk masak2.. :)

    ReplyDelete
  15. Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin Daripada saya blog.hariz :)

    ReplyDelete
  16. Kegigihanmu dikagumi~
    selamat menyiapkan tempahan ^^,



    Terjah;
    1. Saat benar kamu ingin pergi
    2. Kisah cinta Lia

    ReplyDelete
  17. hehehhe.. selamat ari rayer kak hanis... :)

    ReplyDelete
  18. selamat hari raya..rajinnye hanis buat kuih

    ReplyDelete
  19. Wahhh .hehe .mood raya betul .

    Selamat Hari Raya :)

    ReplyDelete
  20. Selamat Hari Raya
    Maaf Zahir Batin

    ReplyDelete
  21. Wah..meriah giler baca citer ni..
    huuhhuh..
    SelaMat Hari Raya..
    Maaf zahir batin :)

    ReplyDelete
  22. Hanis, raya task tiup kulit kacang tu paling tak best. Selamat hari raya!

    ReplyDelete
  23. selamat hari raya hanis si rakan sekolah lama sek9 saya :D mungkin u kenal nadira jeannot sahaja di melbourne jugeew. maaf zahir batin :)

    ReplyDelete
  24. sian kwn2 awak plak jd mangsa.

    ReplyDelete
  25. hehe..adik-adik gi one utama..mengelat tue..hehe..nice ..wat kueh..nanti le open kedai mane taw kan..


    p/s: keep it blogging in bm..like!

    ReplyDelete
  26. gigihnya hanis buat kueh..btw,slamat hari raya :)

    ReplyDelete
  27. Hehe..kalau bukan Hanis yang tolong mak, takkan nak harapkan DOMOK lak. elamat hari raya Hanis.

    ReplyDelete
  28. Eh, sama lak kita yer, tetap nak minta upah untuk goreng kacang...huhu..

    ReplyDelete
  29. tak atutnye mcm tue order dah last2 minute..cian hanis..sabar k..(^__^)

    Selamat hari raya, maaf zahir batin..

    ReplyDelete
  30. selamat hari raya moga mendapat keberkatan...

    ReplyDelete
  31. selamat hari raya moga mendapat keberkatan ......

    ReplyDelete
  32. kaq hanis c0meyL sLamat ary ryer!! :)

    ReplyDelete
  33. salam eid mubarak....maaf zahir batin... =p

    ReplyDelete
  34. Salam, tak balik kedah ke cik hanis? btw Selamat hari raya

    ReplyDelete
  35. its raya already!!!!!!!!!!!!!! haha. bak sini duit raya,.

    ReplyDelete
  36. that's why we love hari raya, for the hectic preparation..
    :D

    ReplyDelete
  37. isk! ni bukan sekilas pandang neh..berkilas2.....SELAMAT HARI RAYA DEAR HANIS~~~

    ReplyDelete
  38. pasni le la order kat kamu kacang tanah kupas kulit kih2x...

    ReplyDelete
  39. salam aidilfitri..maaf zahir batin

    ReplyDelete
  40. OMG bungkus dalam handbeg. very gud mom! nice trick! :D

    slamat hari raya. :)

    ReplyDelete
  41. Seronok tgk u ols 6 beradik duduk keliling dining table buat kueh raya. Memang meriah persiapan raya u ols..

    ReplyDelete
  42. HAHA.MESTI COMEL ORG CUN GORENG KACANG.KANKAN

    ReplyDelete
  43. PERSIAPAN RAYA TAHUN NI BIASA JE FOR OUR FAMILY T_T

    ReplyDelete
  44. MCM MERIAH JE RAYA FAMILY KEKNIS ;D

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!